FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 mei 2012

Deportivo weer terug in Primera División

Deportivo la Coruña keert na een jaar afwezigheid weer terug op het hoogste niveau in Spanje. De ploeg van Jose Oltra eiste zondagavond de titel in de Segunda División op door een 2-1 thuiszege op Huesca. Met nog een speelronde te gaan is Deportivo voor de concurrentie niet meer te achterhalen.

Met Deportivo keert een grote naam terug in de Primera División. De club pakte in 2000, met Roy Makaay in de gelederen, de landstitel. Vier jaar later werd nog de halve finale van de Champions League bereikt.

[RG] Roddick en Melzer meteen onderuit

Andy Roddick heeft de eerste ronde van Roland Garros niet overleefd. De 29-jarige Amerikaan (26) ging in vier sets onderuit tegen de thuisspelende Fransman Nicolas Mahut: 3-6, 3-6, 6-4 en 2-6. Mahuts volgende tegenstander komt voort uit het treffen tussen de Canadees Frank Dancevic en de Slowaak Martin Klizan.

Met Jürgen Melzer (30) sneuvelde er nog een geplaatste speler. De halvefinalist van 2010 verspeelde een voorsprong van twee sets tegen de Duitser Michael Berrer: 7-6 (5), 6-4, 2-6, 2-6 en 3-6. Berrer mag zich nu opmaken voor een duel met de Fransman Nicolas Devilder, die Filip Krajinovic uit Servië slechts vier games gunde.

Jo-Wilfried Tsonga maakte geen fout. De Franse publiekslieveling verloor de eerste set tegen de Russische qualifier Andrey Kuznetsov maar won uiteindelijk in vier sets: 1-6, 6-3, 6-2 en 6-4. Tsonga (5) treft nu Cedrik-Marcel Stebe. De Duitser profiteerde van een opgave van de Braziliaan Joao Souza in de tweede set.

Ook Juan Martin del Potro had in zijn eerste wedstrijd vier sets nodig. De Spanjaard Albert Montanes moest er met 6-2, 6-7 (5), 6-2 en 6-1 aan geloven. Del Potro speelt in de tweede ronde tegen Edouard Roger-Vasselin uit Frankrijk, die in vijf sets Vasek Pospisil versloeg.

Stanislas Wawrinka (18) moest diep gaan tegen Flavio Cipolla. Hij verspeelde een 2-0 voorsprong in sets, maar won wel: 6-3, 6-3, 4-6, 3-6 en 6-2. Pablo Andujar mag het door een zege in vijf sets op de Roemeen Victor Hanescu in de tweede ronde opnemen tegen Wawrinka.

Fernando Verdasco ging in straight sets door. De Spaanse nummer veertien van de plaatsingslijst won eenvoudig met 6-3, 6-2 en 7-6 (4) van de Belg Steve Darcis. Verdasco treft nu Gilles Müller, de bedwinger van Igor Sijsling.


Roddick en Melzer meteen onderuit op Roland Garros (Foto: Novum)

'Bodem Griekse schatkist in juni bereikt'

Als Griekenland de steun verliest van de overige eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), kan het waarschijnlijk al volgende maand niet meer voldoen aan zijn betalingsverplichtingen. Daarvoor waarschuwt oud-premier Lucas Papademos in een uitgelekte memo, waaruit de Griekse krant To Vima zondag citeerde.

"Vanaf eind juni is de mogelijkheid van de regering om aan haar verplichtingen te voldoen, volledig afhankelijk van de goedkeuring voor verdere noodleningen van het tijdelijke Europese noodfonds en het IMF", aldus Papademos in een op 11 mei gedateerde boodschap aan president Carolos Papoulias.

'Bodem Griekse schatkist in juni bereikt'
'Bodem Griekse schatkist in juni bereikt' (Foto: ANP)

Paus klaagt over egoïsme en oppervlakkigheid

Paus Benedictus XVI heeft in zijn pinksterrede het egoïsme in de wereld aangeklaagd. "We kunnen allen vaststellen dat in onze wereld het begrip en de eenheid onder de mensen vaak oppervlakkig en moeilijk zijn, ondanks dat de afstanden lijken te verkleinen", zei de katholieke kerkleider zondag in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Hij waarschuwde dat ongelijkheden leiden tot conflicten. De dialoog tussen de generaties gaat volgens de paus moeizaam en het leven van alledag lijkt aan te tonen dat mensen steeds agressiever worden. Mensen willen kennelijk vooral de eigen belangen nastreven. "Kunnen we in deze situatie echt de benodigde eenheid vinden en beleven?" Pinksteren is het feest van de eenheid, het begrip en de menselijke gemeenschap, aldus de paus.

De pinkstermis markeert het einde van de paastijd, evenals de geboorte van de kerk.

Paus klaagt over egoïsme en oppervlakkigheid
Paus klaagt over egoïsme en oppervlakkigheid (Foto: ANP)

Chinees verdacht van elf moorden

In het zuidwesten van China is een man opgepakt die ervan verdacht wordt elf mannen te hebben vermoord. Hij sneed zijn slachtoffers in stukken, waarna hij de resten begroef of verbrandde.

De 56-jarige Zhang Yongming aasde volgens het ministerie voor openbare veiligheid op mannen die 's nachts in de buurt van zijn huis in Jinning alleen over straat liepen. Over zijn motief is niets bekendgemaakt. Volgens berichten in Chinese media waren familieleden van vermisten kwaad omdat de politie aanvankelijk niets met hun aangiftes wilde doen.

Demonstratie tegen Saakasjvili in Tbilisi

Tienduizenden mensen hebben zondag in de Georgische hoofdstad Tbilisi gedemonstreerd tegen president Michail Saakasjvili. Het was de grootste antiregeringsbetoging in Georgië sinds drie jaar.

Aan de demonstratie namen minstens veertigduizend mensen deel. Het protest werd georganiseerd door de miljardair Bidzina Ivanisjvili, de rijkste man van Georgië en een vooraanstaand filantroop. Ivanisjvili stapte vorig jaar in de politiek en heeft een partij opgericht die meedoet aan de parlementsverkiezingen in oktober. Hij hoopt dat zijn partij de grootste wordt, zodat hij premier kan worden.

Saakasjvili's tweede en laatste termijn loopt af in januari. Hij heeft zich nog niet uitgelaten over zijn plannen, maar sluit niet dat hij premier wordt.


Demonstratie tegen Saakasjvili in Tbilisi (Foto: Novum)

Verdronken Pool gevonden in Engelermeer

In het Engelermeer bij Den Bosch is zondagmiddag het lichaam van een Pool gevonden. De 21-jarige man uit Vlijmen was zaterdagmiddag gaan zwemmen en was sindsdien vermist.

Zondag werd gezocht met sonarapparatuur en een politiehelikopter, die het lichaam rond 16.15 uur zag drijven. Duikers gaan het stoffelijk overschot uit het water halen, laat de politie weten. Brandweerduikers hadden zaterdagavond al tevergeefs gezocht.

Een deel van het Engelermeer, de Westerplas waar onder meer een naaktstrand is, is zondag afgesloten in verband met de zoekactie. De verwachting is dat die maandag weer opengaat voor het publiek.

KNVB wil wel politici bij EK Oekraïne

Nederlandse politici moeten volgende maand gewoon wedstrijden van het Nederlands elftal bijwonen als Oranje in Oekraïne speelt tijdens het EK. Dat zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag tegen Voetbal International.

De voorzitter reageert op uitspraken van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) die begin deze maand aangaf dat het kabinet EK-wedstrijden in Oekraïne boycot als er geen zichtbare verbetering optreedt in de behandeling van de gevangen ex-premier Joelia Timosjenko. De Tweede Kamer steunt dit beleid.

Timosjenko zit gevangen in Charkov, de stad waar Oranje speelt tegen Denemarken, Duitsland en Portugal. Van Praag roept politici op zich te bedenken. "Dan kunnen ze daar die staatslieden recht in hun gezicht zeggen wat ze ervan vinden. Dan zorg je voor een statement. Ik vind het een gemiste kans. Je moet dus wél gaan."

Hoewel Van Praag vindt dat sport en politiek gescheiden moeten blijven, heeft hij wel begrip voor de 'ophef' over Timosjenko. "Maar waarom heb ik niets over de schending van mensenrechten gehoord toen we naar China gingen met de Olympische spelen? Of bij het WK in Korea en Japan in 2002?"

"En hoe denken ze verder te gaan?", blikt de oud-voorzitter van Ajax vooruit. "Qatar komt straks. Rusland. Waar wil je dan nog wel naar toe?" Van Praag geeft aan dat mensen hadden moeten protesteren toen Oekraïne werd gekozen als speelland. "Maar niet nu, zo vlak voor het eindtoernooi, nadat we ons al geplaatst hebben. Dat vind ik inconsequent."

Leden van de Europese Commissie, onder wie voorzitter José Manuel Barroso, de Duitse president Joachim Gauck en premier Angela Merkel hebben al aangegeven het EK te mijden als Oekraïne niet spoedig werk maakt van de mensenrechten. Rosenthal heeft met Europese collega's besproken welke mogelijkheden er zijn om het land verder onder druk te zetten.

Opstellen grondwet Nepal mislukt

Het is politieke leiders in Nepal niet gelukt overeenstemming te bereiken over een nieuwe ontwerp-grondwet. Dat heeft premier Baburam Bhattarai zondagnacht gezegd nadat om middernacht het mandaat van de Grondwetgevende Vergadering was verstreken.

De vergadering werd in 2008 voor een termijn van twee jaar gekozen. De termijn is nog vier keer verlengd, maar het Hooggerechtshof vindt het nu welletjes. Voor een nieuwe vergadering zullen nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

Voor het gebouw van de vergadering waren aanhangers van verschillende politieke partijen bijeengekomen. De politie moest traangas en wapenstok gebruiken om de groepen uit elkaar te houden.


Opstellen grondwet Nepal mislukt (Foto: Novum)

Veiligheidsraad bijeen over Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag bijeen voor spoedberaad over het bloedbad in de Syrische stad Houla, waarbij meer dan negentig mensen zijn gedood.

Volgens diplomaten hebben Groot-Brittannië en Frankrijk voorgesteld het bloedbad in een verklaring te veroordelen. Rusland heeft echter laten weten eerst een verslag te willen afwachten van het hoofd van de waarnemersmissie in Syrië, de Noorse generaal-majoor Robert Mood.

Het door Rusland aangevraagde spoedberaad zou om 14.30 uur (20.30 uur Nederlandse tijd) beginnen.

De VN en andere partijen hebben verklaringen afgegeven waarin de verantwoordelijkheid voor het bloedbad in meer of minder bedekte bewoordingen bij het regime van de Syrische president Bashar Assad wordt gelegd. De Syrische regering wijst die verantwoordelijkheid van de hand.

Reizigers zonder water gestrand in hete trein

Een hogesnelheidstrein heeft zondagavond ruim anderhalf uur stilgestaan bij Roelofarendsveen. De Fyra van Amsterdam naar Breda hield er rond 20.30 uur opeens mee op wegens materieelproblemen. "Ontzettend vervelend", zegt een woordvoerder van de NS.

Voor de ongeveer 250 passagiers is in de barloze trein geen water beschikbaar, terwijl de airconditioning was uitgevallen. "Heel vervelend met dat warme weer." De zegsvrouw verwacht dat een andere locomotief de reizigers rond 22.15 uur terugbrengt naar Schiphol. Dan gaan ook de stroom en de airco weer aan. Vanaf Schiphol kunnen ze een trein naar Breda nemen of een bus naar België.

"Op Schiphol staat water klaar en worden de gegevens van de gedupeerde reizigers genoteerd", vervolgt de woordvoerder. Ze kunnen aanspraak maken op de compensatieregeling. De trein was rond 20.00 uur vertrokken uit Amsterdam.

'Opvallend veel kinderen vermist op stranden'

De reddingsbrigades hebben zondag hun handen vol gehad aan vermiste kinderen op de stranden en bij andere wateren. Toch verliep de dag ondanks de 'massale drukte' over het algemeen goed, aldus een woordvoerder.

Volgens de eerste tellingen raakten minstens 110 kinderen hun ouders kwijt. "Dat zijn er opvallend veel", aldus de zegsman. Alle kinderen zijn opgehaald. Een jongetje was ruim drie uur zijn ouders kwijt. De ouders hadden de kleine op het strand achtergelaten, terwijl ze zelf een hapje waren gaan eten.

Volgens Reddingsbrigade Nederland is het advies om niet te lang in het koude water te blijven goed opgevolgd. Toch raakten drie mensen onderkoeld. Een jongeman bij Uden kampte met hartklachten door onderkoeling.

ETA-kopstuk opgepakt in Frankrijk

De Franse politie heeft in samenwerking met de Spaanse autoriteiten de militaire leider van de gewapende Baskische afscheidingsbeweging ETA opgepakt. Oroitz Gurruchaga Gogorza en zijn assistent Xabier Aramburu werden in het stadje Cauna in het zuidwesten van Frankrijk ingerekend. Zij reden in een auto met vervalst kenteken en hadden vuistvuurwapens bij zich, zegt het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken.

Gurruchaga (30) sloot zich in 2008 bij de ETA aan en zou nu de hoogste militaire commandant van de groep zijn. Hij leidde volgens de Spaanse autoriteiten ook de inspanningen van de ETA om nieuwe leden te rekruteren. Aramburu (32) vluchtte in 2010 naar Frankrijk nadat hij was aangeklaagd voor een reeks bomaanslagen.

De ETA heeft sinds eind jaren zestig 829 mensen vermoord in een gewelddadige campagne die was gericht op de stichting van een eigen Baskische staat in het noorden van Spanje en zuidwesten van Frankrijk. De groep is door Spanje, de Europese Unie en de Verenigde Staten tot terroristische organisatie bestempeld. Door verschillende arrestatiegolven is de groep in de afgelopen jaren gedecimeerd. In oktober verklaarde de ETA dat zij voorgoed de wapens neerlegde.

Voorjaar in top vijftien warmste lentes

Hoewel er veel is geklaagd over het weer, gaat het voorjaar van 2012 de boeken in als een van vijftien warmste lentes sinds 1901. De gemiddelde temperatuur in de Bilt schommelde rond de 10,3 graden, blijkt uit gegevens van weeronline.nl.

"We zijn de afgelopen vier jaar heel verwend geweest", licht een woordvoerder van de weersite zondag toe. "De afgelopen jaren werd record na record verbroken en vorig jaar was de lente de warmste en droogste ooit. Maar dit jaar komt toch in de top vijftien."

Na een korte zonnige en warme periode in maart verliep april nat en koud en in de eerste helft van mei bleven de temperatuur ruim beneden het gemiddelde. De eerste zomerse dag met temperaturen boven de 25 graden werd pas op 22 mei geregistreerd, waarna nog twee zomerse dagen volgden.

De hoge eindnotering is vooral te danken aan de maand maart, die met 8,3 graden ruim 2 graden warmer was dan normaal. In april werd het met een gemiddelde van 8,4 graden nauwelijks warmer. In die maand werden vijf nachten met lichte vorst genoteerd. Zelfs op 17 mei vroor het aan de grond nog licht.

De laatste helft van mei maakte veel goed, aldus weeronline.nl, dat verwacht dat de gemiddelde temperatuur in mei uitkomt rond de 14,2 graden. Het aantal uren zon bedraagt rond de 535 uur, zo'n 35 uur meer dan normaal.

Normaal gesproken valt er in de lente zo'n 160 tot 170 millimeter neerlslag. Dit jaar is dat ondanks de natte aprilmaand rond de 125 millimeter. Dit komt vooral door maart, waarin slechts achttien millimeter viel.


Voorjaar in top vijftien warmste lentes (Foto: Novum)

Ex-partijchef China bekent verkrachtingen meisjes

De politie van het Chinese Yongcheng heeft een voormalige bestuurder van de plaatselijke communistische partij opgepakt omdat hij meer dan tien meisjes heeft verkracht. Li Xingong werd op heterdaad betrapt, schreef de staatskrant Hangzhou Daily.

Het stadsbestuur verklaarde zondag dat Li sinds vrijdag vastzit, en tijdens zijn verhoor een bekentenis heeft afgelegd. Het onderzoek is nog niet voltooid, maar Li zal 'streng en snel worden gestraft', zoals de wet voorschrijft.

De politie betrapte de voormalige tweede man van het partijkantoor in Yongcheng op 8 mei voor een schoolgebouw terwijl hij 'de misdaad beging', berichtte de Hangzhou Daily. De politie doorzocht vervolgens Li's auto en kantoor en trof daar belastende informatie aan.

De strafzaak verspreidde zich razendsnel over Sina Weibo, de Chinese evenknie van Twitter, en is onderwerp van verhitte gesprekken. Veel Chinezen geven er lucht aan hun woede en verontwaardiging.

Russische homo's slaags met christenen

Deelnemers aan een demonstratie voor een gay pride in Moskou zijn zondag slaags geraakt met Russisch-orthodoxe tegenbetogers. De politie joeg de betoging uiteen en verrichte in beide kampen zo'n veertig aanhoudingen.

Homoactivisten verzamelden zich eerst voor het gemeenteraadsgebouw. Er ontstond een opstootje toen tegendemonstranten verschenen die luidkeels kenbaar maakten dat zij homoseksualiteit als een zonde zien. Daarop maakte de politie een eind aan de demonstratie.

Datzelfde lot trof vervolgens een andere manifestatie van homoactivisten, voor het stadhuis. De politie arresteerde daar tientallen deelnemers, onder wie de prominente voorvechter van homorechten Nikolaj Aleksejev.

De Russische homobeweging vraagt het stadsbestuur van Moskou al jaren om toestemming een gayprideparade te houden, maar kreeg steeds nul op het rekest. Homo's en lesbiennes zijn in Rusland sinds 1993 niet langer strafbaar, maar worden nog altijd met de nek aangekeken. De Russisch-orthodoxe kerk en steeds luidruchtigere ultranationalisten behoren tot de ergste homohaters.


Russische homo's slaags met christenen (Foto: Novum)

Crisis zorgt voor minder adopties

Het aantal Nederlandse ouderparen dat een adoptieverzoek doet loopt sterk terug. Dat komt vooral door de economische crisis. Dat zegt directeur Peter Benders van Stichting Adoptievoorzieningen zondag tegen de NOS. De kosten van een adoptie kunnen oplopen tot 35 duizend euro.

In 2006 werd 2569 keer verzocht om een eerste kind te adopteren. Vorig jaar was het aantal verzoeken gedaald naar 956. Benders ziet een overeenkomst met het begin van de jaren tachtig, toen er ook een economische crisis was en het aantal verzoeken daalde.

De afname is voor een deel ook te verklaren door nieuwe vruchtbaarheidstechnieken en het teruglopen van het aanbod van gezonde adoptiekinderen. Tegenwoordig worden vaak kinderen uit bijvoorbeeld China en India ter adoptie aangeboden die een chronische ziekte hebben of anderszins begeleiding nodig hebben. Dat er minder wordt geadopteerd is een wereldwijde trend, zegt Benders.

Doden bij ongeluk Ierse autorally

Tijdens een autorally in Ierland is zondag een deelnemer van de weg geraakt en ingereden op een groep toeschouwers. Een 29-jarige vrouw en een 50-jarige fotograaf overleden ter plekke, de bestuurder en zijn navigator alsmede vijf andere toeschouwers werden met ernstig letsel overgebracht naar een ziekenhuis.

Zowel de politie als de organisator van de rally stelt een onderzoek in naar de precieze toedracht.

Rallyrijden, waarin met hoge snelheid over smalle, door hagen omzoomde landweggetjes wordt gereden, is de populairste vorm van autosport in Ierland. Jaarlijks worden er ongeveer dertig wedstrijden georganiseerd, waarbij toeschouwers vaak maar een paar meter naast de weg staan. In de afgelopen tien jaar kwamen bij ongelukken tijdens autorally's in Ierland twee stewards, een deelnemer en een 18-jarige toeschouwer om het leven.

Pirlo verwacht veel van Oranje op het EK

Volgens Andrea Pirlo gaat Nederland hoge ogen gooien op het komende EK-toernooi. Hij ziet het Nederlands elftal als outsider. De middenvelder van Juventus heeft ook Spanje hoog zitten.

Voor Pirlo en Italië begint het toernooi op 10 juni. Dan staat de loodzware wedstrijd tegen Spanje op het programma. "Spanje heeft al jaren een geweldige ploeg", vertelde de middenvelder tegen Italiaanse media. "We hebben erg veel respect voor ze, ze zijn de grote favoriet voor de eindzege. Al denk ik ook dat Nederland, Duitsland en Frankrijk een goede kans maken."

De 33-jarige Pirlo verwacht dat Italië in staat is om voor een stunt te zorgen: "We hebben ons tot doel gesteld de finale te halen. Dat is mogelijk met deze selectie. Wij zijn zeker geen favoriet voor EK-winst, maar de laatste vier moeten we zeker kunnen halen."

De kracht van de Italianen zit hem volgens de begaafde middenvelder vooral in het collectief. "Ik zie een parallel met mijn club Juventus. We beschikken over de innerlijke kracht om alles te geven en alles opzij te zetten voor dat ene doel."

Volleybalsters verslaan Frankrijk opnieuw

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun derde oefenduel tegen Frankrijk gewonnen. In Wijchen werd er met 3-1 (18-25, 25-19, 25-18 en 25-20) gewonnen. Gisteren versloeg Nederland de  Françaises in Deventer al met dezelfde cijfers.

Doordat de passing bij Nederland vandaag niet liep besloot bondscoach Gido Vermeulen al vroeg in de wedstrijd om in te grijpen. Laura Dijkema en Lonneke Sloëtjes werden vervangen door Femke Stoltenborg en Judith Pietersen. Dat bleek een goede zet, al was het te laat om de eerste set nog te winnen. In het vervolg van de wedstrijd kon Frankrijk niet meer genoeg tegenstand bieden.

Nederland speelde de oefenduels in voorbereiding op het debuut in de European League deze zomer.

Woningbrand wordt Nijmeegse baby fataal

De baby van tien maanden oud die donderdagnacht zwaargewond geraakt bij een woningbrand in Nijmegen is zondagmiddag overleden. Op het jongetje wordt sectie verricht, laat de politie weten.

De brand in de woning aan de Fransen van de Puttestraat brak rond 02.45 uur uit. De bewoners en omstanders waren in paniek omdat de baby ernstig verbrand was. Het kind werd in kritieke toestand naar het UMC St Radboud vervoerd.

Vanwege de ernst van de verwondingen is het slachtoffer zaterdag overgebracht naar het AMC in Amsterdam, waar hij zondag in de loop van de middag is overleden.

De woning raakte zwaar beschadigd. Over de oorzaak van de brand en wat zich in de woning heeft afgespeeld kan de politie nog niets zeggen. Er is buurt- en sporenonderzoek verricht. Zo'n twintig rechercheurs zijn nog volop bezig met het onderzoek om duidelijk te krijgen wat zich die nacht heeft afgespeeld.

Ferrari protesteert nog niet tegen Red Bull

Ferrari heeft na de Grand Prix van Monaco besloten om nog niet in beroep te gaan tegen de vloer van de Red Bull Racing RB8. Deze zou volgens Ferrari, Mercedes en McLaren illegaal zijn, omdat er vlak voor de achterwielen een gat in zit. Ook Sauber rijdt met een soortgelijke constructie rond.

"Op dit moment is er geen enkele aanwijzing dat er de intentie is om een protest in te dienen," zei Ferrari-teambaas Stefano Domenicali die weerwoord krijgt van zijn Red Bull-collega Christian Horner. Die vindt dat er niets illegaals aan de vondst is. "Ik zou teleurgesteld zijn als men toch in protest zou gaan. We zijn er volledig van overtuigd dat onze auto's voldoen aan de reglementen."

Uitslag 96e Indianapolis 500

Dario Franchitti heeft voor de derde keer in zijn carrière de Indy 500 op zijn naam geschreven. De Schot zag zijn naaste belager Takuma Sato in de eerste bocht van de laatste ronde binnendoor komen, maar de Japanner crashte, waardoor Franchitti de zege opeiste.

Franchitti kon lang anoniem meerijden in de race over 500 mijl, alvorens hij in de 151e ronde voor het eerst de leiding nam. Hij moest wel helemaal van achter terugkomen, nadat hij spinde bij een pitstop, omdat hij werd aangetikt door EJ Viso.

Na een late neutralisatie wist Sato aan te sluiten bij de Ganassi-coureus Franchitti en Dixon. De Japanner wist Dixon wel te passeren, maar bij de poging in de laatste ronde bij Franchitti vergaloppeerde hij zich. Door de crash werd Dixon nog tweede, voor Tony Kanaan.


De slotfase van de race. (Bron: YouTube)

Nacht van de Fooi brengt steeds minder op

De Nacht van de Fooi heeft dit jaar 47 duizend euro opgeleverd. Dat is minder dan vorig jaar, toen ruim zestigduizend euro werd opgehaald. In 2008 en 2009 was het meer dan een ton.

Werknemers van bijna driehonderd kroegen, restaurants en clubs stonden zaterdag hun fooi af aan kleinschalige ontwikkelingsprojecten. Horecagelegenheden in Groningen, Utrecht, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Breda, Tilburg, Amsterdam en Haarlem deden mee aan de actie.

Impulsis, een organisatie die particuliere initiatieven ondersteunt, heeft het opgehaalde bedrag verdubbeld. Het geld gaat naar vijf projecten in Zuid-Afrika, Kameroen, Indonesië, Guatemala en Burkina Faso.

Studenten hadden allerlei activiteiten opgezet in de negen steden om de Nacht van de Fooi onder de aandacht te brengen. Burgemeester Aleid Wolfsen trapte de landelijke opening af in Utrecht.

Nederland -19 goed op weg naar EK

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar heeft woensdag aan een gelijkspel tegen Frankrijk genoeg om zich te plaatsen voor het EK in Estland. Zondag werd gastland Tsjechië met 3-0 aan de kant gezet. Eerder werd Noorwegen al met 2-1 verslagen.

Jürgen Locadia, Memphis Depay en Anass Achahbar scoorden in Praag de doelpunten voor de ploeg van trainer Wim van Zwam. Ook Frankrijk wist twee duels te winnen, maar het doeldalso van Nederland is beter.  

Van Zwam liet zich tijdens het treffen met de Tsjechen informeren over de stand van zaken bij de andere ontmoeting. ''We wisten zodoende dat een derde goal belangrijk zou zijn. Ik heb Kyle Ebecilio bij me geroepen en instructies gegeven. Tsjechië bleef op zoek naar de aansluiting, zodat wij op de counter konden toeslaan. Er kwam ruimte en daarvan hebben we geprofiteerd.”

Frankrijk wordt een taaie tegenstander, denkt Van Zwam. ''De Fransen zijn altijd sterk en met Paul Pogba van Manchester United hebben ze een topmiddenvelder in de gelederen. We zitten nu in de eindfase van het seizoen en de spelers zitten er een beetje doorheen. We hebben tot woensdag de tijd om fit aan de start te verschijnen. Het wordt close en het zal een beetje moeten meezitten.”

Verkeerde bandenkeus nekt Vergne

Jean-Eric Vergne leek in de Grand Prix van Monaco vandaag af te stevenen op een puntenfinish. De Toro Rosso-rijder moest in de slotfase naar binnen voor een tweede bandenwissel en koos hierbij voor intermediates. Omdat de voorspelde regen niet doorzette werd hij uiteindelijk twaalfde.

"Bij de start sneden vele auto’s voor me de eerste bocht af en ik zat vast achter een Marussia, waardoor ik veel tijd verloor. Het plan was om één keer te stoppen en om uit het verkeer te komen, besloten we wat eerder te stoppen. Ik wist daarna een goed tempo te rijden en even op te klimmen naar de zevende plaats. Maar met nog veertien ronden te gaan, waren mijn banden er helemaal aan en moest ik wel stoppen. We kozen voor intermediates, maar uiteindelijk was er niet genoeg regen. Zonder het verlies bij de start, had ik makkelijk punten kunnen scoren. Ik wil nu een goed resultaat in Canada behalen," zei Vergne.

Zijn teamgenoot Daniel Ricciardo kwam niet over de streep. Hij zat klem achter de Caterham van Heikki Kovalainen en raakte een kerbstone. De Australiër kreeg een ronde hierop problemen met de besturing van de Toro Rosso en moest opgeven.

Klaassen neemt rust voor nieuwe seizoen

Ajax-talent Davy Klaassen speelt deze zomer geen toernooi met een nationaal jeugdelftal. De aanvaller meldde zich af wegens vermoeidheid en geniet van een vakantie.

Voor de jonge aanvaller was het een lang seizoen. Hij raakte vermoeid en was genoodzaakt om zich af te melden voor de Nederlandse jeugdselectie. "Het was een druk seizoen en ik was niet meer honderd procent door de vermoeidheid", zegt Klaassen in gesprek met AjaxShowtime.

Klaassen maakte zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers, speelde in de Champions League en bereikte met de A1 de finale van de NextGen Series. Daarnaast veroverde hij de nationale titel met de A1. Volgend seizoen sluit hij aan bij de eerste selectie. Daarvoor neemt hij nu extra rust. Hij neemt dan ook niet deel aan het Copa Amsterdam-toernooi. "Omdat ik volgend seizoen in het eerste begin, wil ik topfit zijn en alles kunnen geven."

Beloftenelftal naar halve finale Toulon

Het Nederlands Beloftenelftal heeft zich zondag als groepswinnaar geplaatst voor de halve finales van het internationale jeugdtoernooi in Toulon. Door een goal van Roland Alberg werd Turkije met 1-0 verslagen.

Volgens trainer Adrie Koster kwam de zege vrij eenvoudig tot stand. ''We begonnen goed, zetten veel druk op de tegenstander en hadden veel balbezit. Daarna kwamen we ook amper in de problemen.” Het beloftenelftal had het overwicht in het begin van de wedstrijd en dat resulteerde al snel in een goal van Alberg. De speler van Excelsior schoot de bal vanaf rechts in de verre hoek.

Na rust gebeurde er weinig noemenswaardig. In de slotfase werd er amper meer gevoetbald. Dit kwam mede doordat Egypte met 3-2 van Japan wist te winnen en daardoor zowel Turkije als Nederland zeker waren van een plek bij de laatste vier. 

Morgen wordt bekend tegen wie Nederland uit moet komen in de halve finale. De halve finales worden woensdag gespeeld. Koster gaat met zijn formatie nu voor het hoogst haalbare. ''Als je de poule overleeft en bij de laatste vier zit, dan wil je ook het toernooi op je naam schrijven. De groep maakt een prima en fitte indruk. Er zijn geen echte uitschieters, het is een hecht collectief.”

Poster en trailer The Apparition vrijgegeven

Afgelopen weekend is zowel de eerste poster als trailer voor de horror The Apparition vrijgegeven. Geloof in het duister en het duister komt je halen, zo is de strekking van de film.

The Apparition draait om het jonge stelletje Kelly (Ashley Greene) en Ben (Sebastian Stan) die hun intrek hebben genomen in een groot huis. Na korte tijd vinden onverklaarbare gebeurtenissen plaats in hun nieuwe onderkomen. Ze ontdekken dat ze worden aangevallen door een paranormaal wezen dat bij een parapsychologisch experiment is opgeroepen. De entiteit voedt zich op de angst van de aanwezigen en kwelt hen, waar ze ook proberen heen te gaan. De laatste hoop van het stel ligt in handen van een expert in het bovennatuurlijke (Tom Felton), maar zelfs met zijn hulp is het wellicht te laat om gered te worden van deze duistere kracht.

De film The Apparition verschijnt dit najaar in de bioscoop.

The Apparition

Alle winnaars Cannes 2012 bekend

De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke heeft in Cannes de Gouden Palm gewonnen voor zijn film Amour. De Deen Mads Mikkelsen won de prijs voor beste acteur. De Roemeense actrices Cristina Flutur en Cosmina Stratan werden uitgeroepen tot beste actrices voor hun rollen in het drama Beyond the Hills. De prijzen werden vanavond uitgereikt op de slotavond van het filmfestival aan de Côte d'Azur.

Amour van Haneke gaat over een hoogbejaard stel dat wordt geconfronteerd met de aftakeling van de vrouw. Onder anderen Wes Anderson, David Cronenberg en Jeff Nichols zagen de Gouden Palm aan hun neus voorbijgaan. Haneke won de Gouden Palm in 2009 voor Das Weisse Band en was in 2005 genomineerd voor Caché. Vorig jaar won Terrence Malick de prestigieuze prijs voor zijn drama The Tree of Life.

Het Roemeense drama Beyond the Hills kreeg ook de prijs voor het beste scenario van Cristian Mungiu. Hij regisseerde de film over twee vriendinnen uit een klein Roemeens dorp, die hun verleden in een weeshuis op verschillende manieren verwerken. De een is naar Duitsland gegaan en teruggekeerd om haar vriendin op te halen die non is geworden in een kleine, strenggelovige gemeenschap.

De prijs voor beste regisseur ging naar de Mexicaan Carlos Reygadas voor zijn drama Post Tenebras Lux.

De juryprijs ging naar The Angel's Share van Ken Loach. In het komische drama probeert de jonge Robbie zijn criminele leven achter zich te laten en ontdekt hij een neus te hebben voor whisky. De Amerikaanse regisseur Benh Zeitlin won de prijs voor beste debuutfilm voor zijn drama Beasts of the Southern Wild.

De jury van het festival stond onder leiding van de Italiaanse regisseur Nanni Moretti. De Duitse actrice Diane Kruger, de Schotse acteur Ewan McGregor, de Amerikaanse regisseur Alexander Payne en de Franse mode-ontwerper Jean-Paul Gaultier zaten onder anderen in de jury. Met de uitreiking van de filmprijzen kwam het 65e filmfestival van Cannes ten einde.

[Upd] Kritiek op agenten bij haatpreek

VVD'er Robert Flos vindt het raar dat de politie toekeek hoe moslims Geert Wilders met de dood bedreigden en vervolgens wel een kritische omstander hardhandig aanpakte.

Flos, fractievoorzitter van de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad, is 'zeer geschokt' door de beelden van vrijdag waarin een woordvoerder van Sharia4Holland Geert Wilders tijdens een persconferentie op De Dam met de dood bedreigt. Maar ook vanwege het feit dat de politie toekeek terwijl dit gebeurde.

Tegelijkertijd grepen agenten in burger wel hardhandig in toen een omstander de haatpreek zat was en de discussie aan wilde gaan met de fanatieke moslims. Die man werd door agenten in burger de mond gesnoerd en afgevoerd.

Flos gaat de burgemeester om opheldering vragen. Justitie gaat onderzoek doen naar de uitspraken van de shariazeloten.

Update 20:40
Een 29-jarige man uit Woerden is zondagavond aangehouden voor zijn uitlatingen tijdens de persconferentie van Sharia4Holland. De man wordt verdacht van bedreiging aan het adres van Geert Wilders, laat de Amsterdamse politie weten.

De politie en het Openbaar Ministerie stelden zaterdag een onderzoek in naar de uitspraken die leden van Sharia4Holland vrijdagmiddag op de Dam deden. De sharia zou volgens het lid wel met Wilders 'dealen' zoals in het verleden vaker met 'dergelijke figuren' is gebeurd. "Trek lering, ook uit het geval van Theo van Gogh", zei hij. Wilders werd ook vergeleken met een hond van de Romeinen.

De politie liet zaterdag weten te toetsen of de uitspraken tijdens de persconferentie strafbaar zijn. PVV-leider Geert Wilders heeft vervolgens aangifte gedaan. Toen de woon- en verblijfplaats van de verdachte was vastgesteld, heeft de politie hem aangehouden.

PVV-Kamerlid Joram van Klaveren had al vragen gesteld aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) naar aanleiding van de doodsbedreiging. Hij wil dat Sharia4Holland wordt verboden.


Robert Flos praat met AT5

[WRC] Loeb wint Akropolis Rally

Sébastien Loeb heeft de Akropolis Rally op zijn naam geschreven. De veelvoudig wereldkampioen kende een relatief makkelijke laatste dag in de Griekse wedstrijd en verstevigde zo zijn leidende positie in het klassement.

Jari-Matti Latvala was Loebs grootste tegenstrever, want de Fin ging in het begin van de rally aan de leiding. De Ford-rijder, die de vorige rally vanwege een sleutelbeenbreuk miste, nam iets te veel risico's en kreeg problemen met zijn auto, waardoor hij terugviel achter Loeb. Latvala knokte zich terug, maar een botsing op zaterdag veroorzaakte een lekke band en remproblemen, waardoor de Fin vier minuten aan zijn broek kreeg. Hij werd uiteindelijk derde, achter Loeb en Mikko Hirvonen die niet het tempo had om zijn Citroën-teamgenoot Loeb bij te houden.

Petter Solberg moest na achttien proeven opgeven. De Noor maakte eerst de verkeerde bandenkeuze, beschadigde daarna de onderzijde van de auto en crashte vandaag in de eerste proef van de dag bij een ultieme poging om het gat naar Loeb te dichten. Loeb kon hierdoor zelfs een lekke band veroorloven en zo de zege te grijpen.

THQ dreigt van beurs gehaald te worden

THQ wordt op 23 juli van de NASDAQ gehaald als de prijs van hun aandelen niet stijgt. Volgens de regels van de beurs moeten aandelen minstens één dollar waard zijn, maar die van THQ kosten op dit moment maar liefst 61 cent.

Op 29 juni komen de aandeelhouders van THQ samen. THQ zal ze vragen om een samenvoeging van aandelen goed te keuren. Hierdoor zal het aantal aandelen dalen en stijgt de prijs per aandeel. De waarde van THQ zal niet veranderen door deze samenvoeging en blijft staan op 41,75 miljoen dollar.

Martina loopt olympische limiet in Hengelo

Churandy Martina heeft bij de FBK Games in Hengelo de olympische limiet gelopen op de 100 meter. De Antilliaan, die tegenwoordig voor Nederland uitkomt, won vandaag in 10,18. De limiet stond op 10,24.

Achter Martina werd de Jamaicaan Mario Forsythe in 10,25 tweede, zijn landgenoot Ainsley Waugh liep met 10,31 de derde tijd. De Nederlander Brian Mariano eindigde als negende in 10,61. Voor Martina is het zijn tweede olympische startbewijs. Eerder veroverde hij al een ticket voor de 200 meter.

Infinity Ward kreeg 493 miljoen dollar van Activision

Activision heeft sinds 2003 in totaal 493 miljoen dollar betaald aan Infinity Ward. Dit blijkt uit verhoren vóór het proces tussen de voormalige Infinity Ward-bestuurders West en Zampella en Activision. In het contract stond echter een nog hoger bedrag waaraan Activision niet heeft voldaan.

De 493 miljoen dollar bestond vooral uit bonussen voor de winst die de Call of Duty-reeks opleverde. Activision hanteerde drie categoriëen: studio, tech en IP. Onder de categorie studio vallen bonussen voor de Call of Duty-spellen die zijn gemaakt door Infinity Ward zelf. De studio kreeg daarnaast ook bonussen voor spellen die Infinity Wards technologie gebruikten zoals Call of Duty: Modern Warfare 2. Voor elk spel dat de naam Call of Duty gebruikt krijgt Infinity Ward ook een bonus.

Infinity Ward kreeg 354,66 miljoen dollar als studio-bonus, 62,56 miljoen dollar tech-bonus en 75,64 miljoen dollar IP-bonus. Op 1 juni begint de rechtszaak en dan wordt besloten of Activision nog eens één miljard dollar in bonussen moet betalen aan de 38 voormalige Infinity Ward-medewerkers, West en Zampella. Activision houdt vol dat het dit niet hoeft te betalen.

'Somalische terreurcellen in Nederland'

In Nederland verblijven Somaliërs die terreuracties voorbereiden. Dat beweert althans een overgelopen commandant van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab, meldt het radioprogramma Bureau Buitenland zondag.

De man stelt dat de radicaalislamitische organisatie Somaliërs uit de diaspora heeft opgeleid om als 'slapende cellen' terreuracties voor te bereiden in Nederland, Groot Brittannië en de Verenigde Staten. Het VPRO-programma baseert zich op BBC-journaliste Mary Harper, die in Somalië een interview had met de commandant, Mohamed Farah al-Ansari.

Al-Ansari zit in een beschermingsprogramma van de Somalische interim-regering, omdat zijn leven gevaar loopt. Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben hem inmiddels verhoord in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Edwin Bakker van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden spreekt van een nieuw en heel vervelend bericht, als het waar is. "Een slapende terreurcel is een nachtmerrie voor welke veiligheidsdienst dan ook."

Inlichtingendienst AIVD laat in een reactie aan de VPRO weten dat 'onderzoek niet heeft geleid tot aanwijzingen voor een aanslagdreiging vanuit Somalië jegens Nederland'.

Al-Shabab staat sinds 2008 op de lijst van terroristische organisaties en zou banden met Al-Qaida onderhouden. De organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor aanslagen in Somalië, Kenia en Uganda. Bij die laatste aanslag vielen in 2010 meer dan zeventig doden.

De afgelopen jaren hebben Somaliërs die in westerse landen wonen zich aangesloten bij Al-Shabab. Onder hen zeker één Nederlandse Somaliër, bleek in september uit een rapport van de Verenigde Naties. Britse veiligheidsdiensten schatten dat honderd Britse Somaliërs naar Somalië zijn afgereisd om aan de kant van Al-Shabab te vechten, aldus Bureau Buitenland.

De overgelopen commandant heeft met buitenlandse, vooral Aziatische en Arabische jihadisten tegen het regeringsleger gevochten, vertelde hij aan de Britse journaliste. De Somaliërs uit Europa en de Verenigde Staten werkten volgens hem vooral als chauffeur en vertaler. Maar sommigen zijn opgeleid voor zelfmoordaanslagen in Somalië en anderen om terug te keren naar hun land en daar aanvallen voor te bereiden, aldus Al-Ansari.

In 2010 werd op kerstavond een groep Somaliërs in Nederland opgepakt op verdenking van terrorisme. Ze werden verdacht van betrokkenheid bij Al-Shabab en aangehouden naar aanleiding van een ambtsbericht van inlichtingendienst AIVD, die daarin had gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanslag in Nederland. De groep werd uiteindelijk niet vervolgd.

Gebrselassie niet gekwalificeerd voor Spelen

Haile Gebrselassie doet niet mee aan de Olympische Spelen in Londen. De Ethiopiër wist zich zondag op de FBK Games in Hengelo niet te kwalificeren voor de 10.000 meter. Hij werd zevende.

De race werd gewonnen door Tariku Bekele, die zijn landgenoot Lelisa Desisa Benti voor bleef. Tariku's broer Kenenisa Bekele, die in 2004 and 2008 olympisch kampioen werd, is waarschijnlijk de derde Ethiopiër die zijn land komende zomer in Londen mag vertegenwoordigen. Hij is wereldrecordhouder op de tien kilometer.

De 39-jarige Gebrselassie was al buiten beeld voor deelname aan de olympische marathon en had nog een sprankje hoop dat hij de 10.000 meter zou kunnen lopen. Op die afstand won hij in 1996 en 2000 olympisch goud.

Rogers zegeviert in Ronde van Beieren

Michael Rogers heeft de Ronde van Beieren op zijn naam geschreven. De Australiër zag dat de slotrit van Feuchtwangen naar Bamberg werd gewonnen door sprinter Alessandro Petacchi.

De Italiaan won hiermee zijn derde etappe in Zuid-Duitsland. Hij bleef vandaag de Australiër Allan Davis en de Duitser André Schulze voor. Rogers finishte in het peloton en pakte zo de eindzege. Hij had gisteren in de individuele tijdrit toegeslagen. In het klassement werd de Fransman Jérome Coppel tweede, voor de Rus Vladimir Gusev. Joost Posthuma was met een achtste plaats de beste Nederlander.

FOK!filmtip van de dag: The Road

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Qua filmaanbod is het vandaag op het gebied van kwaliteitsfilms niet veel bijzonders. Toch worden wij echt warm van een enkel filmwerk dat vanavond op de beeldbuis te bewonderen valt. Om 23.00 uur op BBC2 is de film The Road te zien.

Door natuurgeweld is Amerika binnen in een korte tijd platgebrand en verwoest. Er zijn weinig overlevenden en aan water en voedsel is gebrek. Slechts bewapend met pistool trekken vader (Viggo Mortensson) en zoon (Kodi Smit-McPhee) door het stoffige en sombere landschap op zoek naar een veilig onderkomen. Hun leven draait om overleven in een omgeving waarbij de grenzen zijn verdwenen tussen goed en kwaad.

Veel plezier!

[RG] Sijsling buigt na vijf sets voor Müller

Igor Sijsling heeft de eerste ronde van Roland Garros niet overleefd. De 24-jarige Amsterdammer ging na een slopend gevecht in vijf sets onderuit tegen de Luxemburger Gilles Müller: 6-2, 5-7, 6-3, 4-6 en 6-8. 

Sijsling kreeg een nog niet wakkere Müller tegenover zich in de eerste set. De Luxemburger stapelde fout op fout, wat Sijsling erg eenvoudig de eerste set opleverde. De partij werd daarna een groot gevecht met wisselende kansen.

In de laatste set liet Sijsling zich twee keer behandelen aan een schouderblessure, dat het einde inluidde van de Nederlander. Müller brak Sijsling op 6-6 en serveerde het daarna uit.

[EK] Zilver voor Schreuder op 50 vrij

Hinkelien Schreuder heeft op de slotdag van het Europees kampioenschap zwemmen in Debrecen ervoor gezorgd dat Nederland niet met lege handen naar huis is gegaan. De zwemster werd tweede op de 50 meter vrije slag en won dus zilver.

Schreuder behaalde daarmee voor het derde EK op een rij zilver op dit nummer, nadat ze in 2008 Marleen Veldhuis en in 20120 Thérèse Alshammar voor moest laten gaan. Dit keer was de Duitse Britta Steffen een stuk sneller. Steffen won in 24,37, terwijl Schreuder tot 24,78 kwam.

Iran gaat door met verrijken uranium

Het hoofd van het Iraanse atoomprogramma ziet geen reden om de productie van tot twintig procent verrijkt uranium stil te leggen. Fereidoun Abbasi legde die belangrijke eis van de internationale gemeenschap zondag naast zich neer. Hij kondigde op de Iraanse staatstelevisie aan dat hij de verrijking voortzet voor een onderzoeksreactor die medische isotopen produceert voor de bestrijding van kanker.

Iran wees vorige week het aanbod van westerse diplomaten af om in ruil voor de levering van medische isotopen uranium niet langer tot twintig procent te verrijken. Iran wil daarover pas praten als de internationale sancties tegen het land worden opgeheven.

Het Westen vreest dat Iran tot twintig procent verrijkt uranium snel kan opwerken tot een lading voor een kernwapen. Iran ontkent hartgrondig dat het aast op een atoombom.


Iran gaat door met verrijken uranium (Foto: Novum)

Neergestoken agente herstelt goed

De agente die zaterdagochtend in Den Haag werd neergestoken is buiten levensgevaar en goed aanspreekbaar. De verwachting is dat ze goed herstelt, laat de politie zondag weten.

Korpschef Henk van Essen van de politie Haaglanden bezocht haar zondagmiddag op de intensive care en sprak uitvoerig met haar vriend en (schoon)ouders. Die spraken hun waardering uit over de vele reacties die ze hebben ontvangen. "Het is fijn dat iedereen zo met ons meeleeft. Dat sterkt ons in de ongetwijfeld moeilijke tijd die nog gaat komen."

De politievrouw werd neergestoken nadat haar collega een 45-jarige Hagenaar had geraakt met een kogel, die hem kort daarna fataal werd. De man had de twee agenten met een mes bedreigd in een woning aan de Naarderstraat. Omdat hij weigerde zich over te geven werd hij beschoten, maar hij zag nog wel kans de collega van de schutter neer te steken.

[Upd] Vier meerkampers plaatsen zich voor Olympische Spelen

Dafne Schippers en Nadine Broersen zijn gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. De meerkampsters verpulverden in het Oostenrijkse Götzis hun persoonlijke records op de zevenkamp en dwongen een startbewijs voor Londen af. Schippers eindigde als zevende met 6360 punten, Broersen werd tiende met 6298 punten.

Voor Schippers was de vormbehoudseis van 5950 punten nodig. Dat bleek een peulenschil voor het 19-jarige toptalent. Zelfs het Nederlands record van Karin Ruckstuhl (6423) leek binnen bereik, maar een minder afsluitende 800 meter van 2.18,66 verhinderde het halen daarvan.

Schippers had eerder op de dag al een persoonlijk record neergezet bij het verspringen van 6.49 meter en de speer naar 40.41 meter geworpen. De Utrechtste had zich gisteren ook al gekwalificeerd voor Londen op de 200 meter. 

Broersen stuntte in Oostenrijk met een geweldige verbetering van haar persoonlijk record. Haar oude puntentotaal stond op 5932 punten, die ze dus met 366 punten verbrak. De limiet van NOC*NSF stond op 6280 punten.

De pas 22-jarige atlete noteerde op de tweede dag louter persoonlijke records. Bij het verspringen kwam ze tot 6.09 meter, bij het speerwerpen tot 54.97 meter en de 800 meter liep ze in 2.19,59. 

De zevenkamp werd gewonnen door Jessica Ennis. De Britse, waarvan door heel Groot-Brittannië wordt verwacht dat ze goud pakt op de Olympische Spelen, noteerde een nieuw persoonlijk record van 6906 punten. Daarmee hield ze de Russische Tatyana Chernova (6774) achter zich.

Update 18.28

Bij de mannen zijn ook Eelco Sintnicolaas en Ingmar Vos erin geslaagd om zich te kwalificeren voor de Spelen. Sintnicolaas verbeterde het Nederlandse record in de tienkamp naar 8507 punten. Daarmee is eindelijk het 24 jaar oude record van Robert de Wit (8447 punten) eraan.

De 25-jarige meerkamper zette op de tweede dag 14.10 seconden (110 meter horden), 42.81 meter (discuswerpen), 5.36 meter (polsstokhoogspringen), 63.59 meter (speerwerpen) en 4.26,98 (1500 meter) neer. Met zijn puntentotaal werd Sintnicolaas tweede achter de verrassende Belg Hans Van Alphen (8519 punten).

De vierde Nederlander die zich in Götzis plaatste voor Londen, was Vos. De in Birmingham trainende tienkamper moest 8220 punten scoren of 8200 punten en bij de beste acht eindigen. Vos haalde zelfs de zwaardere limiet. Hij scherpte zijn persoonlijk record aan van 8105 naar 8224 punten, waarmee hij zesde werd.

Ook Ellen ten Damme boos op Nieuwe Revu

Na Carice van Houten heeft ook Ellen ten Damme het aan de stok gekregen met Nieuwe Revu. Het blad plaatste volgens de zangeres een foto die zij niet had goedgekeurd. Eerder deze maand overkwam Van Houten hetzelfde.

"Kut Nieuwe Revu", scheldt Ten Damme op Twitter. "Ze plaatsen gewoon een foto die niet is goedgekeurd. Kutblad. Of kutfotograaf die zich niet aan de afspraak houdt?", vraagt ze zich even later af. "De Nieuwe Revu en Corné van der Stelt zijn in elk geval onbetrouwbaar."

Afgelopen week stond in het tijdschrift een interview met de 44-jarige Ten Damme, die net een nieuwe cd heeft uitgebracht. Bij het stuk werd een foto geplaatst van de zangeres in bikini. Carice van Houten was begin deze maand boos op het weekblad over een kiekje waarop ze te zien is in een doorschijnend topje.

Amsterdam verliest finale EHL

De hockeyers van Amsterdam hebben de finale van de Euro Hockey League verloren van Uhlenhorster HC uit Hamburg. De Duitsers wonnen de shoot-out met 2-1, nadat het in de reguliere speeltijd en de verlenging 2-2 was geworden.

Lange tijd had Amsterdam een 2-1 voorsprong. Taeke Taekema en Floris Evers hadden doel getroffen. In de 59e minuut kwamen de Hamburgers langszij. In de shoot-out wist Amsterdam nog maar een keer de keeper te passeren, terwijl UHC daar twee maal in slaagde.

Basketballers Den Bosch landskampioen

De basketballers van Eiffel Towers Den Bosch zijn zondag kampioen van Nederland geworden. De Bossche ploeg van coach Raoul Korner won bij Zorg en Zekerheid Leiden met 65-61 en bracht de eindstand in de finaleserie zo op 4-1. Frank Turner werd topscorer bij Den Bosch met zeventien punten.

Luttele minuten voor het einde leek Leiden zijn thuiswedstrijd te gaan winnen en de stand in wedstrijden op 3-2 te brengen. Den Bosch boog een achterstand van 56-50 echter om in 56-59.

Vanaf dat moment moest de thuisploeg in de achtervolging, maar de Bosschenaren waren uiterst secuur in het schieten van vrije worpen. Uittredend kampioen Leiden verknoeide zijn laatste twee aanvallen en Den Bosch kon in het hol van de leeuw de titel gaan vieren.

Lang zag het er tijdens het seizoen niet naar uit dat de Bossche recordkampioen een titel aan zijn erelijst zou toevoegen. In de competitie wisselden Leiden en Groningen, die elkaar vorig seizoen bestreden in de finale, elkaar af als lijstaanvoerder. Bovendien maakte Leiden, dat ook de Supercup en de beker veroverde, indruk in de Europa Cup.

Den Bosch hoorde wel bij de topteams, maar werd gezien als de minste van de drie. Wellicht ook omdat het team van coaches Korner en Sam Jones slechts drie, overigens goede, Amerikanen herbergt, tegenover vijf of zes bij de twee andere kampioenskandidaten. Maar Den Bosch had wel de beschikking over de Nederlandse internationals Kees Akerboom, Stefan Wessels, Rogier Jansen en Peter van Paassen.

In de finaleserie leek Leiden niet meer op het team dat niet lang daarvoor de Nederlandse competitie domineerde. Den Bosch daarentegen kwam precies op het juiste moment in vorm en was in de finaleserie eenvoudigweg te sterk voor het team van coach Toon van Helfteren.

Ook Lathouwers geplaatst voor Londen

Robert Lathouwers (28) heeft zich tijdens de FBK-Games gekwalificeerd op de 800 meter voor de Olympische Spelen. Met een persoonlijk record van 1.44,61 voldeed hij ruim aan de Olympische limiet van 1.45,25 minuten.

Hij werd hiermee in Hengelo vijfde. De Pool Adam Kszczot won de race in 1.43,83 voor de Keniaan Timothy Kitum (1.44,00). Lathouwers maakte voor het eerst naam op de 800 meter toen hij in 2008 op deze afstand tijdens de FBK Games won. De voormalig 400 meter-specialist kende hierna veel blessureleed, maar is inmiddels weer terug aan de top.

Lathouwers is na Churandy Martina (200 meter), Rutger Smith (kogelstoten en discuswerpen), Erik Cadée (discuswerpen) , Monique Jansen (discuswerpen), Dafne Schippers (200 meter én zevenkamp), Nadine Broersen (zevenkamp), Lornah Kiplagat (marathon) en Hilda Kibet (marathon) de negende Nederlandse atleet die zich kwalificeert voor Londen. Lathouwers zal nu door de Atletiekunie worden voorgedragen bij NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen.

[Giro] Hesjedal pakt eindzege in slottijdrit

Ryder Hesjedal is de eindwinnaar geworden van de Giro d’Italia. De Canadees van Garmin-Barracuda moest in de slottijdrit 31 seconden goedmaken op leider Joaquim Rodríguez en had op de finish zestien seconden voorsprong. Het is de eerste keer dat een Canadees een grote ronde wint.

Vooraf leek het een strijd tussen drie man te gaan worden in de tijdrit over een dikke 28 kilometer. Naast leider Rodríguez en Hesjedal werd ook de Belg Thomas de Gendt een kleine kans op een eindzege toegeschreven. Al bij het eerste tussenpunt kon er een streep door die naam, aangezien Hesjedal geen tijd verloor op de Belg.

Op datzelfde tussenpunt lag de Canadees in het klassement nog maar twee seconden achter Rodríguez die dus al veel tijd verloor en de Giro leek te verliezen. Dit beeld werd bevestigd bij het tweede tussenpunt lag de Spanjaard al dertien seconden achter en leek de eindzege weg te zijn.

Bij de finish was de voorsprong van Hesjedal op Rodríguez gegroeid naar 47 seconden, wat betekende dat hij de eerste Canadaees werd die een grote ronde wist te winnen. Thomas de Gendt zorgde voor een groot succes voor Vacansoleil, door als derde op het eindpodium te eindigen.

De tijdrit werd overigens gewonnen door Mario Pinotti. De Italiaan van BMC reed alle tegenstand op een hoop en was 39 seconden sneller dan Geraint Thomas.

Uitslag 21e etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Marco Pinotti Ita BMC 33.06
2 Geraint Thomas GBr Sky +0.39
3 Jesse Sergent NZL RadioShack-Nissan-Trek +0.53
4 Alex Rasmussen Den Garmin-Barracuda +1.00
5 Thomas de Gendt Bel Vacansoleil +1.01
6 Ryder Hesjedal Can Garmin-Barracuda +1.09
7 Gustav-Erik Larsson Zwe Vacansoleil +1.14
8 Maciej Bodnar Pol Liquigas +1.15


Eindstand

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Ryder Hesjedal Can Garmin-Barracuda  
2 Joaquim Rodríguez Spa Katusha +0.16
3 Thomas de Gendt Bel Vacansoleil +1.39
4 Michele Scarponi Ita Lampre +2.05
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.44
6 Damiano Cunego Ita Lampre +4.40
7 Rigoberto Uran Col Sky +5.57
8 Domenico Pozzovivo Ita Colnago-CSF Inox +6.28

Bijtgrage visrolletjes in Dead Sushi

Het is zonnig, rustig en vooral lekker warm vandaag dus met andere woorden: tijd voor een makkelijke wegkijker. Dit weekend vonden wij de trailer en synopsis van een B-film van jewelste uit Japan: Dead Sushi.

Volgens Screen Daily zijn de rechten voor de film verkocht aan Sundream Motion Pictures, een distributiebedrijf dat regelmatig prijzen wint op filmfestivals. Of de film Dead Sushi van regisseur Noboru Iguchi (The Machine Girl) daar ook onder gaat vallen moet nog blijken.

Keiko is de dochter van een legendarische sushikok. Hopend dat zij hem kan opvolgen begint zij een training onder de supervisie van haar vader. Als blijkt dat de lessen veel te streng en ruig zijn rent Keiko weg naar een ontspanningsresort, waar zij opnieuw wil beginnen.  De problemen beginnen volledig uit de hand te lopen als een groep van Komatsu Pharmaceutical incheckt om een sample van de resorts bekende sushi te proberen. Na een kritische afwijzing injecteert de directeur van Komatsu de sushi waardoor het vlees niet alleen tot leven komt maar alles om zich heen probeert te verslinden. Als de hotelgasten een voor een door de visrolletjes worden aangevroten is het aan Keiko om de aanval van zich af te slaan.

Dead Sushi

Geen medaille voor Van Gelder

Yuri van Gelder is er in het Franse Montpeiller niet in geslaagd om een medaille in de wacht te slepen. De brabander eindigde in de finale op het onderdeel ringen namelijk als vierde.

Aleksandr Balandin ging er met de gouden medaille vandoor. De Rust verzamelde 15,666 punten. Matteo Morandi greep met de tweede plaats (15,466) het zilver en Denis Abliazin eiste het brons voor zich op met een score van 15,433.

Abliazin kwam als laatste in actie en zorgde ervoor dat Van Gelder, die 15,408 punten pakte, nipt naast het podium greep.

Zoe Saldana speelt rol in Machete Kills

Robert Rodriguez is druk bezig met het verzamelen van actrices voor zijn film Machete Kills. Zijn nieuwste toevoeging is Zoe Saldana die naast vele andere bekende personen een rol speelt.

Saldana knalt samen met Jessica Alba, Sofia Vergara, Amber Heard en Michelle Rodriguez in het vervolg op Machete. Ook in deze film speelt Danny Trejo de hoofdrol. "[Het] wordt veel meer over-de-top dan Machete," zo zegt Trejo. "We hebben Sofia Vegara, die een totaal eigen ster is, Jessica Alba, Michelle Rodriguez en Zoe Saldana. En weet je wat? Ik mag ze allemaal zoenen." In Machete Kills spelen naast eerder genoemde bekenden ook Tom Savini en Mel Gibson.

Machete Kills neemt Trejo's personage Machete mee door een nieuw bloederig verhaal. Als huurling van de Amerikaanse overheid moet Machete door Mexico schieten en knallen om een wapenhandelaar te stoppen die een ruimtewapen wil lanceren.

Het is nog onbekend wanneer de film precies verschijnt. Naar vroege verwachting is de film in de eerste helft van 2013 te zien.

Machete Kills

Martin eindwinnaar Ronde van België

Tony Martin heeft de Ronde van België op zijn palmares bijgeschreven. De Duitser sloeg gisteren in de tijdrit toe en verdedigde in de slotetappe zijn leiderstrui met succes. Die vijfde etappe was een prooi voor de Colombiaan Carlos Betancur van Acqua e Sapone.

Betancur was in Engis de beste op de slothelling voor veldrijder Kevin Pauwels en de Rus Alexander Firsanov. Philippe Gilbert zette te vroeg aan en zakte terug naar de vierde plek. Lieuwe Westra werd vijfde.

In het eindklassement blijft Martin Westra bijna een minuut voor. Rabobankrenner Carlos Barredo sluit de Belgische rittenkoers af met de derde plaats in de eindstand.

[F1] Uitslag Grand Prix van Monaco

Mark Webber heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Australiër bleef in de straten van het Prinsdom met de Red Bull de Mercedes van Nico Rosberg en de Ferrari van Fernando Alonso voor. Alonso leidt nu het wereldkampioenschap, met een kleine voorsprong op Vettel en Webber.

Mark Webber mocht van poleposition vertrekken nadat de Australiër achter Michael Schumacher in de kwalificatie de tweede tijd had gereden. Schumacher liep in de vorige race in Spanje op tegen een straf van vijf startplaatsen, waardoor hij vanaf de zesde stek moest vertrekken.

De beste start was voor Webber die meteen goed wegkwam voor Rosberg, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Felipe Massa en Sebastian Vettel. Grootste slachtoffer was Romain Grosjean die vanaf de vierde startpositie aangetikt werd door Schumacher die zelf terugviel naar de achtste plaats. Een herhaling van de start liet zien dat Grosjean tegen Alonso botste en naar links ging waar Schumacher op dat moment al reed.

Achter deze crash vond een tweede crash plaats waarbij Williams-coureur Pastor Maldonado tegen de achterzijde van HRT-rijder Pedro de la Rosa aanknalde. De Williams viel met een kapotte voorvleugel uit, terwijl ook de HRT-rijder met een kapotte achtervleugel de pits in moest. Verder reed Sauber-coureur Kamui Kobayashi tegen de McLaren van Jenson Button aan die terugviel naar de veertiende plaats, achter de Caterham van Kovalainen.

Het veld werd na drie ronden weer vrijgegeven, waarbij Webber Rosberg in zijn spiegels had zitten. Alonso probeerde Hamilton te pakken, maar de Spanjaard slaagde niet in zijn opzet, waardoor hij Massa vlak achter zich had zitten. Terwijl Kobayashi al snel met schade op moest geven kwam het bericht naar buiten dat het incident in de eerste bocht onderzocht zou worden, omdat een aantal coureurs na de start de eerste bocht afgesneden zouden hebben. Er zouden echter geen straffen uitgedeeld worden.

Na elf van de 78 ronden werd duidelijk dat Webber een klein gaatje kon slaan met Rosberg en Hamilton hier weer enkele seconden achter zat. Achter de als vierde rijdende Alonso vormde zich een treintje dat zich uitstrekte tot de als negende rijdende Nico Hülkenberg. De enige inhaalactie die plaatsvond was de achteraan gestarte Perez die de zestiende plaats van Vergne afpakte, nadat laatstgenoemde bij de tunnel de chicane afstak toen Perez naast hem zat. Even later gebeurde hetzelfde toen Perez Glock inhaalde.

Ferrari leek in het begin van de race terrein prijs te moeten geven op de toppers, maar Alonso en Massa voerden na twintig ronden het tempo op en dichtten zo het gat met de concurrenten voor hen snel, terwijl de rijders achter hem afhaakten. De eerste die echt worstelde was Lotus-rijder Räikkönen op plaats zeven die Vettel moest laten gaan en een treintje achter zich kreeg. Rosberg kwam na 28 ronden als eerste binnen, waarna hij als zesde weer naar buiten kwam.

Webber volgde al snel, evenals Hamilton en Räikkönen. Dit gaf de leiding aan Alonso die de snelste sectortijden liet notren en direct hierna pitte om Hamilton te passeren. Deze truc lukte ruimschoots. Red Bull probeerde eenzelfde truc met Vettel die op zachte banden was gestart en langer doorreed dan iedereen vooraan. Webber leek het veld op te houden, terwijl Vettel ruim een seconde per ronde langzamer reed dan zijn teamgenoot en dat op nieuwere banden.

Räikkönen viel door zijn stop terug tot in het middenveld en ook werd hij verrast door Perez die de pits inging. Het kostte hem een plaats aan Hülkenberg, omdat de Fin bij de pitingang vol op de rem moest. Het kwam Perez op een straf te staan. McLaren-rijder Button bleef zelfs na zijn stop op plaats vijftien hangen, nog steeds achter de Caterham van Kovalainen.

Vettel kwam na 46 ronden als laatste van iedereen binnen. Hij kwam als vierde, vlak voor Hamilton weer naar buiten. Dit gaf Webber de leiding voor Rosberg, Alonso, Vettel, Hamilton, Massa, Schumacher, Vergne, Di Resta en Hülkenberg. De eerste zes lagen met nog dertig ronden te gaan vijf seconden uit elkaar. Alonso liet een klein gaatje met Rosberg vallen om zo zijn banden te sparen en mogelijk tegen het eind van de race nog iets te kunnen proberen. Verder naar achteren verrichte Kovalainen goed werd door dertiende te rijden en Button, Ricciardo en Perez voor te blijven.

De Mercedes van Schumacher kende achttien ronden voor het eind van de race een probleem, waardoor de Duitser per ronde veel tijd verloor en al snel Vergne voorbij moest laten en hem de zevende stek moest schenken. Schumacher gaf dan ook al snel op met een probleem.

Minder dan vijftien ronden voor de streep begon de verwachte regen langzaam te vallen, maar de coureurs leken er weinig last van te hebben. Rosberg voerde de druk op Webber op, terwijl ook de anderen aansloten. Vlak voor het einde van de race zette de regen door, maar naar binnen gingen de leiders niet.

Verder naar achteren probeerden zowel Button als Perez Kovalainen in te halen, maar beiden gingen in de rondte. Toro Rosso maakte de fout door Vergne binnen te halen voor intermediates terwijl het stopte met regenen. De Fransman belandde zo buiten de punten.

Omdat er niet meer ingehaald werd won Webber net als in 2010 de Grand Prix van Monaco. Hij werd de zesde verschillende winnaar dit jaar en bleef Rosberg en Alonso voor. De vierde plaats was voor Vettel die Hamilton, Massa, Di Resta, Hülkenberg, Räikkönen en Senna voorbleef.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Mark Webber Red Bull 1:46:06.557
2 Nico Rosberg Mercedes +0.643
3 Fernando Alonso Ferrari +0.947
4 Sebastian Vettel Red Bull +1.343
5 Lewis Hamilton McLaren +4.101
6 Felipe Massa Ferrari +6.195
7 Paul di Resta Force India +41.537
8 Nico Hulkenberg Force India +42.562
9 Kimi Räikkönen Lotus +44.036
10 Bruno Senna Williams +44.516
11 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
13 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
14 Timo Glock Marussia +1 Ronde
15 Narain Karthikeyan HRT +2 Ronden
DNF Jenson Button McLaren +8 Ronden
DNF Daniel Ricciardo Toro Rosso +13 Ronden
DNF Charles Pic Marussia +14 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +15 Ronden
DNF Vitaly Petrov Caterham +63 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +73 Ronden
DNF Pedro de la Rosa HRT +78 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +78 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +78 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 76
2 Sebastian Vettel Red Bull 73
3 Mark Webber Red Bull 73
4 Lewis Hamilton McLaren 63
5 Nico Rosberg Mercedes 59
6 Kimi Räikkönen Lotus 51
7 Jenson Button McLaren 45
8 Romain Grosjean Lotus 35
9 Pastor Maldonado Williams 29
10 Sergio Perez Sauber 22
11 Paul di Resta Force India 21
12 Kamui Kobayashi Sauber 19
13 Bruno Senna Williams 15
14 Felipe Massa Ferrari 10
15 Nico Hulkenberg Force India 7
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
17 Michael Schumacher Mercedes 2
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
19 Heikki Kovalainen Caterham 0
20 Timo Glock Marussia 0
21 Charles Pic Marussia 0
22 Narain Karthikeyan HRT 0
23 Vitaly Petrov Caterham 0
24 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 146
2 McLaren 108
3 Ferrari 86
4 Lotus 86
5 Mercedes 61
6 Williams 44
7 Sauber 41
8 Force India 28
9 Toro Rosso 6
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0

G.I. Joe: Retaliation negen maanden vertraagd

De film G.I. Joe: Retaliation is met negen maanden vertraagd. De reden hiervoor is het vereiste werk om de film naar 3D om te zetten, zo claimt filmstudio Paramount.

Oorspronkelijk was de film eind juni in de bioscoop te zien, maar de nieuwe releasedatum is nu neergezet op 29 maart 2013. Het nieuws komt zeer verrassend, aangezien Paramount zeer veel publiciteitsruimte heeft ingekocht tijdens de Superbowl. Volgens website Deadline ziet de studio dit niet als een probleem en is de publiciteit op den lange duur zelfs gunstig.

"We willen een zorgvuldige 3D-adaptie maken omdat we hebben gezien hoe het goed is voor de box office-cijfers," zegt een studiowerknemer. "Jim Cameron deed alle 3D van Titanic in post-productie, kijk maar hoe dat uitpakte."

Verraden voor de acties tegen het land moet het G.I. Joe-team op bevel van de President het opnemen tegen Zartan, zijn vijanden en alle de door hem beïnvloedde wereldleiders. Niet in juni, maar nu dus in maart 2013.

GI Joe

Rummenigge: "Mislopen CL zit diep"

Karl-Heinz Rummenigge baalt nog steeds van het feit dat Bayern München de finale om de Champions League na beslissende strafschoppen verloor van Chelsea. Dit liet de preses in de Duitse media weten.

Rummenigge noemt het verlies tegen de Londenaren nog erger dan de nederlaag in 1999 tegen Manchester United. In dat jaar bogen de Engelsen een 1-0 achterstand om in een 2-1 zege. In de laatste editie van de strijd om de Cup met de Grote Oren gaf Bayern München in de slotfase de voorsprong uit handen.

In de eerste helft van de verlenging kreeg Arjen Robben de ultieme kans om zijn ploeg de Champions League te bezorgen, maar faalde bij het binnenschieten van een penalty. Voor Rummenigge is het verlies in elk geval onverteerbaar.

"Het verdriet binnen de club is groot. Zelfs groter dan toen we in 1999 van Manchester United verloren. Dit gaat nog wel even duren. Ik heb zelf in 1982 en in 1986 een WK-finale verloren. Daardoor weet ik gelukkig wel dat tijd alle wonden heelt", liet hij weten.

'Aston Villa hoopt op Di Matteo'

Roberto Di Matteo zou in het nieuwe seizoen zomaar de nieuwe trainer van Aston Villa kunnen worden. De Italiaan staat nu nog bij Chelsea onder contract en wil graag een meerjarig contract, maar de directie van The Blues wil hierin niet meegaan.

Aston Villa kende een matig seizoen en hoopt aan de hand van Di Matteo weer een rol in de Premier League te spelen. Volgens de eigenaar van The Villians, Randy Lerner, is de Italiaan in staat om 'het potentieel van zijn club eruit te krijgen'.

Ook Lazio Roma zou in de markt zijn om Di Matteo als trainer aan te stellen. De Italiaanse club lijkt echter een kansloze missie te starten, aangezien de oefenmeester eerder aan heeft gegeven graag in Engeland te willen blijven.

Ted komt aan zijn trekken in teaserposter

Dit weekend is de eerste teaser-poster van de film Ted vrijgegeven. De ondeugende afbeelding laat weinig aan de verbeelding over.

Het verhaal van Seth MacFarlane, geestelijk vader van American Dad en Family Guy, gaat om een man genaamd John (Mark Wahlberg) en zijn knuffelbeer Ted (stem van Seth MacFarlane). Als kind wenst John tijdens Kerst dat zijn enige vriend Ted tot leven komt. De twee groeien vanaf dan samen op en maken de wildste avonturen mee. Alles lijkt goed te gaan totdat John op een keerpunt komt. Hij moet kiezen tussen het voortzetten van zijn relatie met Lori (Mila Kunis) of met de vriendschap van zijn ongemanierde en onbeschofte beer Ted.

Hoewel er te lezen is dat Ted 'komt', moeten we in Nederland nog even wachten. Pas op 6 september kunnen we het knuffelbeest bewonderen.

Ted

Geheime DKR-poster Catwoman ontdekt

Afgelopen week zijn we bedolven onder de The Dark Knight Rises-posters en -banners. Nu blijkt dat er in een van de posters een link naar een nieuwe poster zit, zo ontdekte een lezer van Batman-news.com.

Hoewel de QR-code in geen van de online posters te zien is, is in Amerika de afbeelding ook als print verschenen. Hier staat onderin wél een speciale code die na het scannen toegang geeft tot een geheim gedeelte op de website van de film. Klik op onderstaande afbeelding voor een grotere versie.

Catwoman

The Dark Knight Rises verschijnt op 20 juli in de bioscoop.

Dibi wil nieuwe linkse partij

GroenLinks moet samen met de PvdA, D66 en mogelijk met de Partij voor de Dieren een nieuwe progressieve partij vormen. Dat zegt kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi zondag in een interview met nu.nl. Zijn partij zou de voortrekker moeten worden van de nieuwe beweging.

Dibi vindt dat de partijen elkaar nu steeds aanvallen. "Maar zo groot zijn de verschillen helemaal niet", stelt hij. "Als de progressieve partijen zo versplinterd blijven, zullen ze nooit een meerderheid halen om Nederland socialer te maken." Hij vindt dat het partijbelang ondergeschikt moet zijn.

Het Kamerlid denkt dat een grote progressieve partij aantrekkingskracht zal hebben en dat deze partij groter zou kunnen worden dan de progressieve partijen onafhankelijk van elkaar. Uitgangspunten van de nieuwe partij zijn wat Dibi betreft een duurzame economie op schone energie, hervorming van de publieke sector en een 'open en internationaal' Nederland.

Nederland moet weer een gidsland worden, vindt Dibi. "We zijn nu te veel naar binnen gekeerd, terwijl we voorop liepen bij de internationale strijd voor vrijheid en democratie."

Echtpaar hield Duits meisje als slavin

Een 19-jarig Duits meisje blijkt jarenlang als slavin te zijn gebruikt door een Bosnisch echtpaar. Het meisje werd 10 dagen geleden ontdekt in een bos. Ze woog slechts 40 kilo en had talrijke wonden over haar hele lichaam, meldde justitie in Bosnië.

De jonge vrouw was 8 jaar geleden met haar moeder naar Bosnië verhuisd. Haar moeder trouwde daar met een 52-jarige Bosniër, die echter nog een andere vrouw had. Buren vertelden dat de dochter niet in huis, maar in de stal moest slapen. Ze moest leven van varkensvoer om niet te verhongeren. De stiefvader stuurde steeds honden op haar af.

Het meisje werd volgens buren regelmatig door meerdere mannen seksueel misbruikt. Contact met de buitenwereld was verboden. Alsof ze een paard was, moest ze soms een kar trekken, terwijl haar stiefvader en diens vrouw erbij stonden te lachen. Haar echte moeder bemoeide zich niet met haar.

Een buurman waarschuwde de autoriteiten, maar die konden het meisje niet vinden omdat ze in de kelder was verstopt. Pas toen de buurman later een foto van het meisje overlegde, zochten de autoriteiten beter en vonden ze haar verstopt in het bos.

De ontdekking schokte de media in Bosnië, hoewel die toch wat gruwelen gewend zijn na de burgeroorlog in de jaren '90. Sinds het einde van de oorlog in 1999 had zo'n misdaad niet plaatsgevonden in het land, aldus media.

Vrouwen Laren winnen ECCC ten koste van Den Bosch

De vrouwen van Laren hebben de ECCC, vroeger de Europa Cup, gewonnen door Den Bosch met 1-0 te verslaan. Het enige doelpunt werd gescoord door Kim Lammers. Met de winst doorbrak Laren de Bossche reeks van 54 gewonnen Europese wedstrijden.

Den Bosch domineerde de eerste helft. Ze hadden zes strafcorners niet weten te benutten. Ook Maartje Goderie kreeg twee kansen, maar ze stuitte steeds op de Larense doelvrouw Joyce Sombroek. In de 24ste minuut kwam Laren eruit en Kim Lammers scoorde nadat ze de bal aangespeeld kreeg van Julia Mueller. 

Den Bosch kwam er in de tweede helft niet meer aan te pas. De superieure Sombroek hield haar doel schoon. Het is de eerste Europese titel voor Laren nadat Den Bosch veertien keer op een rij de Europa Cup had gewonnen. 

Zatlap belandt ondersteboven tegen woning

Een 59-jarige man uit Winterswijk is zaterdagavond met een slok op ondersteboven tegen een woning beland nadat zijn auto was gelanceerd. Dat gebeurde op de Kottenseweg in zijn woonplaats. Hij is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht ter observatie opgenomen.

De politie kreeg kort voor middernacht te horen dat een automobilist na een ongeval de erker van een woning had geschampt. Agenten troffen de auto op z'n kop aan. Uit een bloedproef bleek dat hij alcohol had gedronken.

Wat er precies is gebeurd is nog niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk is de man in de berm gekomen en bij de stuurcorrectie naar de andere kant van de weg geschoten, waarna hij via de parallelweg op z'n kop tegen de uitbouw van de woning belandde. Die liep forse schade op.

De Bever wijst BMX'ster Smulders aan voor Londen

Bondscoach Bas de Bever heeft bekendgemaakt dat Laura Smulders de Nederlandse deelneemster zal zijn bij de Olympische Spelen op de BMX. Ze kreeg de voorkeur boven Lieke Klaus, die net als Smulders aan de eisen van NOC*NSF had voldaan.

Bij de mannen was de keuze makkelijk voor De Bever. Nederland wist Colombia voor te blijven op de landenranking, waardoor alle drie de genomineerden, Jelle van Gorkum, Raymon van der Biezen en Twan van Gendt, naar Londen mogen.

Malin Akerman speelt Blondie-zangeres

Malin Akerman gaat de rol van Blondie-zangeres Debbie Harry spelen in de film CBGB. Dat heeft entertainmentzender E! bekendgemaakt.

De film gaat over de legendarische punkclub CBGB in New York, waar Blondie in de jaren zeventig regelmatig een optreden gaf. Alan Rickman gaat clubeigenaar Hilly Kristal spelen. Rupert Grint, bekend als Ron Weasley van de Harry Potter-films, vertolkt de rol van Cheetah Chrome, de gitarist van The Dead Boys. De opnamen gaan volgende maand van start.

De 34-jarige Akerman was eerder te zien in tv-series als Childrens Hospital en How I Met Your Mother. De Zweeds-Canadese actrice speelde ook in films als The Romantics en The Proposal.

Nicole Kidman wil niet met man samenwerken

Nicole Kidman heeft geen interesse om met haar man Keith Urban samen te werken. "Nee, helemaal niet", zegt de actrice in Cannes tegen Novum Nieuws. "Hij zou wel kunnen acteren, maar ik ga niet met hem spelen. Ik weet ook niet of hij die interesse heeft." De actrice is in Cannes met twee films: The Paperboy en Hemingway & Gellhorn.

De Nieuw-Zeelandse countryzanger is volgens zijn vrouw vastgegroeid aan zijn instrument. "Hij en zijn gitaar. Ik denk niet dat je hem lang bij zijn gitaar weg kan houden." De actrice trouwde in 2006 en heeft twee kinderen.

De 44-jarige Kidman hoopt op hoogbejaarde leeftijd nog altijd met Urban samen te zijn. "Ik wil heel graag zo'n grote liefde. Ik zou graag op hoge leeftijd nog in staat zijn om in zijn oude ogen te kunnen kijken", vertelt de actrice. "En ik zou het geen probleem vinden om het type oma te worden dat het grootste deel van haar tijd zorgt voor al haar kleinkinderen."

Kidman speelt in het drama The Paperboy een ordinaire vrouw die verliefd wordt op een ter dood veroordeelde crimineel. De film van Lee Daniels maakt in Cannes kans op een Gouden Palm en draait in november in Nederland.

In de tv-film Hemingway & Gellhorn speelt ze journaliste Martha Gellhorn die getrouwd was met schrijver Ernest Hemingway, een rol van Clive Owen. Het drama is op 22 juli op de Nederlandse HBO-zender te zien.


Nicole Kidman wil niet met man samenwerken (Foto: Novum)

Hockeyers Rotterdam verliezen troostfinale

De hockeyers van Rotterdam zijn er zondag niet in geslaagd de bronzen medaille te veroveren in de Euro Hockey League. Na verlenging was KHC Dragons uit België met 4-3 te sterk, nadat de Belgen in de blessuretijd langszij waren gekomen.

Roderick Weusthof zette zijn team op 1-0. Ondanks goed keeperswerk van Rotterdam-goalie Pirmin Blaak kwamen de Belgen in het derde kwart op gelijke hoogte door een treffer van Renaud Pangrazio.

Hidde Turkstra en weer Pangrazio zorgden voor de 2-2, waarna Weusthof de Nederlandse ploeg voor de derde keer op voorsprong zette. Met dertien seconden te spelen, maakte Charles Vandenweghe gelijk: 3-3.

In de verlenging trok Dragons aan het langste eind door nog een keer te scoren. Felix Denayer voltrok het vonnis over de Rotterdammers.

Later op de dag heeft Amsterdam nog een kans om een medialle voor Nederland binnen te halen. De ploeg staat in de finale van de EHL tegen het Duitse Uhlenhorster HC.

Synchroonzwemduo mist Spelen weer op één positie

Het synchroonzwemduo Elisabeth Sneeuw en Nicolien Wellen hebben naast een ticket voor de Olympische Spelen van Londen gegrepen. Bij het Europees kampioenschap werd het duo achtste, wat één plaats te laag was voor plaatsing.

Eerder miste Sneeuw en Wellen ook als bij het olympisch kwalificatietoernooi deelname aan de Spelen op één plaats. De Europese titel ging naar Natalia Isjtsjenko en Svetlana Romasjina.

Del Bosque maakt selectie Spanje bekend

De bondscoach van Spanje, Vicente del Bosque, heeft vandaag de definitieve selectie voor het komende EK in Polen en Oekraïene bekend gemaakt. De 61-jarige succescoach heeft een aantal opvallende keuzes gemaakt.

Zo neemt del Bosque Pedro mee, de aanvaller van Barcelona die afgelopen seizoen wisselvallig presteerde. "Hij is snel en we hebben zulke spelers nodig langs de lijn," verdedigde de bondscoach zijn keuze. Ook de oproep van Negredo van Sevilla is opvallend. Door die keuze viel de Valenciaan Soldado af, die een goed seizoen kende. "Zowel hij als Negredo zijn uitzonderlijke spelers, maar verschillend. De ene is sneller."

Del Bosque verzekert dat de lijst weloverwogen is. "We hebben er heel lang over nagedacht," aldus de trainer.  De makkelijkste keuzes werden al voor hem weggehaald, want de Spanjaarden missen twee van hun meest onmisbare spelers, Puyol en David Villa. "Villa is onvervangbaar. (...) Niemand heeft het beter gedaan dan hij, maar we moeten alternatieven zoeken. We hebben daar Mata, Silva, Iniesta, Pedro."

Op 10 juni spelen de Spanjaarden hun eerste wedstrijd op het EK tegen Italië. Ondertussen spelen ze nog twee oefenwedstrijden tegen Zuid-Korea en China. Als daar nog blessures optreden, kan de lijst veranderen.

Doel: Casillas (Real Madrid), Valdés (Barcelona), Reina (Liverpool).

Verdediging: Juanfran (Atlético Madrid), Arbeloa (Real Madrid), Piqué (Barcelona), Javi Martínez (Athletic Bilbao), Sergio Ramos (Real Madrid), Jordi Alba (Valencia), Albiol (Real Madrid).

Middenveld: Xabi Alonso (Real Madrid), Cesc (Barcelona), Sergio Busquets (Barcelona), Xavi (Barcelona), Iniesta (Barcelona), Cazorla (Málaga).

Aanval: Pedro (Barcelona), Mata (Chelsea), Jesús Navas (Sevilla), Silva (Manchester City), Llorente (Athletic Bilbao), Torres (Chelsea), Negredo (Sevilla).

[Upd] Handbalsters niet naar Spelen

Het lot van de Nederlandse handbalsters ligt volledig in de handen van Spanje. Als Spanje wint of gelijkspeelt vanmiddag tegen Kroatië dan gaat Nederland naar de Olympische Spelen. De ploeg van Henk Groener versloeg zelf Argentinië, het zwakke broertje in de poule, met 30-21.

Nederland begon zenuwachtig tegen de Argentijnse dames, die op het WK vorig jaar 23e werden. De Zuid-Amerikanen namen een 3-0 voorsprong, maar de oranjedames herstelden zich snel. Bij rust was het al 15-9 en na rust diepten ze die voorsprong nog verder uit.

Update 14:12

De Nederlandse handbalsters gaan niet naar de Olympische Spelen. Kroatië wist de Spaanse dames te kloppen met 23-22, wat genoeg was om Nederland op onderling doelsaldo voor te blijven.

Spanje startte nog prima, maar bij rust had Kroatië een voorsprong van twee doelpunten (14-12). Spanje speelde slordig, miste de nodige zevenmeterworpen en zag Kroatië uitlopen naar een verschil van vijf. Even gloorde voor de Nederlandse dames de hoop dat Spanje buiten de boot zou vallen, want bij een verschil van acht doelpunten of meer in het voordeel van Kroatië zouden de Spaanse dames de Spelen missen.

Dat gebeurde niet. Spanje knokte zich in de slotfase terug, kwam terug tot één doelpunt verschil, maar meer zat er voor de Zuid-Europese vrouwen - en Nederland - niet in.

PvdA wil gratis technische studies

Om een dreigend tekort aan beta-technici te voorkomen, zouden technische studies gratis moeten worden. Dat vindt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. Wie kiest voor een technische opleiding zou wat de PvdA betreft geen collegegeld hoeven te betalen, zei Plasterk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Werkgeversorganisatie FME pleitte vorige week ook al voor gratis technische studies. Volgens voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink is het tekort aan studenten de grootste dreiging voor het voortbestaan van de technologische industrie in Nederland.

"Voor onze industrie en om van Nederland weer een maakland te kunnen maken, hebben we technici nodig", zei Plasterk. "De belangrijkste beperkende factor voor groei is dat we personeel niet kunnen krijgen. Het is te gek dat we mensen uit het buitenland moeten halen."


PvdA wil gratis technische studies (Foto: Novum)

Ecclestone wil meer F1-races op kalender

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil het aantal F1-races dat op de kalender staat uitbreiden. In het huidige Concorde Agreement is het maximum zeventien wedstrijden, al is dat via aparte overeenkomsten uitgebreid naar twintig. Toch is dit voor de Brit niet genoeg.

In het nieuwe Concorde Agreement dat volgend jaar in gaat is er zal er meer ruimte ontstaan om nog enkele races aan het schema toe te voegen. De teams zouden al met het nieuwe Concorde Agreement ingestemd hebben, waardoor er tot 2020 zekerheid is voor de raceklasse.

In de komende jaren zal de kalender in ieder geval op de schop gaan. Voor 2013 staat er een race in New Jersey op het programma en verdwijnt de tweede race in Spanje. Over een terugkeer van Frankrijk op de kalender wordt nog gesproken, terwijl Rusland in 2014 een race krijgt. Daarnaast staan nog een aantal landen in de wacht, waaronder Thailand dat later dit jaar al de Race of Champions mag gaan organiseren.

Gameplaybeelden voor Sly Cooper: Thieves in Time

Vorige week hebben we te horen gekregen dat de nieuwe Sly Cooper-game ook op de PSVita uit zal komen. Vandaag krijgen we van PlayStation Blog gameplaybeelden te zien en een uitleg over de functies ervan. Samen met kun je jouw savegames overzetten zodat je na het spelen op de console, verder kunt gaan op de PSVita en andersom.

De Sly Cooper-serie bestaat al sinds de vorige generatie consoles. Sly maakt onderdeel uit van het bekende platform-drieluik van PlayStation dat naast Sly Cooper ook Ratchet & Clank en Jak & Daxter bevat. Vorig jaar kwam een crossover-game uit met deze drie gameseries genaamd PlayStation Move Heroes. Sly Cooper: Thieves in Time moet eind dit jaar uitkomen voor PS3 en PSVita.

Bekijk de gameplaybeelden hieronder.

Ook versnellingsbakwissel voor Perez

Sauber-coureur Sergio Perez zal in de Grand Prix van Monaco vandaag toch als laatste moeten vertrekken. De Mexicaan was gisteren in de kwalificatie gecrasht bij het zwembad, mogelijk als gevolg van een aanrijding in de derde vrije training tussen hem en Maldonado.

Laatstgenoemde kreeg hiervoor een gridstraf van tien plaatsen opgelegd, waarna Williams besloot om ook zijn versnellingsbak te wisselen, waardoor de Venezolaan achteraan zou moeten starten. Omdat Sauber nu ook de bak van de bolide van Perez wisselt zal Maldonado vanaf P23 starten en Perez helemaal achteraan vanaf P24.

Man die agente neerstak was 45-jarige Hagenaar

De man die zaterdagochtend in Den Haag een agente neerstak, was een 45-jarige Hagenaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag zondag laten weten. De man was kort voor de steekpartij door de politie neergeschoten en overleed vlak erna aan zijn verwondingen.

De politie ging naar aanleiding van een melding van een buurtbewoner rond 03.30 uur naar een woning aan de Naarderstraat. Daar aangekomen werden de twee agenten in de woning bedreigd met een mes. Omdat de Hagenaar zich weigerde over te geven, schoot een van de agenten de man neer. Voordat hij in elkaar zakte, zag hij echter nog kans de collega van de schutter neer te steken.

De toestand van de 23-jarige agente is stabiel, maar nog wel zorgelijk. Het onderzoek van de rijksrecherche naar het incident loopt nog.

Briatore: "Werk aan alternatief F1-reglement"

Voormalig Renault F1-teambaas Flavio Briatore heeft toegegeven te werken aan een alternatief voor de huidige Formule 1-reglementen. De Italiaan die een schorsing uitzit vanwege crashgate liet het nieuws vrijdag vanuit de paddock in Monaco weten.

In de Formule 1 hebben de teams met de commerciële rechtenhouder een contract tot 2020 gesloten, maar autosportfederatie FIA heeft er nog niet mee ingestemd, waardoor er een splitsing op kan treden. Daarom is er een alternatief nodig om de auto's in geval van een breuk tussen de FIA en F1-baas Bernie Ecclestone toch te kunnen laten racen.

"Op dit moment is de F1 nog een hobby, maar er zijn dagen bij waarop ik Bernie twee of drie keer per dag spreek. Ik heb nieuwe regels voorgesteld die goed zijn voor alle teams, het spektakel vergroten en heel belangrijk, de kosten verminderen," tekende AS op uit de mond van Briatore. Volgens de Italiaan zouden teams rond moeten kunnen komen met een budget van 100 miljoen euro per jaar.

Morgen zal in Monaco een vergadering zijn tussen FIA-president Jean Todt, Ecclestone en de teams, zo meldt Auto Motor und Sport. Daar zal onder meer besproken gaan worden wat er moet gebeuren met de nieuwe 1,6 liter V6 Turbomotor die in 2014 geïntorduceerd wordt en waar een aantal teams tegen is. Ook wil een meerderheid van de renstallen de FIA graag behouden.

Mocht er gekozen worden om zich af te splitsen van de FIA dan zal waarschijnlijk de naam Formule 1 verdwijnen, alsmede de titel wereldkampioenschap. Dit kan weer gevolgen hebben voor de geplande beursgang van de sport, omdat de aandelen zo minder waard zijn.

White Knight Chronicles-uitgever telt af naar E3

D3 publisher, de uitgever van onder andere White Knight Chronicles, Onechanbara en de Ben10-games, heeft een site geopend met een teller die aftelt naar de E3. Er is nog geen informatie bekend over wat er aangekondigd gaat worden, maar over minder dan 220 uur zullen we meer duidelijkheid krijgen.

White Knight Chronicles 2 is alweer een jaar geleden uitgebracht. De kans is groot dat de uitgever een derde deel in deze serie gaat aankondigen. Een vervolg op Naruto Generations is natuurlijk ook mogelijk, omdat D3 Publisher ook van deze serie de publisher is. Zodra er meer nieuws bekend is, zul je het hier lezen. 

Bekijk de countdownsite hier.

[RG] Geplaatste speelsters eenvoudig naar tweede ronde

De geplaatste speelsters Samantha Stosur, Lucie Safarova en Svetlana Kuznetsova hebben eenvoudig de tweede ronde bereikt van Roland Garros. Op de openingsdag van het tweede grandslamtoernooi van het jaar rekenden ze eenvoudig af met hun tegenstanders. 

Stosur, de als zesde geplaatste speelster en finaliste van 2010, opende het grandslamtoernooi in Parijs op het Court Philippe Chatrier. De Australische versloeg de Britse Elena Baltacha met 6-4 en 6-0. Kuznetsova won met 6-1 en 6-3 van de Kroatische Mirjana Lucic.  

De als 20ste geplaatste Safarova gunde  Anastasiya Yakimova slechts twee games, het werd 6-2 en 6-0. De Amerikaanse Melanie Oudin won ook haar eerste ronde partij. Ze vesloeg de Zweedse  Johanna Larsson met 6-3 en 6-3. 

Stewards overwogen diskwalificatie Maldonado

Pastor Maldonado kreeg voor de Grand Prix van Monaco een gridstraf van tien plaatsen na een incident met Sergio Pérez. De Williams-coureur werd door de stewards schuldig bevonden aan het bewust insturen op de Mexicaan tijdens de derde vrije training. Hij zou nipt ontsnapt zijn aan een diskwalificatie.

In de laatste bocht voor de tunnel wilde Maldonado Pérez passeren, maar stuurde te vroeg in en raakte hierbij de voorkant van de Sauber. De Venezolaan beweert dat er geen sprake van wraak was en verwijt het voorval aan het glibberige circuit.

Volgens Nigel Mansell, die dit weekend deel uitmaakt van het stewards-panel, mag Maldonado van geluk spreken dat hij dit weekend nog mee mag doen met de race. "Hij zat erg dicht tegen een diskwalificatie aan", aldus de Brit die in 1992 zelf wereldkampioen werd bij Williams.

Een ronde na het incident raakte Maldonado de vangrail bij Casino en kwam aan aan de andere kant van de baan tot stilstand. De versnellingsbak van zijn wagen raakte dermate beschadigd dat deze vervangen moest worden. Hierdoor zal Maldonado, die zich als negende kwalificeerde, vanaf de 23e plek moeten starten.

Doelman Fabianski haakt af bij Polen

De nationale ploeg van Polen zal het moeten stellen zonder doelman Lukasz Fabianski. De reservedoelman van Arsenal heeft teveel last van een blessure. Een woordvoerder van de Poolse voetbalbond heeft in Klagenfurt bekend gemaakt dat Fabianski de selectie zal verlaten en het EK in eigen land niet zal spelen.

Een schouderblessure weerhoudt de keeper ervan om deel uit de maken van het toernooi. Fabianski is de reservedoelman van Arsenal en vervult deze functie ook bij de nationale ploeg van Polen. De afwezigheid van Fabianski betekent dat PSV-doelman Przemyslaw Tyton naar boven schuift in de rangorde. Mocht Wojciech Szczesny met een blessure of een rode kaart uitvallen tijdens het EK, dan zal de doelman van de Eindhovenaren tussen de palen verschijnen.

Even leek het erop dat ook voor Tyton het EK in gevaar kwam. Hij sloot het seizoen bij PSV af met aanhoudende spierpijn. Een medisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat er geen sprake is van een beschadiging, waardoor Tyton deel kan nemen aan het toernooi in zijn vaderland.

Bynes weer beschuldigd van doorrijden na ongeval

Amanda Bynes is niet alleen deze, maar ook vorige maand doorgereden na een verkeersongeluk. De actrice botste 10 april met een gehuurde BMW tegen een andere auto aan en ging er vervolgens als een haas vandoor, vertelt de bestuurder van de andere wagen aan entertainmentsite TMZ.

De vrouw noteerde na de botsing het kenteken van de auto waarin Bynes reed en ging daarmee naar de politie. Die achterhaalde dat het kenteken bij een gehuurde auto hoorde op naam van de actrice. Bovendien herkende de vrouw Bynes op een foto. De Hairspray-actrice komt waarschijnlijk niet in de problemen door het ongeluk, omdat er geen onafhankelijke getuige is.

Eerder deze maand werd de 26-jarige Bynes ook al beschuldigd van wegrijden na een ongeluk. Ze vertelde agenten toen dat ze niet had gemerkt dat ze iemand had geraakt en kwam er zonder bon van af. Vorige maand werd de actrice opgepakt toen ze met een slok op achter het stuur zat.

FOK!-Weekoverzicht week 21

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, het meest schokkende, humoristische of de opmerkelijkste nieuwtjes van die afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

Mark Zuckerberg, de man achter Facebook, maakte onlangs niet alleen de gang naar de beurs, vandaag stapte hij ook in het huwelijksbootje. Een braderie in Eindhoven werd deels ontruimd omdat er een viskraam ontplofte en volledig afbrandde. Ook een woonzorgcentrum in Uithoorn werd deels ontruimd vanwege een brand. In Leiden heeft een 32-jarige man niet lang van zijn triomf kunnen genieten; hij overleed kort nadat hij na de finish bij een halve marathon onwel werd.  

maandagEen opmerkelijke eer voor koningin Beatrix vandaag: er werd een pizza naar haar vernoemd. In Italië werd een gezin wreed ontwricht nadat een werkloze man eerst zijn twee kinderen van het balkon gooide en vervolgens zelf sprong. Ze overleden alledrie. Dood en geboorte horen bij elkaar: In het Amsterdamse Artis werd een jong leeuwtje geboren. In Groningen werd een prostituee aangehouden voor de moord op een klusjesman in dezelfde plaats. 

dinsdag

Vandaag overleed de man die ervoor zorgde dat veel mensen niet meer op hoefden te staan om de televisie op een andere zender te zetten. De uitvinder van de afstandsbediening werd 96 jaar. Niet alleen kinderen worden vergeten in auto's: in Tilburg wist een agente een puppy uit een warme auto te redden. Een man uit het Friese Bolsward heeft drie jaar cel horen eisen omdat hij zijn stiefzoontje met het hoofd tegen de muur gooide. In Engeland is voor het eerst een vrouw tot bevelhebber benoemd op een marineschip. 

woensdag

In de Indiase deelstaat Maharashtra hebben boswachters het groene licht gekregen om stropers desnoods maar dood te schieten. Het zal je moeder maar zijn, dan had je nu dit bericht niet kunnen lezen. Een vrouw wurgde haar eigen dochter en verstopte het lijk in een vrieskist. Tijdens een lijnvlucht wisten een moeder en zoon luxe goederen uit een winkelkarretje te stelen. Ze werden vastgezet op Schiphol. In Londen werd bij een man hondsdolheid vastgesteld, nadat hij op zijn vakantie gebeten was door een hond.

donderdagDe FIFA wil graag dat ook scheidsrechters dopingtests ondergaan, ze maken deel uit van het spel, en zouden dus gelijk moeten worden behandeld als de spelers. Het slechte lenteweer is toch nog ergens goed voor geweest: er zijn minder meldingen van blauwalg gedaan. In Polen worden speciaal cellen vrijgemaakt voor hooligans. In Rotterdam heeft een man die een heldhaftige daad verrichtte, dit met de dood moeten bekopen. Bij het proberen een kind te redden van de verdrinkingsdood, raakte hij zelf in de problemen en verdween onder water. 

vrijdagVandaag was een bijzondere dag; het was namelijk 'Towel Day'. De dag dat Doug Adams geëerd wordt. In Mexico heeft een vrouw onder invloed van drugs de ogen vaan haar vijfjarige zoontje uitgerukt. Morgenstond heeft goud in de mond: vanmorgen rond kwart voor negen werd een man opgepakt die bij een controle het been van een Haagse tramcontroleur brak. Op Schiphol werd een Rotterdamse vrouw opgepakt die nog voor 1000 euro boetes voor zwartrijden had openstaan. 

zaterdagDe verdachte in de vermissingszaak van Etan Patz, is alsnog aanklaagd wegens doodslag. Dat werd vandaag bekend. De butler van Paus Benedictus werd gearresteerd omdat hij mogelijk betrokken zou zijn bij het lekken van vertrouwelijke informatie. In Grootegast raakte een piloot gewond toen hij een voorzorgslanding moest maken. Als het aan PvdA-leider Samson ligt, zal de hoogte van de kinderbijslag in de toekomst afhankelijk worden van het jaarinkomen van de ouders. 

FOK!gamers doneren niet aan developers

Lezers van FOK!games zijn niet te porren om een donatie te doen via Crowd Funding. In een poll van FOK!games vroegen wij of lezers als eens gedoneerd hadden. Ruim 80% heeft aangegeven niet te doneren en dit ook niet te gaan doen. Velen vinden crowd funding zonde van het geld.

tijntje83: Nee, ik vind dit zonde van het geld.

MisterWolf: Als ik ergens geld in investeer wil ik financieel rendement zien - dat mist nog aan kickstarter.

Naast de 50% die crowd funding zonde geld vinden, is er ook een groep die aangeeft om andere redenen niet te willen doneren. Een veel gehoord argument bij deze groep is dat veel games het geld niet waard zijn. Toch zijn er ook genoeg mensen die wél (willen) doneren.

lizardtattoo: Zonde van het geld? Dan heb je niet begrepen hoe het werkt...

FrozenRealmIk snap niet dat er zoveel gezeur over is, het is een leuk principe wat neerkomt op het doneren van een vaak klein bedrag (meestal rond de 15 euro) om enige tijd later uiteindelijk een volledige game te krijgen voor dat geld!


Drukte op wegen naar de kust

Vanwege het mooie weer zijn zondag veel mensen al vroeg op pad gegaan naar de Nederlandse stranden. De politie meldde even voor 10.30 uur dat de wegen naar Scheveningen en Kijkduin vollopen en dat parkeerplekken schaars zijn.

De politie Haaglanden raadt strandgangers aan met het openbaar vervoer of op de fiets richting de Zuid-Hollandse kustplaatsen te komen. Ook adviseert de politie mensen zonnebrand mee te nemen. De zonkracht is dit pinksterweekeinde voor Nederlandse begrippen namelijk behoorlijk sterk en ligt tussen de 6 en 7. Dat betekent dat een niet gebruinde huid tijdens de piekuren binnen een kwartiertje kan verbranden.

Ook in Bloemendaal en Zandvoort was het al vroeg druk. De politie laat zondagochtend weten dat de N-wegen in de richting van de kustplaatsen druk beginnen te worden, maar dat het verkeer nog wel doorrijdt. Op de boulevard was rond 10.30 uur al geen parkeerplek meer vrij.

Op de stranden van Bloemendaal en Zandvoort wappert zondag overigens de gele vlag, wat inhoudt dat zwemmen gevaarlijk is. Dat heeft volgens de politie te maken met aflandige wind en koud zwemwater.

GroenLinks krabbelt iets op, VVD levert weer in

GroenLinks is zondag in de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond weer iets opgekrabbeld. De partij stond vorige week op een historisch dieptepunt van vier zetels, maar heeft het verlies deels goedgemaakt en krijgt er deze week twee zetels bij. De VVD levert opnieuw in en komt uit op 24 zetels.

Vorige week leverde GroenLinks in één klap drie zetels in. Dat zou vooral komen door het gestuntel rondom Tofik Dibi, die zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap. De kandidatencommissie van de partij oordeelde dat het Kamerlid niet binnen het profiel voor de lijsttrekker van de partij past, maar het partijbestuur besloot later dat hij toch mee mag doen aan de strijd.

De positie van de VVD is verder aan het verzwakken, mede omdat een deel van de VVD-kiezers niet blij is met het Kunduz-akkoord. De partij levert deze week een zetel in om uit te komen op 24 zetels. De partij scoorde voor het laatst zo laag in juli 2010, toen de VVD in onderhandeling was over Paars Plus.

De PvdA levert in de peiling van deze week twee zetels in en staat nu op 21 zetels. Het CDA verliest er een. De SP stijgt een zetel en komt uit op dertig, vijf meer dan de nummer twee, de PVV. Die partij krijgt er een zetel bij een heeft er nu 25. Daarmee heeft de partij van Geert Wilders voor het eerst sinds de vorming van het kabinet-Rutte in 2010 meer zetels dan de VVD.

Volgens De Hond lijkt coalitievorming steeds moeilijker te worden. De PvdA, het CDA en de VVD hebben nu samen 59 zetels, ver onder de ruim honderd zetels die ze doorgaans scoorden. De Kunduz-coalitie van D66, GroenLinks, VVD, CDA en ChristenUnie is sinds eind vorige maand gedaald van 76 naar 66 zetels.

Wereldleiders geschokt door bloedbad in Houla

De Arabische Liga belegt een spoedvergadering over het bloedbad van vrijdag in het Syrische Houla, dat aan 38 kinderen en 54 volwassenen het leven kostte. De burgerdoden in de keten van dorpen rond het centraal gelegen Homs vielen door artillerievuur van regeringstroepen, stelde het hoofd van de waarnemersmissie van de Verenigde Naties zaterdag vast.

De Arabische Liga schaarde zich in het koor van wereldleiders die hun afschuw hebben uitgesproken over het geweld in Houla. ''Deze weerzinwekkende en wrede misdaad, met willekeurig en buitensporig geweld uitgevoerd, is een schending van het internationaal recht en de verplichtingen van de Syrische regering om het gebruik van zware wapens in dichtbevolkte gebieden en iedere vorm van geweld te beëindigen'', zeiden secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en de internationale gezant Kofi Annan. ''De verantwoordelijken voor deze misdaad moeten rekenschap afleggen over hun daden.'' Duizenden Syriërs gingen zaterdag al in Damascus en Aleppo de straat op om lucht te geven aan hun woede. Ze eisten wraak voor de dood van de tientallen inwoners van Houla, voor wie zaterdag massagraven werden gedolven. Amateurvideo's die online zijn verschenen tonen rijen bebloede en verminkte lichamen op de vloer van wat een moskee lijkt te zijn. In een filmpje zijn zeker twaalf dode kinderen te zien. Een levenloos jongetje, dat niet ouder lijkt dan een jaar of acht, mist een kaak.

Volgens activisten waren antiregeringsdemonstraties in Houla de aanleiding voor het bloedvergieten van vrijdag. Regeringsgezinde bendes, de zogeheten shabiha, uit alawitische buurdorpen zouden de soennitische dorpen van Houla zijn binnengevallen. De strijders schoten mannen op straat neer, drongen huizen binnen en regen vrouwen en kinderen aan hun wapens, beweerde Abu Yazan, een activist ter plaatse.

De VN-waarnemers die zaterdag in Houla de toedracht van het drama onderzochten zien artilleriebeschietingen als de oorzaak van het bloedbad. Ze troffen er lege patroonhulzen van tanks aan. De Syrische regering beschuldigt 'gewapende terreurgroepen', een etiket dat Damascus vaak gebruikt voor de oppositie, van het bloedvergieten.

Niet eerder sinds de volksopstand tegen president Bashar Assad in Syrië begon was het dodental bij één enkel incident zo hoog. Volgens de VN kwamen in totaal al meer dan negenduizend mensen om het leven, vooral burgers.

Demon's Souls servers toch niet offline

In April had Atlus aangegeven dat de Demon's Souls servers in eind mei offline zouden gaan maar niets bleek minder waar. Tim Pivnicny wist Game Informer in een email te vertellen dat de servers van Demon's Souls toch wat langer online blijven.

Tim Pivnicny zei, “We’re incredibly excited to be able to announce that the Demon’s Souls online experience will persist for a while longer. While it originally seemed as though it would be unfeasible for us to continue to sustain the servers, a number of developments have made it possible for us to continue to invest in and support our fans as they have continued to invest in and support us and Demon’s Souls.” Hoe lang de servers nog online blijven is nog niet bekend.

Ook triatlete Caelers naar Spelen

Twee Nederlandse triatletes zullen deelnemen aan de Olympische Spelen in Londen. Naast Rachel Klamer, die gisteren al zeker was van haar plek, heeft Nederland nog een tweede ticket voor de Spelen verdient. Die plaats gaat naar Maaike Caelers. De Nederlandse Triatlon Bond gaat haar nu voordragen bij NOC*NSF.

De Limburgse Caelers is de enige andere Nederlandse die voldaan heeft aan de eisen van NOC*NSF. Daarvoor was haar elfde plaats op de World Series triatlon in San Diego eerder deze maand voldoende.

De vraag was of Nederland nog wel een tweede plaats zou hebben op de internationale olympische ranglijst. Caelers had die plek in handen na San Diego, maar een 55e plaats in Madrid gisteren bracht dat nog in gevaar. Op de beslissende ranglijst staat Caelers echter nog net aan de goede kant van de streep. 

Thiago Silva sluit vertrek bij AC Milan uit

Thiago Silva speelt ook volgend seizoen in het shirt van AC Milan. De Braziliaanse verdediger heeft gegarandeerd dat hij San Siro komende zomer niet verlaat. De 27-jarige international werd de laatste tijd in verband gebracht met clubs als FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Manchester City. Maar Silva heeft aan alle twijfel een einde gemaakt.

"Ik heb te horen gekregen dat ik een fundamenteel onderdeel ben van het team en niet te koop ben", zegt de centrale verdediger tegen La Gazzetta dello Sport"Of ik in de Premier League of La Liga wil spelen? Absoluut niet. Ik ben gelukkig bij Milan en wil hier blijven. Voordat ik naar Hamburg vertrok heb ik gesproken met algemeen directeur Adriano Galliani en hij zei me dat ik rustig kon blijven omdat ik de club niet zou verlaten", aldus Silva.

Eerder deze week gaf Zlatan Ibrahimovic aan dat AC Milan versterkingen nodig heeft. Ook Thiago Silva is van mening dat de clubleiding diep in de buidel moet tasten. "Ibrahimovic en ik denken op dezelfde manier. We zijn naar deze club gekomen om te winnen en blijven hier ook om die reden. Milan is een topclub. Maar het afgelopen seizoen heeft ons laten zien dat we meer kwaliteit nodig hebben als we verder willen komen."

Milan eindigde afgelopen seizoen vier punten achter de ongeslagen landskampioen Juventus. Een aantal versterkingen zijn al binnen. Zo maakte Milan onlangs de komst van Riccardo Montolivo en Bakaye Traore bekend.

Bouma: "Heb een lange weg moeten gaan"

Wilfred Bouma kwam zaterdagavond tegen Bulgarije al na een kwartier in het veld voor de geblesseerde Joris Mathijsen. "Ik hoop dat het niet al te ernstig is." Dat Bouma tot de voorlopige selectie van 36 spelers van Oranje behoorde was al een verrassing. De verdediger van PSV had al jaren geen interland meer gespeeld en had vorig seizoen zelfs nog enkele uitnodigingen van Van Marwijk afgewezen.

Na zijn beenbreuk voelde hij zich nog niet goed genoeg om mee te kunnen op het aller hoogste niveau. Na een seizoen waarin hij niet eens een basisplaats had bij PSV werd hij toch opgeroepen voor het Nederlands elftal. Zaterdagochtend behoorde hij niet tot de laatste afvallers. Hij mag dus mee naar het EK. "Sinds je bij die groep van 27 spelers zit hoop je erop", zei Bouma tegenover Omroep Brabant.

"Maar zeker als je een aantal weken terugkijkt is het onverwacht. Ik heb een lange weg moeten gaan. Ik ben blij dat ik er weer bij ben", aldus de verdediger. "In Oranje spelen is het mooiste wat er is. De meeste jongens ken ik nog, daar heb ik vaak mee gespeeld. Dus dat is wel mooi."

Fieldrunners nu ook op Steam

De befaamde iOS-game van Subatomic Studios, Fieldrunners, is nu ook beschikbaar voor pc en mac. De tower defense-game is te downloaden via Steam.

Fieldrunners was één van de eerste games die uitkwam voor de iPhone en heeft meerdere awards gewonnen. De game wordt vooral geroemd vanwege het uiterlijk, de simpele tower defense-gameplay en de verslavende actie.

De game is nu met korting te koop op Steam voor maar 3 euro. Daarvoor krijg je de game en de eerder verschenen downloadable content. Ook heeft Subatomic Studios de game voor Steam uitgebreid met nog een extra toren en nieuwe gamemodes zoals Time Trial en Sudden Death.

[RG] Tsonga wil vooral plezier maken

Vandaag begint in Parijs Roland Garros. Jo-Wilfried Tsonga, de Franse favoriet, heeft volgens eigen zeggen geen kans om het toernooi te winnen. Vandaag speelt hij in de eerste ronde tegen de Rus Andrey Kuznetsov en hij wil vooral plezier maken.

Vorige week gaf Tsonga, als vijfde geplaatst in Parijs, aan dat hij van mening is dat geen enkele Fransman het toernooi dit jaar zal winnen. "Ik voel dan ook geen enkele druk. Het is voor mij vooral erg leuk om hier te zijn."

Gamescom opent extra ingang voor mensen met een voorverkoopkaartje

De gamescom zal dit jaar niet drie, maar vier ingangen krijgen. Naast de standaard Noord-, Zuid- en Oost-ingangen, opent de organisatie nu ook Hall 11 als ingang speciaal voor mensen met een voorverkoopkaartje.

Met de extra ingang hoopt de organisatie dat de doorstroom van mensen beter wordt. Omdat het alleen om bezoekers met een kaartje uit de voorverkoop gaat, zal er bij Hall 11 dus ook geen kaartverkoop aanwezig zijn en kunnen bezoekers, hopelijk, sneller doorlopen. Hall 11 bevindt zich naast Zuid, de "standaard ingang", tegenover het treinstation.

Ondanks dat al meerdere grote namen hebben afgezegd, zoals Nintendo en THQ, is de gamescom een gewild evenement."Er is een enorme vraag naar kaartjes voor de gamescom 2012," zegt Tim Endres, projectmanager van het evenement. Voor elke dag van het evenement zijn al tienduizenden kaartjes verkocht. Vooral zaterdag is een geliefde dag. Om de drukte op de zaterdag dit jaar iets te verminderen, zijn kaarten voor de zaterdag dit jaar alleen in de voorverkoop te krijgen, niet op de gamescom zelf.

In totaal kwamen vorig jaar zo'n 276.000 bezoekers naar de gamescom. De gamescom is daarmee het grootste gamesevenement ter wereld dat open is voor het algemene publiek. De gamescom wordt dit jaar weer gehouden in Keulen van 16 tot en met 19 augustus.

Duizenden vrouwen lopen Braziliaanse SlutWalk

In Brazilië zijn duizenden schaars geklede vrouwen zaterdag tijdens de zogeheten SlutWalk de straat op gegaan om te protesteren tegen geweld tegen vrouwen. Ook werd er gedemonstreerd voor de legalisatie van abortus, wat in Brazilië alleen is toegestaan bij levensgevaar voor de moeder, of als de moeder zwanger is geworden na een verkrachting.

Alleen al in de hoofdstad Brasilia liepen 3000 vrouwen mee in de protestmars. "Deze mars is een oproep om een einde te maken aan het jarenlange fysieke, psychologische en seksuele geweld tegen vrouwen", verklaarde een van de organisatoren. Ook in andere Braziliaanse steden gingen vrouwen met trommels en toeters de straat op.

De SlutWalk werd vorig jaar voor het eerst gehouden in het Canadese Toronto, waar een politieagent had gezegd dat vrouwen er soms zelf om vragen seksueel te worden misbruikt door hun manier van kleden.

Duizenden vrouwen lopen Braziliaanse SlutWalk
Duizenden vrouwen lopen Braziliaanse SlutWalk (Foto: ANP)

Grote namen voor Worms Revolution

De nieuwste telg in de Worms-serie, Worms Revolution, brengt een aantal bekende namen bij elkaar. Matt Berry zal de voice-over verzorgen en Dean Wilkinson schrijft het script voor de game.

Matt Berry is vooral bekend van zijn rol als Douglas Reynholm in The IT Crowd. Hij wordt geroemd om zijn rijke stem, wat ongetwijfeld de reden is dat hij is aangeschoven om de voice-over te doen. Dean Wilkinson schrijft al vele jaren voor radio en tv, maar hij heeft ook meerdere scripts voor games geschreven, waaronder Little Big Planet en Driver: San Francisco. Met deze twee bekende komieken zal de humor in de game wel goed zitten.

Worms Revolution is de eerste Worms-game waarbij gebruikt wordt gemaakt van classes. Spelers kunnen tot vier wormen per class vrijspelen. De classes zijn 'The Soldier', 'The Scout', 'The Heavy' en 'The Scientist'. Zoals de namen al zeggen is The Soldier een standaard worm, zoals ze ook in de eerdere games voorkomen. The Scout is beweeglijker en The Heavy is de sterkste worm, maar heeft juist bijna geen mobiliteit. De laatste, The Scientist, heeft vooral een ondersteunende rol.

Worms Revolution komt in het derde kwartaal van dit jaar uit voor pc en console.

Huntelaar: "Niet fris, laag tempo, afwachtend"

Klaas-Jan Huntelaar kreeg zaterdagavond tegen Bulgarije de voorkeur boven Robin van Persie in de punt van de aanval. Achteraf kon hij moeilijk tevreden zijn.

Huntelaar en Van Persie. Het luxeprobleem van Bert van Marwijk. De bondscoach posteerde Van Persie tegen Bulgarije op rechts, in een vrije rol. Maar op die positie kwam de aanvoerder van Arsenal niet goed tot zijn recht. En doordat er amper aanvoer was vanaf de flanken, presteerde ook Huntelaar onder zijn niveau. Maar volgens de spits van Schalke 04 was dat zaterdag niet het enige probleem.

"Het was niet fris", zei Huntelaar na de wedstrijd tegen Goal.com. "We speelden in een veel te laag tempo, vaak zelfs afwachtend. Bulgarije speelde erg verdedigend. Dan is het juist de kunst om het spel snel van links naar rechts te verleggen. Maar dat gebeurde veel te weinig en in een te lage snelheijd. Hoe dat komt? We hebben natuurlijk wel een trainingsweek in de benen. Maar dat mag geen excuus zijn. We hebben te weinig laten zien."

"We begonnen aardig aan de wedstrijd. Maar doordat zij zo verdedigend speelde was het moeilijk om de ruimte te vinden. Zelf speelden we gewoon geen goede wedstrijd. We kunnen veel beter en dat hadden we vanavond graag laten zien. Ons doel van vandaag was om de fans te laten zien wat we kunnen en om de echte Oranje-sfeer op te wekken. Dat is niet helemaal gelukt. Maar verder moeten we hier niet al te veel conclusies uit trekken. Woensdag hebben we weer een wedstrijd en daar zullen we het wel laten zien."

'Barry moet vrezen voor EK'

Er is een kans dat Gareth Barry het EK voetbal komende maand aan zich voorbij moet laten gaan. De middenvelder van Manchester City raakte gisteren in de oefenwedstrijd van Engeland tegen Noorwegen geblesseerd aan zijn hamstring.

"Zondag wordt er een scan gemaakt, maar het ziet er niet goed uit", aldus Barry gisteren na afloop. De bondscoach van de Engelsen, Roy Hodgson, wilde niet op de zaken vooruit lopen: "Ik ga niet zeggen dat de blessure ernstig is. Het enige wat ik kan zeggen, is dat als het meer dan iets kleins is, we maar weinig tijd hebben."

[Giro] Hesjedal met vertrouwen slottijdrit in

Ryder Hesjedal staat vandaag vol vertrouwen aan de start van de slottijdrit van de Giro d’Italia. De Canadees staat nu nog tweede in het klassement, maar de achterstand op roze truidrager Joaquim Rodríguez van 31 seconden lijkt klein genoeg om hem als grote kanshebber op de eindzege te zien.

"Ik sta vol vertrouwen aan de start", zei Hesjedal tegen Times Colonist, ondanks dat hij gisteren veertien seconden op Rodriguez verloor. "Het was zwaar, maar ik heb de schade aardig beperkt gehouden."

Rodríguez zelf was wel blij dat hij nog tijd op Hesjedal wist te winnen, maar veel vertrouwen op een goede afloop heeft hij niet. "Ik ben erin geslaagd belangrijke seconden op Hesjedal te pakken. Maar ik denk nog altijd dat hij de favoriet is, want 31 tellen is niet zo’n groot gat en hij rijdt beter tegen de klok dan ik. Natuurlijk ga ik mijn best doen om mijn droom uit te laten komen."

Verhoogd brandgevaar in sommige natuurgebieden

Vanwege de droogte is er op verschillende plekken in het land verhoogd gevaar voor natuurbranden. De hoogste alarmfase, code rood, is nog nergens van kracht, maar in delen van Gelderland geldt sinds dit weekeinde code oranje, wat staat voor 'groot gevaar'. Dat staat op natuurbrandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's.

In Overijssel, Utrecht en een deel van Limburg is code geel van kracht. In de natuurgebieden daar is sprake van verhoogd gevaar. Bij branden rukt de brandweer met extra materieel uit. In Drenthe ligt gevaar op de loer. De natuurgebieden daar zijn nog vrij vochtig, maar beginnen wat droger te worden.

Zaterdagavond woedde op Vlieland nog een natuurbrand. Een gebied zo groot als ongeveer twee voetbalvelden ging in vlammen op.


Verhoogd brandgevaar in sommige natuurgebieden (Foto: Novum)

Concert Lady Gaga afgelast wegens dreigement

Het concert van popdiva Lady Gaga in Indonesië is afgelast wegens dreigementen van islamitische fundamentalisten. Die hadden gedreigd met chaos en geweld als de artieste een voet zou zetten in het land met de grootste islamitische bevolking. De organisator heeft dat zondag bekendgemaakt.

Het Islamitische Verdedigings Front had Lady Gaga een "boodschapper van de duivel" genoemd, die "alleen maar een bh en panty's" draagt op het podium.

Na de dreigementen weigerde de politie een vergunning te geven voor de show van de 26-jarige zangeres van hits als Just Dance en Poker Face. Voor de show in Jakarta waren al 50.000 kaarten verkocht. De organisator zocht een compromis, maar het management was niet bereid de show te veranderen.

Optredens in Zuid-Korea en de Filipijnen leidden al tot protesten van christelijke groepen.

Concert Lady Gaga afgelast wegens dreigement
Concert Lady Gaga afgelast wegens dreigement (Foto: ANP)

Zeilster Berkhout breekt botje

Tijdens een training bij Medemblik heeft zeilster Lobke Berkhout een botje in haar duim gebroken. De verwachting is dat de Nederlandse met behulp van een brace kan blijven zeilen en dat de voorbereiding op de Olympische Spelen niet in gevaar komt.

In de 470-klasse geldt Berkhout met Lisa Westerhof als medaillekandidaat. In 2009 en 2010 werd de wereldtitel veroverd en eerder deze maand brons op het WK. Na het WK nam het duo rust en werden de WB-wedstrijden in Medemblik deze week overgeslagen.

Berkhout en Westerhof gaan komende maand wel naar de WB-wedstrijden op de olympische locatie in Weymouth.

Löw: ''Niet fris genoeg''

De grootste verrassing in de reeks oefenduels van gisteren, is waarschijnlijk de 5-3 nederlaag van Duitsland tegen Zwitserland. Bondscoach Joachim Löw denkt de oorzaak te weten.

"We waren na de intensieve trainingen van de laatste dagen simpelweg niet fris genoeg", zei hij Löw tegenover de Duitse pers. "De kracht ontbrak zo links en rechts. Gelukkig hebben we nog twee weken om er voor te zorgen dat het beter gaat. Dat gaat echt wel lukken."

De bondscoach van de Duitsers maakt zich dus geen zorgen, maar blij was hij allerminst. "Dit is natuurlijk geen resultaat om over naar huis te schrijven. Aan de fouten die we hebben gemaakt gaan we werken. De jongens moeten ook niet te teleurgesteld zijn. Er is perspectief genoeg."

Duitsland geldt samen met Spanje als de topfavoriet voor de eindwinst op het EK. In de groepsfase nemen de mannen van Löw het op tegen Nederland, Denemarken en Portugal. Dat laatste land treffen de Duitsers in hun openingsduel.

[NBA] Boston ten koste van Philadelphia naar finale

Boston Celtics heeft in de  NBA de finale bereikt in de Eastern Conference. In het zevende en beslissende duel tegen Philadelphia 76ers werd met 85-75 gewonnen. In de finale is Miami Heat nu de tegenstander.

Rajon Rondo was bij Boston goed voor achttien punten, tien rebounds en tien assists. Vorig seizoen versloeg Miami Boston met 4-1 in de halve finale van de Eastern Conference, maar Rondo noemde dat gegeven irrelevant.: "Wij denken dat we de Heat gaan verslaan. Sterker nog, ik weet het wel zeker. Bovendien, in 2010 klopten we Miami in de eerste play-offronde."  

Dibi: ik moest voor Kunduz-missie stemmen

Kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks Tofik Dibi werd gedwongen voor de politietrainingsmissie in Kunduz te stemmen. Dat zei hij in de nacht van zaterdag op zondag in het Radio 1-programma De Overnachting.

De steun van GroenLinks in de Tweede Kamer was cruciaal voor de missie in Afghanistan. Volgens Dibi was de steun van zijn partij voor de missie echter in alle opzichten fout. Hij vindt dat zo'n besluit nooit meer genomen mag worden. "Het was afgedwongen."

Dibi wilde de vraag of hij door GroenLinks-leider Jolande Sap werd gedwongen voor de missie te stemmen, niet beantwoorden. "Uiteindelijk heb ik mezelf gedwongen voor te stemmen, omdat de druk enorm was. Ik heb gewoon voorgestemd. Punt. Ik kan er niks anders over zeggen. Anders zou ik een rel creëren."

Volgens de kandidaat-lijsttrekker waren er genoeg mensen binnen de partij om tegen de missie te stemmen. Uiteindelijk stemde alleen zijn partijgenoot Ineke van Gent tegen, iets wat Dibi 'een heldendaad' noemde. "Een tegenstem was acceptabel. Laat ik het zo maar zeggen."

Dibi denkt dat het instemmen met de missie de reden is dat het met zijn partij zo slecht gaat. GroenLinks is in de peilingen gehalveerd.


Dibi: ik moest voor Kunduz-missie stemmen (Foto: Novum)

Lens: Ik was te wisselvallig

Gisteren hoorde Jeremain Lens dat hij niet deel uitmaakt van de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor het EK voetbal. Ondanks dat hij baalt, begrijpt hij de keuze van bondscoach Bert van Marwijk.

"Ik denk dat als ik een goed seizoen zou hebben gespeeld, ik meer kans had gehad", aldus Lens. "Maar ik was erg wisselvallig. Ik ben al blij dat ik tot zover bij Oranje mocht blijven. In deze periode heb ik alles gegeven, maar het was niet goed genoeg."

Van Marwijk: "We verpestten alles"

Bert van Marwijk was verre van tevreden over de 2-1 nederlaag tegen Bulgarije. Voor de camera van SBS6 zag de bondscoach toch ook lichtpuntjes. "We waren de baas in het veld en hadden eigenlijk ook moeten scoren." Het keerpunt was voor hem de gelijkmaker die hij 'onnodig' noemde. "Daarna waren we onszelf niet meer en verpestten we alles."

Arjen Robben had ondanks de nederlaag een goed gevoel overgehouden aan de wedstrijd. De aanvaller van Bayern München werd tijdens zijn invalbeurt hartstochtelijk toegejuicht. "Die steun doet me goed. Dat is op andere plekken wel anders", verwijst de flankspeler naar München waar hij werd uitgefloten door Bayern-fans na een gemiste strafschop in de Champions Leaguefinale. Die wedstrijd heeft hij echter uit zijn hoofd gezet. "De knop is om. Ik zal er staan."

You just don't get it, do you?

Films hebben regelmatig terugkerende clichés in zich. Zo is er bijvoorbeeld de Wilhelm scream. Iets anders wat vaak terugkomt, meestal in slechtere films, is de zin "You just don't get it, do you?". Om eens duidelijk te maken hoe vaak dit wel niet misbruikt wordt zijn er nu een hoop films achter elkaar gezet waarin die zin wordt gebruikt. De complete lijst met films kan je hier vinden.

Met dank aan Berkery voor de submit.

Protest tegen verbod diensten in Hagia Sophia

Duizenden vrome moslims hebben zaterdag in Istanbul gebeden voor opheffing van het verbod om religieuze diensten te houden in de Hagia Sophia. "Verbreek de ketenen, maak de Hagia Sophia-moskee open" en "God is groot", riepen de demonstranten, terwijl toeristen toekeken.

De 6e-eeuwse Hagia Sophia, nu een drukbezocht museum, was eeuwenlang 's werelds grootste kathedraal, voordat de Ottomaanse heersers er in de 15e eeuw een moskee van maakten. De seculiere regering in Turkije verbood in 1934 bij wet dat er nog christelijke of islamitische diensten in het gebouw zouden worden gehouden.

De huidige regering van de islamitische AK Partij heeft verzoeken van christenen en moslims om in het gebouw te mogen bidden afgewezen.

Protest tegen verbod diensten in Hagia Sophia
Protest tegen verbod diensten in Hagia Sophia (Foto: ANP)

Winnaar 57e songfestival bekend

Zweden heeft zaterdagavond in Azerbeidzjan de 57e editie van het Eurovisiesongfestival gewonnen. Zangeres Loreen kreeg na de finale in een uitverkochte Crystal Hall in Bakoe de meeste stemmen uit Europa voor haar liedje Euphoria. Volgend jaar mag Zweden het songfestival organiseren.

In totaal namen acts uit 26 landen het in de finale van het liedjesfestijn tegen elkaar op. Twintig landen wisten zich eerder deze week in de twee halve finales te plaatsen voor de eindstrijd. Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en gastland Azerbeidzjan hoefden zich niet eerst in een voorronde te bewijzen.

Rusland eindigde als tweede, derde werd Servië en gastland Azerbeidzjan finishte op de vierde plek.

Zweden was al maanden de gedoodverfde favoriet voor de winst van het festival. Loreen stond al voor aanvang van de halve finales bovenaan de lijsten van grootste kanshebbers.

Zweden wint 57e songfestival
Zweden wint 57e songfestival (Foto: ANP)


Meer songfestivalnieuws vind je op ons forum!

Britten bereiden zich voor op invasie Grieken

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken bereidt plannen voor om een mogelijke flinke groei van het aantal immigranten uit Griekenland te beteugelen. Dat heeft minister Theresa May in de krant Daily Telegraph gezegd. Veel Grieken komen mogelijk naar Groot-Brittannië, als hun land de eurozone verlaat. Zij kunnen dat land aantrekkelijk vinden, omdat het geen deel van de eurozone uitmaakt.

Volgens May zijn er geen aanwijzingen dat de immigratie uit landen met problemen in de eurozone toeneemt, maar "het is moeilijk te zeggen hoe zich dat in de komende weken ontwikkelt". Binnen de Europese Unie bestaat vrij verkeer van personen, maar landen hebben enige ruimte om in extreme situaties de komst van personen uit een ander EU-land tijdelijk te beperken.

Van Bommel: "Waren in tweede helft te statisch"

Mark van Bommel maakte na afloop van de verloren oefeninterland van Nederland tegen Bulgarije (1-2) een geagiteerde indruk. De middenvelder miste creativiteit in de tweede helft. Nederland speelde een matig duel tegen de defensief ingestelde Bulgaren.

De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk kwam in de eerste helft nog wel op voorsprong via Robin van Persie, maar lieten zich in de tweede helft de kaas van het brood eten. Van Bommel verscheen na afloop van het duel met gemengde gevoelens voor de camera.

"Het is nooit leuk als je verliest. De eerste helft was niet eens zo slecht, we hadden heel veel balbezit", analyseerde de 35-jarige middenvelder tegenover SBS. "Maar het moet allemaal kloppen en je moet wel kansen creëren. In de tweede helft was het te statisch. We werden niet echt gevaarlijk, maar hadden wel de intentie om naar voren te spelen."

Komende week krijgt Nederland een nieuwe kans, wanneer de ploeg het op 30 mei in de Rotterdamse Kuip opneemt tegen Slowakije. Op zaterdagavond 2 juni speelt Nederland nog een duel tegen Noord-Ierland, alvorens het naar Polen afreist om zich voor te bereiden op het EK.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.