Familie Godfather-auteur in oorlog met filmstudio

De familie van Mario Puzo wil van het contract met Paramount af waarin de filmrechten van de The Godfather-boeken zijn geregeld. "Paramount wilde een oorlog, nu krijgen ze er ook een," zegt de advocaat van de Puzo's tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Eerder klaagde Paramount de erven van de Godfather-schrijver aan, omdat zij een nieuw boek aan de reeks willen toevoegen. Paramount bezit sinds 1969 de filmrechten van de boeken die Puzo schreef over de maffiafamilie. Francis Ford Copolla maakte er drie films over. Paramount stelt ook de rechten te hebben op de Godfather-franchise, zoals de boeken, films en games. Maar volgens de Puzo's is dat nergens op gebaseerd.

De erven van Puzo hebben toestemming gegeven voor het boek The Family Corleone, maar volgens Paramount brengt dat de Godfather-franchise in gevaar. Het boek is geschreven door Ed Falco, oom van actrice Edie Falco die in de maffiaserie The Soprano's speelde. Falco baseerde zich op een onverfilmd scenario van Puzo, dat gaat over de jonge jaren van Vito Corleone, in The Godfather gespeeld door Marlon Brando.

Een woordvoerder van Paramount laat weten dat de filmstudio 'enorm veel' respect heeft voor Mario Puzo en zijn nalatenschap. "We willen ons alleen aan de afspraken houden die we met meneer Puzo zelf hebben gemaakt."


Familie Godfather-auteur in oorlog met filmstudio (Foto: Novum)