'Duitse groentescheuten bron EHEC-besmetting'

Taugé en andere groentescheuten van een Nedersaksische teler zijn waarschijnlijk de bron van de besmettingen met de EHEC-bacterie die in Duitsland en Zweden al 22 levens eisten. De eerste tests die op de verdachte groenten zijn uitgevoerd bevestigen dat.

De minister van Landbouw van Nedersaksen zei zondag dat besmettingen in vijf verschillende Duitse deelstaten kunnen worden teruggevoerd op de verdachte scheuten van de biologische boerderij in het Noord-Duitse Bienenbüttel. Minister Gerd Lindemann heeft de boerderij, waar ook een personeelslid besmet raakte, zondag gesloten.

Alle producten die het landbouwbedrijf op de markt bracht, waaronder verse kruiden, bloemen, fruit en aardappelen, zijn teruggeroepen. Volgens Lindemann staan achttien verschillende scheutenmengsels, die vaak in salades worden gebruikt, onder verdenking. Daaronder zijn ook spruiten van broccoli, bonen, erwten, linzen en radijsjes. De verdachte boerderij leverde vooral aan de horeca en aan reformzaken.

Lindemann waarschuwde zondag geen groentescheuten meer te eten. "Groentescheuten zijn de meest waarschijnlijke bron van de besmetting bevonden. Aan veel van de restaurants waar EHEC is opgedoken werd deze groente geleverd."

De Nedersaksische minister raadde eenieder aan ook tomaten, komkommers en sla voorlopig te blijven vermijden. Maandag wordt de definitieve uitslag van het onderzoek naar de verdachte groenten bekend.

Ziekenhuizen in het noorden van Duitsland kunnen het aantal patiënten dat besmet is met de EHEC-bacterie nauwelijks aan. De Duitse minister voor Volksgezondheid Daniel Bahr noemde de situatie in de ziekenhuizen 'gespannen'. Hij voegde daaraan toe dat ziekenhuizen buiten Hamburg en Noord-Duitsland ook patiënten uit het noorden van het land zullen moeten opnemen.

Maar Bahr verwierp klachten van patiënten over gebrekkige zorg zondag scherp. De Duitse gezondheidszorg en autoriteiten doen 'al het nodige' om EHEC-slachtoffers te helpen, aldus Bahr.

Hamburg is het epicentrum van de besmetting met de EHEC-bacterie. Meer dan 1700 mensen raakten in Duitsland geïnfecteerd, van wie 520 ernstig, en 21 patiënten zijn inmiddels bezweken. Tien andere Europese landen hebben negentig gevallen gemeld, die - op twee na - allemaal gerelateerd zijn aan bezoeken aan Noord-Duitsland.