Schippers: Geen paniek over EHEC-bacterie

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) vindt de situatie rond de EHEC-bacterie in Duitsland 'zeer ernstig', maar weigert het advies te geven om geen komkommers te eten. Wel hamert ze op goede hygiëne: grondig handen wassen, groente schoonmaken en deze bij voorkeur schillen.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vroeg Schippers tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer waarom zij niet kiest voor de grootst mogelijke voorzichtigheid. Volgens haar maakt het kabinet zich meer druk om de belangen van de landbouwsector dan om de volksgezondheid. Voortman spreekt van een sfeer van 'slaapt u maar rustig door'.

Schippers stelt dat er nog veel onbekend is over de gevaarlijke darmbacterie. Het zou volgens Schippers 'nergens op slaan' om het publiek nu te ontraden komkommers te eten. Mensen die bloed in hun braaksel aantreffen wordt wel geadviseerd om snel naar de dokter te gaan.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de situatie in Nederland en in Europa nauwlettend in de gaten, verzekerde de miniser. In Duitsland zijn er al zeker 15 mensen overleden en zeker 150 ziek geworden. Minstens twee Nederlanders zijn ziek geworden, zij liepen de besmetting in Duitsland op.