[Giro] Nieuw probleem na uitbarsting Etna

De wedstrijdleiding van de Giro d'Italia heeft er mogelijk een nieuw probleem bij gekregen. Vannacht werd er verhoogde activiteit waargenomen op de Etna, één van de meest actieve vulkanen ter wereld. De negende etappe van de Giro eindigt zondag op de top van de Siciliaanse vulkaan.

Vannacht ontstond een opening aan de oostkant van de zuidoostelijke krater van de Etna. Lava spoot uit het gat en er waren harde geluiden te horen. Het vliegveld van Catania werd rond zonsopgang gesloten wegens overhangende wolken met vulkanische as. Om 11.00 uur kon een beperkt aantal vluchten weer de lucht in.

De rit van zondag komt vooralsnog niet in gevaar. De vulkaan wordt scherp in de gaten gehouden in de aanloop naar de negende etappe. Rit negen voert over 169 kilometer van Messina naar de top van de Etna.

Eerder kreeg de organisatie van de Giro al te maken met onrust over het gevaarlijke parcours. Met name een steile, onverharde afdaling in de veertiende etappe baart de renners zorgen. Daar worden nu netten gespannen in de bochten.

Maandag overleed de 26-jarige Belgische wielrenner Wouter Weylandt na een valpartij in de Giro. Gisteren raakte Raborenner Tom-Jelte Slagter zwaargewond bij een val.