FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 mei 2011

Misbruikpater Jan N. (89) overleden

De salesianer pater Jan N., die heeft toegegeven dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik, is dinsdag in zijn woonplaats Alverna overleden. Dat meldt de website Katholieknederland.nl donderdag. N. is 89 jaar geworden.

De pater vergreep zich als directeur van jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk en later als priester in Terneuzen aan meerdere jongens. In 1990 werd hij veroordeeld voor seksueel misbruik in zijn tijd in Zeeuws-Vlaanderen. Een van de slachtoffers, Dave ten H., eist in een civiele procedure een schadevergoeding van N.

De pater deed zijn bekentenissen in februari tijdens een getuigenverhoor door de rechtbank in Middelburg in de zaak rond seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Ook kardinaal Ad Simonis moest getuigen, omdat N. voordat hij naar Terneuzen verhuisde kinderen heeft misbruikt in een jeugdcentrum van de Salesiaanse orde in Rijswijk. De gepensioneerde kardinaal was destijds bisschop van Rotterdam, waar Rijswijk onder viel.

Volgens letselschadeadvocaat Martin de Witte heeft het overlijden van de pater geen gevolgen voor de civiele procedure. "In principe hebben we het bisdom en de orde van de Salesianen op de korrel. Toch ben ik wel blij dat we hem nog als getuige gehoord hebben, want er is al zo weinig informatie."

Verhalen vrijdag de dertiende zijn aangepraat

Veel mensen blijven binnenzitten of zijn extra alert als het vrijdag de dertiende is, maar hiervoor is geen wetenschappelijke basis. "Alle verhalen over zwarte katten, ladders en spiegels zijn allemaal aangepraat en komen bij iemand vandaan die daar toevallig iets mee te maken heeft gehad", zegt massapsycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen.

Van de Sande deed twee jaar geleden onderzoek naar de 'ongeluksdag'. Hij zette een ladder op straat neer en onderzocht of voorbijgangers eronderdoor liepen of juist erlangs. Veel mensen bleken een omweggetje te maken. Ze gaven aan dat dat een automatisme was of lag aan de verhalen over vrijdag de dertiende.

Volgens Van de Sande hebben mensen de neiging om de oorzaak van gebeurtenissen niet bij zichzelf te zoeken. "Het is namelijk makkelijker als we iets bovennatuurlijks, zoals heksen, geesten of God de schuld kunnen geven", zegt Van de Sande. "Doordat mensen bang zijn dat hen iets overkomt, gaan ze ook voorzichtiger doen."

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) telt op een vrijdag de dertiende gemiddeld minder schademeldingen dan op andere vrijdagen. "We krijgen op de meeste vrijdagen ongeveer 7800 schademeldingen binnen. Maar als het vrijdag de dertiende is, blijken de meeste mensen extra voorzichtig te zijn. Dan komen er ongeveer 7500 gevallen binnen", vertelt een CVS-woordvoerder. Of dit echt te maken heeft met de 'ongeluksdag' kon de zegsvrouw niet zeggen.

Voor de herkomst van het bijgeloof zijn wel verklaringen te geven, bijvoorbeeld bijbelse. Vrijdag is namelijk de dag waarop Jezus werd gekruisigd. Het ongeluksgetal dertien staat gelijk aan het aantal aanwezigen tijdens het Laatste Avondmaal.

In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen is dinsdag de dertiende een ongeluksdag. In Italië is vrijdag de zeventiende juist weer de ongeluksdag.

Kamp: Genoeg medewerkers voor tuinders

Vier uitzendorganisaties hebben voor tuinders voldoende werknemers die geen werkvergunning nodig hebben in de aanbieding. Dat schrijft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp wil in principe geen werkvergunningen meer geven voor Roemeense en Bulgaarse werknemers in de tuinbouw. Tuinders zeggen in de problemen te komen, omdat zij midden in het seizoen ineens op zoek moeten naar andere werknemers.

In de brief herhaalt hij nogmaals bij zijn voornemen te blijven. Tot 1 juli wil Kamp dat uitkeringsinstantie UWV wel 'maatwerk' toepast bij de beoordeling van aanvragen. Tot die datum zal het UWV werkgevers helpen bij het vinden van werknemers die een werkvergunning nodig hebben, zoals Polen.

Als de uitzendbureaus de tuinders niet aan personeel kunnen helpen, dan verleent het UWV binnen twee weken een werkvergunning, belooft de minister. Na 1 juli ligt de verantwoordelijkheid voor het vinden van arbeidskrachten weer bij de tuinders zelf.

De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) heeft overigens laten weten de tegemoetkoming van Kamp onvoldoende te vinden. Kamp stelt echter dat het in strijd is met de wet om werkvergunningen af te geven als er aanbod van werknemers is.

Jongen komt om bij ongeval met tractor

Een 17-jarige bestuurder van een tractor is donderdag om het leven gekomen bij een ongeval in Ede. De tractor raakte op de Doesburgerdijk door nog onbekende oorzaak van de weg en belandde op zijn kant in een sloot. Het slachtoffer raakte hierbij bekneld in het voertuig, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 11.45 uur plaats. De hulpdiensten hebben de jongen uit de tractor bevrijd. Desondanks overleed hij ter plaatse aan zijn verwondingen.

Bungie werkt mogelijk aan mobiele telefoon-spel

Bungie heeft een nieuwe software-trademark geregistreerd, namelijk 'Crimson'. Dit blijkt een game die zijn die gedownload moet worden vanaf een globaal netwerk en afgespeeld dient te worden op mobiele telefoons. Dat zou dus kunnen betekenen dat de ontwikkelaar voor zijn kersverse uitgever (Activision) werkt aan een game.

Eerder deze week liet Bungie de naam en het logo Bungie Aerospace Corporation al vastleggen, zonder dat er ook maar iets bekend over was. Wel is er een jaar geleden al een website opgedoken, waar tot nu toe alleen nog maar te lezen dat er iets spoedig aankomt.

 

'Crash Tripoli door opeenstapeling van fouten'

De vliegramp in Tripoli waarbij vorig jaar onder anderen 67 Nederlanders omkwamen, is ontstaan door een 'catastrofale combinatie' van nalatigheid door de bemanning, de verkeerstoren en de luchtvaartmaatschappij. Dat zegt piloot en ex-officier vluchtveiligheid van Afriqiyah Airways Naser Amer in een interview met HP/De Tijd.

Volgens Amer is de ramp met het Afriqiyah-toestel ontstaan door een opeenstapeling van nalatigheden, waarvan er zes cruciaal bleken. Allereerst vloog niet de ervaren gezagvoerder, maar een jonge eerste officier het bewuste ramptoestel dat op weg was van Johannesburg naar Tripoli.

Toen het toestel in Tripoli wilde landen, werd het volgens Amer door de verkeerstoren naar de verkeerde landingsbaan gestuurd. "Toen de landing werd ingezet, bleek dat het toestel op die baan niet kon landen vanwege laaghangende bewolking. Hierop besloot de piloot de landing af te breken en het opnieuw te proberen", vertelt Amer. De jonge eerste officier zou daarbij een fout gemaakt hebben door de neus van het toestel omlaag te drukken in plaats van omhoog.

Amer stelt dat de vliegramp voorkomen had kunnen worden als de luchtvaartmaatschappij zijn eigen regels beter had nageleefd. Twee weken voor de crash gebeurde er namelijk een bijna-ongeluk op een vlucht van hetzelfde toestel en met dezelfde bemanning van Londen naar Tripoli. "Ze hebben dit nooit gerapporteerd. Als ik dat had geweten, had ik hen geschorst en een onderzoek laten uitvoeren. Dan had de ramp twee weken later nooit plaatsgevonden."

De piloot en ex-officier vluchtveiligheid verbreekt het zwijgen over de toedracht van de ramp naar eigen zeggen omdat hij wil dat Nederland de waarheid kent. "Ik kan nu vrij spreken omdat ik niet meer in het Gadhafi-gebied zit", vertelt hij vanuit Benghazi.

Vorige maand zei luchtvaartonderzoeker Massoud Ibrahim, die betrokken is bij het onderzoek naar de oorzaak van de crash, in het NOS Journaal dat de Libische autoriteiten het onderzoek naar de vliegramp frustreren. De autoriteiten zouden hebben beweerd dat de piloot een hartaanval kreeg en dat daarmee de zaak is afgedaan. Volgens Ibrahim is er echter geen autopsie uitgevoerd om dat te controleren.

Ibrahim is bang dat de waarheid nooit boven tafel komt zolang de Libische leider Moammar Gadhafi aan de macht is. Mensen die werken bij Afriqiyah Airways, volledig eigendom van de staat die ook het onderzoek leidt, zouden nauwe banden hebben met Gadhafi.

De vliegramp is donderdag precies een jaar geleden. In totaal kwamen 103 mensen om het leven. Een toen 9-jarige Nederlandse jongen overleefde de ramp als enige.


'Crash Tripoli door opeenstapeling van fouten' (Foto: Novum)

Teaser van Dragon Ball-project

Namco Bandai heeft een kleine teaser-trailer online gezet van het project dat nu door het leven gaat als Dragon Ball: Game Project Age 2011. Echt concrete informatie is er nog niet. In de teaser zien we in elk geval Goku het opnemen tegen Vegeta. Dat gevecht is al heel vaak gedaan in andere fighters binnen de serie, dus we hopen dat deze iteratie nog wel met nieuwe dingen op de proppen komt.

Dierentuin vindt gestolen koala in prullenbak

Een Australische dierentuin ten noorden van Sydney heeft zijn gestolen koala Banjo teruggevonden in een prullenbak. De 13-jarige Banjo werd gevonden na een anonieme tip.

Banjo verdween eerder deze week en de verzorgers maakten zich zorgen over de bejaarde beer, die leeft op een speciaal dieet. Toen Banjo werd gevonden was hij angstig en lichtelijk uitgedroogd. Volgens de verzorgers zou hij niet lang hebben geleefd als hij niet was gevonden. "Mensen kunnen niet zorgen voor een koala. Het is geen hond", aldus de verzorger. Het was de eerste keer dat een koalabeer was gestolen in Australië.

In het wild worden koala's 10 jaar, maar in gevangenschap kunnen ze 15 worden. In Australië leven ongeveer 100.000 koala's in het wild.

'Laat toevluchtsoord Neanderthalers gevonden'

Wetenschappers hebben mogelijk een van de laatste noordelijke toevluchtsoorden van de Neanderthalers ontdekt. De plek ligt in Rusland, vlak bij de poolcirkel en is vermoedelijk tussen de 31.000 en 34.000 jaar oud, schrijven zij in een artikel dat donderdag door het wetenschappelijke tijdschrift Science is gepubliceerd.

Stenen gereedschappen die op de plek gevonden zijn, lijken het werk van Neanderthalers, de bonkige, sterke jagers die in Europa en het westen van Azië leefden tot zij door de moderne mens werden verdreven.

De vindplek ligt bij de Petsjora-rivier, ten westen van het Oeralgebergte en zo'n 90 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. De ouderdom werd vastgesteld na analyse van dierlijke botten en zandkorrels. Menselijke botten of menselijk DNA werden niet gevonden.

Neanderthalers verschenen meer dan 200.000 jaar geleden ten tonele en stierven uit kort nadat de moderne mens in Europa was verschenen, zo'n 40.000 tot 45.000 jaar geleden.

Volgens Richard Klein, hoogleraar antropologie van de Universiteit Stanford, is het mogelijk dat de gereedschappen door Neanderthalers zijn vervaardigd, hoewel ze evenzeer door moderne mensen kunnen zijn gemaakt. Dat Neanderthalers in dit gebied hebben geleefd was niet eerder bekend, zei hij. Bovendien is het opmerkelijk dat zij hier nog zo recent voorkwamen. Als er nog zo'n zelfde plek wordt gevonden, zou dat meer licht op de kwestie werpen, aldus Klein.

Eric Delson, paleoantropoloog van Lehman College in New York, zei dat in een studie uit 2006 wordt gesuggereerd dat Neanderthalers in een grot in het zuiden van Spanje hebben gewoond, ongeveer op hetzelfde tijdstip waarop hun soortgenoten nog in het noorden van Rusland zouden hebben geleefd. Misschien tonen de twee locaties hoe de Neanderthalers zich in twee tegenovergestelde richtingen terugtrokken voor de opmars van Homo sapiens, zei hij.

Drugs op voormalig vliegkamp Katwijk

In een barak op het voormalige marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk zijn donderdag drugs gevonden. De vondst werd gedaan tijdens een zoektocht naar explosieven, meldt een woordvoerder van de politie.

De zoekactie was opgestart, nadat een man naar de politie was gestapt met het verhaal dat in de barak explosieven zouden liggen. Onderzoek wees uit dat dit niet het geval was.

De barak op het vliegkamp, dat een aantal jaren geleden werd gesloten, wordt volgens de woordvoerder antikraak bewoond. In het gebouw werd een kleine hoeveelheid verdovende middelen gevonden en mogelijk chemische stoffen. Om wat voor en hoeveel drugs het gaat, weet de woordvoerder niet. De aangetroffen stoffen worden nog onderzocht.

Grote brand in bollenschuur Voorhout

In een bollenschuur in Voorhout woedt donderdagavond een grote brand. Het vuur gaat gepaard met een enorme rookontwikkeling. Mensen die in de rookwolk zitten, wordt geadviseerd binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De rookwolk trekt richting Lisse en het zuiden van Haarlemmermeer. Bij de brand komen geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. De schuur staat vol met verpakkingsmateriaal, zoals kisten en plastic verpakkingen. "Dat plastic zorgt voor die enorme rookontwikkeling", zegt de woordvoerder.

Het vuur brak omstreeks 20.30 uur uit in de schuur aan de Jacoba van Beierenweg. Niemand is gewond geraakt. Een stal met daarin koeien is vanwege de brand ontruimd. De schuur staat over de hele lengte van 100 meter volledig in brand, aldus de woordvoerder.

De brandweer is van plan de schuur gecontroleerd uit te laten branden. Ondertussen wordt geprobeerd twee naastgelegen huizen te behouden. De woordvoerder verwacht dat de schuur binnen enkele uren is uitgebrand. Het is onduidelijk hoe de brand is ontstaan.

Vrouwen FC Twente landskampioen

De vrouwen van FC Twente zijn vanavond landskampioen geworden. De voetbalsters wonnen op de laatste speeldag thuis met 4-1 van Willem II en eindigen daarmee met één punt voorsprong op ADO Den Haag. Het is voor het eerst dat Twente in de Eredivisie voor vrouwen bovenaan eindigt.

Ruim zevenduizend supporters zagen Twente via Anouk Dekker al na amper twintig seconden op voorsprong komen. Maayke Heuver, Marlous Pieëte en Marianne van Brummelen maakten de overige goals voor de thuisploeg. Daniëlle van de Donk scoorde tegen namens Willem II, dat na dit seizoen stopt met vrouwenvoetbal.

Dit weekeinde hoopt Twente ook bij de mannen de landstitel te veroveren. Een gelijkspel uit tegen Ajax is daarvoor voldoende.

3JS niet bij finale Songfestival

De Volendamse heren van de 3JS zijn niet door de voorrondes gekomen, dat is bekend geworden tijdens de liveshow van donderdagavond vanuit Duitsland.

Onder meer Denemarken, Zweden en Ierland gaan door naar de finale van het Songfestival komende zaterdag. Dinsdag waren er ook al 10 finalisten geselecteerd, in totaal zullen er 25 finalisten zaterdag te zien zijn.

Check voor meer nieuws over het Songfestival ons ESF-forum.


3JS niet bij finale Songfestival (Foto: FOK! - Thom Puiman)

Poep op mijn pad

Goedgeluimd wilde ik net een broodje uit de picknickmand grabbelen, toen een mevrouw midden op het pad dat wij wilden betreden, de broek van haar ongeveer vijfjarige zoon naar beneden trok. Om hem, zo begreep ik uit haar woorden, daar te laten poepen. Nu is assertiviteit er bij mij niet met de Veluwse paplepel ingegoten, maar dit ging me te ver. ‘Euh lief, dit is toch een pad?’, piepte ik zo hard en dapper mogelijk tegen mijn partner. De boodschap, hoe indirect ook, kwam over. ‘Ik ruim het straks echt wel op hoor!’ snauwde de vrouw me toe met onvervalst Rotterdams accent.  ‘En heb je toevallig zakdoeken bij je?’ Tegen zo veel brutaliteit kon ik niet op. Verbijsterd keek ik naar de dampende, bruine hoop voor mijn voeten.

Gamers ruilen PS3 om voor 360

Het lijkt er op dat de offline-periode van het PlayStation Network ook schade toebrengt aan de consoleverkoop van Sony. Het schijnt namelijk zo te zijn dat in het Verenigd Koninkrijk een onbekend aantal PlayStation 3-consoles zijn omgeruild voor een gloednieuwe Xbox 360. Betaald online spelen is nog altijd beter dan niet online spelen.

"In the first week of downtime we did not really see any major change in sales or trades", aldus een bedrijfsleider. "However from the second week onwards we have seen an increase of over 200% on PS3 consoles being traded in, split almost 50/50 between those trading for cash and those taking a 360 instead."

Ook onze Belgische buren merken in omslag. "At the end of each month people come to sell their consoles. People that need money [to pay bills]. What’s different this time around is that that they are bringing in PS3s together with all their games and they don’t want money, they want an Xbox 360. In every case it is because of Black Ops and/or Modern Warfare 2." 

Hoewel het hier waarschijnlijk om een grote groep Call of Duty-liefhebbers gaat, betekent het niet dat Sony niets te vrezen heeft. Ja, er zal altijd een loyale groep Sony-aanhangers blijven - maar de Call of Duty-groep is er nou net één die je niet kwijt wil.

Rebellenregering Libië krijgt vorm

De rebellen in Libië hebben hun regering donderdag uitgebreid. De Nationale Overgangsraad in Benghazi benoemde onder meer een vicepremier en ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie. Dat heeft een woordvoerder van de opstandelingen bekendgemaakt.

De nieuwe vicepremier is Ali al-Issawi. Hij was in het verleden ambassadeur van Libië in India, maar brak als een van de eerste vertegenwoordigers met dictator Moammar Gadhafi. Boven Issawi staan 'premier' Mahmoud Jebril en 'president' Mustafa Abdul Jalil.

Frankrijk, Italië, Qatar en Gambia hebben de rebellen erkend als rechtmatige regering van Libië. De Britse premier David Cameron, die Jalil donderdag ontving in Londen, deed dat nog niet. Hij hield het erop dat de rebellen 'legitieme vertegenwoordigers van het Libische volk' zijn.

[Dakar] Stacey terug bij Team De Rooy

Hans Stacey zal weer in een vrachtwagen mee gaan doen aan de Dakar-rally. De oliehandelaar uit Best won in 2007 met de MAN in Afrika al eens de rally en zal volgend jaar weer uit gaan komen voor Team De Rooy, waarmee hij terugkeert op het oude nest.

Team De Rooy hoopt volgend jaar de Dakar weer te winnen en wil daarom alles uit de kast halen. Zo zal Jan de Rooy teammanager in de rally zijn en zullen Stacey en Gerard de Rooy de wedstrijdvrachtwagens gaan besturen. Er zal net als in de voorgaande jaren met een IVECO worden gereden.

"Wil je serieus meedoen om de ereplaatsen, dan moet je dat doen met een team met goede wagens en goede coureurs. De truck is goed genoeg, dat weten we. Maar het is duidelijk dat mijn zoon Gerard de strijd met de trucks van Kamaz en Tatra niet in zijn eentje kan winnen. Daarom wilden we Hans er graag bij hebben," zei Jan de Rooy.

Stacey zal met de vrachtwagen van De Rooy in juli de Silk Way Rally gaan rijden. Op basis van zijn ervaringen zal de auto verder worden verbeterd voor de Dakar.

Baby schopt papa in z'n zak

Een 23-jarige man uit Tasmanië heeft zijn pasgeboren kind ernstig mishandeld. Kenneth William Blake ging naar eigen zeggen volledig door het lint toen de baby hem een schop in zijn kloten verkocht.

In Tasmanië is momenteel het proces aan de gang tegen Blake en zijn 21-jarige vriendin. Terwijl Blake begin 2009 de zuigeling mishandelde, deed moederlief niets om haar kind te beschermen. Door de mishandeling liep het kereltje van slechts 6 weken oud twee gebroken benen, drie gebroken ribben, blauwe plekken en een bloedend oog op.

De zaak kwam aan het licht toen iemand van het consultatiebureau een huisbezoek aflegde. Blake bekende gisteren in de rechtbank schuldig te zijn aan mishandeling van zijn kind, maar had een uniek verweer. Volgens hem schopte zijn zoon hem tijdens het verschonen van zijn luier tussen de benen. "Als hij jou in je ballen zou trappen, zou je ook woest worden", aldus Blake. "Als ik door het lint ga, ken ik mijn eigen krachten niet."

Volgens de rechter is het echter onmogelijk voor een kind van slechts 6 weken oud om iemand zo hard tussen de benen te schoppen dat het pijn doet. Desondanks is de rechtszaak verdaagd tot 19 augustus. Zo heeft het stel de tijd om zich op te maken voor een nieuwe telg in het gezin. Blakes vriendin is namelijk ruim 4 maanden zwanger.

Iraanse kerncentrale binnenkort in gebruik

De Iraanse kerncentrale Bushehr zal binnen enkele weken op vol vermogen draaien. Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Riabkov donderdag gezegd. De eerste reactor van de kerncentrale is enkele weken geleden in werking getreden. Het personeel van de kerncentrale is echter nog steeds bezig om de verschillende systemen van het complex te testen.

De kerncentrale maakt deel uit van Irans controversiële atoomprogramma. Het Iraanse regime is echter verplicht om gebruikte brandstofstaven terug te geven aan Rusland, waardoor de centrale niet als een mogelijk risico wordt gezien.

De Verenigde Staten en enkele van hun bondgenoten denken dat de Bushehr kerncentrale heimelijk een Iraanse poging is kernwapens te ontwikkelen. Iran ontkent de aantijgingen.

Brand crèche Rotterdam blijkt aangestoken

De brand die in de nacht van dinsdag op woensdag een crèche in Rotterdam verwoestte blijkt aangestoken. Dat meldt de politie donderdag na onderzoek met politiehonden die brandstofsporen kunnen ruiken. De politie is op zoek naar mensen die iets hebben gezien of meer weten over de brand.

Het gebouw aan de 's Gravendijkwal waarin de crèche was gevestigd brandde volledig uit. De brandweer was uren bezig met de bestrijding van het vuur. Zestien gasten van een naastgelegen hotel moesten worden geëvacueerd.

Bij de brand kwam veel rook vrij. De brandweer kreeg veel klachten binnen over rookoverlast.

[Giro] Petacchi: "Mijn benen blokkeerden"

Alessandro Petacchi leek vandaag op weg naar etappewinst in de Giro d'Italia, maar viel vlak voor streep plotseling stil. De Italiaan kon de trappers niet meer rond krijgen.

"Ik kon niets meer doen. Met nog 40 meter te rijden blokkeerden mijn benen. Ik ben dan maar gestopt met trappen, want ik voelde dat Ventoso zou winnen. We hadden aardig wat moeten klimmen onderweg. Daar is hij beter in." De uiteindelijke winnaar Ventoso had vooral al zijn zinnen gezet op de etappe van vandaag. "Ik had deze rit aangekruist, omdat de weg bergop in mijn voordeel was", aldus de 29-jarige Spanjaard. "Ik ben Petacchi gevolgd en dacht eerlijk gezegd dat hij het zou afmaken. Maar met de streep in zich is hij gekraakt."

Man opgepakt na vondst dode vrouw in auto

In een auto in Houten is donderdagmiddag het lichaam van een vrouw gevonden. Het stoffelijk overschot werd onder verdachte omstandigheden aangetroffen, meldt een politiewoordvoerder. Een man, die de hulpdiensten alarmeerde over de vrouw, is aangehouden.

Hulpdiensten troffen het lichaam van de vrouw omstreeks 14.30 uur aan in de auto aan de Linzen-Oord. De man, die in de buurt woont, werd een uur later opgepakt.

Of de vrouw het slachtoffer is geworden van een misdrijf, is nog onduidelijk. Op haar lichaam wordt sectie uitgevoerd. Haar identiteit is onbekend. Volgens de woordvoerder gaat het om een vrouw van rond de 40 jaar.

Weening schenkt familie Weylandt roze trui

Het overlijden van Wouter Weylandt in de Giro d'Italia heeft diepe indruk gemaakt bij Pieter Weening. De Rabobank-renner heeft de Belg op de grond zien liggen en zag dat het mis was. Weening veroverde gisteren na een vlucht in de vijfde etappe de roze leiderstrui en heeft besloten om dit tricot aan de familie Weylandt te schenken.

"De overwinning is ook een beetje voor Weylandt en zijn familieleden," zei Weening gisteren al na zijn etappezege en het pakken van de roze trui. "We hebben besloten de eerste roze trui aan de familie van Weylandt te geven," zei een woordvoerder van de Rabo-ploeg.

Inmiddels hebben de Italiaanse autoriteiten het lichaam van Weylandt vrijgegeven, waardoor de Belg komende woensdag begraven kan worden.

Bijna vijftig wethouders weg sinds verkiezingen 2010

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar hebben al bijna vijftig wethouders hun zetels opgegeven. Dat blijkt uit gegevens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). VVD'ers verlieten het pluche het vaakst: 14 liberalen stapten op. Verder gaven 11 PvdA'ers en 9 vertegenwoordigers van lokale partijen hun zetels op.

De wethouders verlieten de politiek onder meer omdat ze kozen voor een carrière buiten de politiek. 13 procent vertrok omdat ze vonden dat ze in de gemeenteraad te weinig steun kregen van hun eigen partij. 11 procent raakte de wethouderszetel kwijt omdat coalitiepartijen in de raad een conflict kregen. 7 wethouders werden door de raad weggestuurd.

Behalve wethouders hielden ook 11 raadsleden het al na een jaar voor gezien. Ook bij de voortijdig vertrokken raadsleden scoort de VVD met 36 procent het hoogst.

Sinds de verkiezingen van maart vorig jaar stapten ook 3 burgemeesters op, onder wie burgemeester van Moerdijk Wim Denie. Hij ging met vervroegd pensioen, volgens een verklaring in het belang van de gemeente en uit persoonlijk belang. Denie kreeg kritiek over zijn optreden bij de brand die begin dit jaar het chemiebedrijf Chemie-Pack in de as legde.

Yangtze deels gesloten voor scheepsverkeer

De Chinese rivier de Yangtze, een van de belangrijkste waterwegen in China, is deels gesloten voor het scheepvaartverkeer. Door de aanhoudende droogte in het gebied lopen schepen de kans aan de grond te lopen.

De lokale autoriteiten hebben woensdag het deel van de rivier tussen de steden Wuhan en Yuepang, een stuk van zo'n 185 kilometer, afgesloten. Het is nog niet duidelijk hoeveel schepen last zullen hebben van de vertragingen, of hoe lang deze gaan duren.

Grote delen van het midden, noorden en zuidwesten van China gaan gebukt onder de droogte. Gewassen zijn beschadigd en miljoenen mensen hebben te kampen met een ernstig tekort aan water.

Afzender giftige bonbons blijft langer vast

De 43-jarige vrouw uit Veghel die eind april is aangehouden wegens het versturen van drie doosjes met giftige bonbons mag negentig dagen langer worden vastgehouden. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Bosch donderdag besloten. Ze moet voor 13 augustus voor de rechter verschijnen, meldt het Openbaar Ministerie.

De vrouw werd eind april aangehouden na een tip. Bij een huiszoeking werden dezelfde korrels aangetroffen als die in de bonbons waren gestopt. Vermoedelijk gaat het om rattengif.

Begin april ontving een arts uit Uden als eerst een doosje met de giftige bonbons. De arts herkende de naam op het kaartje niet en bracht de bonbons naar de politie, omdat hij het niet vertrouwde. Donderdag werd bekend dat er ook pakketjes waren bezorgd bij gezinnen in Veghel en Roermond.

De verdachte is een bekende van alle ontvangers, maar de politie wil nog niets zeggen over een eventueel verband.

Grondstoffenhonger neemt flink toe

De wereldbevolking consumeert tegen 2050 jaarlijks mogelijk 140 miljard ton mineralen, ertsen en brandstoffen - drie keer zoveel als momenteel wordt verbruikt. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat donderdag is verschenen.

Goedkope en kwalitatief hoogwaardige grondstoffen zoals olie, koper en goud nemen al af. Er is steeds meer brandstof en water nodig om deze grondstoffen te delven. Door bevolkingsgroei, toenemende consumptie in industrielanden en een groeiende vraag naar materiële goederen neemt deze grondstoffenhonger alleen nog maar toe.

Inwoners van rijke landen verbruiken momenteel per hoofd van de bevolking ieder jaar gemiddeld 16 ton grondstoffen, een hoeveelhed die in sommige gevallen zelfs oploopt tot 40 ton. Inwoners van arme landen, zoals India, verbruiken jaarlijks gemiddeld 4 ton grondstoffen.

Het is belangrijk dat er meer met minder wordt gedaan, aldus het VN-rapport. Investeringen in technologische, financiële en sociale innovaties moeten ertoe leiden dat de consumptie in rijke landen in ieder geval niet meer toeneemt. Daarnaast moeten ontwikkelingslanden een duurzamer pad volgen.


Grondstoffenhonger in de wereld neemt flink toe (Foto: Novum)

Vrouw verkracht man met klysma

Een 53-jarige man uit de Amerikaanse staat Californië is flink te grazen genomen door een onbekende vrouw. De halfblinde man uit Sonoma is door haar rectaal verkracht met een klysma.

Omdat het slachtoffer onlangs een darmoperatie heeft ondergaan, dacht de arme man dat de procedure onderdeel uitmaakte van zijn revalidatie en liet de vrouw binnen. De vrouw nam hem mee naar de slaapkamer, liet hem zijn broek naar beneden doen en op zijn buik liggen. Vervolgens ramde de 'verpleegster' de klysma in zijn kont en liet deze 2 minuten zitten.

De volgende dag vroeg de blinde zich toch af wat hem was overkomen en besloot aangifte te doen bij de politie. Deze heeft contact opgenomen met de arts van het slachtoffer, die de recherche verzekerde dat zijn patiënt geen klysma voorgeschreven heeft gekregen. Omdat de man geen hand voor ogen kan zien, heeft hij geen signamelent kunnen geven van de dader. Het verhaal zal dus waarschijnlijk altijd wel een mysterie blijven.

FC Groningen meteen gehuldigd

Als FC Groningen er zondag in slaagt de vierde plaats te bemachtigen in de eredivisie en zich daarmee kwalificeert voor de Europa League, worden de ploeg en de technische staf meteen na afloop van de wedstrijd tegen PSV in de Euroborg gehuldigd. Dat hebben de club en de gemeente afgesproken.

De Grote Markt, waar succesvolle Groningse sporters doorgaans worden gefeliciteerd en toegejuicht, is door de traditionele mei-kermis niet beschikbaar. De zoektocht naar een alternatieve plek en datum leverde slechts een podium op parkeerplaats P2 van het stadion op, maandag 16 mei. Die optie werd meteen verworpen.

Het draaiboek voorziet nu in een huldiging na het laatste fluitsignaal zondagmiddag. Als Groningen via de play-offs Europees voetbal haalt op 29 mei, dan zullen de festiviteiten wel op de Grote Markt zijn.

FC Groningen meteen gehuldigd
FC Groningen meteen gehuldigd (Foto: ANP)

Baby geboren met 3 benen

Beweert iedere man een derde been te hebben, een pasgeboren Chineesje beschikt echt over drie benen. Het been groeit gewoon uit de kont van het kindje.

"Het lijkt op een voet, heeft een normale huid en bevat een been", verklaart dokter Yu Gang van het ziekenhuis in Qingyuan. "Deze vorm van misgroeiing is uiterst zeldzaam in China. Er is geen precedent in de familie van de pasgeborene. Het is uiterst delicaat om de baby nu te opereren. We moeten de situatie van nabij observeren alvorens in te grijpen."

Twee terreurverdachten opgepakt in New York

De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben twee mannen opgepakt in New York die ervan worden verdacht dat ze terreurdaden in de stad wilden plegen. Dat meldde de krant The New York Times donderdag.

De twee zouden hebben geprobeerd handgranaten en vuurwapens te kopen. Hun identiteit is onduidelijk. Hun plannen zouden nog in de beginfase verkeren. De mannen bespraken onder meer een aanval op een synagoge, maar ze hadden volgens anonieme bronnen binnen het politieapparaat geen specifiek doelwit.

Burgemeester Michael Bloomberg van New York houdt later op de dag een persconferentie, aldus The New York Times.

Twee terreurverdachten opgepakt in New York
Twee terreurverdachten opgepakt in New York (Foto: ANP)

Bekijk Lions Arch uit Guild Wars 2

Op ArenaNet is in een blog een uitgebreide kijk gekomen op het bouwen van een stad die in Guild Wars 2 zal zitten. Het gaat om Lions Arch dat op het meest noordelijke contintent Tyria ligt. De stad is een grote mengelmoes van verschillende rassen en daardoor is de stad ook onafhankelijk van een ras of land.

Lions Arch is een welvarende stad met een zeer actieve haven die niet alleen terugkomt in en rond het water. Daarnaast heeft de stad een rijke geschiedenis en heeft het verschillende belangrijke gebeurtenissen meegemaakt en zal het ook een belangrijke rol gaan spelen in Guild Wars 2. Voor een uitgebreid verhaal over hoe de stad ontwikkeld is kan je hier terecht. Je kan hieronder een filmpje van de stad en zijn inwoners zien. Guild Wars 2 komt uit voor de PC maar er is nog geen datum bekend.

Serena Williams mist ook Roland Garros

Serena Williams heeft afgezegd voor Roland Garros. De voormalig nummer één van de wereld is nog altijd niet fit genoeg om haar rentree te maken. Williams is al lange tijd uit de roulatie. Eerst vanwege een voetblessure, vervolgens werd ze getroffen door een longembolie. De Amerikaanse won het grandslamtoernooi in Parijs in 2002.

Williams kwam sinds haar winst op Wimbledon vorig jaar niet meer in actie. Een maand geleden hervatte ze de training, maar ze voelt zich nog niet fit genoeg om weer op topniveau te acteren. Haar plaats in Parijs zal worden ingenomen door de Japanse Junri Namigata. Williams is inmiddels op de wereldranglijst afgezakt naar de zeventiende plaats.

Ook zus Venus is op Roland Garros mogelijk niet van de partij. Ze kampt al sinds januari met een heupblessure.

Auto met 2000 PK in 2012 te koop

Voor wie een auto niet krachtig genoeg kan zijn, begin nu alvast met sparen. Volgend jaar verschijnt een auto op de markt die maar liefst 2000 PK heeft. Tweemaal zo veel als de snelste auto van dit moment, de Bugatti Veyron EB16.4.

Het gaat hier om een auto van de Letse fabrikant Dartz. Het autootje, dat Probrom Nagel is gedoopt, is ideaal om een caravan aan te hangen. De vijfdeurs auto is in staat om een boot met een lengte tot 15 meter en een gewicht van maximaal 50 ton moeiteloos voort te slepen.

De Nagel bestaat nu nog slechts op de computer. Toch verzekert men dat hij volgend jaar al in serieproductie gaat.


Een filmpje over deze echte mannenauto

Mannen met vier ton cash opgepakt op Schiphol

Op Schiphol zijn twee mannen opgepakt die met bijna 400.000 euro aan contant geld rondliepen. De koffers met het geld zijn in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem verdenkt de 38-jarige Argentijn en 26-jarige Braziliaan van witwassen. Ze hadden geen goede verklaring voor de herkomst van het geld.

De mannen werden onderschept toen ze op 26 april in het vliegtuig naar Brazilië wilden stappen, meldt het OM donderdag. In de zijwanden van twee koffers werd in totaal 389.000 euro aan bankbiljetten gevonden.

De raadkamer van de rechtbank in Haarlem heeft het voorarrest van de Zuid-Amerikanen donderdag met negentig dagen verlengd.

Fatale val uit raam bij uitkloppen dekbed

Een vrouw is donderdagochtend overleden na een val uit het raam van een woning op drie hoog. Het ongeluk gebeurde in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg. Vermoedelijk viel de 43-jarige vrouw terwijl ze bezig was een dekbed uit te kloppen, zegt een woordvoerder van de politie.

Ten tijde van het ongeluk was er voor zover bekend niemand anders aanwezig in de woning aan de Paul Hufstraat. De politie onderzoekt het ongeluk.

Beyoncé noemt nieuw album 4 dankzij fans

Beyoncé Knowles heeft zich voor de naam van haar vierde studioalbum laten inspireren door haar fans. De plaat, die in juni moet verschijnen, werd door haar fans zo vaak 4 genoemd dat de 29-jarige zangeres de titel aanhield.

"Eigenlijk had ik een heel andere titel en concept bedacht", geeft Beyoncé toe tegenover het Amerikaanse muziekblad Billboard. "Maar ik zag alsmaar dat de fans van de naam 4 houden en ik denk dat het een mooi gebaar is om hen het album een naam te laten geven."

Het getal heeft ook een speciale betekenis voor de zangeres. "We hebben allemaal speciale getallen in ons leven en vier is dat van mij", verklapt ze. "Op die dag werd ik geboren. Mijn moeder en veel van mijn vrienden zijn jarig op de vierde en 4 april is mijn trouwdatum."


Beyoncé noemt nieuw album 4 dankzij fans (Foto: Novum)

[WK] Li Jie ook klaar in enkelspel

Li Jie is als laatste Nederlander uitgeschakeld op het WK tafeltennis in Rotterdam. In Ahoy was Jie niet opgewassen tegen de als tweede geplaatste Chinese Guo Yan. Die won met 6-11, 7-11, 6-11 en 4-11.

Een stunt zat er nooit in voor Jie, waardoor de achtste finale dus het eindpunt was in het toernooi. Eerder op de dag werd ze met Li Jiao ook uitgeschakeld in de achtste finales. Ook toen was Guo te sterk, samen met haar landgenote Ding.

Vogelgriep bij pluimveebedrijf Kootwijkerbroek

Bij een biologisch pluimveebedrijf in het Gelderse Kootwijkerbroek is vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie donderdag. Of het om een zeer besmettelijk vorm gaat die voor kippen dodelijk kan zijn, wordt vrijdag duidelijk.

Het bedrijf telt 8800 legkippen, die zoals de Europese regelgeving voorschrijft worden geruimd. De Voedsel en Waren Autoriteit voert die ruiming donderdag uit.

Vanwege het aantreffen van de ziekte geldt vanaf 17.30 uur in een zone van 3 kilometer een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen de zone van 3 kilometer zitten ongeveer zestig andere pluimveebedrijven, die ook worden onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep.

Voor de bedrijven geldt de komende periode ook een afschermplicht, wat betekent dat alle pluimvee van deze ondernemingen binnen moet worden gehouden.

Vogelgriep wordt veroorzaakt door verschillende griepvirussen. In zeldzame gevallen, bij zeer intensief contact met pluimvee, kunnen sommige typen van het virus mensen infecteren. Het bekendste type daarvan is H5N1. Besmetting van mens op mens is nog niet aangetoond. In Kootwijkerbroek is sprake van een H7-variant, die als mensen ermee besmet raken, slechts milde klachten als lichte griepverschijnselen kan veroorzaken.

'Wrakwagen' van de weg geplukt

Een vrachtwagen die met recht een wrak op de weg mag worden genoemd, is op de A2 bij Utrecht door de politie van de weg geplukt. Het voertuig bleek onder meer een gescheurd chassis, een lekkende brandstoftank, een lekkende uitlaat, een vervormd rechter voorwiel en een gescheurde remschijf te hebben.

De gebreken aan de vrachtauto kwamen aan het licht bij een routinecontrole. Daarbij bleek dat de APK van het voertuig al bijna een jaar geleden was verlopen. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag.

De 48-jarige chauffeur uit Noord-Brabant wist van een deel van de gebreken van zijn wagen. Hij verklaarde dat hij niet in staat was ze te verhelpen, omdat zijn bedrijf de reparaties niet kon betalen. In totaal schreef de politie voor 700 euro aan bekeuringen uit. Het kentekenbewijs van de vrachtwagen is ingevorderd. De eigenaar moet de truck na de nodige reparaties laten herkeuren voordat hij weer de weg op mag.

Italië wil uitbreiding Veiligheidsraad

Italië wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt uitgebreid met een aantal nieuwe leden. Deze nieuwe leden moeten op roulerende basis een zetel krijgen. De Italianen zoeken volgende week maandag steun voor het voorstel tijdens een bespreking in Rome.

Volgens het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken worden er zo'n honderd delegaties verwacht op het overleg. Daaronder zijn afvaardigingen uit China en de Verenigde Staten, twee van de vijf permanente leden met vetorecht.

Het voorstel van Italië staat haaks op pogingen van vier regionale machten - India, Duitsland, Brazilië en Japan - die juist proberen een permanente zetel te bemachtigen. De zogeheten Groep van Vier heeft gezegd optimistisch te zijn dat er nog in deze zittingsperiode van de Algemene Vergadering hervormingen kunnen worden doorgevoerd. De zittingsperiode eindigt in september. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bij monde van een woordvoerder laten weten deze uitbreiding niet te zien zitten.

[Update] Ubisoft stopt ontwikkeling van een aantal games

Ubisoft heeft een aantal geplande titels gecanceld na een interne herstructurering. Dat maakte de ontwikkelaar bekend in haar jaarlijkse financiële rapport. Het bedrijf het niet bekendgemaakt om welke titels het gaat. Er wordt gespeculeerd dat de mogelijke saneringskandidaten onder andere I Am Alive en Beyond Good & Evil 2 zijn. 

Er is een vandaag een vergadering gepland met investeerders - er wordt verwacht dat er dan meer informatie wordt vrijgegeven. Verder in het document vertelt Ubisoft CEO Yves Guillemot dat de ontwikkelaar binnenkort een nieuwe grote PC titel aan zal kondigen. "In the coming days, we will officially announce an ambitious project on PC based on one of our top gamer franchises that will illustrate our capacity to take advantage of new business models," volgens Guillemot.

Overigens gaat het financieel voor de wind met het bedrijf. De omzet is met ruim 19% gestegen ten opzichte van vorig jaar met een totaal van ruim een miljard dollar.

[Update 0:37] Tijdens de bedrijfsvergadering vanavond heeft Yves Guillemot bekendgemaakt dat Playstation 3 en Xbox 360-games gemakkelijk te porten zullen zijn naar Project Café. De CEO van Ubisoft vertelde dat zijn teams hiervoor veel gebruik kunnen maken van het werk wat al is uitgevoerd voor de huidige HD-consoles. "The platform Nintendo is coming with is really a fantastic platform. We think it will be extremely successful," volgens Guillemot. "What we see is that we will be able to leverage a lot of the work we do for Xbox 360 and PS3 while we create games for the platform. So we will not have to redo completely the games that we create. We'll be able to use all the capacity the console is giving but also use all the work we do for the other platforms."

Nintendo heeft nog geen officiële uitspraken gedaan over de technische specificities van haar nieuwe console. Er wordt echter gespeculeerd dat het technisch iets beter kan presteren dan de consoles van Microsoft en Sony. Het wordt verwacht dat het bedrijf tijdens de E3 aankomende maand hierover meer bekend zal maken.

Virusremmers remmen hiv-besmetting

Hiv-patiënten die vroeg beginnen met het slikken van virusremmers, verkleinen de kans dat ze hun partners besmetten. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers uit de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Instituut voor Allergie en Besmettelijke Ziektes heeft de resultaten donderdag naar buiten gebracht.

De wetenschappers onderzochten 1763 seropositieve mensen en hun gezonde partners in negen landen. Nagenoeg alle deelnemers waren heteroseksueel. De ene helft van de hiv-patiënten begon direct met het slikken van virusremmers, de andere helft wachtte tot de eerste gezondheidsklachten.

Tijdens het onderzoek raakten 28 partners van de hiv-patiënten ook besmet met de ziekte. Slechts 1 van hen kreeg het virus van iemand die direct was begonnen met de virusremmers. De wetenschappers spreken van een aanzienlijk verschil. Vroeg slikken van virusremmers kan de kans op overdracht van hiv met 96 procent verkleinen, hebben ze becijferd.

Schade Fukushima groter dan gedacht

Na reparaties aan meetapparatuur in de Fukushima Daiichi kerncentrale in Japan is gebleken dat een van de reactors meer schade heeft opgelopen dan voorheen werd aangenomen. Dat hebben medewerkers van het Japanse nucleaire agentschap NISA donderdag gezegd. Het oplossen van de nucleaire crisis kan hierdoor vertraging oplopen.

Waarschijnlijk zijn direct na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami deels gesmolten brandstofstaven van reactor 1 op de bodem van het drukvat terechtgekomen en mogelijk zelfs in het grotere insluitingsvat. Volgens NISA is de temperatuur van de staven echter niet op een gevaarlijk niveau. Ze kunnen dan ook niet door de betonnen bodem van de reactor smelten.

NISA meldde tevens dat het waterpeil in de reactorkern lager is dan aanvankelijk werd gedacht. Hierdoor is een deel van de brandstofstaven bloot komen te liggen. De temperatuur van de staven blijft echter op een veilig niveau, omdat er voortdurend water in de reactorkern wordt gepompt. Dit radioactieve water lekt waarschijnlijk uit het insluitingsvat. Ook uit de reactors 2 en 3 lekt radioactief water. De beheerder van de centrale, Tepco, probeert te voorkomen dat dit water naar zee stroomt door het weg te pompen.

In totaal heeft de Fukushima-centrale zes reactors. De reactors 5 en 6 waren al uitgeschakeld en in reactor 4 waren geen brandstofstaven aanwezig.

Glennis Grace bedreigd

Zangers Glennis Grace is donderdagmiddag tijdens een interview met Frank Awick van de Amsterdamse zender AT5 bedreigd door een agressieve automobilist.

Frank interviewde de succesvolle zangeres in de Jordaan, de buurt waar het 20 jaar geleden allemaal voor haar begon. Net als Glennis vertelt hoezeer de Jordaan haar het succes gunt, wordt het gesprek ruw verstoord door een automobilist die kennelijk nogal haast heeft. Als Glennis hem een welgemeend 'klerelijer' toewerpt, stapt de man uit en dreigt haar het ziekenhuis in te slaan.

De zangeres laat op Twitter weten aangifte van bedreiging te zullen doen bij de politie.

Gasquet stunt tegen Federer

Roger Federer is er niet in geslaagd de kwartfinale van het Masters-toernooi van Rome te bereiken. De nummer drie van de wereld moest buigen voor de Fransman Richard Gasquet: 6-4, 6-7 (2), 6-7 (4). Federer wist het toernooi in Rome nog nooit te winnen, maar schopte het wel twee keer tot de finale.

Vorige week wist Federer het nog te schoppen tot de halve finale van het toernooi van Madrid. Toen was voor Gasquet de eerste ronde het eindpunt.

Street Fighter X Tekken-teaser toont Cammy en onbekende

Er is een nieuwe teaser-trailer verschenen van Street Fighter X Tekken. Dit keer zien we overduidelijk Cammy door het beeld heen komen maar ook nog een onbekende andere vechter. Ontwikkelaar Capcom heeft nog geen releasedatum van het spel bekendgemaakt maar verwacht wordt dat die in 2012 zal uitkomen.

Street Fighter X Tekken wordt een 2D-vechtgame die ontwikkeld en uitgegeven wordt door Capcom. Namco werkt ondertussen aan Tekken X Street Fighter. Beide games staan gepland voor een release op PS3 en Xbox 360. Bekijk de teaser hieronder.

[Giro] Geen verdere complicaties Slagter

Na nader onderzoek zijn er bij Raborenner Tom-Jelte Slagter geen nieuwe complicaties gevonden. Gisteren kwam Slagter in de vijfde etappe van de Giro d'Italia zwaar ten val. Hierbij brak hij zijn rechteroogkas en liep een hersenschudding op. Uit een CT-scan is gebleken dat hij geen hersenletsel heeft opgelopen.

"Het gaat naar omstandigheden goed met  Slagter. Hij heeft een goede nacht achter de rug in het ziekenhuis van Orvieto. De artsen verwachten dat hij binnenkort kan terugkeren naar Nederland. Daar gaat hij naar het Meander Medisch Centrum in Amersfoort voor verder herstel," staat te lezen op de website van de wielerploeg.

Sutil biedt Renault excuses aan

Force India-coureur Adrian Sutil heeft zijn excuses aangeboden voor een incident dat tijdens Chinese grandprixweekend plaatsvond. De Duitser verwondde Eric Lux, de baas van Genii, dat eigenaar is van Lotus Renault GP, in de nachtclub M1NT met een glas en verliet daarna de zaak.

Zowel Renault als Force India gaven toe dat het duo ruzie had gekregen, maar bestempelden dit als een privékwestie. "In een privéfeestje was er een ongelukkige actie van mij waarbij ik per ongeluk een ander iemand verwond heb. Ik heb spijt van het incident en heb hiervoor mijn excuses aangeboden. Omdat dit een privéfeestje betrof en niet direct gerelateerd is aan de Formule 1 of mijn baan als Formule 1-coureur. Ik vraag hiervoor begrip en ga verder niet meer op het incident in," zei Sutil in een verklaring in de Duitse media.

UEFA beschuldigt Busquets van racisme

De Europese voetbalbond UEFA heeft FC Barcelona-speler Sergio Busquets beschuldigd van racisme. De Spanjaard zou 27 april, tijdens de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid, Marcelo hebben uitgescholden.

Volgens Marcelo zou Busquets hem 'aap' hebben genoemd. De beschuldiging was reden genoeg voor de UEFA om een onderzoek in te stellen. De tuchtcommissie van de UEFA zal maandag 16 mei uitspraak doen.

Nadal overwon griep in Rome

Rafael Nadal heeft de griep overwonnen om aan zijn derde rondepartij bij het Masters-toernooi in Rome te beginnen. De Spaanse nummer één van de wereld twijfelde lang of hij moest starten aan zijn wedstrijd tegen Feliciano Lopez, maar besloot uiteindelijk de baan op te gaan. Nadal versloeg zijn landgenoot met 6-4 6-2 en drong door tot de kwartfinales. Het duel begon 20 minuten later dan gepland.

"Ik had woensdagavond koorts en deze ochtend voelde ik mij niet veel beter", benadrukte Nadal. "Op het laatste moment heb ik besloten om toch te spelen." De Spanjaard werd gisteren in de tweede ronde nog aan het wankelen gebracht door de Italiaanse qualifier Paolo Lorenzi. "Ik begreep niet waarom ik gisteren zo weinig energie had, maar nu begrijp ik dat wel."

De Spanjaard verdedigt in Rome zijn leidende positie op de wereldranglijst. Nadal moet in de kwartfinale de Amerikaan Mardy Fish of Marin Cilic verslaan om verzekerd te blijven van de nummer één positie op de wereldranglijst. Bij uitschakeling in de kwartfinale kan Novak Djokovic de leidende positie van Nadal overnemen. Djokovic moet dan wel het toernooi van Rome winnen.

Klassieke Mortal Kombats opnieuw uitgegeven

De eerste drie spellen uit de serie Mortal Kombat worden als downloadpakket aangeboden voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Game-uitgever Warner Bros Interactive brengt Mortal Kombat, Mortal Kombat 2 en Ultimate Mortal Kombat 3 deze nazomer als bundel op de markt onder de naam Mortal Kombat Arcade Kollection. Dat heeft de game-afdeling van de filmgigant donderdag bekendgemaakt.

De aankondiging van het downloadpakket, dat ongeveer acht euro moet kosten en beschikt over de mogelijkheid om de spellen online te spelen, komt grofweg een maand na de lancering van de nieuwste Mortal Kombat. Het spel is al drie weken de populairste game van Nederland.

Geruchten over een mogelijk compilatiepakket van de populaire vechtgames uit het begin van de jaren negentig deden al langer de ronde. Vorig jaar september liet de Nederlandse webwinkel Bol.com in een releaselijst weten dat Mortal Kombat Arcade Kollection op een disc in de winkel zou komen te liggen. Dat de collectie op een schijfje gebrand wordt, lijkt op dit moment onwaarschijnlijk.

FOK!games naar de E3

Over iets meer dan een maand is het zover, de Electronic Entertainment Expo, ofwel de E3. Jaarlijks doet FOK!games verslag van dit evenement door middel van live-blogs op de website en de talloze nieuwtjes die er zijn. Dit jaar doen we dit ook, maar zal er ook een vijfkoppige crew naar Los Angeles afreizen.

De vijf mensen die naar Los Angeles gaan zijn: koei, pheno, wc-eend, Mday en Nebo. Ieder van deze personen zal in de komende weken ook een column schrijven waarin er persoonlijk dieper op de reis ingegaan wordt. Deze columns verschijnen iedere maandag en de eerste is al verschenen.

FOK!games zal op 4 juni vertrekken en op 11 juni terugkeren. We zullen aanwezig zijn bij verschillende persconferenties en presentaties achter gesloten deuren. De crew die naar de beurs gaat houdt FOK!games dagelijks op de hoogte van het nieuws en bijzonderheden. De crew die achterblijft zal hun best doen om zoveel mogelijk nieuws te plaatsen maar ook de live-blogs van de grote persconferenties bij te houden.

FOK!games heeft er in ieder geval zin in en wij hopen jullie ook!

FC Twente toont interesse in Schilder

Mocht Theo Janssen komende zomer vertrekken bij FC Twente, dan wordt Robbert Schilder naar alle waarschijnlijkheid zijn vervanger. Sjaak Swart, zaakwaarnemer van de speler van NAC Breda, heeft de interesse van De Tukkers bevestigd.

“FC Twente is geïnteresseerd in hem"
, aldus Swart tegenover NuSport. Afgelopen winter werd Willem Janssen van Roda JC al vastgelegd. Toch wil FC Twente, mocht Janssen vertrekken, nog een extra middenvelder aan de selectie toevoegen. Schilder heeft, net als Janssen, een uitstekend linkerbeen en mede is daarom een ideale opvolger van de middenvelder.

Schilder, die eerder bij Ajax onder contract stond, heeft in Breda nog een contract tot 2013. De Brabantse ploeg kan een transferbedrag echter meer dan goed gebruiken.

Zangeres gearresteerd om bier

De Amerikaanse zangeres Amanda Palmer (voor velen bekend als Amanda Fucking Palmer), is woensdagavond niet gearresteerd omdat ze op de Dam in Amsterdam stond te zingen, maar omdat ze een blikje bier dronk.

Dat laat een politiewoordvoerder weten aan AT5. Palmer, bekend van de groep The Dresden Dolls, werd ten overstaan van een groep fans aangehouden voor het Nationaal Monument. Ze gaf daar een guerrilla-optreden, of zoals ze het zelf noemt: een ninjagig. De zangeres geeft in elke stad die ze aandoet zo'n gratis mini-optreden op straat.

Palmer werd later op de avond weer vrijgelaten. Ze heeft een boete gekregen voor openbaar drankgebruik. De aanhouding leidde tot heftige reacties. Veel mensen vinden het optreden van de politie zwaar overtrokken en het zoveelste voorbeeld van de vertrutting van de stad.

Voor een filmpje van het hele gebeuren, check de link.

Rijk geeft miljard uit aan extern personeel

De rijksoverheid heeft vorig jaar ruim 1 miljard euro uitgegeven aan de inhuur van extern personeel. Dat is 257 miljoen euro minder dan in 2009. Dat heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties donderdag gemeld.

De daling van de kosten van uitzendkrachten, interimmanagers, consultants en andere externen deed zich vooral voor bij de Ministeries van Defensie, Financiën, Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Milieu. Defensie niet meegerekend gaf het rijk vorig jaar in totaal 13,3 miljard euro uit aan personeelskosten.

Man in witte onderbroek houdt politie bezig

De politie in de Amsterdamse grachtengordel wordt de hele week al beziggehouden door een man die door de wijk kruipt in een witte onderbroek. De man doet dit in opdracht van zijn sm-meesteres. Dat twittert wijkagent Misha Nauman van bureau Raampoort donderdag.

"De eerste keer liep hij, gekleed in slechts een witte onderbroek, met een speen in zijn mond door de wijk. De tweede keer kroop hij, nog steeds gehuld in de befaamde witte onderbroek, maar nu voorzien van hoge zwarte laklaarzen, door de wijk."

Volgens de politie Amsterdam heeft Nauman een fout gemaakt door dit verhaal te twitteren. "Dit had niet zo naar buiten gebracht mogen worden", aldus een woordvoerder. De wijkagent is inmiddels op de vingers getikt.

Tarantino wil Lady Gaga in nieuwe film

Quentin Tarantino wil Lady Gaga graag hebben in één van zijn nieuwe films. De twee leerden elkaar kennen toen hij haar zijn Pussy Wagon uit de film Kill Bill uitleende voor haar clip Telephone. Sindsdien wil de filmmaker de opzienbare zangeres in een film zien spelen, schrijft de Britse krant The Mirror.

"Het is geen geheim dat Quentin Gaga al een tijdje op het oog heeft voor een rol in één van zijn films", zegt een bron tegen de krant. "Nu ze beiden in Cannes zijn, wil hij haar graag laten zien wat hij als filmmaker allemaal in zijn mars heeft."

Om haar te paaien heeft de 48-jarige Tarantino de 25-jarige zangeres voorgesteld aan al zijn Hollywood-maatjes. Zo liet hij haar kennismaken met het acteurskoppel Brad Pitt en Angelina Jolie, van wie Gaga naar eigen zeggen al lange tijd fan van is. Het stel kwam naar het optreden van Gaga in Cannes, de openingsact van het filmfestival aldaar.

"Gaga heeft Angelina altijd al een sterke, inspirerende vrouw gevonden", gaat de bron verder. "De prachtige locatie in Cannes was voor haar de perfecte plek om aan te pappen met de actrice."

Of Gaga heeft toegehapt voor een filmrol, of in welke film dit zou zijn, is nog niet bekend. Tarantino is momenteel bezig met de western Django Unchained, waarin hij weer samenwerkt met Inglourious Basterds-ster Christoph Waltz, en gaat daarna beginnen aan Kill Bill: Vol.3.


Tarantino wil Lady Gaga in nieuwe film (Foto: Novum)

Ook Duitsland -17 naar finale EK

De eindstrijd van het Europees kampioenschap voetbal voor spelers tot 17 jaar zal gaan tussen Nederland en Duitsland. Oranje plaatste zich vanmiddag al ten koste van titelhouder Engeland. Duitsland rekende vanavond in de andere halve finale af met Denemarken; 2-0.

De doelpunten namens Duitsland kwamen op naam van Ayhan en Quaschner. Denemarken was bezig aan een goed toernooi. Vooral toekomstig Ajacied Victor Fischer viel met zijn sterke spel op. Tegen de Duitsers waren de Deense leeftijdsgenoten echter niet opgewassen.

In de poulefase stonden Nederland en Duitsland ook al tegenover elkaar. Het team van coach Albert Stuivenberg wist deze ontmoeting met 2-0 te winnen. De finale zal komende zondag om 11.00 uur afgewerkt worden in het Servische Novi Sad.

Jongetje pleegt ontucht met vier leeftijdsgenootjes

In Maarssenbroek is onrust ontstaan door het bericht dat een jongetje ontuchtige handelingen heeft gepleegd met vier andere kinderen. De jongen en de vier slachtoffertjes zijn 5 tot 9 jaar oud. Bij de zaak zijn vermoedelijk geen andere betrokkenen.

Dat valt op te maken uit een brief van burgemeester Mirjam van 't Veld van de gemeente Stichtse Vecht, die op de website van RTV Utrecht is geplaatst. De brief aan de wijk Kamelenspoor is donderdag verstuurd.

Wanneer de zaak zich exact heeft afgespeeld, is onduidelijk. De kinderen komen uit drie gezinnen. Volgens RTV Utrecht zitten zij op basisschool De Kameleon in Kamelenspoor, maar zou de ontucht zich buiten schooltijd hebben afgespeeld.

Maandag is een informatieavond gehouden voor ouders van de groepen 1 tot en met 4 om de zaak te bespreken. De bijeenkomst werd gehouden omdat onder ouders van kinderen die op de basisschool zitten onrust was ontstaan.

De burgemeester roept de wijkbewoners in een brief op in het belang van de betrokken gezinnen en zeer jonge kinderen 'op zorgvuldige wijze met deze situatie om te gaan'.

Groot amfetaminelab opgerold in Roermond

De politie is woensdag in een loods in het Limburgse Roermond op een amfetaminelab gestuit. Een 35-jarige man uit Roermond is aangehouden, meldt de politie donderdag.

Agenten gingen bij de loods aan de Maalbroek een kijkje nemen na een tip over een hennepkwekerij. Die bleek er niet te zitten, maar ze troffen wel een volledig ingericht laboratorium voor de productie van amfetaminen aan.

Op het moment van de inval werden geen synthetische drugs geproduceerd. Wel werden grondstoffen voor de drugs aangetroffen. De man uit Roermond die in het laboratorium aanwezig was is aangehouden.

De politie schat dat er honderden kilo's amfetamine in het laboratorium zijn geproduceerd. De opbrengst zou daarmee in de miljoenen kunnen lopen.

Nieuwe Brothers in Arms in aantocht

De laatste Brothers in Arms-game, die zich grotendeels afspeelde in Nederland, stamt alweer uit 2008. Gamers die graag een nieuwe Brothers in Arms willen zien krijgen wat ze willen, want volgens Gearbox is er een nieuwe game in aantocht.

Randy Pitchford van Gearbox heeft in een interview aangegeven dat ze bezig zijn met een nieuwe game in de serie en dat de aankondiging snel zal volgen.

“We absolutely love the Brothers in Arms series and the next game in the series is currently in development and expect to see and hear about it all very soon,”

Meer details zijn nog niet bekend maar wellicht dat we op de E3, die begin juni zal plaatsvinden, meer zullen horen.

Brothers in Arms

Film: Unknown

Identiteitsdiefstal is een realistisch gevaar. Hackers zijn er bijvoorbeeld steeds vaker op uit om identiteitsgegevens te stelen, kijk maar naar de recente cyberaanval op Playstation Network waar persoonsgegevens en creditcardgegevens zijn gestolen. In de nieuwe film Unknown wordt identiteitsdiefstal wel erg letterlijk genomen. Hoofdrolspeler Liam Neeson komt er namelijk achter dat iemand zijn identiteit en daarmee zijn hele leven compleet heeft overgenomen. Zal dit mysterie bevredigend worden uitgewerkt?

"Duke Nukem had een gay robot-sidekick"

Duke Nukem Forever was de grap van de gamesindustrie maar nu ziet er naar uit dat de game echt gaat verschijnen. De game zit nog steeds vulgaire grappen en slechte one-liners maar helaas geen homoseksuele robot-sidekick.

Randy Pitchford, baas bij Gearbox, heeft op de BAFTA's gezegd dat ze de Duke een sidekick wilden geven. Dit zou een robot worden met een andere seksuele voorkeur dan de Duke waarmee ze wilden zien hoe Duke Nukem zou reageren op een seksuele robot. De robot zou zelfs belangrijk zijn voor het verhaal.

"I don't want to spoil it because we might go there. Ultimately the robot was in a situation where for an order for victory against the aliens to be accomplished, the robot's inner workings – a nuclear generator – had to be sacrificed"

Pitchford heeft verder de game nog verdedigd. Volgens veel mensen zou de game namelijk seksistisch en anti-vrouwen zijn. Hij legt uit dat de game plaatsvindt in een wereld die wel lijkt op de onze, maar toch anders is.

"Duke is a wild guy; in his world they love him. His world is similar to ours but it's not our world. We are in the time when most of our heroes have become pussies. They're emo and everyone's trying to take themselves so seriously."

Na 14 lange jaren zal Duke Nukem Forever vanaf 10 juni in de winkels liggen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Duke Nukem

Scorsese werkt samen met Nederlandse producent

De Amerikaanse regisseur en producent Martin Scorsese gaat met het Nederlandse Waterland Film de Argentijnse film The Third Bank produceren. De film is geschreven en wordt geregisseerd door Scorsese's protegé Celina Murga. Dat maakte Waterland Film donderdag bekend.

De 68-jarige Scorsese was zodanig onder de indruk van de film Una Semana Solos van de Argentijnse Murga, dat hij haar uitnodigde zeven weken te komen kijken op de set van zijn film Shutter Island. Die film draaide vorig jaar in de Nederlandse bioscopen. Scorsese fungeert sindsdien als mentor van de 38-jarige filmmaakster en begeleidt haar onder meer met haar scenario's.

The Third Bank gaat over de jonge Nicolas wiens vader een dubbelleven leidt. Hij heeft vier kinderen met de moeder van Nicolas, maar is getrouwd met een andere vrouw met wie hij ook een kind heeft.

De opnames van de film beginnen in het najaar van 2011. De postproductie zal voor een groot deel in Nederland plaatsvinden. Waterland Film heeft onder meer de Belgische film Rundskop geproduceerd, maar is ook bekend van Nederlandse films als Nachtrit uit 2006 en het vorig jaar verschenen Shocking Blue.


Scorsese werkt samen met Nederlandse producent (Foto: Novum)

Seedorf wil duidelijkheid van AC Milan

Clarence Seedorf wil snel duidelijkheid van AC Milan over zijn toekomst. De Nederlandse middenvelder is een van de spelers bij de Italiaanse kampioen met een aflopend contract. De clubleiding wil pas na afloop van het seizoen om de tafel gaan zitten met onder anderen Seedorf, Mark van Bommel en Alessandro Nesta.

"Het is voor ons allemaal belangrijk om duidelijkheid te hebben", zei Seedorf donderdag tegen Sky TV. "Om Nesta, Ambrosini en Pirlo twee weken voor het slot van de competitie daarop te laten wachten, lijkt mij niet zo'n goede strategie. Ik wil weten wat de club van plan is. Ik heb aanbiedingen gehad van andere clubs, ik had al ergens kunnen tekenen, maar heb dat niet gedaan uit respect voor AC Milan."

De 35-jarige Seedorf speelt sinds 2002 voor de 'Rossoneri', waarmee hij afgelopen weekeinde voor de tweede keer kampioen werd.

Seedorf wil duidelijkheid van AC Milan
Seedorf wil duidelijkheid van AC Milan (Foto: ANP)

Nieuwe game rond filmreeks Alien in productie

De Britse minister van Cultuur Ed Vaizey heeft via Twitter gezegd dat de Engelse gamestudio The Creative Assembly werkt aan een nieuwe game rond de filmreeks Alien. Game-uitgever Sega heeft het nieuws donderdag bevestigd tegenover Britse media. De uitgever heeft het spel en de bijbehorende inhoud nog niet officieel aangekondigd.

De nog onaangekondigde game rond Alien wordt gemaakt voor verschillende spelcomputers. De recent opgerichte gamestudio in West Sussex moet plaats gaan bieden aan ongeveer tweehonderd werknemers. Wat voor een spel het wordt en wanneer het af moet zijn, is niet bekendgemaakt.

The Creative Assembly is vooral bekend als het bedrijf achter de strategieserie Total War die het sinds 1999 maakt. Daarnaast maakte het Britse bedrijf de actiegames Spartan: Total Warrior (2005) en het in 2008 verschenen Viking: Battle for Asgard.

Tijdens de E3-beurs begin juni in Los Angeles zal Sega een nieuwe game onthullen. Het is niet bekend of het hier gaat om de donderdag uitgelekte Alien-game. Naast het Alien-spel van The Creative Assembly werkt de Amerikaanse gamestudio Gearbox Software ook voor Sega aan een Alien-game. Aliens: Colonial Marines wordt een tactisch schietspel.


"Nieuwe game rond filmreeks Alien in productie"

Hilary Swank met Matthew McConaughey in aidsdrama

Hilary Swank heeft getekend voor een rol in het drama The Dallas Buyers Club. Matthew McConaughey had al getekend voor de hoofdrol van de film, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

McConaughey speelt Ron Woodroof, een elektricien uit Texas bij wie aids wordt geconstateerd. Volgens doktoren heeft hij nog maar zes maanden te leven, maar Woodroof laat het daar niet bij zitten. Hij smokkelt illegale medicijnen naar de Verenigde Staten en weet daarmee zijn leven en dat van andere aids-patiënten te verlengen. Welke rol de 36-jarige Swank gaat spelen, is nog onbekend.

The Dallas Buyers Club wordt geregisseerd door Jean-Marc Vallee, die in 2009 het kostuumdrama The Young Victoria regisseerde. De 41-jarige McConaughey is nu in de bioscopen te zien in de thriller The Lincoln Lawyer.


Hilary Swank in aidsdrama (Foto: Novum)

[Giro] Dagzege Ventoso, Weening blijft leider

De zesde etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Fransisco Ventoso. Na 216 kilometer koersen, van Orvieto naar Fiuggi, was de Spanjaard van Movistar de snelste in een vreemde sprint. Pieter Weening behield de roze leiderstrui.

Op 600 meter van de meet gooide Di Luca alle treintjes op een hoop door weg te springen. Ventoso en Petacchi wisten hem te achterhalen waarna Petacchi de snelste leek. Op 100 meter voor de finish hield de Italiaan echter plotseling zijn benen stil en hierdoor pakte Ventoso de dagzege.

Uitslag zesde etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Francisco Ventoso Spa Mov 5:15.39
2 Alessandro Petacchi Ita Lam z.t.
3 Roberto Ferrari Ita Adn z.t.
4 Danilo di Luca Ita Kat z.t.
5 Davide Appollonio Ita Sky z.t.
6 Michele Scarponi Ita Lam z.t.
7 Christophe Le Mevel Fra Gar z.t.
8 Gerald Ciolek Dui Qst z.t.
9 Paolo Tiralongo Ita A&S z.t.
10 Ruggero Marzoli Ita A&S z.t.


Klassement na zesde etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Pieter Weening Ned Rab 20:15.12
2 Kanstant. Sivtsov WRu HTC + 0.02
3 Marco Pinotti Ita HTC z.t.
4 Cristophe le Mével Fra Gar + 0.05
5 Pablo Lastras Spa Mov + 0.22
6 Vincenzo Nibali Ita Liq + 0.24
7 Michele Scarponi Ita Lam + 0.26
8 Steven Kruijswijk Ned Rab + 0.28
9 Alberto Contador Spa Sax + 0.30
10 José Serpa Col Adn + 0.33

Jack Black in komedie over economische crisis

Jack Black heeft getekend voor een rol in de komedie Bailout. De film over de kredietcrisis wordt geregisseerd door Michael Winterbottom, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Black speelt Matt Prior die zijn baan verliest, omkomt in de schulden en ervan overtuigd is dat zijn vrouw een affaire heeft. Over twee weken moet hij ook nog eens zijn huis uit. Dan ontmoet hij twee sukkels in een supermarkt die hem een dubieus baantje aanbieden waarmee hij veel geld kan verdienen.

Bailout is gebaseerd op het boek The Financial Lives of the Poets van Jess Walter. De opnames van de film beginnen in augustus. Black is momenteel in Cannes om zijn animatiefilm Kung Fu Panda 2 te promoten. Van Winterbottom komt volgende maand de film The Trip uit met de Britse komieken Steve Coogan en Bob Brydon.


Jack Black in komedie over economische crisis (Foto: Novum)

Grote brand verwoest Limburgs sloopbedrijf

Bij een grote brand in een loods aan het Groensebos in het Limburgse Sint Joost is een autosloop- en recyclingbedrijf in de as gelegd. Tijdens de brand zijn verschillende explosies gehoord. Wat de oorzaak van de brand is, is nog onduidelijk. Dat meldt de brandweer Limburg-Noord.

Tijdens de brand is asbest vrijgekomen in een gebied van 1,6 hectare. De brandweer meldt dat er geen gevaar is, omdat het een uitgestrekt gebied is waar geen mensen wonen. Op het terrein zijn totaal rond de veertig auto's en wat autobanden verbrand.

Tijdens de brand is een medewerker van het autosloopbedrijf lichtgewond geraakt. De man probeerde de brand te blussen in het beginstadium. Hij liep verwondingen op aan zijn gezicht. De man is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Rond 15.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

PSNgate 'verstoort' ontwikkeling Dark Souls

Nog meer nieuws vanuit de treurige PSN-hoek. Na dat al duidelijk gebleken was dat gamers last ondervinden van de flinke PSN downtime, blijkt nu steeds vaker dat ook developers in de knoei komen door het ontbreken van een online platform. Zo heeft ook Atlus, ontwikkelaar van Dark Souls, lichtelijke problemen naarmate de downtime vordert.

Kei Horono, Dark Souls' game producer, heeft het volgende te vertellen over de kwestie:
"I would be lying if I said that the problems with PSN hadn't caused us some problems, but we are in contact with Sony and are aiming to meet a street date of October 11". 

Tot nu toe lijkt het dus helemaal goed te komen met de release van Dark Souls. We houden je natuurlijk op de hoogte!

MSD krijgt groen licht voor reorganisatie

De ondernemingsraad van MSD-Organon in Oss heeft ingestemd met het alternatieve reorganisatieplan van het bedrijf. Na een jaar van discussies, rechtszaken en demonstraties kan het bedrijf nu beginnen met de uitwerking van 'plan B'. Per 1 juli moet duidelijk zijn welke werknemers kunnen blijven en wie moet vertrekken, zo meldde een ingewijde.

Volgens plan B gaan vijfhonderd banen bij de afdeling research & development verloren. Aanvankelijk wilde MSD ruim duizend banen schrappen, maar de ondernemingsraad heeft daar de afgelopen maanden via de rechter een stokje voor gestoken. Er kon niet worden voorkomen dat de huidige research- en developmentactiviteiten uit Oss verdwijnen, maar daar komt in het alternatieve plan een 'development center' voor terug dat zich gaat richten op het ontwikkelen van medicijnen, veelal voor China en India.

MSD krijgt groen licht voor reorganisatie
MSD krijgt groen licht voor reorganisatie (Foto: ANP)

Drugslab opgerold na luide seks

De Canadese politie heeft dinsdag even voor middernacht bij toeval een drugslab opgerold. De agenten waren uitgerukt naar het pand in Toronto nadat de buren hadden geklaagd over luidruchtige seks.

De buren van het stel hoorden dinsdagavond luid geschreeuw uit het pand komen. Omdat zij een gevalletje huiselijk geweld vermoedden, belden zij de politie. Eenmaal binnen troffen agenten een man met bebloed gezicht aan.

Dat was echter niet het enige. In het huis bleek zich namelijk een klein laboratoriumpje te bevinden, bedoeld om methamfetamine en mogelijk ook GHB te maken. De politie heeft de bewoners in de boeien geslagen.

Tennister Safina stopt voor onbepaalde tijd

Dinara Safina stapt voor enige tijd uit het vrouwen tenniscircuit. De voormalig nummer een van de wereld kampt met chronische rugpijn en last een volledige herstelperiode in. "Ik wil mijzelf niet langer meer martelen", liet Safina optekenen door de Russische krant Sport Express.

De 25-jarige Russische, die een zusje is van voormalig tennisser Marat Safin, mist daardoor onder meer Roland Garros. Safina stond twee keer in de finale van het Frans Open, maar won het toernooi nog nooit. De huidige nummer 68 van de wereld was in 2009 ook nog verliezend finaliste van de Australian Open.


Tennister Safina stopt voor onbepaalde tijd (Foto: Novum)

Walken en Rourke in komedie met Farrell

Mickey Rourke, Christopher Walken en Sam Rockwell gaan in een zwarte komedie spelen. De acteurs hebben getekend voor rollen in Seven Psychopaths, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Colin Farrell had zich al aan het project verbonden.

De film gaat over een scenarist, gespeeld door Farrell, die geen inspiratie heeft voor zijn scenario Seven Psychopaths. Twee eigenzinnige vrienden, Rockwell en Walken, verdienen hun geld met het ontvoeren van honden en betrekken de schrijver in hun dubieuze zaakjes. Als ze het vuilnisbakkenrashondje van gangster Rourke ontvoeren, gaat het trio de mist in.

Martin McDonagh neemt de regie van de film op zich. Hij regisseerde Colin Farrell in 2008 in de door hem geschreven thriller In Bruges, over criminelen die onderduiken in de Belgische stad Brugge.


Walken in komedie met Farrell (Foto: Novum)

Olga Zuiderhoek en Thijs Römer in film Razend

Olga Zuiderhoek en Thijs Römer gaan meespelen in de film Razend, naar het gelijknamige boek van Carry Slee. Ook Sander de Heer, Ariane Schluter en Hugo Maerten spelen belangrijke rollen. De hoofdrollen zijn voor de jonge talenten Abbey Hoes en Ko Sandvliet. Dat maken producenten Just Bridge Entertainment en de KRO donderdag bekend.

De 16-jarige Hoes was al eerder te zien in Lover of Loser, ook naar een boek van Slee, en de boekverfilming Tirza. De 17-jarige Sandvliet speelde in Sonny Boy.

Razend gaat over de 15-jarige Sven die later filmregisseur wil worden. Hij neemt zijn vrienden op die aan free running doen, en plaatst de filmpjes dan op Youtube. Hij vraagt Roosmarijn mee te werken aan zijn eerste echte speelfilm. Thuis wordt hij regelmatig in elkaar geslagen door zijn vader. Dat weet verder niemand. Als hij op een dag besluit bij zijn oma onder te duiken, denken Roosmarijn en zijn vrienden dat hij hen niet meer aardig vindt. Sven besluit voor eens en altijd met zijn vader af te rekenen, tot hij erachter komt waarom zijn vader hem steeds slaat.

Razend is na Afblijven, Timboektoe, Radeloos en Lover of Loser de vijfde Carry Slee-verfilming. De regie is in handen van Dave Schram, die deze op Afblijven na allemaal regisseerde. Het scenario is van Schrams echtgenote Maria Peters, zij schreef de scripts voor alle vijf de Slee-verfilmingen en regisseerde Afblijven. Ook schreef, produceerde en regisseerde zij Sonny Boy.

De opnames van Razend gaan nog deze week van start. De film verschijnt dit najaar in de bioscopen.


Olga Zuiderhoek en Thijs Römer in film Razend (Foto: Novum)

Wennemars commercieel directeur bij FC Zwolle

Erben Wennemars is aangesteld als commercieel directeur op interim-basis bij FC Zwolle. De voormalig topschaatser moet het gat opvullen dat is ontstaan na het vertrek van commercieel manager Ard de Graaf. De 35-jarige Wennemars was al lid van de raad van commissarissen bij de Zwollenaren.

De eerstedivisionist laat op zijn website weten dat het voor de langere termijn op zoek gaat naar een algemeen directeur met een commerciële inslag. Zwolle liep in de reguliere competitie het kampioenschap mis en probeert via play-offs promotie naar de Eredivisie af te dwingen.

Remedy heeft geleerd van Alan Wake productie

Remedy Entertainment kwam vorig jaar met Alan Wake. Deze psychologische thriller was zo'n zeven jaar in productie en was uiteindelijk niet zo'n heel groot commercieel succes. Remedy geeft nu aan hier veel van geleerd te hebben.

Volgens Matias Myllyrinne van Remedy Entertainment hebben ze tijdens de ontwikkeling van Alan Wake een hoop fouten gemaakt maar zullen ze net zoals de ezel zich maar één keer aan dezelfde steen stoten. Toch hoort dit bij het process en zul je als je risico's wilt nemen altijd fouten blijven maken.

"You're supposed to f*ck up every now and again, and if you're not making mistakes, you're pretty much not taking enough risks. I think that's perfectly fine and we want to embrace that: everyone's allowed to fail here at what they do, and I think that's part of the safety net that allows people to try harder and push themselves.."

Bij het begin van de ontwikkeling van Alan Wake waren de makers zeer ambitieus. De game zou namelijk een open-world game worden maar doordat dit eigenlijk niet te realiseren was zijn ze gaandeweg richting een lineaire action-adventure gegaan. De makers kwamen erachter dat het combineren van een open-world game met een thriller niet goed werkte als je een goed verhaal wilt vertellen met emotionele momenten.

"Those moments that we had in development when you're supposed to have a dramatic moment, if you're not controlling the pacing, the player's turning up to a scene in a monster truck and you're going: 'Okay... it's supposed to be a dramatic love scene, the characters are going through serious marital issues', and yet the player comes jumping over logs with a frigging monster truck."

Er zijn veel geruchten omtrent Alan Wake 2 maar volgens Remedy zal hun volgende project niets te maken hebben met Alan Wake. Of de game nog voor 2017 uitkomt is ook nog niet bekend.

Alan Wake

David Hasselhoff in film Piranha 3DD

Baywatch-ster David Hasselhoff plonst weer het zoute water in, maar dat zit ditmaal vol met bloeddorstige piranha's. De acteur heeft een rol in Piranha 3DD, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 3D-film is een vervolg op Piranha 3D uit 2010, waarin uit de kluiten gewassen piranha's de kust van de Verenigde Staten onveilig maken. In de film maakten verschillende halfontklede pornoactrices hun opwachting. Welke rol de 58-jarige Hasselhoff speelt, is nog onbekend. De acteur is de laatste jaren vooral in het nieuws door zijn overmatige drankmisbruik.

Vorige week werd bekend dat Christopher Lloyd en Ving Rhames hebben bijgetekend voor rollen in de sequel. Lloyd speelt weer vissenkenner Goodman en Rhames is opnieuw te zien als hulpsherriff. Piranha 3DD moet volgend jaar winter in de Amerikaanse bioscopen draaien.

Grote Angry Birds update

Er is weer een nieuw platform bijgekomen waarop we Angry Birds kunnen spelen. Dit keer heeft Rovio een webversie gemaakt voor browsers Chrome, FireFox 4.0+ en Safari. De versie is gebouwd in WebGL en je kunt spelen in SD en HD door de betreffende optie te kiezen.

Angry Birds voor je browser is gratis te spelen en heeft als extraatje 'Chrome Bombs' die gebruikt kunnen worden in de game. Op dit moment kun je enkel tot level 20 spelen, Rovio is bezig met een patch/fix voor dit probleem.

Angry Birds

Naast deze webversie kunnen we ook melden dat Angry Birds Rio een update heeft gekregen. Met deze update is de derde wereld beschikbaar en het thema is dit keer: Beach Volley. Je kunt de update installeren vanuit de game zelf of door de volledige game opnieuw te downloaden uit je favoriete smartphone-store als Ovi Store of Android Market.

Barrichello mist leider bij Williams

Rubens Barrichello zegt dat de reden waarom het Formule 1-team van Williams problemen heeft is dat de renstal een echte leider mist. De Braziliaan juicht de aangekondigde veranderingen op het technische vlak toe, maar er is meer nodig om het team echt de weg naar boven weer te laten vinden.

"We missen nog altijd iets. We hebben een echte leider nodig. Op dit moment is het net alsof we er te veel en niet genoeg hebben. Veel mensen bemoeien zich er mee, maar het gaat erom dat iedereen zich richt op waar zij zelf mee bezig zijn," zei Barrichello tegen Autosport. Hij wil zijn eigen contacten aanboren om het team te helpen. "Ik draai al lang mee, dus ik ken aardig wat mensen. Ik zal zeker eens rondbellen. We hebben genoeg knappe koppen aan boord, maar het ontbreekt soms aan overzicht."

De meest ervaren coureur op de Formule 1-grid denkt dat het nog wel goed kan komen dit seizoen. "Ik ben misschien wel de meest positieve man in de paddock. Ik zal altijd blijven dromen van verandering. We moeten er met zijn allen hard aan trekken. Dan kunnen we ons verbeteren en dat hebben we nodig. Het is te gemakkelijk om Williams af te schrijven."

'Bijlmer-accent Lange Frans irriteert'

Marcel Peereboom Voller ergert zich helemaal suf aan het accent van Lange Frans. De tv-recensent van De Telegraaf vindt het niet kunnen dat de rapper in zijn nieuwe tv-show Face It geen normaal Nederlands praat.

"Als presentator laat je die Bijlmer-flow toch als de wiedeweerga verhelpen door dezelfde logopedist die Danny de Munk al jaren geleden bezocht? Ik hoop dat Frans nog voor de zomer door Mevrouw Frans naar zijn eerste lesje wordt gestuurd", zegt  Peereboom Voller.

Van de Veronica-show Face It wordt de tv-kenner niet bepaald vrolijk: "Dan worden de kandidaten gepresenteerd. Zij zijn als kistkalveren in een houten doos getimmerd. Alleen het hoofd steekt er nog uit. Het kistkalf wordt voor een stortkoker geplaatst. In de buis wordt een portie foeyonghai gegooid. Het kistkalf kokhalst de Chinese omelet naar binnen en spuugt het weer uit in een bakje. 'Hierrr komt een woare delekaatesse: een stierebal!' kraait Frans van plezier."

Peereboom Voller heeft weinig goede woorden over voor het spelprogramma: "Op Veronica is er een spelletje dat Face It heet, gepresenteerd door Lange Frans, waarin kandidaten opdrachten uitvoeren met alleen hun mond. Dit zijn, in één zin, drie redenen voor een zender om te zeggen: laten we het maar niet doen." De eerste aflevering van Face It werd dinsdag door slechts 198.000 mensen bekeken.


'Bijlmer-accent Lange Frans irriteert' (Foto: Novum)

Dalglish komende drie jaar trainer Liverpool

Kenny Dalglish blijft trainer van Liverpool. De Engelsman werd in januari aangesteld als tijdelijke opvolger van Roy Hodgson, maar Liverpool heeft besloten Dalglish langer aan zich te binden. De 60-jarige trainer heeft een contract getekend voor drie seizoenen.

"Het was een eenvoudige beslissing, omdat hij de enige kandidaat was", licht algemeen directeur Ian Ayre de keuze voor Dalglish toe. Ook eigenaar John Herry is tevreden met het aanblijven van het clubicoon. "Kenny is een legende bij deze club. Sinds januari heeft hij het beste uit de mensen weten te halen, die zich betrokken voelen bij Liverpool."

Dalglish, die Liverpool al tussen 1985 en 1991 leidde, is verheugd met zijn nieuwe contract. "Ik ben blij dat ik deze kans krijg. Het is een prijs voor het werk dat we hebben verricht met de hele club."

Liverpool presteert sinds de aanstelling van Dalglish uitstekend in de Premier League. De Reds zijn opgeklommen naar de vijfde plaats in de competitie. Die positie geeft uiteindelijk recht op directe plaatsing voor de Europa League.


Dalglish komende drie jaar trainer Liverpool (Foto: Novum)

Demjanjuk komt vrij vanwege hoge leeftijd

De donderdag tot vijf jaar cel veroordeelde voormalig kampbewaker John Demjanjuk wordt later op de dag vrijgelaten vanwege zijn hoge leeftijd. Dat maakte de rechtbank in München donderdag bekend.

Andere redenen om hem vrij te laten zijn het feit dat Demjanjuk niet kan reizen en omdat er beroep is aangetekend tegen het vonnis. Demjanjuk is volgens de rechters medeplichtig aan de moord op 27.900 Joden, onder wie veel Nederlanders, in het vernietigingskamp van de nazi's in Sobibor.

Demjanjuk komt vrij vanwege hoge leeftijd
Demjanjuk komt vrij vanwege hoge leeftijd (Foto: ANP)

Rus naar kwartfinale

Arantxa Rus is bij het ITF-toernooi van Saint-Gaudens doorgedrongen tot de kwartfinales. De 20-jarige Monsterse was in Frankrijk in de tweede ronde te sterk voor Severine Beltrame: 6-3, 6-3.

In de volgende ronde treft de best geklasseerde Nederlandse tennisster Elina Svitolina. Zij klopte Iryna Bremond uit Wit-Rusland met 6-3, 6-4.

Rus reikte dit seizoen in Stockholm en Nassau eveneens tot de kwartfinale van een ITF-toernooi.

Vervolg Sniper: Ghost Warrior aangekondigd

Gamers met een vaste hand kunnen zich verheugen op een nieuw deel in de Sniper: Ghost Warrior-reeks. Dat komt volgend jaar uit, laat het Poolse gamebedrijf City Interactive donderdag weten aan gamewebsite IGN. In Sniper: Ghost Warrior 2 trekt de speler weer een pak van bladeren aan om al kruipend door de jungle vijandelijke doelwitten uit te schakelen.

Het origineel kreeg vorig jaar behoorlijk lage recensiescores. Zo liet de kunstmatige intelligentie van de vijanden volgens recensenten veel te wensen over en bevatte het spel een aantal programmeerfouten. Op het grafische vlak werd de game wel indrukwekkend genoemd dankzij gebruik van dezelfde beeldtechnieken als het schietspel Crysis 2.

Sniper: Ghost Warrior 2 moet volgend jaar voor de Xbox 360, Playstation 3 en PC verschijnen.


Vervolg Sniper: Ghost Warrior aangekondigd

Trejo gecast voor Sons of Anarchy

Het Amerikaanse tv-station FX heeft het eindelijk voor elkaar gekregen om de 66-jarige Danny Trejo in te lijven voor het nieuwe seizoen van de bikerserie Sons of Anarchy.

De acteur zal de rol van Romero 'Romeo' Parada gaan spelen, een voormalige commando van het Mexicaanse leger die omschreven wordt als charismatisch en gevaarlijk. Romeo wordt de nieuwe partner van de bikergang Samcro. Het vierde seizoen van Sons of Anarchy begint in september dit jaar.


Danny Trejo gecast voor Sons of Anarchy (Beeld: FX)

Koningshuis kost bijna 40 miljoen

Het koningshuis heeft vorig jaar 39,6 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit het donderdag verschenen financieel jaarverslag van het koninklijk huis. Zo'n 7 miljoen euro ging op aan uitkeringen aan koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Beatrix verdiende vorig jaar 828.000 euro. Daarbovenop kreeg ze 4,3 miljoen euro voor persoonlijk personeel en andere onkosten. Willem-Alexander en Máxima kregen ieder 245.000 euro, en samen nog eens 1,5 miljoen euro voor personeel en overige kosten.

De kosten voor vliegreizen van de Oranjes zijn vorig jaar drastisch afgenomen, blijkt verder uit het jaarverslag. De vliegkosten voor de koninklijke familie waren begroot op 1,4 miljoen euro, maar er werd slechts voor 693.000 euro gevlogen.

In het najaar van 2009 kondigde toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) aan dat voortaan alleen Beatrix, Willem-Alexander en Máxima nog op staatskosten privé-vluchten mochten maken. Voorheen mochten alle leden van de koninklijke familie dat, maar de Tweede Kamer vond dat te duur.

Onder de 39,6 miljoen euro voor het koninklijk huis vallen niet de kosten voor beveiliging, staatsbezoeken en de instandhouding van de paleizen.

"Assassin's Creed 3 met nieuw karakter"

Er duppelen langzaam details omtrent Assassin's Creed: Revelations binnen. Zo hebben we al vernomen dat het derde deel waarin Ezio de hoofdrol zal spelen het einde zal zijn van het verhaal van deze Italiaanse moordenaar. Dit geeft de ruimte voor een nieuw karakter. Voor in Assassin's Creed 3 bijvoorbeeld.

Dit heeft Alexandre Amancio, producer van Assassin's Creed: Revelations in een interview met Game Informer gezegd. Hij gaat verder door over hoe Revelations antwoorden zal geven op vragen die in Assassin's Creed 2 en Brotherhood zijn opgeworpen. Daarnaast zullen de verhalen van Ezio en Altaïr hun einde kennen.

"This game is where we're setting the record straight. We're closing all the loops that have been started that have been left in suspense and we're going to reveal not only a lot of stuff about the first civilisation plotline but we're also going to conclude the Ezio and Altaïr storylines."

Er zullen antwoorden gegeven worden waarom Ezio zo'n belangrijk karakter is, wat Altaïr hier allemaal mee te maken heeft en ook zullen er vragen beantwoord worden over Desmond.

"So we're sort of creating a nexus if you will in Revelations that will sort of align the destinies of all three major characters of the franchise and in one fell swoop we're going to reveal a lot of the elements that surround that mystery."

AC Revelations

Swerts scheurt achillespees

Gill Swerts heeft tijdens de training van Feyenoord een zware blessure opgelopen. De Belgische verdediger heeft zijn achillespees gedeeltelijk afgescheurd en is een aantal maanden uitgeschakeld. Vanmiddag wordt Swerts al geopereerd, waarna een lange revalidatie volgt.

"De pees zal bij die ingreep gehecht worden en daarna wordt het onderbeen voor een periode van zes weken in het gips gezet", aldus  René Dannenburg, coördinator van de medische staf. "Na een week of zes kan Gill dan starten met de revalidatie." Dannenburg maakt duidelijk dat het lang gaat duren voordat Swerts terug is. "Voor een dergelijke blessure staat een herstelperiode van zo'n zes maanden."

Swerts was bij AZ in het bezit van een aflopende verbintenis en wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van AZ. Volgend seizoen is de Belg officieel eigendom van Feyenoord. Hij is al in het bezit van een contract tot medio 2012 in De Kuip. Swerts kwam dit seizoen tijdens tien competitieduels in actie voor Feyenoord.

Nederlander rijdt vier mensen dood in Duitsland

Een 31-jarige automobilist uit Nederland heeft dinsdag in Duitsland een ongeval veroorzaakt waarbij vier mensen om het leven zijn gekomen. Dat meldden Duitse media.

De man reed met zijn witte bestelbus op een afrit van de Duitse snelweg A3 bij Windhagen in de deelstaat Rijnland-Palts met hoge snelheid van achter op het voertuig van de slachtoffers in. De auto schoof vervolgens onder een stilstaande vrachtwagen. De inzittenden, een baby, zijn moeder, oma en overgrootmoeder, waren op slag dood.

De Nederlander raakte bij het ongeluk lichtgewond. Hij kon nog geen verklaring afleggen omdat hij in shock was.

Lineage offline in het westen

De grootschalige online game Lineage gaat eind juni offline in het westen. Dat heeft game-uitgever NCsoft woensdag bekendgemaakt op de officiële pagina van het PC-spel. Het online fantasy rollenspel is volgens de uitgever niet langer rendabel.

Lineage is een van de eerste grootschalige online games. Vooral in Zuid-Korea wist de game in 1998 snel een grote schare trouwe fans op te bouwen. Deze groep blijkt nog steeds groot genoeg om de servers in Azië online te houden. NCsoft zegt voorlopig enkel de stekker uit de westerse versie van de game te trekken.

Gamers met een abonnement op Lineage kunnen vanaf donderdag gratis spelen. Dat geldt ook voor iedereen die ooit een account voor de game heeft aangemaakt. Daarnaast mogen Lineage-spelers die gedurende dit kalenderjaar lid zijn geweest andere titels van de uitgever gratis uitproberen. Zo krijgen spelers twee maanden lang gratis toegang tot andere grote online games als Lineage 2, Aion en City of Heroes. Spelers krijgen tevens een code om het online rollenspel Guild Wars te kunnen spelen.


Lineage offline in het westen

Rabo beschikt weer over Breschel

Raborenner Matti Breschel is weer fit. De Deen miste bijna het hele seizoen vanwege een knieblessure, maar keert over twee weken terug in het peloton. Tijdens de Ronde van België verschijnt de 26-jarige coureur voor het eerst weer aan de start. Breschel heeft deelname aan de Tour de France nog niet uit zijn hoofd gezet.

"Ik kom net terug van trainingskamp en alles is goed verlopen", verklaart Breschel aan een Deense tv-zender. "We hebben een programma uitgestippeld met de Ronde van Zwitserland en het Deens kampioenschap. Ik moet veel kilometers maken en kijken of ik op tijd fit ben voor de Tour. Er is heel veel concurrentie."

Rabo nam Breschel over van Saxobank, maar beleefde nog weinig plezier aan de Deen. Hij onderging een knieoperatie in het najaar en moest de lenteklassiekers laten schieten. Medio februari keerde hij terug in het peloton tijdens de Ronde van de Algarve, maar kreeg opnieuw last van het gewricht en moest weer onder het mes.

In 2010 eindigde Breschel achter de Noor Thor Hushovd als tweede op het wereldkampioenschap op de weg in het Australische Geelong.

Geen vertrouwen in succes 3JS op ESF

Er is weinig vertrouwen dat de 3JS donderdagavond de finale van het Eurovisie Songfestival halen. Dat blijkt uit de speciale poll op de FP.

Maar liefst 85 procent van de stemmers zegt nee op de vraag of ze de finale halen. Nederland doet al jaren niet meer mee in de finale. Onder meer Treble, de Toppers, Hind, Glennis Grace en Sieneke wisten Europa en Israël niet te overtuigen met hun liedjes. De 3JS moeten als derde optreden.

Check ook voor meer nieuws over het Songfestival ons ESF-forum.

 


Toen Nederland nog kwaliteit inzond

Square Enix schrapt spellen vanwege verlies

Verschillende downloadbare spellen van game-uitgever Square Enix worden niet langer uitgegeven. De uitgever heeft nieuwe eisen gesteld aan zijn games en daar passen enkele games die nu in productie zijn niet bij. De nieuwe strategie kost de uitgever naar schatting van het bedrijf zelf omgerekend 120 miljoen euro. Dat is twaalf keer zoveel als dat wat de uitgever vorig jaar had voorspeld.

Square Enix heeft een verklaring afgegeven voor de slechte financiële cijfers. Zo heeft het bedrijf veertig miljoen euro minder verdiend aan de verkoop van games dan was begroot. Het schrappen van verschillende spellen zorgt bovendien voor een aanvullend verlies van 45 miljoen euro. Daarnaast laat de onderneming weten dat het ongeveer tien miljoen euro verlies heeft geleden door de gevolgen van de natuurrampen die Japan in maart teisterden. Vrijdag treedt het bedrijf in meer detail over de slechte cijfers.

De geschrapte spellen zijn nooit aangekondigd door het Japanse bedrijf. Gamers zullen hierdoor geen aanpassingen in hun verlanglijst hoeven door te voeren. Square Enix maakte deze week bekend dat het vijfde deel binnen de serie Hitman in productie is. Daarnaast zet het bedrijf hoog in met een nieuwe Tomb Raider en het actiespel Deux Ex: Human Revolution.

Oranje onder 17 bereikt EK-finale

Het Nederlands elftal onder de 17 jaar staat in de finale van het Europees Kampioenschap in Servië. Het jeugdteam won in de halve eindstrijd met 1-0 van Engeland. Kyle Ebecilio maakte na een klein half uur het enige doelpunt en werd de man van de wedstrijd. In de finale wacht de winnaar van het duel tussen Denemarken en Duitsland.

Oranje boekte een verdiende overwinning op de Engelsen. De ploeg van bondscoach Albert Stuivenberg was de bovenliggende partij en dat betaalde zich uit in de treffer van Ebecilio. De middenvelder van Arsenal zette zelf een aanval op en kreeg via een Engelse verdediger de bal terug in zijn voeten. Ebecilio aarzelde niet en schoot feilloos binnen.

Nederland, dat nog ongeslagen was in het toernooi, zette ook na rust meteen druk op de Engelse defensie. Een treffer leverde dat echter niet op. De Engelsen kregen in de slotfase zelfs nog een goede kans via een vrije trap, maar de nederlaag kon niet voorkomen worden.

LAKS opent klachtenlijn eindexamens

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) opent maandag traditiegetrouw zijn klachtenlijn. Die dag beginnen voor middelbare scholieren de examens. Bij de klachtenlijn kunnen ze terecht met vragen en klachten over de organisatie, de inhoud en het niveau.

Vorig jaar kwamen er bijna honderdvijftigduizend klachten binnen bij het LAKS. Klachten worden besproken met het College voor Examens of met de Onderwijsinspectie.

Vorig jaar werd er een fout aan het LAKS doorgegeven over het examen aardrijkskunde. Na bespreken van deze klacht is de vraag voor alle scholieren goedgekeurd. "Het aantal klachten over een bepaalde vraag of vak maakt niet uit. Eén klacht kan al de doorslag geven", zegt een woordvoerster.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) geeft maandagochtend het startsein voor het centraal eindexamen door op een school in Hilversum de envelop met examens te openen. Hierna presenteert zij het eerste eindexamenjournaal op 3FM.

Dit jaar doen ongeveer 205.250 leerlingen eindexamen: 105.350 vmbo'ers, 58.700 havisten en 41.200 vwo-scholieren. Vwo'ers starten met het examen Nederlands, havisten beginnen met kunst en management & organisatie. Vmbo-leerlingen beginnen een dag later, met het examen en starten met de beeldende vakken, zoals tekenen, handarbeid en textiele vorming.

De examens voor havo- en vwo-leerlingen duren tot 31 mei. Het vmbo is op 27 mei al klaar. De uitslag volgt ongeveer 2,5 week later.

Meer weten over het centraal eindexamen? Kijk dan eens op ons examenforum!

'Aantal mensen met suikerziekte niet gestegen'

Het aantal mensen met het type 2 diabetes in Nederland stijgt niet. Dat concludeert gezondheidswetenschapper Esther van 't Riet van het VU medisch centrum in Amsterdam. Eerder dachten wetenschappers dat met de toename van overgewicht onder de bevolking ook het aantal mensen met diabetes type 2 zou toenemen.

Van 't Riet vergeleek gegevens uit bevolkingsonderzoek uit 1989 en 2006. In de studie uit 2006 werd onder meer gekeken of diabetes meer voorkomt als gevolg van de toename van overgewicht. Uit de vergelijking van de resultaten uit 1989 en 2006 bleek dat het aantal Nederlanders met diabetes gelijk was gebleven. In beide jaren gaat het om 8 procent van de bevolking op middelbare leeftijd.

Daarbij gaat het om mensen die dat zelf wel of niet weten. Uit het onderzoek blijkt dat bij meer mensen de diagnose diabetes type 2 wordt gesteld. Tegelijk neemt het aantal mensen af dat deze ziekte heeft, maar het zelf niet weet. Zo is het totaal aantal mensen met al dan niet gediagnosticeerde diabetes type 2 gelijk gebleven.

Volgens Van 't Riet kan het aantal mensen met suikerziekte in de toekomst wel toenemen. "We zagen een stijging van het aantal mensen met licht verhoogde bloedsuikerwaarden, dit nam toe van 14 naar 18 procent. Omdat deze groep een hoog risico loopt om in de toekomst suikerziekte te krijgen, is het mogelijk dat het aantal mensen met suikerziekte in de toekomst zal toenemen."

Van 't Riet deed ook onderzoek naar overgewicht. Haar onderzoek toonde aan dat 20 procent van de mensen met overgewicht na zes jaar suikerziekte had ontwikkeld. Niet iedereen met overgewicht krijgt dus suikerziekte. Dit wordt ook bepaald door onder meer leeftijd en een verhoogde bloeddruk.

TomTom HD Traffic in VS gelanceerd

TomTom maakt donderdag bekend dat zijn verkeersinformatiedienst HD Traffic per direct beschikbaar is op alle daarvoor geschikte navigatieapparaten in de Verenigde Staten. Het is samen met Europa de belangrijkste markt voor het bedrijf.

TomTom verzamelt voor de dienst anonieme reisgegevens van eigen gebruikers en Vodafone klanten om actuele verkeersinformatie aan te bieden. Een jaarabonnement kost in de VS 59,95 dollar.

TomTom mikt op groei van de omzet uit diensten omdat de verkoop van losse navigatiekastjes onder druk staat, onder andere door navigatie-applicaties op smartphones. De omzet uit diensten is bovendien interessant omdat het terugkerende omzet betreft en de marge hoger is dan op de verkoop van hardware.

In het eerste kwartaal van 2011 haalde het bedrijf 36 procent van zijn omzet uit content en services, een toename van 20 procent op jaarbasis.

TomTom verkoopt zijn data ook aan overheden. Onlangs kwam het bedrijf daardoor in opspraak toen bekend werd dat gegevens van TomTom door de Nederlandse politie gebruikt worden om de locatie van snelheidscamera's te bepalen. TomTom zei toen maatregelen te treffen om dergelijk gebruik in de toekomst te voorkomen.

Nadal naar kwartfinale in Rome

Rafael Nadal is doorgedrongen tot de laatste zestien bij het Masters-toernooi van Rome. De mondiale nummer ? rekende op het Italiaanse gravel in een Spaans onderonsje af met Feliciano Lopez: 6-4, 6-2. In de volgende ronde treft Rafa de winnaar van de ontmoeting tussen de Amerikaan Mardy Fish en Marin Cilic uit Kroatië.

Nadal speelde vandaag stukken beter dan een dag eerder, toen de Italiaanse qualifier Paolo Lorenzi hem aan het wankelen bracht. Twee breaks leverden Nadal de winst op in de eerste set. Met een eerste servicepercentage van 95 was het een wonder dat Lopez ?haupt nog een break tot stand bracht.

Het tweede bedrijf vertoonde eenzelfde beeld. Lopez speelde zeker niet slecht, maar dolf telkens het onderspit in het door lange slagenwisselingen gedomineerde duel. De nummer 40 van de wereld hield gelijke tred tot 3-2, maar won daarna geen game meer.

Online winkel 3DS vanaf 7 juni te downloaden

Vanaf 7 juni kunnen gamers online games kopen voor Nintendo 3DS. Dan brengt Nintendo een gratis te downloaden update uit voor het besturingssysteem van de spelcomputer. Hierbij worden onder meer de eShop, de online winkel voor het spelsysteem, en een webbrowser geïnstalleerd. Dat heeft het gamebedrijf donderdag bekendgemaakt.

In de eShop kunnen gamers tegen betaling games kopen. Naast nieuwe games worden ook klassiekers, die op bijvoorbeeld GameBoy of GameGear zijn verschenen, aangeboden als download. De webbrowser kan gebruikt worden om websites te bezoeken.

Voor Nintendo DSi en Nintendo Wii heeft het Japanse bedrijf al eerder een online winkel gelanceerd. Zeker voor Nintendo DSi is dit geen groot succes gebleken. Onder andere de verwarrende structuur van de online winkel draagt bij aan de zwakke verkoop. Dat heeft de gamegigant in maart laten weten. Nintendo heeft daarom de structuur op 3DS aangepast.


Online winkel 3DS vanaf 7 juni te downloaden

Vrouw (21) doet 5 pubers tegelijk bij spoor

De Londense politie heeft ene Samantha Armstrong opgepakt wegens openbare zedenschennis. De 21-jarige vrouw heeft seks gehad met vijf hitsige pubers aan de rand van het spoor. Tegelijk, welteverstaan.

De blowende blondine benaderde het vijftal op straat en vroeg: "Willen jullie wel seks met mij?" Dit lieten de jongens van 15 en 16 jaar zich geen twee keer zeggen. Zij volgden Armstrong naar de achterkant van een gebouw dat pal langs het spoor staat. Hier werkte de jongedame de knapen een voor een af.

Treinpassagiers, die de orgie duidelijk konden volgen, belden woedend de politie. Deze wist de geile vrouw in de kraag te vatten, evenals drie van haar sekspartners. Twee van hen wisten uit handen van de agenten te blijven.

De vrouw, die volgens haar advocaat weinig zelfvertrouwen heeft, krijgt voor haar daad en het bezit van marihuana waarschijnlijk een taakstraf opgelegd. "Voor de jongens was het alsof al hun dromen ineens uitkwamen", meldt een bron. "Hun ouders zullen waarschijnlijk woedend zijn. Armstrong ging blijkbaar in sneltreinvaart over de jongens heen. Ze wist niet dat iemand hen kon zien."

Tafeltennisduo Jiao en Jie uitgeschakeld op WK

Li Jie is de laatst overgebleven Nederlandse deelnemer bij het WK tafeltennis in Rotterdam. Vandaag werd zij met Li Jiao in het dubbelspel uitgeschakeld door de nummers twee en drie van de wereld Guo Yan en Ding Ning uit China: 2-11, 2-11, 3-11, 11-8, 6-11. Jie staat in het enkelspel in de achtste finales van het wereldkampioenschap.

Jie en Jiao waren een maatje te klein voor het favoriet geachte Chinese koppel en verloren in een halfuur kansloos met 4-1. Na de eerste drie games hadden de Oranje-dames pas zeven punten gemaakt. Ze redden de eer voor Nederland door in ieder geval de vierde game winnend af te sluiten.

Jie treedt vanavond om 19.45 uur opnieuw aan tegen Guo Yan. In het enkelspel mag ze proberen zich ten koste van de mondiale nummer twee te plaatsen voor de kwartfinale. Alle overige Nederlandse deelnemers waren eerder al uitgeschakeld.

Vijf jaar cel voor kampbewaker Demjanjuk

Een rechtbank in het Zuid-Duitse München heeft donderdag bepaald dat John Demjanjuk (91) schuldig is aan medeplichtigheid aan de moord op 27.900 Joden, onder wie veel Nederlanders, in het vernietigingskamp van de nazi's in Sobibor. Demjanjuk kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd, die hij moet uitzitten in een gevangenis in Duitsland. Dat meldden Duitse media.

De openbaar aanklager had zes jaar cel geëist tegen Demjanjuk. Diens advocaten pleitten voor vrijspraak.

Vijf jaar cel voor kampbewaker Demjanjuk
Vijf jaar cel voor kampbewaker Demjanjuk (Foto: ANP)

Celstraf voor verkrachtende schooltaxichauffeur

Een 60-jarige man uit Arnhem is donderdag veroordeeld tot twee jaar cel voor het meerdere keren verkrachten en misbruiken van een minderjarig meisje met een verstandelijke beperking. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De Arnhemmer vervoerde in 2008 leerlingen uit het speciaal onderwijs tussen Arnhem, Bemmel, Nijmegen en Groesbeek, onder wie het destijds 15-jarige slachtoffer. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de man zich in dat busje meerdere keren aan het meisje vergreep.

De man reed in de periode tussen september en november van dat jaar ook een keer met het meisje naar zijn caravan in Heteren, waar hij haar verkrachtte. Verder moest het meisje de man onder dwang meerdere keren bevredigen op parkeerplaatsen die langs de route lagen.

De rechtbank rekent het de Arnhemmer zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van de verstandelijke beperking van het slachtoffer en het psychische overwicht dat hij op haar had vanwege die beperking en het grote leeftijdsverschil. De rechter legde de man ook een jaar voorwaardelijke celstraf op.

'Belgische pedopriester krijgt acht jaar cel'

Een voormalige priester in Belgie is veroordeeld tot acht jaar cel voor misbruik van twee kinderen. De straf pakte hoger uit dan de eis van justitie. De openbare aanklager had vijf jaar cel geeist tegen de priester van de gemeenten Bocholt en Overpelt. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT.

De rechter achtte bewezen dat de priester een meisje en een licht verstandelijk gehandicapte jongen langdurig heeft misbruikt. De man werd eind 2009 opgepakt. In februari werd hij voorlopig vrijgelaten, onder meer op voorwaarde dat hij een psychiatrische behandeling volgt.

De rechtbank in Tongeren bepaalde ook dat de oud-priester tien jaar lang geen functie meer mag uitoefenen waarin hij contact heeft met minderjarigen.

KPN controleert inhoud datagebruik klanten

KPN gebruikt een omstreden techniek om te controleren wat mobiele klanten met hun internetbundel doen. Met de zogeheten Deep Packet Inspection (DPI) kan ook de inhoud van e-mails en al het andere datagebruik worden bekeken. Directeur van KPN Mobiel Marco Visser bevestigde het gebruik van DPI tegenover investeerders.

KPN kondigde onlangs aan dat klanten in de nabije toekomst apart moeten gaan betalen voor sommige diensten via mobiel internet. De huidige pakketten met onbeperkt dataverkeer verdwijnen en klanten moeten onder meer gaan betalen voor diensten als Skype en mogelijk ook voor Whatsapp.

Hoe KPN van plan was het datagebruik te controleren was nog niet bekend. Op een investeerdersbijeenkomst in Londen sprak Visser echter openlijk over het gebruik van DPI, dat omstreden is vanwege privacybezwaren. Visser zei dat KPN daarmee als eerste provider ter wereld in staat is om Skype- en Whatsapp-gebruik te identificeren.

Vooralsnog hebben providers, zoals KPN, vaak beperkingen voor het gebruik van dergelijke diensten in hun algemene voorwaarden staan. Die beperkingen werden echter niet nageleefd. KPN had al aangekondigd dat nu wel te willen gaan doen.

Bits of Freedom, dat opkomt voor privacybelangen op internet, noemt het gebruik van DPI 'schandalig' en overweegt aangifte te doen. "We onderzoeken of het gebruik van DPI strafbaar is, en daar lijkt het wel op. We kijken nog op wat voor manier we actie zullen ondernemen. Aangifte doen is een optie", zegt een woordvoerder.

Het College Bescherming Persoonsgegevens is donderdag niet bereikbaar voor een reactie.


KPN controleert inhoud datagebruik klanten (Foto: Novum)

Resten Mariska Mast opgegraven en onderzocht

In opdracht van de nabestaanden en misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn begin maart de lichamelijke resten van de in Honduras om het leven gekomen Mariska Mast (23) opgegraven en onderzocht. De Belgische forensisch patholoog Werner Jacobs heeft de nieuwe sectie op het lichaam uitgevoerd. Dat meldt donderdag de zender SBS 6 die het misdaadprogramma van De Vries uitzendt.

Het komt niet vaak voor dat een dodelijk slachtoffer na jaren wordt opgegraven. Als dat wel wordt gedaan, gebeurt dat meestal in opdracht van justitie. Het is bijzonder dat dit nu op verzoek van de nabestaanden en De Vries is gebeurd.

Mariska Mast overleed onder raadselachtige omstandigheden toen ze in de zomer van 2008 op vakantie was in Honduras. Ze volgde daar een duikopleiding op het eiland Roatan.

Blatter krijgt landen Oceanië achter zich

Sepp Blatter is druk bezig met zijn herverkiezing als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. De 75-jarige Zwitser verzekerde zich van de steun van de elf lidstaten uit  Oceanië. Dat meldt David Chung, voorzitter van de Oceania Football Confederation, vandaag.

Volgens Chung krijgt Blatter hun stem omdat de FIFA onder zijn leiding een aanwijsbaar positieve invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de sport en de populariteit in de regio. De onafhankelijke bonden van  Oceanië mogen zelf besluiten op wie ze stemmen, maar Chung verwacht na vandaag 'eenheid en transparantie' van de lidstaten.

Chung is oorspronkelijk vice-president van de OFC, maar neemt de taken waar voor de geschorste president Reynald Temarii. De Tahitiaan werd geschorst door de FIFA naar aanleiding van zijn betrokkenheid bij het corruptieschandaal rondom de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 in december.

Eerder verzekerde Blatter zich van de steun van UEFA-preses Michel Platini en de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL. Op 1 juni wordt op het FIFA-congres in Zürich de preses voor de komende termijn gekozen. Mohammed bin Hammam, president van de Aziatische voetbalbond, is de enige uitdager van de Zwitser. 208 bonden hebben stemrecht.

'Chelsea wil Van der Vaart en Bale aantrekken'

Chelsea wil deze zomer de selectie gaan versterken met Rafael van der Vaart en Gareth Bale die nu nog voor Tottenham Hotspur spelen. Volgens The Guardian wil de club van Roman Abramovic 82 miljoen euro neer gaan leggen voor het duo. Door het halen van versterkingen moet volgend jaar de titel in de Premier League gepakt gaan worden.

Bij de Spurs zou coach Harry Redknapp niet tevreden zijn over de fitheid van Van der Vaart en wel mee willen werken aan een transfer van de middenvelder, maar de vader van de Nederlander ontkende dit tegenover het AD. Bale zal dit seizoen niet meer in actie komen, omdat hij afgelopen zaterdag tegen Blackpool gescheurde enkelbanden opliep.

Naast Van der Vaart en Bale zou Chelsea haar zinnen hebben gezet op de Argentijnen Carlos Tevez (Manchester City), Sergio Agüero (Atletico Madrid) en de Chileen Alexis Sanchez (Udinese). Afgelopen winter haalde Roman Abramovic nog Fernando Torres naar Londen voor een aanzienlijk bedrag.

Schut afwezig op training FC Utrecht

Alje Schut was vandaag niet aanwezig op de training van FC Utrecht. De 30-jarige verdediger is aangeslagen door de situatie van Mihai Nesu en traint op eigen verzoek niet mee met de selectie van Ton du Chatinier. Nesu liep dinsdag tijdens de training een gebroken nekwervel op nadat Schut ongelukkig op hem was gevallen.

Schut is mentaal niet in staat om te trainen. "Zijn hoofd staat daar nu niet naar", meldt een woordvoerder van FC Utrecht. Het is nog niet duidelijk of de verdediger zondag zal aantreden tegen AZ. "Dat bekijken we van dag tot dag. Schut mag dat zelf aangeven."

Nesu gaf direct na de val aan dat hij geen gevoel meer had in zijn armen en benen, waarna hij naar het ziekenhuis werd gebracht. De Roemeen onderging dinsdagmiddag een operatie aan zijn nekwervel. Hoewel de ingreep succesvol verliep, is nog onduidelijk of de linksback het gevoel terugkrijgt in zijn ledematen.

Hoe was je weekendwip? (Deel 33)

Michael betrapt zich er op, dat hij een wijsje aan het fluiten is. Het leven is toch zo kwaad nog niet. Morgen heeft hij een sollicitatiegesprek, en Monique lijkt er inmiddels ook een beetje mee verzoend. Dat heeft hij ook wel aan Stella te danken. Zij heeft met Monique gesproken, en haar laten inzien dat het wel heel irrelevant is om van hem te verlangen dat hij een baan zoekt waarbij hij elke avond thuis is, terwijl hij alleen maar bij haar logeert, omdat ze -zoals het er tot nu toe naar uitzag- van hem wil scheiden!

'ADO Den Haag strijdt nog mee om Bulykin'

ADO Den Haag strijdt nog altijd mee om de diensten van Dimitry Bulykin. De Russische aanvaller staat op dit moment op RSC Anderlecht onder contract, maar wordt dit seizoen verhuurd aan de ploeg uit de Hofdstad.

Mark van Kallen, eigenaar van ADO Den Haag, heeft vandaag aan Omroep West laten weten dat er in de afgelopen dagen nog contact is geweest met de zaakwaarnemer van Bulykin. Dit duidt er dus op dat de Haagse club, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, nog altijd in de markt is.

Een woordvoerder van RSC Anderlecht heeft inmiddels bevestigd dat de onderhandelingen met ADO Den Haag nog altijd gaande zijn.

Finse nationalisten in oppositie

De Ware Finnen-partij ziet af van regeringsdeelname in Finland. In een verklaring laat de euro-sceptische partij donderdag weten geen deel te willen uitmaken van een regering die steun verstrekt aan Portugal of andere in financiële moeilijkheden verkerende Europese landen.

De Ware Finnen boekten bij de verkiezingen van 17 april grote winst, maar partijleider Timo Soini zegt dat de partij ervoor kiest om 'de voornaamste oppositiepartij' te worden.

Het besluit van de Ware Finnen volgt op de aankondiging van de twee grootste partijen van Finland om deel te nemen aan het reddingsplan voor Portugal.

Google naar rechter in ruzie met CBP

Google stapt naar de rechter om bezwaren van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) van tafel te krijgen. Dat heeft het bedrijf donderdag gemeld. De privacywaakhond eiste een maand geleden dat Google actie ondernam nadat door auto's van Google Streetview gegevens waren binnengehaald van draadloze netwerken in heel Nederland.

Het CBP dreigde met een dwangsom die kon oplopen tot 1 miljoen euro als de eigenaren van de Wi-Fi-netwerken niet binnen drie maanden zouden worden geïnformeerd. Ook moesten de beheerders van de draadloze netwerken bezwaar kunnen aantekenen bij Google tegen het gebruik van hun gegevens.

In mei vorig jaar bleek dat de auto's niet alleen de locaties en namen van de netwerken verzamelden, maar ook grote hoeveelheden e-mails en andere gegevens. Google gebruikt de locaties om navigatiesoftware nauwkeuriger te maken en noemde de bijvangst een fout. De persoonlijke gegevens zijn volgens Google inmiddels verwijderd.

De locatiegegevens, die van ongeveer 3,6 miljoen Wi-Fi-routers werden binnengehengeld, wil Google blijven gebruiken. Volgens Google kunnen die niet gebruikt worden om mensen te identificeren, maar het CBP beschouwt ook deze zogeheten MAC-adressen van de routers als privégegevens.


Google naar rechter in ruzie met CBP (Foto: Novum)

[Giro] Nieuw probleem na uitbarsting Etna

De wedstrijdleiding van de Giro d'Italia heeft er mogelijk een nieuw probleem bij gekregen. Vannacht werd er verhoogde activiteit waargenomen op de Etna, één van de meest actieve vulkanen ter wereld. De negende etappe van de Giro eindigt zondag op de top van de Siciliaanse vulkaan.

Vannacht ontstond een opening aan de oostkant van de zuidoostelijke krater van de Etna. Lava spoot uit het gat en er waren harde geluiden te horen. Het vliegveld van Catania werd rond zonsopgang gesloten wegens overhangende wolken met vulkanische as. Om 11.00 uur kon een beperkt aantal vluchten weer de lucht in.

De rit van zondag komt vooralsnog niet in gevaar. De vulkaan wordt scherp in de gaten gehouden in de aanloop naar de negende etappe. Rit negen voert over 169 kilometer van Messina naar de top van de Etna.

Eerder kreeg de organisatie van de Giro al te maken met onrust over het gevaarlijke parcours. Met name een steile, onverharde afdaling in de veertiende etappe baart de renners zorgen. Daar worden nu netten gespannen in de bochten.

Maandag overleed de 26-jarige Belgische wielrenner Wouter Weylandt na een valpartij in de Giro. Gisteren raakte Raborenner Tom-Jelte Slagter zwaargewond bij een val.

Twee verdachten vast na overval op geldtransport

De politie heeft woensdagavond twee verdachten aangehouden nadat eerder die dag een geldtransport in IJmuiden was overvallen. Meteen na de overval op het Kennemerplein werd een onderzoek ingesteld, wat volgens een politiewoordvoerder uiteindelijk resulteerde in de arrestaties.

Even na de overval, die rond 13.00 uur werd gepleegd, stond in de buurt van het plein een auto in brand. Volgens RTV Noord-Holland probeerden de overvallers de koffer met de buit open te maken. Door de beveiliging begon die te roken, waarna de auto in brand zou zijn gevlogen en de daders de benen namen. De politie wil hier nog niets over zeggen.

Geen tbs geëist in beroep tegen Benno L.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft in het hoger beroep tegen Benno L. tien jaar cel zonder tbs geëist. De Bossche zwemleraar werd vorig jaar in juli veroordeeld tot zeven jaar cel wegens ontucht met tientallen kinderen. Het OM was juist in beroep gegaan omdat L. eerder geen tbs had gekregen.

Benno L. werd in juni 2009 opgepakt. Bij hem werden 221 filmpjes en duizenden foto's gevonden van ontuchtige handelingen. De rechtbank in Den Bosch achtte in juli de jarenlange aanranding van 3 meisjes en ontucht met 37 andere kinderen bewezen. De meeste slachtoffers waren jong en verstandelijk gehandicapt.

Uitspraak zaak-Demjanjuk verwacht

De van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk heeft donderdag afgezien van een laatste woord op zijn proces, dat bijna achttien maanden heeft geduurd. De rechtbank verwierp verzoeken van de verdediging om meer bewijsstukken te verzamelen. De zitting werd vervolgens verdaagd tot 12.30 uur, wanneer de uitspraak wordt verwacht.

De geboren Oekraïner wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan 28.060 moorden, het aantal mensen dat in het kamp Sobibor werd omgebracht in de periode dat hij daar bewaker zou zijn geweest. De verdediging ontkent dat Demjanjuk ooit in Sobibor was.

Rogers ontbreekt in Ronde van Californië

Michael Rogers start zondag niet in de Ronde van Californië. De Australische titelverdediger is te ziek om deel te nemen aan de grootste Amerikaanse wielerronde. De 31-jarige Rogers meldt dat op de website van zijn ploeg Team Sky.

"Helaas heb ik de laatste weken niet kunnen fietsen vanwege een virus. De Ronde van Californië komt daardoor te vroeg voor mij." De drievoudig wereldkampioen tijdrijden kwam sinds begin april niet meer in actie voor Team Sky. "Ik verwacht dat ik in de Bayern Rundfahrt (eind mei) mijn rentree kan maken." De Ronde van Californi?egint zondag en duurt tot en met 22 mei.

Extra maatregelen voor Willem II - NAC Breda

Komend weekend staat het beladen duel tussen Willem II en NAC Breda op het programma. De gemeente Tilburg heeft inmiddels extra maatregelen voor deze wedstrijd aangekondigd.

Alle bezoekers van deze wedstrijd worden zondagmiddag gecontroleerd via hun ID-kaart. Op die manier hoopt men te voorkomen dat mensen niet in vakken terecht komen, waar ze niet thuis horen. Daarnaast worden er ook rondom het stadion enkele maatregelen genomen.

Zo hangt men een aantal ondoorzichtige doeken op, worden extra poorten geplaatst en worden een aantal doorgangen tussen vakken afgesloten. Daarnaast wordt op de parallelweg van de straat, waar het Koning Willem II-stadion aan ligt, een hekwerk geplaatst.

Willem II speelt dit weekend zijn laatste wedstrijd in de Eredivisie, waardoor het niet ondenkbaar is dat supporters van NAC Breda met ludieke acties op de proppen komen. Met de eerdergenoemde maatregelen hoopt de gemeente Tilburg problemen te voorkomen.

Maagdelijke studente genaaid door acteur

De 20-jarige Noëlle had onlangs een goed plan bedacht om een zakcentje te verdienen. De Antwerpse studente besloot haar maagdelijkheid te veilen. De veiling werd afgehamerd op een bedrag van maar liefst 50.000 euro. De hoogste bieder blijkt echter een Italiaanse acteur te zijn, die het meisje slechts wilde ontmaskeren.

De veiling van het maagdenvlies ging 7 weken geleden van start via een Nederlands escortbureau. Het doopceel van iedere bieder werd gelicht, waarna uiteindelijk 'een rijke Italiaanse zakenman' de studente mocht ontmaagden. Tijdens een Italiaans televisieprogramma, dat gisteravond werd uitgezonden, werd bekendgemaakt dat Noëlle was beetgenomen door Paolo Calabresi.

De acteur, die wilde weten of de Vlaamse schone een oplichtster was, bood een halve ton en besloot naar Nederland te vliegen. Terwijl hij dacht kennis te maken met zijn 'aankoop', kreeg hij op 1 mei slechts Noëlles zaakwaarneemster te spreken. Zij ging uiteindelijk akkoord met de deal, maar de studente zelf besloot niet met hem het bed in te duiken.

"Ze durfde niet meer, omdat ze heel erg aangedaan was door alle artikels die over haar waren verschenen. Ze voelde zich smerig en wilde haar maagdelijkheid absoluut niet meer verkopen", laat haar woordvoerster weten. De Italiaan zelf was ook nooit van plan geweest het meisje te ontmaagden. "Ik heb een vrouw en kinderen, waar ik heel erg gek mee ben. Ik wil de beelden van mijn ontmoeting wel graag gebruiken in onze show", reageert hij.

Noëlle zelf is waarschijnlijk nog steeds maagd. Het meisje weigert nog te praten over de veiling. Ze heeft inmiddels haar studie weer opgepakt.
 

Mensensmokkelaar uitgeleverd aan Australië

De Australische politie heeft donderdag een mensensmokkelaar aangeklaagd in verband met de dood van 48 asielzoekers in december. Zij kwamen om toen hun boot bij Christmas Island in de Indische Oceaan op de rotsen liep.

De verdachte is een Australische staatsburger van Iraanse afkomst, die donderdag door Indonesië werd uitgeleverd. In verband met de schipbreuk werden in januari al drie andere mannen aangeklaagd.

Weer aanranding in Zuidlaren

Voor de tweede keer in drie dagen tijd is een vrouw aangerand in Zuidlaren. Deze keer wist het slachtoffer de aanrander door 'kordaat optreden' weg te jagen, meldt de politie.

De 34-jarige vrouw was woensdagmiddag aan het hardlopen op de Schapendrift toen ze plotseling werd betast door een jongeman op een fiets. In dezelfde buurt werd maandagmiddag nog een 73-jarige vrouw van haar rijwiel getrokken en ernstig misbruikt. Ook toen was de dader een jongeman met een fiets.

De politie heeft woensdag opnieuw sporenonderzoek gedaan en een buurtonderzoek gehouden. Uit het onderzoek moet ook blijken of het in beide gevallen om dezelfde dader gaat. De politie vraagt mensen de komende tijd extra alert te zijn in de omgeving.

Oorlogstuig van verzamelaar opgeblazen

Bomexperts hebben woensdag het oorlogstuig van een Friese verzamelaar uit Dokkum opgeblazen. Het ging onder meer om granaten en munitie zonder explosieve lading, maar met ontstekingsmechanisme. Dat laat de politie donderdag weten.

De politie had een anonieme tip over de verzameling gekregen, die lag in een huis aan de Boterbloemstraat. Na overleg met de burgemeester en het Openbaar Ministerie hebben bomexperts van de marine het huis doorzocht.

Omdat het oorlogstuig geen explosieve lading had, was er geen gevaar voor buurtbewoners. "Maar het ontstekingsmechanisme zelf kan ook een knal geven. Voor mensen in het huis was het dus wel gevaarlijk", zegt een politiewoordvoerder. Het materieel is buiten Dokkum tot ontploffing gebracht.

De Dokkumer is op het politiebureau verhoord. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Nederland wil Ryder Cup binnenhalen

Nederland wil het meest prestigieuze golftoernooi ter wereld graag gaan organiseren. Ons land hoopt volgende week dinsdag te horen of de Ryder Cup in 2018 in Spijk zal worden georganiseerd. Mocht dat zo zijn dan komen de beste golfers uit Europa en de Verenigde Staten naar Nederland.

Om dit toernooi binnen te halen is er hoog ingezet. Zo hebben multinationals Shell, Heineken, Rabobank en KLM zich aan het evenement verbonden en willen ook KPMG en Randstad dit gaan doen. Daarnaast staat ook minister Edith Schippers van VWS achter het door Stichting The Dutch Ryder Cup 2018 ingediende bid, waardoor de verwachtingen hooggespannen zijn.

"Na de Olympische Spelen en het WK voetbal is de Ryder Cup wellicht het grootste sportevenement in de wereld qua belangstelling van de media. Het organiseren van dit evenement kan ons maatschappelijk en economisch heel veel opleveren. Evenementen als deze dragen onder andere bij aan de nationale trots, internationale bekendheid, toerisme, het stimuleren van nieuwe economische bedrijvigheid en ook de amateursport," zei minister Schippers.

"Bovendien past de mogelijke organisatie van de Ryder Cup 2018 – met het oog op het Olympisch Plan 2028 – goed in het al daadwerkelijk georganiseerd hebben van aansprekende en grote topsportevenementen," zei Schippers die uitlegt waarom er pas kort voor de bekendmaking steun vanuit de overheid komt. "Er vindt bij een bid altijd een zorgvuldige afweging plaats en dat kost tijd."

[Primera División] Uitslagen speelronde 36

Afgelopen week stond er weer een volledige speelronde in de Primera División op het programma. Zoals gebruikelijk vind je in dit bericht weer een update uit de Spaanse competitie met onder meer de uitslagen en de actuele stand.

FC Barcelona pakte in deze speelronde voor de derde keer op rij de Spaanse landstitel. De Catalanen speelde op bezoek bij Levante wel gelijk (1-1), maar dit was voldoende om het kampioenschap van Spanje opnieuw te prolongeren.

Velthuizen kan Hercules CF niet voor degradatie behoeden

Hercules CF is na UD Almería de tweede ploeg, die komend seizoen in de Segunda Divisíon speelt. De formatie, waar Piet Velthuizen en Royston Drenthe spelen, kwam gisteren niet verder dan een gelijkspel tegen Real Mallorca (2-2) en is daarmee gedegradeerd.

Aanvankelijk leek er voor Hercules CF nog geen vuiltje aan de lucht te zijn. De thuisploeg ging bij rust namelijk aan de leiding door twee doelpunten van Sendoa Aguirre. Real Mallorca toonde in de tweede helft echter veerkracht en kwam in het laatste kwartier van de wedstrijd alsnog op gelijke hoogte. Eerst was het Victor Casadesús, die de bal achter Velthuizen schoot. Tien minuten voor tijd trok Pierre Webó de stand gelijk, waardoor degradatie voor Hercules CF een feit was.

De andere degradatiekandidaat, Real Zaragoza, ging met 2-1 onderuit bij Real Sociedad. Toch kan deze club de dans nog ontspringen, aangezien het verschil met Getafe CF slechts één punt is.

Champions League-tickets nog niet verdeeld

In de laatste twee speelronden in de Primera Divisíon zullen ook de tickets voor Europees voetbal vergeven worden. FC Barcelona en Real Madrid zijn al zeker van deelname aan de Champions League, maar daarna ligt de strijd nog helemaal open. Valencia staat nu nog op de derde plaats, die direct toegang tot het miljoenenbal geeft. De ploeg speelde echter gelijk bij Espanyol (2-2) en was dus afhankelijk van het resultaat van Villarreal, dat ook nog kans maakt op de Champions League.

Villarreal liet de punten echter liggen in het duel tegen degradant UD Almería. Na negentig minuten stond er nog altijd 0-0 op het scorebord. Door deze twee remises blijft het verschil tussen Valencia en Villarreal vijf punten. Hierdoor heeft de eerstgenoemde club de beste papieren voor de Champions League, aangezien een zege op Levante UD volstaat.



Uitslagen speelronde 36:

Thuis Uit Uitslag
Deportivo la Coruna Athletic de Bilbao 2-1
Malaga CF Sporting de Gijón 2-0
Racing Santander Atletico Madrid 2-1
Real Madrid Getafe CF 4-0
UD Almeria Villarreal 0-0
Real Sociedad Real Zaragoza 2-1
Levante UD FC Barcelona 1-1
Espanyol Valencia 2-2
Hercules CF Real Mallorca 2-2
Osasuna Sevilla FC 3-2


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 36 29 5 2 92 92-20
2 Real Madrid 36 27 5 4 86 91-31
3 Valencia 36 20 7 9 67 62-44
4 Villarreal 36 18 8 10 62 53-40
5 Athletic de Bilbao 36 17 3 16 54 56-53
6 Atletico Madrid 36 15 7 14 52 56-49
7 Sevilla FC 36 15 7 14 52 56-58
8 Espanyol 36 15 4 17 49 44-51
9 Racing Santander 36 12 10 14 46 39-52
10 Malaga CF 36 13 6 17 45 52-64
11 Osasuna 36 12 8 16 44 44-44
12 Levante UD 36 12 8 16 44 40-50
13 Real Mallorca 36 12 8 16 44 37-49
14 Real Sociedad 36 14 2 20 44 47-62
15 Sporting de Gijón 36 10 13 13 43 33-41
16 Deportivo la Coruna 36 10 12 14 42 31-45
17 Getafe CF 36 11 7 18 40 46-59
18 Real Zaragoza 36 10 9 17 39 37-52
19 Hercules CF 36 9 7 20 34 35-58
20 UD Almeria 36 5 12 19 27 32-61

Bekijk op deze pagina meer statistieken uit de Spaanse competitie!

 

[Giro] Renners Garmin waarschuwen Zomegnan

Veel renners maken zich zorgen over het gevaarlijke parkoers van de Giro d'Italia dit jaar. Met name een steile, onverharde afdaling in de veertiende etappe baart de renners zorgen. David Millar, Brett Lancaster en Matthew Wilson van Garmin-Cervélo zijn daarover in gesprek met koersdirecteur Angelo Zomegnan, meldt Cyclingnews.

"Onze grootste zorg is de afdaling van de Monte Crostis in de veertiende etappe," meldt Millar, die gisteren zijn roze trui verspeelde aan Raborenner Pieter Weening. "We hebben gehoord dat ze netten aan het spannen zijn om ons op te vangen als we uit de bocht vliegen. Sommige bochten liggen op een klif."

De ervaren Schot van Garmin-Cervélo is ervan overtuigd dat het gezonde verstand zal zegevieren. "De organisatie gaat de afdaling verkennen. Zodra Zomegnan daarvan bericht krijgt, weet ik zeker dat hij de juiste beslissing zal nemen," aldus Millar. "Hij staat absoluut open voor veranderingen en we hebben afgesproken geen onnodige risico's te nemen."

Zomegnan werd in de aanloop naar de Giro, die dit jaar 102 jaar bestaat, fel bekritiseerd vanwege het loodzware en op sommige punten gevaarlijke parkoers. Na het overlijden van de 26-jarige Wouter Weylandt maandag en de zware crash van Raborenner Tom-Jelte Slagter twee dagen later zal de Italiaan de risico's willen beperken om verder leed te voorkomen.

Turkije dichter bij nieuw F1-contract

Turkije is afgelopen weekend dichterbij een deal gekomen om ook volgend jaar een Formule 1-race te gaan organiseren. F1-baas Bernie Ecclestone liet eerder al weten graag op Istanbul Park terug te willen keren en voor volgend jaar lijkt dat in ieder geval mogelijk te zijn.

Het contract van Ecclesone met de organisatie van de Turkse Grand Prix loopt dit jaar af en bij verlenging zou Turkije veel meer geld dan nu voor de wedstrijd neer moeten gaan tellen. Toch is de situatie volgens de voorzitter van de Turkse autosportbond, Mumtaz Tahincioglu, stukken beter dan enkele weken geleden.

De eerste deadline voor de partijen om er uit te komen is 3 juni, de datum waarop de World Motor Sport Council bijeen komt. Wil het tot een akkoord komen dan moet Turkije volgens Ecclestone met een bedrag over de brug komen dat andere Europese wedstrijden ook betalen. Naar verluidt zou het gaan om een bedrag van ongeveer 25 miljoen euro, waar Turkije dit jaar de wedstrijd nog voor dertien miljoen euro op de kalender kon laten zetten.

Twente overweegt terugkeer met vliegtuig

Mocht FC Twente er komend weekend in slagen om de landstitel te pakken, dan overweegt de formatie terug te keren met het vliegtuig. De selectie vertrekt dan vanaf Schiphol en zal in Enschede landen. Op die manier hoopt de club een chaos zoals vorig jaar op de A1 te voorkomen.

Vorig jaar pakte FC Twente voor het eerst in de historie de landstitel. Bij de terugreis naar Enschede werd de club door duizenden mensen aan de zijkant van snelweg A1 toegejuichd. Dit zorgde toen voor lange files en zeer gevaarlijke taferelen.

Playmate Iris Bakker is 'Vize-Königin'

De Nederlandse Playmate Iris Bakker is in de verkiezing voor de Duitse Playmate van het jaar 'Vize-Königin' geworden, oftewel tweede. De eerste prijs ging toch naar een Duits meisje.

Iris kwam ver in de race, uiteindelijk belandde ze zelfs in de finale. Donderdag werd bekend dat de blondine runner-up werd. De tweede plek is overigens ook goed voor wederom een plek in de Duitse Playboy. Onze buren kunnen deze maand wederom genieten van een naakte Iris.


Iris Bakker tijdens een serious request photoshoot 

Sauber wil coureurs voor 2012 behouden

Het lijkt er op dat Kamui Kobayashi en Sergio Perez ook volgend seizoen voor het Formule 1-team van Sauber gaan rijden. De teambaas van de Zwitserse renstal vertelde in Blick dat hij blij is met de snelle Japanner die gekoppeld is aan de talentvolle rookie.

"We praten bijna nooit over de toekomst van onze coureurs. Wat ik wel kan zeggen is dat we tevreden zijn over onze rijders. We willen het potentieel van deze twee jonge rijders volledig tot wasdom laten komen," zo tekende Blick op uit de mond van Sauber. De krant voegde er aan toe dat Sauber van het verleden geleerd heeft en de coureurs niet zomaar meer laat gaan, zoals met Kimi Räikkönen in 2001 gebeurde en met Felipe Massa in 2005.

Agent breekt vinger bij aanhouding

Een agent van de politie Dordrecht heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een van zijn vingers gebroken toen hij een man wilde aanhouden. Dat heeft de politie woensdag laten weten.

De agent wilde rond 03.20 uur met twee collega's op de Burgemeester de Raadtsingel drie verdachten aanhouden toen ze bij een verkeerscontrole een navigatiesysteem en gereedschap in de auto van de mannen aantroffen. Een van de verdachten, een 23-jarige man uit Utrecht, nam direct de benen en verstopte zich.

Om te voorkomen dat de twee andere mannen er ook vandoor zouden gaan, hield een van de agenten ze vast. Een 20-jarige Utrechter rukte zich echter los, waarbij de agent zijn vinger brak en de verdachte moest loslaten.

De gewonde agent wist nog wel de derde verdachte, een 20-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, aan te houden. Zijn collega's wisten de twee vluchtende mannen in de kraag te vatten.

Asielzoeker Abiram (8) overleden

De 8-jarige Abiram, die dreigde te worden uitgezet naar Sri Lanka maar in januari toch mocht blijven omdat hij ernstig ziek was, is overleden. Het jongetje stierf dinsdagochtend in het bijzijn van zijn moeder en andere familieleden. Dat meldt zijn basisschool, Het Palet in Almelo.

Abiram leed aan een hersentumor. Aanvankelijk zou hij desondanks samen met zijn moeder terug worden gestuurd naar Sri Lanka. Toen de directrice van Het Palet aan de bel trok over de nakende uitzetting, verstrekte minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) alsnog een verblijfsvergunning.

[Giro] Hoogerland kampt met bronchitis, rijdt door

Johnny Hoogerland kampt al enkele dagen met bronchitis. De 27-jarige Zeeuw van Vacansoleil ondergaat een antibioticakuur en hoopt dinsdag, na de rustdag, weer op krachten te zijn. Dat meldt de Nederlandse wielerformatie vandaag.

Hoogerland heeft zich ten doel gesteld een ritzege te behalen in de Ronde van Italië, maar moet dan wel snel opknappen. "Vandaag kwam ik niet vooruit. Dit is overmacht," laat Hoogerland optekenen. "De Giro is een superzware ronde; dan moet niks tegenzitten als je een topprestatie wilt leveren. Het is te hopen dat het verbetert."

Hoogerland kwam gisteren als 182e over de meet in Orvieto. De Zeeuw had in Umbrië een achterstand van bijna negentien minuten op etappewinnaar Pieter Weening, die tevens de roze trui overnam van de Schot David Millar. In het algemeen klassement staat de Nederlander 154e op ruim 20 minuten. Het is de eerste keer dat hij deelneemt aan de Giro.

 

inFAMOUS 2-content afhankelijk van pre-order locatie

In Amerika lijkt het de afgelopen tijd een steeds grotere rage te worden: in-game content verbinden aan de retailer/webshop waar je je game gekocht hebt. Bij de pre-order van inFAMOUS 2 zijn er drie toffe in-game powers te verzamelen. Maar dan zul je de game wel drie keer moeten kopen aangezien elke winkel maar een power weg mag geven.

Koop je de game bij Wal-Mart, dan krijg je een Electrocution Grenade:

Haal je je game bij Amazon, dan krijg je een 24k Gold Amp. Stylish:

GameStop-klanten krijgen een Lightning Hook:

Helaas blijft, zoals gebruikelijk, Europa het ondergeschoven kindje, en het is dus nog niet duidelijk of deze acties ook buiten Amerika zullen gelden. Het zou ons in ieder geval niets verbazen als deze content later in het jaar ook beschikbaar is als DLC. inFAMOUS 2 staat gepland voor een US release op 7 juni.

Geen problemen voor T. Janssen

Theo Janssen is geen vraagteken meer voor de afsluitende competitiewedstrijd tussen Ajax en FC Twente. De middenvelder hervat de training bij de Tukkers.

De middenvelder moest de laatste trainingen vanwege een kleine blessure aan zich voorbij laten gaan. Ook Roberto Rosales en Luuk de Jong, die met lichte kwetsuren kampten, sluiten weer aan bij de groep. Rosales gaat zijn plek in de rechterkant van de verdediging weer innemen.

Door de terugkeer van de drie basisspelers kent trainer Michel Preud'homme een vrij vlekkeloze voorbereiding naar de wedstrijd in de Amsterdam Arena. De Belg heeft de beschikking over een vrijwel fitte selectie. Daardoor kan Preud'homme zondag een beroep doen op zijn gebruikelijke elf spelers.

Nikolai Mihaylov zal de plek onder de lat van FC Twente weer innemen, nadat hij vorige week op de bank plaatsnam tijdens de bekerfinale. Preud'homme gaf dit seizoen in het bekertoernooi de voorkeur aan Sander Boschker.

Doden bij drone-aanval Pakistan

Bij een raketbeschieting door een vermoedelijk Amerikaans onbemand vliegtuig in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan zijn donderdag zeker vijf veronderstelde militanten om het leven gekomen. Dat melden medewerkers van Pakistaanse inlichtingendiensten.

De slachtoffers zaten in een auto die in het dorp Sanzali bij Data Khel in Noord-Waziristan onder vuur werd genomen. De identiteit van de doden is nog niet bekend. Het gebied wordt beheerst door het met Al Qaida verbonden Haqqani-netwerk.

Geen zorgen over Xperia Play PS1-verkopen

Sony heeft pas geleden de Xperia Play uitgebracht, een mobiele telefoon gericht op gamen. Met de Xperia Play heb je de mogelijkheid om PS1-games te downloaden en deze te spelen op je mobiel. Tot op heden verkopen deze nog niet goed, maar Sony maakt zich geen zorgen.

Geen enkele titel van de lijst heeft meer dan duizend installaties, waarbij de meerderheid zelfs rond de paar honderd hangt. Toch maakt Sony zich geen zorgen over de verkopen. Volgens Sony moeten mensen nog wennen aan de telefoon en ook het feit dat de titels beschikbaar zijn.

"I think there's also an awareness thing for people that are getting their hands on the device and where they are choosing to purchase games."

There's only a few, at the minute, PlayStation One titles there, and there's more coming on a regular basis, and there's the whole PlayStation as a content provider exclusive to the device, the story about that, that will emerge and people will see.

So, there's no concerns, it's a revolutionary device, it's shaking up the market, we're very pleased with it. In terms of getting the PlayStation Certified program out, generally, we're very happy.

I think we'll make a full assessment of if it has achieved our expectations fully, further down the line, so we're very happy. We know there's a lot more to come that we're not, obviously, releasing yet."

Ondanks de slechte verkopen blijft Sony positief vooruit kijken. Momenteel zijn er maar vijf PS1-titels beschikbaar voor de handheld; Cool Boarders 2, Destruction Derby, Jumping Flash, MediEvil en Syphon Filter. Er zullen binnenkort meer volgen.

FC Utrecht werkt aan steunactie voor Nesu

Bij FC Utrecht zit de schrik er goed. De nekwervel die Mihai Nesu heeft gebroken tijdens een training heeft grote indruk gemaakt op iedereen bij de club.

Men vraagt zich af of Nesu ooit nog op het hoogste niveau kan voetballen en of hij überhaupt ooit weer volledig hersteld. "Mihai is bij kennis, is in staat om te praten", zegt technisch directeur Foeke Booy tegen het Algemeen Dagblad. "Wat hem is overkomen is een persoonlijk drama. Voor FC Utrecht is de kwaliteit van leven op dit moment prioriteit nummer 1. Daarna komt pas topsport."

FC Utrecht wil Nesu een hart onder de riem steken met steunbetuigingen tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen tegen AZ. De club heeft bij de Roemeense ambassade het verzoek neergelegd de grootste Roemeense vlag die er te vinden is te lenen. Bovendien worden shirts en sjaals gedrukt.

Booy: "We gaan er alles aan doen om Mihai, zijn vrouw en familie te steunen. Utrecht kan dat. Wij laten Mihai niet vallen."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over ambtsmisdrijven bij het OM.

Het jaarverslag van het Openbaar Ministerie, dat gisteren verscheen, bevat schokkende feiten. In toenemende mate schenden mensen van het OM hun ambtsgeheim. Zo geven ze bij voorbeeld illegaal informatie over verdachten aan hun werkgevers of aan de media. De zaak is mij wel duidelijk:

[NBA] Heat naar volgende ronde

Miami Heat heeft zich in de play-offs van de NBA geplaatst voor de volgende ronde. Het sterrenteam versloeg Boston Celtics met 97-87 waardoor de stand in de best-of-seven op een onoverbrugbare 4-1 kwam.

Chris Bosh bracht met een denderende dunk de stand op 87-87. LeBron James zette vervolgens zijn stempel op de wedstrijd door eerst twee driepunters raak te mikken, vervolgens een dunk te maken en afsloot met een layup. In totaal maakte James 33 punten, zijn ploeggenoot Dwyane Wade was goed voor 34 punten.

Oklahoma City Thunder won de vijfde wedstrijd tegen Memphis Grizzlies met 99-72 waardoor Oklahoma nu in de best-of-seven met 3-2 aan de leiding gaat. Bij Oklahoma was Kevin Durant met negentien punten topscorer.

Schrijver Clark Accord (50) overleden

De Surinaamse schrijver Clark Accord is woensdag op 50-jarige leeftijd overleden. Hij was ernstig ziek. Dat heeft de familie laten weten aan het ANP. Accord stierf in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam.

Accord was afgelopen maandag onderscheiden met de Ere-orde van de Gele Ster. Die wordt toegekend 'voor verdiensten voor de staat en het volk'. Accord werd bekend met zijn debuutroman De koningin van Paramaribo, waarvan ruim 100.000 exemplaren zijn verkocht. Hij publiceerde daarna nog enkele boeken en schreef columns en artikelen voor kranten en tijdschriften.

Schrijver Clark Accord (50) overleden
Schrijver Clark Accord (50) overleden (Foto: ANP)

Notities Osama bin Laden buitgemaakt

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een informatief notitieboek van de terrorist Osama bin Laden in handen gekregen met de recente overval op Bin Ladens schuilplaats in Pakistan. Dit meldden Amerikaanse media woensdagavond op gezag van anonieme functionarissen.

Het bevat onder meer plannenmakerij voor nieuwe terroristische aanslagen en Washington heeft daarom een aantal buitenlandse regeringen op de hoogte gesteld van informatie die uit Bin Ladens schuilplaats is verkregen.

In het boekje staan handgeschreven ideologische richtlijnen en ideeën over nieuwe aanslagen. De terroristenleider zou in september een grote aanslag gewild hebben in navolging van zijn spectaculaire terroristische aanslagen van 11 september 2001 in het noordoosten van de VS.

De aantekeningen gaan volgens anonieme zegslieden over de tactiek en het doelwit van eventuele aanslagen. Dit 'kan leiden tot sommige aanpassingen van veiligheidsmaatregelen in landen die informatie hebben ontvangen', zeggen zij. Er zijn echter geen aanwijzingen dat er concreet voorbereidingen voor aanslagen werden getroffen.

Het notitieboek is geen dagboek en bevat geen gegevens over het persoonlijke leven van Bin Laden. Hij werd in de nacht van 1 op 2 mei door Amerikaanse commando's doodgeschoten in zijn schuilplaats in Abbottabad, 50 kilometer ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Janet Napolitano, zei woensdag dat ze bezorgd is over eenlingen die de dood van Bin Laden aangrijpen om dood en verderf te zaaien. "Onze zorg is wat we de eenzame wolf noemen, iemand die alleen handelt en met niemand in contact is, dat is dan moeilijk te voorkomen", aldus Napolitano.

Kamer wil lagere drempel burgerinitiatief

Burgers moeten eenvoudiger onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer kunnen zetten. Dat vindt een Kamermeerderheid van PvdA, PVV, SP, GroenLinks en D66, schrijft Trouw donderdag.

Sinds vijf jaar is het voor burgers mogelijk een voorstel bij de Kamer in te dienen. Dat is in die tijd tien keer gebeurd. Zo werd opgeroepen tot een verbod op particulier vuurwerk tijdens Oudejaarsavond en de invoer van een donorregistratie waarbij iedereen die geen bezwaar maakt donor is.

In zes van de tien gevallen werd behandeling in de Kamer niet gehaald. De veertigduizend handtekeningen die moeten worden verzameld zijn volgens de krant niet het probleem. Het kwam vooral door de eis dat een onderwerp de voorgaande twee jaar niet in de Kamer besproken mag zijn.

De partijen vinden daarom dat die laatste voorwaarde moet worden versoepeld. Zo zou een onderwerp soms al worden afgewezen als het een keer zijdelings in een debat is besproken.

Guardiola: "Titelverdediging hels karwei"

Pep Guardiola verdedigde dit seizoen de landstitel met succes in Spanje. De trainer van Barcelona pakte tegen Levante het benodigde punt voor titelprolongatie (1-1).

Het is voor Guardiola en Barcelona de derde landstitel op rij. "Het was een hels karwei om de titel weer te veroveren", zei de oefenmeester tegen Spaanse media. "We hebben allemaal onze stinkende best gedaan, dus we kunnen er nu van genieten. Dit was niet mogelijk zonder de inzet van alle spelers. We hebben driekwart seizoen geweldig gespeeld", aldus Guardiola.

De Catalaan had nog wel een punt van kritiek. "We hebben in het laatste kwart van het seizoen beduidend minder gescoord." Versterkingen zouden daarom gewenst zijn. "We moeten sommige dingen nog beter doen. Als we tegen het einde relatief minder hebben gepresteerd, dan is dat gekomen door de hoge druk die we al twee jaar lang op onze schouders voelen."

"Het was net als vorig seizoen een zwaar jaar", zei Guardiola. "We gaan nu feesten organiseren, dineren en dansen. Daarna gaan we ons voorbereiden op de belangrijkste wedstrijd van het jaar: de Champions League-finale." Guardiola beaamt dat werken voor Barcelona een voorrecht is. "Frank Rijkaard, Johan Cruijff en Louis van Gaal waren succesvol. Het maakt niet uit wie er traint."

"Het maakt ook niet uit wie er speelt. De wil om te winnen is aanwezig, dat is duidelijk zichtbaar. Iedere speler wil een goed resultaat neerzetten. Deze spelers zijn uniek, ze zullen uniek blijven en het is zaak dat de club beetje bij beetje hun opvolgers weten te vinden zodra zij oud worden", aldus de oefenmeester van Guardiola.

'Gadhafi spreekt leiders stammen'

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft volgens meldingen en beelden van de staatstelevisie woensdag in een hotel in Tripoli een ontmoeting gehad met leiders van stammen. Gadhafi was niet meer in het publiek verschenen sinds 30 april toen de NAVO zijn hoofdkwartier in Tripoli bombardeerde.

Gadhafi betitelde mensen om hem heen als leiders van stammen en zei: "We zeggen de wereld: dit zijn de vertegenwoordigers van de Libische stammen." Achter Gadhafi was een beeldscherm te zien waar een ontbijtshow van de staatsomroep al-Jamahiriya TV was te zien. De camera richtte zich even speciaal op een deel van het beeldscherm waar werd weergeven dat het woensdag 11 mei was.

Het was daarmee evenwel niet geheel duidelijk of de beelden van Gadhafi inderdaad woensdag zijn gemaakt.

VVD wil loterij voor cultuur

Om de bezuinigingen op te vangen moet de cultuursector een eigen loterij krijgen. De opbrengst van de zogenoemde cultuurloterij moet het voortbestaan van orkesten, musea en andere instellingen garanderen, zegt VVD-Kamerlid Bart de Liefde donderdag in het AD.

Hij wijst erop dat de natuur, sport, ontwikkelingshulp, gezondheidszorg en het erfgoed al ondersteuning krijgen van een loterij. "Het moet in de hoofden van de mensen ook een goed doel worden waaraan je geld kunt geven", zegt hij in de krant.

De cultuurloterij kan zich volgens hem onderscheiden door iets anders dan een geldprijs te geven. Zo denkt hij aan toegangskaarten voor voorstellingen of een rol in een film. Het kabinet wil 200 miljoen euro op cultuur bezuinigen. De Raad van Cultuur zegt in de krant dat elk middel om de pijn te verzachten welkom is, dus ook het plan voor de cultuurloterij.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester heeft volgens de krant niet veel vertrouwen in het plan. "Onderzoek heeft aangetoond dat een nieuwe loterij ten koste gaat van een andere." Toch ziet ze een uitgewerkte versie van het plan graag tegemoet.

Geen bijzondere beperking bouw kerk in Egypte

De militaire regering in Egypte heeft aangekondigd bijzondere beperkingen van de bouw van kerken af te schaffen. Daarnaast zal het worden verboden te demonstreren rond gebedshuizen. In het afgelopen weekeinde vielen vijftien doden toen groepen moslims twee koptische kerken in Caïro aanvielen.

Het comité Justitie van de regerende militaire raad liet woensdag weten dat de wetgeving voor de bouw van gebedshuizen binnen een maand wordt aangepast. Daarbij verdwijnt het verschil tussen de vergunning voor de bouw van een moskee en van een kerk. De bouw van een kerk, of zelfs kleine reparaties aan een kerk, worden gedwarsboomd door de bureaucratie.

Het comité gaat 'doortastend optreden tegen het aanwakkeren van haat en het bevorderen van de sektegeest'. Volgens schattingen is tussen de 7 en 10 procent van de 84 miljoen Egyptenaren christelijk. Het gaat om orthodoxe christenen die er kopten worden genoemd.

Baangarantie voor studenten Inholland

Alle studenten die dit jaar afstuderen aan de in opspraak geraakte hogeschool Inholland krijgen een baangarantie. Dat zeggen collegebestuurder van de hogeschool Doekle Terpstra en voorzitter van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) Hans Kamps donderdag in De Telegraaf.

De baangarantie geldt niet alleen voor de omstreden opleidingen zoals Vrijetijdsmanagement of Media en Entertainment Management, waar studenten onterecht een diploma hebben gekregen. Alle afstuderende studenten van de hogeschool worden door de uitzendbranche aan een baan 'op niveau' geholpen.

De ABU zou meer dan 60 procent van de uitzendbureaus vertegenwoordigen. "Het gaat niet om tijdelijke contracten om asperges te steken", benadrukt Kamps. De regeling geldt niet voor oud-studenten.

Op een informatiebijeenkomst vroegen studenten twee weken geleden nog om de zekerheid van een baan. Terpstra zei toen dat hij geen baangarantie kon geven.

Nieuw puntenrijbewijs laat bumperklever ongemoeid

Bumperklevers en hardrijders hoeven niet bang te zijn hun rijbevoegdheid te verliezen door de invoering van het nieuwe puntenrijbewijs. Het nieuwe systeem gaat zich alleen richten op automobilisten die met te veel drank of drugs oprijden en beginnende automobilisten, schrijft De Telegraaf donderdag.

Daarmee negeren minister van Infrastructuur en Milieu Melanier Schultz van Haegen (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de wens van het Openbaar Ministerie. Dat adviseerde ook asociaal rijgedrag in het nieuwe systeem mee te nemen.

De ministers vrezen dat het systeem te bureaucratisch wordt als dat ook moet worden aangepakt. Daarnaast zou het alleen in het begin schrik aanjagen. Op de lange termijn zou het te weinig effect hebben op de verkeersveiligheid.

Daarom hoeven automobilisten alleen hun rijbewijs in te leveren als ze twee keer dronken achter het stuur worden betrapt. De officier van justitie bepaalt wanneer ze het terugkrijgen. Ze zijn het dan zeker maanden kwijt. Een punt wordt echter pas gegeven bij een promilage van 1,3 of meer, waarvoor iemand al zes tot tien glazen alcohol moet hebben gedronken.

De ministers willen ook drugsgebruik aanpakken. Daarvoor moet wel nog apparatuur worden geregeld om de overtreding vast te stellen. De speekseltester die dit kan, moet 1 november in gebruik worden genomen.

J. Zanetti bereikt mijlpaal van duizend duels

Internazionale-aanvoerder Javier Zanetti speelde tegen AS Roma in de halve finale van de Coppa Italia zijn duizendste wedstrijd op het hoogste niveau. De 37-jarige Argentijn treedt daarmee toe tot een illuster rijtje, onder meer Paolo Maldini en Roberto Carlos bereikten dezelfde mijlpaal.

"Het was een emotionele dag en een heel belangrijke wedstrijd voor mij", zei Zanetti na het bereiken van de eindstrijd van de Italiaanse beker ten koste van Roma. "Gedurende mijn carrière heb ik alles met passie gedaan. Voetbal heeft mij veel gegeven en ik doe mijn best om iets terug te doen."

Zanetti speelde in zijn indrukwekkende loopbaan voor Talleres (33 duels), Banfield (66 duels), Internazionale (749 duels), Jong Argentinië (12 duels) en Argentinië (140 duels).


Zanetti bereikt mijlpaal van duizend duels (Foto: Novum)

Nog te veel onveilig werk en illegale arbeid

Bij bedrijven verslapt de aandacht voor veilige arbeidsomstandigheden geleidelijk. Ook zijn problemen met illegale arbeid op de werkvloer vorig jaar weer iets toegenomen. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de inspectiedienst over 2010.

De arbeidsomstandigheden bleken vorig jaar niet in orde bij 61 procent van de gecontroleerde bedrijven. Dat was een jaar eerder 58 procent en het jaar daarvoor nog 56 procent. Ook stuitte de inspectie in 2010 op misstanden bij 18 procent van de controles op illegale arbeid, tegen 17 procent in 2009 en 16 procent in 2008.

Volgens directeur Jan van den Bos van de Arbeidsinspectie blijven inspecties nodig om het aantal arbeidsongevallen en beroepsziekten te beperken. Ook moet zo verdringing van 'gewone' werknemers en eerlijke ondernemers door illegale arbeid en onderbetaling worden voorkomen.

3JS in halve finale Eurovisiesongfestival

De 3JS staan donderdagavond in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival in Düsseldorf. Tien van de negentien landen gaan door naar de finale. De Volendamse band moet als derde het podium op.

De landen die donderdag om een finaleplaats strijden, zijn in volgorde van optreden: Bosnië en Herzegovina, Oostenrijk, Nederland, België, Slowakije, Oekraïne, Moldavië, Zweden, Cyprus, Bulgarije, Macedonië, Israël, Slovenië, Roemenië, Estland, Wit-Rusland, Letland, Denemarken en Ierland.

In totaal doen er 43 landen mee, waarvan er 5 sowieso een plaatsje in de finale van zaterdag hebben. Dat zijn de grootste betalers: Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Duitsland.

De TROS zendt de show rechtstreeks uit vanuit de Fortuna Düsseldorf Arena, vanaf 21.00 uur op Nederland 1. Radiopresentator Daniël Dekker en zanger Jan Smit becommentariëren de 56e editie van de liedjeswedstrijd voor de Nederlandse kijker. Dinsdag was de eerste halve finale.

Check ook voor meer nieuws over het Songfestival ons ESF-forum.


3JS in halve finale Eurovisiesongfestival (Foto: FOK! - Thom Puiman)

'Bayern en Schalke eens over transfer Neuer'

Manuel Neuer is een stap dichterbij een overgang naar Bayern München. Beide clubs hebben volgens Bild een akkoord bereikt over de transfer van de doelman. Bayern betaalt naar verluidt direct achttien miljoen euro voor de 25-jarige keeper.

Schalke zou daarna nog zeven miljoen euro (inclusief bonussen) over verschillende termijnen voor Neuer kunnen ontvangen. De transfer leek af te ketsen omdat de onderhandelingen zeer moeizaam verliepen tussen beide Duitse topclubs, maar Schalke accepteerde het bod van Bayern na langdurig onderhandelen. Neuer kan bij Bayern een vierjarig contract ondertekenen. Der Rekordmeister was al langere tijd op zoek naar een nieuwe keeper omdat men niet tevreden was over doelmannen Hans-Jörg Butt en Thomas Kraft.

Laatstgenoemde gaat Bayern komende zomer verlaten voor Hertha BSC. Neuer zal naar verwachting de plaats onder de lat innemen bij Bayern na dit seizoen. De aanvoerder van Die Königsblauen speelt zaterdag zijn laatste competitieduel, waarna nog de bekerfinale volgt.

Zelfs voor minder

Meestal draagt ze zwarte jurkjes rond haar smalle lijf. Helaas bezit ze hoegenaamd geen tieten van enige betekenis. Je kunt niet alles hebben. Ze heeft ravenzwart krulhaar, waardoor haar bleke huid wat afsteekt. Op haar wangetjes zaten blosjes. In gedachten probeerde ik me voor te stellen hoe het zou zijn als ze met haar onderlip van beneden naar boven langs mijn toompje streek.

Dark Souls krijgt Collector's Edition

Gisteren berichtten we al over een trailer en releasedatum van Dark Souls. Vandaag wordt de Collectors Edition uit de doeken gedaan. Geen zorgen, je hoeft niet meer geld bij te leggen. De luxe editie kost net zoveel als de normale doos, de enige voorwaarde is dat je de game moet pre-orderen.

De Amerikaanse versie zal verschillen van de Europese, de eerder genoemde is een stuk meer minimalistisch. Beide versies krijgen een soundtrack CD, making of, artbook en een kleine strategy guide. De game komt verpakt in een speciale metalen hoes.

dark souls
Europese-versie

dark souls
Amerikaanse-versie

Wozniacki naar derde ronde in Rome

Caroline Wozniacki heeft de derde ronde van het Masters-toernooi in Rome bereikt. De Deense favoriete had woensdag geen kind aan de Australische Anastasia Rodionova: 6-2 en 6-0. In de volgende ronde neemt Wozniacki het op tegen de Belgische Yanina Wickmayer, die Ana Ivanovic met 2-6, 7-6 (4) en 6-3 versloeg.

Victoria Azarenka was in de tweede ronde met 6-2 en 6-2 te sterk voor thuisspeelster Sara Errani. De Wit-Russische treft nu Anastasia Pavlyuchenkova aan de andere kant van het net. De Chinese Na Li, de Servische Jelena Jankovic en de Australische Samantha Stosur drongen ook door tot de derde ronde.

Li won met 6-4 en 6-2 van Lourdes Dominguez Lino, Jankovic stuurde Lucie Safarova met 6-0 en 6-3 naar huis en Stosur was Iveta Binesova de baas: 6-1 en 7-5.


Wozniacki naar derde ronde in Rome (Foto: Novum)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.