Adebayor na jaar terug bij Togo

Aanvaller Emmanuel Adebayor keert zondag terug in het Togolees elftal, dan speelt het land tegen Malawi in de kwalificatie voor de Afrika Cup van 2012. De 27-jarige Adebayor kwam niet meer voor zijn land uit sinds de bus van Togo aan de vooravond van de Afrika Cup van vorig jaar in Angola door rebellen werd beschoten.

De door Manchester City aan Real Madrid verhuurde Adebayor speelde tot nu toe 42 interlands. Daarin scoorde hij 23 keer. Zonder Adebayor won Togo de eerste vijf kwalificatieduels nog niet. Drie keer werd gelijkgespeeld, twee keer werd verloren.

Bij de aanslag kwamen twee stafleden en een buschauffeur om het leven. "Ik word nog steeds achtervolgd door de gebeurtenissen die ik die verschrikkelijke middag heb gezien", laat Adebayor op de website van de FIFA weten.

Togo werd oorspronkelijk voor twee Afrika Cup-toernooien geschorst omdat de voetbalploeg zich onder druk van de regering had teruggetrokken na de aanslag in januari 2010. In mei won het West-Afrikaanse land een arbitragezaak die het bij het CAS had aangespannen tegen de Afrikaanse voetbalbond CAF.


Adebayor keert terug bij Togo (Foto: Novum)