GameBoy Advance is 10 jaar oud

Op 21 maart 2001 verscheen GameBoy Advance in Japan en dat betekent dat we een verjaardag hebben (nou ja, gisteren eigenlijk). GameBoy Advance verscheen in juni van dat jaar in Amerika en Europa en kostte hier zo'n 300 gulden (ongeveer 135 euro). Launchtitels in Nederland waren onder andere Kuru Kuru en Super Mario Advance.

GameBoy Advance kende aantal toptitels als Advance Wars, Golden Sun, Mario & Luigi en Wario Ware maar een veelgehoorde 'klacht' was wel het grote aantal remakes in de vorm van Metroid: Zero Mission, Final Fantasy IV, V, VI en de gehele Mario Advance-reeks. GameBoy Advance is in totaal ruim 80 miljoen keer over de toonbank gegaan en staat daarmee derde achter Nintendo DS (150M) en de originele GameBoy (120M).

GBA

Twee jaar na de lancering verscheen een nieuw model van GameBoy Advance: GameBoy Advance SP welke een geheel nieuw 'dichtklap'-design kreeg én verlichting achter het scherm zodat je ook daadwerkelijk kon zien wat er op je scherm gebeurde. Weer wat later verscheen de GameBoy Micro; een kleine, maar zeer fijne, uitvoering van de laatste GameBoy van Nintendo. De naam stierf toen Nintendo DS een groot succes bleek te zijn.

Wat zijn jouw herinneringen aan Nintendo GameBoy Advance?