'Twee kandidaten voor CDA-voorzitterschap'

Ruth Peetoom en Sjaak van der Tak maken de beste kans om de nieuwe voorzitter van het CDA te worden. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.

Peetoom is predikante in Utrecht en maakte deel uit van de partijcommissie die de verkiezingsnederlaag onderzocht. Zij wordt gesteund door negen provinciale afdelingen, schrijft de krant. Peetoom is kritisch over de samenwerking met de PVV; tijdens het congres over regeringsdeelname stemde zij tegen. Peetoom wil haar kandidatuur niet toelichten tegenover de krant.

Van der Tak is momenteel burgemeester van Westland. Eerder was hij wethouder in Rotterdam, waar het CDA met de LPF in het college zat. Naar verluidt is hij wel voor samenwerking met de partij van Geert Wilders. In de krant zegt Van der Tak dat hij is benaderd om zich te kandideren.

Een woordvoerder van het partijbureau wilde maandag niet reageren op hun eventuele kandidatuur. De namen van de kandidaten worden op 4 maart bekendgemaakt.

De partij zit al sinds de verkiezingen van 9 juni zonder voorzitter, toen Peter van Heeswijk opstapte vanwege de teleurstellende stembusuitslag. CDA-coryfee Wim Deetman en Ferdinand Grapperhaus trokken zich eerder terug als kandidaat-voorzitter. Beide heren waren alleen beschikbaar als zij de enige kandidaat zouden zijn.