Deetman kandidaat-voorzitter CDA

Wim Deetman en Ferdinand Grapperhaus zijn kandidaat voor het voorzitterschap van het CDA. Een selectiecommissie heeft hun namen voorgelegd aan het partijbestuur, meldt de NOS.

Deetman presenteert donderdagochtend zijn onderzoek naar het misbruik binnen de kerk. Daarnaast was hij minister van Onderwijs, voorzitter van de Tweede Kamer en burgemeester van Den Haag. Grapperhaus heeft ervaring als advocaat en is hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de Universiteit van Maastricht. Hij was voorzitter van de programmacommissie van het CDA voor de verkiezingen van dit jaar.

Deetman staat bekend als tegenstander van de coalitie met gedoogsteun van de PVV. Grapperhaus was voor. De leden bepalen uiteindelijk wie de nieuwe voorzitter wordt.

De vorige voorzitter, Peter van Heeswijk, vertrok in juni na een dramatische verkiezingsuitslag. De partij verloor de helft van de zetels in de Tweede Kamer. Hij bekleedde de functie vier jaar. Hij werd opgevolgd door waarnemend voorzitter Henk Bleker. Toen die staatssecretaris werd, nam Liesbeth Spies het tijdelijk over. Op het partijcongres van 12 februari wordt de definitieve opvolger gekozen.