'Binnen een jaar CDA vernieuwen'

Het CDA moet zich binnen een jaar vernieuwen. De partij moet inhoudelijk en organisatorisch op de schop om weer een toonaangevende rol in de Nederlandse samenleving te kunnen vervullen. Dat zei waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies vrijdagavond bij de presentatie van het rapport-Frissen over de verkiezingsnederlaag op 9 juni.

De conclusies van de Limburgse commissaris van de koningin Léon Frissen, die donderdagavond al uitlekten, zijn niet mals. "Het CDA is de afgelopen jaren onzichtbaar geweest", zei hij vrijdag. Alles was gericht op het behoud van rust en stabiliteit. Hierdoor kreeg de partij een 'grijs' profiel en vond onvoldoende vernieuwing plaats. "De partij kwam als politieke beweging tot stilstand."

Verder raakte tijdens het laatste kabinet-Balkenende het machtsevenwicht tussen partijbestuur, fractie en kabinet volledig uit het lood en werd de fractie te veel een verlengstuk van het kabinet, zei Frissen. Ook werd onvoldoende aandacht besteed aan het aanwijzen van de nieuwe lijsttrekker. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) werd bij gebrek aan beter opnieuw benoemd, terwijl hij zelf eigenlijk niet meer wilde.

Als oplossing stelt Frissen voor om de politiek leider van het CDA dit ambt maar twee termijnen van vier jaar te laten vervullen. Dan ontstaat een 'natuurlijk moment' van opvolging. Daarnaast hoort de politiek leider thuis in de Tweede Kamer en niet in het Torentje, aldus Frissen.

Spies kondigde aan dat zij bij het komende partijcongres over twee weken al een plan van aanpak wil presenteren. Dan kunnen de leden ook hun zegje doen over de toekomst van de partij. De waarnemend partijvoorzitter wil verder aan de slag met de inhoudelijke profilering van de partij. Dan gaat het om een vertaling van de uitgangspunten van het CDA naar 'de vragen van deze tijd'. Dan gaat het om het herinrichten van de verzorgingsstaat en het milieu- en klimaatbeleid.