Deetman niet nieuwe partijvoorzitter CDA

Wim Deetman en Ferdinand Grapperhaus worden toch niet de nieuwe partijvoorzitter van het CDA. Het bestuur van de partij heeft vrijdagavond besloten verder op zoek te gaan naar nieuwe kandidaten voor het partijvoorzitterschap, nadat Deetman en Grapperhaus hadden aangegeven alleen beschikbaar te zijn voor een zogenoemde enkelvoudige voordracht, meldt het CDA zaterdag.

Bij een enkelvoudige voordracht wordt slechts één kandidaat voorgedragen voor het voorzitterschap. Mede gezien de conclusies van de commissie-Frissen, die onderzocht hoe het CDA kon worden gehalveerd tijdens de verkiezingen, stelt het partijbestuur te hechten aan een dubbele voordracht en een ledenverkiezing. De commissie pleitte in het rapport onder meer voor het meer betrekken van leden.

De NOS meldde donderdag dat Deetman en Grapperhaus de kandidaten waren voor het voorzitterschap van het CDA. Een selectiecommissie had hun namen voorgelegd aan het partijbestuur.

Het partijbestuur stelt het te betreuren dat de namen uit het voorstel van de selectiecommissie eerder deze week zijn uitgelekt. "Het verdient namelijk grote waardering dat beide kandidaten in deze moeilijke periode op verzoek van de partij bereid zijn gevonden voorzitter te willen worden."

Volgende week neemt het partijbestuur een besluit over een nieuwe procedure.

De vorige voorzitter, Peter van Heeswijk, vertrok in juni na een dramatische verkiezingsuitslag. De partij verloor de helft van de zetels in de Tweede Kamer. Hij bekleedde de functie vier jaar. Hij werd opgevolgd door waarnemend voorzitter Henk Bleker. Toen die staatssecretaris werd, nam Liesbeth Spies het tijdelijk over. Op het partijcongres van 12 februari wordt de definitieve opvolger gekozen.