Pirelli: "Te vroeg om te oordelen"

Bandenfabrikant Pirelli vindt dat het na de test in Valencia nog te vroeg is om te oordelen over het rubber dit jaar in de Formule 1 gebruikt zal gaan worden. Ongeveer de helft van de rijders klaagde over het schoeisel, maar motorsportbaas van het Italiaanse merk Paul Hembery, vindt dat de renstallen meer geduld moeten hebben.

Hembery vindt in Turun Sanomat dat de weersomstandigheden in Valencia niet ideaal waren om een goed oordeel te kunnen vellen. "Het is nog te vroeg om er over te oordelen. Het was eigenlijk te koud voor deze banden." Hij meldde verder dat Pirelli de banden nog wat aan gaat passen, maar wil niet overhaasten. "We kunnen niet zomaar wijzigingen gaan maken op basis van data of commentaar van individuen, terwijl we ons oor ook niet te luister leggen naar de wensen van een enkeling. Er moet een algehele consensus zijn."

De motorsportbaas van Pirelli vindt de kritiek van de teams overdreven. "Het lijkt wel of iedereen vergeten is dat alle banden nu eenmaal slijten." Ook de klachten over overstuur vindt Hembery onterecht. "Er is ons gevraagd hardere en sterkere voorbanden te maken, en dat hebben we gedaan. Een logisch gevolg daarvan is dat de balans van de auto's verandert."

"Vorig jaar waren er namelijk aardig wat coureurs die over onderstuur klaagden, maar nu zijn er ineens weer rijders die last hebben van overstuur. Wat dat betreft kun je wel bezig blijven, want wij kunnen de banden niet voor iedereen op maat maken. Ze passen nu eenmaal beter bij de ene coureur dan bij de ander."

Dat Pirelli moet leveren aan alle twaalf teams maakt het er volgens Hembery niet makkelijker op. "Het lijkt er voor buitenstaanders wellicht op dat ze alle twaalf grotendeels vergelijkbare auto's inzetten, maar de werkelijkheid is dat elke bolide een aparte aanpak vereist en elk team andere eisen heeft. Het is dan ook aan ons om een goede balans te vinden en banden te leveren die bij elk team ongeveer even goed passen, want het zou natuurlijk fout zijn om bepaalde teams te bevoordelen."