Zijlstra: zonder publiek geen subsidie

Culturele instellingen die te weinig publiek trekken, krijgen voortaan geen subsidie meer. Dat schrijft staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) maandag aan de Tweede Kamer.

In zijn brief zet hij de hoofdlijnen van zijn cultuurbeleid uiteen. Volgens de bewindsman heeft de overheid de afgelopen decennia het particulier initiatief overgenomen, in plaats van aangevuld. "Dat is niet gezond. Het is tijd voor een cultuuromslag, een herijking." De sector moet hierdoor minder afhankelijk worden van de overheid.

Zijlstra wil subsidieaanvragen daarom gaan beoordelen op vijf criteria, in plaats van alleen op de artistieke kwaliteit. Behalve het aantal bezoekers worden instellingen voortaan bijvoorbeeld ook getoetst op ondernemerschap en de toegankelijkheid voor kinderen en jongeren.

Zijlstra gaat de hervormingen de komende tijd in overleg met de cultuursector uitwerken, nadat de Raad voor Cultuur erover heeft geadviseerd. Het nieuwe stelsel treedt in 2014 in werking.

Het kabinet wil in totaal tweehonderd miljoen euro bezuinigen op de culturele sector. Volgend jaar staat een eerste bezuiniging van dertig miljoen ingeboekt.