Gemeenten snijden 9% in cultuur

Nederlandse gemeenten bezuinigen de komende twee jaar 173 miljoen euro op kunst en cultuur. Gemiddeld geven gemeenten in 2012 negen procent minder uit, een bedrag dat neerkomt op tien euro per inwoner.

Dat meldt RTL Nieuws zaterdag, dat samen met Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen hier onderzoek naar deed. Voor het onderzoek vulden 59 procent van de gemeenten met daarin 65 procent van de bevolking een enquête in.

Hieruit blijkt dat de gemeente Echt-Susteren met 41 procent het meest bezuinigt op kunst en cultuur, gevolgd door de gemeente Boxmeer, die dertig procent bespaart. Zaltbommel staat op de derde plek met 27,7 procent minder.

Hoewel de meeste gemeente gaan bezuinigingen, zijn er ook gemeenten die juist meer geld willen uitgeven aan kunst en cultuur. Zo gaat er bij de gemeente Schermer 31.000 euro extra naar cultuur, een stijging van bijna dertig procent voor deze kleine gemeente.

Tussen de grote steden bestaan daarnaast behoorlijke verschillen. Zo gaat de gemeente Den Haag 16,5 procent minder uitgeven aan kunst en cultuur, tegenover 4,8 procent minder in de gemeente Rotterdam. In Amsterdam en Utrecht wordt bijna tien procent bezuinigd op kunst en cultuur.