Ambitieuze Viergever: "Cocu begon ook als linksback"

Nick Viergever denkt voorzichtig aan een toekomst in Oranje. De linksback van AZ ziet enige gelijkenissen met de ontwikkeling van oud-international Philip Cocu. Viergever heeft daarnaast vertrouwen in het nieuwe seizoen.

Viergever maakte deze zomer de overstap van Sparta Rotterdam naar AZ. Trainer Gertjan Verbeek posteerde de 21-jarige jeugdinternational op linksback. Viergever denkt zich daar goed te kunnen ontwikkelen. "Phillip Cocu heeft ook jarenlang succesvol op verschillende posities gespeeld", zegt de nieuweling van AZ op de clubsite.

De talentvolle verdediger annex middenvelder heeft vertrouwen in een goed seizoen met zijn nieuwe club. "Als AZ zijnde moeten we zowel naar het rechter- als linkerrijtje uitstralen dat ze kansloos zijn in Alkmaar. Laat ze maar bang zijn voor ons", aldus Viergever, die AZ niet om de landstitel mee ziet strijden dit seizoen.

"De doelstelling is Europees voetbal. Maar als we als eenheid opereren en onze doelstelling van geen enkele thuiswedstrijd verliezen halen, ben je al een behoorlijk stuk op weg. De doelstelling kan altijd worden bijgesteld. Toch denk ik dat Ajax of PSV kampioen gaat worden. Zij zijn qua begroting bijna verplicht om eerste te worden."

Over zijn nieuwe rol is Viergever positief. "Ik heb er nog zelden gespeeld. Het is natuurlijk wel zo dat linksbacks en linker centrale verdedigers over de gehele wereld schaars zijn. In Nederland is dat helemaal het geval. Daar moet ik mijn voordeel uit halen. Als ik me als linksback kan doorontwikkelen tot Oranje, dan moet ik dat doen."