Van Bommel: "Hoofdstuk Van Basten afgesloten"

Mark van Bommel is erg gelukkig dat bondscoach Bert van Marwijk hem weer terughaalde bij Oranje na zijn absentie op Euro 2008.

Van Bommel werd door toenmalig bondscoach Marco van Basten buiten de selectie gelaten. Van Basten liet tijdens dit WK al doorschemeren dat de middenvelder van Bayern München ook tijdens dit WK (bij zijn gevraagde ideale elf) niet in actie zou komen bij Oranje.

Toch was de oud-topspits van onder meer AC Milan maandag positief over Van Bommel, die hij de beste speler van het veld noemde bij Nederland - Denemarken. Van Bommel zelf reageert gelaten op het compliment. "De ene keer is hij negatief, dan weer positief", aldus Oranje-international.

De relatie tussen Van Bommel en Van Basten was alles behalve goed. De aanvoerder van Bayern bedankte ook uiteindelijk voor het spelen in Oranje onder Van Basten. "Het was de moeilijkste beslissing uit mijn loopbaan", blikt Van Bommel terug tegenover het ANP.

"Bedanken voor je land. Dat doe je niet zo maar. Ik heb heel wat gemist. Maar er zijn destijds dingen gebeurd die niet konden. Alle spelers weten dat ik gelijk heb gehad. Ik heb daardoor nog nooit een EK gespeeld. Ik ben nu in de kracht van mijn leven, maar toen was ik dat helemaal. Dat doet wel wat met je. Maar het is afgesloten. Ik ben blij en trots dat ik er nu wel sta."