FIA laat teams betalen voor informatie

Autosportfederatie FIA wil de Formule 1-teams laten betalen voor informatie die tot op heden gratis was, zo meldt het Italiaanse Autosprint. Zo is de weerdienst voortaan niet meer gratis en moet er betaald worden om de positie van de andere auto's op de baan te kunnen zien.

Laatstgenoemde systeem wordt vooral gebruikt om rijders in trainingen op het juiste moment de baan op te sturen en in de race om de bij pitstops te kijken waar de concurrenten zich bevinden. Door eerder of later te stoppen kan hier voordeel uit gehaald worden.

Het weersysteem is afkomstig van Meteo France en is zeer geavanceerd. Met behulp van twee radars kunnen de weersomstandigheden van minuut tot minuut bijgehouden worden en kan de komst van een regenbui exact voorspeld worden. De intensiteit van de regenval wordt in drie kleuren weergegeven, waardoor het eenvoudig is om te bepalen of rijders binnen moeten komen om banden te wisselen of op slicks buiten kunnen blijven.

Naast de Formule 1 maakt ook Roland Garros sinds dit jaar gebruik van het weersysteem. Hierdoor wist de organisatie wanneer de partijen onderbroken moesten worden en weer hervat konden worden.