[Giro] Lloyd treedt uit schaduw met ritzege

Matthew Lloyd werd in 2008 nationaal kampioen van Australië, maar in het Toscaanse Carrara pakte hij eindelijk zijn eerste grote internationale zege. Met het winnen van de zesde etappe in de Giro d'Italia trad de 26-jarige wielrenner van Omega Pharma-Lotto eindelijk eens uit de schaduw van zijn landgenoot Cadel Evans, voor wie hij de afgelopen jaren een knechtenrol vervulde.

Evans verruilde aan het eind van vorig seizoen Lotto voor het Amerikaanse BMC en dat maakte het voor Lloyd makkelijker om af en toe voor zijn eigen kansen te gaan. "Dat is wel een beetje zo", gaf de ritwinnaar schoorvoetend toe. "Maar geen kwaad woord over Cadel. Hij gunt met het allerbeste. Ik heb net ook al snel een schouderklopje van hem gekregen."

De afgelopen jaren maakte Lloyd van dichtbij mee dat door de prestaties van Evans het wielrennen in Australië steeds populairder werd. "Iemand als Cadel heeft aangetoond alle grote wedstrijden te kunnen winnen", zo prees hij de wereldkampioen. "Voor mij is dat wat lastiger, maar als je een kans krijgt moet je die grijpen. Dat heb ik vandaag gedaan."

Lloyd koos vandaag samen met Rubens Bertogliati al snel voor de aanval en had het geluk dat het peloton voor de tweede dag op rij te laat wakker werd. Op het laatste klimmetje van de dag rekende hij af met zijn Zwitserse vluchtmakker om aan de streep veertig seconden over te houden. "Pas toen ik bij de laatste bocht voor de finish achterom keek en niemand meer zag, wist ik dat de zege binnen was", zei de zichtbaar geëmotioneerde ritwinnaar.

De renners van Rabobank bemoeiden zich niet met de ritzege, maar deden met Pieter Weening wel goede zaken in het klassement. De Fries finishte in het voorste deel van het verbrokkelde peloton en klimt van de zestiende naar de elfde plaats. En dat terwijl hij aan het begin van de rit betrokken was bij een valpartij. "Pieter heeft behoorlijk wat last van zijn bil, maar gelukkig valt de schade uiteindelijk wel mee", zei ploegleider Nico Verhoeven. Morgen krijgen de renners een pittige etappe met drie beklimmingen en enkele onverharde wegen voor hun kiezen.