'Visie PVV is vaak onduidelijk'

Diverse maatschappelijke organisaties vinden dat de visie van Geert Wilders' PVV vaak onduidelijk is. Uit een rondgang van NRC Handelsblad langs ruim twintig organisaties blijkt dat de standpunten van de PVV 'onduidelijk en onvoorspelbaar' zijn.

Ook het in contact komen met de PVV blijkt vaak een lastige klus. "Ze vinden dat we establishment zijn en te dicht tegen de ministeries aanzitten", zo zegt ANWB-directeur Van Woerkom. Hij zegt verder dat de PVV zich heel erg inzet voor de automobilist, maar "hun standpunt over toerisme en recreatie kent de ANWB niet."

De Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt niet te weten of de PVV een visie over wonen heeft. "We hebben ze nooit kunnen betrappen op een visie en een standpunt over wonen. Je hoort ze er niet over", aldus Hans André de la Porte van VEH. Aedes, de overkoepelende organisatie van woningcorporaties, vindt dat de partij vaak van standpunt wisselt.

De standpunten inzake onderwijs en zorg zijn wel duidelijk. "Op basis van wat ik tot dusverre aan plannen heb gehoord, zou ik er niet rouwig om zijn als de PVV in de regering komt", zo luidt het commentaar van de voorzitter van Beter Onderwijs Nederland. Verder wordt de 'kwetsbare positie van mensen in zorg- en verpleeghuizen' vaak genoemd volgens de directeur van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad.

Op de site van de PVV staat nog de visie op een aantal zaken in aanloop naar de verkiezingen van 2006.