Renners Fidea tekenen charter

Dit weekend wordt het WK veldrijden verreden in het Tsjechische Tabor, de enige wedstrijd van het jaar waar het landsbelang hoger in het vaandel staat dan het teambelang. Al lijkt dit niet altijd op te gaan. Denk maar terug aan het WK in 2000 in St. Michielsgestel waar Belg Sven Nys niet achter Nederlander, en uiteindelijk wereldkampioen, Richard Groenendaal aan mocht rijden.

Om dit soort gevallen voor te zijn hebben de Fidea-renners (onder andere Zdenek Stybar en Bart Wellens) een charter ondertekend waarbij ze beloven hun teammaarts te steunen wanneer dit niet in strijd is met de landsbelangen. Wellens gaf tegen Het Nieuwsblad meer uitleg over het charter.

"We hebben allemaal het charter ondertekend dat we als een ploeg willen rijden en dat zal ik respecteren. Ik wil maandag niet als het zwarte schaap naar België terugkeren. Mocht ik iets kunnen doen voor Stybar dat niet indruist tegen de Belgische belangen, zal ik dat niet laten. Maar voor de rest zal ik me gedeisd houden," aldus de voormalig wereldkampioen.