Fuji schrapt Formule 1-race

De Fuji Speedway verdwijnt van de Formule 1-kalender. Dit werd dinsdag door de organisatie van het circuit bekendgemaakt. De afgelopen twee jaren werd de race op het Japanse circuit gehouden en zou in het vervolg iedere twee jaar verreden worden. De andere jaren wordt er op Suzuka gereden.

De mindere stand van de economie heeft de eigenaar van de baan Toyota doen besluiten om dit plan te laten varen. "Omdat de marktcondities slecht zijn en er slechts maar enkele tekenen van herstel zijn, hebben we moeten besluiten dat het te lastig is om de Japanse Grand Prix nog te gaan organiseren," luidde een verklaring.

Fuji keerde in 2007 terug op de Formule-kalender nadat Toyota het circuit ingrijpend opgeknapt had. Lewis Hamilton won toen de race onder barre omstandigheden, terwijl Fernando Alonso vorig jaar er verrassend de beste was.

Dit jaar wordt geracet op Suzuka dat eigendom is van Honda. De Japanse autofabrikant trok zich afgelopen winter plotseling terug uit de Formule 1 en het is nog maar de vraag of zij wel het bedrag voor de race op willen hoesten. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de Japanse Grand Prix in 2010 zomaar van de kalender verdwenen zijn.