FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 juli 2009

Mensensmokkelaars opgepakt

Een vijftal mannen is door de Koninklijke Marechaussee opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De verdachten, in de leeftijd van 37 tot 51 jaar, zouden mensen vanuit Iran naar Canada en West-Europa gesmokkeld hebben.

De mannen, onder andere afkomstig uit Amsterdam en Zaandam, opereerden vanuit een werkplaats in Amsterdam. Daar maakten ze valse paspoorten. Het onderzoek naar hun praktijken loopt nog.

Engelse interesse voor Valbuena

Mathieu Valbuena zou dit seizoen wel eens naar Engeland kunnen verkassen. De middenvelder van Olympique Marseille kan rekenen op de belangstelling van Wigan Athletic en Liverpool.

De 24-jarige Valbuena is een gewilde speler bij meerdere clubs in Europa, vooral daar zijn toekomst bij Marseille onzeker is. De Fransman tekende vorig jaar nog wel een contract dat hem tot 2013 aan de Franse club bindt, hetgeen er ook voor zorgt dat hij niet goedkoop is. Desondanks zijn er volgens zijn zaakwaarnemer in ieder geval twee Engelse clubs geïnteresseerd in de diensten van Valbuena. Naar verluidt heeft Wigan Athletic reeds een bod gedaan, en zijn naast Liverpool ook Chelsea en Everton onder de geïnteresseerden.

Bij Liverpool is de speler geen onbekende. In de Champions League-groepsfase scoorde hij op Anfield namens Marseille de enige treffer in het seizoen 2007-08. Christophe Hutteau, de zaakwaarnemer van de Fransman, bevestigde de interesse van Wigan.

"Mathieu is zeker geïnteresseerd in spelen in Engeland, aangezien de Premier League de beste competitie van Europa is", vertelde Hutteau. "Wigan is geïnteresseerd in Mathieu, maar ik denk dat hij liever naar een grotere club wil. Liverpool is heeft ook interesse, net als teams in Spanje, Duitsland, Italië en Rusland. Ik denk dat Mathieu Marseille zal verlaten en ik denk ook dat de kans groot is dat hij naar Engeland gaat."

Marokko ontslaat bondscoach

De Marokkaanse bond heeft de 66-jarige bondscoach Roger Lemerre de laan uit gestuurd. Vanwege de teleurstellende resultaten in de kwalificatiecyclus wordt de Fransman per direct ontslagen.

Lemerre, die pas een jaar werkzaam was bij de De Atlas Leeuwen, verzamelde in groep A van de Afrikaanse kwalificatie voor het WK slechts twee punten uit drie duels. Gabon en Togo staan er een stuk beter voor in de groep waar alleen de nummer één zich plaatst voor het WK in Zuid-Afrika.

Lemerre stelde ook teleur als keuzeheer van Frankrijk op het WK in 2002. Met Tunesië was hij wel succesvol. In de finale van de Afrika Cup van 2004 wist hij met 2-1 te winnen van zijn oude werkgever, Marokko.

[Fotoreportage] Sensation-Wicked Wonderland

Sensation: Wicked Wonderland was dit jaar een visueel spektakel. Twee nachten na elkaar was de Amsterdam ArenA gevuld met feestgangers gehuld in het wit. Ze konden allemaal genieten van fenomenale lichtshows en verschillende acts gedurende de nachten. Foto's werden gemaakt in de nacht van 3 op 4 juli 2009.

Klik hier om de gehele fotoreportage te bekijken!

Dressed in virgin white

Atouba gaat bij Ajax voor het landskampioenschap

Dinsdagmiddag tekende Thimothee Atouba een contract voor twee jaar bij Ajax. Dit zorgde voor een hereniging van de linksback met trainer Martin Jol. De speler en de coach werkten bij Hamburger SV ook al samen.

Op de clubsite van Ajax liet Atouba duidelijk merken waarom hij naar Amsterdam is gekomen. De Kameroener wil met Ajax de landstitel winnen. Hij is tevens erg gelukkig dat hij wederom met Jol samenwerkt.

"Ik wil moet Ajax de titel veroveren. Daarvoor moeten we keihard werken. Ik hoop ook dat ik zo snel mogelijk kan aansluiten bij de selectie, zodat ik topfit aan het seizoen kan beginnen," aldus de oud-speler van HSV.

"Ik vind het heel positief om met bekende mensen te werken. Deze trainer heeft me altijd veel vertrouwen gegeven. Dat is belangrijk voor een speler. Ik heb een goede band met hem," aldus Atouba over de verstandhouding tussen hem en Jol.

Taktak kiest voor vervolg bij Fortuna Sittard

Fortuna Sittard is er wederom in geslaagd een speler vast te leggen. Deze keer betreft het de 19-jarige Taner Taktak.

De talentvolle middenvelder zette dinsdag zijn handtekening onder een tweejarig contract. De speler met Turkse roots is afkomstig uit de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. Taktak maakte het voorbije seizoen ook al deel uit van de A-selectie van Fortuna Sittard. De middenvelder mocht zich in de belangstelling verheugen van clubs uit Nederland en Turkije, maar gaf uiteindelijk de voorkeur aan een langer verblijf in Sittard.

Fortuna heeft momenteel de Zweedse aanvaller Mariwan Sulejmani op proef. De 27-jarige Sulejmani was in zijn carrière actief bij clubs in Zweden en Engeland. Tegenover L1 omschreef trainer Roger Reijners de aanvaller als een fysiek sterke speler. Sulejmani krijgt tot en met zaterdag de tijd de technische staf van Fortuna te overtuigen van zijn kwaliteiten. Dit kan hij doen tijdens de oefenwedstrijden die de Limburgers de komende dagen afwerken.

Bolt loopt 200 meter in 19,59

Usain Bolt heeft bij wedstrijden van de Super Grand Prix in Lausanne op de 200 meter een tijd gelopen van 19,59 seconden. Dit ondanks tegenwind en overvloedige regenval.

Bolt bleef vandaag zijn concurrenten ver voor. LaShawn Merritt werd in 20,41 tweede, Churandy Martina eindigde als derde in 20,67. Op de 100 meter ging de zege vandaag naar Asafa Powell in 10,07. Steve Mullings eindigde in 10,28 als tweede, Mike Rodgers werd met 10,30 derde.

Nadal geschokt door dood Montcourt

Rafael Nadal heeft geschokt gereageerd op de dood van zijn collega Mathieu Montcourt.

"Deze ochtend stond ik op met het slechtste nieuws dat iemand kan ontvangen. Ik hoorde van de dood van mijn vriend Mathieu Moncourt. Ik ben nog steeds in shock, ik kan het niet geloven", aldus Nadal. "Op zo'n moment besef je weer de relativiteit van het niet kunnen tennissen. Mathieu zal nooit meer kunnen spelen."

De voorzitter van de internationale tennisfederatie ITF, Francesco Ricci Bitti, betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden van Moncourt. "Als junior boekte hij grote successen in het ITF-circuit, hij was een sterke tegenstander en een populaire speler. Onze gedachten zijn met de nabestaanden."

Uitslagen oefenduels 7 juli

In augustus wordt er weer gevoetbald in zowel de Eredivisie als in de Jupiler League, als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
RCSNAC Breda
Lurling (2), Amoah,
Gorter, Kolkka
0-5
Go Ahead Eagles
Colak, Bosz
De Graafschap
De Ridder
2-1
SUS Stadtlohn (Dui)Heracles Almelo
Hakola, Maertens, Dost
0-3
Roda JC
Kah, Junker
FC Volendam2-0
WKEAjax
Cvitanich (3), Bakircioglu (2),
Van der Heijden, Bodul
1-7
RKC Waalwijk
Benschop, Berger
PSV
Jonathan (2)
2-2
Schalke 04 (Dui)FC Twente0-0
TheoleAGOVV Apeldoorn
Chadli (2), Mulders,
Van de Haar, Wille,
Garritsen, Mulder
0-7
Regioteam HDTelstar1-5
BorgercompagnieBV Veendam
Bijlow (5), Hemmen (3),
Jansen (2), De Leeuw (2),
Lip, Van Dalen, Klok,
Van der Laan, Buurmeijer,
Veenstra, Lambooy
0-19 (Vanwege
onweer na 80
minuten gestaakt.)

Baas: "Seks lost problemen op"

Een Australische baas heeft een van zijn werkneemsters wel een heel apart advies gegeven voor haar gezondheidsproblemen. Hij raadde de vrouw aan om seks te hebben. De vrouw had last van hoofdpijn tijdens haar werk.

Het gebouw, waar de vrouw werkt, heeft slechte ventilatie, waardoor ze last kreeg van haar longen. Toen ze vervolgens bij haar baas ging klagen over de situatie kreeg zij als advies: "Seks zal je probleem wel oplossen." Uit een onderzoek is gebleken dat de vrouw inderdaad last had van haar longen. Tevens heerste er veel schimmel in het gebouw. De Australische media melden dat de vrouw een klacht heeft ingediend en er een rechtszaak is gestart tegen de man.

Herdenkingsdienst King of Pop afgelopen

Na ruim twee uur toespraken, muziek en zang is in het Staples Center in Los Angeles de herdenkingsdienst voor Michael Jackson vanavond afgelopen. Veel sterren betuigden de laatste eer aan de King of Pop.

Ook de familie nam afscheid van de popster. Dochter Paris sloot de ceremonie af. "Sinds mijn geboorte is mijn pappa altijd de beste vader geweest, die je je voor kunt stellen. Ik wilde zeggen dat ik zoveel van hem hou", aldus het meisje dat huilend in de armen van haar tante Janet viel.

De kist werd door de broers van Jackson de zaal uitgedragen. De mannen waren gekleed in zwarte pakken met gele dassen en donkere zonnenbrillen. Broer Jermaine zong tijdens de bijeenkomst en broer Marlon nam emotioneel afscheid: "Ze maakten hem belachelijk. Ik hoop dat ze je nu met rust laten."

Ook actrice en vriendin Brooke Shields hield een emotionele toespraak, evenals zangeres Queen Latifah. Basketbalsterren Magic Johnson en Kobe Bryant hielden een toespraak. Ook Berry Gordy, de oprichter van Motown, sprak de zaal toe. Onder anderen Usher, John Mayer en Mariah Carey leverden een muzikale bijdrage.

In het stadion waren naast de familie, 11.000 fans aanwezig.

Bewaarplicht internetgegevens half jaar

De Eerste Kamer debatteerde vandaag over het bewaren van gegevens over het surfgedrag van internetgebruikers. Deze gegevens moeten door internetaanbieders een half jaar lang bewaard worden, zo luidt de conclusie van het debat.

De bewaarplicht zou ervoor moeten zorgen dat het bel- en surfgedrag van verdachte personen nagetrokken kan worden door opsporingsinstanties. Met name de opslag van de gegevens omtrent het internetverkeer wordt fel bekritiseerd, omdat de privacy niet gewaarborgd is. Ook kunnen criminelen de maatregel eenvoudig omzeilen.

Met het stellen van de termijn van een half jaar heeft het kabinet een flinke concessie moeten doen, in de oorspronkelijke plannen was nog sprake van een termijn van anderhalf jaar. Nadat de Tweede Kamer stelde dat dat te lang was, werd de termijn bijgesteld naar een jaar. De Eerste Kamer vindt dit echter nog steeds te lang. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin brengt de termijn daarom terug tot een half jaar. Telefoniegegevens blijven wel een jaar bewaard.

Sluiter verslaat Maximo Gonzalez

Raemon Sluiter is doorgedrongen tot de tweede ronde van de Siemens Open in Scheveningen. De Rotterdammer versloeg Maximo Gonzalez in twee sets: 6-3 en 6-4. De Argentijn was als tweede geplaatst en staat momenteel 62e op de wereldranglijst.

In de week voor Wimbledon wist Sluiter ook al indruk te maken op het ATP-toernooi van Rosmalen, waar hij pas in de finale verloor van Benjamin Becker. In de tweede ronde van het Challenger toernooi in Scheveningen ontmoet Sluiter Rameez Junaid.

Ook Thiemo de Bakker bereikte de volgende ronde. De Nederlander versloeg de Australiër Joseph Sirianni in drie sets: 6-7, 6-4 en 6-3. De derde Nederlander die vandaag in actie kwam was Stephan Fransen. Bij een voorsprong van 6-1 en 4-1 voor de Nederlander moest diens opponent Pere Riba opgeven vanwege een blessure.

Voor Thomas Schoorel bleek de eerste ronde wel het eindstation te zijn. De Nederlander was niet opgewassen tegen Simon Greul (8) en verloor met 6-4 en 6-4. Gisteren werd ook Jesse Huta Galung al uitgeschakeld door Pablo Cuevas.

Zwitsers record voor Cancellara

Fabian Cancellara moest dinsdag toekijken hoe Lance Armstrong steeds dichter de Zwitser naderde in de strijd om de gele trui. Doordat de renner uit de Saxo Bank-ploeg een minieme voorsprong behield op de Amerikaan mag hij woensdag voor de dertiende keer de gele trui aantrekken, een Zwitsers record.

De klassementsleider gaat daarmee Ferdi Kübler voorbij in het overzicht. Kübler won in 1950 La Grande Boucle en had twaalf dagen maillot jaune om de schouders.

Zwitsers in de gele trui

NaamAantal dagen
Fabian Cancellara13 dagen
Ferdi Kübler12 dagen
Hugo Koblet11 dagen
Eric Maechler7 dagen
Fritz Schaer6 dagen
Alex Zülle4 dagen
Rubens Bertogliati2 dagen
Michel Frédérick1 dag
Giovanni Rossi1 dag

Ziani nieuwe aanwinst van Wolfsburg

De Algerijnse international Karim Ziani verruilt Olympique Marseille voor de Duitse landskampioen VfL Wolfsburg. Met de transfer is een bedrag van rond de vijf miljoen euro gemoeid.

Ziani heeft dinsdag een vierjarig contract bij VfL Wolfsburg ondertekend. Na de medische keuring liet coach Armin Veh weten erg tevreden te zijn met de komst van de Algerijnse middenvelder.

"Ik ben erg gelukkig met de komst van Karim Ziani. Hij past goed in onze selectie en hij zal ons helpen met onze doelstellingen te bereiken," aldus de voormalige coach van VfB Stuttgart over de komst van de Algerijn.

Ook de in Frankrijk geboren Ziani zelf gaf aan blij te zijn met zijn transfer. "Ik ben erg tevreden dat ik bij de Duitse landskampioen en in de Bundesliga kan spelen," zo liet de 26-jarige middenvelder weten.

De Mos onderhandelt met Persepolis uit Iran

Aad de Mos is momenteel in onderhandeling met de Iraanse topclub Persepolis. Dat bevestigde Tessa de Mos, zaakwaarnemer van de 62-jarige oefenmeester, dinsdag.

De Mos vertrok na het seizoen 2007/2008 bij Vitesse en zit sindsdien zonder club. Er waren recentelijk contacten met Sparta Rotterdam en het Turkse Gençlerbirligi, maar tot een dienstverband kwam het uiteindelijk niet.

Momenteel is de Hagenaar in gesprek met Persepolis uit Iran, zo wist zijn zaakwaarnemer Tessa de Mos te bevestigen. "Er wordt op dit moment onderhandeld, de club heeft een voorstel gedaan. Maar er is nog niets getekend."

Tessa de Mos gaf tevens aan dat Persepolis momenteel de enige optie is voor de ex-trainer van onder meer KV Mechelen, PSV en Werder Bremen.

Bende oplichters verzint 26 aanrijdingen

Acht inwoners van Enschede zijn opgepakt omdat ze er van verdacht worden 26 aanrijdingen in scène te hebben gezet. Daarbij werden meerdere verzekeringspartijen voor 85.000 euro opgelicht, zo maakte de politie vandaag bekend.

De verdachten, zowel mannen als vrouwen, variëren in leeftijd van 21 tot 51 jaar. In de meeste gevallen werd verzonnen schade opgegeven en gedeclareerd. In andere gevallen werd met opzet schade toegebracht. Soms werd er ook nog letselschade geclaimd. De acht Enschedeërs zitten in hechtenis.

[Upd] Diverse breuken voor Rooijakkers

Piet Rooijakkers is de tweede uitvaller in deze editie van de Tour de France. De renner van Skil-Shimano kwam vandaag ten val tijdens de ploegentijdrit. De wielrenner werd kort daarna afgevoerd naar het ziekenhuis.

Rooijakkers stond voorafgaand aan de vierde rit in La Grande Boucle op de 113e plaats en had meer dan tweeënhalve minuut achterstand op Fabian Cancellara, die met de gele trui aan de start verscheen.

Er is vooralsnog niets bekend over de verwondingen van de Nederlander.

Update:

Er gaan inmiddels geruchten dat Piet Rooijakkers, rijdend voor Skil-Shimano, tijdens de ploegentijdrit in de Tour de France zijn pols heeft gebroken. Daarnaast zou de renner ook nog een blessure aan zijn arm hebben.

Update 2:

Rooijakkers heeft een open breuk in zijn linkeronderarm opgelopen. Daarnaast heeft hij een duim uit de kom en problemen met zijn buik.

Update 3:

In een persbericht heeft Skil-Shimano laten weten dat Rooijakkers een gecompliceerde breuk in zijn linker onderarm heeft. Daarnaast heeft hij ook nog een kleine breuk in zijn ringvinger en is zijn een duim uit de kom.

De Brabander wordt vanavond in Montpellier geopereerd.

Naakt werken verbetert prestaties

Een Engelse bedrijfsadviseur heeft er voor gezorgd dat de medewerkers van het bedrijf dat hem inschakelde harder ging werken. Nu is dit op zich niets ongewoons, echter is de manier waarop hij dit voor elkaar kreeg enigszins opvallend. Hij liet hen namelijk een dag naakt werken.

Bedrijfpsycholoog David Taylor vroeg de medewerkers om de teamspirit te verbeteren door voor één dag uit de kleren te gaan. "Een organisatie vragen uit de kleren te gaan is de meest extreme techniek die ik heb gebruikt. Het lijkt raar maar het werkt. Het is de ultieme uiting van vertrouwen in jezelf en naar elkaar", aldus Taylor.

Aanvankelijk was er sprake van enige terughoudendheid, maar ondanks dat gingen bijna alle medewerkers uit de kleren. De 23-jarige manager Sam Jackson ging als enige vrouw volledig naakt aan het werk. "Het was briljant. Nu we elkaar naakt hebben gezien zijn er geen barrières meer".

Aan 'naked friday' ging een week aan opdrachten vooraf om de zenuwen van de medewerkers te doen verdwijnen. Zo moesten ze onder andere een lichaamsdeel onder het kopieerapparaat leggen, en een naaktmodel schetsen terwijl ze haar vragen konden stellen over wat ze van haar eigen lichaam vond.

Uiteindelijk blijkt dat de prestaties van het personeel inderdaad verbeterd zijn. Directeur Mike Owen is er dan ook zeer enthousiast over: "Ik raad iedereen aan te doen wat wij hebben gedaan. Het is niks seksueels. Als organisatie iets engs doen zorgt voor een betere band. We zijn sindsdien veel dichter naar elkaar toe gegroeid, zowel professioneel als persoonlijk. Het heeft ons de impuls gegeven die ik wilde".

Met dank aan allenicknameswarenalbezet voor de submit.

Wakker worden met Dance Dance Revolution

Iedereen kent het wel, lig je net lekker te slapen, gaat de wekker. Niets fijners dan nog even snoozen! Met de Finger Dance alarmklok gaat dat allemaal net iets anders. Voordat je kunt snoozen zul je namelijk met je vingers een aantal knoppen op de wekker op het juiste moment moeten indrukken, vergelijkbaar met de vlakken van Dance Dance Revolution.

De wekker is voor £9.99, iets meer dan tien euro, vanaf 30 september hier te koop.



Armstrong: "Kleine teleurstelling"

Lance Armstrong had de gele trui tijdens de ploegentijdrit voor het grijpen, maar moest op de finish twee tienden toegeven op de huidige leider in het algemeen klassement, Fabian Cancellara.

"Dit is inderdaad wel een kleine teleurstelling, maar het is helaas niet anders," aldus Armstrong na afloop van de rit. "Tijdens de race begon ik er echt in te geloven en dacht ik: 'dit is leuk, dit kan een mooi verhaal worden'. Maar Saxo Bank heeft in de slotfase wat tijd op ons goedgemaakt. Dat is knap, ik denk dat wij ons niets kunnen verwijten. We hebben er het maximale uitgehaald."

Cancellara was zichtbaar opgelucht, nadat de uitslag bekend was. Daaruit bleek namelijk dat hij ook morgen in het Maillot Jaune mag starten. "Dat is dan toch het voordeel dat je als Zwitser hebt. Wij hebben nu eenmaal altijd de tijd aan onze zijde," zei de renner van Team Saxo Bank lachend. De Zwitser had het geel in 2004 en 2007 ook al om de schouders hangen.

Melkert nieuwe VN-gezant voor Irak

Ad Melkert is door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties voorgedragen als VN-gezant voor Irak. Dat heeft VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP, waar de Nederlander nu voor werkt, vandaag laten weten.

Melkert is de tweede man van het UNDP. In maart werd hij door Ban gepasseerd om de topman van de organisatie te worden. Dat was hem in 2005 ook al overkomen.

De oud-fractievoorzitter van de PvdA keerde Nederland en de politiek de rug toe na de enorme nederlaag van zijn partij bij de verkiezingen in 2002. Hij kreeg de woede over zich heen van aanhangers van de vermoorde Pim Fortuyn. Die verweten hem dat hij Fortuyn had ‘gedemoniseerd’. Melkert ging hierop aan de slag bij de Wereldbank.

Ook Melkers opvolgers wisten de PvdA aan de rand van de afgrond te krijgen.


Melkert nieuwe VN-gezant voor Irak  (foto: DAG)

Uitslagen Tour-voorspeller ronde 4

Vandaag stond de 4e etappe in de Tour de France op het programma. Het betrof een ploegentijdrit die werd gewonnen door Astana. Tijd dus voor de punten van de Tour-voorspeller.

In deze etappe waren maar liefst 152 dagwinnaars. Zij hadden allemaal gekozen voor de ploeg van Astana.

In het klassement is BassieD de nieuwe leider met 192 punten. Inspire volgt nu op de tweede plaats met een totaal van 189 punten. De derde plaats word gedeeld door dwerg en DaiSaigo met 187 punten. Een gedeelde vijfde plaats is er voor Kluupkluup en wx, zij hebben beide 182 punten.

Morgen staat de vijfde etappe op het programma. Dit is een vlakke etappe van en naar Le Cap d'Agde naar Perpignan over 196,5 kilometer. Je hebt nog tot vanavond 23.59 uur om je voorspelling in te vullen.

Rabo waarschuwt renners in zaak-Humanplasma

Ondanks de zaak rond het Weense dopinglab Humanplasma blijft Rabobank het vertrouwen hebben in zijn eigen renners. De ploeg beweert dat er geen enkele renner verdacht is van dopinggebruik maar geeft aan harde maatregelen te nemen wanneer blijkt dat dit wel het geval is.

Nadat eerder Denis Menchov werd gehoord in een dopingzaak worden nu ook Pieter Weening en Joost Posthuma genoemd door de Oostenrijkse Bundes Kriminal Ambt (BKA). De drie renners ontkennen echter hun betrokkenheid met deze doping-affaire. De BKA heeft besloten de renners niet nogmaals te overhoren.

Teambaas Harold Knebel houdt echter een slag om de arm. "We hebben het volste vertrouwen in onze renners, maar duidelijk is dat de ploeg een strikt anti-dopingbeleid voert en dat ze zonder compromis en onmiddellijk zal acteren mocht ze onverhoopt met belastende feiten worden geconfronteerd."

World of Warcraft maakt overstap naar de echte wereld

Als er één groep gamers te maken heeft met stigmatisering en clichés zijn het wel de World of Warcraft-gamers. Deze mensen komen nooit buiten, laten alles bezorgen en eten alleen maar magnetronmaaltijden. Gelukkig is er nu ook hoop voor hen, in ieder geval wat betreft het nooit buiten komen. Met WoWPals kun spelers van World of Warcraft in de echte wereld mensen vinden die ook World of Warcraft spelen en wellicht zelfs deze mensen echt gaan ontmoeten, buiten en zonder computer.

Je kunt je hier registreren voor de service.



Meer deelnemers voor Drentse Fiets4Daagse

Ruim 13.000 mensen doen dit jaar mee met de Drentse Fiets4Daagse. Dat zijn er ongeveer duizend meer dan in 2008. Dit meldt de organisatie van het Drentse fietsevenement, dat vandaag van start ging.

In totaal 11.000 mensen fietsen de volle vier dagen en tweeduizend zijn zogenoemde dagjesfietsers. Het fietsevenement wordt dit jaar voor de 44e keer gehouden.

Opvallend is dat veel deelnemers kiezen om te starten vanuit het dorp Diever, dat vorig jaar als startplaats werd toegevoegd. De organisatie constateert veel vraag naar nieuwe startplaatsen. Onderzocht wordt of dat haalbaar is.

Het slechte weer, waaronder zware buien en onweer, hebben tot nu toe niet tot problemen geleid.

Gordon en Jamai op zoek naar nieuwe Elvis

Gordon en Jamai gaan samen het nieuwe programma 'Waar Is Elvis?!' presenteren.  In de tv-show wordt gezocht naar de grootste Elvis-kunner -en kenner van Nederland.

Van de nieuwe Elvis-kunner wordt verwacht dat hij het publiek in extase weet te brengen met sublieme dansbewegingen, zijn stem en charme. Hij moet dit doen door onder meer een van de legendarische nummers van de zanger te vertolken.

De Elvis-kenner moet vooral alles weten over Elvis, om goed te kunnen scoren in de Elvisquiz. In vier rondes worden telkens een Kunner en een Kenner geselecteerd.

Op vrijdag 28 augustus komen de Elvis-finalisten live op RTL 4. De  hoofdprijs is een live optreden op een unieke locatie.

Perrotta aan de kant door spierblessure

Het nieuwe seizoen is voor AS Roma-middenvelder Simone Perrotta begonnen met een flinke tegenvaller. Tijdens het trainingskamp van de Romeinen liep de 31-jarige middenvelder een spierblessure aan zijn linkerdijbeen op.

Na onderzoek werd besloten Perrotta te laten terugkeren naar Rome voor verdere behandeling. De verwachting is dat hij er zo'n twee maanden uit zal liggen.

Ook aanvaller Jérémy Menez raakte tijdens het trainingskamp geblesseerd aan zijn linkerdijbeen. Bij de Fransman is daarentegen niets ernstigs geconstateerd.

Perrotta is sinds de zomer van 2004 een gewaardeerde kracht bij Roma. Vijf seizoenen in dienst van de Giallorossi leverden hem 153 wedstrijden in de Serie A en 26 doelpunten op.

Gio: "We zijn in de breedte sterker geworden"

Feyenoord is hard bezig om volgend seizoen tot een beter resultaat te komen dan in voorgaande jaren. Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst heeft vooralsnog goede hoop op het aanstaande seizoen.

"Ik denk dat we ten opzichte van vorig seizoen in de breedte sterker zijn geworden," zo vindt de Oranje-international. Daarnaast denkt de routinier dat ook de komst van Mario Been een goede zet is geweest van de Stadionclub.

"Mario is een trainer met veel humor en hij brengt die humor ook in de groep. Hij weet de sfeer positief te beïnvloeden en ik denk dat dit belangrijk is binnen een elftal," zou luidt de mening van de aanvoerder op de clubsite van Feyenoord.

"Er is een aantal spelers vertrokken, maar daar hebben we jongere, talentvolle spelers voor teruggekregen. Uiteindelijk zal alles afhangen van de prestaties op het veld. We hebben een heel goede selectie en zullen de komende weken moeten gebruiken om hard te werken en te wennen aan elkaar."

Hoogendorp naar Scheveningen

Rick Hoogendorp zet zijn loopbaan voort in de zaterdaghoofdklasse. De spits, wiens contract bij ADO Den Haag niet verlengd werd, gaat spelen voor Scheveningen.

Hoogendorp woont zelf in Scheveningen, hetgeen een belangrijke rol speelde bij zijn beslissing. De spits heeft een zeer behoorlijke staat van dienst in het Nederlands betaald voetbal en beleefde bovendien buitenlandse avonturen bij Celta de Vigo en VfL Wolfsburg. In Nederland speelde de 34-jarige aanvaller voor ADO Den Haag, MVV, FC Dordrecht, RKC Waalwijk en wederom ADO Den Haag. In totaal speelde hij 472 competitiewedstrijden, waarin hij 178 keer scoorde.

Hoogendorp maakt de stap naar het ambitieuze Scheveningen wel onder voorbehoud. Mocht zich nog een club uit het betaald voetbal melden, dan kan hij daar nog voor kiezen.

Haarlem trekt Groningen-speler Ramic aan

Haarlem kan komend seizoen beschikken over Jasmin Ramic. De speler, die zowel in de voorhoede als in een offensieve rol op het middenveld uit de voeten kan, komt transfervrij over van FC Groningen.

Ramic trainde al sinds het begin van de voorbereiding mee bij Haarlem. Hij wist de technische staf te overtuigen van zijn kwaliteiten en zal dit seizoen op amateurbasis aan de slag gaan bij de club van trainer Jan Zoutman. Ramic kent Zoutman al van zijn periode bij Argon. De trainer had hem daar onder zijn hoede, voor Ramic naar FC Groningen vertrok. Daar bleef hij uiteindelijk steken in het tweede elftal, zonder te debuteren in een officieel duel van het eerste.

Voskamp naar Helmond Sport

Helmond Sport heeft Johan Voskamp vastgelegd. De spits komt transfervrij over van Excelsior.

De 24-jarige Westlander debuteerde in het seizoen 2005/06 als prof voor Excelsior. De Rotterdammers hadden hem weggehaald bij Westlandia. Als breekijzer kende Voskamp enkele goede seizoenen, zowel in de Jupiler League als in de Eredivisie. In de zomer van 2008 was ADO Den Haag in de race voor de spits, maar Excelsior wilde hem koste wat kost behouden.

Het laatste seizoen van Voskamp, die aanbiedingen had van zes clubs uit de Jupiler League en een zaterdaghoofdklasser, werd een teleurstelling. Hij werd door Excelsior halverwege het seizoen uitgeleend aan RKC Waalwijk, maar ook daar wist de aanvaller uit De Lier geen basisplaats te veroveren. Excelsior verlengde bovendien zijn aflopende contract niet.

Voskamp, die in Helmond voor twee seizoenen tekende, kwam in totaal in 108 competitiewedstrijden in Nederland binnen de lijnen. Daarin scoorde hij 28 keer.

De Kort: "Parcours onverantwoord gevaarlijk"

Skil Shimano kende een slechte dag in de Tour. De formatie verloor Piet Rooijakkers na een valpartij en werd ook nog eens laatste in de ploegentijdrit, die vandaag op het programma stond.

Koen de Kort, één van de renners van Skil-Shimano, had er na afloop van de etappe zwaar de balen in. "Als je hoort dat er bijna bij alle ploegen gevallen wordt, zou je bijna zeggen dat het onverantwoord gevaarlijk is," analyseerde de Nederlander. "Maar ja, technisch goed rijden hoort er ook bij."

Voorafgaand aan de ploegentijdrit maakte Skil-Shimano zich nog weinig zorgen. Toch blijft De Kort, ondanks alles, positief. "We probeerden deze etappe vooraf eigenlijk te zien als een soort halve rustdag, we gingen toch niet meedoen voor de overwinning. Dit was dan even een tussendoortje," liet hij weten.

De Nederlander gaf ook toe het vandaag erg zwaar te hebben. "Ik heb behoorlijk afgezien na mijn ontsnappingspoging van maandag. We zouden in het begin een beetje rustig vertrekken, maar ik merkte er niets van. Waarschijnlijk omdat ik nog zware benen had."

Helft Nederlanders ontevreden over seksleven

Ongeveer de helft van de Nederlanders is ontevreden over zijn of haar seksleven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rutgers Nisso Groep die duizenden Nederlanders tussen de 15 en 70 jaar ondervroegen op een verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid. Ook blijkt dat een op de zeven vrouwen nooit geniet in bed.

In het rapport Seksuele gezondheid in Nederland 2009 staat het onderwerp seksueel geweld centraal. Uit het onderzoek blijkt dat eenderde van de vrouwen en een op de twintig mannen ervaring heeft gehad met seksueel geweld. Twaalf procent van de vrouwen en drie procent van de mannen geeft zelfs toe ooit verkracht te zijn. Een op de vijf vrouwen is al voor haar zestiende verjaardag seksueel lastiggevallen. De dader van de seksuele geweldpleging is meestal een bekende van het slachtoffer. Bij mannen is dat meestal een buurtgenoot, een vriend(in) of een vage kennis. Vrouwen worden veelal seksueel lastiggevallen door hun (ex)partner.

De Nederlanders gaan nog steeds even onzorgvuldig om met het condoomgebruik als in 2006. Vijftig procent van de mannen en vrouwen heeft in het afgelopen half jaar niet of nauwelijks een condoom gebruikt tijdens de seks met een losse sekspartner. Veel mensen schamen zich nog altijd bij het kopen van condooms.


Helft Nederlanders ontevreden over seksleven (foto: ANP)

Mega Man demo voor Atari 2600 verschenen

Waarom zou je een dure Xbox 360 of PlayStation 3 kopen als je er ook nog spellen verschijnen voor de Atari 2600? Twee jaar geleden werd op de game art show 'I AM 8-bit' de onofficiële demo van Mega Man voor de Atari 2600 getoond. David Galloway, de man die de code heeft geschreven en de art heeft ontworpen heeft nu een BIN file vrijgegeven die gedownload kan worden door geinteresseerde gamers die het spel kunnen spelen op een emulator.

"It was done on a tight deadline and uses modified batari basic, there's quite a bit of straight assembly code and it runs on a Super Chip because I needed the extra RAM," aldus Galloway. "And it's a 32K banswitched cart because of all of the art."

Je kunt de demo hier downloaden.



Breukink: "Tot op heden weinig geluk"

Rabobank kende vandaag een matige ploegentijdrit. In één van de eerste bochten ging Denis Menchov, de kopman van de Nederlandse formatie, al tegen het asfalt. Uiteindelijk kwam de formatie als elfde over de finish.

"We hebben tot op heden weinig geluk gehad en het kan zo een lange Tour worden voor ons. Je zag dat er wat onzekerheid in de ploeg sloop na die vroege valpartij, maar in het restant herstelden we ons goed. We zullen in het restant van de Tour anders moeten koersen dan we in gedachten hadden door de achterstand in het algemeen klassement. Ik denk echter dat de mooie momenten voor ons nog wel komen," keek Erik Breukink, ploegleider van Rabobank terug.

Voor Robert Gesink, debutant in de Tour de France, was het een zware dag. De superknecht van Menchov liet weten veel af te hebben gezien in de ploegentijdrit. "Een rit als deze is erg lastig, zeker als je de minste bent zoals ik vandaag. Ik was een aantal kilometer voor het einde helemaal kapot. Het begin ging heel hard en dat was slopend voor mij," aldus de jonge renner.

Volgens Laurens ten Dam had de equipe van Rabobank veel moeite om na de val van Menchov het ritme weer te vinden. "Je krijgt toch wel even een tikje als je kopman onderuit gaat in de eerste bocht en de halve ploeg rechtdoor rijdt," aldus de Nederlander. Toch wilde hij niet teveel klagen. "Als je de Tour wilt winnen, moet je dit ook kunnen. We hebben er goed op getraind, maar het ging al in de eerste bocht mis. Al met al, met die valpartij, valt de schade nog mee, maar we weten niet wat de grote teams gaan doen."

Van Dam weigerde overigens om de handdoek nu al in de ring te gooien. "Voor ons moeten de goede weken nog komen. We moeten de moed niet verliezen. In de bergen staan we er."

Bayern München stelt Ribéry ultimatum

Het Duitse Bayern München lijkt genoeg te hebben van alle onrust rondom sterspeler Franck Ribéry. De club uit Beieren heeft besloten om de Fransman een ultimatum te stellen. Voor 16 juli zal de Fransman uitsluitsel moeten geven over zijn toekomst.

Bayern München zal op deze datum zijn trainingskamp opslaan in Donaueschingen en wil derhalve voor deze datum weten waar het aan toe is. Der Rekordmeister vraagt minimaal 80 miljoen euro voor de 26-jarige Ribéry.

Het Spaanse Real Madrid volgt Ribéry al een tijdje. Met name Zinedine Zidane, voormalig speler van De Koninklijke en tegenwoordig adviseur bij de club, zou de smaakmaker graag naar de Spaanse hoofdstad willen halen. Na Kaká, Cristiano Ronaldo, Raul Albiol en Karim Benzema zou Ribéry de vijfde grote aankoop van Real Madrid moeten worden.

Onlangs liet Ribéry al doorschemeren dat hij een transfer naar Real Madrid wel ziet zitten. "Maar ik moet nu afwachten hoe de onderhandelingen verlopen," was zijn commentaar. De Spaanse media berichten dat Real 64 miljoen euro wil betalen voor Ribéry en bereid is om Arjen Robben of Wesley Sneijder te betrekken in de transfer.

Jan Smit neemt nummer op met Surinamer Damaru

Jan Smit gaat een nummer opnemen met zijn Surinaamse collega Damaru. Dat maakte een woordvoerder van Top Notch, de platenmaatschappij van Damaru, vandaag bekend. De Volendamse zanger kondigde in de ochtendshow van Giel Beelen aan dat hij een remix het nummer Mi rowsu (Tuintje in mijn hart) wil doen met Damaru.

De Surinamer stond met dit lied negen weken bovenaan de hitlijsten in zijn thuisland. Hij is in Suriname een ster en krijgt nu ook voet aan de grond in Nederland. Damaru was onlangs in Nederland voor onder meer Parkpop en komt eind juli weer terug, onder meer voor optredens tijdens het Raw Rhythm Festival in Amsterdam, het Zomercarnaval in Rotterdam en twee shows in Paradiso in Amsterdam.

Het is nog niet bekend wanneer de versie van Smit en Damaru wordt uitgebracht.

Jantje Smit  (foto: ANP)

Auto vliegt 30 meter door de lucht

Drie Fransen hebben een 30 meter lange vlucht door de lucht met hun auto overleefd. Ze raakten wel gewond door het incident in het Duitse Breisach bij de grens met Frankrijk.

De auto was in een bocht met hoge snelheid gekatapulteerd en belandde uiteindelijk in een maïsveld. De bestuurder kwam er met lichte verwondingen van af. Zijn medepassagiers zijn er ernstiger aan toe en zijn in het ziekenhuis opgenomen.

'Italië maakt er een puinhoop van'

De organisatie van de G8-top die de komende dagen in Italië wordt gehouden wekt grote ergernis. Diplomaten van de andere lidstaten zijn zo boos over de puinhoop die het gastland ervan maakt dat al is geopperd om Italië uit de groep van zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland te gooien. Dat meldde de Britse krant The Guardian vandaag.

"De G8 is een club en clubs hebben een ledenbijdrage. Italië heeft die niet betaald”, citeerde de krant een diplomaat. De Amerikanen hebben op het allerlaatste moment de leiding overgenomen en conferentiegesprekken georganiseerd om ervoor te zorgen dat de ontmoeting ook inhoudelijke duiding krijgt.

De Italiaanse regering van premier Silvio Berlusconi zou zich passief opstellen en zich graag aan het handje van de Amerikanen laten meenemen. De ontwerptekst voor de slotverklaring zou vooralsnog weinig nieuws bevatten.

De top wordt van morgen tot en met aanstaande vrijdag gehouden in L’Aquila, de stad die in april werd getroffen door een zware aardbeving.

Snoyl en RKC Waalwijk nog niet akkoord

De kans is groot dat Ferne Snoyl komend seizoen niet meer voor RKC Waalwijk zal spelen. Dat heeft de Brabantse club vandaag bekend gemaakt. De Waalwijkse formatie deed de speler een voorstel, wat nog altijd niet aanvaard is.

Het lijkt er op dat vraag en aanbod te ver uit elkaar liggen. "We hebben naar ons idee een aanbieding gedaan met uitstekende voorwaarden voor een club als RKC Waalwijk," liet Ad Passier, voorzitter van RKC Waalwijk, in een reactie weten. "Snoyl zou hier op maandag op terugkomen, maar heeft dit nagelaten. We oriënteren ons nu op alternatieven voor de posities waarvoor Snoyl in aanmerking zou komen. Desondanks staat de deur nog altijd op een kier."

Schumacher wederom positief getest

Wielrenner Stefan Schumacher is ook in de contra-expertise positief bevonden op het gebruik van doping. De B-staal van de Duitser bevatte volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung CERA, een middel dat hij in de Tour van vorig jaar gebruikte.

Schumacher werd door de wielrenunie UCI voor twee jaar geschorst, maar ging in beroep tegen deze straf. Dat proces zal komende woensdag bij het CAS dienen.

Naast Schumacher zijn ook wielrenner Davide Rebellin en de atleten Rashid Ramzi, Athanasia Tsoumeleka en Vanja Perisic positief bevonden in de contra-expertise. Gewichtheffer Yudelquis Contreras werd na een hertest vrijgepleit.

Tour: Astana wint ploegentijdrit

De ploegentijdrit van vandaag is gewonnen door Astana. Daarmee ging de gele trui nèt niet naar Lance Armstrong. De tweede plek was voor Garmin en Saxo Bank, de ploeg die de gele trui voerde, werd derde. De technisch lastige etappe van vandaag werd gekenmerkt door valpartijen.

Om 14:30 uur vandaag begon de ploegentijdrit van 39 kilometer rond Montpellier over een licht heuvelachtig parkoers. De Rabobank-ploeg had geen goede start want al in de eerste kilometer viel kopman Denis Menchov. Even later was het in dezelfde bocht Alessandro Ballan die onderuit ging, maar ook hij kon verder gaan.

Op het tweede meetpunt op 19,5 kilometer kwam Rabo - die er wel aan trok na de val - als derde langs. De beste tijd tot dan toe was op dat moment voor de ploeg die als eerste van start ging, Caisse d'Epargne. Bij Team Katyusha waren onderweg al drie van de negen renners afgehaakt, maar de Russische ploeg was snel.

In een flauwe bocht midden tussen de velden gleden ineens drie renners van Bbox Bouygues Télécom onderuit en een vierde reed de greppel door het hoge gras in. De Franse ploeg verloor veel tijd doordat er gewacht moest worden: de langzaamste tijd tot dan toe bij het tweede meetpunt. Even later had Pierre Rolland de pech lek te rijden, en zijn ploeg wachtte niet op hem.

Team Katyusha had ondertussen de snelste tijd laten noteren aan de finish. 47 minuten en 52 seconden. Rabobank finishte met een achterstand van 57 seconden, de derde en langzaamste tijd tot dan toe. Het Nederlandse team kwam bij alle drie de meetpunten tussendoor op ruim 50 seconden door. De andere Nederlandse ploeg, Skil-Shimano, had bij het eerste meetpunt op 10 kilometer al 1 minuut en 4 seconden aan de broek.
Ondertussen ging een renner van Silence-Lotto onderuit op een rechte weg, omdat zijn achterwiel aangetikt werd door zijn ploeggenoot. De rest van het team wachtte niet op de onfortuinlijke Jurgen Van den Broeck, die nog haast moest maken om niet buiten de 25%-grens te finishen.

Lampre kwam met ruim twee minuten achterstand over de meet met het minimale aantal renners van vijf. Skil meette al ruim drie minuten achterstand op het tweede tussenpunt van 19,5 kilometer. Bouygues, de ploeg die zoveel vallers kende, kwam op 51.10 binnen en had 3 minuten en 18 seconden verloren op Team Katyusha.

Menchov, met een ontvelde linkerelleboog en onder het stof, vertelde in een interview dat zijn wiel wegslipte. De Rus vond het niet zo'n technisch parkoers, wel een waar je hard kon rijden. De Tour de France 2009 was voor hem wel gecompliceerd begonnen, maar er kan nog vanalles gebeuren. AG2R-Mondiale pakte de derde tijd van Rabobank af, zij kwamen met 26 seconden verschil op Katyusha over de eindstreep.

De ploeg van favoriet Cadel Evans, Silence-Lotto, verloor na al eerder Van den Broeck kwijtgeraakt te zijn een goede renner in de persoon van Johan Vansummeren. Silence reed verder met nog zes man en bij het tweede tussenpunt klokte het team de zevende tijd op 1.04 achterstand, veertien tellen langzamer dan de Rabo-ploeg. Onderwijl werd bekend dat Piet Rooijakkers van de Skil-ploeg naar het ziekenhuis was vervoerd na een valpartij. Daarmee is de Nederlander de tweede uitvaller in deze Ronde van Frankrijk. Skil zelf kwam op precies vier minuten achterstand op Katyusha binnen. Rudi Kemna, ploegleider van Skil-Shimano, zei later dat het een zware dag was met een vervelende blessure aan de arm voor zijn renner Rooijakkers.

Française des Jeux nestelde zich op de vijfde plaats tot dan toe met 49.15. En er was opnieuw een valpartij, dit keer van Koldo Fernandez van Euskaltel-Euskadi, die net gestart was. Het team van Evans werd aan flarden gereden door de kopman zelf en Silence-Lotto kwam op 1.12 over de finish.

Op het tweede meetpunt was er een nieuwe snelste tijd, Liquigas reed over 19,5 kilometer acht seconden sneller dan Caisse d'Erpagne en scherpte de tijd aan tot 26 minuten en één seconde. Op het eerste meetpunt was de Italiaanse ploeg nog twaalf seconden langzamer. De geletruidrager, Fabian Cancellara, is tijdrijder bij uitstek, maar bij een ploegentijdrit moeten de renners met alle leden van het team rekening houden. De Saxo Bank-ploeg vertrok dan ook voorzichtig.

De Garmin-ploeg echter ging voortvarender van start en in de eerste kilometers moesten al sprinter Tyler Farrar, Danny Pate en Julian Dean lossen. Maar bij het eerste meetpunt was de Amerikaanse ploeg zeven seconden langzamer dan Caisse d'Erpagne. Ze reden met vijf man verder en mochten geen rijder meer missen. En de laatste ploeg Astana ging van start om 16:43 uur. In die ploeg zitten een boel goede tijdrijders en het werd afwachten of de grote namen ook snel zouden zijn. Team Milram finishte met vijf renners met 49.17; het Duitse team verloor onderweg Nederlander Niki Terpstra aan wederom een valpartij.

Liquigas was vlak voor de streep de vijfde renner kwijt, maar het hard doorhalen onderweg resulteerde wel in de snelste tijd. Ruim 25 seconden sneller dan Team Katyusha was hun tijd van 47.27. Garmin was ondertussen nóg sneller dan Liquigas: bij het tweede meetpunt elf seconden. En bij de Astana-ploeg reed Armstrong lang op kop, ze noteerden bij het eerste tussenpunt de gedeelde tweede tijd. Net als Garmin zeven seconden langzamer dan Caisse d'Erpagne, het team dat als eerste van start ging. Astana was onderweg wel Grégory Rast kwijtgeraakt en een paar kilometer later was het Dimitri Muravyev die moest lossen.

Garmin trok vol door en pakte bij het derde meetpunt (op 30,5 kilometer) maar liefst 31 seconden op Liquigas. Op de meet was dat verschil opgelopen tot maar liefst 40 seconden, met een gemiddelde van precies 50 km/uur noteerde 46 minuten en 47 seconden. En dan was Astana nog sneller onderweg dan Garmin; op het tweede meetpunt had de Kazachse ploeg al 23 seconden te pakken. Daarmee reed Armstrong bijna virtueel in het geel. Het derde meetpunt was ook voor Astana met 17 seconden op Garmin.

Team Saxo Bank snokte met geletruidrager Cancellara stevig aan kop in de laatste meters naar de tweede eindtijd, op 22 seconden van Garmin. Astana trok er echt hard aan, en de voorsprong op de gele trui was al opgelopen tot 41 seconden, waarmee Armstrong virtueel in het geel reed. Vlak voor het einde moest Yaroslav Popovych nog lossen waardoor Astana nog met zes man de laatste kilometer inging. Het hing op een paar seconden of de gele trui gepakt werd door Armstrong.

Astana kwam uiteindelijk op 17 seconden en een paar honderdsten voorsprong op Garmin en 40 seconden op Saxo Bank over de finish, waardoor Armstrong op 0 seconden van de gele trui van Fabian Cancellara in het algemeen klassement staat. Het harde doorrijden van Cancellara had zijn vruchten afgeworpen.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Ploegentijdrit gewonnen door Astana

De ploegentijdrit van vandaag is gewonnen door Astana. Daarmee ging de gele trui nèt niet naar Lance Armstrong. De tweede plek was voor Garmin en Saxo Bank, de ploeg die de gele trui voerde, werd derde. De technisch lastige etappe van vandaag werd gekenmerkt door valpartijen.

Om 14:30 uur vandaag begon de ploegentijdrit van 39 kilometer rond Montpellier over een licht heuvelachtig parkoers. De Rabobank-ploeg had geen goede start want al in de eerste kilometer viel kopman Denis Menchov. Even later was het in dezelfde bocht Alessandro Ballan die onderuit ging, maar ook hij kon verdergaan.

Op het tweede meetpunt op 19,5 kilometer kwam Rabo - die er wel aan trok na de val - als derde langs. De beste tijd tot dan toe was op dat moment voor de ploeg die als eerste van start ging, Caisse d'Epargne. Bij Team Katyusha waren onderweg al drie van de negen renners afgehaakt, maar de Russische ploeg was snel onderweg.

In een flauwe bocht midden tussen de velden gleden ineens drie renners van Bbox Bouygues Télécom onderuit en een vierde reed de greppel door het hoge gras in. De Franse ploeg verloor veel tijd doordat er gewacht moest worden: de langzaamste tijd tot dan toe bij het tweede meetpunt. Even later had Pierre Rolland de pech lek te rijden, en zijn ploeg wachtte niet op hem.

Team Katyusha had ondertussen de snelste tijd laten noteren aan de finish, 47 minuten en 52 seconden. Rabobank finishte met een achterstand van 57 seconden, de derde en langzaamste tijd tot dan toe. Het Nederlandse team kwam bij alle drie de meetpunten tussendoor op ruim 50 seconden door. De andere Nederlandse ploeg, Skil-Shimano, had bij het eerste meetpunt op 10 kilometer al 1 minuut en 4 seconden aan de broek.

Ondertussen ging een renner van Silence-Lotto onderuit op een rechte weg, omdat zijn achterwiel aangetikt werd door zijn ploeggenoot. De rest van het team wachtte niet op de onfortuinlijke Jurgen Van den Broeck, die nog haast moest maken om niet buiten de 25%-grens te finishen.

Lampre kwam met ruim twee minuten achterstand over de meet met het minimale aantal renners van vijf. Skil meette al ruim drie minuten achterstand op het tweede tussenpunt van 19,5 kilometer. Bouygues, de ploeg die zoveel vallers kende, kwam op 51.10 binnen en had 3 minuten en 18 seconden verloren op Team Katyusha.

Menchov, met een ontvelde linkerelleboog en onder het stof, vertelde in een interview dat zijn wiel wegslipte. De Rus vond het niet zo'n technisch parkoers, wel een waar je hard kan rijden. De Tour de France 2009 was voor hem wel gecompliceerd begonnen, maar er kan nog vanalles gebeuren. AG2R-Mondiale pakte de derde tijd van Rabobank af, zij kwamen met 26 seconden verschil op Katyusha over de eindstreep.

De ploeg van favoriet Cadel Evans, Silence-Lotto, verloor na al eerder Van den Broeck kwijtgeraakt te zijn een goede renner in de persoon van Johan Vansummeren. Silence reed verder met nog zes man en bij het tweede tussenpunt klokte het team de zevende tijd op 1.04 achterstand, veertien tellen langzamer dan de Rabo-ploeg. Onderwijl werd bekend dat Piet Rooijakkers van de Skil-ploeg naar het ziekenhuis is vervoerd na een valpartij. Daarmee is de Nederlander de tweede uitvaller in deze Ronde van Frankrijk. Skil zelf kwam op precies vier minuten achterstand op Katyusha binnen. Rudi Kemna, ploegleider van Skil-Shimano, zei later dat het zware dag was met een vervelende blessure aan de arm voor zijn renner Rooijakkers.

Française des Jeux nestelde zich op de vijfde plaats tot dan toe met 49.15. En er was opnieuw een valpartij, dit keer van Koldo Fernandez van Euskaltel-Euskadi, die net gestart was. Het team van Evans werd aan flarden gereden door de kopman zelf en Silence-Lotto kwam op 1.12 over de finish.

Op het tweede meetpunt was er een nieuwe snelste tijd, Liquigas reed over 19,5 kilometer acht seconden sneller dan Caisse d'Erpagne en scherpte te tijd aan tot 26 minuten en één seconde. Op het eerste meetpunt was de Italiaanse ploeg nog twaalf seconden langzamer. De geletruidrager, Fabian Cancellara, is tijdrijder bij uitstek, maar bij een ploegentijdrit moeten de renners met alle leden van het team rekening houden. De Saxo Bank-ploeg vertrok dan ook voorzichtig.

De Garmin-ploeg echter ging voortvarender van start en in de eerste kilometers moesten al sprinter Tyler Farrar, Danny Pate en Julian Dean lossen. Maar bij het eerste meetpunt was de Amerikaanse ploeg zeven seconden langzamer dan Caisse d'Erpagne. Ze reden met vijf man verder en mochten geen rijder meer missen. En de laatste ploeg Astana ging van start om 16:43 uur. In die ploeg zitten een boel goede tijdrijders en het werd afwachten of de grote namen ook snel zouden zijn. Team Milram finishte met vijf renners met 49.17; het Duitse team verloor onderweg Nederlander Niki Terpstra aan wederom een valpartij.

Liquigas was vlak voor de streep de vijfde renner kwijt, maar het hard doorhalen onderweg resulteerde wel in de snelste tijd. Ruim 25 seconden sneller dan Team Katyusha was hun tijd van 47.27. Garmin was ondertussen nóg sneller dan Liquigas: bij het tweede meetpunt elf seconden. En bij de Astana-ploeg reed Armstrong lang op kop, ze noteerden bij het eerste tussenpunt de gedeelde tweede tijd. Net als Garmin zeven seconden langzamer dan Caisse d'Erpagne, het team dat als eerste van start ging. Astana was onderweg wel Grégory Rast kwijtgeraakt en een paar kilometer later was het Dimitri Muravyev die moest lossen.

Garmin trok vol door en pakte bij het derde meetpunt (op 30,5 kilometer) maar liefst 31 seconden op Liquigas. Op de meet was dat verschil opgelopen tot maar liefst 40 seconden, met een gemiddelde van precies 50 km/uur noteerde de ploeg 46 minuten en 47 seconden. En dan was Astana nog sneller onderweg dan Garmin; op het tweede meetpunt had de Kazachse ploeg al 23 seconden te pakken. Daarmee reed Armstrong bijna virtueel in het geel. Het derde meetpunt was ook voor Astana met 17 seconden op Garmin.

Team Saxo Bank snokte met geletruidrager Cancellara stevig aan kop in de laatste meters naar de tweede eindtijd, op 22 seconden van Garmin. Astana trok er echt hard aan, en de voorsprong op de gele trui was al opgelopen tot 41 seconden, waarmee Armstrong virtueel in het geel reed. Vlak voor het einde moest Yaroslav Popovych nog lossen waardoor Astana nog met zes man de laatste kilometer inging. Het hing op een paar seconden of de gele trui gepakt werd door Armstrong.

Astana kwam uiteindelijk op 17 seconden en een paar honderdsten voorsprong op Garmin en 40 seconden op Saxo Bank over de finish, waardoor Armstrong op 0 seconden van de gele trui van Fabian Cancellara in het algemeen klassement staat. Het harde doorrijden van Cancellara had zijn vruchten afgeworpen. Rabobank was de beste Nederlandse ploeg op de elfde plaats met 2.20 achterstand, Skil-Shimano werd twintigste op 5.23.


Uitslag ploegentijdrit, vierde etappe

Pos.TeamBelangrijkste rennersTijd
1AstanaArmstrong, Contador46' 29"
2Garmin-SlipstreamZabriskie, Vande Velde+ 00' 18"
3Team Saxo BankCancellara, Schleck+ 00' 40"
4LiquigasKreuziger, Pellizotti+ 00' 58"
5Team Columbia-HTCCavendish, Hincapie+ 00' 59"
6Team Katyusha Karpets, Ivanov+ 01' 23"
7Caisse d’EpargnePereiro, Pasamontes+ 01' 29"
8CervéloSastre, Hushovd+ 01' 37"
9AG2R-La ModialeNocentini, Roche + 01' 48"
10Euskaltel-EuskadiAstarloza, Oroz+ 02' 09"
11*RabobankMenchov, Gesink+ 02' 20"
* = beste Nederlandse ploeg

Algemeen klassement na etappe 4

Pos.RennerTeamTijd
1 Fabian CancellaraSaxo Bank10.38:07
2 Lance ArmstrongAstana+ 00
3 Alberto ContadorAstana+ 19
4 Andreas KlödenAstana+ 23
5 Levi LeipheimerAstana+ 31
6 Bradley WigginsGarmin+ 38
7 Haimar Zubeldia Astana+ 51
8 Tony MartinColumbia+ 52
9 David ZabriskieGarmin+ 1:06
10 David MillarGarmin+ 1:07
62*Robert GesinkRabobank+ 3:36
* = beste Nederlander

Nadal laat nog even op zich wachten

Rafael Nadal moet zijn rentree op de tennisbaan voorlopig nog uitstellen. Volgens zijn woordvoerder Benito Perez Barbadillo heeft hij de trainingen nog niet hervat omdat hij nog altijd last heeft van een knieblessure. De voormalige nummer één van de wereldranglijst verwacht zijn rentree pas eind augustus te maken op de US Open.

Roger Federer mag zich intussen weer de nummer één van de wereld noemen. De Zwitser trok zondag aan het langste eind in een historische finale tegen Andy Roddick. Ook wist hij vorige maand voor het eerst in zijn carrière Roland Garros te winnen, het toernooi waar de blessure van Nadal voor het eerst opspeelde.

Zoek de horizon in nieuwe adventure

Op de GamesConvention in Leipzig in 2008 liet uitgever Deep Silver kort wat zien van een nieuwe adventure die in ontwikkeling zou zijn bij Animation Arts, een team dat ook gewerkt heeft aan Secret Files Tunguska. Het spel had destijds nog geen titel en meer dan dat het zich in de jaren '30 zou afspelen werd er ook eigenlijk niet verteld. Vandaag werd bekend gemaakt dat het spel "Lost Horizon" gaat heten. Ook is er ietsjes meer over het verhaal in het spel uit de doeken gedaan.

De Nazi's zijn in 1936 de hele wereld aan het afzoeken naar occulte wapens om hen te helpen nog meer gebieden te veroveren. Met name een object dat toegang zou geven tot het mythische Shambala wordt gezocht. Fenton Paddock is een voormalige Britse soldaat. Hij krijgt het verzoek een verdwenen expeditie in Tibet te zoeken. Daarbij stuit hij op allerlei geheimen.




Het spel moet ergens in 2010 klaar zijn, dus ongetwijfeld horen we meer tijdens de komende GamesCom in Keulen.

Swaffelende militair onterecht ontslagen

Een militair die onlangs de laan uit werd gestuurd wegens swaffelen onder werktijd, had niet ontslagen mogen worden. Dat heeft de rechter twee weken geleden bepaald in de zaak die nu al de boeken ingaat als het eerste swaffelvonnis allertijden. Swaffelen, hét woord van 2008, is het met de penis slaan tegen een voorwerp of persoon.

De militair was per 1 februari 2008 ontslagen omdat hij had geswaffeld. Uit het rapport van de rechtbank: "Verweerder heeft aan het in bezwaar gehandhaafde ontslagbesluit ten grondslag gelegd dat uit het huishoudelijk onderzoek is gebleken dat eiser heeft geswaffeld ('het slaan met de penis tegen een voorwerp of persoon') en dat eiser gezien zijn militaire opleiding en de opgedane kennis en ervaring gedurende lange tijd in werkelijke dienst, op de hoogte had kunnen zijn, c.q. had moeten zijn van de mogelijke rechtspositionele gevolgen van zijn gedrag."

De militair verdedigde zich met het standpunt dat zijn geswaffel niet was te kwalificeren als wangedrag. Swaffelen is volgens hem alleen ongewenst als anderen daar tegen hun zin mee worden geconfronteerd, en dat was in deze zaak niet het geval.

Sterker nog, drie collega-militairen swaffelden gezellig mee en bovendien komt swaffelen volgens deze diender 'krijgsmachtbreed' voor. Dat de overige militairen niet de laan uit waren gestuurd was bovendien een extra reden om het ontslag aan te vechten. Een steekhoudende argumentatie, oordeelde de rechter. Bij Defensie swaffelen ze dus lekker verder.

Schalke 04 strikt talent Holtby

Schalke 04 is erin geslaagd middenvelder Lewis Holtby los te weken bij Alemannia Aachen.

Bij die Königsblauen tekent Holtby, international van Duitsland onder 19, een vierjarig contract. Naar verluidt betaalt Schalke zo'n 2,5 miljoen euro voor de talentvolle middenvelder. In Gelsenkirchen is hij na Jan Moravek, Vassilios Pliatsikas en de teruggekeerde Albert Streit de vierde nieuwe speler.

Holtby maakte het voorbije seizoen indruk bij Alemannia Aachen en wekte zo de interesse van verschillende clubs uit binnen- en buitenland. Voor Aachen scoorde hij acht keer en leverde hij negen assists af. Linkspoot Holtby staat in Duitsland bekend om zijn sterke dribbels.

'Sunderland aast op Crouch'

Het Engelse Sunderland zou Portsmouth-aanvaller Peter Crouch willen aantrekken, aldus The Guardian.

Het Engelse medium meldt dat de lange Crouch bovenaan het lijstje staat van The Black Cats. Naar verluidt zou de club van manager Steve Bruce zo'n zestien miljoen euro op tafel willen leggen voor de spits.

Crouch, international van Engeland, zou met deze transfer de duurste speler in de geschiedenis van Sunderland worden. Momenteel is deze eer voorbehouden aan doelman Craig Gordon, die in 2007 voor elf miljoen euro werd overgenomen van het Schotse Hearts.

Ook VfL Wolfsburg en AC Milan werden onlangs genoemd als mogelijke nieuwe clubs voor Crouch, die recentelijk verklaarde genoeg te hebben van de onzekere situatie bij zijn club Portsmouth.

Nog 39 demonstranten Chinese ambassade vast

Nog 39 van de 142 demonstranten die gisteren werden aangehouden bij de ambassade van China in Den Haag, zitten vast. De politie verdenkt hen van openlijke geweldpleging. Van de 39 werden er 26 herkend van foto’s en televisiebeelden.

Daarop was te zien dat zij het gebouw met stenen bekogelden en over het hek probeerden te klimmen. De dertien anderen bekenden spontaan. De 103 overige betogers mochten gisteravond met een bekeuring voor het verstoren van de openbare orde naar huis. Dat liet de politie van Den Haag dinsdag weten.

De politie verwacht de komende dagen meer demonstranten te kunnen achterhalen en mogelijk aan te houden. Zij heeft het toezicht bij de ambassade verscherpt.

De betogers keerden zich tegen het beleid van China in Oost-Turkestan oftewel de regio Xinjiang. China bezette het land in 1950. Onder anderen Oeigoeren, de oospronkelijke bewoners, gebruiken de naam Oost-Turkestan.

Agenten voorkwamen verder dat demonstranten over het hek van de ambassade konden klimmen. In totaal waren ongeveer honderd agenten in uniform op de been. "Met het gooien van stenen is een grens doorbroken", aldus een woordvoerder van de politie.

Nederland vergoedt de schade die de demonstranten hebben aangericht aan de ambassadegebouwen. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) toegezegd in een gesprek met de tijdelijk zaakgelastigde van China.


Nog 39 demonstranten Chinese ambassade vast  (foto: DAG)

[Upd] Atouba tekent bij Ajax

Ajax lijkt met Thimothée Atouba de eerste aanwinst voor komend seizoen binnen te hebben. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De 27-jarige linksback van Hamburger SV is transfervrij.

De carrière van Atouba heeft een opmerkelijke Jol-tint. De Kameroener, die 37 keer voor zijn land uitkwam, leerde de Ajax-trainer kennen bij Tottenham Hotspur. Toen de oefenmeester naar Hamburg verkaste, ging Atouba met hem mee.

Het afgelopen seizoen stond de 1.91 meter lange verdediger lang buitenspel met een gescheurde achillespees, maar kreeg hij wél een voorstel van die Rothosen om zijn aflopende contract te verlengen. Toenmalig technisch directeur Dietmar Beiersdorfer destijds in Bild: "Hij kon bijtekenen tegen hetzelfde salaris en we wilden graag voor het einde van het jaar duidelijkheid. Omdat hij die niet heeft gegeven, hebben we het voorstel weer van tafel gehaald."

Inmiddels is Atouba weer fit en zoekt hij een nieuwe club. Ajax is sinds het vertrek van Thomas Vermaelen op zoek naar een verdediger met body. Dat zit met de tachtig kilo zware Kameroener wel goed, die in één klap de langste Ajacied kan worden.

Naast Tottenham Hotspur en Hamburger SV speelde Atouba ook voor Neuchâtel Xamax en FC Basel. In totaal was hij in 236 competitieduels actief. Bij Ajax kan hij na Eyong Enoh de tweede Kameroener worden.

Update

Ajax heeft de eerste aankoop van het seizoen binnen. Na het mislukken van het aantrekken van de transfervrije Onyewu heeft de Amsterdamse ploeg nu succes. Thimothée Atouba heeft een contract getekend tot medio 2011 met een optie voor nog eens twee jaar. De transfervrije verdediger gaat per direct aan de slag bij Ajax.

'Decennialange bezuinigingen'

Nederland staat aan de vooravond van decennialange bezuinigingen van de overheid. Snelle en zware ingrepen zijn nodig om de overheidsfinanciën in het gareel te houden, zeggen vooraanstaande Nederlandse economen vandaag in het Financieele Dagblad.

Het overheidstekort zal dit jaar volgens het Centraal Planbureau (CPB) uitkomen op 6,7 procent in 2010. Het kabinet heeft beloofd om dit na 2011 met 0,5 procent per jaar terug te dringen.

Overheidsfinanciën meerdere decennia in gedrang
Niels Visser, econoom van Rabobank: "Dit betekent dat je 13 jaar nodig hebt om in de zwarte cijfers te komen. De minister van Financiën Wouter Bos presenteert het als ambitieuze doelstelling, maar er moet veel sneller worden ingegrepen."

De overheidsfinanciën komen ook volgens Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg, meerdere decennia in het gedrang. Voor het uitbreken van de huidige financiële en economische crisis streefde de Nederlandse regering naar een overschot van 1 procent in 2011.

3 procent overschot noodzakelijk
Door demografische ontwikkelingen is zonder aanpassing van de huidige uitgaven of lastenverzwaringen vanaf 2011 zelfs een overschot van 3 procent noodzakelijk.

Bovenberg: "Evenwicht was met het oog op de vergrijzing al niet afdoende. Nu moeten we eerst tien jaar bezuinigen om het tekort weg te werken. Dan slaat de vergrijzing echt toe en komen er tien jaar van bezuinigingen bovenop."

Miljarden verloren aan hypotheekrenteaftrek
Bas Jacobs, hoogleraar openbare financiën aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zegt dat nu bezuinigen niet slim is. Maar daarna zijn harde maatregelen noodzakelijk.

Dan gaat het om het fiscaliseren van de AOW, het oprekken van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, hervormingen in de gezondheidszorg, verminderen van de omvang van het standaardpakket in de gezondheidszorg en het hervormen van regelingen in de woningmarkt. "Er gaan miljarden per jaar verloren aan de hypotheekrenteaftrek en woningcorporaties", zegt de hoogleraar.

Bovenberg meent dat vooral vergrijzingsgevoelige uitgaven zoals de Algemene Ouderdomswet (AOW) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) moeten worden aangepakt.

Begrotingstekorten kunnen lang duren, maakt de ervaring uit de jaren '80 duidelijk. In 1982 bereikte het tekort een dieptepunt van 6,2 procent. Pas 17 jaar was er weer een overschot op de overheidsfinanciën.

Geen besef bij politiek en burgers
De politiek en de burgers hebben nog totaal geen idee van het feit dat harde maatregelen nodig zullen zijn, zo merkt hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Kees Paridon. "De harde ontslagen zijn nog niet gevallen, maar we ontkomen er niet aan dat er veel van burgers wordt gevraagd", aldus de hoogleraar.

Politiek Den Haag moet volgens Paridon haast maken met plannen voor toekomstige maatregelen: "Maar tot op heden zijn we weer te veel op de korte termijn uit."

'Nederland aan vooravond decennialange bezuinigingen'

Romantiek van een deurmat

Drie generaties vrouwen zitten in het restaurant. Ze hebben het praten opgegeven. De oudste vrouw inspecteert het bestek zorgvuldig op eventuele vlekken. De jongste heeft haar armen over elkaar geslagen en staart strak voor zich uit. Alleen de laatste vrouw is actief in haar bewegingen. Ze staart van haar horloge naar de grote wandklok en kijkt reikhalzend naar de deur, waar de nieuwe gasten binnenkomen.

Loting eerste/tweede ronde KNVB beker

Vandaag is de loting voor de eerste twee ronden van de KNVB-beker verricht. Dit werd gedaan door Roland Graafland, keeper van Vitesse. In de eerste ronde komen alleen de amateurploegen in actie. Daarna stromen ook de BVO's in.

Loting eerste ronde KNVB beker:

#ThuisUit
AFC HilversumSpakenburg
BHoekGemert
CCapelleUNA
DGroene SterHarkemase Boys
EIJsselmeervogelsHSC '21 / Carparc
FWestlandiaNunspeet
GBaronieKloetinge
HDe TreffersGo-Ahead Kampen
JFC ChababWHC
KDrachtster BoysSC Joure
LWaspikSDC Putten
MJVC CuijkASWH
NEVVBarendrecht
PRijnsburgse BoysArgon
QACVAFC
RGVVVWKE
SAFC '34Zaamslag
TLRC LeerdamQuick '20
UExcelsior MaassluisRood Wit '62
VHBSBennekom
WDOVOHaaglandia / Sir Winston
XSchaesbergSparta Nijkerk
YAchilles '29Berkum
ZHHC HardenbergFC Lisse

Loting tweede ronde KNVB beker:

ThuisUit
Winnaar KFC Twente
AGOVV ApeldoornAjax
FC UtrechtFC Groningen
AZJong Ajax
PSVDe Graafschap
Winnaar Lsc Heerenveen
Willem IINAC Breda
Winnaar UWinnaar V
Winnaar WExcelsior
Winnaar HBV Veendam
Jong De GraafschapCambuur Leeuwarden
Winnaar PGo Ahead Eagles
Winnaar ERoda JC
FC OmniworldHelmond Sport
Winnaar QWinnaar J
Winnaar GWinnaar N
Winnaar YWinnaar B
Winnaar MWinnaar R
Winnaar ZFC Den Bosch
FC DordrechtFortuna Sittard
Winnaar DFeyenoord
Winnaar AMVV
FC EindhovenNEC
Winnaar SFC Emmen
Winnaar TRBC Roosendaal
Winnaar XFC Zwolle
Heracles AlmeloRKC Waalwijk
TelstarHFC Haarlem
VitesseFC Oss
VVV VenloADO Den Haag
FC VolendamSparta Rotterdam
Winnaar CWinnaar F

De wedstrijden in de eerste ronde worden op 29 augustus gespeeld. De duels in de tweede ronde staan voor 22, 23 of 24 september op het programma.

The Killers strijden tegen mensenhandel

De mannen van The Killers zetten zich samen met muziekzender MTV in tegen mensenhandel. De Amerikaanse rockband heeft met mensenrechtenorganisaties Unicef en USAID een videoclip gemaakt over de gevaren en invloed van de handel van mensen voor seksuele exploitatie, aldus de zender vandaag.

"We zijn diep geschokt en ontstelt dat vrouwen en kinderen gedwongen in situaties komen waarin ze worden uitgebuit", laten The Killers weten. "We hopen dan ook dat door de inzet van MTV en deze krachtige video miljoenen mensen over de hele wereld meer te weten komen over deze tragische vorm van hedendaagse slavernij."

De clip bij het nummer Goodnight, travel well van het album Day& Age van The Killers, gaat maandag 13 juli wereldwijd in première bij MTV. Eerder maakte de muziekzender een video met de Britse band Radiohead.


The Killers strijden tegen mensenhandel (foto: ANP)

Dante's Inferno wordt een anime

Dante Alighieri had het in z'n stoutste dromen niet kunnen dromen (vooral omdat hij er toendertijd nog nooit van gehoord had): zijn boek "Divina Commedia" wordt niet alleen gebruikt om een game van te maken, er wordt ook nog eens een anime gemaakt gebaseerd op die game.
De studio die verantwoordelijk is voor de getekende avonturen is Production I.G. (bekend van onder meer Ghost in the Shell, Blood: The Last Vampire, Kill Bill en Animatrix) en wordt geproduceerd door Film Roman. De anime wordt in zes delen gemaakt, waarbij elk deel geregisseerd wordt door een andere regisseur. Eén van de delen zal door Yasuomi Umetsu geregisseerd worden, die eerder Kite voor z'n rekening nam. Een andere regisseur is Shukou Murase, bekend van Ergo Proxy. De overige regisseurs zijn nog niet bekend.

Meer details omtrent het project worden bekend gemaakt op 23 juli tijdens Comic-Con International in San Diego. Ook zal daar een preview getoond gaan worden.

Weening wint etappe in Ronde van Oostenrijk

Terwijl de ploegentijdrit in de Tour de France door Montpellier dendert, heeft Tour-afvaller Pieter Weening de derde etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De renner uit de Rabobankploeg finishte na ruim 183 kilometer als eerste in Prägraten.

Tweede werd de Italiaan Leonardo Bertagnolli (Liquigas) en als derde kwam de Wit-Rus Branislav Samoilav uit de Quick-Step-ploeg over de streep. Weening viel af voor de definitieve selectie voor La Grande Boucle.

Jô wederom uitgeleend aan Everton

De Braziliaanse aanvaller Jô speelt komend seizoen wederom op huurbasis voor Everton, zo meldt Sky Sports. De 22-jarige aanvaller komt over van Manchester City, waar zijn kansen op speeltijd erg klein waren.

Jô werd vorig jaar zomer voor ruim twintig miljoen euro overgenomen van CSKA Moskou door Manchester City. Zijn eerste maanden in dienst van The Citizens verliepen echter allesbehalve succesvol voor de Braziliaan, die slechts één keer wist te scoren voor zijn nieuwe werkgever.

Everton nam Jô halverwege de voorbije jaargang op huurbasis over van City. Als speler van The Toffees scoorde hij vijf keer in twaalf wedstrijden in de Engelse competitie. Een definitieve transfer was echter niet mogelijk, daar Everton niet over genoeg financiële middelen beschikt om Jô aan te trekken.

Daar City onlangs Roque Santa Cruz vastlegde en naar verwachting ook Carlos Tévez aan de selectie gaat toevoegen, was de concurrentie voor Jo enorm groot geworden. Een nieuwe huurperiode bij Everton bood uitkomst.

Soriano vindt half miljard euro voor Valencia

Volgens oud-voorzitter Vicente Soriano kan het Spaanse Valencia in één klap uit de schulden worden geholpen.

Soriano zegt een groep investeerders bereid te hebben gevonden om de club uit de sinaasappelstad financieel te steunen. De voormalig preses van Valencia staat aan het hoofd van de groep, die met een injectie van maar liefst 500 miljoen euro de club uit de problemen wil helpen.

Soriano stapte een maand geleden nog op als voorzitter van Valencia. De betreffende investeringsgroep, genaamd Inversiones Dalport SA, is nu voor 51 procent eigenaar van de club en de financiële injectie zou alle schulden in één keer teniet doen.

Door de financiële problemen werden de sterspelers van Valencia recentelijk veelvuldig in verband gebracht met een transfer. Tot nu toe raakte de club alleen verdediger Raul Albiol kwijt aan Real Madrid. De aanvallers David Villa en David Silva mogen daarentegen niet verkocht worden.

Zaakwaarnemer: "Fortuné gaat naar Celtic"

Michael Manuello, zaakwaarnemer van aanvaller Marc-Antoine Fortuné, heeft onthuld dat zijn cliënt naar het Schotse Celtic zal verhuizen.

Fortuné, oud-spits van FC Utrecht, speelde het tweede deel van het voorbije seizoen op huurbasis voor West Bromwich Albion. Voor de degradant scoorde hij vijf keer in zeventien duels in de Premier League.

Hull City en Celtic waren in de race voor de handtekening van Fortuné, die nog eigendom is van het Franse AS Nancy. Tegenover The Hull Daily Mail vertelt Manuello dat de aanvaller heeft gekozen voor Celtic, de club van manager Tony Mowbray waarmee Fortuné vorig seizoen samenwerkte.

"Marc heeft zijn beslissing genomen en zal dinsdag in Glasgow zijn," aldus Manuello. "Er moeten nog wat dingen geregeld worden, maar normaal gezien tekent hij bij Celtic. Ik verwacht dat woensdagavond alles zal zijn afgerond."

Pedofiel krijgt de kogel (foto's)

In Jemen geldt geen pardon voor veroordeelde pedofiele moordenaars. Dat blijkt vandaag maar weer uit een openbare executie op de markt.

De dader had vorig jaar een 11-jarig jochie verkracht in zijn kapperszaak en daarna het lichaam aan stukken gesneden. Daarna dumpte hij de lichaamsdelen in de woestijn. De rechtbank veroordeelde hem tot de dood en vandaag kreeg hij de kogel. Deze werd in zijn hoofd geschoten terwijl hij op zijn buik lag. Het aanwezige publiek, waaronder kinderen, juichte tijdens de executie. Hier vind je de foto's.

Weinig voetballers in top 20 grootverdieners sport

Voetballers gaan in deze jaargang voor hoge transferbedragen over de toonbank. Denk daarbij aan Kaká, C. Ronaldo en Zhirkov. De salarissen voor de sterspelers vallen ook niet tegen. In de lijst van twintig topinkomens van sporters komen ze echter weinig voor.

De lijst is samengesteld door CNNSI en laat zien hoeveel de sporters het afgelopen seizoen op hun bankrekening bij konden schrijven. Niet alleen het (geschatte) salaris telde, ook de advertentie-inkomsten en lucratieve deals met sponsors werden meegeteld.

In de top twintig staat Tiger Woods op nummer één. De golfer schreef dit weekend nog het PGA National op zijn naam, maar had eerder dit jaar minder financieel succes vanwege een knieblessure. Toch kreeg hij 71,5 miljoen euro bijgeschreven. Op gepaste afstand op nummer twee staat Phil Mickelson, wederom een golfer. Hij verdiende 38 miljoen euro.

Uit het overzicht is op te maken dat het vooral om Amerikanen en basketballers gaat. Liefst negen Amerikanen staan in de lijst tegenover zes basketballers. De eerste voetballer is op plek drie te vinden, David Beckham (LA Galaxy) verdiende 32,4 miljoen euro met het voetbal en aanverwante deals.

Top twintig grootverdieners

SporterSport(Geschat) inkomen
Tiger Woods (VS)golf71,5 miljoen euro
Phil Mickelson (VS)golf38,0 miljoen euro
David Beckham (Eng)voetbal32,4 miljoen euro
LeBron James (VS)basketbal30,4 miljoen euro
Kimi Räikkönen (Fin)autosport28,7 miljoen euro
Emmanuel Pacquiao (Fil)boksen28,7 miljoen euro
Lionel Messi (Arg)voetbal28,6 miljoen euro
Alex Rodriguez (VS)honkbal28,0 miljoen euro
Fernando Alonso (Spa)autosport25,1 miljoen euro
Shaquille O'Neal (VS)basketbal25,1 miljoen euro
Valentino Rossi (Ita)motorsport25,1 miljoen euro
Kevin Garnett (VS)basketbal24,9 miljoen euro
Yao Ming (Chi)basketbal23,7 miljoen euro
Lewis Hamilton (Eng)autosport23,5 miljoen euro
Kobe Bryant (VS)basketbal22,4 miljoen euro
Roger Federer (Zwi)tennis21,2 miljoen euro
Allen Iverson (VS)basketbal20,7 miljoen euro
Vijay Singh (Fij)golf20,6 miljoen euro
Derek Jeter (VS)honkbal20,4 miljoen euro
Ronaldinho (Bra)voetbal19,6 miljoen euro

Grote namen bij afscheid Cocu

Op 25 juli a.s. nemen de supporters van PSV definitief afscheid van Phillip Cocu. De voormalig speler van de Eindhovenaren krijgt op die dag namelijk een afscheidswedstrijd.

Cocu heeft zelf een gelegenheidsformatie samengesteld, die door niemand minder dan Guus Hiddink gecoached zal worden. Mark van Bommel, Jefferson Farfan, Wim Jonk, Arthur Numan, Dennis Bergkamp, Frank de Boer, Ernest Faber, Patrick Kluivert, Marc Overmars, Michael Reiziger, Jaap Stam, Jan Vennegoor of Hesselink, Chris van der Weerden en Jan Wouters zullen hun opwachting gaan maken in het team van de voormalig PSV-speler.

In het verleden droeg Cocu het shirt van AZ, Vitesse, PSV, Barcelona en Al Jazira Club. Vorig seizoen maakte de voormalig international van het Nederlands elftal bekend te stoppen. Sindsdien staat hij aan de zijde van bondscoach Bert van Marwijk en is hij als trainer aan PSV verbonden.

Wapenaar traint mee met Ajax Cape Town

Doelman Harald Wapenaar houdt momenteel zijn conditie op peil bij Ajax Cape Town, zo meldt het Brabants Dagblad.

Het Zuid-Afrikaanse Ajax Cape Town belegt momenteel een trainingskamp in Zaltbommel. Afgelopen weekend werd een oefenwedstrijd tegen Ajax met 3-2 verloren.

Wapenaar kwam tijdens zijn loopbaan uit voor onder meer FC Utrecht, Udinese en Vitesse. De inmiddels 39-jarige doelman stond vorig seizoen onder contract bij Sparta Rotterdam, maar kreeg op Het Kasteel geen nieuwe verbintenis. Sindsdien is hij transfervrij.

Nog altijd hoopt Wapenaar een nieuwe club te vinden. De berichten over een terugkeer naar FC Utrecht wijst de sluitpost van de hand.

AH ontbreekt in hygiënelijst VWA

Met de hygiëne in supermarkten lijkt het volgens een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wel mee te vallen. 's Lands grootste grootgrutter ontbreekt evenwel in de lijst met supers omdat volgens een woordvoerster van de VWA "nog niet alle stappen zijn doorlopen" om de bevindingen in de filialen van Albert Heijn te kunnen publiceren.

De autoriteit heeft de lijst met vooralsnog 21 supermarktketens vandaag toch al op internet gezet. Drie ketens kregen het sein 'oranje' dat wijst op een beperkt risico. Daarbij hanteert de VWA een ondergrens van 90 procent in diverse categoriën. Bij Golff en Jan Linders bleek bijvoorbeeld de presentatie van de koopwaar in slechts 88 procent van de filialen wat betreft hygiëne te kloppen.

Bij Super de Boer bleek de hygiëne op zich in niet meer dan 74 procent van de vestigingen in orde. Alle andere onderzochte ketens kregen een goedkeurend 'groen'. Behalve van Albert Heijn (en AH to-go) ontbreken voorlopig ook Plus en Nettorama in de lijst.



 AH. (foto: ANP)

Slechts 3 procent NL'ers twittert

Het fenomeen Twitter is bij 63 procent van de Nederlanders bekend, maar slechts 3 procent gebruikt de website waarop bezoekers op hun eigen pagina korte berichten kunnen achterlaten.

Dat blijkt uit onderzoek naar sociale netwerksites dat onderzoeksbureau Tangram onder 550 Nederlanders uitvoerde. Slechts 2 procent vindt het een aantrekkelijk idee om vrienden en kennissen via Twitter op de hoogte te houden van de dagelijkse beslommeringen.

Via Twitter slingeren gebruikers berichten van steeds maximaal 140 tekens per keer het net op. Wie de persoon in kwestie volgt, kan de geplaatste teksten lezen op een computer of een mobiele telefoon.

Het is mogelijk de berichten af te schermen voor mensen die je niet volgen of mensen te blokkeren. Bekende Nederlanders als Paul de Leeuw, Marco Borsato en Victoria Koblenko twitteren er lustig op los.


Twitter (foto: ANP)

Nederlandse SS'er kan terechtstaan

De Nederlandse voormalige SS'er Heinrich Boere kan wel voor een Duitse rechtbank terechtstaan voor zijn aandeel in de dood van drie Nederlandse burgers in de Tweede Wereldoorlog.

Dat heeft een rechtbank in Keulen vandaag bepaald. Eerder oordeelde een lagere rechtbank in Aken dat de 88-jarige Boere wegens zijn slechte gezondheidstoestand niet terecht hoefde te staan. Dat is nu dus teruggedraaid.

'Geen alcohol meer in supermarkt'

Burgemeester Jaap Kroon van Urk wil een verkoopverbod op alcohol in supermarkten. Volgens de CDA-burgemeester kan de gemeente alcoholmisbruik effectief aanpakken door een dergelijk verbod.

Kroon is van mening dat gemeenten momenteel onvoldoende middelen hebben om alcoholmisbruik te bestrijden. Hij denkt door het verbod op de verkoop van alcohol problemen als 'indrinken', zuipketen en alcoholmisbruik op straat aan te kunnen pakken.

Als het aan burgemeester Kroon ligt, moeten de inwoners van zijn gemeente voortaan naar de slijter voor een kratje pils. "Slijterijen kunnen in tegenstelling tot de supermarkten een effectieve leeftijdscontrole toepassen," stelt Kroon. "Ook kan de gemeente de vergunning intrekken als de slijter zich niet aan de regels houdt." Daarnaast pleit de burgervader voor een verhoging van de accijns op alcoholische dranken.

De uitspraken van de Urker burgervader zijn een reactie op de Haagse plannen om het toezicht op de handhaving van de leeftijdsgrenzen bij verkoop van alcohol bij de gemeenten neer te leggen. Momenteel ligt deze taak nog bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Volgens burgemeester Kroon moeten de gemeenten over voldoende instrumenten beschikken om de wet te kunnen handhaven, willen ze de taken van de VWA over kunnen nemen.

Paus wil wereldorganisatie met autoriteit

Paus Benedictus XVI wil dat er een nieuwe wereldorganisatie "met echte tanden" komt. Die moet werken aan het herstel van de wereldeconomie en voorkomen dat de ongelijkheid in de wereld verder toeneemt.

De paus deed zijn oproep in de vandaag gepubliceerde encycliek Caritas in veritates ('Naastenliefde in waarheden'). De kerkvorst gaat in zijn nieuwe werkstuk onder meer in op de effecten van de globalisering.

Benedictus, die in april 2005 werd gekozen als opvolger van paus Johannes Paulus II, publiceerde zijn eerste encycliek, Deus caritas est ('God is liefde'), in 2006. Een jaar later volgde Spe salvi ('Gered door de hoop').

Konami schrapt Konami-ID uit games

Konami heeft momenteel een systeem waar gamers zich op moeten inschrijven om online te kunnen gamen. Via dit Konami-ID kun je dan vervolgens via internet tegen anderen spelen. Het meest bekende voorbeeld is wel Metal Gear Online, waarbij velen tot waanzin werden gedreven doordat de server het aantal inschrijvers niet aankon. Een veelgehoorde klacht is dan ook dat gamers het niet logisch vinden om én een XBL- of PSN-account te hebben én een Konami-ID om online te kunnen gamen.


Ook Messi dolblij met weglaten Konami-ID uit PES 2010

Konami heeft bekend gemaakt dat ze het hele Konami-ID-systeem uit toekomstige games zullen weglaten en alle communicatie via XBL- en PSN-accounts zullen laten verlopen. De eerste game die ID-loos online te spelen zal zijn is Pro Evolution Soccer 2010.

Sarkozy eist vrijlating Franse docente in Iran

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vandaag vrijlating "op zeer korte termijn" geëist van een in Iran opgepakte Franse docente. De 23-jarige Clotilde Reiss werd 1 juli op de luchthaven van Teheran wegens spionage gearresteerd. Sarkozy noemde de aanklachten tegen de Française "pure fantasie", berichtte de Franse radiozender Europe1.

De Iraanse autoriteiten beschuldigen Reiss van deelname aan de protesten tegen de omstreden verkiezingen van 12 juni. Ook zou ze foto's van de demonstraties, die ze had gemaakt met haar mobiele telefoon, hebben gestuurd naar een vriend in Teheran. Reiss gaf sinds vijf maanden Franse les op de universiteit van Isfahan.

Frankrijk riep de Iraanse ambassadeur gisteren in Parijs op het matje.

Cameron Diaz draagt sexy punt-bh van Madonna

Cameron Diaz steekt zich in uitdagende Madonna-outfits voor een sexy fotoshoot in V magazine, meldt de Daily Mail. Met puntige-bh, kort broekje en hoge leren laarzen lijkt ze op de bad-girl Madonna in de tijd van haar Blonde Ambition Tour in 1990. Cameron wil met deze foto’s duidelijk een statement maken dat ze ook stoer kan zijn.

De 36-jarige actrice, bekend door haar rol in There’s Something About Mary, is gefotografeerd door Mert Alas & Marcus Piggott in Londen voor de cover van V Magazine dat morgen uitkomt. Voor even laat de actrice haar imago van het vrolijke buurmeisje varen voor een controversiële fotoshoot geïnspireerd op Madonna’s Blonde Ambition Tour.

In de jaren 90 zorgde deze concertenreeks voor enorm veel ophef. De popdiva combineerde namelijk religieuze uitingen met seksuele provocaties. De kleding van de ster was zeer vernieuwend en uitdagend met de puntige-bh’s, visnet truitjes en hoge laarzen.

In augustus komt de nieuw film My Sister’s Keeper uit waarin Cameron een moeder speelt van een tiener die doodgaat aan kanker. De actrice vertelt aan het tijdschrift dat ze het voornemen heeft om voortaan meer uitdagende rollen te nemen. "Ik ga niet meer het 23-jarige onschuldige meisje zijn. Als ik daar aan probeer vast te houden, zou ik erg ongelukkig worden."


Cameron Diaz draagt sexy punt-bh van Madonna  (foto: DAG)

Ajax-doelwit Onyewu naar AC Milan

AC Milan heeft Oguchi Onyewu met een vrije transfer weten binnen te halen. De verdediger, die gratis kon vertrekken bij Standard Luik, stond ook in de belangstelling van Ajax en Real Madrid.

Toen het nieuws bekend werd dat ook Real interesse had in Onyewu, besloot Ajax haar interesse te verleggen naar Thimothée Atouba (Hamburger SV), die eveneens transfervrij mag vertrekken.

Onyewu heeft besloten voor Milan te kiezen, dat het team graag wilde verjongen. De 27-jarige Amerikaanse mandekker liet een goede indruk achter tijdens de Confederations Cup in Zuid-Afrika en wekte zo interesse van enkele grote clubs.

In het verleden speelde Onyewu wedstrijden voor Metz, La Louvière, Standard Luik en Newcastle United. Tevens heeft hij 47 interlands namens Amerika op zijn naam staan.

Doelman Sheffield United betrapt op doping

Doelman Paddy Kenny van Sheffield United is betrapt op het gebruik van doping. Tijdens een controle van zijn urine bleek dat het verboden middel efedrine aanwezig was. Kenny is inmiddels geschorst door Sheffield.

De 31-jarige Ierse international kan ook nog geschorst worden door de Engelse voetbalbond. Bij een dergelijk vergrijp is de normale schorsing twee jaar. Efedrine zorgt ervoor dat je alerter kunt reageren en meer adrenaline aanmaakt. Het middel staat op de lijst van verboden middelen, maar het gebruik ervan leidt niet automatisch tot de normale straf van twee jaar.

'Tennisser Montcourt (24) overleden'

De Franse tennisser Mathieu Montcourt is maandagnacht overleden. Dit meldt de Franse sportkrant L'Équipe op gezag van de technisch directeur van de Franse tennisbond FFT. De doodsoorzaak van de 24-jarige Parijzenaar is op dit moment nog niet duidelijk. De FFT komt later op de dag met een verklaring.

Montcourt stond deze week 119e van de wereld. Enkele weken geleden bereikte hij met een 104e positie zijn hoogste notering op de wereldranglijst. De Fransman kwam drie keer in actie op het Grand Slam toernooi van Roland Garros.

Moe Nazi Vehicle Girls Deluxe Extra komt uit op Xbox 360

System Soft heeft bekend gemaakt dat hun PS2- en PSP-game Moe Moe Niji Taisen Deluxe dit jaar ook op de Xbox 360 zal verschijnen onder de naam Moe Nazi Vehicle Girls Deluxe Extra. Net als Moe Moe Niji Taisen Deluxe zal dit een tactische RPG zijn, waarbij de voertuigen voorgesteld worden als schattige Japanse meisjes met grote borsten, dito ogen en outfits die enigszins op voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog lijken. Om het geheel historisch accuraat te houden, zullen de Russen, Italianen, Engelsen, Amerikanen, Duitsers en Japanners present zijn in de game.

Om je een idee te geven waar de game om draait, hieronder enkele screenshots.



De game zal alleen in single-player-modus te spelen zijn en verschijnt dit jaar in Japan. Een Amerikaanse en/of Europese release is nog niet bekend.

'VS hebben tweede stimulus nodig'

"De VS moeten overwegen om met een tweede stimuleringsplan te komen, want de eerste stimulus van 787 miljard dollar was iets te klein", aldus Laura Tyson, een van de economische adviseurs van de Amerikaanse president Barack Obama. Tyson: "Het huidige stimuleringsplan zal een positief effect hebben, maar we hebben met een erg zieke patient te maken."

Tyson zegt dat de economische omstandigheden veel slechter waren dan eerder van werd uitgegaan. Vooral de werkloosheid in de VS, met 9,5 procent het hoogst sinds 1983, baart haar zorgen. Toen het eerste stimuleringsplan getekend werd door Obama werd uitgegaan dat de werkloosheid maximaal 8 procent zou bereiken, mede door de stimulus.

De adviseur van Obama zegt dat de VS een tweede stimulus makkelijk kan betalen, ook al heeft het land met hoge begrotingstekorten te maken van 1,85 biljoen dollar in 2009 en 1,25 biljoen in 2010. Obama zei vorige maand zelf dat een tweede stimulus niet nodig is.

Tyson: geen zorgen over begrotingstekorten VS, tweede stimulus nodig

Net rond Pechstein sluit zich

Schaatster Claudia Pechstein zegt dat haar positieve dopingtest veroorzaakt wordt door een genetische bloedziekte. Dopingexpert Werner Franke stelt dat de verklaring van de Duitse grote onzin is.

Pechstein werd vlak voor het wereldkampioenschap allround betrapt op het hebben van te veel jonge rode bloedlichaampjes, iets wat duidt op bloeddoping. De grens ligt op 2,4%, maar Pechstein zou op 3,75% zijn uitgekomen en volgens Bild veertien keer positief zijn getest.

Naast dit percentage wordt ook gekeken naar de snelheid waarmee rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. "Een bloedziekte die zorgt voor een verhoging van reticulocyten sluit ik uit. Dat zou dan een speciale vorm van leukemie moeten zijn. En dat is bij een topsporter, die al over zeer lange tijd topprestaties levert, ondenkbaar," zei Franke die denkt aan doping. "Dat zou onder andere door het gebruik van epo kunnen komen."

Het lijkt er op dat Pechstein al langer in de gaten wordt gehouden, want ze zou de afgelopen jaren al vijftig keer door het wereld antidopingbureau WADA zijn gecontroleerd. Hierbij is een profiel van haar een bloed opgesteld waar aan getoetst wordt. "In de nieuwe regels staat dat het waarnemen van karakteristieke patronen in het bloed, die niet op een andere manier dan manipulatie kunnen worden verklaard, ook voldoende is om iemand te beschuldigen," zegt Harm Kuipers die lid is van de medische commissie van de ISU.

Pechstein is overigens al in beroep gegaan bij het internationale sporttribunaal tegen haar schorsing van twee jaar. Haar zaak zal in de herfst worden behandeld.

Advies: voer Burgernet landelijk in

"Burgernet is een succes. Voer het in het hele land in en neem ook sms-alarmering op in dit samenwerkingsverband tussen burgers, gemeenten en politie." Dat is het advies van de Stuurgroep Burgernet na de proef in negen gemeenten waar inwoners in dringende gevallen op verzoek van de politie uitkeken naar verdachten of vermiste personen.

Wat betreft de stuurgroep Burgernet kunnen de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie deze aanpak beetje bij beetje landelijk invoeren. Ze baseren dit op de proef in negen gebieden, Gouda, Delft, Ede, Leeuwarden en Dantumadiel, Breukelen, Maarssen, Ronde Venen en Nieuwegein duurde van november 2008 tot en met 2009.

In dat halfjaar waren er 192 acties en in 10 procent daarvan hielp de bijdrage van Burgernet bij de aanhouding van een verdachte of het opsporen van een vermiste persoon, meldt de stuurgroep vandaag. In totaal meldden ruim 26.000 deelnemers zich aan voor Burgernet en er haakte bijna niemand af.

Chinezen en Oeigoeren gaan elkaar te lijf

Honderden etnische Chinezen zijn vandaag gewapend met stokken, messen en schoppen de straat opgegaan in het centrum van de stad Urumqi. De politie gebruikte traangas en voorkwam dat de betogers naar het centrale plein, het Volksplein, trokken.

Officiële media berichtten vandaag dat er chaos heerst in de noordwestelijke stad. Eergisteren braken er bloedige onlusten uit waarbij zeker 156 doden zijn gevallen. Duizenden etnische Oeigoeren, de oorspronkelijke bewoners van de regio, keerden zich tegen de Chinese autoriteiten en tegen etnische Chinezen die als koloniale overheersers worden gezien.

Vandaag zijn er ook demonstraties van Oeigoeren in verscheidene plaatsen in de autonome regio Xinjiang. In de hoofdstad van de regio, Urumqi, betoogden onder anderen Oeigoerse vrouwen voor de vrijlating van hun opgepakte zonen of mannen. Deze groep betogers benaderde een groep journalisten die door de Chinese autoriteiten werden rondgeleid om te tonen dat de orde was hersteld.


Oeigoeren keren zich tegen Chinezen  (foto: DAG)

Werkdruk ook tijdens de zomer hoog

Komkommertijd of niet, gedurende de zomerperiode ervaart ruim de helft van de werknemers in Nederland een gelijkblijvende tot toenemende werkdruk. Veel collega's gaan in de zomer immers op vakantie.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde internetenquête van ING onder 76.700 mensen. Op de piek zijn er in de zomervakantie volgens ING ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders van huis. Daarmee is rustig aandoen er voor de achterblijver dus vaak niet bij.

Niet overal ervaren werknemers een toenemende werkdruk. In de bouw bijvoorbeeld ligt het werk een aantal weken helemaal stil. Bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan dat de werkdruk afneemt in de zomer.

Gronings bedrijf nept vakantiegangers

Bij de politie in Groningen zijn de afgelopen dagen ruim honderd meldingen binnengekomen van mensen die in Spanje een niet bestaand of al verhuurd vakantiehuis hebben gehuurd. Dat meldde de politie.

De gedupeerden hebben hun huis of appartement geboekt via de website (www.villaspanjehuren.nl) van een Gronings bedrijf. Inmiddels stromen bij de politie de aangiftes binnen. Hoeveel het er precies zijn, is volgens een woordvoerder niet te zeggen omdat mensen van buiten Groningen aangifte in hun eigen woonplaats doen. De gedupeerden komen volgens hem uit heel Nederland. Ook vanuit België zouden mensen een huis bij het Groningse bedrijf hebben geboekt.

Evenement: Sensation - Wicked Wonderland

Sensation was de naam. Tien jaar terug wisten we eigenlijk niets meer van het feest dan dat het iets nieuws was, dat het in de Amsterdam ArenA plaatsvond en dat het gaaf zou worden. Geen line-up, helemaal niets. We zijn inmiddels tien jaar verder en dit is het jubileumjaar van Sensation. Twee witte edities in één weekend. FOK! bezocht afgelopen vrijdag, 3 juli, Sensation met als thema 'Wicked Wonderland'.


Perkamentboekrollen nu ook digitaal

Internationaal vermaarde topstukken uit het Deventer Stadsarchief en Atheneumbibliotheek zijn voortaan via internet tot in detail in te zien. De eeuwenoude boeken trokken afgelopen zomer nog veel belangstelling tijdens de Deventer Boekenmarkt.

Het gaat onder meer om de Wereldkroniek. Het werk uit de veertiende eeuw bestaat uit een vijf meter lange perkamenten boekrol. "Deze rol is zeer kwetsbaar", zei een woordvoerster van de instelling dinsdag. In totaal zijn 23 topstukken gedigitaliseerd. De stukken zijn te bekijken op www.sabinfo.nl.

Rabobank miste slag door lekke band Gesink

Rabobank slaagde er gisteren niet in om tijdens de derde rit van de Tour de France een renner in de eerste waaier te krijgen. Dit zou vooral te maken hebben met een lekke band van Robert Gesink, de tweede kopman van de Nederlandse formatie.

Een deel van de ploeg moest Gesink weer naar voren rijden, maar op datzelfde moment gaf Team Columbia gas, waardoor het peloton in twee stukken brak. Veel favorieten werden op een achterstand van 40 seconden gezet. Onder hen waren ook Denis Menchov, Alberto Contador en Cadel Evans.

Eerbetoon vermoorde Harry Potter-acteur

De cast van de nieuwste Harry Potter-film brengt vandaag een eerbetoon aan de vorig jaar vermoorde Rob Knox. Harry Potter and the half-blood prince gaat volgende week dinsdag in première in Londen. De 18-jarige Knox speelt de rol van Marcus Belby in de productie.

Zijn collega's dragen vanavond witte linten om hun polsen uit respect voor de acteur, die in mei 2008 werd doodgestoken in Londen. Knox verdedigde zijn broertje, die werd aangevallen. De moordenaar werd in maart van dit jaar veroordeeld tot levenslang voor de moord op Knox. De linten zijn volgens actrice Bonnie Wright, die Ginnie Weasley speelt, niet alleen bedoeld voor haar collega maar voor alle slachtoffers van steekpartijen.

"Ik zal niet doen alsof ik hem ongelofelijk goed kende of zijn beste vriend was op de set", aldus Daniel Radcliffe, die de rol van tovenaarsleerling Harry Potter speelt, tegen de Britse zender BBC. "Maar ik kende hem en mocht hem en wat er met hem is gebeurd, is tragisch en afschuwelijk." Volgens de hoofdrolspeler heeft de dood van Knox iedereen die bij de film betrokken was, geraakt.

De familie van Knox heeft de nieuwste film al kunnen zien tijdens een speciale besloten vertoning, maar woont vanavond ook de première bij. Harry Potter and the half-blood prince draait vanaf 15 juli in de Nederlandse bioscopen.

 Acteurs Harry Potter brengen eerbetoon aan vermoorde collega (foto: ANP)

Armstrong: "Hou maar rekening met mij"

Lance Armstrong deed gisteren, in de derde etappe van de Tour de France, goede zaken. Op twintig kilometer van de meet brak het peloton in twee stukken, waarna de Texaan zich in de eerste groep bevond. Alberto Contador miste de slag en reed in de tweede groep.

Uiteindelijk boekte Armstrong 40 seconden winst op Contador. De renner, die in dienst van Astana rijdt, gelooft steeds meer in zijn eigen kansen. "Ik heb zeven keer de Ronde van Frankrijk gewonnen, hou dus maar rekening met mij," liet The Boss weten. Zijn Spaanse ploeggenoot is tevens kopman van de formatie van Johan Bruyneel. "Maar ik kan me niet vinden in die theorie dat er maar één leider kan zijn in de ploeg."

Er is een kans dat Armstrong na de ploegentijdrit, die vandaag wordt verreden, de Maillot Jaune krijgt omgehangen. Dan moet Astana wel 40 seconden sneller dan Team Saxo Bank zijn en zeven seconden op Team Columbia pakken.

Oppositie eist einde van politiestaat Iran

Leiders van de oppositie in Iran hebben vandaag via internet een einde geëist aan de politiestaat die de regering in het land vestigt en de vrijlating van opgepakte demonstranten.

Ook de golf van arrestaties moet ophouden om de politiek niet verder te polariseren, vinden ze volgens de website van oppositieleider Mir Hossein Mousavi.

De voormalige presidentskandidaten Mousavi en Mehdi Karoubi en ex-president Mohammad Khatami zijn gisteren bijeengekomen. Ze hebben volgens de website samen beklemtoond dat de politiestaat dient te worden ontmanteld en dat de gevangen zittende opposanten vrijgelaten moeten worden. De drie voormannen eisen dat de voortdurende golf van arrestaties moet ophouden.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, heeft de onmiddellijke vrijlating geëist van de Franse student Clotilde Reiss. Ze werd 1 juli op de luchthaven van Teheran wegens spionage gearresteerd. Kouchner zei dinsdag dat de studente Reiss zoals vele duizenden mensen met haar mobiele telefoon opnames van betogingen in Iran verzond.


Oppositie eist einde van politiestaat Iran  (foto: DAG)

Vatanen wil FIA-president worden

Voormalig rallykamioen Ari Vatanen heeft aangegeven dat hij wel president van de FIA wil worden. Nu bekleedt Max Mosley die positie nog, maar de 69-jarige Brit wil mogelijk in oktober aftreden.

De Fin zegt ondertussen tegen Reuters dat hij serieus bezig is om kandidaat te worden. "Ik bezoek de verschillende leden en ik ontvang positieve feedback. Het is tijd voor verandering en ik wil er voor gaan, zelfs als ik niet zeker van de overwinning ben."

Mosley heeft bij de Formule 1-teams aangegeven dat hij het bijltje er bij neer wil gooien, maar bekijkt ondertussen al weer de opties voor een nieuwe termijn. De Brit vindt dat de volgende president sterk is en niet naar de pijpen danst van de autofabrikanten. Mede daarom is het voor Mosley belangrijk dat hij in oktober de steun uit kan spreken aan een kandidaat die de onafhankelijkheid van de FIA wil bewaren.

Vandaag sectie op slachtoffer taxiruzie

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verricht vandaag sectie op het lichaam van de 44-jarige Rob Sitek. Hij kwam eergisteren om het leven door een ruzie met een taxichauffeur op het Leidseplein in Amsterdam.

De 37-jarige verdachte wordt vandaag opnieuw gehoord, liet een politiewoordvoerder weten. De taxichauffeur wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het is nog onduidelijk wat zich precies heeft voorgedaan eergisterochtend rond tien voor half vijf op de taxistandplaats. De politie heeft inmiddels diverse getuigenverklaringen, waaronder van vier agenten die in de buurt waren.

Vandaag sectie op slachtoffer taxiruzie(foto: ANP)

Inhaalslag boekingen vliegtickets

De Nederlandse vakantieganger heeft vorige maand een inhaalslag gemaakt met het boeken van vliegtickets, meldt webwinkel Vliegtickets.nl. In juni lag het aantal boekingen op deze site 60 procent hoger dan in diezelfde maand van 2008.

"De Nederlander heeft dit jaar opvallend langer gewacht dan voorgaande jaren met het boeken, maar heeft uiteindelijk toch een besluit genomen", aldus directeur Bob Rus van de vliegticketsite. De 'historisch lage' prijzen, het binnenkomen van het vakantiegeld en het wisselvallige weer zorgden volgens hem tot grote drukte.

De eerste drie maanden van dit jaar werden fors minder tickets verkocht dan een jaar geleden, aldus een woordvoerder van de site. Maar nu zijn er in totaal meer tickets verkocht dan een jaar geleden . Wel ligt de omzet lager, omdat de prijzen enorm zijn gedaald.

Financieel gebaar van Feyenoord-spelers

De spelers van Feyenoord hebben besloten om het komend seizoen af te zien van een gedeelte van hun winstpremies. Door de financiële situatie van de club werd er een nieuw premiesysteem ingesteld om de uitgaven te beperken.

"Dat initiatief is vanuit de spelers zelf gekomen", laat algemeen directeur Eric Gudde weten. Waar voorheen een bonus werd uitbetaald bij ieder punt in de competitie, krijgen de spelers nu pas een extraatje indien er een prijs wordt gepakt of Europees voetbal wordt behaald.

"Dit gebaar laat duidelijk zien dat de spelers begaan zijn met de club", vervolgt Gudde. Ondanks het gulle gebaar moet Feyenoord op de centen letten. "Maar we hebben inmiddels een aantal belangrijke stappen gezet."

"Doordat er een aantal spelers is vertrokken, maar ook door tal van maatregelen binnen de totale organisatie. Dit gebaar van de spelers heeft daar alleen maar bij geholpen", besluit het directielid. De onlangs aangetrokken Sekou Cissé ontvangt komend seizoen geen salaris van Feyenoord. De Ivoriaanse aanvaller krijgt zijn loon met behulp van externe financiers, die ook zijn transfersom betaalden. Vanaf het seizoen 2010/2011 moet de club zelf opdraaien voor zijn salaris, er wordt immers verwacht dat de begroting dan op orde zal zijn.

Evans: "Alleen wij achtervolgden"

Gisteren ontstond in de derde etappe van de Tour de France met nog dertig kilometer te gaan een breuk in het peloton. Van de favorieten zat alleen Lance Armstrong mee. Daarachter was het alleen de Silence Lotto-ploeg die achtervolgde.

Na afloop was de Belgische formatie met kopman Cadel Evans niet blij. "Hoe ik me voel? Slecht," zei Evans. "Maar dat is de Tour, elke dag kan iets gebeuren. De gevaarlijkste dagen zijn die waarop je niets verwacht. Het jammere is dat we heel de dag voorin reden, en dan gebeurt alles in enkele seconden. Lance Amstrong mag de mannen van Columbia dank u wel zeggen. Hij had ideale bondgenoten om zich ineens weer 'alive and kicking' te voelen. Ik reed iets te ver naar achteren, 40e of zo, toen het scheurde. Alleen Silence-Lotto heeft nadien nog gejaagd, van andere teams heb ik niks gezien."

Zijn ploegleider Hendrik Redant was het met Evans eens. "Dit was een mooie coup van Columbia, zeker met het oog op een sprint", zei Redant. "Gelukkig was voor het eindklassement alleen Armstrong mee. Wij hebben gereden in de achtervolging omdat we de Amerikaan geen twee minuten willen geven. Blijkbaar zien de andere teams hem niet als tegenstander, wij wel. Dit is geen drama, maar een mooie les dat je constant vooraan moet rijden: we hadden gewoon in die eerste waaier moeten zitten."

Extrema Outdoor 2009

Over twee weken is het weer zover; Extrema Outdoor 2009. Extrema staat garant voor mooie feesten, waarbij niet alleen de lineup om van te watertanden is, maar ook de aankleding en opbouw zijn super. Een van de hoogtepunten van de zomerfestivals is dan ook Extrema Outdoor.

Aquabest bij Eindhoven wordt omgetoverd tot een festivalterrein met uiteenlopende podia. Afgelopen jaren is wel gebleken dat ze qua aankleding en lineup terecht bij de top horen. In 2007 zorgde onder andere JunkieXL en het dynamische duo ErickE & Roog ervoor dat duizenden mensen compleet uit hun dak gingen.  De energie en sfeer tijdens de optredens waren gigantisch te noemen.

Extrema Outdoor 2008 was eveneens een groot succes. Zo’n 35.000 feestende mensen werden door topartiesten als Dr. Lektroluv en Dave Clarke verwend, en ook werd er zeer genoten van Boys Noize en de House Maffia. Er waren fikse buien, maar die trokken ook weer weg, waarna men weer vrolijk doorfeestte. De eindshow op  het water was erg indrukwekkend. Een van de stages koppelde zich los van het strand, en dreef het water op.  Vanaf de torens op het strand werd de laser en vuurwerkshow op de drijvende stage ondersteund met lasers, wat voor een indrukwekkend einde zorgde.

En nu is het bijna tijd voor Extrema Outdoor 2009. Als je gaat, vergeet bij een check niet te controleren of je een wegwerpponcho, zonnebrand en een zonnebril bij je hebt. De lineup zorgt zoals gewoonlijk weer voor dilemma’s, want jezelf opsplitsen gaat niet. Een absolute must op de lijstjes is Housequake, maar neem de kans ook eens aan om James Zabiela te horen draaien!

Kortom: Extrema Outdoor 2009, see you there!!

Extrema Outdoor 2009, 18 juli van 10:00 tot 23:15 Recreatiestrand Aquabest, Best (bij Eindhoven)

 

Benfica blij met Ajax

Benfica-trainer Jorge Jesus verheugt zich op het Amsterdam Tournament, dat vrijdag 24 en zondag 26 juli in de Amsterdam ArenA wordt gehouden.

"Dit is het belangrijkste zomertoernooi van Europa. Elke ploeg, speler en coach wil daaraan meedoen", aldus Jesus, die de tweede avond om 21.15 uur aantreedt tegen gastheer Ajax.

"Dit prestigieuze toernooi is een mooie sportieve krachtmeting om ons voor te bereiden op de uitdagingen in het nieuwe seizoen." In Portugal gaan Jesus en zijn spelers op jacht naar de 32e nationale titel, de 25e nationale beker en wellicht succes in Europa. Benfica strandde vorig jaar al in de groepsfase van de UEFA Cup. Ook dit jaar speelt Benfica niet op het hoogste podium. De tweede plek werd voor hun neus weggekaapt door Sporting.

Dagkaarten voor (twee wedstrijden) op het Amsterdam Tournament kosten tussen de 27 en 55 euro. De wedstrijden Ajax - Atlético Madrid en Ajax - Benfica gelden voor Martin Jols elftal als presentatie aan het eigen Amsterdamse publiek.

Programma:

Vrijdag 24 juli:
19.00 uur: Benfica - Sunderland
21.15 uur: Ajax -Atlético Madrid

Zondag 26 juli:
19.00 uur: Sunderland - Atlético Madrid
21.15 uur: Ajax - Benfica

Kist Michael in Staples Center

De kist van Michael Jackson komt tijdens de herdenkingsbijeenkomst in het Staples Center in Los Angeles te staan. Dat schrijven de Amerikaanse website TMZ.com en de krant Los Angeles Times dinsdag. Voorafgaand aan het publieke eerbetoon zou de familie een besloten herdenking houden op de begraafplaats Forest Lawn.

Deze media weerspreken hiermee eerdere berichten dat de popster voorafgaand aan de ceremonie zou worden begraven. Zoals bekend komt de familie Jackson om 17.00 uur (Nederlandse tijd) bijeen op Forest Lawn, samen met wat goede vrienden van hun zoon en broer, en vertrekken de ouders en broers/zussen twee uur later naar de herdenkingsdienst. Daar zou de kist, die naar verluidt van buiten goud is en van binnen met blauw fluweel is bekleed, eveneens naartoe worden vervoerd.

  (foto: ANP)

Samenscholingsverbod in Vlissingen

In drie Vlissingse buurten geldt sinds gisteren een samenscholingsverbod. Het is voortaan verboden om met vier of meer mensen bij elkaar te staan. Dit verbod geldt voorlopig tot 1 oktober.

Volgens de burgemeester van de Zeeuwse stad is het verbod nodig omdat er sprake is van een veiligheidsprobleem. In de wijk Bossenburgh, het deel van het Middengebied rondom de Hercules Segherslaan en de Scheldestraat en omgeving is de overlast de laatste tijd dusdanig toegenomen dat een samenscholingsverbod noodzakelijk wordt geacht. 

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.

De Guzman hervat groepstraining

Er is goed nieuws voor Feyenoord. Jonathan de Guzman heeft de groepstraining van Feyenoord weer hervat. De middenvelder volbracht bijna een hele oefensessie tijdens het trainingskamp in Tegelen.

Door een knieblessure is de middenvelder maanden uit de roulatie geweest. Afgelopen januari onderging hij een knieoperatie en was sindsdien in Canada op te herstellen. Begin mei begon hij zijn individueel training maar inmiddels kan hij met de groep meetrainen.

Verder verscheen ook Kamil Contofalsky voor het eerst in actie voor Feyenoord. Sekou Cissé was nog niet aanwezig. De Ivoriaan maakte zondag voor het eerst kennis met zijn nieuwe trainer Mario Been. De andere 25 spelers hadden een pittige training. Ruim anderhalf uur werd er aan positie- en partijspelen gewerkt.

Benayoun verlengt contract

Liverpool en Yossi Benayoun hebben een nieuw akkoord bereikt waardoor de middenvelder een contract heeft tot 2012 op Anfield Road. Het oude contract liep in de zomer van 2011 af.

De 29-jarige middenvelder is zeer tevreden met het vertrouwen dat hij geniet bij Liverpool. "Ik ben erg blij dat we tot een contractverlenging zijn gekomen. Het is natuurlijk al een droom om hier te spelen en ik wil hier nog lang blijven spelen", begint de Israëlier zijn verhaal.

Benayoun heeft het afgelopen seizoen meerdere malen een basisplaats gekregen van trainer Rafael Benítez. De speler hoopt deze lijn door te zetten en prijzen te winnen met de Engelse topclub. "Ik kan me nu concentreren op het harde werk dat nodig is om beter te gaan spelen en prijzen te winnen met deze club", besluit de oud-Ajacied.

De trainer lijkt ook erg blij te zijn met deze ontwikkeling."Het was de intentie om de contracten van belangrijke spelers te verlengen en Yossi was er één van", reageerde de Spanjaard. Eerder verlengden Steven Gerrard, Dirk Kuyt, Daniel Agger en Fernando Torres al hun contract.

Jovanovic vertrekt niet naar Stuttgart

Milan Jovanovic lijkt de stap richting VfB Stuttgart niet te gaan maken. De speler is het persoonlijk eens geworden met de Duitse club maar zijn huidige werkgever Standard Luik en de Duitse club hebben nog geen overeenstemming bereikt over het transferbedrag.

Stuttgart is bereid 4,5 miljoen euro te betalen terwijl Standaard Luik 8,5 miljoen euro eist. Vanwege het grote verschil in vraagprijs en aanbod zal er hoogstwaarschijnlijk geen akkoord bereikt worden. "We hebben een streep onder de transferonderhandelingen gezet", zegt sportief directeur Horst Heldt tegenover het Duitse persbureau DPA. "Een overeenkomst was niet in zicht."

Eerder toonde Stuttgart interesse in Demba Ba van TSG Hoffenheim maar door de blessure van de aanvaller werden de onderhandelingen stilgelegd. Echter had zijn werkgever ook aangegeven niet mee te zullen werken aan een transfer.

[WPT] Nederland verslaat Japan

De Nederlandse honkballers hebben eindelijk hun eerste overwinning op het World Port Tournament in Rotterdam binnen. Gisteravond werd Japan met 8-0 aan de zegekar gebonden.

De ploeg van coach Rod Delmonico begon goed aan de wedstrijd en behaalde al snel via Michael Duursma en Raily Legito twee punten. De Japanners wisselden snel hun pitcher Gen Horie om meer schade te voorkomen. Horie kampte ook al met fysieke schade, want hij werd geraakt door een bal van de uitstekend spelende debutant Bas de Jong.

Deze zelfde Bas de Jong en Bryan Engelghardt zorgden er in de vijfde inning voor dat het 4-0 voor Nederland werd. Een inning later klaarde Oranje het karwei met nog eens drie punten, waarna Engelhardt in de achtste inning voor de 8-0 zege zorgde.

FOK!tv: het NK Air Guitar

Luchtgitaar bespelen: velen doen dat in hun woonkamer als er rock op staat. Maar als je heel goed bent kun je ook meedoen aan het Nederlands kampioenschap.

Jimbo bezocht onlangs het NK Air Guitar en sprak deelnemers over welke skills je nodig hebt om de beste van Nederland te worden. Uiteraard ook beelden van de deelnemers in actie. En het blijkt maar weer: luchtgitaar spelen is niet voor iedereen weggelegd.




Luchtgitaar spelen, best moeilijk nog.

Lisandro López naar Lyon

Lisandro López is de nieuwe spits van Olympique Lyon. De Franse club kwam vannacht tot een akkoord met FC Porto over de transfervoorwaarden van de Argentijnse aanvaller.

Lyon moet diep in de buidel tasten voor López. De onttroonde Franse kampioen maakt 24 miljoen euro over aan Porto, dat eventueel nog vier miljoen extra kan ontvangen als de sportieve resultaten van l'OL aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lyon en López moeten zelf nog tot een akkoord komen, meldt Olympique. Bovendien moet de 26-jarige spits nog een medische keuring doorstaan. Aan beide voorwaarde moeten Lyon en López voor 24 juli voldoen. Dat lijkt geen al te groot obstakel. López' zaakwaarnemer Fernando Hidalgo meldde enkele weken geleden dat speler en club een principeovereenkomst hadden.

López voetbalde sinds de zomer van 2005 voor FC Porto. Hij maakte 48 doelpunten, waarvan tien in het laatste seizoen en 23 in 2007/08. Dat was veruit het productiefste jaar uit zijn loopbaan. In Lyon is hij de opvolger van Karim Benzema, die vorige week voor 35 miljoen euro naar Real Madrid verhuisde.

Politie lost in een klap tachtig inbraken op

Met de aanhouding van twee mannen uit Drachten in april van dit jaar denkt de politie ruim tachtig inbraken te hebben opgelost in Noord-Nederland. Dat heeft de politie Fryslân vandaag laten weten. De inbraken werden gepleegd in woningen, bedrijven en op bouwplaatsen.

De buit bestond voor het merendeel uit gereedschap. De schade loopt in de tonnen. Na de aanhouding van de mannen kwam de politie nog vier verdachten op het spoor, twee mannen en twee vrouwen. De mannen hielpen zo nu en dan met inbreken; de vrouwen traden op als helers van de gestolen spullen.

Mallya: "Podium niet langer illusie"

Force India-teambaas Fijay Mallya denkt dat zijn goed onderweg is om het doel van een podiumplaats binnen twee jaar te realiseren. De Indiër baseert dit op de goede tiende plaats die Giancarlo Fisichella op Silverstone behaalde.

"Ik denk dat de upgrade heeft aangetoond dat de auto sterk in het middenveld mee kan doen. Het is zo dat we er zijn en alles wat ik bedacht had voor de geleidelijke verbeteringen nu uit aan het komen is," zei Mallya die in de tweede seizoenshelft nog mooie dingen verwacht. "Gegeven de grootte van ons team is dit een geweldige prestatie en we gaan in augustus tijdens de vakantie gewoon vol door."

"Ik hoop dat we gedurende de rest van het seizoen nog wat punten kunnen behalen. Ik ben er optimistisch over, eigenlijk er zelfs bijna zeker van, dat we vanaf 2010 regelmatig in de punten kunnen finishen. En dat doet me geloven dat mijn vaak uitgesproken doel in 2011 een podiumplaats niet slechts een illusie meer is."

Uitzendkracht hoeft minder vaak op te draven

De vraag naar tijdelijk personeel in de Nederlandse uitzendmarkt blijft fors dalen ten opzichte van vorig jaar. Het aantal gewerkte uren daalde in de vier weken tot 14 juni (week 21 tot en met 24) met 24 procent. De omzet ging 22 procent omlaag.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie ABU, waarbij ongeveer 80 procent van de Nederlandse uitzendorganisaties is aangesloten. De daling is minder hard dan de voorgaande periode. Toen daalde het aantal gewerkte uren met 28 procent en de omzet met 26 procent.

Aangezien de periode in 2009 twee werkbare dagen minder had dan in dezelfde periode vorig jaar, is een flinke correctie toegepast, aldus ABU.

De vraag in de technische en industriële sectoren daalde het sterkst, maar ook hier is de daling minder sterk dan in de voorgaande periode. De daling is het zwakst in de medische sector. Het aantal uren daalde daarin met 15 procent en de omzet ging met 5 procent achteruit.

De uitzendbranche wordt gezien als een barometer voor de stand van de economische conjunctuur.


Uitzendkracht hoeft minder vaak op te draven  (foto: DAG)

Jonge inbrekers aangehouden in Ede

De politie heeft in Ede het afgelopen halfjaar 22 jongeren aangehouden. De jeugdige criminelen worden verdacht van woninginbraken en diefstal van bromfietsen. Volgens de politie opereerden de jongeren in groepjes van telkens wisselende samenstelling.

De jongeren zouden betrokken zijn bij 36 inbraken in auto's, woningen en scholen. Ook worden ze in verband gebracht met de diefstal van achttien bromfietsen in de omgeving van Ede. Daarnaast richtte de groep ook vernielingen aan.

Na een aanhouding in december vorig jaar trof de politie gestolen goederen aan. Hierop startte zij een onderzoek. Dertien jongeren zijn inmiddels voorgeleid bij de rechter commissaris. Zij variëren in leeftijd van 13 tot 18 jaar.

Fuji schrapt Formule 1-race

De Fuji Speedway verdwijnt van de Formule 1-kalender. Dit werd dinsdag door de organisatie van het circuit bekendgemaakt. De afgelopen twee jaren werd de race op het Japanse circuit gehouden en zou in het vervolg iedere twee jaar verreden worden. De andere jaren wordt er op Suzuka gereden.

De mindere stand van de economie heeft de eigenaar van de baan Toyota doen besluiten om dit plan te laten varen. "Omdat de marktcondities slecht zijn en er slechts maar enkele tekenen van herstel zijn, hebben we moeten besluiten dat het te lastig is om de Japanse Grand Prix nog te gaan organiseren," luidde een verklaring.

Fuji keerde in 2007 terug op de Formule-kalender nadat Toyota het circuit ingrijpend opgeknapt had. Lewis Hamilton won toen de race onder barre omstandigheden, terwijl Fernando Alonso vorig jaar er verrassend de beste was.

Dit jaar wordt geracet op Suzuka dat eigendom is van Honda. De Japanse autofabrikant trok zich afgelopen winter plotseling terug uit de Formule 1 en het is nog maar de vraag of zij wel het bedrag voor de race op willen hoesten. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de Japanse Grand Prix in 2010 zomaar van de kalender verdwenen zijn.

Levende standbeelden in London

De komende drie maanden mogen Britten op het Londonse Trafalger Square een uur in de spotlights staan, overdag maar ook 's nachts. Houd een betoog, houd een protest tegen iets of ga uit de kleren.

Het is aan jou je mag zoveel spullen mee naar boven nemen als je kan dragen, en na een uur wordt je met een kraan er weer vanaf gehaald. Volg de mensen met aandachtstekort hier op een live webstream.

The Agency cross-platform speelbaar?

The Agency is een Massive Multiplayer Online Role Playing Game die het iets anders aan wil gaan pakken dan de meeste in dit genre. In de game wordt namelijk gebruikt van real-time First Person Shooting waardoor niet alleen je stats maar ook zeker je skills belangrijk zijn. De game wordt ontwikkeld voor de Playstation 3 en de PC en wellicht wordt het mogelijk om de game cross-platform te spelen.

Sony heeft namelijk gezegd dat ze hierover nog aan het nadenken zijn. Mocht dit gerealiseerd worden dan wordt het dus mogelijk om als PC-gamer tegen mensen op de Playstation 3 te gamen en andersom. Toch zijn ze er bij Sony nog niet over uit.


We have not decided if you can play between the two. They are cross-platform. We’re able to do it - it’s more of a design concern. We’re doing a lot of focus testing and we’re finding that people just, ‘oh they’ve got a controller, it’s not fair! Well they’ve got a mouse it’s not fair!

De game zal voor beide platformen tegelijk releasen al zal dat waarschijnlijk pas in 2010 zijn.

SP wil opheldering over Zalm en DSB

De Socialistische Partij (SP) wil weten of oud-minister Gerrit Zalm (VVD) medeschuldig is aan de laakbare verkooppraktijken waarvoor de DSB Bank van Dirk Scheringa beboet is.

Zalm was eerst hoofdeconoom en later financieel directeur bij deze bank (waar Zalm verantwoordelijk was voor de overkreditering), die vorige week boetes kreeg van toezichthouder de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De SP wil kamervragen stellen aan PvdA-minister Wouter Bos van Financiën als Zalm niet uit zichzelf openheid van zaken geeft. Bos is nu de baas van Zalm, sinds Zalm leiding geeft aan staatsbank ABN Amro. Bos was onder het kabinet Paars-II staatssecretaris van Financiën onder Zalm.

Lees ook de FOK!-columns Gerrit Zalm, de slechtste minister van Financiën en Plat Haags: Afscheid.

SP wil opheldering van Wouter Bos

'Zaakwaarnemer Obradovic dinsdag naar Amsterdam'

Nikola Damjanac, zaakwaarnemer van verdediger Ivan Obradovic, heeft tegenover het Servische medium Vecernje novosti verteld dat hij dinsdag naar Amsterdam afreist om met Ajax te praten over een transfer van zijn cliënt

De jonge Servische verdediger wordt al een tijdje hardnekkig in verband gebracht met Ajax. Vanwege de aanwezigheid van landgenoot Miralem Sulejmani zou Obradovic een voorkeur hebben voor de Amsterdammers.

Naast Ajax zou ook het Spaanse Atlético Madrid belangstelling hebben voor Obradovic, die momenteel speler is van Partizan Belgrado. De Spanjaarden hebben deze interesse vooralsnog niet bevestigd. Het bestuur van Partizan zou ondertussen dinsdag een gesprek hebben over de toekomst van Obradovic.

Milan doet bod op Huntelaar

AC Milan heeft een bod gedaan op Real Madrid-spits Klaas Jan Huntelaar, zo heeft Adriano Galliani, vice-voorzitter van de rossoneri, bevestigd. Milan verkocht onlangs sterspeler Kaká aan Real Madrid en verwierf bij deze transfer het eerste recht tot koop op Huntelaar.

Bij Real Madrid wordt sinds het aantreden van voorzitter Florentino Perez een grote schoonmaak gehouden. De Koninklijke spendeerde reeds vele miljoenen euro's aan de transfers van Kaká, Cristiano Ronaldo, Raul Albiol en Karim Benzema. Bovendien mogen verschillende spelers van de huidige selectie uitzien naar een nieuwe club.

Jorge Valdano, de nieuwe directeur van Real Madrid, vertelde vorige week dat alle spelers die mogen vertrekken bij de Spaanse club per telefoon hierover zijn ingelicht. Naast Huntelaar heeft ook Royston Drenthe een belletje gehad.

Voor Huntelaar bestaat er voldoende belangstelling. Manchester United en Hamburger SV willen The Hunter graag overnemen van Real Madrid. De Duitsers zijn echter geschrokken van de vraagprijs van De Koninklijke.

Japanse werknemers zijn verplicht te lachen

Het Japanse spoorwegbedrijf Keihin Electric Express Railway Co. heeft iets nieuws bedacht: de smile scan. Zo kan mooi worden bijgehouden of de conducteurs en machinisten wel vrolijk genoeg kijken, meldt The Mainichi Daily News.

De software van het bedrijf Omron Corp analyseert de gezichtsuitdrukking van een persoon op details, zoals oog- en mondbeweging en rimpeltjes.

De 530 medewerkers van het spoorbedrijf worden elke dag voor de camera gezet. De computer analyseert vervolgens hun lach en kent die een score toe tussen de 0 en 100.

Wie te laag scoort met zijn smile, krijgt er gratis een adviesje bij op het scherm: "U kijkt te serieus" of "Til je mondhoeken op".

De medewerkers krijgen eens in de zoveel tijd een printje van hun beste lach die ze bij zich kunnen dragen, mochten ze eens vergeten hoe het ook alweer moest.

Doel van de smile scan is de klantvriendelijkheid verhogen: "We willen onze service verbeteren, zodat onze klanten ook lachen", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

 


Japanse werknemers zijn verplicht te lachen  (foto: DAG)

Amsterdam lager op lijst duurste steden

Amsterdam is goedkoper geworden ten opzichte van veel andere steden in de wereld. Stond de hoofdstad vorig jaar nog op plek 25 van de duurste steden in de wereld, dit jaar is dat plaats 29.

Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Mercer, dat de resultaten vandaag bekendmaakte.

Uit het onderzoek blijkt dat Tokio de duurste stad is om in te leven, direct gevolgd door nog een Japanse stad, Osaka. Moskou staat op de derde plek.

Veel steden in Europa zakten op de lijst. De Poolse hoofdstad Warschau zakte het meest; van 35 vorig jaar tot 113 nu. Steden in Azië en het Midden-Oosten werden relatief duurder.


Amsterdam lager op lijst duurste steden  (foto: DAG)

Reclame op Radio Vaticaan

Iedereen merkt de economische crisis en ook het Vaticaan begint er nu onder te lijden. Voor het eerst in het tachtigjarige bestaan van Radio Vaticaan was er een reclamespotje te horen. Het radiostation is financieel volledig afhankelijk van het Vaticaan en kost zo'n 21 miljoen euro per jaar. Door het teruglopen van de inkomsten uit giften was reclame op de radio een oplossing voor de situatie.

Voor 179.000 euro mocht het Italiaanse gas- en elektriciteitsbedrijf Enel de eerste reclamespot uitzenden. Of er meer bedrijven geïnteresseerd zijn is nog onduidelijk. Over een aantal maanden worden de spotjes geëvalueerd om te zien of ze effect hebben gehad.

Live luisteren naar Radio Vaticana? Klik hier!

Gratie voor doodzieke levenslang gestrafte

Een man die een levenslange gevangenisstraf uitzit, heeft gratie gekregen omdat hij ongeneeslijk ziek is. Na een advies van de rechtbank en het Openbaar Ministerie heeft Justitie een voorstel gedaan aan koningin Beatrix, die het gratieverzoek heeft ingewilligd.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft vandaag een bericht daarover van RTV Rijnmond bevestigd. Hij kan verder niet ingaan op de individuele situatie.

Volgens ingewijden gaat het om een man die in Duitsland is veroordeeld voor een dubbele moord in 1992. Daarvoor kreeg hij levenslange celstraf opgelegd. Vanaf 1998 mocht hij zijn straf verder in Nederland uitzitten.

Gratie verleend aan ongeneeslijk zieke gevangene  (foto: ANP)

Advocaat strijdt tegen Marokkaans cynisme

De criminaliteitsstatistieken laten duidelijk zien dat Marokkaanse jongeren meer dan gemiddeld in aanraking komen met het Nederlandse strafrecht. "Maar de manier waarop het strafrecht werkt is onvoldoende bekend. Toch hebben velen daar een stevige mening over", zegt advocaat Khalid Kasem, die in juni op de site marokko.nl een rechtbankrubriek is begonnen.

Zijn kantoor (Van Oosten Advocaten) heeft veel Marokkaanse cliënten. Kasem ziet "groeiend cynisme" bij hen. "Zo van: een eerlijk proces krijgen we toch niet. Je bent al veroordeeld voordat je een voet in de rechtszaal zet."

Kasem vindt het van groot belang dat het vertrouwen in de rechtspraak wordt vergroot. "Primair is dat de taak van de overheid, maar die doet te weinig."

In zijn rubriek op de bij Marokkaanse jongeren populaire site behandelt Kasem elke twee weken een (waargebeurde) rechtszaak. Daarbij gaan de bezoekers op de stoel van de rechter zitten.

Kasem geeft een beschrijving van de zaak, compleet met de eis van de officier van justitie, maar houdt het vonnis nog even achter. De bezoekers gaan met elkaar in discussie over de schuldvraag en de strafeis.

De eerste zaak is inmiddels afgerond. Die ging over twee overvallers met bivakmutsen die een man beroofden en in elkaar sloegen. De buit was 100 euro en een mobiele telefoon. Muts en telefoon zijn met dna-sporen teruggevonden. De sporen leidden naar Mohammed.

Die zweeg aanvankelijk, maar hing uiteindelijk een ongeloofwaardig verhaal op over hoe het kon dat zijn dna is aangetroffen, terwijl hij nooit op de plaats van het delict was geweest. De officier eiste acht jaar cel.

Kasem: "Zo'n driehonderd bezoekers hebben fel gediscussieerd. 67,5 procent veroordeelde Mohammed en 37,5 procent ging voor vrijspraak." De echte rechter sprak Mohammed vrij, omdat wettig en overtuigend bewijs ontbrak. "Zo krijgen de bezoekers inzicht in wat bewijs is en dat een vermoeden van schuld onvoldoende is", zegt Kasem.

De draaideurcrimineeltjes zelf bereikt hij echter niet. Kasem: "Maar dat is ook niet de bedoeling. Belangrijker is bij de gemeenschap meer begrip te kweken voor de manier waarop het strafrecht werkt."

Zaak 2 gaat volgende week online.


Advocaat strijdt tegen Marokkaans cynisme  (foto: DAG)

Consumentenbond wil restitutie bij ongewenste levering Windows

Bij vrijwel iedere pc of notebook wordt tegenwoordig standaard en ongevraagd Windows geleverd. Consumenten die dit besturingsprogramma niet op hun pc of notebook willen hebben en daar dus niet voor willen betalen, komen voor een hoge drempel te staan. De Consumentenbond wil hier iets aan doen.

De consument betaalt volgens de Consumentenbond 35 tot 100 euro voor het besturingssysteem Windows op een nieuwe pc of notebook. Wie dit niet wil, heeft recht op teruggaaf van het licentiebedrag. "Na aankoop mag de licentie worden geweigerd en geldt het recht op restitutie van het licentiebedrag. In de praktijk werpen fabrikanten zo veel mogelijk drempels op zodat het consumenten nagenoeg niet lukt om het bedrag terug te krijgen", aldus de bond in de Digitaalgids van juli/augustus.

Computer zonder besturingssysteem 
Voor het onderzoek bezocht de Consumentenbond 27 winkels en vroeg daar of de computer zonder besturingssysteem geleverd kon worden. Onder de onderzochte winkels bevonden zich Dixons, Media Markt, Aldi, Dynabyte, BCC, Mycom, Paradigit en Computerland. Alleen een aantal kleinere computerwinkels, zoals Paradigit en Computerland, waren in staat een 'kale' computer te leveren, constateerde de bond.

Licentievoorwaarden weigeren 
Wie vervolgens een pc koopt waar het besturingssysteem standaard bij zit, lijkt nog een mogelijkheid te hebben om hier vanaf te komen: de licentievoorwaarden weigeren bij het afronden van de installatie wanneer je de computer de eerste keer start. De bond meldt: "Volgens diezelfde licentievoorwaarden hebben consumenten recht op teruggave van het licentiebedrag." 

De Consumentenbond nam weer de proef op de som en vroeg pc-fabrikanten naar hun restitutiebeleid. Hieruit bleek dat Dell en HP geen geld teruggeven. De meeste andere fabrikanten zijn hierover onduidelijk. Onder meer Sony en Samsung kennen geen beleid voor restitutie en Toshiba zegt aan een dergelijk beleid te werken.

Twee van de benaderde fabrikanten laten weten dat zij de pc opgestuurd willen krijgen. De transportkosten zijn dan wel voor rekening van de consument. De bond stelt na afloop van het onderzoek dan ook: "Kortom, een Windows-licentie weigeren is in de praktijk geen optie."

Kamervragen
Het onderzoek van de Consumentenbond heeft ook stof doen opwaaien in politiek Nederland. Arda Gerkens, Kamerlid voor de SP, heeft inmiddels aangekondigd Kamervragen te gaan stellen naar aanleiding van het onderzoek. Ook zij wil heldere informatie van de fabrikant aan de consument over het (ontbreken van) het restitutiebeleid.

Wie van plan is een pc of notebook aan te schaffen, moet voor de koop al weten of er recht is op geldteruggave. Ook de procedure voor geldteruggave moet werkbaar zijn volgens de Consumentenbond. De Consumentenbond pleitte er in 2007 al bij de Tweede Kamer voor om de computer en de meegeleverde software apart te prijzen. Zo heeft de consument een keuze.

Software kan voordeel opleveren 
Behalve geld kosten, kan meegeleverde software ook geld opleveren. Naast het besturingssysteem Windows, wordt er vaak nog meer software meegeleverd die bedoeld is voor Windows en in sommige gevallen dus ongewenst is. Het gaat hier dan vaak om probeerversies waarvoor de pc-leverancier geld ontvangt van de softwaremaker. De applicatiemaker hoopt hiermee nieuwe klanten te werven als de probeerperiode eenmaal verstreken is. De pc-leverancier kan door deze contracten de pc's juist goedkoper maken en weigeren van deze software zou een computer in theorie dus duurder kunnen maken.

Windows Refund Day
Het probleem met restitutie speelt al veel langer en is grotendeels afhankelijk van de goodwill van pc-leveranciers. Via verschillende websites hebben diverse organisaties refund-handleidingen gepubliceerd die toegespitst zijn op de verschillende helpdesks en bureaucratie van de pc-leveranciers.

Ook hebben enthousiaste Linux-gebruikers en open source-groepen acties gevoerd voor een zogeheten Windows refund. Zij hebben ook een speciale protestdag, de Windowds Refund Day uitgeroepen. Deze vindt sinds 1999 ieder jaar, inclusief demonstratiemars, plaats op 15 februari.

Met dank aan neegij voor de submit.

Verdeeldheid na één jaar rookverbod

Er is een grote verdeeldheid als we terugblikken op één jaar rookverbod. Dat blijkt uit de speciale poll op de FOK! Frontpage waar zevenduizend bezoekers op stemden.

52,8 procent vindt de maatregel een grote blamage. Redenen die hiervoor gegeven worden zijn: laat de eigenaar zelf beslissen, het stinkt nu naar zweet, roken is gezelliger, rokers zijn socialer en door de slechte handhaving is er oneerlijke concurrentie.

42,3 procent vindt het rookverbod helemaal geslaagd met onder meer als reden: kleren en haren stinken niet meer, ik word niet gedwongen mee te roken, rokers moeten afleren dat het alleen gezellig is met een peuk en eten in een restaurant is lekkerder.

4,8 procent heeft geen of een andere mening. De meeste mensen vinden overigens dat er beter gehandhaafd moet worden. Veel mensen roken nog stiekem of er komen gewoon asbakken op tafel. Bekijk de poll hier.

ING schiet werkloze huiseigenaren te hulp

Het bankconcern ING schiet huiseigenaren te hulp die door werkloosheid tijdelijk niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Deze krijgen de mogelijkheid om de betaling van hun hypotheekrente uit te stellen. De maandlasten worden daardoor lager. Dat maakte ING vandaag bekend.

De klanten moeten wel aantonen dat zij over onvoldoende buffers beschikken. Ook moet er een reëel uitzicht zijn dat binnen een jaar een nieuwe baan is gevonden.

De 'rentepauze', bedoeld voor huiseigenaren zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maakt onderdeel uit van een pakket aan speciale diensten voor huizenbezitters die zijn geconfronteerd met de gevolgen van de kredietcrisis. ING gaat ook huiseigenaren met dubbele woonlasten de mogelijkheid bieden om, onder strikte voorwaarden, een woning tijdelijk te verhuren.

Door de kredietcrisis is de woningmarkt op slot komen te zitten. De verwachting is dat door een oplopende werkloosheid ook steeds meer huiseigenaren in problemen komen met de betaling van hun woonlasten.

Reportage EénVandaag over de huizenmarkt (link naar het tweede deel)

Japanse gamesmarkt keldert ten opzichte van 2008 met 24%

De crisis heeft blijkbaar hard toegeslagen in het Land van de Rijzende Zon, de gamesindustrie is daar dit jaar gekrompen met 24,4% ten opzichte van 2008, als we alleen naar hardware kijken is dat zelfs 27,6%. Een flinke klap voor een land dat ooit de tweede markt ter wereld was.

Een reden voor de dalende verkoopcijfers kan gevonden worden in het gebrek aan belangrijke titels. Zo kwamen begin 2008 nog Super Smash Bros. Brawl en Monster Hunter 2nd G uit, beide titels die tegen de twee miljoen keer verkocht werden. Dit jaar moet de consument het doen met Mario & Luigi RPG3 die maar 650.000 keer over de toonbank wist te gaan. Andere titels die dit jaar goed verkochten waren Monster Hunter 2nd G (nog steeds ja), Yakuza 3, Resident Evil 5 en Wii Fit. Misschien dat in de rest van het jaar games als Wii Sports Resort, Monster Hunter 3 en Final Fantasy XIII wat aan die trend kunnen doen.

Ook de hardware kreeg een flinke klap waar duidelijk de Wii het grootste slachtoffer van is. De console wist tot nu toe in 2009 640.000 exemplaren te verkopen, de PlayStation 3 volgt op de voet met 550.000 en de Xbox 360 bungelt onderaan met 210.000. De Nintendo DS deed het wat beter met 1,62 miljoen en de PSP ging ook nog aardig met 1,18 miljoen verkochte systemen.

BioWare: "Blockbusters gaan minder geweld bevatten"

Het is een rode draad door het succes van veel mainstream games, geweld. Natuurlijk draaien ze er niet allemaal om, maar grote series als Call of Duty, Grand Theft Auto, Halo, Killzone, Gears of War en noem ze maar op leggen stevig de nadruk op het geweld. Volgens Greg Zeschuk en Ray Muzyka van BioWare zal daar in de toekomst een einde aan komen. Veel meer spelers zullen gamen vanwege het verhaal en niet vanwege de actie. Dat zeiden de heren in een interview met Gamesindustry.biz dat vandaag gepubliceerd is.

Zeschuk geeft aan dat er intern een hoop gepraat wordt over de manier waarop games worden opgezet. Moet de combat deel zijn van de ervaring? Een bepaald segment gamers heeft uiteraard behoefte aan de actiescenes, maar er zijn ook groepen die juist van het verhaal kunnen genieten. Met de groei van de industrie zou het best eens natuurlijk kunnen komen dat het verhaal meer en meer centraal komt te staan.

"We talk a certain amount internally about whether you need to have combat as part of the experience. Are there possibilities to actually start separating pieces of the game and actually tailor it to the audience?. Certainly the core gaming experience, folks that are used to playing games over the last ten years, they want to have those battle moments, and the fighting. But there are different audiences that would maybe just enjoy the story.

I think it's actually possible. I think the interesting thing about it too is I don't know if it's even necessarily a technology thing. I think once we've got the breadth of audience available to us, there could be really good opportunities created by different people coming to games that are story-driven.

Muzyka is het eens met zijn collega en vergelijkt de gamesindustrie met de filmindustrie. Pas sinds de jaren '80 zijn games echt massaal in opkomst en feitelijk zie je dat de industrie meer en meer volwassen wordt. Je zou kunnen zeggen dat we nu eindelijk de camera hebben uitgevonden. In de filmindustrie kostte het decennia voordat we van simpele zwart-wit films, naar rijk geacteerde en geregisseerde films zijn gegaan.

Voor BioWare is het de uitdaging en ook hun visie om op een nieuwe manier verhalen te vertellen aan de mainstream gamer en om karakters neer te zetten waar mensen echt in geloven en emotioneel op reageren. Zodra gamers iets voelen, is BioWare enthousiast.

Het volledige interview met Greg Zeschuk en Ray Muzyka is hier te lezen.


Heb je al kippenvel?

Green Day songs exclusief naar Rock Band

Harmonix en MTV Games hebben aangekondigd dat er 28 tracks van artiesten, waaronder Green Day, die opgetreden hebben op het RockStart Energy Drink Mayhem Festival, deze week als download verschijnen in de Rock Band Music Store voor de Wii.

De Green Day tracks die deze week verschijnen maken onderdeel uit van de exclusieve deal tussen Harmonix, Green Day en de Warner Music Group om hun songs naar het Rock Band platform te brengen. De eerste songs die verschijnen zijn “21 Guns”, “Know Your Enemy” and “East Jesus Nowhere” van het laatste album "21st Century Breakdown".

De andere songs die waarschijnlijk vandaag te downloaden zijn vind je hieronder.

quote
Behemoth “Conquer All”
Black Dahlia Murder “What a Horrible Night to Have a Curse”
Cannibal Corpse “Hammer Smashed Face”
God Forbid “Empire of the Gun”
Job for a Cowboy “Embedded”
Marilyn Manson “Disposable Teens”
Slayer “Black Magic”
Whitechapel "This Is Exile”
Green Day “21 Guns”
Green Day “East Jesus Nowhere”
Green Day “Know Your Enemy”
The Offspring “Self Esteem”
Screaming Trees “Nearly Lost You”
Static-X “Push It”
The Darkest of the Hillside Thickets “Shhh….” +
Jonathan Coulton “Skullcrusher Mountain” +
MC Frontalot “Livin’ at the Corner of Dude Catastrophe”+
Plain White T’s “Natural Disaster”
Hot Hot Heat “Bandages"
Kasabian “Shoot the Runner”
Sleater-Kinney “You’re No Rock N’ Roll Fun”
The Stone Roses “Love Spreads”
The Presidents of the USA “Dune Buggy”
The Presidents of the USA “Feather Pluckn”
The Presidents of the USA “Ladybug”
Crooked X “Gone” +
Against Me! “Stop!”
Lamb of God “Laid to Rest”


PSN-kaarten tegelijk met de PSPgo in de winkels?

Veel PlayStation 3-bezitters die niet over een credit card beschikken vragen het zich al tijden af, wanneer komt Sony nu met PSN-cards waarmee je ook zonder CC een tegoed kan krijgen voor de PlayStation Store. Volgens een bron van ons bij Sony zou het wachten dit najaar voorbij moeten zijn op het moment dat Sony de PSP go lanceert. Dat zou geen rare actie zijn van Sony, aangezien de enige manier om games voor de PSP go aan te schaffen via de PS Store is. Nog eventjes geduld dus, maar dit najaar kan iedereen dan eindelijk online spulletjes gaan kopen bij Sony.

Foutparkeerder op vakantie: zestien bonnen

Een foutparkeerder die na zijn vakantie zestien bonnen onder zijn voorruit vond, moet ze allemaal betalen. Dit bepaalde het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep.

De man parkeerde zijn auto in Amsterdam zonder parkeergeld te betalen. Direct daarna ging hij op vakantie. In deze vakantieperiode werd hij zestien keer bekeurd. Omdat hij dit geheel onterecht vond, maakte hij er een rechtszaak van.

Het hof besliste dat de gemeente niet verplicht is contact op te nemen met de eigenaar van een auto die al een behoorlijk aantal dagen fout geparkeerd staat, ook niet als deze bezaaid is met bonnen. Ook was er sprake van vakantie, wat volgens de rechter geen bijzondere omstandigheden zijn. Onder bijzondere omstandigheden valt een ongeval of spoedeisend ziekenhuisbezoek: redenen voor de gemeente om soms een boete achterwege te laten.

[Update] PS3 Slim in ontwikkeling?

[Update 8:12]

Volgens een van onze eigen bronnen is de PS3 Slim inderdaad in ontwikkeling, maar niet in Taiwan zoals de Economic Daily News bericht. Twee Chinese bedrijven zouden een contract hebben om de nieuwe editie van de PlayStation 3 te produceren.

Oorspronkelijk bericht

Volgens de krant Economic Daily News is er een platte PS3 op komst. Sony zou het Taiwanese bedrijf Hon Hai Precision Industry Company Ltd. de rechten hebben gegeven om de console een nieuwe look te geven.

Opvallend is dat het artikel aangeeft dat de kleinere PS3 al deze maand op de markt zal gaan verschijnen, maar Sony heeft hierover nog niets bekend gemaakt.



Eerder lekten deze foto's van een kleine PS3 al uit.

Griepgeval op Rock Werchter

Een bezoeker van het Belgische muziekfestival Rock Werchter dat afgelopen weekend plaatsvond, is besmet met de Mexicaanse griep. Al op de eerste dag van het festival kreeg hij griepsymptomen en twee dagen later ging hij naar de arts op het festivalterrein die hem direct doorstuurde naar een ziekenhuis.

In het ziekenhuis wezen tests uit dat de festivalganger besmet was met de Mexicaanse griep. De man sliep op het festivalterrein met vrienden in een tent. Deze vrienden hebben virusremmers gekregen. De kans dat ook andere festivalgangers besmet zijn geraakt, is volgens de autoriteiten erg klein.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, en stelt hij een lastige vraag aan een betrokkene. Vandaag over de schandelijke manier waarop ziektekostenverzekeraars de kluit belazeren:

De Nederlandse zieken- en gehandicaptenclub heeft onderzoek gedaan naar de vergoeding van geneesmiddelen en andere zaken waar patiënten recht op hebben. De uitkomst was onthutsend. Veel verzekeraars bleken zaken die gewoon in het basispakket zitten, niet te vergoeden. Het gaat om medicijnen, waar ziektekostenverzekeraars de patiënt van wijsmaken dat die niet vergoed worden, maar ook om het weigeren van taxivervoer van doodzieke nierpatiënten van en naar het dialysecentrum.

Brand na brandweerdemonstratie

Op de kermis in het Brabantse Cromvoirt is de jaarlijkse demonstratie van de brandweer gisteren iets anders verlopen dan gepland. Het demonstratiemateriaal van de brandweer werd in brand gestoken, waardoor de bezoekers van de kermis werden getrakteerd op nog een (ongeplande) demonstratie. 

De brandweer had eerder die middag een auto opengeknipt bij een demonstratie. Omstanders hadden blijkbaar nog niet genoeg gezien en staken het voertuig in brand vlak voor de brandweer het voertuig op wilde ruimen.

Op het moment van de brand was de brandweer juist bezig om een andere demonstratiewagen af te voeren. In deze tweede demonstratiewagen was eerder die dag een autobrand nagebootst door er een bak brandende olie in te plaatsen. De sloopauto die eerder die dag opengeknipt was ging volledig in vlammen op, evenals het afzettingsbord van de brandweer.

Willekeur bij zorgverzekeraars

Onderzoek van de Nierpatiënten Vereniging Nederland heeft uitgewezen dat chronisch zieke patiënten met enige willekeur behandeld worden. Zorgverzekeraars kennen het basispakket niet goed, waardoor de patiënten vaak geen vergoeding krijgen terwijl zij hier wel recht op hebben.

De vereniging vroeg de verzekeraar van verschillende medicijnen of deze vergoed werden. De verzekeraars geven aan deze medicijnen niet te vergoeden, terwijl dit wel moet volgens de regels. De vragen werden ook doorgespeeld aan de specialisten en deze gaven verschillende antwoorden. Ook het taxivervoer van huis naar het dialysecentrum voor controle wordt door 19 van de 24 verzekeraars niet vergoed, terwijl dit volgens de regels wel zou moeten.  

Het onderzoek zegt niet alleen iets over de problemen waar nierpatiënten tegenaan lopen bij hun verzekeraars, maar ook over mensen die bijvoorbeeld reuma of diabetes hebben. De Raad voor Chronisch zieken en Gehandicapten (CG-Raad), krijg namelijk veel klachten over niet-vergoede diensten en medicijnen die volgens de regels wel vergoed moeten worden.

"We horen hier vaak verhalen van patiënten die in de problemen zijn geraakt doordat ze niet krijgen waar ze recht op hebben. Er moet meer duidelijkheid komen; het basispakket mag niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn", laat directeur Wil van Dinther van de Nierpatiënten Vereniging Nederland weten. Het onderzoek bevestigt dan ook zijn vermoedens.

Directeur Ad Poppelaars van de CG-Raad spreekt in dit verband over een situatie waarin sprake is van willekeur. "Mensen die chronisch ziek zijn hebben lang niet altijd de kracht om beslissingen van de zorgverzekeraar aan te vechten. Op deze manier krijgen alleen de mensen die mondig zijn de zorg die zij verdienen." 

De uitkomsten zijn herkenbaar voor het College van Zorgverzekeringen, die verantwoordelijk is voor de toezicht op de regelgeving. Er is volgens Luuk van der Heden van het college al wel actie ondernomen om de onduidelijkheden weg te werken: "We hebben aanbevelingen naar het ministerie van Volksgezondheid gestuurd."

Lees hier de oproep, de zorgverzekeraars te vervolgen wegens fraude en oplichting.

Zwaargewonden schietpartij Den Bosch

Een nog voortvluchtige schutter heeft gisteravond twee mannen neergeschoten in Den Bosch. Dat heeft de politie laten weten.

De slachtoffers, een 45-jarige man uit Berkel en Rodenrijs en een 29-jarige man uit Tiel, zijn zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De schietpartij vond rond 23.00 uur plaats op de Parallelweg. Verscheidene getuigen belden de politie nadat ze schoten hadden gehoord.

Agenten troffen een van de slachtoffers bewusteloos aan naast een bestelbusje met open portier. De andere man zat aan de overkant van de straat tegen een boom. Hij was nog aanspreekbaar, vertelde een woordvoerder. Een derde man zou net na de schietpartij zijn weggerend, aldus de politie.

Vandaag gaat de Mobiele Eenheid in de omgeving op zoek naar wapens en andere sporen.

Norovirus treft opvarenden cruiseschip

Zeker 150 opvarenden van het cruiseschip Marco Polo zijn ziek geworden tijdens een uitbraak van het zeer besmettelijke norovirus. Het schip ligt sinds gisteren in de haven van Invergordon, in het noordoosten van Schotland. Dat meldden de lokale gezondheidsautoriteiten.

Het norovirus veroorzaakt braakneigingen en diarree. In totaal verblijven ongeveer 1100 mensen op het schip. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse opvarenden.

Een 74-jarige Brit overleed aan boord van het schip aan een hartaanval. Volgens Transocean Tours, de Duitse eigenaar van het schip, staat de dood van deze man volledig los van de uitbraak van het virus. Hij kampte al enige tijd met hart- en ademhalingsproblemen.

Twee mensen moesten maandagavond worden opgenomen in het ziekenhuis. De overige zieken herstellen aan boord.

Weduwe hoopt dat ruzie leidt tot oplossing

De weduwe van Rob Sitek, de man die zondagochtend om het leven kwam tijdens een ruzie met een taxichauffeur op het Leidseplein in Amsterdam, hoopt dat zijn dood ertoe leidt dat de problemen in de taxiwereld worden opgelost. Dat zei ze gisteravond in een interview met het tv-programma Hart van Nederland.

"Het is veel te laat. Rob krijgen we er niet mee terug", zei Karin van der Plas over de maatregelen die de politiek nu wil nemen om de chaos in de taxibranche op te lossen. Maar ze hoopt wel dat de dood van haar partner niet voor niets is geweest. "Zodat onze dochter later als ze aan het stappen is geweest wel met een taxi naar huis kan en dat de dood van haar vader daar misschien aan heeft bijgedragen."

Ubisoft opent nieuw kantoor in Toronto

Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel in de gamesindustrie. Hoewel de crisis ook hier flink heeft toegeslagen besluit Ubisoft om in plaats van een kantoor te sluiten, juist een nieuw kantoor te openen. Na kantoren in Quebec, Vancouver en Montreal zal het bedrijf nu een studio openen in het hart van Toronto om zo meer banen in de software-sector te creëren.

Het kantoor zal de verrassende naam "Ubisoft Toronto" krijgen en zal circa 800 banen opleveren in de komende tien jaar. Deze mensen zullen gaan werken aan "Triple-A games" en "build on the city's existing experience with the film production industry". Het kantoor zal dus naast games ook aan (stukken van) films gaan werken.

Jadranka Kosor nieuwe premier Kroatië

Het parlement van Kroatië heeft gisteravond ingestemd met de benoeming van Jadranka Kosor als nieuwe premier van het land. Ze kreeg de steun van 83 van de 153 aanwezige parlementariërs. Het is voor het eerst dat Kroatië een vrouw als regeringsleider krijgt.

De 56-jarige Kosor was vicepremier onder Ivo Sanader, die afgelopen week onverwachts opstapte als premier. Na overleg met alle politieke partijen droeg president Ivo Sanader haar voor als minister-president.

Kosor gaat een centrumrechtse regering leiden. Ze beloofde in het parlement snelle actie bij de aanpak van de diepe recessie die het land treft. Ook wil ze de vastgelopen toetredingsgesprekken met de Europese Unie weer nieuw leven inblazen.

Haar leeftijdgenoot Sanader maakte afgelopen woensdag zijn aftreden bekend. Hij legde tevens het voorzitterschap van de conservatieve regeringspartij HDZ neer. Hij heeft geruchten ontkend dat hij zich volgend jaar kandidaat wil stellen voor de opvolging van Mesic.

Jadranka Kosor is de nieuwe premier van Kroatië  (foto: ANP)

Prius populairste auto in Japan

Toyota heeft vorige maand met zijn hybride Prius alle andere automerken in Japan verslagen. Het autoconcern verkocht in totaal 22.292 stuks van het brandstofzuinige model op de Japanse automarkt. De Fit van Honda kwam op de tweede plaats met een verkoop van ruim 13.000 stuks.

Dit blijkt uit cijfers die de Japanse vereniging van autodealers gisteren heeft bekendgemaakt. De verkoop van de Prius werd gestimuleerd door de introductie van een nieuw model, dat goedkoper is en volgens Toyota nog minder brandstof verbruikt. Vorig jaar juni bleef de verkoop van de Prius in Japan steken op ruim 6200 exemplaren.

Toyota heeft sinds de lancering in 1997 meer dan 1,25 miljoen exemplaren van de Prius verkocht. Daarmee is het de meest populaire hybride auto ter wereld.


Prius populairste auto in Japan  (foto: DAG)

Sesamstraat is pro gamen

Hoewel videogames meestal worden gezien als een duivelse verleiding die ervoor zorgt dat doodnormale tieners opeens al hun klasgenoten neerschieten, is er eindelijk weer eens een tegengeluid! The Joan Ganz Clooney Center van Sesame Workshop heeft een report uitgegeven waarin wordt gesproken over de potentiële postieve effecten van games. Zo kunnen games helpen om dingen te leren en heeft het een positieve invloed op hun gesteldheid.

Het rapport raadt lesgevers, de overheid en zelfs de gezondheidsindustrie aan om onderzoek naar en ontwikkeling van games te bevorderen zodat de positieve effecten van videogames ten volste benut kunnen worden.

“Despite their reputation as promoters of violence and mayhem, digital games have in fact been shown to help children gain content and vital foundational and 21st century skills,” zo valt te lezen in het report.

Door de toename in actieve games, zoals in veel Wii-games en het aangekondigde Project Natal, verandert de reputatie van de industrie. Games kunnen nu gebruikt worden om een gezonde levensstijl te promoten. Daarnaast kunnen kinderen nog veel meer dingen leren van games zoals kennis van geschiedenis en natuurkunde, maar ook een betere taalontwikkeling. Probleemoplossend denken wordt gestimuleerd en ook leren kinderen hoe het veranderen van één element invloed kan hebben op vele andere elementen en het geheel. Natuurlijk wordt aangeraden dat kinderen alleen games spelen onder begeleiding van hun ouders en die bedoeld zijn voor hun leeftijd.

Het complete rapport kun je hier lezzen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.