Terugblik op 1e seizoenshelft Eredivisie

Afgelopen zondag kwam de eerste seizoenshelft van de Eredivisie ten einde. FOK!sport licht een aantal ploegen uit, die in positieve of negatieve zin opvielen. Hieronder kan je nog eens teruglezen wat deze ploegen in de eerste competitiehelft lieten zien.

AZ

AZ mag zich de winterkampioen van het seizoen 2008/2009 noemen. Al was daar in eerste instantie niet veel van te zien. De ploeg van trainer Louis van Gaal verloor namelijk de eerste twee wedstrijden van het nieuwe seizoen. Daarna vond men in Alkmaar de weg naar boven terug, wat begon met een overwinning op PSV (1-0). Daarna werden alle duels gewonnen en werd er slechts twee keer gelijk gespeeld. Uiteindelijk kroonde de Alkmaarse formatie zich op 28 december tot winterkampioen, door met een minimaal verschil van NEC te winnen (1-0).

Mounir El Hamdaoui was één van de belangrijkste spelers in de eerste seizoenshelft. De Marokkaan trof vooralsnog het meeste doel en was mede verantwoordelijk voor de wederopstanding van AZ. Op een aantal cruciale momenten stond de aanvaller zijn mannetje, waardoor hij tot smaakmaker van de Alkmaarse formatie uitgroeide.

NAC Breda

NAC Breda begon de nieuwe competitie goed en won verrassend van AZ (1-2), dat vorig seizoen niet in goede doen was. Een week later verslikte de Bredanaars zich echter in Willem II (1-3). Toch toonden de Brabanders veerkracht en gingen na zes speelronden zelfs aan de leiding in de Eredivisie. Een week later werd deze positie echter ingenomen door FC Groningen, nadat men gelijkspeelde tegen FC Utrecht (0-0). In de laatste weken van 2008 ging het wat minder goed met NAC Breda. Men vergat een aantal belangrijke punten te pakken, waardoor de ploeg inmiddels naar de vijfde plaats is afgezakt.

Toch is het voor NAC Breda een prestatie om trots op te zijn. Bovendien had clubtopscorer Matthew Amoah een belangrijk aandeel in de eerste seizoenshelft van de Brabanders. Hij was namelijk verantwoordelijk voor twaalf van de 26 gemaakte doelpunten.

Feyenoord

Voor Feyenoord is het vooralsnog een beroerd seizoen. De ploeg uit Rotterdam staat op een beschamende dertiende plaats en wist in de eerste seizoenshelft slechts vijf wedstrijden te winnen en speelden er vier gelijk. Het is nog maar de vraag of de Rotterdammers er dit seizoen nog bovenop komen, want de laatste tijd rommelt het behoorlijk binnen de club. Zo zouden een aantal spelers niet meer achter trainer Gert-Jan Verbeek staan. Het bestuur blijft echter pontificaal achter de oefenmeester staan.

Één van de oorzaken van het matige seizoen zouden bij het groot aantal geblesseerde spelers kunnen liggen. Veel Feyenoorders zouden namelijk met klachten aan de hamstring kampen. Dit zou weer in relatie liggen met de trainingen die Verbeek geeft. Volgens een aantal spelers zouden deze namelijk te intensief zijn. Het is voor de Rotterdamse supporters in elk geval te hopen dat de club in het nieuwe jaar beter gaat presteren.

PSV

PSV kent vooralsnog een tegenvallend seizoen, al was dat niet aan het begin van de competitie af te lezen. De eerste twee wedstrijden werden namelijk gewonnen, maar daarna verslikte de regerend landskampioen zich in AZ (1-0). Vervolgens herstelden de Eindhovenaren zich weer door twee keer te winnen, maar daarna ging het opnieuw mis. Ditmaal was NAC Breda (2-1) veel sterker dan de ploeg van trainer Huub Stevens. In het vervolg van de eerste seizoenshelft was het spel van de Eindhovense formatie erg wisselend.

In duels waar men eigenlijk punten hoorde te pakken, liet men deze liggen. Mede hierdoor kon de achterstand op de bovenste ploegen verder oplopen. Nu bedraagt het verschil tussen koploper AZ en PSV al elf punten. Het is nog maar de vraag of men dit kan overbruggen. Intern waren er ook wat strubbelingen. Stevens had het namelijk met een aantal Zuid-Amerikaanse spelers aan de stok. In de tweede helft van het seizoen zullen de Eindhovenaren hun spel moeten verbeteren, wil het nog kans maken op de titel.

Heracles Almelo

Heracles Almelo was toch wel dé verrassing van de eerste seizoenshelft. De kleine club uit Almelo presteerde in de eerste weken van de comeptitie erg goed. Zo werden Feyenoord (3-1) en Roda JC (2-0) verslagen en werd gelijk gespeeld tegen sc Heerenveen (2-2), FC Groningen (1-1) en NEC (1-1), wat niet de kleinste ploegen uit de Eredivisie zijn. Toch werd het spel van de Almelose formatie minder en begon men veelvuldig punten te morsen. Toch kan de club niet ontevreden terugkijken op de eerste helft van het seizoen. Momenteel bezet men de elfde plaats, wat voor de selectie uit Almelo een prima prestatie is.

De ploeg uit Almelo zal na de winterstop toch punten moeten gaan pakken, aangezien het verschil met de onderste ploegen minimaal is. Als Heracles Almelo echter blijft spelen, zoals het voor de winterstop deed, dan is er geen vuiltje aan de lucht en zal de club zich ook volgend seizoen op het hoogste Nederlandse voetbalniveau mogen laten zien.

Submitter:  Bron: FOK!sport