FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 december 2008

[PDC] Barney door na ware thriller

Raymond van Barneveld heeft zich ten koste van Ronnie Baxter geplaatst voor de kwartfinales. Pas in de laatste leg van de allesbeslissende set werd de wedstrijd beslist in het voordeel van onze landgenoot. In de kwartfinales treft Van Barneveld zijn landgenoot Jelle Klaasen.

De wedstrijd tussen Van Barneveld en Baxter was een herhaling van de finale van het BDO WK Darts op Frimley Green in 1999. Barney begon sterk en pakte een voorsprong van 2-1 in sets. Vervolgens was het Baxter die de voorsprong pakte en kon bij een stand van 2-3 gooien voor de wedstrijd.

Op dat moment werden de rollen weer omgedraaid en trok onze landgenoot bij een stand van 3-3 in sets en 5-5 in legs aan het langste eind. Na twee pijlen te hebben gemist op de winnende dubbel, was het met de derde raak.

Tegenstander in de kwartfinale voor Van Barneveld is Jelle Klaasen. Dit is opnieuw een herhaling van een finale van het BDO WK Darts op Frimley Green. In 2006 won Klaasen toen verrassend het toernooi door Van Barneveld in de finale te verslaan.

Uitslag Africa Race Etappe 1

Vandaag stond er in de nieuwe Africa Race de etappe tussen Nador en Boutnib op het programma. De woestijnrally moet een tegenhanger worden van de Dakar Rally die dit jaar in Zuid-Amerika verreden wordt. Hubert Auriol is de organisator van het geheel.

De rally telt 12 etappes die de coureurs richting Dakar leiden. Qua Nederlanders doen Jan de Rooy en Hans Bekx mee met de vrachtwagens. Vele anderen verkiezen er toch voor om volgende week in Buenos Aires aan de start te verschijnen.

Vandaag stonden er in Nador 23 coureurs aan de start van de rally. Op het van 170 tot 117 ingekorte parcours was bij de motoren Juan Manuel Pellicer de snelste. De Spanjaard legde op zijn BMW-motor de race in 1:28 uur af. Daarmee bleef hij Arnaud Jacquart en Thomas Schattat ruim voor.

Bij de auto's was Jean Louis Schlesser de snelste. De Fransman bleef in zijn Schlesser-buggy de concurrentie geleid door Francois Lethier en Fernando Puebla Gil ruim voor. Bij de vrachtwagens was de Hongaar Miklos Kovacs de snelste. In zijn Scania bleef hij Vismara, Bekx en De Rooy ruim voor. De Nederlandse teams verloren door een navigatie fout.



Uitslag etappe 1:

Motoren

Plaats#NaamMerkTijdVerschil
11PellicerBMW01:28.36
22JacquartKTM01.35.10+ 00:06.34
36SchattatYamaha01.50.14+ 00:21.38
427MoneyronKTM02.07.22+ 00:38.46
526Le CocqHonda02.09.29+ 00:40.53

Auto's

Plaats#NaamMerkTijdVerschil
1200Schlesser/DebronSchlesser01:21.12
2211Lethier/PellenToyota01:26.4200:05.30
3214Pueblo Gil/Lardon OlmedaSuzuki01:29.5700:08.45
4203Ivanov/DemyanenkoNissan01:34.5700:13.45
5205Varentsov/ElaginToyota01:37.3600:16.24

Vrachtwagens

Plaats#NaamMerkTijdVerschil
1305Kovacs/Czegledi/TothScania01:29.46
2306Vismara/VerzelettiUnimog01:41.14+ 00:11.28
3303Bekx/Maessen/WillemsDaf01:56.16+ 00:26.30
4301De Rooy/Colebunders/RodewaldIveco01:56.44+ 00:26.58

Morgen staat de tweede etappe op het programma die de coureurs brengt van Boutnib naar Ouarzazate. De 588 kilometer lange etappe kent een speciale proef van 334 kilometer.

Sturing tijdelijk coach Vitesse

Omroep Gelderland meldt dat Edward Sturing de honneurs tijdelijk waar mag nemen bij Vitesse, dat hoofdtrainer Hans Westerhof vandaag ontsloeg.

De Arnhemmers vertrekken deze week op trainingskamp, waar de hoofden allemaal even leeg moeten geraken. De bekende redder in nood van Vitesse, Sturing, mag opnieuw proberen om alle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen. Sturing is al een aantal keer hoofdtrainer geweest van de Arnhemse club.

Het is echter niet zeker of de oud-speler van de Vitessenaren ook daadwerkelijk de touwtjes in handen neemt. Technisch directeur Marc van Hintum is even ontvlucht aan alle hectiek. Hij neemt een tussenpauze in de sneeuw.

Jaaroverzicht 2008: Schaatsen deel 2

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan het schaatsen. Deel 1 vind je hier.
Diversen

Dirk Scheringa maakte bekend dat de schaatsploeg van DSB tot en met de Olympische Spelen van 2010 zou blijven bestaan. Tijdens een trainingsrit in Thialf kwam Sanne van der Star zwaar ten val. De sprintster van de VPZ-ploeg liep een dubbele enkelbreuk op. Door deze blessure was haar schaatsseizoen in één klap voorbij. Pauline van Deutekom en Sven Kramer werden door een vakjury en publiek verkozen tot schaatsers van het jaar.

Denny Morrison verbeterde bij de record-wedstrijden in Calgary het wereldrecord op de 1.500 meter. De Canadees kwam tot een tijd van 1.42,01. Beorn Nijenhuis verbeterde in Calgary het Nederlands record op de 1.000 meter. Nijenhuis kwam tot een tijd van 1.07,07. Jennifer Rodriguez is vanaf komend seizoen weer te vinden op de schaatsbanen. De Amerikaanse gaat haar schaatsloopbaan hervatten.

Team Telfort werd eind maart definitief opgeheven toen er geen nieuwe sponsor werd gevonden. Marrit Leenstra maakte de overstap naar de TVM-ploeg, terwijl Sijtje van der Lende bondscoach in China werd. Oud-voorzitter van De Friesche Elfsteden Jan Sipkema overleed half maart op 76-jarige leeftijd. In mei liep Anni Friesinger een zware blessure op, waardoor zij de start van het schaatsseizoen moest missen. Echter stond zij begin september al weer op het ijs.

De eerste rel van het nieuwe schaatsseizoen kwam op naam van sponsor Aegon dat eiste dat de nieuwe schaatspakken van sponsor Nike in de Nederlandse kleuren geleverd moesten worden. Later dreigde de sponsor zelfs met opstappen. Opmerkelijke terugkeer was die van olympisch medaillewinnaar Jan Ykema die voor de APPM-ploeg ging werken. Jan Bos en Gretha Smit gingen rijden voor de nieuwe Hofmeier-ploeg. Jac Orie waarschuwde dat Nederland meer geld in de ontwikkeling van de sport moest steken om niet achterop te raken.

Het begin van het nieuwe schaatsseizoen werd ingeluid met de afgelasting van de IJsselcup. Het meest besproken punt aan het begin van het schaatsseizoen was het niet meer mogen overschrijden van de lijn in de bochten. De shorttrackvrouwen begonnen het seizoen goed met flinke verbeteringen van de nationale records. Cindy Klassen moest door een blessure het hele seizoen aan haar voorbij laten gaan. Door de vele afzeggingen voor de wereldbekers wilde de ISU de regels hiervoor veranderen.

NK-afstanden

Bij het NK-afstanden in Heerenveen wist Jan Smeekens zijn titel op de 500 meter te prolongeren. Stefan Groothuis pakte de titel op de dubbele afstand, terwijl bij de vrouwen Annette Gerritsen en Pauline van Deutekom de titels op de sprintafstanden voor zich opeisten. Van Deutekom pakte ook de titel op de 1.500 meter, terwijl bij de heren Sven Kramer de beste was. De Fries won ook de 5.000 en de 10.000 meter, terwijl bij de vrouwen Renate Groenewold beide lange afstanden won. Beorn Nijenhuis en Ireen Wüst werden slachtoffer van de nieuwe regels bij het schaatsen.

Wereldbeker 2008/2009

De eerste wereldbekerwedstrijd van het nieuwe seizoen werd gehouden in Berlijn. Lisette van der Geest moest op het laatste moment met een gebroken sleutelbeen na een aanrijding afhaken. Bij de vrouwen waren de 500 meters een prooi voor Wolf en Wang. Bij de mannen wonnen de Japanners Nagashima en Kato. Op de dubbele afstand won bij de vrouwen Nesbitt en bij de mannen Groothuis. Sven Kramer won bij de mannen de 1.500 meter, terwijl bij de vrouwen de Canadese dames oppermachtig waren. Op de 5.000 meter liet Kramer zien dat hij de baas bleef, bij de vrouwen deed Sábliková op de 3.000 meter hetzelfde. De ploegenachtervolgingen waren een prooi voor Canada en Nederland. De Nederlandse mannen gingen onderuit. Bij de mannen was Canada onfortuinlijk, want Ireland brak zijn schouder en Wotherspoon brak zijn arm.

Een week later in Heerenveen won Shani Davis de 1.500 meter bij de mannen, terwijl Renate Groenewold de sterkste was op de 3.000 meter. Bij de ploegenachtervolging wisten de Nederlandse mannen nu wel te winnen. In Moskou kende Claudia Pechstein een goed weekend met winst op zowel de 1.500 meter als de 5.000 meter. Bob de Jong was de snelste op de 10.000 meter.

In Changchun in China verraste Laurine van Riessen door de 1.000 meter op haar naam te schrijven. Een week later won Jennifer Rodriguez weer haar eerste wedstrijd sinds haar terugkeer. Jenny Wolf sloeg in Azië haar slag op de 500 meter, maar viel wel in Nagano waardoor Yu Jing kon winnen.

NK allround

De Nederlandse allroundtitel bij de mannen was een prooi voor Sven Kramer. Erben Wennemars won nog de 500 meter, maar daarna was het zijn teamgenoot Kramer die de overige afstanden op zijn naam schreef en drie punten in het klassement voorsprong had op de nummer twee Wouter Olde Heuvel. Carl Verheijen werd derde in het eindklassement voor de verrassende Koen Verweij.

Bij de vrouwen was Ireen Wüst de beste. Zij won drie van de vier afstanden en moest alleen Renate Groenewold op de 3.000 meter voor laten gaan. Zij werd op de laatste afstand wegens het hinderen van Wüst gediskwalificeerd en zag later haar protest afgewezen worden. Elma de Vries en Pauline van Deutekom werden tweede en derde bij de vrouwen. De KNSB wees Groenewold op basis van haar goede prestaties later toch aan voor het EK allround in Heerenveen.

[PDC] Ook Klaasen naar kwartfinale

Jelle Klaasen heeft de kwartfinales bereikt van het wereldkampioenschap darts van de profbond PDC.

De 24-jarige darter had weinig problemen met Andy Hamilton, het werd 4-1. In de kwartfinale treft Klaasen de winnaar van het duel tussen Raymond van Barneveld en Ronnie Baxter. Zij spelen later vanavond tegen elkaar.

Eerder vanavond bereikte Co Stompé al de kwartfinales door Wayne Mardle te verslaan.

Schrijf zelf je eindejaarscolumn!

De columnisten op FOK! hebben zich het hele jaar een breuk geschreven. Nu ben jij aan de beurt. Knal het er maar uit: waarom schoot jij in 2008 onbedaarlijk in de lach? Je verhaal kan gaan over een hilarische gebeurtenis in je persoonlijk leven zoals de gymleraar die zelf uit de ringen lazerde, of over een belachelijke actualiteit in het nieuws, of je hoorde een vuige roddel over één van de drie miljoen B-artiesten in ons land. Eigenlijk is er maar één doel: laat je lezers lachend het jaar uit gaan.


Alle columns, liefst tussen de 400 en 600 woorden, worden in principe op oudejaarsavond geplaatst. De allerbeste zie je om exact middernacht verschijnen. Inderdaad, hoe dichter bij de jaarwisseling, hoe beter de column.

Stuur je bijdrage in via de columnsubmit en doe dat uiterlijk woensdagmiddag om 17.00 uur. De vaste columnisten bij FOK! buigen zich dan over de ideale volgorde.

Dronken skiërs niet welkom in Zweden

De politie in het Zweedse Värmland wil dronken skiërs en snowboarders harder gaan aanpakken. De politie is dronken wintersporters op de piste namelijk beu.

Wie gedronken heeft en het te bont maakt op de skipiste, krijgt een geschikte plaats aangeboden om te overnachten en te ontnuchteren. De politie sluit overtreders vanaf nu namelijk op in een lege container, die enkel voorzien is van een matras en een ventilatiesysteem.

Eigenlijk is de nieuwe maatregel een oplossing voor een logistiek probleem. Värmstad ligt namelijk erg afgelegen: de dichtstbijzijnde gevangenis bevindt zich in Karlstad, op meer dan twee uur rijden van de piste.

Klüft ook in 2009 niet op meerkamp

Carolina Klüft zal ook in 2009 niet uitkomen op de meerkamp. De Zweedse geeft de voorkeur aan het verspringen.

Klüft werd zowel in 2005 als in 2007 wereldkampioen én Europees kampioen indoor op de meerkamp. Bovendien werd ze in 2004 Olympisch kampioene op de meerkamp. Afgelopen jaar deed ze alleen het verspringen, op dat onderdeel werd Klüft tijdens de Olympische Spelen teleurstellend negende.

Acht jaar cel voor ontvoering Claudia Melchers

Het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag de twee hoofdverdachten van de ontvoering van miljonairsdochter Claudia Melchers beiden veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. De rechtbank gaf Izaan M. eerder tien jaar cel en zijn neef Lorenzo acht jaar.

Het Openbaar Ministerie had tijdens het hoger beroep respectievelijk tien en negen jaar geëist. Melchers werd op 12 september 2005 ontvoerd uit haar woning in Amsterdam Oud-Zuid. De kidnappers hielden haar vast in een vakantiehuisje. Drie dagen later kwam ze vrij in de buurt van Arnhem. Losgeld is nooit betaald.

Volgens het hof staat vast dat Izaan "een leidende rol" in de uitvoering van de ontvoering heeft gespeeld. Lorenzo was als de bedenker van de kidnapping "de intellectuele dader". Hij was niet bij het in de praktijk brengen ervan betrokken.

Het hof stelt dat de verdachten inbreuk hebben gemaakt op de geestelijke en lichamelijke integriteit van Melchers. Het vertrouwen van het slachtoffer in de medemens is daardoor geschaad. Izaan en Lorenzo zijn volgens de rechtsinstelling "in staat gebleken anderen te degraderen tot een instrument dat op een gewelddadige wijze is ingezet in hun zucht naar geld".

Het hof neemt het de kidnappers extra kwalijk dat zij Melchers in haar eigen woning en voor de ogen van haar kinderen ontvoerden. Ook liet het rechtsorgaan meewegen dat zij een volkomen onschuldig slachtoffer uitkozen. De miljonairsdochter was bijvoorbeeld niet betrokken bij de georganiseerde misdaad.

Izaan heeft toegegeven de ontvoering te hebben uitgevoerd. Lorenzo ontkent iedere betrokkenheid. Het gerechtshof gelooft daar echter niets van.

Seksbedrijven luiden noodklok over banken

Vrijwel alle grote banken in Nederland sluiten rekeningen van seksondernemers. In andere gevallen weigeren ze rekeningen te openen voor raamexploitanten, escortbedrijven of massagesalons. Dat gebeurt ook bij firma's die alle benodigde vergunningen hebben en aan alle wettelijke eisen voldoen.

Dat stelt directeur André van Dorst van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER) vandaag. De brancheorganisatie heeft een brandbrief geschreven aan het kabinet. Zij vraagt de regering ervoor te zorgen dat bonafide ondernemers gewoon een rekening kunnen hebben.

Geldbronnen opgedroogd?  (foto: ANP)

Politie houdt ontsnapte gedetineerde Bonaire aan

De politie op Bonaire heeft de ontsnapte Sigmar M., medeverdachte in de zaak van de vermoorde Marlies van der Kouwe, vandaag weer aangehouden. De verdachte werd met een andere ontsnapte gevangene gearresteerd in een woning in de wijk Nikiboko, aldus de politie van Bonaire.

Na hun aanhouding zijn ze allebei naar het politiebureau Kralendijk overgebracht. De 19-jarige M. ontsnapte zondag 21 december met een 25-jarige medegedetineerde uit het huis van bewaring op Bonaire. Ze deden dat door de tralies van hun cel door te zagen.

M. is niet de hoofdverdachte van de moord op Van der Kouwe. Dat is de 27-jarige Ryan P., die heeft bekend de 24-jarige vrouw om het leven te hebben gebracht. Hij zit in de Bon Futuro-gevangenis op Curaçao. Wat de rol van M. is geweest, is nog altijd onduidelijk.

Marlies van der Kouwe verdween in de nacht van 20 op 21 september op Bonaire. Haar lichaam werd een maand later teruggevonden. Van der Kouwe werkte als apothekersassistente op het eiland.

Het huis van bewaring op Bonaire is net gerenoveerd. Vorige week had de officiële 'heropening' plaats. Dat werd gedaan door minister David Dick van Justitie van de Antillen en de Nederlandse minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Gedetineerden hielpen mee aan de renovatie.

VS geven 60 miljoen euro aan Palestijnen

De Verenigde Staten geven volgend jaar 85 miljoen dollar (60 miljoen euro) aan de Palestijnse vluchtelingen in de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bekend.

De VS geven hun donatie aan de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met Palestijnse vluchtelingen, de Unrwa. Jaarlijks krijgt Israël miljarden van de VS.

Heracles haalt Hakola en John

Heracles Almelo is er in geslaagd om twee buitenspelers te contracteren. Het gaat om de 21-jarige Juha Hakola en de 18-jarige Paddy John, die ook wel bekend staat als de broer van Collins John.

Hakola tekende een contract voor de duur van anderhalf jaar. Het is voor de Almelose formatie mogelijk om het contract met nog een seizoen te verlengen. De Fin is afkomstig van Flora Tallinn en heeft al een week proef mogen draaien.

"Tijdens de stageweek liet Juha Hakola zien over een zeer goed niveau te beschikken," liet Nico-Jan Hoogma, algemeen directeur van Heracles Almelo, weten. "Hij is talentvol, explosief en heeft een goede actie en voorzet."

Ook John heeft zich voor anderhalf jaar aan Heracles Almelo verbonden. Hij heeft echter nog een optie voor nog eens twee seizoenen. "Paddy is een zeer snelle talentvolle buitenspeler," aldus Hoogma. "Wij willen hem bij ons nog verder door laten groeien. We zijn zeer verheugd dat we beide spelers hebben kunnen vastleggen."

[PDC] Stompé naar kwartfinale

Co Stompé heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het PDC WK darts in Londen. De Nederlander won met 4-0 van de Engelsman Wayne Mardle en ontmoet in de volgende ronde favoriet Phil Taylor.

Vooral het uitgooien van 'dubbels' ging de Nederlander goed af. Bij een score van 3-0 in sets had Stompé een percentage van vijftig procent op het uitgooien van dubbels.

"Je weet dat het publiek tegen je is", aldus Stompé na afloop. "Maar ik ben de laatste zes, zeven maanden volwassen geworden. Vroeger was ik veel zenuwachtiger."

Miljoen minder boetes dit jaar uitgeschreven

Uit voorlopige cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) over 2008, blijkt dat er dit jaar meer dan 1 miljoen minder verkeersboetes zijn uitgeschreven in vergelijking met 2007 (12.640.881). In totaal werden er 11.588.193 bekeuringen uitgedeeld, een daling van acht procent.

Het CJIB wil niet uit de doeken doen waarom er minder boetes zijn uitgedeeld. De stakingen bij de politie begin dit jaar kostten de schatkist in ieder geval naar schatting tussen 10 en 15 miljoen euro. Er werden 220.000 boetes minder uitgeschreven dan in dezelfde periode een jaar eerder.

'PSV en Spurs praten over Gomes'

De Engelse krant The Mirror meldt dat PSV met Tottenham Hotspur om de tafel zit. Het doel van de Eindhovenaren is om Heurelho da Silva Gomes terug naar de Lichtstad te halen. In het voorjaar vertrok de Braziliaan naar Engeland, nadat hij kritiek had geuit op algemeen directeur Jan Reker.

The Spurs zouden namelijk niet te spreken zijn over de prestaties van Gomes. Toch lijkt de ploeg huiverig hem na een half seizoen alweer te verkopen. Daarnaast lijkt het er op dat de Braziliaan zijn draai inmiddels heeft gevonden.

PSV zal in elk geval met een flinke zak geld over de brug moeten komen. Er gaan geruchten dat Tottenham Hotspur ruim vier miljoen euro voor de keeper wil hebben.

Di-Rect en andere Europese bands in Guitar Hero: World Tour

Ze waren al ambassadeur voor de game in Nederland en nu zijn ze dan eindelijk zelf in de game te vinden: het nummer Johnny van Di-Rect is vanaf vandaag te downloaden voor Guitar Hero: World Tour.

Samen met dit stukje Nederlandsche trots zijn er nog twee andere nummers van Europese bands online gezet, te weten Degenerated van de Backyard Babies uit Zweden en Por La Boca Vive El Pez door Fito & Fitipaldis uit Spanje.

Alle nummers kosten 160 Microsoft punten, € 1,99 euro in de PlayStation Store of 200 Wii punten.


Di-Rect met Johnny

Winst ¦tybar, val Boom in Loenhout

Zdenek ¦tybar heeft vanmiddag de Azencross in Loenhout gewonnen. De Tsjech klopte Sven Nys in een sprint-à-deux.

Lars Boom kwam al vroeg in de koers ten val en moest de strijd staken. De titelverdediger en wereldkampioen had last van zijn schouder, maar was niet ongerust. "Ik denk niet dat er iets is gebroken," aldus Boom die zegt dat zijn deelname aan het WK op 1 februari in Hoogerheide niet in gevaar is. "Ik ben goed in conditie en blijf zeker fietsen. Ik sta er in februari".

Nys blijft aan de leiding gaan in het GvA-Trofee-klassement.

Noraly Beyer stopt bij het NOS Journaal

Noraly Beyer (62) heeft zojuist haar laatste NOS Journaal gepresenteerd. Na 23 jaar neemt ze afscheid van de nieuwsrubriek.

Beyer werd op Curaçao geboren uit Surinaamse ouders, als enig meisje in een gezin dat nog vijf broers telde. Ze ging naar de lagere school van de zusters van Schijndel op Pietermaai en vertrok op haar twaalfde naar een internaat in het zuiden van Nederland.

Na de middelbare school ging ze eerst werken als nieuwslezer voor de Surinaamse Televisiestichting (STVS). In 1986 kwam ze naar de NOS.

Beyer gaat haar energie nu allereerst richten op het theater. Tot eind maart speelt ze de rol van het koor in de theaterproductie 'Medea' van het Noord Nederlands Toneel. "Daarna is het tijd voor nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden", aldus Noraly Beyer. 

IBM: "Gamen is goed voor je!"

Gamers staan vaak nog steeds in een negatief daglicht, en de World of Warcraft verslaafde mensen die hun sociale leven naar de knoppen helpen werken ook niet echt mee aan een verbetering van dat beeld. Gelukkig is daar IBM, want IBM ziet wel het goede in games en gamers in!

Tenminste, David Laux ziet dat. Laux is de man die gaat over de "games and interactive entertainment"-divisie van IBM. Volgens hem worden er door gamers afhankelijk van de tijd die ze in hun hobby stoppen en welke soort game er gespeeld wordt een aantal zeer begerenswaardige vaardigheden ontwikkeld. Dit gaat van casual games die je geheugen trainen en MMORPGs waarin leiderschapskwaliteiten ontwikkeld worden tot shooters waarin er snel veel informatie verwerkt moet worden en snelle beslissingen genomen moeten worden.

Om zijn punt duidelijk te maken haalt Laux een voorbeeld aan van zijn elf-jarige dochter die in de problemen kwam in Zoo Tycoon:

Dad she says, "Should I hire a new janitor for my zoo?" Sure I said, go ahead.

And then she said she couldn't afford it out of her current income but really wanted to invest into capital improvement. She said if she didn't then people wouldn't come to her zoo because it will get old.

And I said well why not hire the janitor and fire him when you are done.

"Well I could do that but if I do that then employee morale will go down and productivity will go down and it may cost more in the long run" she said.

[...]

I said holy cow, these are concepts I was having a tough time grasping until I got out into the real world. These kids are learning hard skills like business skills but also soft skills like how to interact with people, to communicate effectively, to articulate quickly and make rapid decisions.


Neushoorns leiden tot zakenskills

Japanse BioShock reclame is voer voor nachtmerries

Dat er grote culturele verschillen zijn tussen Nederland en Japan hoeven we niemand hier mee uit te leggen, maar de onderstaande reclame maakt de verschillen wel heel duidelijk.

Niet alleen heeft het filmpje weinig te maken met de game, het is ook nog eens creepy in meerdere manieren. Ondergetekende is in ieder geval blij dat er geen kleine meisjes bij hem in de buurt wonen, anders liepen die het risico om in de fik gezet te worden, ge-electrocuteerd of met telekinese opgepakt en weggegooid te worden.

Jans bang Berg kwijt te raken aan Ajax

Ron Jans vreest dat in de komende transferperiode zijn topscorer Marcus Berg naar Ajax zal verkassen. De FC Groningen-trainer zegt dit in een interview met Sportweek.

"We moeten rekening houden met de verhalen rondom hem," zegt Jans. "Als er een concrete aanbieding komt van een club naar zijn zin, dan hebben we een probleem. Alleen voor Ajax is hij betaalbaar. Zij hebben het geld van Huntelaar binnen. Dat is wel genoeg," aldus de trainer. Berg zelf heeft volgens Jans wel oren naar een overgang: "'Hij vindt het een interessante club."

'Kawasaki verlaat MotoGP'

Het team van Kawasaki zal mogelijk nog voor de start van komend seizoen zich terugtrekken uit de MotoGP. Volgens autosport.com zal dit bekendgemaakt worden op 5 januari wanneer het Japanse merk de plannen voor komend seizoen presenteert.

De exacte redenen voor het stoppen van Kawasaki zijn nog niet bekend, maar aangenomen wordt dat het te maken heeft economische crisis en het uitblijven van resultaten in de hoogste klasse van de motorsport. Wel zal het team in de superbikeklasse uit blijven komen dat met Aprilla en BMW nieuwe teams ziet komen.

Mocht Kawasaki zich terugtrekken, dan zijn John Hopkins en Marco Melandri werkloos. Melandri: "Ik moet wachten en wat van hun horen, want momenteel hoor ik niets. Als het waar is dan kan ik alleen maar hopen dat als ik op 1 januari wakker wordt het een nachtmerrie blijkt te zijn."

In 2003 keerde het Japanse team terug in de MotoGP met als doel om races te winnen. Echter verder dan drie tweede plaatsen is het nog niet gekomen. Met de komst van Melandri hoopte het team de weg naar boven in te kunnen slaan, echter zover lijkt het niet meer te komen.

Giraffen luisteren de Top 2000

De giraffen in Dierenpark Amersfoort krijgen rond de jaarwisseling de Top 2000 van Radio 2 voorgeschoteld. De verzorgers doen dat om het vuurwerk te overstemmen, want daar schrikken giraffen erg van. Het gevolg kan zijn dat ze dan rare capriolen uithalen of uitglijden. De muziek gaat drie uurtjes na de jaarwisseling weer uit.

Vorig jaar kregen de giraffen ook al het geluid van de Top 2000 te horen tijdens de jaarwisseling. Dit jaar wordt Radio 2 ook opgezocht in Dierenpark Emmen. "We hebben gemerkt dat deze zender de dieren kalmeert", zegt een woordvoerster.

Vitesse ontslaat trainer Westerhof

Trainer Hans Westerhof en Vitesse gaan per direct uit elkaar. Gisteren maakte algemeen directeur bekend dat er vandaag een 'evaluatiegesprek' zou plaatsvinden en dat duidde al op een naderend afscheid van Westerhof.

Sinds de ’openmicrofoonaffaire’, waar Westerhof tegenover AZ-coach Louis van Gaal zijn misnoegen uitte over het functioneren van zijn centrale verdedigers Civard Sprockel en Sébastien Sansoni lag de oefenmeester, die eerder onder andere trainer was bij FC Groningen, Willem II, Ajax en PSV, onder vuur in Arnhem.

“In juli zijn wij vol verwachting en vertrouwen begonnen aan het nieuwe seizoen, dat in het teken stond van de wederopbouw van Vitesse. Dat proces is in de eerste zes maanden niet zo gelopen als wij hadden verwacht", aldus Marc van Hintum, technisch directeur bij de club uit Arnhem, in een reactie op het ontslag van Westerhof. "Intern hebben wij getracht de vinger op de zere plekken te leggen. Daarbij is gebleken dat de mening van Hans over de oorzaken van de tegenvallende prestaties en hoe het tij te keren verschilt met die van ons.”

België heeft nieuwe regering

Na de val van het kabinet-Leterme op 19 december heeft België weer een nieuwe regering. Formateur Herman van Rompuy heeft vandaag een akkoord bereikt met de vijf coalitiepartijen (Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten) over een doorstart.

Dat is bekendgemaakt na afloop van een urenlang overleg. Van Rompuy, tot dusver Kamervoorzitter, wordt de nieuwe premier. Stefaan De Clerck wordt volgens de Vlaamse publieke omroep VRT minister van Justitie als opvolger van Jo Vandeurzen. De christendemocraat De Clerck was in de jaren negentig ook minister van Justitie, maar moest aftreden na een kortstondige ontsnapping van kindermoordenaar Marc Dutroux.

Eerder werd al bekend dat minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael Van Rompuy opvolgt als Kamervoorzitter. De positie van Dewael wordt ingenomen door Kamerlid Guido De Padt, net als Dewael een liberaal. Hij is in België vooral bekend als kampioen parlementaire vragen stellen.

Het kabinet-Leterme moest aftreden na beschuldigingen de rechtsgang rond de verkoop van Fortis te hebben willen manipuleren. Leterme en Vandeurzen zouden daarbij een hoofdrol hebben gespeeld. Beide christendemocraten keren niet meer terug in de nieuwe regering.

Nieuwe regering in België (foto: ANP)

Persvrijheid: minder doden, meer censuur

In 2008 zijn er minder journalisten gedood of gevangen genomen, meldt de internationale organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen in haar jaarlijkse rapport over de persvrijheid in de wereld. Deze positieve cijfers kunnen echter maar nauwelijks verbergen dat intimidatie en censuur, met name via internet, dit jaar hoogtij vierden.

 

In 2008 kwamen 60 journalisten om tijdens de uitoefening van hun beroep; in 2007 waren dit er 86. Het aantal aanhoudingen zakte van 887 in 2007 naar 673 in 2008. 

 

Irak staat bovenaan de lijst van gevaarlijkste gebieden van het jaar, met 15 omgekomen journalisten. Pakistan en de Filippijnen volgen daarop met respectievelijk 7 en 6 doden. Mexico, waar 4 journalisten omkwamen, is ook een enorm risicoland gebleken. De regio Afrika heeft echter minder slachtoffers gevergd, omdat de media en individuele journalisten die gebieden, met name Somalië, steeds meer verlaten.

 

De censuur van meningsuiting wordt echter meer zichtbaar via internet, dat een steeds grotere rol inneemt in de nieuwsverspreiding. China, Syrië en Iran staan op dat gebied bovenaan het klassement, met respectievelijk 93, 162 en 38 gecensureerde websites. Maar zelfs in landen als Thailand en Turkije neemt het toezicht op en het straffen van 'tactloze' internetgebruikers toe. Ook worden websites als Youtube, Facebook of Twitter in diverse landen actief gefilterd of geblokkeerd. Optimisme om de lagere dodentallen onder journalisten en hun medewerkers is dus helaas nog niet op zijn plaats.

Westerhof per direct weg bij Vitesse

Trainer Hans Westerhof en Vitesse gaan per direct uit elkaar. Gisteren maakte algemeen directeur Paul van der Kraan bekend dat er vandaag een evaluatiegesprek plaats zou vinden en dat duidde al op een naderend afscheid van Westerhof.

Sinds de 'openmicrofoonaffaire', waar Westerhof tegenover AZ-coach Louis van Gaal zijn misnoegen uitte over het functioneren van zijn centrale verdedigers Civard Sprockel en Sébastien Sansoni, lag de oefenmeester, die eerder onder andere trainer was bij FC Groningen, Willem II, Ajax en PSV, onder vuur in Arnhem.

"In juli zijn wij vol verwachting en vertrouwen begonnen aan het nieuwe seizoen, dat in het teken stond van de wederopbouw van Vitesse. Dat proces is in de eerste zes maanden niet zo gelopen als wij hadden verwacht", aldus Marc van Hintum, technisch directeur bij de club uit Arnhem, in een reactie op het ontslag van Westerhof. "Intern hebben wij getracht de vinger op de zere plekken te leggen. Daarbij is gebleken dat de mening van Hans over de oorzaken van de tegenvallende prestaties en hoe het tij te keren verschilt met die van ons."

Univé nieuwe sponsor NOS Studio Sport

Verzekeraar Univé is vanaf 1 januari de nieuwe sponsor van NOS Studio Sport. Tot en met augustus 2009 zal het bedrijf invulling geven aan de billboards rondom de reguliere uitzendingen op zaterdag (22.00-22.30 uur, Ned. 3), zondag (18.00-19.00 uur, Ned. 1) en op doordeweekse dagen rondom de Sportjournaals van 18.45 uur op Nederland 1.

"Wij zijn blij onze naam te kunnen verbinden aan een A-merk als NOS Studio Sport", zegt merkmanager Fons Roosenboom van Univé. "Bovendien sluit deze activiteit goed aan op ons breed georiënteerde sponsorbeleid. Univé is actief in het turnen, marathonschaatsen en skeeleren; voorts sponsort zij voetbalclub sc Heerenveen en verschillende sportevenementen zoals het EK Zwemmen in Eindhoven afgelopen voorjaar."

Ook de NOS is verheugd. "Univé past goed bij ons, aangezien deze onderneming net als NOS Studio Sport in brede zin de sport ondersteunt. De samenwerking met Univé kan de NOS helpen haar ambities op het gebied van sportprogramma's verder te realiseren", aldus Jan de Jong, mediadirecteur van de NOS.

Tot nu toe was RWE de sponsor van het sportprogramma.

Vrouw ligt week dood op wc

Een 20-jarige vrouw uit Duitsland heeft acht dagen dood op de wc van een ziekenhuis gelegen. De vrouw werd op 22 december als vermist opgegeven en werd vannacht door een bewaker op het toilet van het ziekenhuis in Weimar gevonden.

De vrouw werd daar behandeld op de psychiatrische afdeling. Een week geleden werd met man en macht de hele kliniek doorgezocht naar de vrouw, maar geen enkele medewerker kon haar vinden. Er wordt niet uitgegaan van een misdrijf.

Partysquad-dj Jerry uit ziekenhuis

Dj Jerry van The Partysquad is weer thuis na maandenlang in het ziekenhuis te hebben gelegen na een ongeluk. Hij werd in de week voor kerst ontslagen en gaat nu beginnen aan een revalidatieprogramma. "Het gaat nog steeds iedere dag een beetje beter met hem en hij begint alweer wat praatjes te krijgen", schrijft collega en vriend Ruben Fernhout op de website van het dj-duo.

Jerry raakte in september zwaargewond bij een auto-ongeluk in de bergen van Ibiza. Hij liep een schedelbasisfractuur op. Lange tijd werd hij kunstmatig in slaap gehouden. De dj werkt hard aan zijn herstel. "Hij traint keihard en fysiek is hij al flink op kracht", schrijft Fernhout. "De afgelopen dagen heeft hij ook veel van jullie berichten gelezen en hij vindt de steun echt super."

Ondanks het ongeluk van de dj verscheen onlangs een nieuwe single van The Partysquad, 'Licht van de laser'. De videoclip van het nummer, waarin Jerry ook te zien is, werd opgenomen voordat het duo afreisde naar Ibiza.

 Licht van de laser

Meeste moorden in Rotterdam

In de regio Rotterdam zijn in 2008 de meeste geweldsdoden gevallen. 21 mensen kwamen in de maasstad door een misdrijf om het leven. Dit zijn er twee minder dan in 2007.

Rotterdam gaat toch aan de leiding omdat het aantal geweldsdoden in Amsterdam, dat vorig jaar aan kop ging, nog verder terugliep. In de hoofdstad stierven dit jaar 19 mensen door een misdrijf, tegen 28 vorig jaar.

Utrecht bevindt zich op de derde plaats met tien moorden. De Domstad is de enige van de vier Randsteden die het aantal geweldsdoden zag stijgen. In 2007 kwamen er slechts vijf mensen om door een delict. Den Haag maakt het kwartet met acht doden compleet. De politie in de Hofstad spreekt van een historisch dieptepunt. In de hele Haagse regio vielen vorig jaar nog dertien slachtoffers te betreuren.

De schommelingen in het aantal moorden zijn niet vreemd. Volgens politiewoordvoerders in de verschillende steden 'fluctueren de cijfers ieder jaar.'

Vragen FOK!games kerstprijsvraag nu te beantwoorden

Zoals enkelen al gemerkt hadden, waren er wat technische problemen met het invullen van de antwoorden van de jaarlijkse grote kerstprijsvraag van FOK!games.

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk hebben we het lek boven en kan iedereen naar hartelust zijn antwoorden in gaan vullen.

Dag 1: vragen - invullen
Dag 2: vragen - invullen
Dag 3: vragen - invullen
Dag 4: vragen - invullen
Dag 5: vragen - invullen
Dag 6: vragen - invullen

Vanwege de problemen met het invullen kun je tot en met zaterdag 3 januari 23:59 uur je antwoorden inzenden. Antwoorden en opdrachten die daarna verstuurd worden zijn ongeldig. Voor opdracht 1 geldt dat deze tot en met 30 januari 23:59 uur ingestuurd kunnen worden om gebruikt te worden voor dag 8, inzendingen die daarna binnen komen kunnen wel bonuspunten verdienen, maar niet het maximaal aantal punten.

Antwoorden op vragen die per mail zijn opgestuurd zijn ongeldig en hiermee kunnen geen punten verdiend worden. Vul je antwoorden dus opnieuw in!

Als extra'tje zullen we twee extra bonuspunten belonen aan iedereen die in de reacties op dit bericht aangeeft aan de prijsvraag mee te doen, of mee te gaan doen.

Wielklem in Amsterdam verleden tijd

Na bijna dertig jaar trouwe dienst is vandaag de wielklem afgeschaft in Amsterdam. Het stukje gele metaal dat voor veel agressie en onbegrip zorgde, werd door wethouder Tjeerd Herrema in de ban gedaan.

Vanochtend ontdeed de eerste klemmer uit de jaren tachtig de laatste auto in Amsterdam van de wielklem. Herrema vindt foutparkeerders en mensen die niet (genoeg) parkeergeld betalen op een harde manier moeten worden aangepakt, maar dat een wielklem niet erg klantvriendelijk is. Vooral buitenlandse toeristen en dagjesmensen uit de provincie werden nogal eens onaangenaam verrast met een klem. Pas na betaling van een hoge boete werd de klem er dan afgehaald.

Overigens kun je nog wel een klem krijgen, maar die is alleen voor notoire foutparkeerders met meer dan vijf boetes. Dit wordt vooral een 'klem der schande', aldus de wethouder.


Amsterdam naar finale basketbalweek

Het basketbalteam EclipseJet MyGuide Amsterdam heeft tijdens de Amsterdam Haarlem Basketbal Week de finale weten te bereiken. De ploeg uit de hoofdstad was gisteravond in de halve finale met 80-70 te sterk voor het Nederlandse team.

Bij rust stond Oranje, dat in Peter van Paasen met 28 punten de topscorer kende, nog met 44-40 voor. Bij de Amsterdamse ploeg was Victor Thomas de hoogstscorende met 23 punten. In de finale staat Amsterdam tegenover het nationale team van Israël dat in de andere halve finale met 90-96 te sterk was voor EiffelTowers Den Bosch.

NEC zes weken zonder Otten

NEC kan de komende zes weken niet beschikken over Mark Otten. De verdediger onderging vandaag een operatie om te controleren of het herstel na een kruisbandblessure volledig geslaagd was.

De chirurg ontdekte bij het schoonmaken van de knie dat Otten ook een probleem heeft aan de binnenmeniscus. De operatie is goed verlopen, maar de 23-jarige Otten zal vanwege het vandaag ontdekte euvel anderhalve maand niet inzetbaar zijn voor de Nijmegenaren.

Terugblik op 1e seizoenshelft Eredivisie

Afgelopen zondag kwam de eerste seizoenshelft van de Eredivisie ten einde. FOK!sport licht een aantal ploegen uit, die in positieve of negatieve zin opvielen. Hieronder kan je nog eens teruglezen wat deze ploegen in de eerste competitiehelft lieten zien.

AZ

AZ mag zich de winterkampioen van het seizoen 2008/2009 noemen. Al was daar in eerste instantie niet veel van te zien. De ploeg van trainer Louis van Gaal verloor namelijk de eerste twee wedstrijden van het nieuwe seizoen. Daarna vond men in Alkmaar de weg naar boven terug, wat begon met een overwinning op PSV (1-0). Daarna werden alle duels gewonnen en werd er slechts twee keer gelijk gespeeld. Uiteindelijk kroonde de Alkmaarse formatie zich op 28 december tot winterkampioen, door met een minimaal verschil van NEC te winnen (1-0).

Mounir El Hamdaoui was één van de belangrijkste spelers in de eerste seizoenshelft. De Marokkaan trof vooralsnog het meeste doel en was mede verantwoordelijk voor de wederopstanding van AZ. Op een aantal cruciale momenten stond de aanvaller zijn mannetje, waardoor hij tot smaakmaker van de Alkmaarse formatie uitgroeide.

NAC Breda

NAC Breda begon de nieuwe competitie goed en won verrassend van AZ (1-2), dat vorig seizoen niet in goede doen was. Een week later verslikte de Bredanaars zich echter in Willem II (1-3). Toch toonden de Brabanders veerkracht en gingen na zes speelronden zelfs aan de leiding in de Eredivisie. Een week later werd deze positie echter ingenomen door FC Groningen, nadat men gelijkspeelde tegen FC Utrecht (0-0). In de laatste weken van 2008 ging het wat minder goed met NAC Breda. Men vergat een aantal belangrijke punten te pakken, waardoor de ploeg inmiddels naar de vijfde plaats is afgezakt.

Toch is het voor NAC Breda een prestatie om trots op te zijn. Bovendien had clubtopscorer Matthew Amoah een belangrijk aandeel in de eerste seizoenshelft van de Brabanders. Hij was namelijk verantwoordelijk voor twaalf van de 26 gemaakte doelpunten.

Feyenoord

Voor Feyenoord is het vooralsnog een beroerd seizoen. De ploeg uit Rotterdam staat op een beschamende dertiende plaats en wist in de eerste seizoenshelft slechts vijf wedstrijden te winnen en speelden er vier gelijk. Het is nog maar de vraag of de Rotterdammers er dit seizoen nog bovenop komen, want de laatste tijd rommelt het behoorlijk binnen de club. Zo zouden een aantal spelers niet meer achter trainer Gert-Jan Verbeek staan. Het bestuur blijft echter pontificaal achter de oefenmeester staan.

Één van de oorzaken van het matige seizoen zouden bij het groot aantal geblesseerde spelers kunnen liggen. Veel Feyenoorders zouden namelijk met klachten aan de hamstring kampen. Dit zou weer in relatie liggen met de trainingen die Verbeek geeft. Volgens een aantal spelers zouden deze namelijk te intensief zijn. Het is voor de Rotterdamse supporters in elk geval te hopen dat de club in het nieuwe jaar beter gaat presteren.

PSV

PSV kent vooralsnog een tegenvallend seizoen, al was dat niet aan het begin van de competitie af te lezen. De eerste twee wedstrijden werden namelijk gewonnen, maar daarna verslikte de regerend landskampioen zich in AZ (1-0). Vervolgens herstelden de Eindhovenaren zich weer door twee keer te winnen, maar daarna ging het opnieuw mis. Ditmaal was NAC Breda (2-1) veel sterker dan de ploeg van trainer Huub Stevens. In het vervolg van de eerste seizoenshelft was het spel van de Eindhovense formatie erg wisselend.

In duels waar men eigenlijk punten hoorde te pakken, liet men deze liggen. Mede hierdoor kon de achterstand op de bovenste ploegen verder oplopen. Nu bedraagt het verschil tussen koploper AZ en PSV al elf punten. Het is nog maar de vraag of men dit kan overbruggen. Intern waren er ook wat strubbelingen. Stevens had het namelijk met een aantal Zuid-Amerikaanse spelers aan de stok. In de tweede helft van het seizoen zullen de Eindhovenaren hun spel moeten verbeteren, wil het nog kans maken op de titel.

Heracles Almelo

Heracles Almelo was toch wel dé verrassing van de eerste seizoenshelft. De kleine club uit Almelo presteerde in de eerste weken van de comeptitie erg goed. Zo werden Feyenoord (3-1) en Roda JC (2-0) verslagen en werd gelijk gespeeld tegen sc Heerenveen (2-2), FC Groningen (1-1) en NEC (1-1), wat niet de kleinste ploegen uit de Eredivisie zijn. Toch werd het spel van de Almelose formatie minder en begon men veelvuldig punten te morsen. Toch kan de club niet ontevreden terugkijken op de eerste helft van het seizoen. Momenteel bezet men de elfde plaats, wat voor de selectie uit Almelo een prima prestatie is.

De ploeg uit Almelo zal na de winterstop toch punten moeten gaan pakken, aangezien het verschil met de onderste ploegen minimaal is. Als Heracles Almelo echter blijft spelen, zoals het voor de winterstop deed, dan is er geen vuiltje aan de lucht en zal de club zich ook volgend seizoen op het hoogste Nederlandse voetbalniveau mogen laten zien.

Artwork Battlefront 3 uitgelekt, Rebellion nu developer

Als een bedrijf veel mensen ontslaat is dat vaak een periode waarin bedrijfsgeheimen naar buiten komen dankzij boze werknemers. Zo ook bij de gamesindustrie! Developer Free Radical (bekend van Haze en de TimeSplitters-serie) heeft laatst 145 werknemers ontslagen waaronder Richard Smith. Smith is een 3D artiest en had op zijn persoonlijke blog 3D renders gezet van allemaal Star Wars karakters met rechtsonderin het logo van Star Wars: Battlefront 3.

Het is dus eigenlijk zeker dat Free Radical bezig was met een current-gen deel in de populaire Battlefield-achtige serie in Star Wars-setting. Maar met Free Radical in de verkoop leek de toekomst van het project onzeker, ware het niet dat er nu sterke geruchten de ronde doen dat Rebellion de game heeft overgenomen. Rebellion zal bij de meeste gamers het bekendst zijn wegens hun Aliens versus Predator-game die in 1999 op de PC uitkwam. IN de tussentijd hebben ze echter niet stilgezeten en onder andere gewerkt aan Call of Duty: World at War voor de PlayStation 2 en Star Wars: Battlefront Renegade Squadron voor de PSP.

De uitgelekte 3D renders zijn in ieder geval niet meer te vinden op het blog van Smith, maar natuurlijk wel hieronder.









Staatsloten totaal uitverkocht

Kredietcrisis of niet, Nederland heeft massaal Staatsloten gekocht. Morgen valt én de Oudejaarstrekking van 25 miljoen én de Jackpot van nog eens 25 miljoen. Reden genoeg een kansje te wagen blijkbaar.

Het laatste lot werd vanochtend om 10.22 uur verkocht bij eem tabakszaak in Bovenkarspel (Noord Holland). De uitslag is morgenavond te zien op SBS6. Uiteraard staan de winnende nummers ook op de site van de Staatsloterij en op teletekst.

Met dank aan pearlnl en ChrisBoer voor de submit.

Gladde Zeelandbrug dicht na ongelukken

De Zeelandbrug is vanmiddag vanwege opruimwerkzaamheden afgesloten. Vanochtend vonden door de gladheid enkele ongelukken plaats op de brug. Onbekend is hoe lang er geen verbinding is tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland via de Zeelandbrug.

Om 09.15 uur reed een auto tegen de vangrail. De bestuurder klaagde dat het 'spekglad' was op de brug, meldt de Zeeuwse politie. Ruim een halfuur later reed een auto met aanhanger ook tegen de vangrail aan. De aanhanger schoot alle kanten op en hierdoor beschadigden nog meer personenauto's. Ook hierbij werd over de gladheid op de brug geklaagd.

Bij beide ongelukken vielen geen gewonden. Het takelbedrijf had het wel druk.

Van Stee wil dat Volmer aanvoerder blijft

De trainer van de Graafschap, Henk van Stee, heeft gezegd dat als het aan hem ligt Joost Volmer aanvoerder blijft van de Superboeren.

Volmer vond na zijn recente rode kaart in de competitiewedstrijd tegen Ajax dat hij niet meer het goede voorbeeld kon geven. "Maar de spelers en ik zijn het daar niet mee eens," aldus Van Stee in De Gelderlander.

Volmer werd voor die rode kaart voor vijf wedstrijden geschorst. Afgelopen zaterdag tegen Heracles Almelo was Geert den Ouden aanvoerder van De Graafschap.

Jaaroverzicht 2008: Schaatsen deel 1

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan het schaatsen.

EK allround

Op 12 en 13 januari was het Europees kampioenschap allround in Kolomna. Marrit Leenstra eindigde verrassend als tweede tijdens de 500 meter. Jekaterina Lobysjeva was de snelste. De drie kilometer werd een prooi voor Martina Sábliková. Ireen Wüst eindigde op de tweede plek en ging na de eerste dag aan de leiding in het algemeen klassement. Bij de mannen won Sven Kramer zowel de 500 als de 5.000 meter. Op de 500 meter reed hij met 36,20 een persoonlijk record. Op de 5.000 meter reed hij een tijd van 6.11,78.

Op de tweede dag was er op de 1.500 meter bij de vrouwen een compleet Nederlands podium. De winst ging met 1.56,88 naar Ireen Wüst. Paulien van Deutekom en Marrit Leenstra werden tweede en derde. Ireen Wüst hield op de afsluitende 5 kilometer genoeg over om zich tot Europese kampioene te laten kronen. De slotafstand werd gewonnen door Martina Sáblikova in een nieuw baanrecord van 6.53,42. De Rus Jevgeny Lalenkov won de 1.500 meter. Lalenkov reed met 1.45,25 een nieuwe baanrecord. Sven Kramer eindigde als derde. Kramer won de afsluitende 10.000 meter en daarmee prolongeerde hij ook de Europese titel.

WK sprint

In het Thialf in Heerenveen vond op 19 en 20 januari het WK sprint plaats. De eerste afstand, de 500 meter voor vrouwen, werd gewonnen door Jenny Wolf. Annette Gerritsen eindigde als tweede. De tweede afstand voor de vrouwen, de 1.000 meter, werd gewonnen door Anni Friesinger. Ireen Wüst was zevenhonderdsten langzamer en eindigde als tweede. Jenny Wolf stond na dag één nog wel aan de leiding in het algemeen klassement. Bij de mannen won Jeremy Wotherspoon de eerste 500 meter met een tijd van 34,81. Beste Nederlander was Jan Bos op plek zes. Bos won wel de 1.000 meter in 1.09,13. Wotherspoon, die derde werd, ging aan de leiding na de eerste dag.

Op de tweede dag won Jenny Wolf wederom de 500 meter en reed met 37,60 een nieuw baanrecord. Wolf werd wereldkampioene sprint bij de vrouwen. Haar 1.17,09 op de afsluitende 1.000 meter was genoeg voor goud. De kilometer werd gewonnen door Ireen Wüst. Kyou-Hyuk Lee won de tweede 500 meter bij de mannen. Jan Bos zag een goede klassering in het water vallen doordat hij ten val kwam. Kyou-Hyuk Lee won de afsluitende 1.000 meter en ging Jeremy Wotherspoon voorbij in het klassement waardoor hij de wereldtitel pakte. Beste Nederlander in het eindklassement was Simon Kuipers op de vierde plaats.

WK allround

Op 9 en 10 februari werd het wereldkampioenschap allround in Berlijn verreden. De 500 meter bij de vrouwen werd gewonnen door Christine Nesbitt. Beste Nederlandse was Ireen Wüst. Paulien van Deutekom was de snelste op de 3.000 meter. Martina Sábliková werd tweede. Na de eerste dag ging Van Deutekom ook aan de leiding in het algemeen klassement. Bij de mannen won Denny Morrison in 35,81 de 500 meter. Sven Kramer reed de derde tijd. Kramer won in een tijd van 6.13,35 wel de 5 kilometer en ging na de eerste dag aan de leiding in het algemeen klassement.

Op de tweede dag won Wüst de 1.500 meter in een tijd van 1.57,59. Van Deutekom eindigde als tweede. Op de laatste afstand bij de vrouwen, de 5.000 meter, hield Van Deutekom genoeg over om de wereldtitel voor haar op te eisen. Martina Sábliková won de vijf kilometer in een nieuw baanrecord. Shani Davis won de schaatsmijl bij de mannen. Kramer eindigde als vierde, maar behield wel de leiding in het klassement. Met zijn winst op de 10.000 meter pakte Kramer de wereldtitel.

WK afstanden

Anni Friesinger won tijdens de WK afstanden in Nagano de gouden medaille op de 1.500 meter. Pauline van Deutekom eindigde als tweede, de derde plaats behoorde toe aan Kristina Groves. Op de 5.000 meter was er goud voor Sven Kramer. Met een tijd van 6.17,24 bleef hij Enrico Fabris drie seconden voor. Brons was er voor Wouter Olde Heuvel. Kristina Groves pakte de titel op de 3.000 meter. Paulien Van Deutekom was goed voor zilver.

Jeremy Wotherspoon won bij de mannen beide heats op de 500 meter en eiste zo de wereldtitel voor zich op. Jacques de Koning was met de twaalfde plaats de beste Nederlander. Bij de vrouwen ging de titel op de 500 meter naar Jenny Wolf. Annette Gerritsen was goed voor brons. Geen Nederlandse medailles op de 1.000 meter bij de mannen. Shani Davis ging aan de haal met de wereldtitel in 1.08,99. Na zijn titel op de 5.000 meter was Sven Kramer ook de beste op de 10.000 meter. Met een tijd van 12.57,71 was hij 21 seconden sneller dan de nummer twee, Enrico Fabris. Bob de Jong veroverde het brons.

Anni Friesinger pakte de wereldtitel op de schaatsmijl in 1.15,37. Annette Gerritsen pakte met een tijd van 1.16,35 brons. Denny Morrison won goud op de 1.500 meter. De Canadees was een tiende sneller dan Sven Kramer en Shani Davis, die gedeeld tweede werden. Martina Sablikova won de 5.000 meter. De Tsjechische was ruim 6,5 seconden sneller dan Clara Hughes. Ireen Wüst, Paulien van Deutekom en Renate Groenewold wonnen bij de vrouwen de ploegenachtervolging. Bij de mannen was er goud voor Wouter Olde Heuvel, Erben Wennemars en Sven Kramer.

Wereldbeker 2007/2008

Hamar
In Hamar won Simon Kuipers de 1.500 meter. Hij klopte Sven Kramer nipt. Op de 1.000 meter slaagde Kuipers daar echter niet in, hij werd nipt geklopt door Denny Morrisson. Sábliková liet zien de beste te zijn op de lange afstanden door de 5.000 meter te winnen.

Baselga
De wedstrijden op de buitenbaan van Baselga verliepen chaotisch. De 5.000 meter moest vanwege het slechte weer halverwege worden afgelast. Shani Davis won de 1.500 meter voor de Nederlanders Kuipers en Tuitert.

Inzell
In Inzell was er een zege voor Joji Kato op de 500 meter. Hij klopte verrassend Jeremy Wotherspoon. Een dag later nam Wotherspoon revanche door de tweede 500 meter te winnen. Bij de dames won Jenny Wolf beide 500 meters en op de 1.000 meter bij de mannen was er een zege voor Shani Davis.

Heerenveen
De finales van de wereldbeker waren in Heerenveen. Paulien van Deutekom boekte haar eerste WB-zege door de 1.500 meter te winnen. Sven Kramer won wederom de 5.000 meter. Verder waren er ookzeges voor Shani Davis en Anni Friesinger op de 1.000 meter.

De winnaars:
Mannen:

AfstandNaamLand
500 meterJeremy WotherspoonCanada
1.000 meterShani DavisVerenigde Staten
1.500 meterShani DavisVerenigde Staten
5.000/10.000 meterHåvard BøkkoNoorwegen
ploegenachtervolgingNederland

Vrouwen:

AfstandNaamLand
500 meterJenny Wolf Duitsland
1.000 meterAnni FriesingerDuitsland
1.500 meterKristina GrovesCanada
3.000/5.000 meterMartina SablikovaTsjechie
ploegenachtervolgingCanada

Marathonschaatsen

Daniëlle Bekkering werd in Assen Nederlands kampioen marathonschaatsen op kunstijs bij de vrouwen. Bij de mannen ging de titel naar Arjan Stroetinga. Elma de Vries won de KNSB Cup bij de vrouwen. Haar broer Bob won de beker bij de mannen. Erik Hulzebosch zou dit seizoen niet meer in actie komen op natuurijs. De nummer twee van de laatst gehouden Elfstedentocht brak op nieuwjaarsdag een rib door een val op het toilet en had daar nog steeds last van. Arjan Stroetinga won het Open NK op de Weissensee. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Yvonne Spigt. Lars Hoogenboom won op de Weissensee de alternatieve elfstedentocht.
Marathonschaatser Miel Rozendaal was ernstig ziek. Bij de Alkmaarder werd lymfeklierkanker geconstateerd. Aan het eind van het kalenderjaar konden de marathonrijders nog op natuurijs rijden. In Haaksbergen waren Bob de Vries en zijn zus Elma de sterksten.

Zij stopten

Alexander Oltrop stopte met schaatsen. De 28-jarige schaatser, die reed voor de APPM-ploeg, kon het schaatsen op hoog niveau niet langer combineren met zijn drukke baan. Gerard van Velde beëindigde tijdens het WK sprint in Heerenveen zijn carrière als schaatser. In september kondigde Rintje Ritsma aan zijn schaatsloopbaan te beëindigen. De Fries maakte de overstap naar de bobsleebond.

Deel 2 volgt later vandaag

Atletiekunie wil af van bondscoach

Het contract van bondscoach Bram Wassenaar bij de Nederlandse Atletiekunie zal volgend jaar maart niet worden verlengd. De looptrainer kreeg als reden dat hij moet vertrekken vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

In een interview met De Volkskrant geeft Wassenaar echter een andere lezing: "Mijn kop moet hangen omdat ik uit de school heb geklapt," aldus Wassenaar die zegt dat zijn kritische houding in de dopingaffaire rond Simon Vroemen hem niet in dank is afgenomen. Wassenaar had overigens een mondeling akkoord bereikt over een nieuw contract van één jaar en wil het ontslag eventueel juridisch aanvechten.

Tussen 1983 en 1988 en vanaf 2001 was Wassenaar als bondscoach werkzaam bij de Atletiekunie. Vorige maand was hij tegenover De Telegraaf kritisch over de handelwijze van de Atletiekunie. Hij zei dat hij spijt had over het stilhouden van de zaak Vroemen. Tijdens het EK atletiek in 2006 diende Vroemen zichzelf op illegale wijze een herstelinfuus toe. De Dopingautoriteit oordeelde twee weken geleden in een rapport dat de Atletiekunie ernstig nalatig was geweest in de afhandeling van deze kwestie. Wassenaar zei dat de zaak bewust in de doofpot was gestopt.

Bèta Windows 7 lekt uit

Een bèta-versie van Windows 7, de opvolger van Windows Vista, is uitgelekt. Een tester noemt het systeem 'excellent'.

Eigenlijk zou Microsoft de versie pas in januari uitdelen aan enkele geselecteerde testers en nog later pas aan anderen. Tijdens de ontwikkeling van een groot systeem als Windows verschijnen er steeds aangepaste versies, verschillende 'builds', waar dan weer fouten uit kunnen worden gehaald. Maar op de een of andere manier is de laatste 'build' uitgelekt en nu voor iedereen te downloaden via filesharing-netwerken als eDonkey.

Adrian Kingsley-Hughes van ZDNet deed een korte test met Windows 7. Hij concludeerde geen nieuwe functionaliteiten ten opzichte van andere builds, en verwacht dat Microsoft die er later nog in kan stoppen. Maar verder is Kingsley-Hughes uitermate positief. "De eerdere beta's waren goed, maar deze beta voelt 'af'" schrijft hij. Hij noemt de software beter dan iedere andere beta van Microsoft die hij ooit had gezien. Volgens de auteur is de testversie zo goed dat hij zelfs een eerdere release van de definitieve versie van Windows 7 verwacht. "Afgaande op de kwaliteit van deze build verwacht ik dat Windows 7 uitkomt in juni of juli 2009. Ik zie Microsoft de release niet nog een jaar uitstellen."

Minder tevreden is Kingsley-Hughes met de nieuwe taakbalk van Windows 7, die te rommelig is en teveel functies heeft gekregen. Men verwacht de release van Windows 7 eind 2009 of begin 2010. Huidige versie Vista kwam Microsoft in 2008 op veel kritiek te staan.

'Real overweegt gang naar CAS'

Real Madrid stelt alles in het werk om Huntelaar en Diarra in te schrijven voor de Champions League. De Spaanse krant Marca meldt dat de club een stap naar het sporttribunaal CAS overweegt als de UEFA de club officieel verzoekt om één van de winteraankopen van de lijst te schrappen.

Real is van plan de mutaties door te geven aan de Europese voetbalunie. In het reglement van de Europese voetbalbond staat echter dat maar één speler die eerder in het seizoen al UEFA Cup-voetbal heeft gespeeld in aanmerking komt voor CL-voetbal. Lassana Diarra was met Portsmouth actief in de UEFA-beker, Klaas-Jan Huntelaar met Ajax.

William Gaillard, woordvoerder van de UEFA, heeft Real Madrid het advies gegeven om het verzet te staken. "We gaan de regels midden in het seizoen niet veranderen, een klacht indienen zou nutteloos zijn."

Overleden Russisch talent gebruikte doping

Aleksej Tsjerepanov is mogelijk gestorven door het gebruik van doping. In oktober van dit jaar overleed de 19-jarige Russische ijshockeyer tijdens een wedstrijd van zijn club Omsk.

Tsjerepanov botste op een teamgenoot, zakte plotseling ineen nadat hij van het ijs was gegaan en overleed vervolgens in de kleedkamer. Een onderzoek naar de doodsoorzaak van de talentvolle speler wees uit dat Tsjerepanov zich schuldig maakte aan doping.

Tsjerepanov was vooral in de belangstelling bij de profploegen in Noord-Amerika en eerste keus van de New York Rangers in 2007 in de NHL. Hij koos er toch voor om dit seizoen te blijven in Rusland. De 'winger' werd beschouwd als de beste Europese ijshockeyer in zijn leeftijdscategorie.

[Fotoreportage] Haaksbergen

Gisteren had Haaksbergen de primeur van de eerste wedstrijd op natuurijs van dit seizoen. Het werd een familiefeestje: Bij de mannen ging de overwinning naar Bob de Vries en zus Elma, die eerder op dag als tweede eindigde bij het Nederlands kampioenschap allround, won bij de vrouwen. FOK!fotograaf Jouke was bij de wedstrijden in Haaksbergen en maakte de volgende fotoreportage.



De vrouwen onderweg

De wedstrijd van de mannen startte om 20:00 uur.



Riesch wint slalom in Semmering

Maria Riesch heeft de WB-slalom in het Oostenrijkse Semmering gewonnen. De Duitse bleef de Finse Tanja Pouitiainen en de Amerikaanse Lindsey Vonn voor.

In de eerste run had Riesch de snelste tijd laten noteren en ze was in de tweede afdaling ook goed op weg. Halverwege ging ze echter flink in de fout. De 24-jarige Duitse bleef nog net in de baan, hervond haar snelheid en ging toch als winnares over de streep.

Door haar zege nam Riesch de leiding in het algemeen klassement op de slalom van Vonn over.

Kivuvu en Janssen mogen verhuurd worden

Mario Been, de trainer van NEC, heeft Dominique Kivuvu en Tim Janssen gezegd dat ze de tweede seizoenshelft verhuurd mogen worden. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Het tweetal kwam de afgelopen weken weinig aan spelen toe bij de Nijmeegse club.

Naar verluidt is er voor de 21-jarige Kivuvu Belgische interesse, terwijl de 22-jarige Janssen in de belangstelling staat van de Portugese voetbalclub Vitória Setúbal.

Sharapova mist mogelijk Australian Open

De kans is groot dat Maria Sharapova haar titel op de Australian Open niet kan verdedigen.

De Russin is nog altijd niet hersteld van de kwetsuur aan haar schouder, waar ze al geruime tijd last van heeft. Aanvankelijk zou Sharapova het demonstratietoernooi in Hong Kong als voorbereiding spelen, maar daarvoor heeft zij zich afgemeld. "Ik ga alles in het werk stellen om volledig fit voor de Australian Open te zijn, maar ik heb de doktoren beloofd niet te gehaast te zijn. Ik ben sinds een aantal weken in training, maar ik ben nog lang niet op niveau", aldus Sharapova. "Wij hebben een oplossing gevonden voor het schouderprobleem, waar ik al een aantal jaren mee kampt. Die blessure is bijna gezien, maar ik moet nog wel flink trainen om op wedstrijdniveau te komen."

Ancilla Tilia meest sexy vegetariër

Fetishmodel Ancilla Tilia is uitgeroepen tot de meest sexy vegetariër van 2008. Ancilla, die vorig jaar ook al in de Playboy was te bewonderen, kreeg de titel van Wakker Dier, die de verkiezing organiseerde.

Mounir Valentijn, bekend van het Schnitzelparadijs, werd de meest sexy mannelijke vegetariër. Vorig jaar wonnen Monique van der Werf (Zoop) en Guido Weijers (SBS6). Ancilla is overigens regelmatig sidekick van Giel Beelen op vrijdagnacht. Wie nog nooit van Ancilla gehoord heeft moet hier even kijken.


Luinge leidt traditionele nieuwjaarswedstrijd

Roelof Luinge is aangewezen als leidsman van de traditionele nieuwjaarswedstrijd tussen de Koninklijke HFC en de ex-internationals. Het duel staat voor 3 januari op het programma en wordt in Haarlem afgewerkt.

Het is voor Luinge de eerste keer dat hij de nieuwjaarswedstrijd in handen heeft. Dennis Bergkamp en Phillip Cocu hebben al toegezegd zich beschikbaar te stellen voor het team van ex-internationals.

Op 1 januari wordt er overigens ook al weer gevoetbald. Het betreft dan de wedstrijd tussen de Koninklijke HFC en HFC Haarlem. Dit duel staat onder leiding van arbiter Ruud Bossen.

Ecclestone: "Button jaar er tussenuit"

Bernie Ecclestone is van mening dat Jenson Button zich een jaartje van de Formule 1 moet afzonderen. Volgens de baas van de hoogste autosportklasse is het voor de Brit beter een seizoen over te slaan, dan weer een jaar achterin het veld te rijden.

"Het is erg jammer, want hij is drie jaar lang trouw gebleven aan Honda," aldus Ecclestone in een reactie. "Jenson hoort echter thuis bij een topteam. Ik zie hem dan ook liever er een jaartje tussenuit gaan en daarna bij een van de topteams instappen dan dat hij volgend jaar weer in een langzame auto moet rondrijden."

Honda, de werkgever van Button, maakte nog niet zo lang geleden bekend te stoppen met de Formule 1. Sindsdien zit de Britse coureur zonder stoeltje. In 2006 slaagde hij er nog wel in om de Grand Prix van Hongarije op zijn naam te schrijven. Vorig seizoen was Button goed voor drie punten, deze pakte hij tijdens de Grote Prijs van Spanje.

Kennedy kan terug naar Zweden

Kennedy Bakircioglü staat in de belangstelling van Hammarby IF. De aanvaller komt bij Ajax niet meer voor in de plannen van coach Marco van Basten en is op de transferlijst geplaatst.

Tegenover de Zweedse versie van Eurosport bevestigde een woordvoerder van de Zweedse club dat Kennedy van harte welkom is. "Als hij wil terugkeren naar Zweden, dan zijn wij geïnteresseerd. Wij volgen hem en sluiten niets uit. Maar we hebben op dit moment nog geen gesprekken met hem gevoerd."

De in Södertalje geboren Kennedy maakte in 2007 de overstap van FC Twente naar Ajax. In zijn eerste seizoen kwam hij achttien keer in actie voor de Amsterdammers. Scoren deed hij in dat seizoen drie keer.

Dit seizoen speelde de Zweed nog maar zes duels in het shirt van Ajax. In het duel met Sparta Rotterdam (5-2 winst) tekende hij voor zijn enige seizoenstreffer tot nu toe aan.

Eerder stond Kennedy onder contract bij Assyriska Föreningen, Hammarby IF, Iraklis Saloniki en FC Twente.

Eindhoven Airport verwerkt recordaantal passagiers

Eindhoven Airport heeft dit jaar een recordaantal passagiers van 1,63 miljoen verwerkt. Een toename van 5 procent vergeleken met 2007. Het aantal vluchten steeg naar 17.250, een toename van 3 procent. Dat heeft de luchthaven vandaag laten weten.

Volgens de luchthaven groeide het aantal passagiers en vluchten in 2007 nog wel maar minder hard dan in de jaren ervoor. De stijging in 2008 komt door de toevoeging van twee nieuwe lijndienstbestemmingen, eind 2007: Valencia en Stockholm. Dit jaar zijn er geen nieuwe bestemmingen toegevoegd. Door de verslechterde economische vooruitzichten stopte Eindhoven Airport in de loop van het jaar zelfs met de lijnvluchten naar Valencia, Parijs en Hamburg.

Eindhoven Airport verwerkt recordaantal passagiers  (foto: ANP)

Politie Utrecht bekeurt voor te vroeg knallen

Agenten in Utrecht hebben maandag meer dan vijftig mensen op de bon geslingerd voor vuurwerkoverlast. Dat heeft de politie dinsdag bekengemaakt.

Maandag begon de vuurwerkverkoop in Nederland. Veel jongeren konden zich niet bedwingen en staken direct het gekochte vuurwerk af. Vuurwerk mag pas worden afgestoken op oudejaarsdag vanaf tien uur 's ochtends tot nieuwsjaardag om twee uur 's nachts.

Maandag werd de politie meer dan tweehonderd keer gebeld door mensen die meldden dat ze last hadden van vuurwerk. Vijftig mensen kregen een bon. Jongeren onder de 18 jaar krijgen een bekeuring die omgezet kan worden naar een HALT-straf.

Cancellara rijdt mogelijk in AGR

Er bestaat een mogelijkheid dat Fabian Cancellara komend seizoen aan de Amstel Gold Race gaat deelnemen. Dit heeft de Zwiters van Team Saxo Bank aan de Franse sportkrant L'Equipe laten weten.

"Tot nu toe verloopt de voorbereiding op het seizoen vlekkeloos. Ik zal mijn seizoen aanvangen in de Ronde van Californië, waarna ik in vorm wil zijn voor de voorjaarsklassiekers die ook dit jaar weer een doel zijn," aldus Cancellara, die tevreden is over zijn voorseizoen. "De Amstel Gold Race en de Waalse Pijl zijn koersen die ik graag wil rijden. Ik overweeg dan ook om na Parijs-Roubaix ook te starten in die klassiekers. Een definitief besluit neem ik zo snel mogelijk."

In het afgelopen wielerjaar deed Cancellara tot aan Parijs-Roubaix aan de klassiekers. Het overige deel liet hij aan zich voorbij gaan. Nog niet zo lan geleden liet de winnaar van onder andere Milaan-San Remo ook al weten mogelijk bij de Giro d'Italia te zullen starten.

Stevens heeft begrip voor 'Maza'

Huub Stevens kan zich in de uitlatingen van Francisco ‘Maza’ Rodriguez vinden. De verdediger van PSV werd in de zomer aangetrokken, maar heeft inmiddels zijn onvrede over zijn rol als reserve geuit.

Maza liet in een interview weten geen zin te hebben om nog een half jaar op de bank te zitten. Daarnaast is de Mexicaan van mening dat Stevens onvoldoende met hem communiceert.

"Ik ben blij dat hij ontevreden is," liet de oefenmeester weten. "Tegen mij heeft hij dit nooit gezegd, maar ik snap wel dat hij baalt. Alleen hij kan echter voor verandering zorgen. De beste spelers spelen bij mij. Ik heb een paar keer met hem gesproken en gezegd dat hij tijd nodig heeft en krijgt. We hebben veel vertrouwen in hem."

[Cursus] Lasergun bouwen van Xbox 360 HD DVD-speler

Laat de nerd in je loskomen! Heb je nog ergens een ongebruikte HD DVD-drive liggen voor je Xbox 360? Dan kan je hem nu een tweede leven geven. Althans, de blauwe laser. Bijgevoegd een instructiefilm van de LOI om de high-power laser te gebruiken in een lasergun. Het vermogen van de laser is dermate hoog dat je plastic kunt laten smelten en lucifers kan doen ontbranden. Tip: kijk niet in de laser als deze aanstaat.

Jans vindt onderzoek overdreven

Gisteren werd bekend dat Ron Jans zich moet verantwoorden voor het tonen van zijn middelvinger na afloop van het duel tussen FC Groningen en sc Heerenveen (2-3). De oefenmeester vind het allemaal wat overdreven.

"Een gevolg van de wedstrijd: we kregen een goal tegen na het verstrijken van de blessuretijd, verdedigden slecht en over scheidsrechter Blom was ik ontevreden. Het is een goede les geweest", liet Jans in een reactie weten.

De trainer van de Groningse formatie heeft tot 12 januari de tijd om zijn zegje te doen. Daarna is het de beurt aan de aanklager van de Nederlandse voetbalbond (KNVB).

Hari tegen Overeem in K-1-duel

Badr Hari heeft toch nog een mogelijkheid om 2008 met winst af te sluiten. De 24-jarige vechter treedt op de laatste dag van het jaar in het strijdperk tegen Alistair Overeem. De wedstrijd wordt in de Japanse stad Saitama afgewerkt.

Hari heeft een vervelende periode achter de rug. Tijdens de K-1-finale, die een aantal weken geleden werd gehouden, werd de vechter wegens onsportief gedrag gediskwalificeerd. Voor dit vergrijp moest hij zijn wereldtitel in het zwaargewicht (-100 kilogram) inleveren en kreeg de Amsterdammer van Marokkaanse afkomst een forse boete. De organisatie van de K-1 schorste hem echter niet, waardoor Hari gewoon wedstrijden kan blijven vechten.

Het duel tegen Overeem wordt volgens de reglementen van de K-1 afgewerkt. Volgend jaar volgt er nog een re-match, die volgens de MMA-regels wordt gehouden.

Op Oudejaarsdag komen naast Hari en Overeem ook de Nederlanders Sem Schilt, Errol Zimmerman en Gegard Mousasi in actie.

El Ahmadi heeft geen spijt van overstap

Karim El Ahmadi maakte afgelopen zomer de overstap van FC Twente naar Feyenoord. Met zijn nieuwe club maakt El Ahmadi een vervelende tijd door, toch heeft de middenvelder geen spijt van zijn overstap.

Feyenoord staat momenteel op de twaalfde plaats, terwijl Twente de nummer drie is. Ook is de Feyenoorder veel geblesseerd geweest. El Ahmadi heeft een contract voor vijf seizoenen getekend bij de Stadionclub en heeft vertrouwen in de toekomst.

"Ik houd vertrouwen. Ik heb nog voldoende tijd om mooie tijden met Feyenoord te beleven. Momenteel draait het team erg moeizaam, maar ik moet zelf ook beter kunnen spelen", vertelt hij aan de website OnsOranje.

Ook heeft El Ahmadi vertrouwen in een goede afloop van het jubileumjaar. "We moeten strijden om bij de eerste negen te eindigen. We kunnen dan alsnog proberen om ons te kwalificeren voor Europees voetbal."

Manager Alonso: "Hij wil ooit naar Ferrari"

De manager van Fernando Alonso, Luis García Abad, heeft bevestigd dat de Spanjaard geïnteresseerd is in een overstap naar Scuderia Ferrari. Toch zouden er vooralsnog geen gesprekken tussen beide partijen zijn gevoerd.

García reageerde hiermee op de berichtgeving dat Alonso al een contract voor een langere periode bij Scuderia Ferrari zou hebben getekend. "Het is geen geheim dat Alonso interesse heeft in Ferrari. Het is echter nog lang geen 2011, en het is dan ook nog veel te vroeg om hierover te praten", was zijn verklaring. "De Formule 1 zit bovendien in een moeilijke periode als je kijkt naar de economische situatie en het is dan ook lastig om iets zinnigs over de toekomst te zeggen."

Buter vertrekt mogelijk bij Utrecht

Officieel staat hij nog op de loonlijst bij FC Utrecht, maar de kans dat Piet Buter zijn werkzaamheden als technisch directeur van de Domstedelingen gaat hervatten is te verwaarlozen.

Kort na het ontslag van Willem van Hanegem meldde Buter zich ziek. Het gedwongen vertrek van De Kromme heeft bij hem te diepe sporen achtergelaten. "Ik weet dat ik nooit meer zal werken bij een fantastische club als FC Utrecht," reageert een emotionele Buter in een interview met het Algemeen Dagblad. "Dat doet pijn."

"De samenwerking met de collega's op trainingscomplex Zoudenbalch was prettig, net als het contact met de businessclub en de supporters. Het is jammer en triest dat de club nu het lachertje is van het Nederlandse voetbal." Ondanks het feit dat hij FC Utrecht een warm hart toedraagt, zal hij dus waarschijnlijk niet meer terugkeren als technisch directeur van de club. "Mijn contract verleng ik sowieso niet. Binnenkort praat ik met de directie."

"De verhoudingen zijn flink verstoord. Ik ben geen wegloper, maar er is wat gebroken, het vertrouwen is weg. De kans dat ik tijdelijk terugkom is heel erg klein." De 59-jarige Haarlemmer maakt in het interview ook duidelijk dat hij clubeigenaar Frans van Seumeren als de kwade genius in deze soap beschouwt. Zowel bij het ontslag van Van Hanegem als het vertrek van de vier assistent-trainers speelde Van Seumeren volgens Buter een kwalijke rol. Bovendien bleek tijdens een vergadering van de Raad van Commissarissen dat ook Buter op de nominatie stond om te worden weggestuurd door de eigenaar.

Buter heeft dan ook geen goed woord over voor Van Seumeren. "Ik wist precies hoe Van Seumeren over Willem en mij dacht. Ik heb nooit het gevoel gehad dat hij me steunde. Bij thuiswedstrijden zat hij een rij achter me altijd af te geven op de aankopen. Niets deugde."

Washington maakt 6 miljard dollar vrij voor GMAC

Het Amerikaanse ministerie van Financiën pompt 6 miljard dollar (4,2 miljard euro) in GMAC, de financiële tak van de zieltogende Amerikaanse autofabrikant General Motors. Dat heeft het ministerie gisteren laten weten.

Onderdeel van de steun is een lening aan GMAC van 1 miljard dollar. Vorige week kreeg GMAC toestemming een gewone bank te worden. Hierdoor kan de financieringstak van GM aanspraak maken op het noodfonds van 700 miljard dollar van de Amerikaanse overheid.

GMAC is hard geraakt door de crisis op de huizenmarkt, de kredietcrisis en de economische malaise in de Verenigde Staten. General Motors Acceptance Corporation, zoals het onderdeel voluit heet, biedt onder meer hypotheken en leningen voor mensen aan die een nieuwe auto willen kopen.

Topman ABN Amro krijgt 8 miljoen euro

Jan Peter Schmittmann, topman van ABN Amro, krijgt een vertrekpremie van maar liefst acht miljoen euro. In eerste instantie zou hij 'maar' 2,4 miljoen euro krijgen: het volledige jaarsalaris van Schmittmann over 2007. Een gang naar de rechter moest er aan te pas komen voordat dit bedrag vastgesteld werd.

ABM Amro begon de procedure nadat Schmittmann met het bedrag van 2,4 miljoen euro geen genoegen nam. De rechter bepaalde gisteren dat Schmittmann (52) wel degelijk recht heeft op de acht miljoen euro. Officieel heeft hij zelfs recht op meer dan zestien miljoen euro, maar hij besloot zelf dat hij genoegen kon nemen met de helft van dit bedrag.

Aangezien ABN Amro begin oktober genationaliseerd werd door de overheid, is een bedrag van acht miljoen euro zeer opmerkelijk. Minister Wouter Bos van Financiën kocht toen de bank als onderdeel van Fortis, het concern dat ieder moment om kon vallen. De top van Fortis heeft vrijwillig afstand gedaan van de bonus en de vertrekregeling is sindsdien beperkt tot één jaarsalaris. 

Het ministerie van Financiën liet gisteren in een reactie weten het bedrag van acht miljoen euro 'exorbitant' te vinden. "Het is conform de oude regeling die er binnen de bank is, maar wij hebben er grote bedenkingen bij", aldus een woordvoerster. "Het is opnieuw een goede reden om snel een nieuw beloningssysteem in te voeren waarbij vertrekkende bestuurders niet meer dan één jaarsalaris meekrijgen." Schmittmann krijgt zo'n hoog bedrag, door de ruime regeling die de bank al jaren had en het aantal dienstjaren dat de man bij de bank had, namelijk 26.

Gerrit Zalm, de nieuwe leider van ABN Amro, neemt aankomende donderdag de leiding bij de bank over. Ook hij is kritisch over de beloning. "Ik begrijp dat het bedrag dat hij meekrijgt in deze tijd en onder deze omstandigheden tot het nodige onbegrip leidt", aldus Zalm in een verklaring. Zalm heeft de taak om ABN Amro en Fortis Bank Nederland te laten integreren.

Vogelaar 'slechtste politicus van 2008'

Bijna 2500 FOK!kers stemden de afgelopen 11 dagen op de 'slechtste politicus van 2008'. Voor deze illustere verkiezing kon een keuze gemaakt worden uit Mark Rutte, Rita Verdonk, Jan Peter Balkenende, Wouter Bos, Geert Wilders en Ella Vogelaar. Met ruim 32 procent van de stemmen staat Ella Vogelaar ruim aan kop.

Users op het forum van FOK! maakten de voorselectie waarna alle bezoekers hun mening konden geven in de poll. Opvallend is wel dat oud-minister Vogelaar in de reacties onder de poll het meeste medeleven krijgt: "Ella had alleen een aantal slechte optredens in de media maar dat maakt haar nog niet meteen een slechte politicus." zegt user Tomboo.

Een gedeelde tweede plaats in de poll is er voor Rita Verdonk en Geert Wilders met beiden 19 procent van alle stemmen. Jan Peter Balkenende (13,5 procent), Wouter Bos (10,6 procent) en Mark Rutte (5,2 procent) sluiten de rij.

Publiek verhindert ontsnapping crimineel uit MCA

Een georganiseerde ontsnappingspoging van een crimineel die werd behandeld aan een schotwond is gisteren verhinderd door bezoekers en werknemers van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Omstanders joegen de twee handlangers van de man op de vlucht, waardoor de bewakers de 21-jarige roofovervaller konden vasthouden.

Twee bewakers van de parketpolitie begeleidden de overvaller naar het ziekenhuis voor behandeling van een schotwond. Deze had hij opgelopen na een roofoverval op een juwelier in Alkmaar. Met een handlanger vluchtte hij toen in een gestolen auto, maar de politie wist het tweetal klem te rijden bij Akersloot. Hij werd toen in de voet geschoten.

Gisteren was het tijd om het verband om zijn gewonde voet te verschonen in het ziekenhuis. Even voor drieën liep de overvaller met zijn bewakers het ziekenhuis uit, toen hij bij de draaideur van de hoofduitgang de benen wilde nemen. Twee handlangers van de man, die buiten stonden te wachten, belaagden de bewakers hierbij.

Omstanders die het voorval zagen gebeuren schoten de bewakers te hulp. De handlangers legden het af tegen deze groep en sloegen op de vlucht. Eén van de bewakers wist tijdens de worsteling de overvaller vast te houden, waardoor deze niet heeft kunnen ontsnappen. Bij de worsteling raakten een medewerker van het ziekenhuis en een omstander licht gewond. De handlangers van de man waren gisterenavond nog spoorloos.

'Meisje (15) beging gruwelmoorden'

De 15-jarige Sharell Butler uit de Bronx (New York) wordt verdacht van een dubbele moord. Sinds zaterdag avond zit zij in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij de dood van twee mannen. Een medewerker van de Amerikaanse justitie verzekerde dat Butler als een volwassene berecht zal worden, aangezien ze 'gruwelijke' moorden beging.

Het meisje zou de 22-jarige John Hopkins-Drago met verschillende steekwonden in zijn hoofd, torso en ledematen hebben vermoord. Zijn lichaam werd teruggevonden in slechts één vuilniszak. Een andere man, Christopher Umpierre, werd teruggevonden met een kogel in zijn borst. Hij en Butler zouden 'partners in crime' zijn, voor hij om het leven kwam bij een brutale roof.

De Amerikaanse justitie gelooft niet dat 'Lady Red', zoals Butler wordt genoemd, de trekker overhaalde bij de moord op Umpierre. Toch wordt zij belast met de moord op hem. De advocaat van het meisje wilde geen commentaar geven.

Met dank aan laforest voor de submit.

Rookverslaafde aan zuurstofapparaat blaast zichzelf op

Een verstokte roker (75) die aan een beademingsapparaat lag heeft zichzelf afgelopen zondag opgeblazen. De explosie vond plaats nadat de man een sigaret op stak terwijl hij aan de zuurstof lag.

De man had plastic buisjes in zijn neus, vanwege een longziekte die hij door het roken op had gelopen. Hij wist dat hij niet mocht roken terwijl hij aan de beademingapparatuur lag, maar had zo veel zin in een sigaret dat hij het risico toch wilde nemen, liet een arts gisteren weten in de krant Sounth China Morning Post.

Na de explosie is de man naar het ziekenhuis gebracht. Zijn gezicht was zwaar verwond door de explosie.  

Met dank aan schaamhaarpolitie voor de submit.

Icesave-spaarders vergeten 70 miljoen

Ongeveer 25.000 Icesave-spaarders hebben nog recht op zo'n zeventig miljoen euro, maar daarvoor moeten zij zich wel melden bij De Nederlandsche Bank (DNB). Negenduizend van hen hebben wel een aanvraag gedaan, maar deze was onvolledig of alleen via e-mail gestuurd en niet per post. DNB hoopt dat de gedupeerden zich snel melden, want "wij staan klaar om het geld uit te keren", aldus DNB.

Naar aanleiding van telefoontjes van rekeninghouders die zeggen slechts de helft van hun geld te hebben ontvangen, denkt woordvoerder Tobias Oudejans van DNB dat veel spaarders met een en/of rekening niet beseffen dat ze beiden een aanvraag moeten doen.

Om iedereen nogmaals te wijzen op de mogelijkheid om in ieder geval maximaal 100.000 euro (200.000 bij een en/of rekening) terug te krijgen, stuurt DNB aan de 25.000 spaarders een e-mail. Als dat ook niets oplevert, gaat er nog een herinnering per post de deur uit. De claim moet uiterlijk 16 maart zijn ingediend.

Of er ook zwartspaarders onder de mensen zijn die zich nog niet gemeld hebben, weet DNB niet. "Daar kunnen wij alleen maar naar gissen." In totaal is er al 1,53 miljard euro uitgekeerd aan 118.422 spaarders.

Harde straf voor 'overspelige' moeder

De Britse Marnie Pearce (40) hangt een gevangenisstraf vanwege overspel boven het hoofd. De vrouw werd door een rechtbank in Dubai schuldig bevonden aan echtbreuk. De kans bestaat dat zij daarom een celstraf van zes maanden uit moet zitten en mogelijkerwijs kan zij haar kinderen nooit meer zien.

In eerste instantie was het Pearce die haar overspelige man voor de rechter sleepte, zodat zij de voogdij over de kinderen kon krijgen. Niet lang daarna werden de rollen echter omgedraaid: niet haar Egyptische ex-echtgenoot belandde in het beklaagdenbankje, maar Pearce zelf kwam dankzij een listige truc in het beklaagdenbankje te staan.

De rechter heeft de vrouw inmiddels schuldig bevonden aan overspel en de man lijkt de voogdij over de twee kinderen nu te krijgen. Marnie Pearce mag het land nu niet meer uit sinds ze schuldig bevonden werd. "De manier waarop ik behandeld word is barbaars", liet zij aan de Daily Mail weten. "Er is geen enkel bewijs tegen me. Alleen omdat ik een vrouw ben word ik schuldig bevonden. Ik ben boos en tegelijkertijd beangstigd door het systeem." 

Met dank aan YellowBlacks en WhiteTiger1 voor de submit.

Met explosieve snelheid over de A16

Vier mannen uit Rotterdam zijn gisteren opgepakt omdat ze met te hoge snelheid en een lading illegaal vuurwerk over de A16 reden. De politie hield de wagen niet alleen aan omdat de bestuurder 160 kilometer per uur reed, maar ook omdat deze continu links bleef rijden waarbij hij zijn voorganger tot bijna op de achterbumper naderde.

Bij Dordrecht wist de politie de snelheidsmaniak langs de kant te zetten en hier bleek dat deze in totaal 54 kilogram vuurwerk in de auto had liggen. Op de achterbank van de auto zaten twee mannen met hun benen op twee dozen die tussen de voor- en achterbank geplaatst waren, laat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) weten.

Het vuurwerk dat de mannen bij zich hadden, behoort tot de categorie 'hoogst explosief'. De 19-jarige bestuurder had net zijn rijbewijs teruggekregen vanwege een eerdere snelheidsovertreding, maar zal deze opnieuw moeten missen. De andere mannen in de auto waren 16, 19 en 22 jaar.

Met dank aan HetBoefje voor de submit.

Dodelijke dijbenen in The Legend of Chun Li trailer

Het verfilmen van games komt regelmatig voor. Helaas niet altijd met de gewenste resultaten want er zijn maar een handjevol goede game-verfilmingen te noemen. Ook de film gemaakt over de vechters in Street Fighter in 1994 was niet een briljant goede film.

Toch gaat Capcom het opnieuw proberen met een nieuwe film. Deze zal Street Fighter: The Legend of Chun Li gaan heten. Zoals de naam al doet vermoeden zal de game voornamelijk gaan over Chun Li met haar dodelijke dijbenen. Voor de film is een nieuwe trailer verschenen waarin we veel knokpartijen en explosies kunnen zien.

De film zal begin volgend jaar verschijnen.

Krajcik niet naar Roda, De Man naar GBA

De transfer van Slavia Praag-verdediger Matej Krajcik naar Roda JC is afgeketst. De rechtervleugelverdediger verkiest een andere optie boven Roda JC.

Eerder kwamen de speler en club tot een akkoord, de transfer ging niet door vanwege de aanvullende voorwaarden. Martin van Geel reageert teleurgesteld in het Algemeen Dagblad. "Jammer, maar hij verkiest een andere optie. We zijn een hele tijd met hem bezig geweest, hij was een goede speler geweest."

De club zal waarschijnlijk afscheid nemen van twee andere spelers. Roda bereikte een overeenkomst met het Belgische Germinal Beerschot over de transfer van Mark de Man. De verdediger kwam dit seizoen over van Anderlecht en speelde slechts zeven wedstrijden voor de club uit Kerkrade.

Ook Jan Paul Saeijs zal de club zeer waarschijnlijk verlaten. Hij verkast naar ADO Den Haag. "Met ADO komen we er denk ik wel uit. Maar ook Saeijs moet met hen rond komen en dat is vooralsnog niet zo," aldus Van Geel.

Roda heeft dringend behoefte aan versterkingen. "Maar we hebben de financiën niet en zullen eerst moeten verkopen, voor we kunnen kopen."

Drogba verloor de passie voor het voetbal

In een interview met France Football heeft Didier Drogba laten weten dat hij de laatste maanden de passie voor het voetbal heeft verloren. Een ophoping van negatieve gebeurtenissen lieten de spits de andere kant van het voetbal zien.

"Mijn hoofd stond afgelopen zomer absoluut niet naar voetbal. Ik had volledig mijn drijfveer verloren", zegt de spits van Chelsea in het interview. De Ivoriaan baalde van een seizoen zonder prijzen met Chelsea en een verloren Champions League finale, waarin hij rood kreeg. Ook kreeg Drogba hevige kritiek te verduren van supporters van Chelsea omdat de spits te weinig zijn best zou doen.

"Ik wilde niemand meer horen praten over doelstellingen of ambities. Ik was totaal leeg. Voor het eerst in mijn loopbaan verloor ik mijn passie voor het voetbal. Ik was verloren, verdwaald. Afgelopen seizoen had fantastisch en spectaculair kunnen zijn, maar uiteindelijk was het gewoon een goed seizoen, met een paar grote teleurstellingen."

Chelsea werd tweede in de Premier League, verloor de League Cup-finale, verloor de strijd om de Engelse Super Cup en natuurlijk de Champions League-finale.

Ondanks de tegenslagen heeft Drogba een positieve blik op de toekomst. "Op dit moment moet ik me stil houden. Het is niet dat ik door mijn vier voorgaande seizoenen een status als basisspeler verdien, op dit moment is er iemand anders die scoort en de doelpunten opstapelt. Ik moet op mijn beurt wachten. Maar ik snap niet waarom de trainers bang zijn ons samen op te stellen."

Pienaar raakt enige doelpunt kwijt

Steven Pienaar is de enige goal die hij dit seizoen maakte kwijtgeraakt. De dubieuze doelpunten commissie van de FA heeft besloten zijn goal te schrappen.

Op 30 november scoorde Pienaar de winnende goal voor zijn club Everton tegen Tottenham Hotspur. Na bestudering van de videobeelden besloot de FA-commissie echter dat het een eigen doelpunt was van Vedran Corlucka.

Tijdens die wedstrijd haalde Pienaar in de 51ste minuut uit waarna de bal via de Kroatische back in het net belandde.

Koç niet eerder naar Groningen

FC Groningen hoeft er niet op te rekenen dat Serhat Koç voor het einde van het seizoen naar het noorden zal verkassen. Dit ondanks dat Groningen-trainer Ron Jans de spits graag al eerder wil hebben.

”Part of the deal is dat hij bij ons het seizoen afmaakt”, zegt Eindhoven-voorzitter Ed Creemers. FC Groningen en FC Eindhoven zijn het recentelijk eens geworden over een transfer van Koç, die zondag zelf instemde met een vierjarig contract vanaf de zomer van 2009.

”Wij willen vooruit”, vervolgt Creemers. ”Wij willen klimmen op de ranglijst en daar hoort onze topscorer bij. Meer geld is geen optie. Bij ons is alles afgestemd op de tweede competitiehelft. Wij willen in het linkerrijtje komen en daarvoor hebben we goals nodig. Een tussentijds vertrek is dan ook niet aan de orde.”

CD: Woodpigeon - Songbook

De voorkant van de plaat is versierd met gebouwen uit Calgary. Een stad met het hoogste percentage jonge mensen in Canada en een groeiende culturele- en muziekscene. De stad doet er alles aan om in te lopen op de culturele achterstand op het grote Vancouver, Toronto en Montreal. Ook qua muziek wordt hieraan gewerkt. Middels voldoende kleine 'venues' en grote evenementenhallen worden nationale en internationale acts naar de stad gehaald, maar ook de lokale bandjes treden overal op. Eén van hen is Woodpigeon die in 2006 hun debuut Songbook uitgaven. Voor de Europese markt is dit album nu opnieuw uitgebracht.

Belgisch aardgas fors goedkoper

Aardgas wordt vanaf februari fors goedkoper in België. Electrabel, een van de belangrijkste leveranciers in België, verlaagt de prijzen voor de consument vanaf februari 2009 met 8 tot 25 procent. Een gezin met een gemiddeld aardgasverbuik zou zo tot 120 euro per jaar minder moeten betalen.

"Bij het begin van elk jaar maken wij een schatting van de prijzen die op dat moment gelden," zegt woordvoerster Lut Vande Velde. "Dit jaar blijken die prijzen flink overschat. Daarom laten wij onze klanten meegenieten van de daling op de internationale markten."

Opmerkelijk is dat Nederlandse energieleveranciers zoals Essent, Nuon en Eneco juist een stijging van de prijzen voorspellen voor de Nederlandse consument. Ze voorspellen dat hun klanten in het jaar 2009 9 tot 22 procent meer zullen moeten betalen voor stroom en aardgas.

Burgers betalen helft van hennepstroom

Stroomleverancier Eneco vordert slechts de helft van het stroomgebruik van illegale hennepplantages terug van de eigenaars. De andere vijftig procent wordt niet door de eigenaars betaald, maar wel door de rest van de elektriciteitsverbruikers in de gemeente waar de plantage zich bevond. Dat blijkt uit informatie van het politiedistrict Gouwe/IJssel.

In het politiedistrict werden de gegevens verzameld van 69 verschillende opgedoekte plantages. In totaal werd er in die plantages voor 561 megawatt aan elektriciteit illegaal afgetapt, voor een bedrag van 221.000 euro.

"Het bedrag dat verloren gaat wordt verrekend over alle andere huishoudens," zegt districtschef van de politie Gouwe/IJssel Joep Patttijn tegen het AD. "Het is dus in ieders belang om vooral hennepkwekerijen in de straat of in de buurt te melden."

Met dank aan glasbak voor de submit.

België voert beveiliging synagogen op

Politiekorpsen in het Brusselse gewest hebben de veiligheidsmaatregelen verscherpt rondom synagogen en culturele en educatieve centra van de joodse gemeenschap. Dit vanwege de Israëlische bombardementen op de Gazastrook, berichtten de kranten van de groep Sud Presse gisteren op hun website.

Voor de Israëlische ambassade in de Brusselse deelgemeente Ukkel is extra bewaking geplaatst. In twee andere Brusselse deelgemeentes, Anderlecht en Schaarbeek, heeft de politie het aantal patrouilles opgevoerd bij synagogen. Voor de grote synagoge in Brussel zijn geen extra maatregelen getroffen.

Steven Gerrard in staat van beschuldiging gesteld

Aanvoerder Steven Gerrard van Liverpool is vandaag in staat van beschuldiging gesteld. Een politiewoordvoerder liet weten dat de 28-jarige middenvelder samen met twee andere mannen geweldpleging ten laste wordt gelegd.

Gerrard was is in de nacht van zondag op maandag aangehouden na een vechtpartij in een café. De vechtpartij had plaats in een bar in Southport, nabij Liverpool. Een man raakte daarbij gewond aan het gezicht en moest naar het ziekenhuis. De politie arresteerde naast Gerrard nog enkele andere personen uit Liverpool. Gerrard werd vanmorgen vroeg vrijgelaten.

Gerrard scoorde zondag in de wedstrijd tegen Newcastle United twee keer. Het duel eindigde in 5-1.

Steven Gerrard in staat van beschuldiging gesteld  (foto: ANP)

Left 4 Dead krijgt binnenkort DLC, ook meer Versus-maps

In een podcast met Kotaku heeft Valve's Chet Faliszek aangegeven dat Left 4 Dead binnenkort DLC mag verwachten.

Faliszek, schrijver van dialogen en verhalen in onder andere Left 4 Dead en Portal, heeft voor de rest niet aangegeven hoe de DLC vorm zal krijgen. Hier bij FOK!games verwachten we een nieuwe speelbare campagne om de meegeleverde vier campagnes aan te vullen. Meer informatie wordt verwacht samen met een komende officiële aankondiging.

Ook is bekend gemaakt dat de Dead Air en Death Toll campagnes binnenkort ook in Versus-mode speelbaar zullen worden. Dit zijn ze nog niet omdat er aangepaste maps voor nodig zijn waar aangegeven is waar Infected-spelers kunnen klimmen en wat nog niet meer.

Left 4 Dead is Valve's nieuwste game, welke door ons is ontvangen met 89% en een 7e plaats in zowel de Crew als user Top 10 2008.

Hasina staat op winst in Bangladesh

Ex-premier Sheikh Hasina van de Awami Liga lijkt te verkiezingen in Bangladesh ruimschoots te gaan winnen. Dat wijzen de eerste onofficiële resultaten uit, berichtte de BBC gisteravond. Ongeveer 80 miljoen inwoners van Bangladesh konden gisteren een nieuw parlement kiezen. De eerste stembusgang sinds 2001 verliep vreedzaam en de opkomst was hoog.

Hasina verslaat naar alle waarschijnlijkheid haar rivale Khaleda Zia van de Nationalistische Partij van Bangladesh (BNP), die ook eerder premier was. Beide kandidates beloven lagere voedselprijzen en zeggen dat ze actie willen ondernemen tegen corruptie en militante moslims.

Volgens waarnemers is het onduidelijk of BNP haar aanhangers de straat op stuurt om te protesteren of de resultaten accepteert. Volgens een BNP-leider mochten sommige aanhangers hun stem niet uitbrengen in verschillende delen van het land. Hij liet weten dat de partij een officiële klacht gaat indienen.

Oorsprong van de oliebol

Morgen is het weer zover. Nederland gaat massaal oliebollen bakken of kopen. Deze met poedersuiker bestrooide bollen worden in Vlaanderen ook wel smoutbollen genoemd. Het gefrituurde gistdeeggerecht wordt traditioneel in de lage landen gegeten op Oudejaarsavond.

Over het ontstaan van de oliebol doen verschillende theorieën de ronde. Zo moesten bij de Germanen slechte geesten tevreden worden gesteld met voedsel in gefrituurd deeg. Door het vet in de oliebollen zou het zwaard van Perchta van het lichaam glijden, waardoor diegenen die oliebollen gegeten hadden niet opengereten zouden worden.

Waarschijnlijker is dat de oorsprong aan het einde van de Middeleeuwen ligt. Toen vormden oliekoeken, gemaakt van houdbare grondstoffen, een voedzame traktatie. Een derde optie is dat Portugese joden de bol meenamen naar Nederland. De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem. Veel joodse gerechten hebben een verwijzing naar het geloof. Waar de bol ook ooit is ontstaan: geniet er morgen van!

Oliebol niet zo ongezond als we denken


Oudejaarsavond (foto: DAG)

Jazztrompettist Freddie Hubbard overleden

Freddie Hubbard, de Amerikaanse jazztrompettist, is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Dat meldden verschillende Amerikaanse media. Vorige maand werd Hubbard in het ziekenhuis opgenomen na een hartaanval.

Hubbard speelde met verschillende legendarische jazzmuzikanten, zoals John Coltrane, McCoy Tyner, Art Blakey en Herbie Hancock. Hij won in zijn carrière meerdere prijzen, waaronder een Grammy.

Overlevenden van Left 4 Dead zijn aan het twitteren

In Left 4 Dead moet je met een groepje van vier man de zombie-apocalypse zien te overleven. Geen gemakkelijke taak. Om wat meer met Louis, Francis, Bill en Zoey mee te leven, hebben ze nu een twitteraccount. Twitter is een programma waarmee je korte berichten op het internet kan plaatsen. Je kan het zien als een mini-blog, met berichten als "net naar de wc geweest" en "deze hamburger was te duur maar wel lekker".

Een programmeur heeft nu een programma gemaakt waardoor de vier helden aan het twitteren zijn, terwijl ze aangevallen worden door zombies. Ze hebben ook onderlinge communicatie, en er zijn een stel willekeurige events waar ze doorheen kunnen gaan. Aangevallen worden door een boomer, bijvoorbeeld. Klik hier om het verhaal van de maker te lezen. Zoals je hieronder kan zien werkt het goed.



Wii-knieën en wok-armen

Honderdduizenden jaren lang trok de mens eropuit, bewapend met pijlen, bogen en speren, om in zijn levensonderhoud te voorzien. Het leeuwendeel van onze tijd brachten we jagend over de toendra's door. Terwijl we onze prooien zo ongemerkt mogelijk trachtten te besluipen, moesten we constant op onze hoede zijn voor moordlustige leeuwen, luipaarden en andere carnivoren. Beslist geen gemakkelijke opgave.
Daarbij vergeleken heeft de hedendaagse mens het maar makkelijk. Na onze kantoorbaantjes staan we samen met onze Tom Tom een half uurtje in de file voordat we thuiskomen bij moeders, 2.3 kinderen en onze labrador. De enige sluiproute loopt tegenwoordig nog naar de slager of supermarkt, alwaar we de slavinken en karbonaadjes voor het uitzoeken hebben.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.