Jaaroverzicht 2007: Tour de France

Iedereen zal zich de Tour de France van 2007 vooral herinneren van de prestaties van Michael Rasmussen tot hij door zijn ploeg uit de koers werd gezet. Maar er gebeurde natuurlijk veel meer. Hieronder vind je een overzicht.

Voorafgaand aan de Tour de France 2007 zijn er weinig uitgesproken favorieten, al worden Alexandre Vinokourov, Andreas Klöden en Alejandro Valverde als de belangrijkste kandidaten gezien. De aandacht gaat voor de Tour echter niet uit naar deze favorieten maar vooral naar randverschijnselen. De UCI heeft een anti-dopingverklaring gemaakt die alle ploegen verplicht moeten ondertekenen om deel te kunnen nemen. In deze verklaring staat o.a. dat een renner die positief test een jaarsalaris moet inleveren. Veel ploegen protesteren, maar uiteindelijk tekent iedereen.

De proloog in Londen wordt gewonnen door Fabian Cancellara. De eerste etappes eindigen traditioneel in massasprints en leveren zeges op voor Robbie McEwen, Gert Steegmans en Thor Hushovd. Alleen Fabian Cancellara weet dat patroon te doorbreken door in de derde etappe het sprintende peloton voor te blijven en in de gele trui te winnen. Na een week sprinten gaat men voor de zevende etappe voor het eerst de bergen in. Die etappe levert verrassend een overwinning op voor de Duitser Linus Gerdemann. Hij mag dankzij die zege ook de gele trui aantrekken, maar zal die slechts een dag dragen.Een dag later staat er namelijk een nog zwaardere bergrit op het programma en die levert een prachtige zege op voor Michael Rasmussen. Hij komt na een dag in de aanval solo aan de finish en pakt ook de gele trui. In het klassement heeft de Deen op dat moment bijna drie minuten voorsprong op zijn grootste concurrenten. De derde Alpenrit levert geen problemen op voor Rasmussen, de etappezege gaat verrassend naar Mauricio Soler.

De tweede helft van de Tour zal bijna volledig overschaduwd worden doping. Patrick Sinkewitz blijkt een maand voor de Tour positief te hebben getest bij een dopingcontrole. Hij was op dat moment door een valpartij al uit de Ronde. In de eerste lange tijdrit is er een verrassende zege voor Alexandre Vinokourov. Hij had in de bergen al veel tijd verloren en leek kansloos voor een goed klassement, maar komt sterk terug. Rasmussen verliest verrassend weinig en blijft in het bezit van de gele trui. Ondertussen komt Rasmussen ook in opspraak omdat hij een enkele onverwachte dopingcontroles zou hebben gemist, bovendien zou hij gelogen over zijn verblijfplaats. Hij kon echter niet uit de Tour gezet worden.

De eerste rit in de Pyreneeën levert een zege op voor Alberto Contador. Hij verslaat Rasmussen na een fascinerend duel in de eindsprint. Een dag later staat de koninginnerit op het programma. Alexandre Vinokourov pakt de etappezege. Opvallend, aangezien hij na zijn zege in de tijdrit in de eerste pyreneeënrit juist weer veel tijd verloor. Rasmussen en Contador laten wederom zien de beste klimmers te zijn, maar kunnen niet van elkaar wegrijden. Vinokourov kan echter niet lang van zijn zege genieten. Een dag later, de rustdag, wordt bekend dat de Kazach positief heeft getest op bloeddoping. Zowel Vinokourov als zijn ploeg Astana verlaten daarop de Tour de France. De laatste bergrit levert een zege op voor gele truidrager Michael Rasmussen. Na wederom een duel met Alberto Contador wint Rasmussen met 40 seconden voorsprong op zijn grootste concurrent.

De daaropvolgende avond zou de meest besproken uit de Tour worden. Christian Moreni wordt betrapt op het gebruik het gebruik van testosteron. Zijn ploeg Cofidis stapt daarom uit de Tour. Het meest schokkende nieuws is echter dat Michael Rasmussen door zijn eigen ploeg uit de Tour wordt gezet. Rabobank als ploeg rijdt wel door, alleen Denis Menchov stapt een dag later af.

Zonder Rasmussen is er geen enkele concurrent meer voor Alberto Contador. In de tijdrit op de voorlaatste dag gaat de zege naar Levi Leipheimer, maar hij komt acht seconden tekort voor de tweede plek in het algemeen klassement. Die gaat naar Cadel Evans. De slotrit naar Parijs wordt gewonnen door Daniele Bennati, waarna Alberto Contador zich de winnaar mag noemen van de Tour. Tevens is Contador winnaar van het jongerenklassement. Het bergklassement wordt gewonnen door Mauricio Soler en Tom Boonen wint het puntenklassement.

Submitter:  Bron: FOK!sport