FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 januari 2008

Euro wint snel terrein dan reservevaluta

Icoon FinancieelDe euro wordt steeds belangrijker als reservevaluta. Het belang van de gezamenlijke Europese munt groeit snel. Van alle reserves die centrale banken aanhouden bestaat al meer dan een kwart uit euro's. Vooral van de Amerikaanse dollar wint de euro steeds meer terrein. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De toegenomen voorkeur hangt nauw samen met de steeds zwakker wordende dollar. Het aantal dollars in de reserves zakte in een jaar tijd met drie procent. Toch is de dollar nog steeds de belangrijkste reservevaluta met een aandeel van bijna 65 procent.

Vooral is de euro populairder geworden bij landen die veel handel drijven met de EU. Ook in Latijns-Amerika wint de euro echter aan belang.


Jaaroverzicht 2007: Overige sporten

In dit deel van het jaaroverzicht vind je belangrijkste gebeurtenissen van de sporten die geen eigen overzicht krijgen.

Nederlandse kampioenen:
- Raymond van Barneveld wordt in Purfleet wereldkampioen darts. Hij verslaat in een zinderende finale Phil Taylor.
- Lornah Kiplagat wordt in het Keniaanse Mombassa wereldkampioen op de cross. Later dit jaar wordt ze ook wereldkampioen op de weg. Bovendien loopt ze er een wereldrecord op de halve marathon.
- Gregory Sedoc wint bij het EK atletiek indoor de 60 meter horden, in diezelfde wedstrijd wordt Marcel van der Westen tweede. Ook op het EK indoor: Arnoud Okken wint de 800 meter.
- De Nederlandse hockeymannen worden voor het eerst sinds 1987 Europees kampioen. In de finale verslaat Nederland Spanje met 3-2.
- Nederland wordt voor de vijfde keer op rij Europees kampioen honkbal. In de finale werd Groot-Brittannië eenvoudig met 6-1 verslagen.
- De springruiters veroveren na de wereldtitel vorig jaar dit jaar ook de Europese titel. Ook de dressuurploeg wint De Europese titel. Voor het eerst worden de Duitsers geklopt. Er was nog meer succes in de paardensport, Anky van Grunsven wordt Europees kampioen in de kür op muziek.
- Lobke Berkhout en Marcelien de Koning worden voor het derde jaar op rij wereldkampioen zeilen in de 470-klasse.
- Ruben Houkes wordt wereldkampioen judo. Hij wint in de klasse tot 60 kg.
- Sem Schilt wordt voor het derde jaar op rij wereldkampioen K-1.
- Marleen Veldhuis wordt bij het EK kortebaan zwemmen kampioen op de 50 meter vrije slag.
- Theo Bos prolongeert zijn wereldtitel op de sprint. Hij klopt in de finale de Fransman Gregory Bauge.
- Nederland wordt wederom wereldkampioen korfbal. In de finale wordt Belgie met 23-10 verslagen.

Internationale Kampioenen
- Martin Adams wint Lakeside 2007. In de finale laat hij zijn tegenstander Phil Nixon na een 6-0 voorsprong nog terugkomen tot 6-6. Maar Adams wint de beslissende dertiende set.
- Casey Stoner wordt wereldkampioen in de MotoGP klasse. De Australier was al drie races voor het einde zeker van de titel.
- Michael Phelps is de ster van het wereldkampioen zwemmen. Hij wint de titels op de 200m vrij, 200m vlinder, 200m wissel, 100m vlinder, 400m wissel, de 4x100m vrij en de 4x200m vrij. Een unieke achtste goud zit er niet in omdat de VS zich (zonder Phelps) door een foute wissel niet plaatsen voor de finale van de 4x100m wisselslag.
- Op het wereldkampioenschap atletiek is Tyson Gay de meest opvallende deelnemer. Hij wint de 100 en 200 meter
- Zuid-Afrika wordt wereldkampioen rugby, het verslaat in de finale Engeland met 6-15.
- De wereldtitel in honkbal gaat naar de Verenigde Staten. In de finale wordt Cuba met 6-3 verslagen.

Opvallende momenten:
- Vlak voor zijn eerste ronde partij op de Lakeside wordt Andy Fordham per ambulance afgevoerd vanwege ademhalingsproblemen. Nadat hij een kleine maand later ook nog getroffen werd door een lichte beroerte, veranderde hij zijn levensstijl en is gedurende het jaar ongeveer 70 kilo afgevallen.
- Na Raymond van Barneveld in 2006 stapten dit jaar ook Michael van Gerwen, Jelle Klaassen en Vincent van der Voort over van de BDO naar de concurrerende bond PDC. Niet veel later maakte ook Mervyn King de overstap.
- Een bizar moment tijdens de Golden League wedstrijd in Rome. De Finse speerwerper Tero Pitkämäki gooit een speer in de rug van de Franse verspringer Salim Sdiri. Die loopt daarbij inwendige verwondingen op aan zijn nier en lever, maar mag gezien het ongeval van geluk spreken dat er geen verdere verwondingen zijn.


- De Amsterdam Admirals houden op te bestaan. De NFL besluit de Europese zomercompetitie af te schaffen.
- De twee meest begeerde atletiekrecords worden dit jaar verbroken. Asafa Powell komt op de 100 meter tot een tijd van 9,74. Het oude record stond met 9,77 ook al op zijn naam. Op de marathon verbetert Haille Gebrselassie het wereldrecord. In Berlijn komt de Ethiopiër tot een tijd van 2.04,26. Het oude record stond met 2.04,55 op naam van Paul Tergat.

Andere Nederlandse prestaties:
- Het EK turnen in Amsterdam loopt uit op een deceptie voor Yuri van Gelder. Door een mislukte oefening haalt hij de finale niet eens. Meer succes is er voor Epke Zonderland en Jeffrey Wammes. Zij winnen brons op respectievelijk brug en sprong.
- Op het WK turnen is Yuri van Gelder succesvoller, maar eindigt het ook in een teleurstelling. Hij wordt aan de ringen tweede, waar een titel noodzakelijk was voor plaatsing voor de Olympische Spelen.
- Het WK zwemmen verloopt voor Nederland redelijk succesvol. De dames winnen brons op de 4x100 meter vrij, zilver is er voor Van den Hoogenband op de 200 meter vrij, Veldhuis wint zilver op de 100m vrij en brons op de 50 m vrij. Tot slot was er brons voor Inge Dekker op de 50 vrij.
- Rutger Smith wint op het WK atletiek brons op het onderdeel discuswerpen.
- De Nederlandse hockeydames grijpen naast de Europese titel, in de finale is Duitsland met 2-0 te sterk.
- De Nederlandse honkballers worden vierde op het WK, in de strijd om het brons is Japan met 5-0 te sterk. Eerder in het toernooi werd er wel gewonnen van Cuba en gastland Taiwan.

Overleden in 2007:
- Norick Abe (32). Japanse wegracer uit de jaren ’90, komt om bij verkeersongeluk.
- Bob Woolmer (58). Cricketcoach Pakistan. Overlijdt tijdens het WK onder mysterieuze omstandigheden. Uit onderzoek zou blijken dat hij niet vermoord is.
- Jef Planckaert (73). Wielrenner uit de jaren ’60, won onder meer Parijs-Nice en Luik-Bastenaken-Luik.
- Patrick Allotay (29). Ghanese oud-speler van Feyenoord. De doodsoorzaak is onbekend.
- Antonio Puerta (22). Voetballer van FC Sevilla, wordt onwel op het voetbalveld en overlijdt na diverse hartaanvallen.
- Colin McRae (39). Voormalig wereldkampioen rally, komt om bij een helikoptercrash.
- Benny Vansteelant (30). Veelvoudig Europees en wereldkampioen duathlon. Wordt tijdens een training aangereden en overlijdt de volgende ochtend in het ziekenhuis.
- Al Oerter (71). Discuswerplegende, viervoudig Olympisch kampioen.
- Foekje Dillema (81). Nederlands atleet. Leek een grote concurrent te worden voor Fanny Blankers-Koen, maar werd voor het leven geschorst na een controversiële seksetest. Kreeg postuum eerherstel van de KNAU.

Tweeling wordt 100 op nieuwjaarsdag

Icoon OpmerkelijkIn Cornwall, Engeland, heeft een vrouwelijke tweeling vandaag, op nieuwjaarsdag, hun honderdste verjaardag gevierd. Vijf koningschappen hebben ze meegemaakt en de arts die hun geboorte in Manchester in 1908 begeleidde, kwam nog ouderwets te paard. Dat meldde de BBC.

De beide honderdjarigen, Betty Richards en Jenny Pelmore, zijn beiden weduwe. Ze groeiden op in Kent met nog drie kinderen. De ene helft van de tweeling was ooit lerares, de ander secretaresse. De zusjes wonen op dit moment vlak bij elkaar in Cornwall. Om hun honderdste verjaardag te vieren, gaan de zussen samen naar Boedapest.

Maak je eigen Pac Man tafel

Voor iedereen die nog wat tijd over heeft hier een leuke tip om de laatste vrije dagen door te brengen: maak je eigen Pac Man tafel!

Trek er wel even wat tijd voor uit, want het is geen klusje waar je zo mee klaar bent. Wil je je er echter wel aan wagen dan kun je de vele foto's van de maker van het onderstaande Ms. Pac Man meubel als guide gebruiken. Of gewoon de maker mailen voor hoeveel euro hij hem verkoopt natuurlijk.

Bekijk de making of foto's hier.



FOK! Jaaroverzicht 2007 online




Zoals elk jaar brengt FOK! weer een jaaroverzicht. Dit jaar is de opzet anders dan vorig jaar. Zo zal dit jaar het serieuze nieuws weer aan bod komen en proberen we het nieuws niet alleen te verzamelen, maar ook te verdiepen.

Het jaaroverzicht is opgedeeld in allerlei thema's. Het is met dit jaaroverzicht niet ons doel een allesomvattend overzicht van het nieuws van dit jaar te brengen. Wel willen we belangrijke nieuwsberichten van het afgelopen jaar bij elkaar brengen in vermakelijke themateksten.

Bij de serieuze thema's zullen de teksten niet alleen het nieuws van de Frontpage opsommen, maar ook andere relevante informatie zal toegevoegd worden. Een greep uit de onderwerpen is de verdwijning van Madeleine McCann, de klimaatveranderingshype, de overnames van Talpa en ABN Amro en de Amerikaanse dollar. Bij de luchtige thema's zal je in een lopend verhaal de grappigste nieuwsfeitjes van het jaar nog eens teruglezen.

Ook de reviewcrew heeft weer hun best gedaan om de beste producten van het jaar nog eens op een rijtje te zetten in de jaarlijsten. Ideaal dus als je de beste albums, films of boeken van het jaar niet gekregen hebt voor kerst. Veel plezier!

Klik hier om naar het FOK! Jaaroverzicht 2007 te gaan.
Klik hier om naar de FOK! Jaarlijsten 2007 te gaan.

Cyprus en Malta overgegaan op de euro

Icoon Economie De mediterrane landen Malta en Cyprus hebben middernacht de euro ingevoerd. Hierdoor betalen nu 15 van de 27 EU-lidstaten met de euro.

De Cypriotische pond en de Maltese lira blijven nog een maand lang geldig als betaalmiddel. Daarna zal alleen de euro nog bruikbaar zijn. Veel bedrijven op Cyprus hebben zich verplicht om niet de prijzen te verhogen. In beide vakantielanden houdt de overheid toezicht om inflatie te voorkomen.

In Cyprus geldt de euro alleen voor het zuidelijk gedeelte van het land. Turks Noord-Cyprus, dat alleen door Turkije erkend is, zal de Turkse lira behouden. Overigens heeft die staat verklaard er geen bezwaar tegen te hebben de euro in te voeren. Als dat gebeurt zal alsnog het hele eiland de euro gebruiken.

Slowakije zal volgend jaar waarschijnlijk toetreden tot de eurozone. Het jaar daarop volgt Litouwen en in 2011 Estland. In 2012 is het de beurt aan Letland en Bulgarije en in 2014 Roemenië en Polen. Pas later zullen Tsjechië en Hongarije de euro invoeren. Ook Zweden moet officieel de euro invoeren, maar de Europese instituties hebben er vrede mee als Zweden dat niet wil. De beslissing voor invoering van de euro was namelijk al genomen voordat Zweden lid werd van de EU.

Bioware werkt aan Jade Empire 2

Bioware heeft bekend gemaakt dat het bedrijf bezig is aan een vervolg op Jade Empire. Het tweede deel van deze actie-rpg zal voorlopig exclusief voor de xbox 360 verschijnen, hoewel een PlayStation 3- en PC-versie ook mogelijk zullen zijn.

De originele Jade Empire game verscheen in 2005 exclusief voor de Xbox, maar verscheen twee jaar later ook voor de PC. Developer Bioware wordt komend jaar onderdeel van Electronic Arts en deze software gigant staat bekend om zijn multiplatform-games, dus of Jade Empire 2 echt 360 exclusive zal blijven zal nog moeten blijken.

Twee jaar geleden werd al gehint naar een vervolg op Jade Empire, welke mogelijk ook naar de PlayStation 3 zou komen.

Jade Empire was een rpg rond Oosterse vechtsporten en mystieke krachten. De speler wordt een meester in vechttechnieken en moet volgelingen trainen en hen uitzenden over de wereld.

Nvidia is company of the year 2007 volgens Forbes magazine

Forbes Magazine, het bekendste Amerikaanse business magazine, noemt hardware fabrikant Nvidia als het bedrijf van 2007 in de januari editie van het blad. Deze prijs krijgt het bedrijf niet vanwege zijn grote invloed op de gamesindustrie en de ontwikkeling van nieuwe hardware, maar Forbes kijkt vooral naar het financiële succes van bedrijven en daarin was Nvidia erg succesvol; het bedrijf heeft flink wat geld omgezet.

De aandelen van het bedrijf zijn 2100% gestegen sinds ze in 1999 op de markt kwamen en sindsdien zijn de opbrengsten jaarlijks circa 50% gestegen. Met een ambitieuze topman aan het roer en een groeiende populariteit voor Nvidia's producten is het waarschijnlijk dat Nvidia deze groei ook de komende jaren voort zal zetten.

[upd] Politie schiet gevaarlijke honden dood

De politie heeft vanochtend in het Limburgse Sint Odiliënberg twee agressieve honden doodgeschoten. Die hadden eerder een kudde schapen aangevallen en richtten zich vervolgens op brandweerlieden, die de schapen in veiligheid wilden brengen.

Volgens de brandweer hadden de honden een kudde van bijna twintig schapen in een wei aan de Leropperweg aangevallen, waarbij vier schapen werden doodgebeten. Een groot aantal schapen vluchtte een sloot in, waarbij drie dieren verdronken. De brandweer wist tien schapen uit het water te redden.

De brandweer spreekt van een waar slagveld op en rond de wei. Her en der liggen kapot gebeten en verdronken schapen. Een dierenarts verzorgt de geredde schapen, omdat die het risico van longontsteking lopen. Ze zijn naar een stal gebracht. Wie de eigenaar van de loslopende honden is, weet de brandweer niet. Onbekend is hoe de honden in de wei terecht kwamen.

Update 17.26 uur
Inmiddels is een achtste schaap ook overleden, twee andere verkeren nog in levensgevaar. De eigenaar van de honden (twee Mechelse herders) heeft zich gemeld. De herders waren ontsnapt van een afgesloten erf op ongeveer 1,5 km afstand van de wei.

Volgens de eigenaar zijn ze vermoedelijk bang geworden van de grote hoeveelheden afgestoken vuurwerk rondom het erf. De honden stonden niet als gevaarlijk bekend.

Jaaroverzicht 2007: Tour de France

Iedereen zal zich de Tour de France van 2007 vooral herinneren van de prestaties van Michael Rasmussen tot hij door zijn ploeg uit de koers werd gezet. Maar er gebeurde natuurlijk veel meer. Hieronder vind je een overzicht.

Voorafgaand aan de Tour de France 2007 zijn er weinig uitgesproken favorieten, al worden Alexandre Vinokourov, Andreas Klöden en Alejandro Valverde als de belangrijkste kandidaten gezien. De aandacht gaat voor de Tour echter niet uit naar deze favorieten maar vooral naar randverschijnselen. De UCI heeft een anti-dopingverklaring gemaakt die alle ploegen verplicht moeten ondertekenen om deel te kunnen nemen. In deze verklaring staat o.a. dat een renner die positief test een jaarsalaris moet inleveren. Veel ploegen protesteren, maar uiteindelijk tekent iedereen.

De proloog in Londen wordt gewonnen door Fabian Cancellara. De eerste etappes eindigen traditioneel in massasprints en leveren zeges op voor Robbie McEwen, Gert Steegmans en Thor Hushovd. Alleen Fabian Cancellara weet dat patroon te doorbreken door in de derde etappe het sprintende peloton voor te blijven en in de gele trui te winnen. Na een week sprinten gaat men voor de zevende etappe voor het eerst de bergen in. Die etappe levert verrassend een overwinning op voor de Duitser Linus Gerdemann. Hij mag dankzij die zege ook de gele trui aantrekken, maar zal die slechts een dag dragen.Een dag later staat er namelijk een nog zwaardere bergrit op het programma en die levert een prachtige zege op voor Michael Rasmussen. Hij komt na een dag in de aanval solo aan de finish en pakt ook de gele trui. In het klassement heeft de Deen op dat moment bijna drie minuten voorsprong op zijn grootste concurrenten. De derde Alpenrit levert geen problemen op voor Rasmussen, de etappezege gaat verrassend naar Mauricio Soler.

De tweede helft van de Tour zal bijna volledig overschaduwd worden doping. Patrick Sinkewitz blijkt een maand voor de Tour positief te hebben getest bij een dopingcontrole. Hij was op dat moment door een valpartij al uit de Ronde. In de eerste lange tijdrit is er een verrassende zege voor Alexandre Vinokourov. Hij had in de bergen al veel tijd verloren en leek kansloos voor een goed klassement, maar komt sterk terug. Rasmussen verliest verrassend weinig en blijft in het bezit van de gele trui. Ondertussen komt Rasmussen ook in opspraak omdat hij een enkele onverwachte dopingcontroles zou hebben gemist, bovendien zou hij gelogen over zijn verblijfplaats. Hij kon echter niet uit de Tour gezet worden.

De eerste rit in de Pyreneeën levert een zege op voor Alberto Contador. Hij verslaat Rasmussen na een fascinerend duel in de eindsprint. Een dag later staat de koninginnerit op het programma. Alexandre Vinokourov pakt de etappezege. Opvallend, aangezien hij na zijn zege in de tijdrit in de eerste pyreneeënrit juist weer veel tijd verloor. Rasmussen en Contador laten wederom zien de beste klimmers te zijn, maar kunnen niet van elkaar wegrijden. Vinokourov kan echter niet lang van zijn zege genieten. Een dag later, de rustdag, wordt bekend dat de Kazach positief heeft getest op bloeddoping. Zowel Vinokourov als zijn ploeg Astana verlaten daarop de Tour de France. De laatste bergrit levert een zege op voor gele truidrager Michael Rasmussen. Na wederom een duel met Alberto Contador wint Rasmussen met 40 seconden voorsprong op zijn grootste concurrent.

De daaropvolgende avond zou de meest besproken uit de Tour worden. Christian Moreni wordt betrapt op het gebruik het gebruik van testosteron. Zijn ploeg Cofidis stapt daarom uit de Tour. Het meest schokkende nieuws is echter dat Michael Rasmussen door zijn eigen ploeg uit de Tour wordt gezet. Rabobank als ploeg rijdt wel door, alleen Denis Menchov stapt een dag later af.

Zonder Rasmussen is er geen enkele concurrent meer voor Alberto Contador. In de tijdrit op de voorlaatste dag gaat de zege naar Levi Leipheimer, maar hij komt acht seconden tekort voor de tweede plek in het algemeen klassement. Die gaat naar Cadel Evans. De slotrit naar Parijs wordt gewonnen door Daniele Bennati, waarna Alberto Contador zich de winnaar mag noemen van de Tour. Tevens is Contador winnaar van het jongerenklassement. Het bergklassement wordt gewonnen door Mauricio Soler en Tom Boonen wint het puntenklassement.

Zelfmoordterrorist zaait dood op begrafenis

Icoon AanslagZeker dertig mensen zijn vandaag in Bagdad om het leven gekomen toen een zelfmoordenaar zijn vest met explosieven tot ontploffing bracht op een begrafenis. Nog eens 38 mensen raakten gewond. Dat heeft de politie gemeld.

Volgens de politie werd op de begraafplaats in het oosten van de Iraakse hoofdstad een slachtoffer begraven van een explosie van drie dagen geleden.

Het geweld als geheel in Irak is de afgelopen maanden sterk afgenomen, maar volgens Amerikaanse militaire statistieken is het aantal zelfmoordaanslagen weer licht gestegen sinds het in oktober een dieptepunt bereikte. Het Amerikaanse leger zegt dat opstandelingen nog steeds zelfmoordenaars inzetten om 'spectaculaire' aanslagen te plegen waarbij veel slachtoffers vallen.

Recordpoging kastje-kijken in New York

Icoon OpmerkelijkNieuwjaar, de ideale dag om eens lekker lui op de bank te hangen. Een zak chips erbij, en sport kijken op televisie. In New York maken ze er zelfs een echte wedstrijd van. Vandaag is daar in het ESPN Zone restaurant aan Times Square de Ultimate Couch Potato Competition begonnen; een heuse wereldrecordpoging televisiekijken.

Drie mannen en een vrouw moeten daar sport kijken op grote HD plasma- en projectie televisieschermen. De vier tv-verslaafden mogen onbeperkt eten en drinken bestellen, maar niet indutten. En een keer in de acht uur mogen de deelnemers even van de bank af voor een plaspauze. Aldus hopen ze het Guinness Wereldrecord tv-sport kijken, dat op 69 uur en 48 minuten staat, te verbeteren.

"De deelnemers moeten vooral heel goed zijn in eh... niks doen", geeft woordvoerster Susan Abramson toe. "Maar je moet wel over een uitzonderlijk lichamelijk en geestelijk uithoudingsvermogen beschikken om zo lang achter de buis te hangen."

Om mee te mogen doen, moest elke gegadigde in een opstel van 200 woorden vertellen wat hem of haar tot dé 'couch potato' maakt. De winnaar krijgt een prijzenpakket ter waarde van bijna 5000 dollar, met onder andere een HD-televisie en natuurlijk een nieuwe comfortabele leunstoel.

Met dank aan eu-Robert voor het vertalen en schrijven van de submit.

Nys wint met overmacht eigen GP

Sven Nys heeft in Baal de GP gewonnen die zijn naam draagt. Nys was oppermachtig in de koers die meetelt voor de Gazet van Antwerpen Trofee.

Nys reed al in de eerste ronde weg bij zijn concurrenten en werd geen moment bedreigd. "Het is genieten geblazen om hier zo te domineren", aldus de Belg tegen Sporza. De tweede plek was voor de Tsjech Zdenek Stybar, Nys zijn landgenoot kevin Pauwels werd derde. Lars Boom was op de vierde plaats de beste Nederlander. In het klassement voor de GvA-trofee steeg Boom naar de tweede plek, op 27 punten van Nys.

Afval bestaat straks niet meer

Icoon WetenschapVenlo wil zichzelf op de kaart zetten als eerste Cradle to Cradle (C2C)-regio ter wereld. Wethouder Mark Verheijen (VVD) van Economische Zaken en Financiën heeft hierover afspraken gemaakt met het bedrijfsleven. In 2012 moeten 50 bedrijven het C2C-concept hebben ingevoerd. De katalysator voor Venlo wordt de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2012. Deze moet geheel C2C zijn.

Cradle to Cradle (wieg tot wieg in plaats van wieg tot graf) is bedacht door de Amerikaanse architect William McDonough en de Duitse biochemicus Michael Braungart. Het concept houdt een nieuwe visie in op het duurzaam ontwerpen en ontwikkelen van producten. Het credo daarbij is 'Afval = Voedsel'. Elk product moet als afval een volledig herbruikbare grondstof of biobrandstof opleveren.

Producten volgens het C2C-principe moeten na gebruik volledig uit elkaar te halen zijn, zodat de stoffen kunnen worden teruggegeven aan de biologisch of technische kringlopen. Het moet dus mogelijk zijn om het afval óf op te eten óf te recyclen óf te verbranden om bio-energie op te wekken.

McDonough: "Waarom zou je afval produceren dat geen waarde heeft of zelfs geld kost? De omwenteling naar C2C zal plaats gaan vinden om economische redenen. Niet vanwege ethische overwegingen of technologische vondsten. Groei kan zo goed zijn voor mens en milieu, én voor de ondernemer."

In 2006 zetten McDonough en Braungart hun ideeën uiteen in het programma Tegenlicht. Hierdoor pikken organisaties als de gemeente Venlo en het ministerie van VROM de C2C-ideologie steeds meer op. Bedrijven als Ford en Nike hebben C2C ook omarmd. Niet om weldoenerij, maar om geld te besparen.


Uitzending van Tegenlicht: Afval = Voedsel - Een revolutie in Nederland

Carbidkanon doet airbags taxi springen

Icoon OpmerkelijkEen taxichauffeur en zijn passagier schrokken zich gisterenmiddag in het Friese Oudwoude te pletter toen na een hevige oudejaarsknal de airbags in de taxi spontaan open sprongen.

De taxi moest rond 16.00 uur op de Foarwei even stoppen voor een zogenoemd oudejaarsevenement. Naast de taxi stond een aanhanger met daarop twee grote ijzeren pijpen, die naar later bleek gaskannonen waren. Toen die middels carbid tot ontploffing werden gebracht, sprongen ook alle zij-airbags in de taxi.

Na tien minuten stond de chauffeur, die niet gewond raakte, nog te trillen op zijn benen. Voor de passagier is een andere taxi gekomen. De jeugd die met de gaskannonen in de weer was en de taximedewerker hebben samen met de politie voor een passende oplossing gezorgd.

Een paar foto's vind je hier.

Met dank aan postzegellikker en Bbas voor de submit.

Schlierenzauer wint in Garmisch-Partenkirchen

Het traditionale schansspringen in Garmisch-Partenkirchen, onderdeel van de 56e Vierschansentournee, is gewonnen door Gregor Schlierenzauer. De Oostenrijkse skispringer kwam tot afstanden van 132 en 141 meter waarmee hij 274,4 punten wist te behalen.

De Fin Janne Ahonen eindigde als tweede met sprongen van 139 en 135 meter. De derde plaats was voor de Duitser Michael Neumayer die in zijn twee sprongen kwam tot 131,5 en 135,5 meter.

Jongeren belagen politiebureau Slotervaart

Icoon PolitieTijdens de jaarwisseling hebben enkele tientallen jongens in het Amsterdamse stadsdeel het politiebureau aan het August Allebéplein belaagd. Rond kwart voor één vannacht doken ze ineens op bij het bureau en sloegen ruiten kapot.

Ook staken ze drie politieauto's in brand, waaronder een surveillancevoertuig en twee burgerauto's. De Mobiele Eenheid ging vervolgens de wijk in om verdere ongeregeldheden aan te pakken, maar hoefde niet in te grijpen. De politie heeft - vooralsnog - geen arrestaties verricht.

In oktober vielen enige tientallen jongeren ook al dit politiebureau aan. Ook toen werden ruiten ingegooid en een auto in de fik gestoken. Dat gebeurde op de avond nadat Bilal B. in het bureau aan August Allebéplein was doodgeschoten na een aanval met een mes op twee agenten. Net als nu werden ook toen geen arrestaties verricht. Of beide incidenten met elkaar te maken hebben is onbekend.

Ook elders in Amsterdam was nog een opvallend incident. In het centrum belaagde baldadig publiek namelijk tot twee keer een ambulance. In één geval sneuvelden de ramen van het voertuig, in het andere wisten de hulpverleners op tijd rechtsomkeert te maken.

Miljoenen telefoontjes en sms'jes verwerkt

Icoon TelecomDe mobiele providers hebben tijdens de jaarwisseling miljoenen telefoontjes en sms'jes verwerkt. Volgens KPN en Vodafone verliep het drukke telefoon- en sms-verkeer tussen 22.00 en 04.00 uur vlekkeloos.

Vodafone verwerkte 11 miljoen telefoongesprekken. Een jaar eerder waren dat er nog 7,5 miljoen. KPN telde in totaal 10,5 miljoen belminuten, een toename van ruim 50 procent.

KPN verwerkte 23,5 miljoen sms'jes tegen 10,5 miljoen een jaar eerder. Bij Vodafone daalde het aantal tekstberichten. Via de provider liepen 15,3 miljoen tekstberichten tegen 17,4 miljoen vorig jaar.

Volgens Vodafone zijn nergens problemen of storingen ontstaan in het netwerk. De provider had zich op verschillende manieren voorbereid. Zo waren er geen werkzaamheden gepland, stonden technici paraat en was de capaciteit voor bellen en sms'en rond plaatsen waar veel mensen samenkomen gemaximaliseerd. KPN had ook een speciaal oud- en nieuwteam klaarstaan. Ook dit bedrijf 'speelde' met de capaciteit.

Kuijt: "Ik moet geduld hebben"

Liverpool-spits Dirk Kuijt verwacht meer kritiek op hemzelf nadat hij enkele grote kansen miste. Zo verloor Liverpool meerdere malen punten nadat Kuijt de goal niet wist te raken.

Kuijt is met zeven treffers de op twee na beste doelpuntenmaker van the Reds, maar heeft dit seizoen nog niet overtuigd. Vooral de 0-0 tegen Blackburn Rovers in november en het gelijkspel met Manchester City vorig weekend werd de spits aangerekend, aangezien hij uitgelezen kansen niet wist te verzilveren. Kuijt vindt dat de kritiek die je dan ontvangt niet meer dan terecht is bij een grote club.

"Als je een speler bent van een club als Liverpool, moet je je realiseren dat de mensen wat van je verwachten", vertelt de Nederlander. "Als je goede dingen laat zien, staan de kranten vol met lof. Als je een paar kansen mist of niet goed speelt, wordt dat ook bericht in de media. Maar na het duel met Blackburn was ik misschien wel meer teleurgesteld dan wie dan ook. Ik moet gewoon geduld hebben, dan komen de resultaten vanzelf wel weer. In Nederland scoorde ik heel veel. Veel daarvan kwamen uit kansen vergelijkbaar met die tegen Blackburn. Normaliter gaan die ballen er gewoon in. Het is slechts een kwestie van tijd."

Perfect weer tijdens nieuwjaarsduik Scheveningen

Icoon BinnenlandsBij de Scheveningse pier hebben dinsdagmiddag 10.000 mensen meegedaan aan de traditionele nieuwjaarsduik in de Noordzee. Een record, aldus een woordvoerster van de Unox Nieuwjaarsduik dinsdag.

"Het weer is perfect voor een mooie duik. Het is drie graden en bijna windstil en de zeetemperatuur is 8 graden."

De organisatie noemt 10.000 deelnemers het maximum. "Anders wordt het onverantwoord. We zouden dan hun veiligheid niet kunnen garanderen", aldus de woordvoerster. In 2006 deden 8200 mensen mee. Vorig jaar werd de nieuwjaarsduik afgeblazen omdat het vanwege een combinatie van wind, opkomend tij en de golfbrekers te gevaarlijk was.

Dinsdag organiseert Unox in totaal 25 nieuwjaarsduiken, naast Scheveningen ook in onder meer Ouddorp, Zandvoort, Noordwijk en op Vlieland en Ameland.

Haase stunt tegen Baghdatis

Robin Haase is het jaar 2008 goed begonnen. Hij won in de eerste ronde van het ATP toernooi van Chennai van de als tweede geplaatste Marcos Baghdatis.

Haase had verrassend weinig moeite met de nummer zestien van de wereld, het werd 6-3,6-4. Het uitmaken van de partij koste meer moeite, pas op zijn zesde matchpoint wist de Hagenaar de partij uit te maken. In de tweede ronde speelt Haase tegen de winnaar van de partij tussen Thierry Ascione en Lovro Zovko.

Schaatsjaaroverzicht 2007: Deel 2

2007 was onder meer het jaar van Sven Kramer. Hij reed verschillende wereldrecords en werd bovendien zowel Europees- als wereldkampioen. Hieronder vind je deel 2 van het schaatsjaar 2007, waarin natuurlijk nog meer gebeurde. Deel 1 vind je hier.

WK afstanden
Zoals elk seizoen wordt ook 2006/2007 afgesloten met het WK afstanden. Nederland pakt daar elf medailles. Ireen Wüst pakt twee wereldtitels. Met een tijd van 1.52.71, de vierde tijd ooit, is de Nederlandse de beste op de 1.500 meter. Ook pakt ze goud op de 1.000 meter. Met een tijd van 1.13,83 rijdt ze bovendien een nieuw Nederlands record. Sven Kramer pakt driemaal goud. Kramer wint de wereldtitel op de 5000 meter met een tijd van 6.10,70. De Italiaan Enrico Fabris (6.12,53) pakt het zilver, Het brons gaat naar Carl Verheijen, die tot 6.15,21 komt. De wereldtitel op de 10km pakt Kramer in een fabelachtig wereldrecord van 12.41,69. Carl Verheijen en Brigt Rykkje zorgen voor een compleet Nederlands podium door tweede en derde te worden. Sven Kramer, Carl Verheijen en Erben Wennemars pakken bovendien de wereldtitel op de achtervolging bij de heren. Canada wint zilver, Rusland het brons.

De Tsjechische Martina Sábliková is ook goed voor twee wereldtitels, op zowel de 3.000 als de 5.000 meter bij de vrouwen. Op de 3.000 meter rijdt ze 3:58.09. Zilver is er voor Renate Groenewold en brons voor Cindy Klassen. Sáblikova verbetert op de 5 kilometer, waarin de Nederlandse vrouwen geen rol van betekenis spelen, het wereldrecord naar 6.45,61.

De Zuid-Koreaan Kang-Seok Lee is de nieuwe wereldkampioen op de 500 meter. Lee, nog tweede na de eerste omloop, is in de tweede veruit de sterkste. Bovendien rijdt hij met 34,25 een nieuw wereldrecord. De titel op de 500 meter bij de vrouwen gaat naar Jenny Wolf. Ook zij rijdt in de tweede omloop een nieuw wereldrecord met 37,04. Shani Davis is de nieuwe wereldkampioen op de 1.500 meter. Met een tijd van 1.42,39 rijdt de Amerikaan in Salt Lake City een nieuw baanrecord. Erben Wennemars eindigt als tweede en rijdt met 1.42,80 bovendien een nieuw Nederlands record. Ireen Wüst, Renate Groenewold en Paulien van Deutekom slagen er niet in goud te pakken op de achtervolging. De drie Nederlandse schaatssters worden afgetroefd door het Canadese trio Kristina Groves, Christine Nesbitt en Shannon Rempel. Olympisch kampioen Duitsland eindigt als derde.

Algemeen nieuws
Svetlana Zhurova beëindigt haar loopbaan. De Russin, olympisch kampioen op de 500 meter in 2006, moest het afgelopen seizoen al laten schieten wegens een enkelblessure. De 35-jarige Zhurova werd in 1996 wereldkampioene op de 500 meter tijdens de WK afstanden. Op die afstand pakte ze zilver in 1998, 1999 en 2000 en brons in 2001. Daarnaast werd ze vorig jaar ook nog eens wereldkampioene sprint. Bart Veldkamp wordt bondscoach van de Amerikaanse schaatsploeg. De voormalige schaatser maakt dat zelf bekend.

Oud-wereld- en Europees kampioen Rintje Ritsma weet zich begin oktober bij selectiewedstrijden niet te plaatsen voor de 5 kilometer op het NK afstanden. De Fries meldt zich later af voor de selectiewedstrijden op de 1.500 meter.

De 41ste editie van de IJsselcup wordt gewonnen door de schaatsploegen van TVM en VPZ. Bij de mannen zijn TVM-schaatsers Sven Kramer, Erben Wennemars, Carl Verheijen en Wouter Olde Heuvel in de ploegenachtervolging de sterkste. Bij de vrouwen is het VPZ-drietal Wieteke Cramer, Jorien Voorhuis en Tessa van Dijk de snelste.

Anni Friesinger maakt eind oktober bekend dat ze afziet van de wereldkampioenschappen allround, in februari in Berlijn. De schaatsster wil zich richten op het WK sprint in Heerenveen en de WK afstanden in Nagano.

Nederlands kampioenschap afstanden
In het weekend van 26 oktober wordt het Nederlands kampioenschap afstanden verreden. Opvallende afwezigen zijn Stefan Groothuis, Gerard van Velde en Moniek Kleinsman.

Jan Smeekens pakt de Nederlandse titel op de 500 meter. Na twee omlopen is Smeekens, vorig jaar winnaar van het zilver, het snelst. Bij de vrouwen gaat de titel naar Annette Gerritsen. Na twee omlopen is ze verreweg de snelste en blijft met 38,82 in de tweede omloop als enige onder de 39 seconden. Margot Boer en Marianne Timmer eindigen respectievelijk als tweede en derde. Gouddelver Sven Kramer is zowel de beste op de 5 als de 10 kilometer. Ook Simon Kuipers is goed voor twee titels. Op zowel de 1.000 als op de 1.500 meter is hij de snelste.

Bij de vrouwen wint Paulien van Deutekom twee titels. Net als Kuipers bij de mannen is zij op de 1.000 en 1.500 meter de snelste. Renate Groenwold pakt goud op de 3.000 meter en Gretha Smit tenslotte rijdt de snelste tijd op de 5.000 meter.

Wereldbeker
Tijdens de wereldbekerwedstrijden in het weekend van 9 november evenaart Erben Wennemars het wereldrecord op de 1.500 meter. eremy Wotherspoon rijdt met 34,03 een nieuw wereldrecord op de 500 meter. Ook op de 1.000 meter bij de mannen wordt een nieuw wereldrecord gereden. De Fin Pekka Koskela is daar met een tijd van 1:07.00 verantwoordelijk voor. In datzelfde weekend raakt Sven Kramer zijn wereldrecord op de 5.000 meter kwijt aan Enrico Fabris. De Italiaan rijdt in Salt Lake City een tijd van 6.07,40. Een week later pakt Kramer het wereldrecord weer terug. In dat weekend weet de Duitse Jenny Wolf het wereldrecord op de 500 meter bij de vrouwen te verbeteren naar 37,02.

Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary eindigt Simon Kuipers op de 1.000 meter als derde. De jury besluit later Kuipers alsnog op de vijfde plaats te klasseren omdat volgens hen Kuipers de finish passeerde met een schaats die niet op het ijs stond. De KNSB besluit daarop een officieel protest in te dienen bij de internationale schaatsbond (ISU). Eind november blijkt een onderzoek dat de scheidsrechters in de fout gingen en dat Kuipers wel als derde had moeten worden geklasseerd. Midden december krijgt de Nederlander alsnog zijn bronzen plak terug.

Nederlands kampioenschap allround
In het laatste weekend van 2007 vindt het Nederlands kampioenschap allround in Groningen plaats. Bij de mannen worden alle vier de afstanden gewonnen door Sven Kramer, die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Nadat hij fluitend de 500 en de 5.000 meter wint, wordt Kramer in de nacht van zaterdag op zondag zo ziek dat hij nauwelijks slaapt. Hij wint wel de 1.500 meter maar zonder de voorsprong die verwacht is. Op de 10 kilometer rijdt hij met 13.41,31 zijn derde baanrecord van het toernooi.

Ireen Wüst wordt bij de vrouwen voor de tweede keer in haar carrière Nederlands kampioene allround. De Goirlese eindigt op de afsluitende 5.000 meter als tweede, op slechts 0,70 van haar ploeggenote Renate Groenewold, die het zilver verovert. Paulien van Deutekom maakt het TVM-succes compleet door de derde plaats op te eisen. De revelatie van het toernooi was de 18-jarige Marrit Leenstra. Ze wordt tweede op de 500 meter, wint de 1.500 meter, voltooit de eerste 5 km uit haar carrière in de vierde tijd van de dag en wordt vierde in het eindklassement.

Redelijk rustige jaarwisseling vooral mistig

Icoon BinnenlandsHoewel de jaarwisseling in de meeste plaatsen redelijk rustig is verlopen, is de viering van oud en nieuw in grote delen van het land letterlijk de mist in gegaan.

Het noorden, oosten en noordoosten van het land en een deel van Flevoland werden in de loop van oudejaarsavond gehuld in een dik mistgordijn, waarin het zicht soms nauwelijks enkele meters was. Dat leidde tot chaotische toestanden.

Vroeg in de nacht riepen de politiekorpsen automobilisten op om niet meer de weg op te gaan. Zelf ondervonden de hulpverleningsdiensten in de door mist getroffen gebieden ook grote hinder van de mist. In Apeldoorn besloot de brandweer alleen nog uit te rukken wanneer er mensen in gevaar waren. In Groningen opereerde de politie zo veel mogelijk te voet en per fiets. De meldkamers kregen diverse telefoontjes van mensen die de weg niet meer konden vinden of verontrust waren over het lot van bekenden.

Behalve tot chaotische taferelen leidde de mist ook tot ongelukken. Op de A28 bij Putten botsten ongeveer dertig voertuigen op elkaar. Een persoon kwam daarbij om het leven. Bij Hoogeveen vond ook een kleine kettingbotsing plaats. In de regio Twente waren ook enkele ongevallen. Het aantal gewonden is nog onduidelijk.

In de grote steden verliep de jaarwisseling feestelijk, maar niet zonder problemen. In Amsterdam had de politie de handen vol aan vechtpartijtjes en spreekt de politie van een drukkere oudejaarsnacht dan voorgaande jaren. Bij de nieuwjaarsviering werd ambulancepersoneel door baldadig publiek belaagd. Ook werden twee 18-jarige Duitse jongens aangehouden die met vuurwapens in de lucht schoten.

In Rotterdam sprak de politie van een relatief rustige jaarwisseling. Niettemin werden ongeveer 85 personen aangehouden. In Vlaardingen sneuvelden de ruiten van enkele tientallen huizen na een flinke vuurwerkontploffing. Ook raakten in die plaats vier mensen gewond door een steekpartij. Hoe zij er aan toe zijn, is bij de politie nog niet bekend. In Rozenburg hield de politie ongeveer dertig relschoppers aan voor openlijke geweldpleging bij een winkelcentrum.

In de regio Den Haag en de provincie Zuid-Holland was het op diverse plaatsen onrustig. Hier moest de Mobiele Eenheid op enkele plekken ingrijpen. In Utrecht spreekt de politie van een onrustige nacht: het aantal meldingen oversteeg de capaciteit van het korps. Op diverse plekken is brand gesticht en in de wijk Kanaleneiland werden buurtvaders met vuurwerk bekogeld.

Beneden de grote rivieren lijkt de jaarwisseling rustig verlopen te zijn. In Maastricht arresteerde de politie een man die met een gasalarmpistool in de lucht schoot. De politie Limburg Noord spreekt wel van veel meer overlastmeldingen dan voorgaande jaren. Dat komt volgens de politie omdat de knallen harder zijn door zwaarder vuurwerk. In Noord-Brabant en Zeeland meldde de politie nauwelijks bijzonderheden.

In de eerste nacht van het nieuwe jaar woedden op diverse plaatsen in het land grote branden. In Haarlem brak een brand uit in een enorm bedrijfsverzamelgebouw. In Assen werd een appartementencomplex deels ontruimd na brand in de parkeergarage.

De grote feesten in Amsterdam en Rotterdam zijn goed bezocht. Bij de Erasmusbrug in Rotterdam verzamelden zich ongeveer 15.000 mensen, op de Dam in Amsterdam zeker 25.000.

Wat is Dit: Einduitslag

De laatste dag van het jaar is al weer halverwege. Dat wil zeggen dat op dit moment de winnaar van de Wat is Dit bekend wordt.
Allereerst natuurlijk wat statistieken: Er zijn in totaal 72 mensen die punten hebben gekregen en bij elkaar waren er dat 644. Er is de afgelopen periode geen enkele keer een 4e ronde geweest.

En nu over tot de Winnaar: Dit is G-Lock geworden met 38 punten, Lode is tweede geworden met 33 punten en op de derde plaats staat Kazu met 31 punten. Rossdale is vierde met 25 punten en JtS is vijfde met 23 punten. Deze personen worden verzocht een e-mail met NAW-gegegevens te sturen aan weblog@fok.nl, als de e-mail is aangekomen dan krijg je een bevestiging.

De eindstand is beschikbaar in een excel bestand en kun je hier downloaden.

Veel plezier met jullie prijs en tot WiD!

Jaaroverzicht 2007: Federer en Henin winnen

Afgelopen jaar is er als in zoveel sporten ontzettend veel gebeurd. Hieronder een overzicht wat er in het vrouwen- en mannentennis zoal de revue wist te passeren.

Vrouwentennis
2007 mag in het vrouwentennis wel het jaar worden genoemd van Justine Henin. De Belgische toptennisster wist dit jaar maar liefst tien toernooien op haar naam te schrijven waaronder twee grand slams. De andere twee grands slams werden op naam geschreven van één van de zusjes Williams.

Nederlands hoop in bange dagen Michaëlla Krajicek brak dit jaar echt door. Krajicek wist dit jaar onder andere Nicole Vaidisova en Anna Chakvetadze te verslaan. Na dit tennisseizoen staat ze in de subtop van de wereldranglijst op de 34ste plaats.

Een aantal vrouwelijke wereldtoppers stopte met tennissen. Na een korte maar succesvolle carrière beëindigde Kim Clijsters op 3 mei haar tennisloopbaan. Martina Hingis stopte ook met tennissen de Zwitserse besloot haar carrière te beëindigen na een positieve plas.

Het allereerste grandslamtoernooi was de Australian Open. De finale ging tussen de Amerikaanse Serena Williams en de Russische Maria Sharapova. Williams was de sterkste en won in twee sets met 6-1 en 6-2. De Nederlandse inbreng in het toernooi was vrij klein. Michaëlla Krajicek wist haar eerste ronde partij tegen de Luxemburgse Anne Kremer niet te winnn. Kim Clijsters speelde uiteindelijk haar laatste grand slam in Australië. Clijsters kwam niet verder dan de halve finale en verloor daar van Maria Sharapova.

Zonder ook maar enig setverlies wist Justine Henin de Open Franse kampioenschappen op haar naam te schrijven. De Belgische wist in het toernooi toppers als Serena Williams, Jelena Jankovic en in de finale Ana Ivanovic te verslaan. Krajicek wist ook een lange tijd actief te blijven in Parijs. De Nederlandse verloor uiteindelijk in de derde ronde van Serena Williams.

Won Serena in Melbourne, in Engeland ging de overwinning naar Venus. In de finale van Wimbledon won de Amerikaanse van de Française Marion Bartoli met 6-4 en 6-1. Michaëlla Krajicek wist in Engeland opnieuw aardig mee te doen. Na een verrassende overwinning in de eerste ronde op Anna Chakvetadze, moest ze uiteindelijk in de kwartfinale haar koffers pakken tegen de latere finaliste Marion Bartoli.

Het laatste grandslamtoernooi werd opnieuw gewonnen door de Belgische Henin. In de laatste grand slam van dit jaar versloeg ze Kuznetsova in de finale. Michaëlla Krajicek kwam niet verder dan de tweede ronde.

Mannentennis
Bij de vrouwen won Justine Henin een hoop toernooien, bij de mannen was het vooral Roger Federer wat de klok sloeg. De Zwitser was tijdens drie grand slams de sterkste en wist daarnaast ook vijf andere toernooien op zijn naam te schrijven. In thuisstad Basel wist Federer zijn 544e zege te pakken in zijn loopbaan.

Tijdens het allereerste grandslamtoernooi van dit seizoen sloeg Federer direct toe. In Melbourne verloor de Zwitser geen enkele set. In de finale won de nummer één van de wereld van de Chileen Fernando Gonzalez.

Na een aantal overwinningen in de Masters Series werd het tijd voor de tweede grand slam van het jaar, Roland Garros. In dit toernooi was de Spanjaard Rafael Nadal oppermachtig in de finale en wist Federer te verslaan. Voor Federer opnieuw een teleurstelling omdat het toernooi in Parijs als enige grand slam op zijn erelijst ontbreekt. Een paar weken later kon Federer zich revancheren tegen de Spanjaard. Beide spelers stonden opnieuw tegenover elkaar in een grandslamfinale, ditmaal op het grastoernooi van Wimbledon. Hier was Federer de sterkste.

Het laatste grandslamtoernooi ging ook weer naar de Zwitser. In de finale mocht hij het opnemen tegen Novak Djokovic. De finale ging in drie sets naar de Zwitser waardoor hij opnieuw drie grand slams wist te winnen in één jaar.

Nederlandse inbreng bij de mannen
De enige Nederlander die aardig op de internationale kalender actief was, was Robin Haase. Haase maakte tot nu toe nog elk jaar vorderingen maar echte grote sprongen wist hij nog niet te maken. In 2007 klom Haase van de 167e plaats naar de 114e stek op de wereldranglijst. Peter Wessels liet zien ook nog een aardige bal te kunnen slaan. De Elburger wist 250 plaatsen te stijgen na een sterk optreden tijdens de Ordina Open. Wessels wist daar als qualifier de finale te behalen. Jesse Huta Galung begon dit jaar op plaats 350 en eindigde net niet binnen de top 200, namelijk op plek 201. Ook Matwé Middelkoop verdient een vermelding in het jaaroverzicht. De Nederlander vloog aan het eind van het seizoen naar Afrika om daar enkele Future-toernooien af te werken. De Nederlander won ze allemaal en steeg naar zijn hoogste ranking ooit (238).

Schaatsjaaroverzicht 2007: Deel 1

2007 was onder meer het jaar van Sven Kramer. Hij reed verschillende werelrecords en werd bovendien zowel Europees als wereldkampioen. Hieronder vind je deel 1 van het schaatsjaar 2007, waarin natuurlijk nog meer gebeurde. Later vandaag volgt deel 2.

NK Sprint
2007 begint voor de schaatsers met het Nederlands Kampioenschap sprint in Groningen. Bij de vrouwen pakt Marianne Timmer haar negende titel terwijl bij de mannen Erben Wennemars het sterkst is. Na afloop van het NK maakt de Topsport Commissie Langebaan de selectie voor de wereldkampioenschappen sprint bekend. Bij de selectie zitten geen verrassingen. Bij de mannen krijgen Erben Wennemars, Jan Bos, Beorn Nijenhuis en Gerard van Velde een uitnodiging. De KNSB wijst Stefan Groothuis aan als reserve. Bij de vrouwen zijn, naast Marianne Timmer en Ireen Wüst die al eerder waren aangewezen, Annette Gerritsen en Margot Boer toegevoegd aan de selectie. Reserve is Laurine van Riessen.

EK Allround
Martina Sábliková is de nieuwe Europees kampioene allround bij de vrouwen, en de opvolgster van Claudia Pechstein. Na de slotafstand, de 5.000 meter, die ze wint, heeft ze driehondersten punt voorsprong op Ireen Wüst, die als tweede eindigt. Sven Kramer wordt voor het eerst in zijn loopbaan Europees Kampioen allround en daarmee de opvolger van de Italiaan Enrico Fabris. Op de 10.000 meter rijdt Kramer een nieuw wereldrecord op buitenijs en wint daarmee de afstand.

WK Sprint
Een week na het EK wordt het WK sprint verreden. De Zuid-Koreaan Lee wordt wereldkampioen bij de mannen, en daarmee de opvolger van de Amerikaan Joey Cheek. Zijn tweede plaats op de afsluitende 1.000 meter is genoeg voor de wereldtitel. Anni Friesinger is de nieuwe wereldkampioene sprint bij de vrouwen. Op de laatste afstand, de 1000 meter, eindigt de Duitse als eerste met een tijd van 1.15,13 net voor Ireen Wust, die ook in het algemeen klassement het zilver pakt.

WK Allround
Begin februari wordt het WK allround in Heerenveen verreden. Sven Kramer wordt de nieuwe wereldkampioen allround, en dus de opvolger van Shani Davis, bij de mannen. In het Thialf reed hij op de afsluitende 10.000 meter met een onwaarschijnlijke tijd van 12.49,88 een nieuw wereldrecord. Het wordt een dubbel Nederlands feestje want Verheijen pakt de derde plaats in het eindklassement. Grote verrassing is echter Erben Wennemars. De sprinter eindigde als vijfde in het eindklassement. Ook bij de vrouwen is er een Nederlandse wereldkampioen, Ireen Wüst. Dankzij haar derde plaats op de 5.000 meter in weet ze de wereldtitel veilig te stellen.


Wereldbeker
Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijden van het seizoen, in Calgary, worden er verschillende wereld- en Nederlandse records gereden. Ireen Wüst rijdt twee Nederlandse records: Ze wint de 1.000 meter en verpulvert in 1.13,86 het Nederlands record, dat met 1.14,45 op naam stond van Marianne Timmer. Ook de 1.500 meter wint ze in een tijd van 1.52,38, een nieuw Nederlands record, en een halve seconde boven het wereldrecord. Dankzij haar winst, en de afwezigheid van Anni Friesinger, wint Wüst ook de wereldbeker op de schaatsmijl. Op de 1.500 meter verbetert Shani Davis zijn eigen werelrecord naar een tijd van 1.42,32. Erben Wennemars eindigt als tweede in een nieuw Nederlands record en wint bovendien de wereldbeker. Eerder het weekend pakt Wennemars ook al de wereldbeker op de 1.000 meter. Sven Kramer rijdt een nieuw wereldrecord op de 5.000 meter. Met 6.07,48 is hij 1,30 sneller dan zijn oude toptijd. Bovendien pakt de Nederlander de wereldbeker op de gecombineerde 5/10 kilometer.

Bohemian Rhapsody ook in Vlaanderen op één

Icoon MuziekBij het Belgische Radio 2 is 'Bohemian Rhapsody' van Queen net als in 'onze' Radio 2 Top 2000, dé klassieker. Het nummer van Freddie Mercury en consorten haalde de eerste plek in eindejaarstop '1000 klassiekers' van de Vlaamse omroep. Het was de eerste editie van de top 1000. Vroeger hield de Vlaamse zender het bij een eindejaarstop met 200 liedjes.

Verder lijkt de top van de lijst van de Vlamingen vrijwel in niets op die van het Nederlandse Radio 2. Op plaats twee bij de Vlamingen staat de in Nederland nagenoeg onbekende in 1984 overleden kleinkunstzangeres Ann Christy met 'De Roos'. Ook vinden we in de top 10 Clouseau terug met 'Afscheid van een vriend'. Clouseau is ook de best vertegenwoordigde groep van Belgische bodem, met maar liefst 24 noteringen.

Boudewijn de Groot doet het ook goed bij onze zuiderburen. Vijftien nummers van hem staan er in de lijst. Abba is met 26 noteringen de best vertegenwoordigde groep.

De Franstalige Belg Adamo doet het in de top van de lijst het beste, met zeven noteringen bij de bovenste honderd. Clouseau staat ook hier op de tweede plaats, met vijf noteringen in de top 100. Will Tura en Elvis Presley delen de derde plaats met ieder drie songs.

De hoogst genoteerde Nederlandse artiest in de lijst is André Hazes met 'n Beetje verliefd (nummer 13).

TOP 20
1. Bohemian rhapsody - Queen
2. De roos - Ann Christy
3. You're the first, the last, my everything - Barry White
4. Afscheid van een vriend - Clouseau
5. Dancing queen - Abba
6. Summer of '69 - Bryan Adams
7. Inch Allah - Adamo
8. Con te partirò - Andrea Bocelli
9. Paradise by the dashboard light - Meat loaf
10. Dreadlock holiday - 10 CC
11. Child in time - Deep Purple
12. Dag vreemde man - Ann Christy
13. 'n Beetje verliefd - André Hazes
14. Fernando - Abba
15. Eenzaam zonder jou - Will Tura
16. Sans toi ma mie - Adamo
17. Spanish eyes - Al Martino
18. Eloise - Barry Ryan
19. Testament - Boudewijn de Groot
20. Stairway to heaven - Led Zeppelin

De hele lijst staat hier



Nummer 13

DVD: Outlaw

Iedereen heeft wel eens van die momenten dat je er eens flink op los zou willen slaan. Je doet het niet, want je bent immers beschaafd, maar je zou het wel graag willen. Zeker in een tijd waarin bejaarden worden verkracht, een enkeling door een groepje de vernieling in wordt getrapt of een huisdier zomaar wordt mishandeld. De daders verdienen een flinke aframmeling, maar meestal doet de politie niets of de daders krijgen een simpele taakstraf. In Outlaw neemt een groepje mannen het heft in eigen handen. De film was in Nederland niet in de bioscoop te zien, maar is nu alsnog beschikbaar op dvd.


CD: Amy MacDonald - This Is The Life

Janis Joplin had het, Patti Smith had en heeft het, Kate Nash heeft het en ook Amy MacDonald blijkt het te hebben. De eigenschap om een luisteraar meteen mee te nemen naar haar gecreëerde muziekwereld. In een vortex van noten, akkoorden en tempowisselingen draai je door de muzikale uitspattingen van deze Schotse heen. Haar debuutalbum This Is The Life ligt nu bij uw lokale platenboer in de bakken.

Van Middelkoop bij troepen Afghanistan

Icoon OorlogMinister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft tijdens de jaarwisseling een bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Afghanistan. Hij sprak de troepen toe op de internationale ISAF-basis in Kandahar en op de bases bij Tarin Kowt en bij Deh Rawod in de provincie Uruzgan.

Van Middelkoop stak hen een hart onder de riem en sprak zijn waardering uit voor hun werkzaamheden in moeilijke omstandigheden. Zondag arriveerde hij al op Kandahar waarna hij op oudejaarsdag doorvloog naar Uruzgan. Daar bracht hij de jaarwisseling door tussen de manschappen. Vandaag vliegt hij terug naar Nederland.

Het was het derde bezoek van de minister aan de troepen in Uruzgan. Zijn voorlaatste bezoek medio november strandde voortijdig in de Afghaanse hoofdstad Kabul, omdat de vlucht naar Uruzgan toen uitviel.

Kenneth Perez terug bij Ajax

PSV'er Kenneth Perez keert in januari terug naar Ajax. De Deense middenvelder heeft gisteren bij de Amsterdammers een contract getekend tot juli 2009. De Amsterdamse club heeft met PSV een mondelinge overeenkomst bereikt over de transfersom.

Al sinds het vertrek van Wesley Sneijder naar Real Madrid was Ajax op zoek naar een waardige vervanger. Lange tijd richtte Ajax zijn pijlen op PSV'er Aissati, maar die tekende onlangs bij tot 2011.

Perez vertrok afgelopen zomer uit Amsterdam omdat hij regelmatig botste met trainer Henk ten Cate, en Ronald Koeman wilde hem graag naar PSV halen. Nadat beide topclubs een trainerswissel hebben ondergaan, stegen Perez' kansen op een terugkeer op het veld van de ArenA.

Ajax wil Perez vrijdag al meenemen naar Dubai voor het trainingskamp.


Kenneth Perez in zijn Ajax-periode

Met dank aan J-DOGG voor de submit.
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.

2007 dodelijkste jaar voor VS in Irak

2007 Was het dodelijkste jaar voor de Amerikanen in Irak sinds de illegale invasie in 2003. Maar liefst 896 Amerikanen zijn afgelopen jaar gesneuveld in het Arabische land.

Dit blijkt uit een telling van het Franse persbureau AFP op basis van gegevens die zijn verstrekt door het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het eerdere recordjaar was 2004 toen 846 Amerikanen werden gedood in Irak.

Dodental Kenia opgelopen boven 250

Icoon BuitenlandsHet dodental als gevolg van de onlusten in Kenia is opgelopen tot zeker 251. De politie van het Afrikaanse land liet vanochtend weten dat er in een nieuwe gewelddadige nacht zeker 66 doden zijn gevallen.

In een sloppenwijk van de West-Keniaanse stad Kisumu liggen lijken die nog niet zijn meegeteld, aldus een bewoner. De politie zou het vuur op een menigte hebben geopend.

In het mortuarium van Kisumu werden vandaag na een nieuwe gewelddadige nacht 48 nieuwe lijken binnengebracht. Dit is van een medewerker van het lijkenhuis vernomen.

''Zij hebben 48 lijken binnengebracht, waarvan drie kinderen, 44 hadden verse schotwonden, vier waren doodgehakt met kapmessen'', aldus de medewerker.

Tot gisteravond waren al de lijken van honderd doodgeschoten mensen binnengebracht. Kisumu is een bolwerk van oppositieleider Raila Odinga die de presidentsverkiezingen van vorige week volgens de officiële uitslag heeft verloren.

Linkdumpblog...

Nieuwe jaar, nieuwe ronde en nieuwe kansen. Tijd om ook maar eens mijn bookmarks op te schonen. Want je verzameld toch al snel een hele collectie aan linkjes die misschien ooit met de juiste inspiratie blogwaardig zouden kunnen zijn. Alleen komt de inspiratie er bij veel linkjes nooit.

Dus daarom bij deze maar een grote-opschoon-linkdump-actie om het nieuwe jaar met een lege favorietenmapje te beginnen...

De kunst van het ouderwets het been in het gips zetten,  de pluizige site van Wolltraum.de, webcam met lieve hondjes, een grappige wasmiddelenreclame, lingerie 4 men, schitterende foto's, heb jij nog een geheimpje, mensen met een rare hobby, het briljante concept van shopdroppping, even heerlijk puberaal zijn, nog meer mooie foto's en tot slot nog een mooie verzameling...

Zo dat ruimt lekker op! 

De uitverkorene

Het leven van mijn soort is kort, maar geen van ons twijfelt aan het belang ervan. Wij zijn er om de Mens te dienen. Als we dat goed doen, zullen we een veilige plek krijgen in het hiernamaals van mijn soort. Wat is er mooier dan je levensbestemming vervuld te zien? Ik zou het niet weten. Niemand twijfelt ook aan die bestemming. Wij krijgen het vanaf ons allereerste ontstaan diep in ons mee. Noem het instinct. Niemand die ons hoeft te wijzen op die bestemming. Wij hebben geen boek nodig; wij wéten het gewoon. Wij zijn, dus wij dienen.

Stem: wie is de grootste held van 2007

Icoon Enqu괥FOK! wil van jou weten wie jij de grootste held van 2007 vindt waarvoor je kunt stemmen in onze poll. Zoals je gewend bent hebben wij een shortlist met 19 namen gemaakt van personen die veelvuldig in het nieuws waren. Uiteraard kun je ook je eigen held doorgeven.

Zoals je zult zien staan er ook namen in de shortlist die eerder in de poll voor 'grootste mongool' en 'grootste aandachtshoer' te vinden waren. Wij zijn benieuwd of er ook mensen zijn die bijvoorbeeld Geert Wilders, die volgens FOK!kers de grootste mongool is, een held vinden. En Kate en Gerry McCann, hoog op de lijst van aandachthoeren zijn in jouw ogen wellicht wel helden.

Verder kun je kiezen uit namen als Hans Teeuwen, voor zijn repliek aan het adres van de Halalzusjes, John de Mol, die toch een droom probeerde te verwezenlijken en Balkenende, die ondanks alles nog steeds onze premier is. Aarzel en niet en stem nu!

Hans Teeuwen bij de Meiden van Halal.

Renate Verbaan: FOK! is af en toe zo lullig

Renate Verbaan is niet altijd even blij met FOK! Dat zegt de presentatrice in het tweede deel van de FOK!tv Nieuwjaarspecial. ”Jullie zijn af en toe zo lullig”, aldus Verbaan. Ook BNN-collega Nicolette Kluijver heeft soms moeite met FOK! ”Ze schrijven soms zulke akelige dingen, eigenlijk moet je de forums ook niet lezen.”

De RTL4-presentatrice zit enorm veel op internet en bezoekt dus ook FOK! regelmatig. ”Het is jullie manier van communiceren, het is af en toe zo afzeikend. En dat vind ik soms wel fijn, maar niet als het over mezelf gaat. En het gaat me er niet om dat er nu iets liefs over mij wordt gezegd, want iedereen moet gewoon zijn eigen stijltje hanteren. En ik hoef ook niet altijd veren in mijn reet, maar we hebben ook best leuke dingen.

FOK!goeroe Danny heeft vanwege de klacht van Verbaan overigens de hand al in eigen boezem gestoken en de nieuwjaarscolumn aan haar opgedragen. Je kunt nu zelf lezen wat Danny heeft geschreven in Renate Verbaan; gelukkig nieuwjaar!. De FOK!tv aflevering met Nicolette Kluijver en Renate Verbaan die ons ‘ratten’ een gelukkig Nieuwjaar wenst kun je hieronder bekijken. Verder kun je zien welke BN’ers ons nog meer allemaal ‘gelukkig nieuwjaar’ wensen.



Natuurlijk kun je 'm ook als wmv downloaden (117Mb)

Weer veel journalisten gedood in 2007

Icoon AlgemeenIn 2007 zijn 171 journalisten om het leven gekomen tijdens de uitoefening van hun beroep. 134 Van hen werden vermoord of kwamen door ander geweld om het leven. 37 Journalisten verongelukten bij het werk. Dit heeft de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) gisteren laten weten. Het dodelijkste land voor journalisten was Irak, waar 65 journalisten werden gedood.

In 2006 waren 177 mediamedewerkers omgekomen bij de uitoefening van hun vak. De IFJ vertegenwoordigt meer dan 600.000 journalisten in 120 landen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is aangesloten bij de IFJ.

Foppe spraakmakendste Nederlander

Foppe de Haan is de spraakmakendste Nederlander van 2007. Daarmee heeft de voetbaltrainer de MSN.nl-Sp!ts Award gewonnen, zo werd maandag bekendgemaakt. Meer dan 150.000 Nederlanders stemden de afgelopen weken op hun favoriete personen en tv-programma's.

De Gouden Kooi is gekozen tot populairste reallife soap en zangeres Beyoncé is de favoriete buitenlandse beroemdheid. Lezers van Sp!ts en bezoekers van MSN.nl konden stemmen op ruim vijftig genomineerden in drie categorieën. Prinses Máxima en Willem Holleeder werden respectievelijk tweede en derde voor de prijs voor Meest Spraakmakende Nederlander.

Een FOK!king goed 2008!

2007 is voorbij, 2008 is zojuist begonnen en ook dit jaar staan er weer dik 250 enthousiaste vrijwilligers klaar om het de users zoveel mogelijk naar de zin te maken. Laten we daar eens bij stil staan. Ruim 250 mensen die dag in dag uit zonder enig persoonlijk belang hun vrije tijd opofferen voor de users die hen zo vaak virtueel naar het leven staan. De mensen die het nieuws posten en daar voornamelijk geklaag voor terugzien. De reviewers die in elke review uren, soms dagen, tijd en moeite steken. Columnisten die zich een slag in de rondte schrijven om de user even wat ontspanning te geven na het lezen van de ellende van alledag en daar slechts negatief commentaar op hoeven te verwachten. De moderators die hun best doen het voor iedereen leuk te houden in de reacties en iedereen zoveel mogelijk de ruimte wil geven zijn of haar mening te verkondigen zonder dat daarbij de sfeer te ernstig in het geding komt of men dingen gaat roepen die wettelijk verboden of maatschappelijk ongewenst zijn. De developers die in hun spaarzame vrije tijd proberen zo goed mogelijk werk af te leveren, maar slechts te horen krijgen dat het allemaal te lang duurt. De mensen van PR en IT-beheer die tientallen uren per week (en soms per dag) in hun vrije tijd bezig zijn hun taak zo goed mogelijk uit te voeren, maar slechts horen dat ze incompetent zijn. Meer dan 250 mensen die dagelijks stank voor dank krijgen en die zelden of nooit op een bedankje hoeven te rekenen. Ook niet van mij.

En dat laatste wil ik hier ter plekke rechtzetten. Ware het niet voor de huidige 250 vrijwilliger en de vele honderden die ze zijn voorgegaan, was FOK! allang ten onder gegaan. Bij deze wil ik dan ook vooral alle mensen die op wat voor manier dan ook positief bijdragen of ooit bijgedragen hebben aan FOK! een enorme veer in de reet steken, want ondanks de vele klachten zijn we er nog steeds, groeien we nog steeds en doen we dat al ruim acht jaar. Jullie roeleren!

Verder een dikke bedankt aan True. Zonder hun genereuze sponsoring van 19 inch racks, serverruimte en traffic hadden we het loodje allang gelegd. Verder wil ik iedereen bij Tweakers.net bedanken. We liggen soms een beetje met elkaar in de clinch, hebben compleet andere opvattingen over regels en beleid en onze users kunnen elkaars bloed vaak wel zuipen, maar zonder Tweakers was FOK! er niet geweest (en zonder FOK! had tweakers wellicht minder snel gegroeid, wie zal het zeggen?).

Ook een enorme dankjewel richting Webads, die nog steeds onze voornaamste bron van inkomsten vormt en dat, minus een korte onderbreking, al sinds 1999.
Verder een enorme dankjewel richting alle contacten die de reviews en prijsvragen mogelijk hebben gemaakt.

En om af te sluiten de grootste dankjewel voor jullie; de users. Het geklaag is dan niet altijd leuk om te horen; het geeft wel aan dat jullie meeleven met FOK! en je betrokken voelt bij FOK! en dat is het grootste compliment dat we ons eigenlijk kunnen wensen (hoewel het wel iets minder mag hoor, daar niet van )

FOK! wenst hoe dan ook iedereen een FOK!king goed 2008!

Renate Verbaan; gelukkig nieuwjaar!

Ik keek naar FOK!tv en zag hoe Renate Verbaan vond dat wij van FOK! soms afzeikerig kunnen zijn. Zoals altijd ben ik meer dan bereid direct de hand in eigen boezem te steken. Ik weet dat mijn columns doorgaans niet de vriendelijkste of meest positieve zijn, maar zo aan het begin van een nieuw jaar en zéker na de uitgesproken voorkeur van Renate Verbaan voor minder afzeikerigheid, vooral als zijzelf het onderwerp van gesprek is, besloot ik dat het goed zou zijn als ik voor één keer eens een positieve bijdrage zou leveren aan het columnhoekje. Dat allemaal vanwege niemand minder dan Renate Verbaan. Ik zou bijna zeggen 'onze Renaat'.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.