Column: Een weekendje oranje

Spyker zette in China de slechtste resultaten neer sinds hun intrede in de Formule 1. Ok, het was nog maar hun tweede race, maar de kans dat ze het de komende paar races nog slechter gaan doen is behoorlijk klein.

Desondanks was er ook goed nieuws voor Nederland uit Formule 1 land. Met Ferrari is Spyker er voor volgend jaar in ieder geval in geslaagd om een competitieve krachtbron te bemachtigen. Daarnaast werd met het officieel bekend maken dat Albers ook volgend jaar bij Spyker zal blijven rijden ook de Nederlandse bijdrage aan het rijdersveld veilig gesteld.

En ook Doornbos mocht zich weer eens in een race bewijzen. In de kwalificatie lukte dit goed door Coulthard af te troeven, in de race zat een aanvaring met Kubica in de weg van een goede klassering. Hoewel het zo goed als zeker is dat Doornbos volgend jaar niet in de Formule 1 te vinden zal zijn, werd wel bekend dat er een plek voor hem is in de Champ Cars, als hij dat wil.

Over Champ Cars gesproken, afgelopen race zette Charles Zwolsman daar zijn beste prestatie tot nu toe neer. Hij kwalificeerde zich op het legendarische circuit van Road America als derde, en finishte als zevende. In het kampioenschap staat hij nu dertiende van de zeventien deelnemers, wat niet erg indrukwekkend is, maar nog altijd beter dan Nicky Pastorelli, die het aantal Nederlandse deelnemers in de “reserve” Formule 1 op twee brengt.

In de A1GP pakte de gok van team Nederland op een afgeladen circuitpark Zandvoort verkeerd uit, waardoor een mogelijke overwinning verloren ging. Hoewel ik zelf in zo’n positie altijd defensief zou rijden (dus je tegenstanders kopiëren, zodat zij geen tactisch voordeel kunnen pakken), is een vierde plaats in je tumultueuze debuutrace voor het thuisfront zeker respectabel.

Maar buiten de spotlights was er nog meer te vieren. In het Duitse Formule 3 kampioenschap pakte Ho-Pin Tung een dubbele Grand Slam met zowel op zaterdag als op zondag een pole, overwinning en snelste ronde. Het kampioenschap is geëindigd met Ho-Pin Tung als kampioen en Nederlanders op de tweede, vierde en zevende plaats.

In het Britse Formule 3 kampioenschap pakte Yelmer Buurman in de laatste race op het natte circuit van Thruxton een fantastische overwinning. Met een inhaalactie in de laatste bocht van de laatste ronde pakte hij de overwinning en steeg daardoor van een vijfde naar een vierde plaats in het kampioenschap.

Echt nationalistisch wil ik mezelf niet noemen, maar als ik zo eens de bovenste regionen van de internationale racerij kijk en daar een flink aantal meer of minder succesvolle Nederlanders zie, of dat ING sponsor van Renault gaat worden, is dat toch wel leuk. Het toont maar weer eens dat de interesse voor de racerij die Verstappen en Olav Mol vrijwel eigenhandig hebben opgewekt in Nederland nog steeds vruchten afwerpt. Kunnen we ze toch nog ergens dankbaar voor zijn.