Basso haalt nog één keer verschrikkelijk uit

De voorlaatste etappe is een prooi geworden voor roze trui-drager Ivan Basso. Als trotse vader kwam hij met een foto van zijn pasgeboren zoon over de finishstreep en toonde hiermee nog één maal zijn suprematie.

De twintigste etappe in de Dolomieten kreeg net als de rit van gisteren het predikaat koninginnerit opgestempeld. Met een afstand van 210 kilometer moesten drie cols en nog een aankomst bergop naar Aprica overwonnen worden. Na vier uur koers was de gemiddelde snelheid precies 27 kilometer per uur en werd begonnen met de beklimming van de Gavia, het dak van deze Giro.

De Cima Coppi-prijs (een aparte trofee) werd gewonnen door Garate, die als eerste op de 2618 meter hoge col aankwam. Hiermee legde de etappewinnaar van gisteren ook meteen beslag op de groene bergtrui. Niet veel later werd hij gevolgd door de groep roze trui. In de afdaling van de Gavia probeerde onder andere Vila weg te raken, maar het mocht weinig baten. Na 154 kilometer koers was het pak compleet en mocht men zich opmaken voor de martelgang van de Mortirolo, die lange stukken kent van een stijgingspercentage rond de 12 procent.

Op deze col dicteerde al vrij snel Ivan Basso het tempo. Hij spleet de groep uit elkaar en alleen Gilberto Simoni wist in zijn wiel te blijven. Daarachter vochten Piepoli, Gutierrez en Cunego voor hun klassementsposities. Met een voorsprong van 1 minuut 12 kwam het duo Basso-Simoni boven op de Mortirolo. Savoldelli was het grootste slachtoffer op deze col. Hij verloor veel tijd op Cunego. Ondanks een puike afdaling zou Il Falco uiteindelijk zijn vierde plaats in het klassement af moeten staan aan Cunego.

In de laatste bergopgaande kilometers naar Aprica bleven Simoni en Basso nog vrij lang samen, maar op zo'n 3,5 kilometer voor de streep vond Basso het welletjes. Hij snelde weg uit het wiel van Simoni en sloot deze rit winnend af met deze solo. Bij het aankomen op de finishstreep haalde de kersverse vader een foto van zijn zoontje tevoorschijn en trots tonend kwam hij hiermee over de streep.

Het klassement staat nu definitief vast. Ivan de Verschrikkelijke is de winnaar van de Giro d'Italia. Zijn voorsprong op de nummer twee José Enrique Gutierrez is imposant: 9 minuut 18. Op meer dan tien minuten completeren Simoni, Cunego en Savoldelli de verdere top vijf. Morgen zal nog een korte rit naar Milaan verreden worden ter afsluiting van de Giro d'Italia.

Uitslag 20e etappe Trento - Aprica (210 km):

#CoureurPloegTijd
1.Ivan Basso (Ita)CSC6:51.15
2.Gilberto Simoni (Ita)SDV1.17
3.Damiano Cunego (Ita)LAM2.51
4.José Enrique Gutierrez (Spa)PHOz.t.
5.Paolo Savoldelli (Ita)DSC6.03
6.Leonardo Piepoli (Ita)LIQz.t.
7.Sandy Casar (Fra)FDJ7.26
8.Juan Manuel Garate (Spa)QSIz.t.
9.Victor Hugo Peña (Col)PHOz.t.
10.Giampalo CarusoLSWz.t.

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Ivan Basso (Ita)CSC87:37.33
2.José Enrique Gutierrez (Spa)PHO9.18
3.Gilberto Simoni (Ita)SDV11.59
4.Damiano Cunego (Ita)LAM18.16
5.Paolo Savoldelli (Ita)DSC19.22
6.Sandy Casar (Fra)FDJ23.53
7.Juan Manuel Garate (Spa)QSI24.26
8.Franco Pellizotti (Ita)LIQ25.57
9.Victor Hugo Peña (Col)PHO26.27
10.Francisco Vila (Spa)LAM27.34

Submitter:  Bron: FOK!