La Primavera prooi voor 'Pippo'

De Italiaan Filippo Pozzato heeft verrassend de 97e editie van Milaan-San Remo gewonnen. 'Pippo' wist het sprintersgilde met een ultieme jump nipt voor te blijven.

Omstreeks half tien begon het wielergilde aan de eerste wielerklassieker van 2006: Milaan-San Remo. Ook wel 'La Primavera' genoemd. Een koers van maarliefst 294 kilometer, met een lastige finale en de traditionele aankomst op de Via Roma. Waar het normaliter de sprinters zijn die de lakens uitdelen. De vraag was dan ook of de aanvallers zich konden verenigen.

Dat gebeurt al vroeg in de wedstrijd. Na dertig kilometer komt namelijk de eerste ontsnapping van de dag tot stand. Acht renners lieten de meute achter zich: Staf Scheirlinckx, Ludovic Augé, Kjell Callstrom, Mirko Allegrini, Unai Etxebarria, Sergiy Matveyev, Giampaolo Cheula en Daniele Contrini. Zij kregen een maximale marge van 11.30.

Deze voorsprong verdween echter gestaag toen de sprintersploegen zich op kop van het peloton nestelden. Na 250 kilometer werden de vroege vluchters op de Capo Berta dan ook één voor één ingerekend. Net voor de renners aan de finale begonnen, en de scherprechters zich aankondigden: de Cipressa en de legendarische Poggio di San Remo.

Op de Cipressa bleven enkele speldenprikjes, van onder meer Stefano Garzelli, vruchteloos. Na de voorbode van de Poggio wisten Koos Moerenhout, Frank Schleck, Vicente Reynes en Guido Trentin wel met succes weg te springen. Hun voorsprong bedroeg aan de voet van de Poggio twintig seconden.

Deze marge verdween echter toen de mannen van Rabobank het tempo in het peloton de hoogte injoegen. Dat deed de Luxemburgse kampioen ertoe besluiten om er alleen vandoor te gaan. Zijn vluchtmakkers konden niet volgen. Vanuit het peloton kwam er wel een reactie. Alessandro Ballan sprong weg, en kreeg Filippo Pozzato, Igor Astarloa, Samuel Sanchez en Noncentini met zich mee. Dat leidde in de afzink van de Poggio tot een kopgroep van zes.

Met een voorsprong van tien seconden en nog twee kilometer voor de boeg leek het sextet in staat om de spurtbommen de loef af te steken. Door een gebrekkig samenwerking, mede doordat Pozzato geen kopwerk deed, slaagden de sprintersploegen er echter in om het zestal alsnog te achterhalen.

Een koningsspurt tussen de wereldkampioen, Tom Boonen, en de winnaar van vorig jaar, Alessandro Petacchi, op de Via Roma leek het logische vervolg, maar dat was zonder Pozzato gerekend. Op 300 meter van de streep plaatste de Italiaan een ultieme jump, waarmee hij nipt uit de greep van het jagende peloton bleef. Zijn landgenoten Petacchi en Luca Paolini completeerde het podium. Boonen werd pas vierde, maar kwam wél juichend over de meet.

Uitslag Milaan-San Remo

Positie:Naam:Land:Team:Tijd:
1F. PozzatoITAQST6.30.42
2A. PetacchiITAMLRz.t.
3L. PaoliniITALIQz.t.
4T. BoonenBELQSTz.t.
5D. NapolitanoITALAMz.t.
6O. FreireSPARABz.t.
7S. GarzelliITALIQz.t.
8A. BallanITALAMz.t.
9M. ElmigerZWIPHOz.t.
10M. CarraraITALAMz.t.