De la Rosa ergert zich aan teamorders Renault

Pedro de la Rosa uit scherpe kritiek op het team van Renault. De Spanjaard beschuldigt Renault van het geven van een teamorder tijdens de Grand Prix van Turkije.

Aan het begin van de Grand Prix van Turkije zat Giancarlo Fisichella achter Kimi Räikkönen, maar vóór Fernando Alonso. Een ongunstige situatie voor het team van Renault: Alonso heeft immers de leiding in het kampioenschap. Over de boordradio werd Alonso te verstaan gegeven dat hij sneller was en Fisichella voorbij moest gaan. Test-coureur Pedro de la Rosa van McLaren noemt dit een illegale actie van Renault.

Op de televisie was de opmerking dat Alonso aan Fisichella moest passeren live te horen. Na de Grand Prix van Istanbul werd over dit voorval echter nauwelijks gesproken. De la Rosa is hier erg verbaasd over. ”Wat zij tegen Alonso over de radio hebben gezegd is duidelijk een voorbeeld van een teamorder, wat echter 100 procent illegaal en verboden is.” De Spanjaard vindt dat de FIA Renault een straf moet opleggen naar aanleiding van deze actie.

Het reglement van de FIA zegt het volgende over teamorders: “Teamorders, die de uitslag van een race beïnvloeden, zijn verboden.” Deze regel voerde men in na de Grand Prix van 2002, toen Rubens Barrichello WK-favoriet Michael Schumacher moest laten winnen. De FIA kan Renault hoogstwaarschijnlijk niet aanspreken op het artikel. De mededeling aan Fernando Alonso kan namelijk niet volledig worden gedefinieerd als een order. De FIA had sterker gestaan als Renault Fisichella had gemeld opzij te gaan voor zijn teamgenoot.