Ballan wint etappe na soap

Alessandro Ballan heeft de vierde etappe van de Eneco Tour gewonnen. Hij deed dit na een bizar verlopen etappe waarbij het peloton verkeerd reed, waarop de koplopers gesommeerd werd om te stoppen.

Bij de eerste tussensprint is het Erik Dekker die drie en Allan Davis twee seconden terugpakken op leider Verbrugghe. Davis komt hierdoor op gelijke hoogte met de Belg. Er gaan vier man proberen om een succesvolle vlucht op te zetten: Bart Dockx, Christian Vandevelde, Jason McCartney en Jussi Veikkanen. Terwijl is het Kim Kirchen die opgeeft. De voorsprong van het kwartet groeit snel en loopt op tot maximaal tien minuten.

Op ruim zestig kilometer van de streep staat er op een splitsing geen commissaris, waardoor het peloton in een afdaling rechtdoor rijdt, terwijl er links gegaan had moeten worden. De voorsprong van de vier bedraagt op dat moment ongeveer zes minuten. Die koplopers, en Bruseghin, die in de achtervolging is gegaan, volgen wel gewoon het parcours. Voor het peloton en de karavaan auto's is het onmogelijk om te keren op de smalle weg, daarom wordt besloten om door te rijden. Dit betekent dat er een aantal kilometer omgereden moet worden en een extra helling moet worden beklommen.

Door het omrijden van het peloton is de voorsprong van de leiders opgelopen tot bijna een kwartier, Bruseghin heeft tien minuten op het peloton en is virtueel leider. De jury besluit vervolgens om de verschillen zoals deze voor het fout rijden van het peloton te herstellen en wil de koplopers tot stoppen manen. De koplopers zijn zich van geen kwaad bewust, omdat zij gewoon het parcours hebben gevolgd en ontwijken het jurylid en rijden gewoon verder, de afdaling in. Daarin is het te gevaarlijk om de renners te stoppen, maar eenmaal beneden komen er een aantal motoragenten die de renners fysiek tegenhouden door ze vast te pakken. De kopgroep staat stil op ongeveer veertig kilometer van de streep in Verviers. Er zijn een hoop protesten, onder andere van CSC-ploegleider Tristan Hoffman, "het peloton rijdt toch verkeerd?". Ook de Belg uit de kopgroep, Dockx uitte zijn ongenoegen aan de verslaggevers: "Eerst heb je in Nederland al die vluchtheuvels en rotondes en dan dit. We kunnen beter een Leffe gaan drinken in het café."

Het peloton komt minuten later op dezelfde plaats aan en moet ook stoppen. Vervolgens mogen de drie overgebleven koplopers vertrekken, Bruseghin vertrekt drie minuten later. Het peloton krijgt twee minuten cadeau, omdat ze een extra helling hebben genomen en mag vier minuten na de koplopers weer op de fiets klimmen. Onder aanvoering van de ploeg van Davis, Liberty Seguros, wordt de achtervolging ingezet. Brusegin wordt op 25 kilometer van de streep ingerekend. In het peloton zijn het Ivanov en Erik Dekker die proberen weg te komen bij de andere favorieten, zonder resultaat. Net voor de koplopers worden bijgehaald, op twintig kilometer van de finish gaat José Ivan Gutierrez op avontuur. Hij rijdt alleen naar de koplopers toe en gaat alleen door. Vanuit het peloton komt er reactie van de favorieten voor de eindzege, drie man kunnen bij de Spaanse tijdrijder in het wiel komen: Bobby Julich, Davide Rebellin en Sergei Ivanov. De rest moet passen, waardoor ploeggenoten van de kopmannen moeten werken om alles weer bijeen te brengen. Het gat blijft over een afstand van bijna tien kilometer steeds tussen de tien en twintig seconden. Onder aanvoering van vooral Thomas Dekker komt de groep weer terug en is het peloton weer compleet.

In de straten van Verviers moet er gesprint worden door een groepje van ongeveer dertig renners om de zege in deze gedenkwaardige etappe. Het is weer Ivanov die als eerste aangaat, alleen Lampre-renner Ballan kan met hem mee. De Italiaan kan doorgaan, Ivanov valt stil. Daarachter komt de klassementsleider, Rik Verbrugghe sterk opzetten, maar hij komt niet meer over Ballan die de vierde etappe in de Eneco Tour op zijn naam schrijft. Verbrugghe wordt wel tweede en pakt daardoor nog zes bonificatieseconden.

Uitslag vierde etappe Landgraaf - Verviers (232 km):

Pos.Nr.NaamTeamLandTijd
1 122A. BallanLampreITA6.06.05
2 028R. VerbruggheQuick StepBELz.t.
3 034L. HosteDiscovery ChannelBELz.t.
4 163A. DavisLiberty SegurosSPAz.t.
5 036J. van den BroeckDiscovery ChannelBELz.t.

Klassement na vierde etappe:

Pos.Nr.NaamTeamLandTijd
1 028R. VerbruggheQUIBEL
2 163A. DavisLIBAUS0'06"
3 068M. BlaudzunCSCDEN0'14"