Di Luca wint nu ook etappe in Giro

Danilo di Luca heeft zijn succesvolle voorjaar een vervolg weten te geven. Hij wist de derde etappe van de Giro d'Italia te winnen.

De ontsnapping van de dag kwam in de derde etappe op naam van een eenling. De Zuid-Afrikaanse Australiër Russel Van Hout fietste een groot deel van de etappe alleen vooruit. Hij kreeg meer dan tien minuten voorsprong, die hij tegen het einde van de etappe weer geheel moest inleveren.

De meest opmerkelijke gebeurtenissen kwamen echter niet op naam van de renners. Eerst zorgden enkele 'wielerhooligans' voor opschudding. De toeschouwers liepen dwars door het peloton heen en schopten richting de fiets van Bettini. Op de laatste klim mengde de cameramotor zich ongelukkig in de wedstrijd. De motor reed op het achterwiel van koploper Koldo Gil Perez, die vervolgens langs de kant moest gaan wachten op een nieuw achterwiel.

De wedstrijd werd beslist op de klim van tweede categorie op tien kilometer van de streep. Met name Phonak en Liquigas gooiden het tempo omhoog en de sprinters moesten achterin lossen en kwamen pas op een minuut achterstand over de top. Vooraan vormde Liquigas een treintje dat Di Luca en Garzelli de laatste kilometer in stelling bracht. In de bochtige laatste kilometer wist Di Luca zich op kop te houden en hield in de laatste meters Damiano Cunego van zich af. Door de achterstand van McEwen pakte Paolo Bettini de roze trui terug.

Uitslag derde etappe:
1 Danilo Di Luca (Ita) 5:24.17
2 Damiano Cunego (Ita) z.t.
3 Stefano Garzelli (Ita) z.t.
4 Mirko Celestino (Ita) z.t.
5 Francisco J. Ventoso Alberdi (Spa) z.t.
6 Paolo Bettini (Ita) z.t.
7 Luca Mazzanti (Ita) z.t.
8 Cristian Moreni (Ita) z.t.

Algemeen klassement:
1 Paolo Bettini (Ita) 15:09.35
2 Danilo Di Luca (Ita) +0.09
3 Damiano Cunego (Ita) +0.17
4 Stefano Garzelli (Ita) +0.23
5 Paolo Savoldelli (Ita) +0.26

Submitter:  Bron: FOK!