Voigt wint proloog Parijs-Nice

Jens Voigt (CSC) heeft in Issy-les-Moulineaux de proloog van de Franse rittenkoers Parijs-Nice gewonnen. De Duitser was op een licht geaccidenteerd parkoers twee seconde sneller dan de Zwitser Fabian Cancellara (Fassa Bortolo). Beste Nederlander was Erik Dekker (Rabobank) met een derde plaats.

Lange tijd leek de dagzege van de eerste rit uit de Pro Tour naar Vladimir Gusev (CSC) te gaan. De ploegmaat van Voigt had met 5.18 een zeer scherpe tijd neergezet. Toch kon Jens Voigt er maarliefst drie seconden onder duiken en zo de suprematie van de CSC-ploeg onderstrepen. David Zabriskie (8e), Kurt-Asle Arvesen (12e) en Nicki Sorensen (15e) eindigden namelijk eveneens in de top vijftien.

Maar ook de Nederlandse wielrenners kwamen vandaag sterk voor de dag. Naast Erik Dekker reden de 'jonkies' Thomas Dekker (Rabobank) en Koen de Kort (Liberty Seguros) een zeer verdienstelijke tijd. Na vier kilometer noteerden zij respectievelijk 5.21 en 5.23. Dit bleek uiteindelijk genoeg voor een 11e en 25e plaats in de uitslag.

Lance Armstrong stelde daarentegen nogal teleur. De zesvoudig Tourwinnaar, die duidelijk nog vorm mist, eindigde op een 148e plaats. Desondanks hoeven de Armstrong-fans zich geen zorgen te maken. De Texaan heeft al aangegeven Parijs-Nice meer te zien als voorbereiding op het 'echte werk'.

De leiding in het algemeen klassement is na vandaag logischerwijs in handen van Jens Voigt. Hij zal morgen in de rit van Etampes naar Chabris (186,5 kilometer) mogen starten in de leiderstrui.

Uitslag proloog:
1.) J.Voigt (Dui/CSC) 5.15
2.) F.Cancellara (Zwi/Fassa Bortolo) + 0.02
3.) E.Dekker + 0.03
4.) V.Gusev (Rus/CSC) + 0.03
5.) S.Chavanel (Fra/Cofidis) + 0.05

Algemeen klassement na de proloog:
1.) J.Voigt (Dui/CSC)
2.) F.Cancellara (Zwi/Fassa Bortolo) + 0.02
3.) E.Dekker + 0.03
4.) V.Gusev (Rus/CSC) + 0.03
5.) S.Chavanel (Fra/Cofidis) + 0.05