Leinders kritisch over ex-teamgenoten

Nu Bas Leinders nog weinig kans lijkt te maken in de Formule 1 komt de kritiek van de Belg. Hij meent een stuk sneller te zijn dan Gianmaria Bruni en Zsolt Baumgartner .

Leinders reed het hele afgelopen seizoen als derde rijder de vrijdagtrainingen bij Minardi. Waar hij hoopte een opstap te hebben naar een vaste plaats in de Formule 1, blijft hij nu teleurgesteld achter. Gedesillusioneerd moet Leinders nu constateren dat er zonder geld geen zitje voor hem over is komend seizoen en het geld is bij de Belg juist op.

Toch is hij niet ontevreden over vorig seizoen: "Niemand geloofde ons toen we het contract met Minardi bekendmaakten. We hadden er dan ook in alle stilte aan gewerkt. En ik mag tevreden zijn. Sinds Canada ging het altijd in stijgende lijn. Ik kan ook heel goed de limiet inschatten van de auto en kan snel gaan zonder de ogen te moeten sluiten. Dat heb ik dit jaar bewezen: ik heb met de Minardi geen wiel naast de baan gezet."

Over zijn teamgenoten bij Minardi is hij niet erg positief: "In Monza was ik 2 tot 2,5 seconden sneller dan hen. Bovendien reed ik die dag de tweede snelste topsnelheid, tussen Schumacher en Barrichello in. Ik had de slechtste auto in het slechtste team, maar was wel snel. Bruni en Baumgartner hadden bovendien drie technici, ik eentje. Maar ja, die technische snufjes maken het makkelijker voor middelmatige rijders. In de Formule 3000 was het verschil tussen mij en Baumgartner nog veel groter."

Nu moet Leinders opnieuw op zoek naar geld voor een zitje: "Vorig jaar hebben mijn sponsors een miljoen euro betaald aan Minardi. Maar ze vonden het toch de moeite waard. Nu zoek ik een sponsor uit België. Maar naambekendheid krijgen is moeilijk. Ik steek er bijna meer tijd in dan in mijn sport."

Als hij niet in de Formule 1 terecht kan komend jaar, dan weet hij het wel: "Dan is de kans klein dat ik ooit nog in de Formule 1 rijd. In de Verenigde Staten kan iemand met mijn palmares dan wel aan de slag."