De Muur hersteld

Op 27 maart zal de Muur van Geraardsbergen weer geopend worden. De Muur was afgesloten wegens werkzaamheden aan het talud.

Volgende week zaterdag zullen prominenten uit de politiek en wielerwereld de officiële opening verrichten, onder andere wielerlegende Eddy Merckx zal aanwezig zijn. Een week later is de Muur weer toegankelijk voor het publiek.

De Muur, een legendarische beklimming naar de kapelmuur is tijdens de renovatie van herlegde kasseien voorzien. Het talud van het wegdek was de laatste jaren zodanig aan het verzakken, dat renovatie van het beschermde monument noodzakelijk werd. Verder is er een palenwand aangebracht om verzakking in de toekomst tegen te gaan. Totale kosten: zo'n 877.000 euro.

De Muur is al sinds 1950 een beklimming die in de Ronde van Vlaanderen de kampioenen van de subtopper scheidt. Het parcours werd in de jaren zeventig weer opgenomen in de ronde, nadat hij was afgeschaft wegens de chaos bij de volgwagens die ook over de smalle en steile wegen moesten. De Muur is een klim van 91m hoogte over iets meer dan een kilometer weg. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt 9,4% met een maximum van 19,8%.

Op 4 april aanstaan zal de Ronde van Vlaanderen de eerste wielerwedstrijd zijn die over de vernieuwde Muur zal rijden.