FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 maart 2004

Leeftijdadvies GTST verhoogd naar 12 jaar

static had ons via de nieuws-submit te melden:

De adviesleeftijd voor alle afleveringen van 'Goede Tijden Slechte Tijden' is door RTL4 van zes naar twaalf jaar verhoogd. De indirecte aanleiding hiervoor was dat het beeld van zelfmoordenares Sophia, met bebloede polsen, te heftig werd bevonden voor basisscholieren.

De betreffende uitzending van november 2003 had van de zender weliswaar de indicatie 'vanaf twaalf jaar' meegekregen, maar volgens de richtlijnen van de Nicam, de organisatie die Kijkwijzer-adviezen doorgeeft, moet de adviesleeftijd voor een heel seizoen worden afgesteld op het heftigste fragment van een serie.

RTL4 zal na de zomer opnieuw bekijken wat de adviesleeftijd voor het volgende seizoen wordt.

Arts geslagen na het geven van een hand

Diverse FOK!kers had ons via de nieuws-submit te melden:

Een huisarts in Breda is donderdagavond door een 28-jarige Marokkaan geslagen omdat hij diens vrouw een hand wilde geven. De reden voor de slag was dat de dader vond dat het binnen zijn geloof niet gepast is om als man een vreemde vrouw een hand te geven.

De dader kwam met zijn vrouw en een ziek kind bij de huisartsenpost, toen de arts zich bij binnenkomst wilde voorstellen en een hand gaf. In plaats van een beleefde hand terug, kreeg de dokter een slag in zijn gezicht waardoor hij een gezwollen en bloedende lip opliep.

Ook tijdens zijn verhoor hield de dader vol dat hij een goede reden had om de arts te slaan. De politie heeft tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Zabel geeft Vinokourov de ruimte

Na de drie ritoverwinningen van Alexandre Vinokourov zal Erik Zabel hem niet tegenhouden als hij voor zijn eigen kansen gaat.

Milaan - San Remo is de afgelopen jaren vaak geëindigd in een spint en ook dit jaar wordt verwacht dat veel ploegen zullen rijden voor hun sprinters. Vele wielerfans vreesden dat Vinokourov ook alleen in dienst van Zabel zou mogen rijden. Zabel ontkracht dit en geeft aan dat Vinkourov best voor eigen kansen mag gaan.

Als de timing goed is, vindt Zabel dat Vinokourov best de sprong kan wagen. Hij zei: "Als er een situatie ontstaat en hij is succesvol, dan zal ik hem dat zeker niet kwalijk nemen." Vinokourov denkt daar zelf ook zo over: "Als er een sprint is, zal ik Erik bijstaan, maar misschien heb ik een kans om daarvoor nog aan te vallen."

Coulthard wacht op Ralf

David Coulthard hoopt dat Ralf Schumacher snel een keuze maakt. Hij verwacht dat nadat Ralf een keuze heeft gemaakt de markt voor hem meer open ligt.

De geruchten over Ralf Schumacher overheersen momenteel de rijdersmarkt. David Coulthard moet voor volgend seizoen op zoek naar een stoeltje in de Formule 1. Zijn contract bij McLaren wordt niet meer verlengd. Grappend zei hij in Maleisië: "In naam van god, Ralf, schiet op en beslis." Hoe grappig Coulthard het ook vertelde, het blijft voor hem de waarheid.

Ralf Schumacher lijkt een keuze te moeten maken tussen Williams en Toyota. Hij wil na de Grand Prix van Bahrein de knoop doorhakken.

Relatief veel A'damse jeugd in het gevang

Jeugd uit Amsterdam is sterk overtegenwoordigd in de justitiële jeugdinrichtingen in Nederland. Dat blijkt uit het rapport 'Slechter af in de stad' van het onderzoeksinstituut PI Research, dat in opdracht van de commissie jeugdzorgverlening van het Regionaal Orgaan Amsterdam plaatsvond.

Uit cijfers blijkt dat 12,5% van de jongeren in jeugdinrichtingen uit Amsterdam komt, terwijl maar 3,9% van de totale jeugd in Nederland Amsterdammer is. Van de jongeren die in Amsterdam zelf met Bureau Jeugdzorg in aanraking komen is meer dan 50% allochtoon, terwijl van alle jongeren 38% van allochtone komaf is.

Jongeren in de hoofdstad hebben een grotere kans dan gemiddeld om problemen te ontwikkelen. In Amsterdam heeft meer dan 10% van de jeugd problemen. Dit ligt hoger dan het landelijk gemiddelde, maar precieze cijfers hierover zijn niet bekend. Daarnaast zijn de problemen van de minderjarigen ernstiger dan elders.

Het aantal jongeren dat in Amsterdam onder toezicht wordt gesteld, ligt zeven tot acht keer hoger dan in andere delen van het land. Als er alleen naar de stad wordt gekeken, vallen de verschillen met Rotterdam overigens mee.

Transplantatie 8 organen baby succesvol

ook_gek had ons via de nieuws-submit te melden:

In het Amerikaanse Miami zijn bij een half jaar oud Italiaans meisje acht organen getransplanteerd. Tijdens een twaalf uur durende marathonoperatie werd ze van een donormaag, lever, dunne darm, dikke darm, milt, alvleesklier en twee nieren voorzien.

De Italiaanse Alessia werd geboren met een aangeboren afwijking aan haar ingewanden. Ze zou zonder de transplantatie weinig kans tot overleven gehad hebben.

Een chirurg vertelde dat het ziekenhuis reeds in 1997 bij een andere Italiaanse baby zeven organen transplanteerde. Met acht organen meent men nu een nieuw wereldrecord te hebben gevestigd.

Game: Davilex 112 Reddingshelikopter

112 reddingshelikopter is een spel dat veel mensen bekend voor zal komen. Niet alleen ligt het spel in de lijn van eerdere spellen van Davilex (zoals A2 racer), maar het lijkt qua opzet verdacht veel op het spel Simcopter van EA Sports. In beide gevallen draait het namelijk om het uitvoeren van reddingsoperaties en blusactiviteiten. Gaat het bij Simcopter nog voornamelijk om het spel, de verpakking van 112 Reddingshelikopter profileert zich vooral als simulatie.

Marokkaans 'boegbeeld' uit A'dam in de cel

De 24-jarige Marokkaan Mohammed F., die zeven jaar geleden het landelijk nieuws haalde als onderwerp van de rellen tussen Marokkaanse jongeren en de politie op het Amsterdamse August Allebéplein, zit in de cel. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en zit sinds vorige week weer vast. In verband met een serie inbraken in West hield de politie vorige week een groep van ongeveer tien jongemannen aan, waaronder Mohammed F. Zij worden onder meer verdacht van heling en lidmaatschap van een criminele organisatie. Een en ander bleek toen hij vanochtend voor de rechtbank moest verschijnen in verband met een steekpartij uit 2002 en het vernielen van de deur van een politiecel.

De in 1998 18-jarige F. kreeg landelijke bekendheid toen hij zich op 23 april van dat jaar hevig verzette tegen zijn arrestatie en een agent in zijn arm beet. Het gevolg was dat er binnen een half uur grote rellen uitbraken. Buurtbewoners gingen na zijn arrestatie de straat op om te protesteren tegen de politie die te hardhandig zou hebben opgetreden. In de buurt werd F. gebombardeerd tot boegbeeld van de Marokkaanse jongeren in West.

Voor zijn aandeel in de rellen van 1998 werd hij in 2000 tot een voorwaardelijke straf veroordeeld. Hij was op tv te zien in het VPRO-programma Waskracht, dat hem met een cameraploeg enkele weken na het gebeuren volgde.

22 moskeeën preken tegen eerwraak

In alle 22 moskeeën van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Görüs in midden- en Noord-Nederland is vandaag een preek tegen eerwraak afgestoken. Daarin wordt de moord op een Turkse vrouw door haar ex-man voor de deur van een blijf-van-mijn-lijfhuis in Koog aan de Zaan scherp veroordeeld.

De preek is geschreven door de Amsterdamse moefti (hoofdimam) Mehmet Hulusi Ünye. Daarin neemt hij voor het eerst in het openbaar stelling tegen eerwraak en het daaruit volgend geweld. ''Eerwraak is op religieuze gronden niet te verdedigen. De islam verbiedt eerwraak, moord en bedreiging. Ook gescheiden vrouwen mogen niet worden bedreigd. Eerwraak is iets van heel vroeger, uit de oude Turkse cultuur, en is op geen enkele manier goed te praten. Wij kunnen dit niet accepeteren. Wij leven in een moderne tijd, in een westers land'', aldus de moefti.

Mehmet Hulusi zegt dat nog veel mensen eerwraak goedkeuren, maar: ''Ze moeten allemaal veranderen.'' Ook is hij van mening dat familieleden die op de hoogte zijn van een voorgenomen eerwraak, naar de politie moeten stappen. ''Anders moeten ook zij worden gestraft'', zegt hij.

De complete preek staat on-line in Het Parool.

Man uit India trouwt met grootmoeder

Een 25-jarige man uit India, Narayan Biswas, is getrouwd met zijn 80-jarige grootmoeder. "Ik voelde dat ze extra zorg nodig heeft omdat ze oud is", aldus de man. "Ik kan haar beter in de gaten houden als man dan als kleinzoon. Als man ben ik altijd bij haar om voor haar te zorgen."

De 80-jarige vrouw zegt "blij" te zijn met haar jonge man, een bebouwer van rijstvelden en onderwijzer. "Ik heb geholpen bij het grootbrengen van hem en nu houdt hij mij in de gaten. Hij is een goede man en zorgt dat ik mijn eten op tijd krijg.". De eerste man van de vrouw overleed zo'n dertig jaar geleden.

De twee trouwden tijdens een traditionele Hindu-ceremonie in de buurt van Panchpara, een plaats zo'n 150 kilometer ten westen van Calcutta. Volgens lokale autoriteiten is het trouwen met een bloedverwant illegaal, maar hebben ze geen plannen om actie te ondernemen tegen het koppel. Er zijn nog geen klachten binnengekomen en ook hun eigen familie heeft het geaccepteerd.

Xtc-vangst blijkt grootste ooit in Europa

De xtc-vondst die gisteren in een woonhuis in de Belgisch-Limburgse grensgemeente Maasmechelen werd gedaan, blijkt de grootste te zijn die ooit op één plek in Europa is gedaan. De federale politie in Tongeren noemt Nederlands- en Belgisch-Limburg het 'Colombia van de synthetische drugs'.

Bij de huiszoeking werden grondstoffen aangetroffen waarmee tussen 75 en 100 miljoen xtc-pillen zouden kunnen worden vervaardigd. Daarnaast werden 300.000 xtc-pillen gevonden. De totale straatwaarde is naar schatting 450 miljoen euro. In totaal zijn vier mensen aangehouden: één Nederlandse man en twee Nederlandse vrouwen (52 en 31) en één Duitse man (32).

België pakt verdachte op van aanslagen Casablanca

In België is vandaag een man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Casablanca, in mei vorig jaar, waarbij 45 mensen omkwamen. De arrestatie volgde na een aantal huiszoekingen in Antwerpen, Brussel en Tongeren. De identiteit van de verdachte is niet bekendgemaakt.

De huiszoekingen zijn verricht bij mogelijke leden van de fundamentalistische Marokkaanse Islamitische Strijdgroep. Ook zij zijn aangehouden. Er zouden bewijzen zijn dat zij paramilitaire training in Afghanistan hebben gehad. In januari werd in Limburg Khalid B, een Belg van Marokkaanse afkomst, aangehouden. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslagen in Casablanca. Daarnaast zou Khalid B. banden hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda.

Hoewel het Belgische onderzoek niet direct gericht is op een mogelijk verband met de aanslagen in Madrid van vorige week, houdt de Spaanse politie deze mogelijkheid wel open.

Teambazen verdeeld over testen

De teambazen zijn verdeeld over het idee om, door het maximum aantal testdagen vast te leggen, de kosten in de Formule 1 terug te brengen.

Al enige tijd leeft het idee om het aantal testdagen terug te gaan brengen. Vooral Bernie Ecclestone is een groot voorstander, zeker als daardoor het aantal races kan worden verhoogd. Ook motorfabrikanten BMW en Mercedes hebben hun voorkeur uitgesproken voor de beperking van het testen.

Met name de teambazen van kleinere teams zien het idee zitten. Zij denken dat het gat kan worden verkleind met de grote teams. Waar Minardi deze winter slechts beperkt de ruimte had om te testen, hebben de grote teams ieder meer dan 15.000 testkilometers gemaakt.

Teambaas Ron Dennis van McLaren is tegen een beperking: "Het zou onze kosten juist verhogen. Als je test, maak je ieder nieuw onderdeel maar één keer. Als je dit in een raceweekend zou doen, en je gelooft dat het een verbetering zal worden, dan moet je genoeg voor het hele weekend maken. Dat zou de kosten verhogen. Testen is ook een heel ander proces, vergeleken met een raceweekend. Soms rijdt je met illegale onderdelen of instellingen om te kijken hoe de auto werkt. Soms rijdt je met een auto die onder het minimum gewicht zit, om te kijken waar je extra gewicht plaatst. Als het testen deel uit maakt van het raceweekend dan moet de auto voldoen aan alle regels. Het is een veel complexere beslissing die moet worden genomen, dan de mensen op eerste gezicht denken."

Jean Todt van Ferrari is vooral vanwege de banden tegen een vermindering van het testen: "Zo lang er nog meer dan één bandenfabrikant is, is het moeilijk om het testen te beperken. Wij zijn het enige topteam met Bridgestone. Daarom moeten we heel veel testen. Waarschijnlijk nog meer dan onze concurrenten."

Pantani overleden aan overdosis cocaïne

De Italiaanse oud-wielrenner Marco Pantani (34) die een maand terug dood in een hotel werd aangetroffen, is overleden aan een overdosis cocaïne. Dit blijkt uit het autopsierapport. Na zijn dood werd er gedacht aan zelfmoord of een hartaanval.

Op 14 februari werd de wielrenner dood aangetroffen in een hotelkamer in Rimini. De verklaring van lijkschouwer Giuseppe Fortuni luidde: "Pantani's dood is veroorzaakt door een acute vergiftiging door cocaïne." Hij voegde eraan toe dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat het om zelfmoord gaat. De Italiaanse justitie is momenteel op zoek naar een man die Pantani enkele dagen voor diens dood van drugs voorzag.

Pantani won in 1998 de Tour en de Giro. Al enige jaren leed hij echter aan depressies nadat hij verwikkeld was geweest in een aantal dopingaffaires.

Marco Pantani
Marco Pantani


Meer wielernieuws vind je op de FOK!WBmanager

Wales mist EK definitief

Wales had nog een sprankje hoop om naar het EK te mogen, maar de UEFA heeft het verzoek om de uitslag van de wedstrijd tussen Wales en Rusland om te zetten naar 3-0 afgewezen.

Wales verloor het tweede duel met 0-1 van de Russen, nadat het eerder al 0-0 gelijk speelde. De Football Association of Wales(FWA) diende een klacht in omdat de Russische middenvelder Yegor Titov na de eerste wedstrijd betrapt was op dopinggebruik. Titov heeft twaalf maanden lang een wereldwijd speelverbod omdat het verboden middel bromantan in zijn lichaam werd aangetroffen. Hij zal EURO2004 dus moeten missen.

De klachtencommissie heeft haar afwijzing vooral gebaseerd op het feit dat de FWA geen bewijs kon aanleveren dat de Russische voetbalbond op enige wijze was betrokken bij dit schandaal. Verder heeft de UEFA geen regels die er voor zorgen dat een heel team gestraft kan worden door het verkeerd handelen van een van haar spelers.

Rusland kwalificeerde zich ten koste van Wales voor het EK, nadat ze beide tweede werden in hun poule.

Bommeldingen scholen Washington DC

Alle publieke scholen in de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn vanochtend ontruimd, nadat de politie even voor zes uur 's ochtens vijf bommeldingen ontving. In vijf scholen zouden bommen geplaatst zijn, welke werd echter niet gespecifiek genoemd.

Uit voorzorg doorzoekt de politie nu alle ongeveer 165 scholen in het district. Waar nodig worden zij bijgestaan door speciale ‘bommenhonden’ om de explosieven op te sporen. Ook de U.S. Park Police en de Capitol Police hebben hulp aangeboden.

Sluier kan neuskanker voorkomen

Een gezichtssluier dragen is toch ergens goed voor, zo blijkt uit een medische studie van een ziekenhuis in Saoedi-Arabië. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het dragen van een gezichtssluier de drager beschermt tegen neuskanker.

"De hijab, zoals de sluier eigenlijk heet, is hoogstwaarschijnlijk de reden waarom er zo weinig neuskanker voorkomt bij Saoedi-Arabische vrouwen", aldus Kamal Malakar, leider van onderzoeksteam van het ziekenhuis van Djeddah. De man is er ook van overtuigd dat de sluier vrouwen beschermt tegen ziektekiemen.

Malakar concludeerde dat er relatief veel Saoedische mannen neuskanker hebben. Hij raadt daarom ook de mannelijke bevolking aan om een sluier te dragen. "Het heeft geen zin om iedereen te verplichten een sluier te dragen, maar in landen waar er op de werkvloer een groot risico heerst, dragen de meeste mensen een masker", verklaarde Malakar.

Kwaadaardige tumoren in de neusholte zijn in Nederland relatief zeldzaam.

Pantani stierf aan overdosis

Het Italiaanse persbureau ANSA meldt vandaag dat Marco Pantani is gestorven aan een overdosis cocaïne.

Pantani overleed op 34-jarige leeftijd aan een hartaanval. Uit het officiële autopsierapport is gebleken dat de oorzaak hiervan ligt bij een overdosis cocaïne.

Wetsdokter Giuseppe Fortuni lijkt in zijn nota aan de procureur uit te sluiten dat het zelfmoord betrof. De bewijzen uit de lijkschouwing tonen aan dat een overdosis cocaine zijn dood veroorzaakte. Er zijn geen concrete elementen die op een zelfmoord wijzen", aldus Fortuni.

De Muur hersteld

Op 27 maart zal de Muur van Geraardsbergen weer geopend worden. De Muur was afgesloten wegens werkzaamheden aan het talud.

Volgende week zaterdag zullen prominenten uit de politiek en wielerwereld de officiële opening verrichten, onder andere wielerlegende Eddy Merckx zal aanwezig zijn. Een week later is de Muur weer toegankelijk voor het publiek.

De Muur, een legendarische beklimming naar de kapelmuur is tijdens de renovatie van herlegde kasseien voorzien. Het talud van het wegdek was de laatste jaren zodanig aan het verzakken, dat renovatie van het beschermde monument noodzakelijk werd. Verder is er een palenwand aangebracht om verzakking in de toekomst tegen te gaan. Totale kosten: zo'n 877.000 euro.

De Muur is al sinds 1950 een beklimming die in de Ronde van Vlaanderen de kampioenen van de subtopper scheidt. Het parcours werd in de jaren zeventig weer opgenomen in de ronde, nadat hij was afgeschaft wegens de chaos bij de volgwagens die ook over de smalle en steile wegen moesten. De Muur is een klim van 91m hoogte over iets meer dan een kilometer weg. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt 9,4% met een maximum van 19,8%.

Op 4 april aanstaan zal de Ronde van Vlaanderen de eerste wielerwedstrijd zijn die over de vernieuwde Muur zal rijden.

Giflek in Hilversum: acht gewonden

FokEend had ons via de nieuws-submit te melden:

In Hilversum zijn acht mensen onwel geworden door een nog onbekende chemische stof die uit een vuilnisophaalwagen lekte. De chemische stof komt uit een kliko die net door de wagen was geleegd. De lekkage werd pas op het terrein van de afvaldienst GAD aan de Crailoseweg ontdekt. Naast de drie vuilnismedewerkers zijn later op de dag nog vijf andere mensen onwel geworden. Allen zijn naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek.

De politie heeft voor de zekerheid de omgeving in een straal van honderd meter afgesloten. Daardoor moest het bedrijfspand van Railpro worden ontruimd. Ook het treinverkeer tussen Hilversum-Noord en Naarden-Bussum lag enkele uren stil, de NS zette bussen in. Halverwege de middag kon het treinverkeer weer op gang komen.

Politie en brandweer onderzoeken om welke stof het gaat.

KNMI waarschuwt voor zware windstoten

In een waarschuwing laat het KNMI weten dat men in het noordwesten van Nederland rekening moet houden met zeer zware windstoten. Voornamelijk in de kop Noord-Holland en de Waddeneilanden. Op de Wadden waren er rond 13.30 uur al windstoten van meer dan 100 kilometer per uur.

In de rest van het land is het ook onstuimig weer, het zal in de loop van de middag harder gaan waaien met lichte windstoten. De storm in het noordwesten zal zo'n drie à vier uur aanhouden en aan het einde van de middag afzwakken.

[update] Sleutel handboeien in zoutvaatje Marc Dutroux

DinX had ons via de nieuws-submit te melden:

Tijdens een controle van de cel en de bezittingen van Marc Dutroux is een sleutel voor handboeien gevonden. Een woordvoerster van de Belgische minister van Justitie Onkelinx heeft dit bekendgemaakt.

De sleutel werd aangetroffen in een zoutvaatje dat buiten de cel van Dutroux stond. Zoals iedere gevangene beschikt ook Dutroux over een aantal levensmiddelen, waarvan hij op aanvraag gebruik kan maken.

Update 18 maart - 10:10

De sleutels die gisteren werden gevonden, blijken niet te passen op de handboeien die worden gebruikt om Marc Dutroux van zijn cel naar de rechtbank te brengen. Dat zei directeur-generaal Van Acker van het Belgische Bestuur der Strafinrichtingen. Van Acker stelde verder op de Vlaamse radiozender VRT dat er "geen aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van het personeel". "Het feit dat deze verouderde sleutels nu zijn gevonden, is ook een aanwijzing dat onze scherpere controles in de cel van Dutroux werken", aldus Van Acker. De advocaten van Dutroux hebben gezegd van niets te weten.

Update 19 maart - 16:23

De sleutels die woensdag werden gevonden, blijken toch op zijn handboeien te passen. Autoriteiten ontkenden dat eerder nog. De sleutel zat verstopt in een zoutpak in een kast nabij zijn cel.

Lees voor meer informatie het dossier over de zaak-Dutroux.

Aanbod uit Qatar voor De Boertjes

Dat Frank al eerder een aanbod kreeg om voor veel geld in Qatar te komen spelen, deed Al Ryaan nu beide broers De Boer een aanbod om de Schotse competitie aan het einde van het jaar te verlaten.

Zowel het contract van Ronald als dat van Frank loopt aan het einde van het huidige seizoen af. Een beslissing over hun toekomst heeft de tweeling nog niet genomen. Frank vindt het 'altijd leuk' om zo'n aanbieding te krijgen, maar is niet van plan een beslissing te maken totdat het EK2004 achter de rug is. De Boer kwam naar Glasgow om in Oranje te blijven nadat hij bij Galatassaray op de bank beland was.

"Ik heb geen haast met het nemen van een beslissing voor volgend seizoen. Ik voel me goed bij de Rangers. Het is leuk om weer met Ronald te spelen. Ik ben 34 jaar en ik heb altijd gedacht dat deze leeftijd een belangrijk punt in mijn loopbaan zou zijn. Ik moet beslissen of ik wil spelen op het hoogste niveau en of ik bij een club met veel druk als de Rangers wil blijven."

Dekker optimistisch over terugkeer

Twee jaar nadat Erik Dekker uitviel na een valpartij in Milaan - San Remo, staat hij weer aan de start. Hij moet zijn niveau nog bewijzen, maar denkt zelf dat het wel goed zit.

Twee jaar terug stond Erik Dekker na twee etappezeges en de eindwinst van de Tirreno-Adriatico aan kop in de UCI ranking. Het doel was om deze positie te behouden door Erik Zabel van de winst te houden. Mario Cipollini wist Zabel van de winst te houden, maar Dekker viel en brak zijn heup.

Dit jaar is hij er weer bij en in Parijs-Nice liet hij al zien dat het weer goed zit met zijn gesteldheid. Door het missen van de juiste waaier zat een goede eindklassering er toen niet in. Toch is Dekker optimistisch: "Ik vind zelf dat mijn resultaten niet echt bijzonder zijn. Maar het gaat mij om de manier waarop ik rijd en dat geeft wel vertrouwen."

Over de rit van komend weekend maakt hij zich nog geen illusies. "Natuurlijk houdt die koers me wel bezig, maar ik realiseer me dat je vaak erg snelle benen nodig hebt om daar te kunnen winnen. Wij hebben dan met Oscar Freire natuurlijk een hele goeie. Ik vind hem op dit moment één van de beste wielrenners van de wereld. Ik heb zelf nog niet gesproken met de ploegleiding over mijn eigen rol, maar dat gaat zeker nog gebeuren. Als er een mogelijkheid is, dan wil ik het natuurlijk wel proberen. Ik mag daar graag mijn fantasie op loslaten."

Zo blijkt inderdaad: "Het duel met Zabel en Petacchi hoef ik niet aan te gaan, maar het zou heel mooi zijn als ik zaterdag weer met jongens als Bettini en Vinokoerov mee zou kunnen."

Ludieke actie Groningensupporters

In de aanloop van het thuisduel tegen SC Heerenveen hebben de supporters van FC Groningen weer van zich laten horen.

Het is altijd een beladen strijd tussen de twee eredivisieclubs uit het noorden van het land. De strijd tussen beide teams wordt op ludieke wijze ook tussen supporters gespeeld. Vooral de Groningers nemen de Friezen graag te graze. Dit maal stolen ze een grote vlag uit het Abe Lenstra-stadion. De clubvlag werd naast de diefstal ook symbolisch 'bemest' door Het Peerd van Ome Loeks, hèt beeld van Groningen.


Het peer van Ome Loeks met de vlag

De stand in de ludieke actie strijd is inmiddels 8-3 in het voordeel van de Groningers, zo schrijven zij in hun persbericht met de titel 'Peerd van Ome Loeks schijt vlaggetje H'veen onder'. De Groningers verfden eerder al een viaduct in hun vertrouwde Groen-Wit, gaven Abe Lenstra een Groen-Witte lik verf en veranderden de plaatsnaamborden van Heerenveen in Hoerenveen.

De Friezen stolen ruim 2 jaar terug de middenstip van het Oosterpark Stadion. En gaven eerder een visuitrusting aan Roy Beukenkamp. Het derde punt behaalden ze door een actie tegen hun eigen club. Met 'Foppe's Kapsalon' maakte ze de affaire Abgar Barsom belachelijk. Barsom moest naar verluidt om zijn haardracht weg bij de Friese club.

Kazaa aangeklaagd door voormalig werknemer

De Roemeen Fabian Toader, voormalig werknemer van Sharman Networks, heeft zijn oud werkgever aangeklaagd. De voormalig werknemer claimt een gedeelte van de programmacode van Kazaa te hebben geschreven toen hij in het jaar 2000 als freelancer voor het bedrijf werkte. De man eist 25 miljoen dollar.

De aangeklaagde beweert dat Toader's werk is geschreven onder een overeenkomst die bepaalt dat Sharman alle rechten zou krijgen. Fabian zegt echter dat er nooit een contract is getekend, wat zou betekenen dat Toader automatisch de eigenaar wordt van de geschreven code.

Vanaf het moment dat Toader wegging bij Sharman, en verhuisde naar de Verenigde Staten waar hij werk kreeg bij Microsoft, begonnen de juridische problemen. Sharman liet weten dat de rechtszaak niet als een verrassing komt.

Yorin gaat 'Bobo's in the Bush' aanpassen

Yorin heeft besloten om de komende uitzending van 'Bobo's in de bush' aan te passen. De scène waarbij Mental Theo, kandidaat in het programma, een biggetje doorspiest zal niet langer als promotiefilmpje worden gebruikt. Bovendien zal Yorin in de uitzending van komende maandag, waarin de gewraakte scène vertoond zal worden, vooraf uitleggen wat de culturele achtergronden zijn.

De bewuste scène maakte veel verontwaardigde reacties los. De Dierenbescherming en de SP stuurden een protestbrief en ook kwam er een storm van reacties van televisiekijkers.

SP-kamerlid Krista van Velzen vindt het mooi dat Yorin de promo niet meer uitzendt, maar had liever gezien dat de gewraakte scène helemaal niet meer zou worden uitgezonden. "Iets dat in Nederland strafbaar is - het onkundig slachten van een biggetje - hoeft niet op de buis. Maar het positieve is dat Yorin nadenkt over haar verantwoordelijkheid. Ik hoop dat zij in de toekomst bij het bedenken van programma's minimaal de Nederlandse normen zullen hanteren.", aldus Van Velzen.

Raikkonen tempert verwachtingen

Ondanks zijn uitstekende prestaties in de vrije training van vrijdag tempert Kimi Räikkönen de verwachtingen. Volgens de Fin moet er niet te vroeg worden gejuichd.

"Natuurlijk is het leuk om de snelste te zijn, maar het is nog vroeg", aldus Räikkönen. "We hebben ons bandenprogramma afgewerkt, de auto voelt goed aan, maar we zien morgen wel hoe goed we echt zijn." De Fin werd op het circuit van Sepang eerste in de training, terwijl McLaren in Melbourne nog zo slecht presteerde. Räikkönen viel daar uit, teamgenoot David Coulthard bereikte slechts de achtste plaats.

Veel slechter dan die uitslagen kan het niet gaan vindt Räikkönen. "Het is nog te vroeg om te voorspellen hoeveel we verbeterd zijn ten opzichte van Melbourne, maar ik heb wel zin in deze race."

“Internetsites lappen wet aan hun laars”

Volgens de Consumentenbond lappen veel websites de wet Koop op afstand aan hun laars. De vereniging maakt dit op uit een onderzoek naar driehonderd websites. Zo werd vandaag bekend gemaakt.

De wet Koop op afstand geeft consumenten het recht op een bedenktijd van zeven werkdagen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 37% van de internetwinkels dit niet vermelden op hun website. Mocht er wel een termijn worden genoemd, dan is deze bij ruim de helft korter dan de wettelijk vastgestelde. Sommige webwinkels berichten zelfs voorwaarden die onverenigbaar zijn met de wet.

De consumentenbond noemt de uitslagen van het onderzoek ronduit bedroevend en vindt dat er een toezichthouder moet komen om dit soort misleidende praktijken te voorkomen.

Bommeldingen bij middelbare scholen in Venlo

Underwater had ons via de nieuws-submit te melden:

Rond het middaguur hebben enkele bommeldingen in Venlo voor veel onrust gezorgd. Op drie lokaties van het Valuascollege, bij stedelijk college Den Hulster, én bij de Gilde opleidingen aan de Groenveldsingel zou een bom liggen.

De leerlingen werden direct naar buiten gedirigeerd. De politie heeft inmiddels overal weer het sein veilig gegeven. Alle leerlingen zijn weer terug in de schoolgebouwen.

Van Raaij: "gevestigde namen weg"

PSV-voorzitter Harry van Raaij heeft vandaag de woorden die keeper Ronald Waterreus eerder uitsprak beaamt. Ook in zijn ogen is de rek uit het eerste elftal.

van Raaij noemt met name enkele gevestigde spelers die niet meer met hun hele hoofd bij PSV zijn: "Ze zijn toe aan een nieuwe stap, onbewust hebben ze moeite om zich te motiveren voor duels in Nederland. Ze missen de bekende prikkel, ze kunnen zich steeds moeilijker opladen voor weer een wedstrijd in de Holland Casino Eredivisie." Hij heeft het dan over Mateja Kezman en Mark van Bommel. Beide spelers hopen op een mooie transfer.

Het besluit van Waterreus kan Van Raaij ook goed begrijpen: "Een voetbalclub moet de spelersgroep regelmatig verversen, anders ontstaat er een clubje dat de dienst uitmaakt. Die situatie is niet gezond en Waterreus weet dat." De voorzitter liet zich niet uit over wat de club aan vernieuwing in petto heeft. Zeker is wel dat trainer Guus Hiddink blijft. Hij verlengde eerder dit seizoen zijn contract.

'Alleen op de wereld' populairste Franse boek

Alleen op de wereld is het meest gelezen boek van Franse oorsprong in Nederland. Dat meldt vandaag de Stichting collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB). Frankrijk staat centraal tijdens de boekenweek, die komende zondag eindigt. Hector Malot schreef het boek, Sans Famille geheten in het Frans, in 1878. Twee jaar later werd het al in het Nederlands vertaald.


Malots bestseller

Op plek twee van de ranglijst van meest gelezen Franse boeken in Nederland staat De kleine prins, van Antoine de Saint-Exupéry. Op drie Le Petit Nicolas van Goscinny.

Vandereyken opvolger Vergoossen?

FC Twente-trainer René Vandereycken wordt genoemd als mogelijke opvolger van trainer Sef Vergoossen bij het Belgische RC Genk. Vandereycken wil geen commentaar geven op het gerucht 'in verband met eventuele onderhandelingen en uit repsect voor de zittend trainer'.

Vandereycken nam afgelopen week sportief wraak op de critici en het bestuur van Twente. De critici zagen het met de Belg aan het roer aanvankelijk niet zitten. Twente werd echter een doelpuntenmachine onder zijn leiding. Ook won het weer grote wedstrijden dit seizoen. Afgelopen dinsdag bereikte het de nationale bekerfinale, waarna de Belg een lange neus kon trekken naar het bestuur dat tot op heden niet over contractverlenging wilde praten.

De Belgische interesse doet Vandereyen goed. Vergoossen heeft echter nog een doorlopend contract bij Genk. De voorzitter van die club Jos Vaessen heeft echter laten weten dat een vervroegd vertrek niet is uitgesloten. Genk staat momenteel tegenvallend zesde in de competitie. Naast Genk zouden nog meer Belgische clubs geinteresseerd zijn.

Bas Leinders voor het eerst in actie

Bas Leinders is vandaag voor het eerst als testcoureur in actie gekomen voor Minardi. Hij zette in beide trainingen de langzaamste tijd neer.

Leinders had al in Melbourne willen testen, maar door het ontbreken van zijn super license mocht hij dat niet. Nu kon de Belg wel aan de slag en hoewel hij seconden na de anderen over de streep kwam was hij toch tevreden.

"Mijn eerste testdag met dit team was een positieve ervaring. Ik ben blij met hoe de dingen zijn gegaan, al helemaal omdat ik alles vandaag moest leren. De baan, de auto, de banden," aldus Leinders.

Ook sportdirecteur John Walton van Minardi was tevreden. Hij bedankte Leinders voor zijn inzet en prees hem om zijn consistente rondes en feedback voor de technici.

NieuwRechts kondigt actie in A'dam aan

NieuwRechts wil komende zaterdag in Amsterdam actie gaan voeren tegen het gedogen van steun aan een terroristische organisatie als de ETA én de lakse aanpak van de Nederlandse overheid te aanzien van moslimterroristen. De partij wijst erop dat ETA-verdachte Juanra Rodriguez enkele maanden onderdak genoot in het Amsterdamse krakersbolwerk Vrankrijk. Dergelijke schuilplaatsen voor terroristen dienen gesloten te worden, meent de partij van Michiel Smit. ''Het is schandalig dat de Amsterdamse overheid op een dergelijk lakse manier de steun aan terrorisme gedoogd in de stad. Amsterdam steekt de kop in het zand voor de aanwezigheid van dit gespuis'', aldus Smit op zijn site.

De lijsttrekker van Nieuw Rechts voor de EU-verkiezingen zal zelf aanwezig zijn bij de actie, die moet bestaan uit het uitdelen van folders en discussiëren met voorbijgangers over de Europese Unie.

Toesteming
NieuwRechts deelt mee dat burgemeester Job Cohen per fax op de hoogte is gesteld van deze actie. Niet bekend is of Cohen toestemming heeft verleend. Komende zaterdag wordt er in Amsterdam namelijk ook een protest gehouden door Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. Deze groepering houdt op de Dam om 13:00 een landelijke manifistatie tegen de bezetting van Irak. Men eist onder meer de terugtrekkeing van de Nederlandse troepen.

Afgelopen woensdag voerde NieuwRechts overigens al actie in Rotterdam. Deze was gericht tegen de aanwezigheid van het kantoor van de stichting Al Aqsa/Jerusalem in Rotterdam. Volgens NieuwRechts een stichting die terrorisme steunt. Dagblad Trouw meldde gisteren dat Smit met vier personen voor het kantoor plaatsnam en een spandoek ontvouwde waarop in koeienletters Stop terrorisme’ stond geschreven. Er ontspon zich een felle discussie met Mohammed Abulei van de stichting die zei niets met terrorisme van doen te hebben en slechts hulp te bieden aan Palestijnen. Tegen Smit sneerde hij: ''Wij woonden hier al voordat jij werd geboren. Hebben wij ooit de openbare orde verstoord? Nee, jij bent de relschopper''. Hij reageerde daarmee op de opmerking van Smit dat hij met mensen die het terrorisme steunen geen contact wenst te hebben.

''Waar ik me zorgen over maak'', zei Abulei na afloop ''is dat de burgemeester toestemming gaf voor deze demonstratie. 99 procent van de moslims wereldwijd veroordeelt de aanslag in Madrid. Deze actie gaat niet tegen het terrorisme, maar gaat tegen migranten.''

Nieuw: de wereldbekermanager!

Reclame
Meld je voor 20 maart 00.01 uur aan om mee te doen voor de eerste wedstrijd.


Eerder deze maand heb je kennis gemaakt met de vernieuwde FOKmanagers. Een nieuw systeem, een nieuwe layout en een overkoepelende pagina (Sport.fok.nl). Maar toen gaven we al aan dat er dit jaar meer managers zouden gaan komen. En vandaag komen we dan met een gloednieuwe. De FOK!wbmanager.

Voor de mensen die dit niet direct iets zegt, het gaat hier om de sport wielrennen. Je mag als ploegleider een team van 20 mensen samenstellen, die gedurende tien klassiekers punten voor jou gaan verzamelen. Een combinatie van goed kiezen en goed wisselen kan van jou dé ploegleider maken.

Ook in deze manager is natuurlijk wat te winnen. De winnaar krijgt een sportkunstwerk van Sparts.nl, een internetgalerie met de allergrootste collectie sportkunst ter wereld. Neem ook een kijkje op hun website!

Een volledig overzicht van de managers:

De F1manager
De voetbalmanager
De wbmanager

En de centrale sportwebsite:

Sport.fok.nl

Saeco op jacht naar zege

Kopmannen Celestino en Di Luca zijn gebrand op een goede prestatie in Milaan - San Remo.

Mirko Celestino werd vorig jaar al tweede na Paolo Bettini. Saeco wist het hele jaar geen wereldbekerwedstrijd te winnen maar pakte aan het eind van het seizoen toch de prijs voor teams. Naast Celestino's prestatie in San Remo telde ook de tweede plaats van Dario Pieri in Roubaix zwaar mee.

De druk op Di Luca is groot om een overwinning in een wereldbekerwedstrijd te behalen. Na zijn eerste plaats in de Ronde van Lombardijen in 2001 werd het een beetje stil rond de Italiaan.

Celestino en Di Luca zijn er zeker van met de beste mee te kunnen in de race. Di Luca hoopt dat te veel optimisme bij concurrenten als Bettini zich gaat uiten in het maken van foutjes waarvan hij dan graag gebruik gaat maken.

Armstrong sportman van het jaar

Lance Armstrong is gekozen als Amerikaans sportman van het jaar 2003.

Armstrong werd uit de genomineerden gekozen door USOC, het Amerikaans Olympisch Comité. Hij is hiermee de eerste sporter die de prijs vier maal in ontvangst mocht nemen. De renner won in 1999,2001,2002 en 2003. Armstrong versloeg zwemmer Michael Phelps.

Kunstschaatsster Michelle Kwam won de prijs bij de dames. De prijs voor beste team ging naar het Amerikaanse dames gymnastiek team.

Beugelbekkies sexy in Engeland

In Groot-Brittannië vinden tieners het dragen van een beugel sexy. De beugels worden zelfs als een modeaccessoire beschouwd. ''Jongens willen een beugel in de kleur van hun favoriete voetbalploeg en meisjes willen een kleurtje dat bij hun uitgaansoutfit past'', aldus een Britse tandarts in The Daily Telegraph. Hij zegt zelfs patiënten te hebben gehad die diepdroevig reageerden toen hen verteld werd dat ze geen beugel nodig hadden.

Volgens een woordvoerder van de Britse tandartsenvereniging zijn het voornamelijk de veelkleurige elastiekjes die geliefd zijn. Hollywoodsterren zoals Tom Cruise en Whoopi Goldberg, popdiva Britney Spears en de prinsen William en Harry zouden ervoor gezorgd hebben dat het dragen van een beugel aanvaardbaar wordt gevonden.

Programma HCE (Week 12)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 12)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr19.30Fc Groningen sc Heerenveen -
.
za19.30PSV NAC Breda -
za19.30Fc Zwolle Fc Volendam -
za19.30Roda JC Willem II -
za20.00NEC AZ -
.
zo12.30FeyenoordRKC Waalwijk -
zo14.30Fc UtrechtFc Twente -
zo14.30Ajax Vitesse -
zo14.30RBC RoosendaalADO Den Haag -

Gates verwacht verdubbeling aantal pc's

Bill Gates, medeoprichter van het succesvolle bedrijf Microsoft, verwacht dat het aantal computers tot het jaar 2010 zal verdubbelen tot ongeveer 2 miljard stuks. Dit liet hij weten in een bijdrage aan de Duitse krant Bild van donderdag.

Gates verwacht naast het toenemen in aantal, ook een sterke prijsverlaging. Daarnaast zouden de nieuwe computers ook steeds kleiner, krachtiger en energiezuiniger worden.

Tegenwoordig produceert de computerindustrie ongeveer 60 miljoen pc's per jaar. In 2010 zal dit aantal zijn toegenomen tot één miljard, zo meent de miljardair.

Martin Hoogland bleef zwijgen over Bruinsma

De gisteren in Hoorn geliquideerde moordenaar van Klaas Bruinsma, Martin Hoogland, neemt een aantal geheimen mee zijn graf in. Hoogland - die in de open gevangenis Het Keern in Hoorn zijn terugkeer in de maatschappij voorbereidde - werd in 1993 wel veroordeeld voor het doden van Bruinsma, maar heeft altijd ontkend. De veroordeling kwam tot stand door kroongetuige Steve Brown, zelf indertijd drugshandelaar.

Misdaadverslaggever Bas van Hout heeft de verklaringen van Brown ooit nog kritisch tegen het licht gehouden, maar ook de Hoge Raad liet indertijd de veroordeling van Hoogland in stand. Die veroordeling was 20 jaar cel, voor de moord op Bruinsma én de moord op drugscrimineel Tony Hijzelendoorn. Steve Brown maakte naderhand kortstondig furore bij Veronica die hem een misdaadprogramma liet presenteren. Maar na onthullingen van Peter R. De Vries nam Veronica even zo snel weer afscheid van Brown. Die laatste beweerde onder meer Veronica een poot te hebben uitgedraaid. Brown liet ook zijn verleden optekenen in het boek Drugsbaron in spijkerbroek. In 1999 werd Brown overigens zelf neergeschoten voor zijn woning, maar hij overleefde die aanslag.

Martin Hoogland was tot in de jaren 80 werkzaam als agent bij de Amsterdamse politie. Hij werd eruit gezet wegens te nauwe banden met de misdaad, en drong daarna als enige Nederlander door tot de top van de voormalige Joegoslavische maffia. Als begin jaren 90 er grote ruzie uitbreekt tussen de Joego's en de clan van Klaas Bruinsma, komt ook Hoogland in de gevarenzone. Op 27 juni 1991 wordt Bruinsma doodgeschoten voor het Hilton in Amsterdam. De oud-politieman wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden, maar nooit wordt duidelijk of het ging om een ordinaire ruzie tussen de twee of een liquidatie in opdracht van drugsbaron Johan V., alias De Hakkelaar.

In 1992 komt Hoogland kortstondig vrij omdat er onvoldoende bewijzen tegen hem zijn. In die periode schiet hij volgens justitie drugshandelaar Tony Hijzelendoorn met 16 schoten naar de andere wereld.

Hoogland heeft beide moorden altijd ontkend, maar wordt mede op verklaringen van kroongetuige Steve Brown tot 20 jaar veroordeeld. ''Hij gaat nog liever onschuldig de cel in voor twee moorden dan zijn mond open te doen'', zei zijn advocaat J. Boone daar indertijd over. De uit Dordrecht afkomstige Hoogland (47) is altijd blijven zwijgen, ook in de gevangenis. Hij hield zelf ook terdege rekening met wraakacties. Tegenover familie liet hij enkele weken geleden nog doorschemeren eigenlijk niet zo blij te zijn met zijn plaatsing in een open inrichting. De kans op een aanslag achtte hij te groot.


De vermoorde Hoogland

Onderzoek
De politie heeft in Hoorn tot laat in de avond op de plaats van het delict sporenonderzoek verricht. Vlak na de liquidatie werden alle uitvalswegen rondom Hoorn afgesloten in de hoop de dader te pakken te krijgen. Die is echter spoorloos verdwenen.

Een getuige die aan het Keern ter hoogte van de Blauwe Berg woont, zegt dat na de eerste schoten Hoogland van zijn fiets viel. Daarna schoot de dader nog een aantal keren van dichtbij. Vervolgens vluchtte de man - die een capuchon over zijn hoofd getrokken had - richting de Provincialeweg. Volgens leerlingen van het Horizoncollege zijn er vijf kogels afgevuurd. De moord gebeurde op een van de drukste kruispunten in Hoorn.

Ho-Pin Tung in F3

De Nederlandse Chinees, of Chinese Nederlander, Ho-Pin Tung zal komend seizoen in het Duitse Formule 3-kampioenschap uitkomen voor het VAR Racing Team.

Tung werd vorig jaar kampioen in het Chinese Formule BMW kampioenschap. Daarin toonde hij zich oppermachtig en verdiende daarmee een test in de Williams. Komend seizoen mag hij bewijzen dat hij het talent is dat veel mensen in hem zien. Het Duitse F3-seizoen begint op 25 april op de Hockenheimring.

Daklozen slaan opvang kort en klein in Breda

In Breda is gisteren de daklozenopvang aan de Slingerweg door de daklozen kort en klein geslagen. Hekken werden omver getrokken, dossiers gestolen, de methadonkast geplunderd, computers werden gestolen en het gehele interieur werd kort en klein geslagen. Bovendien wierp één dakloze zichzelf voor de trein, maar brak er slecht een arm mee. Directe reden voor dit alles: het ontslag van vier medewerkers van het opvangcentrum. Andere medewerkers en directie zijn door de daklozen met de dood bedreigd.

De politie heeft nog geen arrestaties verricht. "Maar die komen er gegarandeerd", zo liet een woordvoerder weten. De stemming aan de Slingerweg was gisterochtend grimmig en chaotisch. Op het Stadskantoor werd crisisberaad gehouden. Tot en met maandag zal de opvang in ieder geval gesloten blijven.

Volgens de directeur zijn bedreigingen, berovingen, overlast, mishandelingen en intimidaties er aan de orde van de dag. Hij zegt dat een kleine groep onhandelbare verslaafden de ruimte over dreigde te nemen: "Medewerkers werkten er onder levensbedreigende omstandigheden. Ook de doelgroep leed eronder."

De geweldsuitbarsting van woensdagochtend kent een voorgeschiedenis. Sinds de gebruikersruimte aan de Slingerweg vorig jaar zijn deuren opende zijn de verhoudingen tussen de daklozen en de hulpverlening gespannen. Tegelijkertijd woedde er een conflict tussen verslaafde en niet-verslaafde daklozen, met als dieptepunt de moordaanslag vorig jaar op twee junks, die aan de Slingerweg in een vuilcontainer op een haar na levend verbrandden.

Bolkestein: Turkije komt in de EU

Frits BolkesteinVolgens eurocommissaris Frits Bolkestein zal Turkije op zeker lid worden van de Europese Unie. ''Het is alleen nog de vraag hoe en wanneer dat zal gebeuren'', aldus de oud VVD-voorman. ''Turkije nu nog afwijzen zou onbehoorlijk bestuur zijn'', zo zei Bolkestein gisteren in een gesprek met de Tweede Kamer.

Bolkestein gaf aan dat men er niet meer omheen kan dat Turkije kandidaat is. ''Het heeft geen zin om het daar niet mee eens te zijn. Het is een feit. Je kunt tegen een land dat zich veertig jaar geleden al aanmeldde niet zeggen: het spijt me, het loket is dicht. Dat zou onbehoorlijk bestuur zijn.'' De EU-commissaris sprak de verwachting uit dat Turkije in 2006 kan beginnen met de echte onderhandelingen over toetreding. Als dat een jaar of tien zou duren, kan het land in 2016 EU-lid worden. Pas daarna kunnen de EU-landen referenda houden over die toetreding.

Bolkestein is altijd een tegenstander geweest van Turkije als EU-lid, ook in zijn jaren als VVD-leider. Het land zou door zijn historie en cultuur niet bij de Unie thuishoren. Hij voorspelde zelfs de ondergang van de EU bij toetreding van Turkije. Begin deze maand verscheen er nog een boek van hem waarin hij schrijft dat de EU Turkije niet zou moeten toelaten als lid. Begin februari liet hij op een bijeenkomst in Den Haag zich ook al negatief uit over Turkije als lid van de EU.

Supporters te huur

Een groep supporters van het verdwenen SC Göttingen 05 wil zich laten inhuren. Voor clubs die willen, komen ze tijdens wedstrijden voor extra vocale ondersteuning zorgen.

In september werd Tweede Bundesliga-club SC Göttingen 05 uit de competitie genomen. Sindsdien hebben ze hun supportersactiviteiten niet meer kunnen uitvoeren. Nu verhuren ze zich voor een kleine reiskostenvergoeding, een paar biertjes en broodjes bokworst. Clubs die hun dit aanbieden kunnen rekenen op een groep fanatieke supporters die alle voetbalklassiekers weten te zingen. Een uitzondering bestaat er wel. Ze gaan niet hun vroegere rivalen aanmoedigen.

Kapotte bovenleiding zorgt voor vertraging

Een kapotte bovenleiding zorgt al sinds gisterenmiddag voor problemen in het treinverkeer op het traject tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe. Een vrachtwagen trok gisteren de bovenleiding kapot. Duizenden reizigers hebben nog altijd last van flinke vertraging.

"Het is een druk traject", aldus een woordvoerder van ProRail. Er zijn wel bussen ingezet, maar die kwamen allemaal in de lange file op de A16 bij de Moerdijkbrug. Deze file was het gevolg van een ongeval.

De verwachting is dat de bovenleiding in de loop van de ochtend weer gemaakt is.

PSV wilde Van Basten

PSV heeft een poging ondernomen om Marco van Basten als assistent-trainer naar Eindhoven te halen. Van Basten heeft het aanbod echter onmiddellijk afgewezen.

Guus Hiddink zag in Van Basten een goede opvolger voor Erwin Koeman, die hoofdtrainer wordt bij RKC Waalwijk. Hiddink werkt graag met de grote voetbalnamen. Eerder betrok hij ook al Frank Rijkaard en Ronald Koeman als assistenten bij Oranje.

Van Basten zit echter niet te wachten op meer verantwoordelijkheden en gelooft dat hij in zijn huidige positie bij Ajax nog genoeg kan leren. Eerder legde hij ook aanboden van de KNVB en Ajax naast zich neer. Voorlopig onderhandelt hij wel verder met Ajax om volgend seizoen gewoon als assistent-trainer bij Jong Ajax door te gaan.

Overvallers kindertehuis veroordeeld

gammapooka had ons via de nieuws-submit te melden:

Drie mannen die in november vorig jaar kindertehuis 'De Schuilhoek' in Dordrecht overvielen zijn gistermiddag veroordeeld tot straffen van zestien maanden tot vijf jaar cel. Een 14-jarige verdachte kreeg negen maanden jeugddetentie. Verdachte nummer vijf staat in mei terecht.

Bij de overval werden zes kinderen en twee begeleidsters met wapens bedreigd en beroofd van hun geld, mobiele telefoons en pinpassen. Volgens de rechtbank waren de slachtoffers ernstig getraumatiseerd door de overval. In De Schuilhoek, onderdeel van jeugdhulpverleningsinstantie Trivium, worden kinderen tussen de 0 en 18 jaar opgevangen.

Barreto twee maanden uit de roulatie

NEC speler Edgar Barreto is door een scheurtje in de binnenband van zijn rechterknie zes tot acht weken uitgeschakeld.

Een Mri scan in het ziekenhuis liet de ernst van de kwetsuur blijken, die Barreto vorige week opliep.
Andrzei Niedzielan daarintegen, lijkt helemaal hersteld te zijn van zijn liesblessure. Trainer Neeskens hoopt de Pool aankomende zaterdag weer in te kunnen zetten in de thuiswedstrijd tegen AZ.

GeenStijl zelf onderwerp van onderzoek

GeenStijlHet weblog GeenStijl.nl dat normaal gesproken niemand spaart en de laatste dagen flink onder vuur ligt, is nu zelf onder onderwerp van een ''onthullende site''. Op 'De jacht op GeenStijl.nl wordt de identiteit van de medewerkers onthuld.

Zo staat er te lezen dat de aliassen Fleischbaum, Prof. Hoxha, Nico D., Slamdunk, Joris de Lognazi en Rombo in werkelijkheid respectievelijk Dominique Weesie, Ambroos Wiegers, Nico Dijkshoorn, Eric Boorsma, Joris Leermakers en Romke Spierdijk zijn.

FleischbaumProf. HoxhaNico D.SlamdunkJoris de LognaziRombo


De makers hanteren dezelfde methoden voor hun onderzoek als GeenStijl.nl; ze blijven anoniem en controleren hun feiten niet. Een methode die GeenStijl.nl regelmatig wordt verweten. Dat de feiten ook daadwerkelijk niet altijd kloppen, blijkt uit de foutieve werkgever van prof. Hoxha die vermeld wordt. Bovendien heeft de oud FOK!-columnist Nico Dijkshoorn er nooit een geheim van gemaakt Nico D. te zijn.

GeenStijl heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van 'De jacht op GeenStijl.nl'.

Verrassingsbezoek koning Jordanië aan premier Israël

De Jordaanse koning Abdullah heeft donderdag een verrassingsbezoek gebracht aan de Israëlische premier Sharon op zijn ranch in de Negev. De twee hebben onder meer gesproken over de zeer omstreden muur.

Met een helikopter arriveerde de Jordaanse monarch op het landgoed van Sharon. Het was zijn eerste ontmoeting met Sharon sinds het topoverleg over vrede tussen Israël en de Palestijnen in het Jordaanse Aqaba, driekwart jaar geleden.

In juni hadden Sharon en de toenmalige Palestijnse premier Mahmoud Abbas al overleg over de routekaart voor de vrede. Dit internationaal gesteunde plan zou moeten leiden tot een onafhankelijke Palestijnse staat. Inmiddels lijkt dit plan morsdood.

'Staatssecretaris Wijn wil aso-eenheid fiscus'

Als het aan staatssecretaris Joop Wijn van Financiën ligt, dan komt er een speciale 'aso-eenheid' om belastingontduikers aan te pakken. Dat zegt de bewindsvoerder vandaag in een vraaggesprek het Algemeen Dagblad. Directe aanleiding voor zijn voorstel is de maatschappelijke verontwaardiging over belastingvrije enclaves waar fiscale ambtenaren niet durven komen. Zo werd vorige week bekend dat al 21 jaar bepaalde bevolkingsgroepen in Nederland geen of weinig belasting hoeven te betalen.

"De grootschalige belastingontduiking, bijvoorbeeld door Hells Angels en woonwagenbewoners 'kost enkele miljoenen euro's'", zo zei Wijn. "Daarom moeten er nieuwe mensen bij de fiscus worden aangesteld in een aso-eenheid. Als de aanpak een succes is, verdienen de ambtenaren zichzelf terug."

Binnen nu en twee maanden zal de bewindsman met een plan van aanpak komen om voorgoed een einde te maken aan de 'fiscale vrijplaatsen'. De aso-eenheid behoort tot één van de mogelijkheden. "We hebben ook de hulp van anderen nodig: gemeenten, politie, energiebedrijven. Het zijn niet alleen fiscale vrijplaatsen, het zijn overheidsvrijplaatsen," zo zei Wijn.

Eerder gaf de staatssecretaris al aan dat er, indien nodig, disciplinaire maatregelen zullen worden getroffen tegen werknemers van de Belastingdienst, die jarenlang niet durfden op te treden en afzagen van belastingheffing op het grootste Nederlandse woonwagenkamp Vinkenslag.

Uitslag 2de vrijdagtraining Sepang

Tijdens de tweede vrijdagtraining werd de dominantie van Ferrari doorbroken. Kimi Räikkönen wist de eerste tijd neer te zetten.

Pos. CoureurTeam Tijd
1 Kimi RaikkonenMcLaren1:34.395
2 Ralf SchumacherWilliams1:34.693
3Mark WebberJaguar1:35.054
4Michael SchumacherFerrari1:35.094
5 Juan Pablo MontoyaWilliams1:35.100
6 Jarno TrulliRenault1:35.115
7 Felipe MassaSauber1:35.288
8 Fernando AlonsoRenault 1:35.300
9David CoulthardMcLaren 1:35.301
10Rubens BarrichelloFerrari1:35.373
11Jenson ButtonBAR Honda1:35.407
12 Olivier PanisToyota 1:35.524
13 Ricardo ZontaToyota 1:35.850
14Christian KlienJaguar1:35.996
15Takumo SatoBAR Honda 1:36.292
16 Giancarlo FisichellaSauber1:36.353
17 Anthony DavidsonBAR Honda 1:36.708
18Bjorn WirdheimJaguar1:36.883
19Cristiano Da MattaToyota 1:36.907
20 Nick HeidfeldJordan1:37.725
21Gianmaria BruniMinardi 1:37.818
22Zsolt BaumgartnerMinardi1:38.588
23Timo GlockJordan 1:38.796
24Giorgio PantanoJordan 1:39.324
25 Bas LeindersMinardi 1:41.485

Subsidie-eis: brug Woudsend amper dicht

Kenner had ons via de nieuws-submit te melden:

In het Friese dorpje Woudsend dreigt een echte scheuring tussen de twee helften waarin zij verdeeld is. De brug, die in het midden van de plaats gelegen is, staat namelijk ter discussie als gevolg van een subsidie. De provincie wil namelijk wel subsidie geven voor de aanleg van een rondweg, maar dan alleen als de brug midden in het dorp gesloten is voor wegverkeer als er geen brugwachter is.

De gevolgen voor het dorp zijn niet te overzien, want in het vaarseizoen zal de brug nog maar vijf tot tien minuten te gebruiken zijn voor de dorpelingen. De brug is de enige in de korte omgeving en verbindt de beide dorpshelften aan elkaar.

In Woudsend is geschokt gereageerd op het nieuws. "Zo laat je een dorp doodgaan, dat kun je toch niet doen?" zegt Jeltje Oerlemans van Dorpsbelang "Ik kan helemaal niemand bedenken die hier blij mee is? Behalve misschien de toerist." De dorpsbewoners zullen in hun woongemak ruw worden verstoord: "De kinderen die naar school moeten aan de ene kant en wonen aan de andere kant. De werknemers die even thuis willen lunchen. En de supermarkt, die voor de helft van het dorp moeilijk is te bereiken."

Busongeluk Finland eist 24 levens

In het Finse Äänekoski zijn door een frontale botsing de afgelopen nacht, tussen een bus met toeristen en een vrachtwagen, zeker 24 mensen om het leven gekomen. Ook raakten vijftien personen gewond.

Volgens de lokale politiechef is vermoedelijk gladheid de oorzaak van het ongeval. De gladde weg zou er voor gezorgd hebben dat de vrachtwagen, welke beladen was met oud papier, is gaan glijden. Hierdoor raakte deze op de verkeerde weghelft en doorboorde de bus.

De meeste slachtoffers zijn tussen de vijftien en twintig jaar oud, en waren met de bus onderweg van Helsinki naar Lapland. Dit hebben dokters in het ziekenhuis van Jyväskylä, waar deze verpleegd worden verklaard.

Uitslag 1ste vrijdagtraining Sepang

Op de eerste vrijdagtraining op Sepang was Ferrari weer de snelste. Verrassend was wel de derde plek voor Anthony Davidson, testrijder bij BAR.

Pos. CoureurTeam Tijd
1 Michael SchumacherFerrari 1:34.437
2 Rubens BarrichelloFerrari1:35.380
3Anthony DavidsonBAR Honda 1:35.970
4Ricardo ZontaToyota1:36.147
5 Ralf SchumacherWilliams1:36.229
6 Kim RaikkonenMcLaren1:36.314
7 MarkWebberJaguar 1:36.478
8 Juan Pablo MontoyaWilliams 1:36.606
9Jenson ButtonBAR Honda 1:37.018
10Fernando AlonsoRenault1:37.119
11David CoulthardMcLaren1:37.438
12 Olivier PanisToyota 1:37.590
13 Jarno TrulliRenault 1:37.816
14 Giancarlo FisichellaSauber1:37.995
15Takumo SatoBAR Honda 1:38.023
16 Bjorn WirdheimJaguar 1:38.086
17 Christian KlienJaguar 1:38.554
18 Cristiano Da MattaToyota 1:38.734
19Timo GlockJordan 1:38.788
20 Nick HeidfeldJordan 1:38.831
21Giorgio PantanoJordan 1:39.860
22 Gianmaria BruniMinardi 1:41.149
23Zsolt BaumgartnerMinardi 1:42.556
24Felippe MassaSauber 1:42.718
25 Bas LeindersMinardi 1:43.424

Polen voelt zich "misleid" over dreiging Irak

dadoc had ons via de nieuws-submit te melden:

Irak: icoontje Gisteren heeft Polen, één van de landen die de Verenigde Staten en Groot-Brittannië actief steunde, gezegd zich "misleid" te voelen door de berichtgeving omtrent de dreiging van Iraakse massavernietigingswapens. De woorden kwamen uit monde van de president Kwasnewski: "Zelf denk ik dat Irak beter af is zonder Saddam, maar ik voel me erg ongemakkelijk nu er nog steeds geen wapens gevonden zijn."

Het is de eerste keer dat Polen zich negatief uitlaat over Irak. Momenteel zijn er in Irak 9500 militairen gestationeerd. Overigens was de kritiek niet direct gericht op de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Kwasniewski noemde Washington en Londen niet bij naam.

Vorige week liet de kersverse Spaanse premier Zapatero weten zijn troepen terug te trekken, indien de Verenigde Naties geen grotere rol krijgt in Irak. Het ultimatum van Spanje loopt op dertig juni af. Analisten vermoeden dat de uitspraken van de Poolse president indirect met het voorafgaande te maken hebben.

Hirsi Ali spuit pepperspray in vol restaurant

Kort geleden heeft VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali voor flink wat consternatie gezorgd in het bij politici geliefde Haagse restaurant Le Bistroquet. Ze was namelijk met een busje pepperspray aan het rondspuiten.

Het incident vond plaats in een drukbezocht restaurant. Gevolg van het spuiten met de spray was dat een aantal van de aanwezige gasten te kampen kreeg met jeukende en tranende ogen. De geschrokken veiligheidsagenten die Hirsi Ali permanent bewaken en een paar tafels verderop, rustig zaten te eten, pakten direct de spuitbus met het gemene goedje af.

De bodygards hebben tegen Hirsi Ali gezegd dat pepperspray op de lijst van verboden wapens staat. Op dat moment besefte ze wat ze had veroorzaakt en ging Hirsi Ali de verbouwereerde gasten onmiddellijk haar excuses aanbieden, welke werden aanvaard. Ze deed dit bij iedereen persoonlijk.

Wetenschap vreest uitstervingsgolf planten en dieren

Hanz0 en The_T hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Wetenschappers in Groot-Brittannië lijken bewijs te hebben gevonden voor de theorie dat er onder de planten en dieren een massale uitstervingsgolf plaats vindt. De onderzoeksresultaten van hun bevindingen zijn vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift 'Science' gepubliceerd.

De wetenschappers kwamen tot de conclusie, nadat ze constateerden dat een derde van alle planten- en diersoorten in Groot-Brittannië aan het afnemen is. Vooral insecten, die zich onderaan de voedselketen bevinden, worden zwaar getroffen.

De sterfte lijkt te worden veroorzaakt door te toename van stikstof in het milieu. Deze stof komt vooral vrij door het gebruik van fossiele brandstoffen en kunstmest.

Taiwanese president neergeschoten tijdens campagne

Wisten we eerder al te melden dat de aanstaande presidentsverkiezing in Taiwan zich ernstig aan het verharden was, blijkbaar is nu het absolute dieptepunt bereikt.

Bij een aanslag is de huidige president van Taiwan, Chen Sui-ban is tijdens zijn verkiezingscampagne in z'n buik geschoten. Ook de vice-president is geraakt, zij werd in haar been getroffen. De twee voerden campagne in de stad Tainan, de geboorteplaats van Chen Sui-ban. Beiden zijn gewond overgebracht naar het ziekenhuis, maar het is voor alsnog onbekend hoe ernstig de verwondingen zijn.

Morgen zouden de Taiwanezen naar de stembus gaan om te kiezen voor een nieuwe president.

Nieuwe variant Bagle computervirus

De officiële waarschuwingsdienst van de overheid heeft donderdag bekend gemaakt, dat er vier nieuwe varianten van het computervirus Bagle zijn opgedoken. Volgens een woordvoerder van virusdatabank Virusalert gaat het om de gevaarlijkste variant tot nu toe.

Eerdere varianten van het virus verspreidden zich als bijlage van een e-mail bericht, en werden geactiveerd als de ontvanger dit bestand opende. Bagle.Q, de nieuwe variant, opent en activeert zichzelf.

De virusmaker verschaft zichzelf toegang tot bestanden op de harde schijf van geïnfecteerde computers. Men kan hiermee deze zelfs verwijderen. Ook kunnen de computers worden gebruikt om e-mail te versturen, zodat het virus verder wordt verspreid.

Vrouw spookrijdend op zoek naar dochter

Imperium had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Een 64-jarige vrouw heeft gisteravond lange tijd spookgereden op onder meer de A7, de A8 en de A10. De vrouw was op weg naar haar dochter, maar raakte van slag toen ze erachter kwam dat ze niet meer wist waar haar dochter woonde.

Een automobilist waarschuwde de politie dat er vanuit de richting Purmerend een medeweggebruiker tegen het verkeer inreed op de A7. Het lukte agenten uiteindelijk pas bij de afslag Landsmeer op de A10 om de vrouw van de weg te halen.

Na het verhaal van de vrouw gehoord te hebben, werd besloten het rijbewijs van de vrouw in te nemen. Een klein lichtpuntje: de dochter van de vrouw heeft haar opgehaald van het politiebureau.

Amerikaan maakt van spam zijn hobby

De meeste internetgebruikers worden helemaal gek van alle spam die zij dagelijks in hun mailbox vinden. Zo niet de 45-jarige Orlando Soto uit Amerika, die in het verleden zelf overigens ook spam heeft verstuurd, maar daar door de verscherpte antispamwetgeving mee is opgehouden. Hij kan volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journaal geen genoeg krijgen van spam en heeft er zijn hobby van gemaakt.

Soto beweert dat spam hem helpt de 'stress van de dag' kwijt te raken. Het liefst brengt hij zijn avonden door met het lezen van spam. Soto zegt open te staan voor alles. Hij leest de spam niet alleen, maar is ook een fanatiek koper van producten die via spam worden aangeboden. Soms besteedt hij honderden dollars per week aan olies, servers, kruiden, computeronderdelen, software en vitamines. In sommige gevallen verkoopt hij zijn spullen weer door via zijn website; een truc die hij via een spambericht heeft geleerd.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.