Aantal testdagen naar 20?

Bernie Ecclestone heeft een nieuw plan in de maak om de kosten in de Formule 1 te reduceren en daarmee ook gelijk naar 20 races in een seizoen te kunnen gaan. Er moet minder worden getest.

De 73-jarige F1-baas wil per team slechts ongeveer 20 testdagen toestaan. Minardi-eigenaar Paul Stoddart staat achter het idee. "We denken ongeveer 35,000 kilometers op de baan te rijden dit jaar," aldus de Australiër. "Sommige teams hebben dat echter al gedaan (tijdens het testen)!"

Ook David Richards van BAR vindt het aantal testen waarbij geen publiek aanwezig is, ongeveer vier keer het aantal ronden dat tijdens races wordt verreden, lachwekkend. We moeten meer de wereld over en daarvoor moeten we misschien meer races hebben," zo voegde hij eraan toe.

Een groot obstakel op de weg naar een vermindering van het aantal tests is Ferrari. Het team is zelf eigenaar van een aantal privé-circuits. "Het lijkt alsof sommige mensen het gewoon heerlijk vinden om geld uit te geven," aldus Renault-directeur Flavio Briatore. "Ik denk dat alle overigen blij zijn met een vermindering van het aantal testen."

Toch denkt Paul Stoddart niet dat een vermindering van het aantal tests een verkleining van het gat tussen grote en kleine teams tot gevolg heeft. Het vrijgemaakte geld wordt volgens hem dan wel weer ergens anders aan besteed.