Bankier: bankiers niet schuldig aan crisis

Bankiers zijn niet schuldig aan de huidige financiële en economische crisis. Dit zei Sjoerd van Keulen vandaag tijdens een debat over de crisis. Van Keulen is voorzitter van het Holland Financial Centre en oud-topman van de bankverzekeraar SNS Reaal, die in 2008 staatssteun kreeg van de Nederlandse overheid.

Van Keulen: "99 procent van de bankiers heeft geen schuld aan de kredietcrisis. Dat deze is uitgebroken, heeft meer te maken met andere factoren." Volgens de bankier zijn onder andere de kunstmatig lage rentes van centrale banken en het enorme handelstekort van Amerika oorzaak van deze crisis.

Ook het politieke beleid om elke Amerikaan aan een huis en hypotheek te helpen en het gebrek aan toezicht heeft volgens Van Keulen aan de crisis bijgedragen.

De financieel topman stelde dat sommige investment bankers misbruik hebben gemaakt van de situatie door transacties te doen waar heel veel geld mee is verdiend: "De invalshoek van vandaag de dag enkel en alleen op bonussen is geen oplossing. Het draait niet alleen om zelfverrijking via bonussen. Dat is een simplificatie van de werkelijkheid."

'Politieke beleid om huizenbezit te stimuleren mede oorzaak crisis'