Noord-Korea naar de stembus

In Noord-Korea worden vandaag verkiezingen gehouden. De opkomst ligt nu al zeer hoog. Aan het begin van de middag had iets meer dan 93 procent van de stemgerechtigden al gestemd. Het uiteindelijke opkomstpercentage zal waarschijnlijk bijna 100 procent bedragen.

De verkiezingen in Noord-Korea verlopen iets anders dan in de meeste andere landen. Omdat er op het stembiljet maar één kandidaat staat, hoeft er niets te worden ingevuld; het stembiljet kan rechtstreeks de stembus in. Alleen als een kiezer blanco wil stemmen zal hij even het stemhokje in moeten om de naam van de vermelde kandidaat door te strepen. De gevolgen daarvan zijn voor de kiezer zelf en waarschijnlijk niet bijzonder prettig.

De verkiezingsuitslag laat zich raden: de partij van Kim Jong-Il zal wederom met een overweldigende meerderheid verkozen worden. Peilingen zijn daarbij beslist onnodig. Overigens is Kim Jong Il al lange tijd niet meer te zien geweest. Buiten Noord-Korea gaan er geruchten over zijn gezondheid, binnen Noord-Korea zijn geruchten verboden.