'Linkse rechters slopen inburgering'

''Het lijkt wel of er een campagne van linkse rechters is gestart om alles wat goed is aan de inburgering weer af te breken''. Geen woorden van FOK!kers die hun onderbuik laten spreken, maar van VVD-Kamerlid Henk Kamp. De voormalig minister van Defensie reageert daarmee op twee recente rechterlijke uitspraken over huwelijksmigratie.

Een rechtbank in Amsterdam bepaalde vorige week dat migranten die met hun gezin in Nederland willen worden herenigd, niet eerst in hun eigen land een inburgeringsexamen voor Nederland hoeven te halen. Hierdoor worden duizenden extra importbruiden verwacht.  En of dat nog niet genoeg is, bepaalde een rechtbank in Roermond deze week dat echtgenoten die een partner uit het buitenland willen laten overkomen, niet langer minstens 120% van het minimumloon hoeven te verdienen.

Kamp hoopt dat de  Raad van State de uitspraken van de rechters terugdraait. De Nederlandse staat heeft in ieder geval beroep aangetekend tegen de uitspraken.

Regeringspartijen CDA en PvdA geven oud-minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk de schuld. Zij kwam met de aangescherpte regels voor huwelijksmigratie en de ''juridische ellende'' is geheel aan haar te wijten, zo valt op te tekenen uit sociaal- en christen-democratische bron.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg: ''In de uitvoering blijkt het daaraan te schorten. Dat zie je bij de inburgering, bij de toelatingseisen in het buitenland en nu weer. Verdonk rept altijd over daadkracht, maar dat valt behoorlijk tegen''.  PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem: ''Minister Verdonk heeft een geschiedenis achter zich aan van juridische ellende”.  Overigens zijn zowel PvdA als CDA niet blij met de uitspraken van de rechters, omdat ze wel voorstander zijn van het inburgeringsexamen in eigen land en de minimumlooneis.

Kamerlid Verdonk reageert in De Telegraaf laconiek op de kritiek van CDA en PvdA. ''We hebben dit destijds heel goed uitgezocht en er zitten geen juridische gaten in. Wat mij betreft, is dit een onbegrijpelijke uitspraak. Het is niet de bedoeling dat mensen die een heel nieuw gezin stichten dat afwentelen op de gemeenschap. Dat zijn heldere eisen, die je gewoon moet kunnen stellen.”