Zeer diepe grot in Spanje ontdekt

Icoon EuropaSpeleologen van de universiteit van het Belgische Leuven hebben in het Noord-Spaanse bergmassief Picos de Europa een van 's werelds diepste grotten ontdekt.

In de grot Sima de la Cornisa bereikten ze een diepte van liefst 1507 meter, wat de grot op de achtste plaats in de lijst van diepste grotten ter wereld brengt. Dit meldt het Belgische persbureau Belga. De Vlaamse speleologen (Spekul) werkten samen met Spaanse speleologen van de speleoclub van Valencia. Sinds 2001 wordt de Sima de la Cornisa onderzocht. Vorig jaar werd in de grot al een diepte bereikt van 1300 meter. Dit jaar werd de magische grens van 1500 meter diepte overschreden.

Het voorlopige eindpunt van de grot wordt gevormd door een zeer grote collectorgang van 6 tot 10 meter breed en minstens 60 meter hoog. In de collector vloeit al het water dat op het betreffende bergmassief samenvalt. De onderzoekers zijn voorlopig met de exploratie van de grot gestopt toen ze op een soort zwanenhals stuitte die vol staat met water.

''Maar het is duidelijk dat dit niet het eindpunt is. Op verschillende plaatsen zijn er mogelijkheden om de grot verder te exploreren'', zegt Jan Masschelein, die de expeditie leidde. ''Aangezien verondersteld wordt dat het water van de ondergrondse rivier uiteindelijk de bron vormt van Los Molinos op 430 meter hoogte in de kloof van de Rio Cares, is het theoretisch zelfs mogelijk om nog zo'n 600 meter dieper te dalen, dus tot 2100 meter'', aldus de speleoloog.