Japanse zelfmoordafspraken nemen toe

Icoon BizarHet aantal gevallen waarbij Japanners op internet afspreken om gezamelijk zelfmoord te plegen, en dat ook daadwerkelijk uitvoeren, neemt toe. Vorig jaar waren er 91 Japanners die zelfmoord pleegden, nadat ze een afspraak hadden gemaakt met anderen om tot die daad te komen. In 2004 ging het nog om 55 mensen.

Afgelopen week pleegden in totaal negen Japanners gezamelijk zelfmoord. Vrijdag werden zes Japanners in een auto gevonden, die door verstikking om het leven waren gekomen. De zes, allen twintigers, hadden waarschijnlijk via internet afgesproken om zelfmoord te plegen, aldus het persbureau Associated Press. Eerder die week pleegden een man en twee vrouwen op waarschijnlijk dezelfde manier zelfmoord.

"Depressieve jonge mensen en internet: het is een erg gevaarlijke combinatie", stelt hoogleraar psychologie Mafumi Usui. Vooral mensen die niet in hun eentje zelfmoord durven te plegen, kiezen voor een groepszelfmoord. De Japanse regering onderneemt van alles om zelfmoordsites ontoegankelijk te maken. Afgelopen oktober begon de politie een offensief tegen de mogelijkheid om online af te spreken om zelfmoord te plegen. Sinds het begin van dat offensief wist de politie twaalf zaken te achterhalen, waardoor de zelfmoord van veertien mensen zou zijn voorkomen.

Toch vormen zelfmoorden die worden afgesproken via internet nog altijd maar een klein deel van het totaal aantal zelfmoorden in Japan. In 2004 pleegden in totaal zo'n 32.000 Japanners zelfmoord. Vaak betrof het oudere Japanners met financiŽle problemen.


Met dank aan LaRF voor de submit.