Reacties politici op verkiezingsuitslagen

Icoon VerkiezingenWouter Bos heeft vanavond zijn kiezers en partijgenoten bedankt voor de uitslag van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. "De akelige harde en kille klap van 2002 hebben we helemaal goed gemaakt", aldus de partijvoorzitter van de PvdA. "Het vertrouwen dat we te leen hebben gekregen van de kiezer, moeten we ook waarmaken." De partij van Bos won gisteren, landelijk gezien, net als de SP, veel zetels.

Jan Marijnissen was blij met de uitslagen, en noemde deze "historisch". De partijleider van de SP ervoer gisteren als "een feestdag". De kracht van de SP zit in de stabiliteit en afkeer van hypes, aldus kamerlid Agnes Kant. "We zijn niet modieus. We staan dicht bij de mensen en veranderen niet voortdurend van opvatting. Dat geeft kennelijk vertrouwen."

Minister-president Balkenende (CDA) noemde de uitslag van de verkiezingen "teleurstellend, maar niet onverwacht." Hij feliciteerde de PvdA en de SP met hun verkiezingsuitslagen: "Onze gelukwensen gaan naar de PvdA en de SP. Ze hebben mooie resultaten gehaald." Balkenende schreef het verlies toe aan de 'lastige periode' die de partij achter de rug heeft. "Het is een moeilijk jaar geweest waarin we moeilijke beslissingen hebben moeten nemen. We hebben onze nek moeten uitsteken, dat word je niet altijd in dank afgenomen."

VVD-fractieleider Jozias van Aartsen toonde zich redelijk positief over de uitslagen. "Het valt wat mij betreft best mee, aldus de voorman. "Gemeenteraadsverkiezingen zijn altijd moeilijk voor de VVD. We verwachten nooit een geweldige uitslag. De raadsverkiezingen zijn sowieso heel moeilijk voor de regeringspartijen. Wij zijn van ons drieën nog het meest stabiel."

D66-fractieleidster Lousewies van der Laan was het minst blij: "ronduit pet", zo omschreef ze de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren. "Dat doet pijn en niet zo'n beetje ook." D66 verloor voor de tiende keer op rij een verkiezing.

--
Kijk voor meer verkiezingsuitslagen op het subforum politiek op het FOK!forum.
Een volledig overzicht van de kiesresultaten, staat op NOS Teletekst.