Mexico zwaar getroffen door Wilma

De Mexicaanse provincie Yucatán is hard getroffen door de orkaan Wilma, die het afgelopen weekend huishield op het schiereiland. Zeker acht mensen zijn omgekomen; in de badplaatsen Cancun en Playa del Carmen hebben een hoop huizen, hotels en stranden flinke schade opgelopen. Vele arme Mexicanen die woonachtig zijn in kleine dorpjes zijn dakloos geworden doordat hun hutjes verwoest zijn. Grote delen van het getroffen gebied kampen momenteel nog met flinke wateroverlast. Wilma is nu op weg naar Florida, waar zij maandagochtend vroeg verwacht wordt.

Wilma bereikte de Mexicaanse kust als een orkaan van de vierde - de op één na hoogste - categorie. Vervolgens kwam zij bijna tot stilstand en richtte flinke schade aan in Yucatán. Veel wegen zijn onbegaanbaar gemaakt door modderstromen. In sommige gebieden viel in één etmaal tijd wel anderhalve meter regen. De elektriciteit is in grote delen van het getroffen gebied uitgevallen. Inmiddels zijn honderden militairen met helikopters en amfibievoertuigen naar het rampgebied gestuurd. Op meerdere plekken moest worden opgetreden tegen plunderaars.

Wilma is inmiddels afgezwakt tot een storm van de tweede categorie, maar volgens experts zal zij boven zee weer krachtiger worden. In Cuba zijn het afgelopen weekend, alhoewel de orkaan het land waarschijnlijk niet direct zal raken, ruim 500.000 mensen geëvacueerd. Florida zal waarschijnlijk wel hard getroffen worden, hetgeen voor de zevende keer in veertien maanden zal zijn. Wilma zal de staat waarschijnlijk bereiken met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Mogelijk zullen tornado's ontstaan, omdat de orkaan boven Florida op een koudefront stuit.