Nederlandse sites te slecht bereikbaar

Nederlandse sites zijn vaak slechter bereikbaar dan de eigenaar wil of wenst. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Iping. Volgens de onderzoekers zijn er nauwelijks sites die 99 procent 'performance' halen. Iets wat vaak wel afgesproken wordt met hostingbedrijven in contracten. De echte bereikbaarheid per maand ligt tussen de 84,7 procent en 99,5 procent bij de top 25 sites.

De meest voorkomende problemen doen zich voor bij de laadtijd van de pagina's. Die ligt soms boven de vijftien seconden. Bij sommige websites worden verbindingen ook tijdens het transport verbroken. Het gevolg is dan dat bezoekers 'verminkte' pagina's zien of dat de inhoud niet compleet is. Ook adverteerders hebben er nadeel van, omdat advertenties niet worden vertoond.

Tijdens de meting van het onderzoeksbureau in september 2005 blijkt dat zoekmachine Google met 99,8 procent het beste bereikbaar is. Bol.com volgt met 99,6 procent en Startpagina.nl met 98,3 procent.

"Gedurende de maand september was de bereikbaarheid van de Nederlandse nieuwssites gemiddeld minder dan 92 procent", zo stellen de onderzoekers. "Eenderde van de sites was in minder dan 90 procent van de pogingen vlekkeloos toegankelijk. De Emerce-site scoorde 85 procent, de Volkskrantsite maar 82procent en in het slechtste geval, de site van NRC Handelsblad, was de bereikbaarheid een magere 62 procent", aldus iPing.