'Tongzoenen is gezondheidsrisico'

Zweedse onderzoekers die onderzoek deden naar mondhygiŽne, hebben eens kritisch gekeken naar de biologische effecten van de tongzoen en komen daarbij tot een schokkende conclusie: het mag dan door veel mensen als plezierig worden gevonden, het is allesbehalve gezond.

Tijdens ťťn enkele toenzoen worden meer dan 40.000 parasieten en zo'n 250 verschillende bacteriesoorten uitgewisseld. Daarnaast verwisselt er 0,7 gram eiwitten, 0,45 gram vet en 0,19 gram overige organische stoffen van eigenaar.

Het onderzoek werd mede uitgevoerd naar aanleiding van een aangekondigde recordpoging om op Valentijnsdag (14 februari) het record van de langstdurende tongzoen te verbeteren. Het huidige record staat op 30 uur 59 minuten en 21 seconden en stamt al weer uit 2001.

Toch zit er ook nog een positief kantje aan het geven van een tongzoen: je verbrandt er een hoop caloriŽn mee. Zo zullen de winnaars van de gestelde recordpoging, indien zij het record evenaren of verbeteren, elk zo'n 7436 caloriŽn hebben verbrand.