Vrouwen in Kenia vaak verkracht

Vandaag, op de Internationale Vrouwendag, heeft Amnesty International een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat in Kenia dagelijks vrouwen fysiek en mentaal mishandeld worden of zelfs gemarteld. Het geweld tegen vrouwen is in Kenia wijdverspreid. Ongeveer 50% van vrouwelijke bevolking heeft ermee te maken. De regering in Nairobi onderneemt er weinig tegen.

Een van de grootste problemen in het Afrikaanse land is dat vrouwen die lijden onder verkrachting en andere vormen van geweld, onvoldoende door de wet worden beschermd. Zo komt verkrachting binnen het huwelijk heel vaak voor, mede omdat dit niet strafbaar is.

Geen gehoor

Vrouwen hebben nauwelijks toegang tot het rechtssysteem en worden vaak door bepaalde culturele tradities ervan weerhouden aangifte te doen. Bij de politie vinden de vrouwen vaak weinig gehoor. Politiefunctionarissen gedragen zich vaak discriminerend jegens vrouwen.

De Keniaanse regering van president Daniël arap Moi heeft gelijke behandeling van mannen en vrouwen en maatregelen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan wel toegezegd, maar is deze belofte niet nagekomen.