Truckers willen afschaffing drempels

Truckers ondervinden zoveel hinder van verkeersdrempels dat deze op wegen waar veel vrachtverkeer rijdt, door andere snelheidsbeperkende maatregelen moeten worden vervangen. Dat stelt branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN), die onderzoek heeft laten verrichten naar aanleiding van een toenemend aantal klachten.

Hieruit blijkt dat het rijden over verkeersdrempels zeer oncomfortabel voor truckers is. Zij kunnen slechts bij een snelheid van 20 kilometer per uur de drempels passeren, zonder de schok als hinderlijk te ervaren of uit hun stoel te schieten. Bovendien zijn er volgens TLN aanwijzingen dat het veelvuldig over drempels heenrijden de oorzaak van gezondheidsklachten is.

Het kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur CROW, dat de richtlijnen voor verkeersdrempels in ons land vaststelt, beaamt dat het beter is om geen drempels meer te realiseren op routes waar veel bussen en vrachtwagens rijden.

"Er zijn echter situaties waar andere oplossingen niet effectief zijn", aldus een woordvoerder. "Bovendien zijn drempels veel goedkoper dan bijvoorbeeld wegversmallingen."