FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 augustus 2001

Honderden reacties na dood Sylvia Millecam

De dood van Sylvia Millecam heeft Nederland geschokt. Op de diverse condoleance-registers op internet zijn al honderden reacties binnengekomen.

Een schok... niets anders en niets minder, een talent verloren maar er is boven vast meer lol nu...bedankt voor je jouw zijn...doe de groeten aan Herman

snik, sylvia dood,maar wat heb je veel gegeven.,voor mij was jij een herkenning, zo lekker gek doen ,heerlijk ,ik hoop dat je beseft hebt hoeveel je voor mensen betekend hebt............dag prachtmens...

DAG LIEVE TOPPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rust zacht.


Het zijn maar enkele van de vele reacties. Op de volgende sites kan je terecht om je medeleven te uiten:

KRO
Condoleance.nl
Icondolement.com

Zie ook dit nieuwsbericht.

Pim Fortuyn lijsttrekker Leefbaar Nederland ??

Publicist Pim Fortuyn doet volgend jaar mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Voor welke partij hij zich kandidaat zal stellen, weet hij nog niet. Maar er zijn drie opties, zo zegt hijzelf: Leefbaar Nederland, een eigen politieke beweging of het CDA.

In het televisieprogramma 2vandaag zei Fortuyn maandag dat hij contact heeft gehad met de onlangs opgericht partij Leefbaar Nederland. Hij wil wel lijsttrekker worden, maar harde afspraken zijn nog niet gemaakt. Fortuyn sluit ook niet uit dat hij voor zichzelf begint en met een Lijst-Fortuyn komt.

,,Ik ben ook, op geheel vrijblijvende basis en incidenteel, adviseur van de top van het CDA. Dus misschien bloeit daar nog iets op'', aldus Fortuyn.

Een van zijn ambities is de Kamer levendiger te maken. Nu is deze een nogal slaapverwekkend college, vindt hij. Maar zijn ambities reiken verder. Hij wil ooit premier worden.

Bejaarden dagen vast in boot bij Vogeleiland

Twee Zwolse bejaarden van 70 en 77 jaar hebben dagenlang met hun boot vastgezeten bij Vogeleiland in het Zwarte Meer bij Kraggenburg. De boot van het echtpaar liep donderdagavond vast in het ondiepe water waarna het echtpaar geen kant meer op kon.

Zaterdagavond pas bemerkte een medewerker van de Vereniging Natuurmonumenten de penibele situatie van het tweetal in het afgelegen natuurgebied en sloeg alarm. De reddingsbrigade van Urk kwam ter plaatse en maakte de schroef van de boot schoon. De bedoeling was dat het echtpaar daarna op eigen kracht verder zou varen. Zondagavond kreeg de politie Flevoland echter de melding dat het echtpaar nog steeds vast zat.

De reddingsbrigade van Urk, medewerkers van de Vereniging Natuurmonumenten, politie en omstanders hadden vervolgens drie uur nodig om de boot los te krijgen en weg te slepen. Het bejaarde echtpaar was erg geëmotioneerd door de gebeurtenis, maar kwam er zonder kleerscheuren vanaf, aldus de politie maandag.

Brinkhorst: 'Krokodillentranen bij MKZ boeren'

De veehouders die emotioneel reageerden op de mond- en klauwzeercrisis zijn volgens minister Brinkhorst (Landbouw) niet allemaal vrij van hypocrisie. ,,Ze huilden soms echte tranen, soms krokodillentranen. Uiteindelijk zijn alle dieren bestemd voor de slacht.''

De bewindsman betoogt in een interview dat donderdag verschijnt in het maandblad Opzij dat er in de MKZ-crisis zo'n 260.000 dieren zijn gedood. ,,Nuchter bekeken is dat vier dagen slacht. Inderdaad, datzelfde aantal dieren wordt normaal in vier dagen tijd in de slachthuizen gedood, dus we moeten alles wel in de context blijven zien.''

In de ogen van Brinkhorst zijn de boeren ook erg dubbel in hun roep om inenting tegen het MKZ-virus. ,,Op het ogenblik hoor je de boeren er niet meer over en ik denk dat ze echt niet zullen huilen wanneer die vaccinatie er straks niet komt.'' Volgens de minister is er binnen Europa onvoldoende steun te vinden voor MKZ-vaccinatie. Als Nederland op eigen houtje zou gaan enten mogen vee en vlees niet meer worden geëxporteerd. ,,Dat is dan einde oefening voor het grootste deel van de Nederlandse veehouders.''

De minister uit forse kritiek op de veehouders in Kootwijkerbroek van wie sommigen op het dieptepunt van de MKZ-crisis landbouwambtenaren te lijf gingen. ,,Ik houd meer van mensen die ongelovig zijn en toch naar Gods geboden leven dan van gelovige mensen die Gods geboden met voeten treden.'' De meeste inwoners in de regio Kootwijkerbroek zijn protestants-christelijk.

Vuurlopers mét brandwonden beter af

De Leidse studenten die vorige week brandwonden opliepen toen zij over hete kolen liepen, zijn er minder erg aan toe dan dan degenen die het doorstonden en geen brandwonden opliepen. Dit stelt directeur R. Matzken van de Stichting Bijbel en Onderwijs.

Geest wenden tot een afgod

Volgens de stichting wenden de mensen die succesvol over vuur lopen hun geest tot een afgod. In ruil daarvoor zouden zij bijzondere vaardigheden ontvangen. De bijbel veroordeelt volgens Matzken het vuurlopen met een passage waarin koning Manasse van Juda zijn zoon door het vuur liet gaan. Het zou gaan om een offer aan de afgod Moloch of Melek.

De vijftien studenten raakten gewond bij de activiteit tijdens de Leidse introductieweek voor eerstejaars studenten, waarvoor Emile Ratelband uitgenodigd was. Volgens de stichting wordt het lopen over kolen beoefend als onderdeel van cursussen over teambuilding.

Bijbel en onderwijs voegt het vuurlopen toe aan haar website www.occultenlicht.nl, waarop zij waarschuwt voor occulte 'duivelse praktijken', zoals het lezen van de boeken van Harry Potter en het spelen van het Pokemon spel.

Verband kaalheid en hartkwalen

Zabke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mannen die vroeg kaal worden, hebben een verhoogde kans op hartziektes. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van de Italiaanse stad Genua.

Vroegtijdige kaalheid zou worden veroorzaakt door een verhoogd gehalte van het hormoon testosteron. Dat veroorzaakt schade aan de haarzakjes waardoor het haar verzwakt en uiteindelijk uitvalt.

Een teveel aan testosteron blijkt ook te leiden tot hartproblemen op latere leeftijd, zoals hartaanvallen en angina pectoris. Ook wordt het hormoon in verband gebracht met hoge bloeddruk, een hoog cholestorolgehalte en trombose.

Grondrechten voor digitale media

De regering heeft vrijdag ingestemd met een voorstel om grondrechten vast te leggen bij het gebruik van digitale media. De vrijheid van meningsuiting moet ook gelden voor bijvoorbeeld internet.

Het brief-, telefoon-, en telegraafgeheim wordt vervangen door een grondrecht op vertrouwelijke communicatie. Vertrouwelijke informatie via e-mail, SMS en fax valt daar voortaan ook onder. De regering verruimt verder de mogelijkheden voor burgers om overheidsinformatie in te kunnen zien.

De burger kan voortaan ook informatie op wetgevend terrein opvragen en jurisprudentie.

RCC: uiting 747 AM smakeloos

De Reclame Code Commissie noemt een advertentie van de publieke radiozender 747 AM 'smakeloos, onnodig kwetsend en respectloos'.

Daarmee stelt de RCC twee klagers in het gelijk. De twee, lezers van NRC Handelsblad, hadden een klacht ingediend tegen een uiting van een luchtfoto van een oorlogsbegraafplaats met de tekst: 'Soms moet je een beetje afstand nemen om een beter overzicht te krijgen. 747 AM'. De advertentie werd gemaakt door KesselsKramer ten tijde van de introductie van de 'nieuwe' zender die voorheen Radio 5 heette.

747 AM gaat in beroep. De zaak wordt op 10 september behandeld.

Speelgoedbom eist een leven

Spanje is maandag opnieuw opgeschrikt door een bomaanslag. De bom, waarschijnlijk verstopt in een stuk speelgoed, explodeerde in een auto in de noordelijke stad San Sebastian. In de auto zaten twee vrouwen en twee kinderen. Eén vrouw kwam om het leven. Haar kleinkind (16 maanden oud) heeft zeer ernstige verwondingen aan de ogen, het andere kind liep lichte verwondingen op.

De Spaanse politie denkt dat de niet al te krachtige bom verborgen zat in een stuk speelgoed. Een woordvoerder verklaarde dat zaterdag twee speelgoedauto's waren achtergelaten in het café van de slachtoffers. Toen niemand zich meldde om het speelgoed op te halen, hebben de eigenaars auto's aan hun kinderen gegeven. Die namen ze mee in de auto, waar de ontploffing volgde.

In San Sebastian wordt gegist naar de mogelijke daders. De meeste aanslagen in Spanje en Baskenland zijn het werk van de Baskische terreurorganisatie ETA, maar zover bekend hebben zij tot nu toe geen bommen verborgen in speelgoed en richten zij hun aanvallen doorgaans niet bewust op vrouwen en kinderen

Venetiaan doet oproep aan jongeren

President Venetiaan van Suriname heeft op het Kwakoe Festival de Surinaamse jongeren opgeroepen hun school af te maken. Daarna zouden ze "eens na moeten denken om de oversteek te maken en een bijdrage moeten leveren om Suriname op te bouwen".

Venetiaan is een week in Nederland op uitnodiging van de organisatoren van het festival in Amsterdam-Zuidoost. Behalve muziek waren er toespraken en droeg burgemeester Cohen een aantal Surinaamse gedichten voor.

Eerder nodigde Venetiaan premier Kok uit een bezoek te brengen aan Suriname. Venetiaan sprak donderdag met Kok.

Israel: Palestijn blies zichzelf op

Israel ontkent gisteren een raket te hebben afgevuurd op een huis in de Gazastrook. De explosie,die het leven kostte aan een Palestijnse activist en zijn kinderen van 8 en 6 jaar oud, is volgens Israel veroorzaakt door een voortijdig ontplofte zelfgemaakte bom.

Volgens de Palestijnen ging het bij de explosie in Rafah wel degelijk om een Israelische raketaanval. In totaal zijn gisteren zes Palestijnen door geweld om het leven gekomen.

Vandaag maakten Israelische bulldozers 2 Palestijnse huizen op de Westelijke Jordaanoever met de grond gelijk. Dat ging gepaard met vuurgevechten.

Sinéad O'Connor schenkt huis aan goed doel

De Ierse zangeres Sinéad O'Connor gaat haar huis in het Amerikaanse Atlanta weggeven voor een goed doel. Met de geschatte opbrengst van zo'n 2,4 miljoen gulden moet een tehuis voor suïcidale jongemannen worden gefinancierd.

Het tehuis, dat in het Ierse Limerick moet worden opgezet, is een initiatief van de 29-jarige Ier Tommy Roche. Zijn broers Alan (22) en Jeffrey (25) pleegden vorig jaar kort na elkaar zelfmoord. "Sinéad nodigde mij naar Dublin uit", aldus Tommy. "Ik vroeg haar een benefietconcert te doen, maar zij zei dat dat niet genoeg was en dat we haar huis konden hebben."

Klanten de winkel in met behulp van SMS

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een bedrijf heeft de primeur en stuurt SMS berichten naar zijn klanten om hen op de hoogte te houden van het laatste nieuws en aanbiedingen op kledinggebied.

Naast het verspreiden van deze informatie via SMS gaat het bedrijf binnenkort ook een interactief SMS spel inzetten om klanten meer te betrekken bij de winkel.

Het midden- en klein bedrijf is steeds op zoek naar nieuwe middelen om reclame te maken. Hierbij kiest men steeds vaker voor nieuwe media, zoals een SMS bericht. Vooral waar het om jongeren gaat zijn SMS berichten een goed medium voor reclame boodschappen.

In de afgelopen jaren maakten onder andere uitzendbureaus en omroepen al gebruik van de SMS producten. Ook het midden- en klein bedrijf maakt steeds vaker gebruik van speciale SMS producten. Zo is een aantrekkelijk pakket samengesteld voor kledingwinkels om SMS in te zetten als reclame medium.

Het grote SMS spammen kan vanaf nu dus beginnen

230.000 bezoekers voor Parade

In Amsterdam is zondagavond het reizende theaterfestival De Parade afgesloten. Dit jaar wist de Parade 230.000 bezoekers te trekken, 20.000 meer dan vorig jaar. De afsluiting gebeurde door burgemeester J. Cohen, die een gastrol vervulde in de voorstelling De Grote Sportshow.

Het festival startte op 20 juni in Rotterdam en reisde via Den Haag en Utrecht naar de hoofdstad. In Rotterdam maakte De Parade onderdeel uit van het progamma van de culturele hoofdstad van Europa 2001. In Den Haag streek het theaterfestival neer in het Westbroekpark. De nieuwe locatie trok bijna dubbel zoveel bezoekers als de voorgaande editie. In Utrecht en Amsterdam werd De Parade als vanouds druk bezocht.

Nieuw waren dit jaar de schuttersportretten. Tatoeagekoning Henk Schiffmacher en kunstschilder Aldert Mantje maakten in iedere stad een groot doek met promeninenten uit die plaats. In Den Haag verwoestte de wind het mobiele museum waarin het schuttersportret tentoon werd gesteld. In Utrecht boden de Nederlandse Spoorwegen een nieuw onderkomen aan, maar trokken dit aanbod in toen bleek dat Henk Westbroek op het doek als nazi was afgebeeld.

Paradecorifee Loes Luca nam in Amsterdam afscheid van het festival. Na jarenlang te hebben rondgetrokken met De Parade, wachtte haar in de hoofdstad een glorieus afscheid. Volgens de organisatie heeft de investering in een groter theateraanbod, beeldende kunst en film resultaat gehad. De Parade trok een geïnteresseerd publiek.

Zabel wint, Dekker blijft leider

Erik Zabel heeft in Hamburg de zevende wereldbekerwedstrijd van dit seizoen gewonnen. Erik Dekker werd derde en deed goede zaken in het WB-klassement.
Zabel klopte Romans Vainsteins in de eindsprint. Erik Dekker, die de sprint opende, werd derde. Fabrizio Guidi kwam als vierde over de meet, Andrej Hauptman completeerde de top vijf.

Zoals gebruikelijk was er weer een vroege vluchter in Hamburg. Dit maal was het de Fransman Raphael Jeune die al vroeg voor de aanval koos. Hij kreeg een maximale voorsprong van acht minuten, werd weer bijgehaald en besloot uitgeput af te stappen.

De eindfase van de koers verliep rommelig. Diverse renners probeerden weg te komen. Op de laatste beklimming van de Waseberg zette Dekker aan. De leider in de strijd om de wereldbeker kreeg Davide Rebellin en Paolo Bettini met zich mee. Een echte achtervolging ontstond er niet, maar desondanks werden Dekker en zijn medevluchters weer bijgehaald.

Kort voor de meet zette Karsten Kroon even aan. Hij werd bijgehaald door Leon van Bon, die zelf doorzette. Maar ook Van Bon was geen succes gegund. De Nederlander werd weer bijgehaald, waarna Zabel het karwei in de sprint klaarde.

In de stand om de wereldbeker klom Zabel naar de tweede plaats. Dekker leidt het klassement met 269 punten, Zabel heeft nu 200 punten. Derde staat Vainsteins, met 186 punten.

Uitslag
1. Erik Zabel [Dui] 5.59.02 [41.945 km/u]
2. Romans Vainsteins [Let] z.t.
3. Erik Dekker [Ned]
4. Fabrizio Guidi [Ita]
5. Andrej Hauptman [Slo]
6. Paolo Bettini [Ita]
7. Igor Astarloa [Spa]
8. Fabio Baldato [Ita]
9. Werner Riebenbauer [Oos]
10. Sven Teutenberg [Dui]

Stand Wereldbeker
1. Erik Dekker [Ned] 269 punten
2. Erik Zabel [Dui] 200
3. Romans Vainsteins [Let] 186
4. Davide Rebellin [Ita] 144
5. Gianluca Bortolami [Ita] 131

Schiphol voert irisscan in

Fuzzy, ainab@home.se>Zabke en Basst meldden ons via de newssubmit dat Luchthaven Schiphol in september de zogenoemde irisscan gaat invoeren. Zakenlieden die regelmatig vliegen hoeven dan niet meer hun paspoort te tonen, maar kunnen volstaan met een blik in de camera die de iris controleert.

Van deelnemers wordt eenmalig een fotoscan gemaakt, waarbij 240 verschillende herkenningspunten van de iris op een chipkaart worden opgeslagen. Een blik in de camera is dan vervolgens voldoende voor de computer om te zien of de persoon een bekende is.

De reiziger kan dan direct doorlopen en hoeft niet meer zijn paspoort te tonen. Het systeem biedt de frequente luchtreiziger de mogelijkheid veel sneller door de paspoortcontroles te komen. De irisscan komt naast de gewone paspoortcontroles in de vertrek- en aankomsthallen. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is fraude vrijwel uitgesloten.

De chipkaart wordt gekoppeld aan een zogenoemde loyaliteitskaart die de reizigers volgens een woordvoerder nog meer voordelen moet bieden. Schiphol gaat binnenkort bedrijven en zakenlieden vragen van de irisscan gebruik te maken. Een proef met het systeem bleek vorig jaar een succes. Schiphol is de eerste Europese luchthaven die de irisscan invoert. Luchthaven Heathrow in Londen start pas in oktober met een proefproject.

Schiphol zocht al enkele jaren naar mogelijkheden om de wachttijden bij de paspoortcontroles te verminderen. Hierbij is ook gekeken naar controle van vinger- of handafdrukken. De irisscan wordt gezien als de meest betrouwbare, maar is ook het duurste systeem. De woordvoerder kon niet zeggen hoeveel het hele project gaat kosten. Het is ook nog niet precies bekend hoeveel de reiziger voor de chipkaart moet betalen.

KPN Eredivisie week 1

Het overzicht van de afgelopen speelronde in de KPN Eredivisie:

Vrijdag 17 Augustus:

FC Twente 1 - 0 RKC Waalwijk

Zaterdag 18 Augustus

De Graafschap 3 - 0 AZ (Moens weer onder de lat bij AZ)
NAC 1 - 0 FC Utrecht
FC Groningen 2 - 2 PSV (Kezman scoort penalty, Hugo krijgt rood voor hands op de doellijn)
FC Den Bosch 0 - 0 SC Heerenveen

Zondag 19 Augustus

Willem II 3 - 1 NEC (belgische laatbloeier Janssens scoort geweldige vrije trap voor Willem II)
Ajax 1 - 1 Roda JC (Chivu mist penalty)
Feyenoord 5 - 0 Sparta (van Hooijdonk mist penalty)
Fortuna Sittard 0 - 0 Vitesse

Sylvia Millecam overleden

wc-eend had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 45-jarige Millecam is overleden aan kanker. Geruime tijd dacht ze dat ze een bacteriële infectie had. Daarvoor onderging zij de afgelopen anderhalf jaar diverse therapieën, aldus de KRO. Onlangs werd echter een andere diagnose gesteld.

Millecam speelde onder meer bij Toneelgroep Amsterdam, Globe en het Publiekstheater. Sinds 1989 was zij een van de vaste presentatoren bij het populaire KRO-consumentenprogramma "Ook Dat Nog".

Millecam studeerde in 1981 af aan de toneelacademie in Maastricht. Aart Staartjes wordt gezien als de ontdekker van Sylvia Millecam. Hij gaf haar een rol in de serie "Geef je ouders maar weer de schuld". Samen met Marnix Kappers maakte ze verder "Knoop in je zakdoek", een spelshow voor verstandelijk gehandicapten. Verder had ze in 1994 haar eigen Sylvia Millecam Show en later het programma Miss Millecam. Ook had ze een rol in de film Hector van de Belgische komiek Urbanus.

Millecam is twee keer achter elkaar uitgeroepen tot de populairste vrouw van Nederland. Ze verscheen twee keer naakt in Playboy, werd gekozen tot "Lingeriedraagster van het jaar" en ze won de Playboy-Award. Sylvia Millecam woonde samen met vriend Arnold Willemsen.

Premier League week 1.

Afgelopen weekend is de Premier League weer begonnen met de competitie. Hieronder volgt deel 1 van het wekelijkse overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Zaterdag 18 Augustus:

Charlton Athletic 1 - 2 Everton
Derby County 2 - 1 Blackburn Rovers
Leeds United 2 - 0 Southampton
Leicester City 0 - 5 Bolton Wanderers
Liverpool 2 - 1 West Ham United
Middlesbrough 0 - 4 Arsenal
Sunderland 1 - 0 Ipswich Town
Tottenham Hotspur 0 - 0 Aston Villa

Zondag 19 Augustus:

Manchester United 3 - 2 Fulham
Chelsea 1 - 1 Newcastle United

Bijzonderheden van het afgelopen weekend in de Premier League.

- Bergkamp valt een kwartiertje in bij Arsenal, en maakt meteen twee mooie doelpunten.
- Robbie Fowler moest op de tribune toekijken nadat hij ruzie had gehad met de assistent trainen van Liverpool.
- Boudewijn Zenden scoort de openingstreffer tegen Newcastle.
- Van Nistelrooij red de wedstrijd voor Manchester tegen een verrassend goed spelen Fulham.
- Voormalig doelman van Manchester United sterft op 43 jarige leeftijd aan een hartaanval.

Exclusief: single M. Jackson uitgelekt

newsmystery had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Ook Giel Beelen maakte dus gebruik van deze bronnen!

Terwijl de releasedatum van zijn nieuwe album voor onbepaalde tijd is uitgesteld, kunnen fans van superster Michael Jackson via internet alvast van de nieuwe single genieten. Een Amerikaans radiostation kreeg vorige week vrijdag de primeur van de single 'You Rock My World' en een aantal fans was zo slim om het nummer op te nemen en in MP3-formaat op het internet te plaatsen. Binnen de hechte Jackson-gemeenschap verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje.

Inmiddels hebben minimaal zevenduizend fansites de single overgenomen. Hoeveel mensen het nummer hebben gedownload is niet te achterhalen, maar platenmaatschappij Sony Music zal hoe dan ook grote moeite hebben om de illegale verspreiding te stoppen.

Giel Beelen heeft Jackson-primeur!

mr. 0dissi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De populaire dj Giel Beelen van radio 3fm heeft in zijn programma de nieuwe come-back song van Michael Jackson genaamd "Rock your World" gedraaid. Deze is nog niet officieel verkrijgbaar maar alleen als mp3 via internet.

In zijn programma draaide de bewuste dj een mp3 van het nieuwe lied van Michael Jackson. Deze is nog niet uit en is illegaal verspreid over het internet. Beelen heeft al vaker laten weten voorstander te zijn van gratis mp3-verspreiding tussen gebruikers op het internet.

Beelen, werkzaam bij de VARA, heeft elke nacht een radioprogramma tussen 4 en 6 te beluisteren op Radio 3 FM.

NS-personeel per jaar 6000 maal dupe geweld

Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen is jaarlijks 6000 maal het doelwit van intimidatie en geweld. Het zijn hierbij vooral brutale scholieren en agressieve jeugdgroepen die het reizen reizen per spoor onveilig maken.

Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen is jaarlijks 6000 maal het doelwit van intimidatie en geweld.

Deze vaststellingen zijn de nauwelijks verrassende uitkomsten van een onderzoek dat in opdracht van de NS is ingesteld door de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) te Dordrecht. De rapportage wordt binnenkort gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de onveiligheid in de treinen en op de stations een volstrekt dieptepunt heeft bereikt.

In de verslaglegging van de SMVP wordt niet alleen de situatie in de treinen, maar ook die op en rond de stations uitvoerig aan de orde gesteld. In de treinen ontstaat agressie en intimidatie vaak als gevolg van zwartrijden.

Omdat conducteurs zich vaak onbeschermd voelen, treden ze regelmatig niet of te slap op tegen jongelui zonder kaartje. "Sterker nog, ze laten de agressie gaan en doen een stap opzij." Het gevolg daarvan is dat op sommige trajecten op grote schaal wordt zwartgereden.

Oorzaak van dat niet-optreden is voor een deel ook dat de conducteurs soms de passagier gelijk moet geven in diens frustraties: vertragingen, geen zitplaatsen, weinig informatie.

Op een aantal lijnen zijn bovendien zakkenrollerij en andere vormen van diefstal een 'bloeiend bedrijf'. Dat geldt vooral voor de Schiphollijn, ook al is de Spoorwegpolitie daar onlangs een hoopvol veiligheidsoffensief gestart.

Niet alleen in de treinen, maar ook in en rond veel NS-stations is de situatie vaak hopeloos. Hangjongeren, drugsgebruikers en zwervers zijn er een daadwerkelijke dan wel veronderstelde bedreiging voor de treinreizigers.

Het rapport zegt daarover dat de gemeenten maar al te graag het station beschouwen als het afvoerputje van de onderkant van de samenleving. Gemeentebesturen zouden al te graag en al te gemakkelijk aannemen, dat de Spoorwegen dat probleem maar moeten oplossen, omdat het zich op NS-terrein afspeelt.

Het rapport van de SMVP komt daartegen overigens in opstand: politie, Justitie, rijksoverheid en gemeenten zouden daarin gezamenlijk moeten optrekken.

Voorzitter van de stichting is mr. Pieter van Vollenhoven. Andere bestuursleden zijn oud-burgemeester en oud-hoofd van het korpsbeheerdersberaad E. d'Hondt, korpschef B. Lutken van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond en oud-senator Hans Wiegel.

Truckers willen afschaffing drempels

Truckers ondervinden zoveel hinder van verkeersdrempels dat deze op wegen waar veel vrachtverkeer rijdt, door andere snelheidsbeperkende maatregelen moeten worden vervangen. Dat stelt branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN), die onderzoek heeft laten verrichten naar aanleiding van een toenemend aantal klachten.

Hieruit blijkt dat het rijden over verkeersdrempels zeer oncomfortabel voor truckers is. Zij kunnen slechts bij een snelheid van 20 kilometer per uur de drempels passeren, zonder de schok als hinderlijk te ervaren of uit hun stoel te schieten. Bovendien zijn er volgens TLN aanwijzingen dat het veelvuldig over drempels heenrijden de oorzaak van gezondheidsklachten is.

Het kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur CROW, dat de richtlijnen voor verkeersdrempels in ons land vaststelt, beaamt dat het beter is om geen drempels meer te realiseren op routes waar veel bussen en vrachtwagens rijden.

"Er zijn echter situaties waar andere oplossingen niet effectief zijn", aldus een woordvoerder. "Bovendien zijn drempels veel goedkoper dan bijvoorbeeld wegversmallingen."

Zes surfers aangevallen door haaien

Voor de kust van de Amerikaanse staat Florida zijn dit weekend zes surfers gebeten door haaien. De slachtoffers liepen geen ernstige verwondingen op.

Zaterdag werden twee deelnemers aan een surfwedstrijd en een derde surfer aangevallen door haaien. De volgende dag beten rondcirkelende haaien voor de kust van Daytona Beach twee zeventienjarige meisjes en een 32-jarige man in hun benen.

De slachtoffers werden voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. Een deel van de baai waar vijf van de zes aanvallen plaatsvonden is afgesloten. Dit jaar zijn er wereldwijd 37 aanvallen door haaien gemeld, waarvan zeventien in deze regio, zei een van de lokale strandwachten.

Zware storm hindert bergingswerk Koersk

Hevige stormen boven de Barentszzee hebben maandag de bergingswerkzaamheden bij de gezonken kernonderzeeër Koersk belemmerd. De Russische en Noorse duikers konden door de wind en de hoge golven hun werk niet doen.

De Koersk, die op 12 augustus vorig jaar zonk, ligt op een diepte van 108 meter. De oorzaak van de ramp, waardoor de 118 bemanningsleden omkwamen, is nooit opgehelderd. Slechts twaalf lichamen zijn uit de wrakstukken gehaald.

Het bergingswerk is op 15 juli begonnen en duurt nog zeker tot midden september. Twee Nederlandse bedrijven, Smit International en Mammoet, werken samen. Zij willen de Koersk op 15 september met 26 kabels omhoogtakelen.

Plan Peres voor gefaseerd staakt-het-vuren

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres heeft een plan opgesteld voor een staakt-het-vuren dat per gebied wordt ingevoerd. Volgens de Israëlische krant Ha'aretz wil Peres er snel over praten met de Palestijnse leider Arafat.

Peres wil per gebied de druk op de Palestijnse bevolking verlichten mits daar een einde komt aan gevechten en beschietingen over en weer. De minister wil een begin maken in de Gazastrook. Peres hoopt dat Egypte en de VS Arafat kunnen overhalen snel met hem te gaan praten, zonder voorwaarden vooraf.

De Israëlische premier Sharon zou het idee steunen. Sharon en ook Arafat zijn al eerder met soortgelijke plannen gekomen.

Een bron rond de Amerikaanse regering onthulde dat de VS tien dagen geleden van plan was Sharon te vragen onmiddellijk te beginnen met invoering van de aanbevelingen uit het Mitchell-vredesrapport. In dat voorstel moeten zowel Israël als de Palestijnen hun gewelddadigheden staken. Maar na de zelfmoordaanslag in Jeruzalem op 9 augustus (vijftien doden) zag Amerika daar maar vanaf.

Postbode in gepanserde auto op pad

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een taxiritje naar de wijk Geeren-Noord in Breda kost volgens de taxichauffeuse vanaf het Centraal Station tussen de 20 en 30 gulden. Ze neemt de prijs ruim sinds ze na een ritje naar de wijk een mes op haar keel kreeg omdat de passagier de prijs bij aankomst te hoog vond.

Ze is niet de enige met problemen in de achterstandswijk in Breda. Afgelopen week meldde de PTT dat postbodes niet meer alleen de wijk ingaan. Ze voelen zich bedreigd door rondhangende jongeren die fietstassen proberen te stelen en de postpakketjes af willen pakken. Dus gaan ze nu met z'n tweeën gewapend met een mobiele telefoon de wijk in. En niet meer gewoon op de fiets, maar in auto's met minder breekbaar glas en tralies ervoor. De PTT overlegt met de woningbouwvereniging en de gemeente over de situatie.

Willem en Maxima naar Kamp Westerbork

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kroonprins Willem-Alexander en zijn vriendin Máxima Zorreguieta hebben het programma bekend gemaakt voor hun bezoek aan Drenthe op 12 september. De rondreis voert langs Assen, Dwingeloo, Westerbork, Ruinen en De Wijk.

Het is het derde bezoek in de reeks die het paar dit najaar aflegt aan alle provincies en de vier grote steden.

In Westerbork bezoeken Willem-Alexander en Máxima het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in Dwingeloo de sterrenwacht Astron. In Ruinen maakt het paar een wandeling over de Brink en volgt een kijkje in een bus van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker Noord-Nederland.

Vrouw groef tunnel voor computerspellen

TheFrankey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een werkloze Japanse vrouw heeft twee weken lang met niet meer dan een schaar een tunnel gegraven naar het appartement van haar buurman, om daar vier computerspelletjes en een videoband te stelen. De waarde van de gestolen goederen is geschat op driehonderd gulden.

De misdaad speelde zich af in Saitama, een wijk ten noorden van Tokio. Het slachtoffer van de inbraak kwam de dievegge op het spoor toen hij zijn videospelletjes miste en op zoek ging. In de kast waar hij zijn beddegoed bewaarde, achter een stuk karton, ontdekte hij de 'geheime' tunnel.

De buurvrouw heeft gezegd dat zij uit geldnood tot haar daad was gekomen.
Laatste reviews en specials
review
Kingdom of the Planet of the Apes laat zien dat de franchise springlevend is
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1270
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
©FOK.nl e.a.